Sony Xperia L4
recenze

Sony Xperia L4

Dlouhán z levného kraje

V pořadí již čtvrtá generace řady Xperia L od Sony přináší podlouhlý design s 6,2" displejem, trojitým fotoaparátem a podporou rychlého nabíjení. Jak si vedl v současnosti nejlevnější telefon od Sony v našem testu?

Nejlevnější zástupce japonské značky Sony přichází na trh s podlouhlým displejem o poměru stran 21:9, trojitým fotoaparátem a spolehlivou kapacitní čtečkou otisků prstů. Jak se Sony Xperia L4 povedla a má i nějaké závažné nedostatky? To se dozvíte v této recenzi.

Sony Xperia L4 – videorecenze

Technické parametry Sony Xperia L4

Kompletní specifikace
Konstrukce159 × 71 × 8,7 mm, 178 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,2" (1 680 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek helio P22, CPU: 8×2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 580 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostduben 2019, 5 491 Kč

Obsah balení: nutný základ

Bílá krabička obsahuje napájecí adaptér i kabel typu USB-A/USB-C. Kromě telefonu samotného a pár manuálů zde však již nic dalšího nenajdete.

Nelíbilo se nám
  • pouzdro by přišlo vhod

Konstrukční zpracování: vítejte do doby plastové

Sony Xperia L4 sází na podlouhlý design a plastovou konstrukci, která je u cenově dostupných telefonů poměrně běžná. Při pohledu na záda zaujme nevystupující modul fotoaparátu i plynulý přechod zad do stran. Na pravém boku najdeme veškerá ovládací tlačítka: vypínací tlačítko, čtečku otisků prstů a kolébku ovládání hlasitosti. Škoda, že se výrobce nerozhodl sloučit čtečku a vypínací tlačítko do jednoho, rozhodně by to prospělo ergonomii.

Zpracování je příkladné.

Na levém boku je slot pro dvě nanoSIM, respektive kombinaci jedné SIM karty a jedné microSD karty. Při vysunutí šuplíčku bohužel dochází k restartu zařízení podobně jako u některých předchozích modelů (ne však například u Xperie 5). Spodní strana je vyhrazena USB-C a rovněž hlasitému reproduktoru. Hudbu je však možné poslouchat také skrze 3,5mm jack na horní straně.

Zpracování je příkladné, nikde nic nevrže a zařízení působí hodnotněji, než se může na první pohled zdát. Konzervativní design se podle mého povedl a Xperia L4 padne pěkně do ruky. Škoda jen odděleného tlačítka vypínání a čtečky otisků prstů. Ta mimochodem funguje příkladně a prst je detekován takřka okamžitě.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
  • rovná záda
Nelíbilo se nám
  • rozdělená čtečka otisků prstů a vypínací tlačítko
  • restartování telefonu při vytažení šuplíčku

Displej: LCD dlouhán

Výrobce tentokrát vsadil na 6,2palcový IPS LCD panel o filmovém poměru stran 21:9, který oceníte zejména při sledování vybraného obsahu na Netflixu nebo při zobrazení dvou oken aplikací. Obrazovka má vcelku tenké rámečky a kapkovitý výřez, který není nijak zvlášť rušivý. Velmi potěší výrazně (bíle) svítící notifikační dioda, která vás upozorní na zmeškanou událost a rovněž signalizuje nabíjení telefonu.

Sony Xperia L4

Použitý panel má i přes rozlišení 720 × 1 680 pixelů dostatečně vysokou jemnost a sledování videí, hraní her či konzumace multimédií tak není problém. Potíže jsem neměl ani s pozorovacími úhly či pěkným podáním barev, maximální svítivost by však rozhodně mohla být o něco vyšší. Přestože obrazovka oficiálně nedisponuje ochranným sklem (nebo to alespoň výrobce neuvádí), ani po několika dnech používání jsem nezaznamenal žádné škrábance.

Líbilo se nám
  • výrazně svítící notifikační dioda
  • pěkný displej
Nelíbilo se nám
  • maximální svítivost by mohla být vyšší

Zvuk: klasika pro nenáročné

Zvuk vychází z jediného hlasitého reproduktoru, který nabídne průměrnou kvalitu poslechu. Telefon hraje slušně nahlas a stačí ke sledování videí či občasnému poslechu. Alternativně je možné sáhnout po sluchátkách – drátových či bezdrátových. Kvalita telefonních hovorů je příkladná.

Líbilo se nám
  • slušná kvalita zvuku

Výkon hardwaru: má své limity

Pokud hledáte cenově dostupný telefon s co nejvýkonnějším procesorem, Xperia L4 nebude pro vás. Uvnitř je 12nm čipset Mediatek MT6762 Helio P22, který najdeme i v o dost levnějších telefonech a uspokojí spíše nenáročné uživatele. Společnost mu dělají 3 GB operační paměti a 64GB úložiště typu eMMC 5.1, ze kterého zůstane po zapnutí dostupných zhruba 50 GB s možnosti rozšíření paměťovými kartami až o 512 GB.

Sony Xperia L4 není žádný trhač asfaltu.

I přes horší papírovou výbavu na tom však Xperia L4 není špatně. Chod systému je zpravidla dostatečně svižný a zahrát si můžete i nějakou tu hru (s nastavením na nízké detaily). Sony Xperia L4 zkrátka není žádný trhač asfaltu, a to ani v kategorii cenově dostupných telefonů, službu však udělá a během testování jsem nezaznamenal výrazné omezení způsobené nižším výkonem.

Nelíbilo se nám
  • slabší výkon

Výdrž baterie: s podporou rychlého nabíjení

Xperia L4 možná není nejvýkonnějším telefonem ve své kategorii, nabídne však alespoň velmi slušnou výdrž a podporu rychlého 18W nabíjení. Integrovaná baterie o kapacitě 3 580 mAh udrží telefon bez problémů na živu jeden nabitý pracovní den. Při troše snahy lze dosáhnout i 1,5denní výdrže. Nabíjení dodávaným 7,5W adaptérem nepatří k nejrychlejším, telefonem lze však nabít i výkonnějším napájecím adaptérem (například 18W adaptérem Sony UCH32C). Rychlost nabíjení dodávaným adaptérem můžete posoudit z přiloženého grafu. Možnost bezdrátového nabíjení u takto levných zařízení pochopitelně schází.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 9 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 21 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 33 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 51 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 64 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 76 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 89 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 102 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 117 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 146 minut
Líbilo se nám
  • podpora rychlého nabíjení
  • dostatečná výdrž
Nelíbilo se nám
  • pomalé nabíjení dodávaným adaptérem

Konektivita: včetně NFC i Bluetooth 5.0

Sony vybavilo Xperii L4 vším důležitým. Nechybí podpora duální Wi-Fi (standardu 802.11 a/b/g/n), moderním Bluetooth 5.0, GPS, GLONASS nebo NFC pro bezkontaktní platby.

Líbilo se nám
  • Bluetooth 5.0
  • NFC

Fotoaparát: do třetice všeho dobrého

Pokud razíte heslo čím více, tím lépe, potěší vás Xperia L4 trojnásobným fotoaparátem. V modulu se usídlil hlavní 13Mpx snímač se světelností f/2.0 a podporou PDAF ostření, ale také 5Mpx ultraširokoúhlý fotoaparát (s clonou f/2.2) a 2Mpx senzor hloubky (f/2.4).

Ukázky snímků z hlavního snímače a ultraširokoúhlého objektivu
Natáčení videí probíhá maximálně ve Full HD.

Pořízené snímky potěší realistickým podáním barev i slušnou úrovní detailů. Klíčem k pěkně vypadajícímu snímku je (podobně jako u dalších cenově dostupných telefonů) hodně světla. Jakmile fotíte v horších světelných podmínkách, přijde na řadu šum, který vás potrápí zejména u ultraširokoúhlého fotoaparátu. Jeho přítomnost je chvályhodná, méně pak už nižší 5Mpx rozlišení. To 2Mpx bokeh senzor pomáhá vyfotit hezčí portrétní snímky, podobně jako u dalších telefonů je však spíše do počtu. Příjemně překvapí čelní 8Mpx kamerka, která dokáže pořídit solidně vypadající selfies. Natáčení videí probíhá maximálně ve Full HD při 30 FPS (u hlavního i ultraširokoúhlého fotoaparátu).

Líbilo se nám
  • přítomnost ultraširokoúhlého snímače
  • slušná kvalita fotografií (za dobrých světelných podmínek)
Nelíbilo se nám
  • video pouze ve Full HD
  • nižší rozlišení ultraširokoúhlého fotoaparátu

Software: Android 9 Pie

Velkou předností Xperie L4 je takřka čistý Android, který doplňuje pouze několik málo aplikací/funkcí od Sony (například vyjížděcí zásuvka, ve které najdete často používané aplikace nebo povedená aplikace pro přehrávání hudby). Méně potěší starší Android 9 Pie, u něhož prozatím není jasné kdy (a jestli vůbec) dorazí aktualizace na verzi 10. Kvůli tomu si musíte (alespoň prozatím) odpustit ovládání gesty nebo tmavý režim.

Líbilo se nám
  • takřka čistý Android
Nelíbilo se nám
  • zastaralý Android 9 Pie

Zhodnocení

Sony Xperia L4 cílí primárně na dlouholeté příznivce japonského výrobce, kteří hledají cenově dostupný telefon s velkým displejem, dlouhou výdrží, rychlým nabíjením a podařeným (ovšem spíše konzervativním) designem. Mezi nevýhody patří starší Android 9 Pie a slabší hardwarová výbava, která mě však během používání nijak výrazněji neomezovala.

Sony Xperia L4

Konkurence

Pokud vám jde o výkon a líbí se vám telefony čínských výrobců, stojí za zvážení smartphone Realme 6i. Ten seženete za podobné peníze jako Xperii L4, nabídne však větší displej i výkonnější procesor. Potěší také větší kapacita baterie či novější Android 10.

Realme 6i

Rozměry164,4 × 75,4 × 9 mm, 199 g
DisplejTFT IPS, 6,5" (1 600 × 720 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio G80, 2×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh

Konkurencí může být také starší Samsung Galaxy A40, který se chlubí Super AMOLED displejem s vyšším rozlišením i o několik stovek nižší cenou.

Samsung Galaxy A40

Rozměry144,4 × 69,2 × 7,2 mm, 140 g
DisplejSuper AMOLED, 5,9" (2 220 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 7 Octa, 2×1,77 GHz + 6×1,59 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 100 mAh, doba nabíjení: 1:33 hodin
sony-xperia-l4
Klady
  • včetně ultraširokoúhlého objektivu
  • slušná výdrž
  • velký displej s notifikační diodou
  • kvalitní zpracování
  • podpora 18W nabíjení
Zápory
  • starší Android 9 Pie
  • slabší výkon
  • maximální svítivost by mohla být vyšší
  • rozdělená čtečka otisků prstů a vypínací tlačítko
Diskuze ke článku
Sorny
Měli by stě si uvědomit, že ničíte PRŮKOPNÍKA těch vašich Šitaomi šmuků. To bych uměl taky, postavit fabriku vedle někoho co to vymyslel a pak já to samý co on vymyslel vyráběl a dotovaný vládou střílel za 3tinu, kam asi budou lidi chodit nakupovat? A nejhorší na tom všem je, že bez Sony, by jste neměli nic a ještě mu přejete konec
.
Slušná paštika. Zbytečnej mobil. Ovšem fotky celkem dobrý.
xox
Sony Xperia L4 obdržela novou aktualizaci březnové záplaty
Před 4. dny :)
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Helio P22 za tyhle peníze? Tak to je velká ubohost, ostatně jako většina zbylých specifikací tohohle hnoje. Naprosto zbytečný telefon.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze