Sony Xperia M
recenze

Sony Xperia M

Střední třída nejen pro ženy

Sony Xperia M v sobě spojuje atraktivní OmniBalance design, který byl poprvé představen na vlajkové lodi Xperia Z, s výbavou střední třídy. Svým uživatelům kromě atraktivního designu nabízí dvoujádrový procesor, 4" displej, pětimegapixelový fotoaparát a NFC. Jak si vedla v našem testu?

Sony představilo Xperii M na počátku června jako přírůstek střední třídy, kde je tradičně poměrně silné. Kromě povedeného designu a solidní výbavy se rozhodlo Sony nabídnout kromě jednosimkové verze i verzi Dual, která nabídne podporu dvou SIM. Sony sice má ve svém portfoliu několik modelů s podporou Dual SIM, ale jedná se o modely nižší třídy, Xperia M by mu tedy v tomto ohledu měla pomoct ve střední třídě.

Oficiální snímky Sony Xperia M

Za obě verze zaplatíte v českých internetových obchodech v průměru necelých šest tisíc korun. My jsme dostali na testování verzi na jednu SIM, ale i ta má podle našich prvních zkušeností rozhodně co nabídnout.

Technické parametry Sony Xperia M

Kompletní specifikace
Konstrukce124 × 64 × 9,3 mm, 115 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8227, CPU: 2×1 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.3
Akumulátor1 750 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:46 hodin
Dostupnostsrpen 2013,

Obsah balení

  • nabíječka
  • USB kabel
  • sluchátka s mikrofonem
  • návod

Design a zpracování

Sony Xperia M svým vzhledem rozhodně nezapře svou příslušnost k letošní modelové řadě Sony. Povedený OmniBalance design známý z Xperie Z jí přisoudil pravidelné obdélníkové rysy, ozvláštněné elegantními křivkami, lehce prohnutá záda a zejména pak barevnou notifikační diodu pod displejem. Právě notifikační dioda v podobě efektní čáry ozvláštňuje jinak nepochopitelně velký prostor pod displejem, díky němuž se může zdát, že čtyřpalcový displej je na telefon příliš malý a Sony mohlo klidně použít o kousek větší.

Sony Xperia M přitom není nijak přehnaně velký telefon. Jeho rozměry jsou 124 × 62 × 9,3 milimetrů a hmotnost se zastavila na přijatelných 118 gramech. V kapse nebo v dlani ho skoro neucítíte. To, stejně jako elegantní design a atraktivní barvy, potěší zejména ženy, ale na své si přijdou i muži.

Sony Xperia M – videopohled

Kromě klasické černé a bílé nabízí Sony i výraznou žlutou a tmavě fialovou. My jsme měli k dispozici telefon v bílé barvě. Bílá Xperii M sice sluší, ale zároveň se jedná o nejméně praktickou variantu. Není to o tom, že by na jeho těle ulpívaly otisky. Použité plasty jsou matné a v tomto ohledu jsem nezaznamenal problém. Ten je v něčem jiném. Bílé tělo se hodně špiní, a tak ho budete muset často čistit nebo raději sáhnout po tmavší variantě.

Bílé tělo na bocích a na spodní a horní straně doplňují stříbrné pásky. Ty nicméně nejsou spojené kolem celého telefonu, ale jsou zakončeny zaoblením. Všechny ovládací prvky v barvě pásků našly své místo na pravém boku, přičemž vypínač má pro Sony typický kruhový tvar. Co však skutečně potěší a co není u telefonů s Androidem běžné, je hardwarová spoušť fotoaparátu. Na opačném boku nahoře našel své místo microUSB konektor. Na spodním okraji tak našel své místo pouze otvor pro připojení poutka a na horní straně uprostřed je konektor pro připojení sluchátek.

Přední straně dominuje čtyřpalcový displej nad nímž je umístěn název výrobce. Úplně nahoře je pak úzká štěrbina reproduktoru, která přitahuje nečistoty jako magnet. Vedle jsou pak senzory přiblížení a okolního osvětlení a čočka předního fotoaparátu. Pod displejem je pak již zmiňovaná notifikační dioda a úplně dole drobný otvor mikrofonu.

Na zadní straně naleznete úplně nahoře čočku fotoaparátu s přisvětlovací diodou. Mezi rozměrnými logy Sony a Xperia zaujme drobný obdélníček s logem NFC, který značí, že je telefon vybavený touto funkcí, a kde máte hledat anténu. Úplně dole je pak vidět mřížka hlasitého reproduktoru.

Hardware a výkon

Uvnitř telefonu tepe dvoujádrový procesor Qualcomm MSM8227, taktovaný na 1 GHz, který doplňuje 1 GB RAM, ze které máte při prvním spuštění k dispozici 510 MB. Tato konfigurace dává v benchmarku Antutu slušné skóre 9569 bodů. V praxi jsem se zatím s žádným zásekem systému s výjimkou chyby v FM radiu, o které se podrobněji zmíním dále, nesetkal. Všechny reakce systému jsou plynulé a rychlé. Telefon má dostatek výkonu nejen na nenáročné hry typu Angry Birds, ale zahrajete si na něm například i Real Racing 3. U něj jsem měl jiný problém, a to s požadovaným místem pro instalaci.

Telefon totiž disponuje interní pamětí 4 GB, ze které však máte k dispozici pouze 1,64 GB. Telefon sice podporuje paměťové karty až do kapacity 64 GB, bohužel však na paměťovou kartu je možné ukládat pouze multimediální soubory a není možné na ně přesouvat aplikace. V praxi jsem se tak často setkával s otravnou hláškou, že jsem zaplnil 75 procent interní paměti, ať si přesunu soubory na paměťovou kartu.

Baterie a výdrž

Pro napájení použilo Sony vyměnitelnou Li-Ion baterii s kapacitou 1750 mAh, která by měla papírově vydržet až 498 hodin v pohotovostním režimu a až 616 minut hovoru. Pro prodloužení výdrže navíc Sony navíc nabízí několik funkcí, kde můžete zakázat mobilní data při vypnutí obrazovky, zakázat funkce, které mají vyšší spotřebu při slabé baterii nebo Wi-Fi podle umístění, kdy se Wi-Fi zapne pouze, když jste v blízkosti uložených sítí.

V praxi jsem se i bez šetřících funkcí při běžném používání, kdy jsem měl puštěnou i synchronizaci přes mobilní data i Wi-Fi, dostal až na dva dny. Pokud se zcela obejdete bez internetu, tak se můžete dostat i na dva a půl až tři dny, ale na druhou stranu při intenzivním používání jako je například sledování filmů nebo navigace telefon vybijete i za pár hodin Náročnější pracovní den by měla Xperia M bez problému zvládnout až do večera.

V našem standardizovaném testu výdrže, kdy byla na telefonu nastavena hlasitost na 50%, poloviční jas displeje a telefon byl připojen k zabezpečené Wi-Fi, přes které se streamovalo video v kvalitě 720p, se telefon vypnul po 6 hodinách a 5 minutách. V testu nabíjení se telefon nabil za jednu hodinu na 39 procent. Osmdesátiprocentního nabití bylo dosaženo po 2 hodinách a 14 minutách a plné nabití hlásil přístroj za 3 hodiny a 46 minuty, což je slabý výsledek.

Displej

Jak již jsem zmiňoval výše, telefon dostal displej s úhlopříčkou 4". Pochlubit se může solidním rozlišením 854×480 pixelů, což nám dává hustotu pixelů 245 ppi. Displej je bohužel jen TFT TN, ale přesto až na horší pozorovací úhly si nemohu na jeho kvality příliš stěžovat. Barevné podání je na velmi dobré úrovni a automatická úprava jasu funguje spolehlivě. Ani slunečný den displej příliš nepotrápil a byl stále hezky čitelný.

Sony použilo na ochranu displeje odolné sklo. Nejedná se však o Gorilla Glass, ale o jeho japonskou alternativu Dragontrail. Přestože jsem raději odolnost skla nepodroboval zátěžovým testům, při běžném používání jsem se se sebemenším poškozením nesetkal a sklo tak plní svou úlohu velmi dobře.

Zvuk

Xperia M nabízí vcelku povedený zvuk, který má hloubku a je plastický. Jeho kvalitu při použití hlasitého reproduktoru ještě zlepšují technologie ClearPhase, která automaticky přizpůsobuje kvalitu zvuku hlasitého reproduktoru, a technologie xLoud, které zlepšuje jeho hlasitost. Přesto si však lepší zvuk si vychutnáte samozřejmě se sluchátky. Už ty, které jsou přibaleny k telefonu, jsou dostatečně kvalitní, ale pokud použijete svá vlastní kvalitní sluchátka, tak dosáhnete ještě lepšího výsledku. Ke zlepšení podání zvuku máte k dispozici i povedený ekvalizér s dvěmi uživatelskými profily.

Uživatelské prostředí

Telefon běží na starším Androidu 4.1.2, což je celkem škoda, protože verze Dual dostala rovnou Android 4.2. Na druhou stranu však mělo Sony alespoň dostatek času odladit Android s nadstavbou Timescape UI a z plynulosti systému je zřejmé, že se mu to podařilo.

Uživatelské prostředí nabízí standard v podání Sony. Zamykací obrazovka se odemyká tahem nahoru nebo dolů s efektem rolety. Navíc jsou nahoře dvě ikonky, kterými tahem do strany spustíte hudební přehrávač nebo fotoaparát.

Po odemknutí se před vámi objeví domácí obrazovka. Těch máte k dispozici maximálně sedm. Je škoda, že mezi nimi nemůžete plynule rotovat v nekonečném pásu, ale zastaví vás to, když dorolujete na konec. Složky zástupců se již tradičně tvoří tak, že přetáhnete jednoho zástupce přes druhý.

Na spodním okraji displeje je trojice virtuálních tlačítek Androidu – zpět, Domů a poslední spuštěné aplikace. Na každé z domácích obrázek je pak ve středu pevné tlačítko pro přístup do menu, se kterým není možné nijak hýbat. S čím naopak hýbat lze, čtveřice zástupců ve spodní liště. Vždy jsou po dvou po stranách tlačítka menu. Můžete si přeskládat jejich pořadí, ale i si sem dát zástupce, které sami chcete. Ve výchozím stavu je zde Chrome, Google Play, Zprávy a Telefon.

Menu je tvořeno maticí 4×4, kterou se listuje pohybem do stran. Vybrat si můžete mezi vlastním řazením, abecedně, nejpoužívanější a nedávno nainstalované. K widgetům se dostanete delším stiskem na displeji, čímž se dostanete k nabídce na přidání nebo odebrání domovských obrazovek, schématům a nastavení tapet.

Notifikační lišta se jako již tradičně stahuje z horního okraje obrazovky. Na rozdíl od ostatních výrobců však Sony se zástupci v notifikační liště šetří a je jich zde pouhých pět – zvuk, Bluetooth, Wi-Fi, mobilní data a nastavení. Za ostatními běžnými funkcemi musíte buď do nastavení, nebo použít malý widget, který si můžete dát na plochu.

Multimediální funkce

Z hlediska multimediálních funkcích je na tom podobně jako ostatní Xperie i M dobře. Všechny běžné multimediální aplikace nahradilo Sony svými vlastními. Pro správu fotografií je zde aplikace Album, která se dělí do dvou záložek. V záložce „Obrázky“ máte seřazené své obrázky podle data pořízení. V záložce „Moje alba“ jsou nabídka širší. Můžete si zde zobrazit fotografie z PlayMemories, Facebooku, Picasy, alba fotoaparátu, interní paměti, SD karty, ale i si zde můžete nechat ukázat fotografie na mapě. 3D zeměkouli ve stylu Google Earth, otagované tváře nebo multimediální soubory z připojeného media serveru.

Hudbu si přehrajete v aplikaci Walkman. Telefon podporuje zvukové soubory ve formátech MP3, eAAC+ a WAV. Kromě základních funkcí přehrávání a možnosti roztřídit si hudbu podle skladeb, alb a interpretů nabízí aplikace celou řadou vylepšení. Z nichž mě zřejmě nejvíce zaujala funkce SensMe channels, která roztřídí hudební sbírku podle nálad. Potěší i schopnost automatického stahování obalů alb a názvů. Třešničkou na dortu je pak blikající notifikační dioda při přehrávání, která svítí v barvě obrázku alba.

Pokud by vám vaše hudba nestačila, tak nabízí Xperia M i FM Rádio s RDS, ale to vám nemohu ani při nejlepší vůli doporučit. Xperia M obsahuje velice nepříjemný bug, který se týká právě rádia. Sice FM rádio spustíte i naladíte, ale po minutě nebo dvou se telefon z neznámého důvodu samovolně restartuje. Lze jen doufat, že Sony tuto chybu opraví co nejdřív.

To aplikace Videa je po funkční stránce výrazně chudší než Walkman. Dokáže přehrát soubory ve formátech MP4, H.263, H.264 a v rozlišení až 720p. I ona však má své vychytávky. Příjemné například je, že dokáže videa roztřídit na Filmy a Televizní pořady a stáhnout jejich identifikaci z internetu. Stejně jako v případě hudby můžete i u videa přehrávat soubor z vašeho připojeného media serveru.

Z multimediálních funkcí zmíním ještě Sony Select, což si můžete představit jako jakousi nadstavbu nad Google Play, kde Sony doporučuje aplikace, které jsou podle něj vhodné pro jeho zařízení, a čtečku knih Sony Reader.

Fotoaparát

Zadní fotoaparát dostal do vínku rozlišení 5 Mpx a Sony ho vybavilo nejen autofokusem a přisvětlovací LED diodu, ale nešetřilo ani na dalších funkcích. Namátkou můžu zmínit HDR, detekci úsměvu, kompenzaci expozice nebo vyvážení bílé.

A i co se týče obrazové kvality, tak jsem byl vcelku spokojený. Snímky jsou za dobrých světelných podmínek dobře prokreslené se živými barvami. Na pořizování momentek, kdy se vám nechce vytahovat normální fotoaparát, poslouží více než dostatečně. S ubývajícím světlem je to již horší. Přisvětlovací dioda je sice poměrně výkonná, ale přesto šumu přibývá a i kvalita barev se zhoršuje.

Sony Xperia M (testovací video) – exteriér, 720p

Mimo statických snímků zadní fotoaparát natáčí v kvalitě 720p s 30 snímky za sekundu. U videa platí to, co jsem řekl o obrazové kvalitě fotografií. Navíc bych dodal, že video je plynulé a netrhá se. Kromě zadní máte k dispozici i přední kameru. Ta však nabízí rozlišení pouhých 640×480 pixelů, ale na videohovory, ke kterým je určena, je to dostatečné.

Telefonní funkce

Při telefonování jsem neměl žádné problémy s kvalitou přenášeného zvuku, což je nejdůležitější parametr, který od telefonu čekáme. Během hovoru jsem druhou stranu ve všech případech slyšel jasně a zřetelně bez nějakého zaznamenatelného zkreslení. Stejné zkušenosti měla i druhá strana.

Jak ikonou telefon, tak i ikonou kontakty se dostanete do stejné aplikace, která je rozdělena do několika záložek. První z nich reprezentuje vlastní kontakty, druhá spojuje naposledy volaná čísla spolu s telefonní klávesnicí, která je minimalizovat. Třetí záložka jsou oblíbené kontakty a pod poslední pak najdete skupiny.

Aplikace má elegantní a střídmý vzhled, který je přehledný. Škoda je, že se kontakty řadí pouze podle křestních jmen a nemůžete si místo toho nastavit řazení podle příjmeních. Ke každému kontaktu můžete kromě telefonních čísel přiřadit i fotografii, emailové adresy a další údaje včetně poštovní adresy, stavu, sociálních sítí, různá výročí a další údaje včetně sociálních sítí.

Zprávy

Zprávy jsou, tak jak je zvykem, přehledně roztříděné do jednotlivých konverzací, v nichž je možné snadno vyhledávat. Doručenky jsou u jednotlivých zpráv řešeny grafickou značkou. Ke zprávě můžete přidat obrázek, video, zvuk, ale i třeba polohu, čímž se její typ automaticky změní ze SMS na MMS.

Tak jak je u Androidu zvykem, správa emailů je rozdělena do dvou aplikací. Uživatelé Gmailu využijí stejnojmennou aplikaci, která podporuje push synchronizaci, štítky, prioritu pošty nebo odeslání příloh do velikosti 35 MB. Pro ostatní uživatele je zde druhý vestavěný klient, který si poradí s protokoly pop3, imap4, smtp a MS Exchange. K jednotlivým schránkám můžete mimo jiné nastavit jiné upozornění nebo jiný interval synchronizace.

K psaní zpráv slouží předinstalovaná QWERTY klávesnice, u která s můžete vybrat hned z několika barevných variant (šedo-bílé, černo-šedé a celé černé), nebo rozložení známé z klasických telefonů. V poloze na výšku jsou jednotlivé klávesy u QWERTY klávesnice poměrně malé, ale k jistějšímu psaní však přispívá i vibrační odezva. Každopádně pokud máte větší prsty, tak bude pro vás mnohem lepší používat klávesnici v poloze na šířku.

U klávesnice potěší i bohatý slovník s našeptáváním a opravováním překlepů. Škoda jen, že při psaní SMS nejsou před odesláním ořezána diakritická znaménka a je tedy třeba si na to dávat pozor.

Organizační funkce

Základem organizačních funkcí je kalendář, který nabídne tradiční náhled na rok, týden a den. Při ročním náhledu je šikovnou vychytávkou šipka nad spodním náhledem na události v konkrétní den. Když na ní kliknete, tak se okno s očekávanými událostmi roztáhne přes celou obrazovku. Naopak dost nepraktické je, že Sony zná pro odlišení událostí pouze dvě barvy. Události z Facebooku jsou modré a z Googlu červené. Takže pokud používáte v Googlu více kalendářů nebo máte dokonce dva Google účty – soukromý a pracovní, tak se v tom budete ztrácet.

Ocenit můžeme i kancelářský balík OfficeSuite, který si poradí s dokumenty, tabulkami, prezentacemi a PDF. Ocenili bychom však víc, kdyby se nejednalo pouze o omezenou verzi, která umožňuje dokumenty pouze prohlížet. Pokud je chcete i editovat, tak si budete muset koupit plnou verzi.

Ve výbavě Xperie M pak samozřejmě nechybí ani Poznámky, kalkulačka, opakovaný budík, světový čas, stopky a časovač.

GPS a navigace

Xperia M obsahuje samozřejmě i GPS kterému nechybí podpora A-GPS a zpřesnění polohy pomocí informací o Wi-Fi sítích. Na kvalitu a rychlost GPS jsem si nemohl ani v jednom případě ztěžovat. Telefon vždy zafixoval polohu v řádech vteřin a dokáže jí držet i při horším výhledu na oblohu.

Pro navigování můžete využít předinstalované mapy od Googlu. V tomto případě se však zcela neobejdete bez připojení k internetu, což může být nepříjemné zejména v zahraničí. Pokud však hledáte čistě offline řešení, budete se muset porozhlédnout po obchodě Google Play.

Data a internet

Po datové stránce je Xperia vybavena i rychlými mobilními daty HSPA s downloadem maximální rychlostí až 21 Mb/s a uploadem až 5,76 Mb/s. Dále nechybí ani Wi-Fi ve verzích 802.11 a/b/g/n s podporou Wi-Fi Direct a funkcí Wi-Fi hotspot. Co se týče Bluetooth, tak to je zde přítomno v úsporné verzi 4.0 s A2DP a ANT+, což potěší zejména sportovce. ANT+ jsem bohužel nemohl vyzkoušet, protože nemám k dispozici příslušenství, které by ho podporovalo. Potěší také bezchybná funkčnost NFC, které můžete použít i k bezpečnému placení i v České republice.

K surfování po internetu je Xperia M vybavena v základu pouze prohlížečem Chrome. Sony se tak od své konkurence liší tím, že už nenabízí standardní prohlížeč z Androidu. Chrome ocení zejména uživatele jeho desktopové verze díky bezchybné synchronizaci. Chrome v telefonu funguje velice svižně a nezpomaluje ho ani velké množství otevřených oken.

Závěr

Sony Xperia M je telefon střední třídy, který se vyznačuje skutečně povedeným elegantním designem v atraktivních barvách, který zaujme zejména ženy. Jeho konstrukční zpracování a použité materiály jsou příkladné a telefon tak působí hodnotněji, než je. Jeho dvoujádrový procesor a 1 GB RAM spolu s odladěným, byť starším operačním systémem, je zárukou svižných reakcí systému. Trochu to kazí pouze TFT TN displej s horšími pozorovacími úhly a také menší interní paměť, což by díky podpoře microSD karet zas až tak nevadilo, pokud by ovšem šly přesouvat na microSD kartu i aplikace a ne jen multimediální soubory. V praxi se tak budete často setkávat s otravnou hláškou, abyste si přesunuli soubory na kartu, že jste vyčerpali příliš mnoho z interní paměti. Největším zklamáním u telefonu je však FM rádio, které je díky chybě, která způsobuje samovolné restartování telefonu, v podstatě nepoužitelné.

Naopak s povděkem jsem u telefonu kvitoval takové drobnosti, které však potěší, jako je barevná notifikační dioda s širokými možnostmi využití a hardwarová spoušť fotoaparátu, která není u smartphonů s Androidem příliš obvyklá. Potěší i celkem slušný pětimegapixelový fotoaparát s přisvětlovací LED diodou, který zejména za dobrých světelných podmínek produkuje povedené fotografie. Pokud Sony Xperii M odpustíte těch několik chyb, které má, tak by se dal označit za povedený telefon, který si za necelých šest tisíc korun jistě najde své zákazníky. Náročnější uživatelé se však jistě porozhlédnou jinde.

Konkurence

Hlavním konkurentem Xperie M je pochopitelně její sourozenec Xperia M Dual, který navíc nabízí podporu dvou SIM karet a to za přibližně stejnou cenu. Kromě toho nabízí i novější verzi operačního systému. Jinak je však jeho výbava shodná s jednosimkovou verzí včetně všech kladů i záporů. Z ostatní ch modelů Sony bych jako konkurenci označil i Sony Xperia L. Je sice o trochu větší a těžší (127×65×9,7 milimetrů, 137 gramů), ale nabízí 4,3“ TFT TN displej s rozlišením 854×480 pixelů, stejně jako Xperia M je vybavena dvoujádrovým gigahertzovým procesorem a 1GB RAM. Nabízí však dvojnásobnou kapacitu interní paměti a osmimegapixelový fotoaparát. V internetových obchodech za Xperii L zaplatíte v průměru 5647 Kč.

Mezi Samsungy je alternativou Xperie M model Galaxy S III mini, který je zmenšeninou loňské vlajkové lodě Galaxy S III. V oficiálním obchodě za něj zaplatíte 6690 Kč. Nabízí čtyřpalcový displej s rozlišením 800 x 480 pixelů, dvoujádrový procesor taktovaný na 1 GHz, 1 GB RAM a interní paměť s kapacitou 8 GB a pětimegapixelový fotoaparát s autofokusem a LED diodou.

Zajímavou alternativou je rovněž Samsung Galaxy Xcover 2. Také on má gigahertzový dvoujádrový procesor s 1 GB RAM, interní paměť 4 GB a pětimegapixelový fotoaparát s LED diodou a autofokusem. Na 4“ displeji má stejně jako druhý Samsung rozlišení 800 x 480 pixelů. Jeho silná zbraň je však někde jinde a je jí jeho odolnost. Splňuje specifikaci IP67 a je voděodolný a prachuvzdorný. V oficiálním internetovém obchodě za něj zaplatíte 6490 Kč.

Pokud byste dali raději přednost jinému operačnímu systému než Androidu, můžete sáhnout po některém ze smartphonů s Windows Phone 8. Zvolit můžete například Nokii Lumia 720 s 4,3“ IPS displejem s rozlišením 800×480 pixelů, dvoujádrovým procesorem taktovaným na 1,2 GHz, 512 MB RAM, interní pamětí 8 GB a velice povedeným fotoaparátem s rozlišením 6,7 Mpx. Zaplatíte za ní v průměru 7349 Kč.

Dále je zde HTC se svým nižším modelem 8S, který se v českých internetových obchodech prodává v průměru za 6097 Kč. Také on nabízí v podstatě shodný hardware jako Lumia 720, se kterým kromě procesoru a RAM sdílí i velikost displeje. Má však horší fotoaparát a hlavně kapacita interní paměti jsou pouze 4 GB.

Uvést můžeme i nižší Nokii Lumii 620, která disponuje 3,8" displejem s rozlišením 800 x 480 px, dvoujádrovým gigahertzovým procesorem, 512 MB RAM, vnitřní paměť 8 GB a pětimegapixelovým fotoaparátem s přisvětlovací LED diodou. Dále nabízí i přední kameru a NFC. V oficiálním internetovém obchodě za ní zaplatíte 4990 Kč.

sony-xperia-m
Klady
  • solidní výdrž baterie
  • rychlá a citlivá GPS
  • odladěný systém
  • kvalitní konstrukční zpracování
  • elegantní design
  • praktická a efektní notifikační dioda
Zápory
  • bílá verze se snadno špiní
  • malá vnitřní paměť bez možnosti přesouvat aplikace
  • chyba FM rádia způsobující restart telefonu
  • horší pozorovací úhly displeje
  • velké rámečky kolem displeje
  • starší Android 4.1
Diskuze ke článku
Tomáš Vrábel
Tomáš Vrábel
Ďakujem za recenziu, uvažujem o tomto mobile vo fialovej farbe to FM rádio mi nevadi kedže ho nepouživam, myslite si že je to chyba len jedneho kusu alebo všetkých ? A asi najviac by mi vadilo neúmerne dlhe nabijanie takmer 4hodiny moj ace 2 sa nabije na 100% za cca 2hodinky. :)
Michael Vávra
Michael Vávra
V konkurenci máte chybku, Xperia L asi nemá 160 mm na výšku :)
lowend
Mrňavý displej s mizerným rozlišením a špatnou kvalitou. Už tak malou plochu displeje navíc zabírají virtuální tlačítka. Mizerný foťák. Nevkusně široké okraje kolem displeje. USB konektor nevhodně umístěný po straně. Jasný lowend nikoli střední třída.
Lubomír Sopůšek
Lubomír Sopůšek
Jste si jisti, že dual verze má Android 4.2? Co jsem to našel, tak jen v recenzích, kde měli singleSIM a v představení telefonu, a oficiální stránky Sony taky ukazují 4.1...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze