Sony Xperia L3
recenze

Sony Xperia L3

Konzervativní příslušnice rodu
16

Letošní Xperie se chlubí protáhlým displejem, který je jako dělaný pro příznivce multimédií a závislé na sociálních sítích. Trochu stranou stojí Xperia L3, která – ač byla představena po boku letošních novinek – zachovává konzervativnější poměr stran. Přestože se jedná o základní model, snaží se zaujmout čtečkou otisků prstů, kvalitním displejem i kompletní konektivitou.

Letošní Xperie některé z nás doslova šokovaly. Není se čemu divit – pokud se podíváme na konkurenční řešení, stojí nové Xperie 10 zcela mimo běžné standardy dnešního trhu. Unikátní poměr stran 21:9 je sice jako dělaný pro konzumování multimediálního obsahu a na své si přijdou i milovníci všech „kecálků“, protože zkrátka uvidí více. Pokud vám však protáhlý displej nevyhovuje a navíc byste rádi ušetřili, nabízí se nejlevnější letošní Xperia. Právě na model L3 se dnes podíváme detailněji.

Čím se novinka bude snažit upoutat? Kromě konzervativnějšího poměru stran displeje 18:9 se zájemci mohou těšit na čtečku otisků prstů umístěnou na boku, procesor od MediaTeku i kompletní konektivitu.

Sony Xperia L3 – videorecenze

Technické parametry Sony Xperia L3

Kompletní specifikace
Konstrukce154 × 72 × 8,9 mm, 156 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek helio P22, CPU: 8×2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 8.1
Akumulátor3 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostúnor 2019, 4 999 Kč

Obsah balení: základ musí stačit

V balení jsme bohužel obdrželi pouze černý nabíjecí kabel s USB-C na jedné a USB-A na druhé straně. Vy však u prodejních verzí pochopitelně naleznete také adaptér do zásuvky. Co zde však nenajdete je fólie, ochranné pouzdro či sluchátka. Na druhou stranu – než špatně hrající, tak raději žádná.

Nelíbilo se nám
  • sluchátka budou chybět

Konstrukční zpracování: levně i na pohled

Vzhledem k odlišnému poměru stran displeje je nová Xperia L3 o poznání nižší než její kolegyně z rodiny Xperia 10. Rozměry konkrétně činí 154 × 72 × 8,9 mm a hmotnost příjemných 156 gramů. Ano, i takovou hmotnost lze označit jako příjemnou – v ruce působí novinka opravdu velice lehkým dojmem a těžiště spočívá vprostřed telefonu. Subjektivně musím říci, že nová Xperia L3 padne do ruky skvěle, za což může i již několikrát vzpomínaný typičtější poměr stran displeje.

Nižší hmotnost mají na svědomí také použité materiály. Ani v tomto případě se bohužel nedostalo na kovový rámeček či dokonce kovový zadní kryt – telefon je kompletně plastový. Sony pochopitelně muselo také odlišit výkonnější a dražší Xperie od základní „L3ky“, a proto již kryt není unibody, ale jde o sestavu plastového rámečku a plastových zad. Nesnímatelný zadní kryt je lesklý, avšak v námi testované zlaté barevné variantě nejsou otisky tolik viditelné. Horší to bude s vlasovými škrábanci, avšak během testování se na povrchu krytu žádné velké vrypy neobjevily. Xperia L3 se na tuzemském trhu prodává ve zlaté a černé barevné variantě, které obecně patří k těm nejoblíbenějším.

Sony Xperia L3

Odolnost vůči vodě a prachu dle očekávání chybí. To však nelze brát jako konkurenční nevýhodu – v této cenové kategorii je tato dovednost stále naprostou výjimkou. Na horní hraně se usídlil 3,5mm audiokonektor. Tu spodní využívá USB-C a také hlasitý reproduktor. Slot pro nanoSIM karty a paměťovou kartu najdeme na hraně levé. Na rozdíl od ostatních výrobců k jeho otevření není potřeba špendlíku. Sony také musíme pochválit za to, že jde o plnohodnotný Dual SIM slot. Do jeho útrob tak naráz umístíte jak dvojici nanoSIM karet, tak také jednu microSD kartu.

Odolnost vůči vodě a prachu dle očekávání chybí.

Přesuneme-li se na pravou stranu, najdeme zde dvojici tlačítek a čtečku otisků prstů. Příznivci čteček mimo zadní stranu si tak přijdou na své. Při úchopu novinky do pravé ruky směřuje palec přesně na místo, kde se čtečka nachází, a odemknutí je tak naprosto přirozené. Jen ta rychlost by mohla být lepší, protože konkurence umí čtečky o maličko rychlejší. Níže se netradičně nachází kolébka pro ovládání hlasitosti a nad ní zase nezbytné vypínací tlačítko – čtečka tuto funkci nezastává.

Sony Xperia L3

Umístění kolébkového tlačítka se může zdát jako nezvyklé či dokonce nevyhovující, na druhou stranu hlasitost měníte méně často, než kolikrát během dne telefon odemknete/zamknete. Alespoň se tak nepletou. Hardwarová tlačítka vystupují nad okolní povrch výrazněji než u Xperií 10 a jejich tisknutí je tak mnohem příjemnější.

Na zadní straně nalezneme už jen čočky duálního fotoaparátu, kterým sekunduje přisvětlovací LED dioda.

Sony Xperia L3
Líbilo se nám
  • vhodné umístění čtečky otisků prstů
  • zpětná vazba hardwarových tlačítek
  • příjemné rozměry i hmotnost
  • subjektivně padne do ruky lépe než Xperie 10
Nelíbilo se nám
  • pouze plastové tělo
  • čtečka nepatří k nejrychlejším

Displej: konzervativec

5,7palcový IPS displej s poměrem stran 18:9 přináší podstatně jiný zážitek, než na který se snaží lákat nové Xperie 10 a 10 Plus. Rozlišení 1 570 × 720 a výsledná jemnost 303 PPI se zdá málo, ale při běžné pozorovací vzdálenosti si hrubšího rastru nevšimnete a naopak oceníte syté barevné podání, které známe spíše z vyšších cenových tříd. Maximální intenzita jasu je dostatečná i pro používání na přímém světle, avšak displeje Xperie 10 a 10 Plus jsou o stupínek zářivější. Automatická regulace jasu nechybí, avšak v mnoha případech trvala změna delší dobu a Xperia navíc často nastavuje jas na nižší hodnoty, než by se mi kupříkladu na přímém světle zamlouvalo. Displej chrání odolné sklo Gorilla Glass 5 a během testování se na jeho povrchu neobjevil žádný šrám.

Sony Xperia L3

Xperii L3 nechybí ani malá notifikační LED dioda nad displejem nalevo od sluchátkového reproduktoru. Svit diody není tolik výrazný a navíc nelze konfigurovat, ale aspoň je barevný.

Rámečky displeje jsou i na poměry nižší střední třídy poměrně silné, hlavně pod a nad displejem. Sony však zůstává jedním z posledních výrobců chytrých telefonů, v jehož nabídce nenaleznete smartphone s výřezem, což chválíme.

Líbilo se nám
  • konzervativní poměr stran
  • notifikační LED dioda
  • slušný maximální jas
  • displej nemá výřez
Nelíbilo se nám
  • širší rámečky
  • rozlišení by mohlo být jemnější

Zvuk: zázraky nečekejte

Stejně jako „Desítky“ je i Xperia L3 osazena pouze jedním reproduktorem, který se nachází na spodní hraně. Asistenci nenabídne ani sluchátko pro hovory, což vlastně tolik nevadí. Hlasitý výstup sice není okouzlující, ale přesto nás v dané třídě zaujalo, že se zvuk nedeformuje ani při vyšší hlasitosti. Basová složka je potlačena, na druhou stranu výšky působí přirozeně a pro méně náročné jedince nepůjde o žádné zklamání. To, co bylo u desítkové řady málo, je u L3 dost, a to především kvůli podstatně nižší ceně.

Sony Xperia L3

Na horní hraně stále najdeme 3,5mm audiokonektor. Výstup do sluchátek je nadprůměrný a zde se zkušenosti Sony zkrátka nezapřou. Telefon je vybaven také dnes již téměř zapomenutým FM rádiem, kdy zapojená sluchátka slouží jako anténa.

Líbilo se nám
  • hlasitý hlasitý reproduktor
  • kvalitní 3,5mm výstup do sluchátek
  • FM rádio

Výkon: díky za tu paměť

V Xperii L3 tiká osmijádrový procesor MediaTek Helio MT6762, kterému sekundují 3 GB operační a 32 GB interní paměti, ze které zbývá volných zhruba 22 GB. Jsem upřímně rád, že jsou pryč doby, kdy se základní smartphony osazovaly 16GB či dokonce 8GB úložištěm a paměť RAM jen zřídkakdy dosahovala kapacity 2 GB. Xperia L3 se tak stává pomyslným základem dnešní doby, ale rozhodně ne s vykřičníkem. Tak či tak, novinka rozhodně nebude ideálním herním smartphonem – Helio MT6762 má bohužel již nejlepší roky za sebou. V testu AnTuTu získala Xperie zhruba 78 tisíc bodů, test Geekbench 4 se nám bohužel dokončit nepovedlo.

Výsledek testu AnTuTu

Xperii L3 nechybí microSD slot pro paměťové karty, díky kterému snadno rozšíříte interní paměť o dalších až 512 GB. Navíc nejste nuceni si vybírat mezi druhou nanoSIM a právě microSD kartou.

Líbilo se nám
  • dostatek paměti RAM
  • slot pro paměťové karty
Nelíbilo se nám
  • více by se nám líbil modernější Snapdragon

Výdrž baterie: dva dny realitou

Sony často chválíme za skvělý power management, který nezklamal ani v případě Xperie L3. Ten v kombinaci s baterií s kapacitou 3 300 mAh udrží novinku při životě více než 1,5 dne, nám Xperia standardně vydržela dva dny. Díky tomu je větším držákem než nové „Desítky“. Dobu nabíjení jsme bohužel otestovat nemohli, protože u prvotních vzorků chyběla v balení nabíječka. Počítejte však s dobou převyšující 2 hodiny.

Doplníme že ani Xperii L3 nechybí adaptivní nabíjení, které sleduje vaše návyky. Pokud tedy vstáváte pravidelně každý den v 7:00 ráno, telefon se na 100 % nabije teprve necelou hodinu před probuzením, aby se tak baterie v průběhu večera zbytečně neopotřebovávala.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž baterie
  • pokročilý power management

Konektivita: bez kompromisů

Jsem potěšen, že ani u základního modelu Sony nezanedbalo konektivitu, která je i v tomto případě téměř plnohodnotná a v ničem si nezadá s mnohem dražší konkurencí. Xperia L3 tak podporuje Wi-Fi a/b/g/n, nejnovější Bluetooth 5.0 či NFC pro bezkontaktní platby a rychlé sdílení souborů, což obzvláště oceňujeme. Nezapomnělo se ani na podporu GPS + GLONASS a pochopitelně nechybí ani podpora všech českých pásem či rychlého LTE. Velkým benefitem je pro nás přítomnost moderního USB-C konektoru, který slouží jak pro nabíjení, tak pochopitelně také synchronizaci.

Líbilo se nám
  • NFC pro bezkontaktní platby
  • plnohodnotné LTE
  • moderní USB-C

Fotoaparát: nemá se zač stydět

Sony Xperia L3 je osazena duálním fotoaparátem v kombinaci 13 + 2 Mpx, přičemž druhý snímač slouží pro hrátky s hloubkou ostrosti, tedy pro bokeh efekt. Fotoaparátu sekunduje přisvětlovací LED dioda, která neumí zázraky, však občas poslouží, i kdyby jen jako svítilna.

Sony Xperia L3

Nečekali jsme zázraky, Sony ostatně mívalo problém s kvalitou fotek i u dražších kousků. O to více jsme byli v případě Xperie L3 překvapeni. Úroveň detailů je velice slušná, stejně tak chválíme barvy, které odpovídají realitě. Problém samozřejmě nastane v momentě, kdy se rozhodnete fotit ve zhoršených světelných podmínkách. Světelnost f/2.2 není nejlepší a digitální šum se na snímcích objeví téměř okamžitě, jakmile světla ubyde. Stejně tak nás čas od času zazlobila samotná aplikace Fotoaparát, která někdy přestala na pár vteřin reagovat. Co se týká sekundární kamery pro zachycení hloubky ostrosti, výsledky bohužel nejsou vždy zcela přesvědčivé. Podobných průměrných výsledků lze totiž dosáhnout i softwarovou cestou, jak dokazuje konkurence.

Ukázkové fotografie v původním rozlišení

Vždy je lepší počítat s málem a být příjemně překvapen, než kdyby tomu bylo naopak. Výsledné snímky z Xperie L3 mě rozhodně neurazily. I na monitoru počítače vypadají velmi slušně.

Video lze nahrávat ve Full HD rozlišení při 30 FPS, což je standardní hodnota. Kvalita videa je spíše průměrná, chybí nám alespoň základní zpomalené video. Selfie kamera s rozlišením 8 Mpx klade důraz na zkrášlení, což nemusí být vždy ku prospěchu. Kvalita fotoaparátu je však slušná a na sociální sítě jsou snímky dostatečně kvalitní.

Líbilo se nám
  • věrné barevné podání
  • úroveň detailů
Nelíbilo se nám
  • snímky za zhoršeného osvětlení trápí digitální šum
  • aplikace fotoaparátu potřebuje doladit

Software: Android, který vás naučí

Pro uživatelské prostředí, založené na starším operačním systému Android 8.1, využívá Sony svou nadstavbu, kterou lze označit jako konzervativní. Majitelé některé z předchozích generací budou jako doma, což je vlastně dobře. Vzhledem ke standardnímu poměru stran displeje chybí funkce Side Sense, která usnadňuje ovládání například nových Xperií s protáhlým displejem.

Ukázka prostředí

Prostředí se občas trochu zadýchá, ale s příchozími aktualizacemi se situace zlepšuje. Benefitem nadstavby od Sony je úroveň vysvětlení jednotlivých úkonů. Sony vám průběžně nabízí tipy, jak telefon pohodlně ovládat, což je dle mého názoru účelnější než úvodní tutoriál, který stejně většina jen v rychlosti prokliká.

Sony chválíme také za minimum balastu v nabídce aplikací. Sony sice doporučí stáhnutí oblíbených aplikací, to však můžete odmítnout. Stejně tak chválíme i samotnou nadstavbu. Ač je poměrně strohá, umožňuje uživatelské přizpůsobení. Pokud tedy chcete, můžete si změnit animaci přechodů mezi jednotlivými obrazovkami. Sony umožní i změnu ikon či skrytí ikony pro vstup do nabídky aplikací. Místo toho za tímto účelem stačí svajpnout z části doku směrem nahoru a menu se ihned vysune. Potěší i taková drobnost jako bohatá a vcelku zajímavá nabídka tapet. Ty jsou nejenom kvalitní, ale také velice rozmanité.

Líbilo se nám
  • minimum zbytečností
  • výukový program
  • přehlednost, strohost
Nelíbilo se nám
  • občasné zaváhání animací

Zhodnocení a konkurence

Sony opět dokazuje, že je své. A to jak ve vyšší střední třídě, tak v případě třídy nižší. Novinka ignoruje trendy a naopak razí konzervativní cestu, která je pro mnohé stále lákavá. Osobně nás zaujala co se reprodukce, displeje i výdrže týká, žádnou ostudu neudělal ani integrovaný fotoaparát, jehož výsledky jsou na danou třídu vyloženě nadprůměrné. Sony chválíme i za mnohé aktualizace, které v průběhu testování dorazily. Ty zapracovaly na některých nedodělcích a zvýšila i plynulost některých animací. Problém aktuálně představuje cena, která novinku činí o něco hůře doporučitelnou. Pokud ale ctíte tradice a nechcete investovat desítky tisíc, může být Xperia L3 dobrou volbou. A až zlevní, bude vyloženě dobrou volbou.

Sony Xperia L3

Zajímavou konkurencí může být Xiaomi Mi A2 Lite, které za podobnou cenu nabízí 5,84palcový Full HD+ displej, velkou baterii s kapacitou 4 000 mAh a částečně kovové tělo. Potěší také příslušnost k řadě Android One. Zamrzí naopak slabý fotoaparát a absence NFC, která může být pro mnohé rozhodující.

Xiaomi Mi A2 Lite

Rozměry149,3 × 71,7 × 8,8 mm, 178 g
DisplejTFT IPS, 5,84" (2 280 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 625 MSM8953,
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh

Za podobnou cenu jako Xperia se prodává i Honor 10 lite, který útočí především 6,21palcovým Full HD+ displejem, elegantním designem a také 24Mpx selfie kamerou, která se ukrývá v nenápadném výřezu. Tělo však stále není kovové či skleněné. Zadní kryt je sice zajímavý, ale bohužel plastový.

Honor 10 Lite 3 GB RAM

Rozměry154,8 × 73,6 × 8 mm, 162 g
DisplejTFT IPS, 6,21" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 710, 4×2,2 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB / 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 400 mAh

Pokud výřez zkrátka nechcete a nevadí vám starší kousek, nabízí se Motorola G6. Ta se chlubí 5,7palcovým Full HD displejem, NFC a procesorem Snapdragon 450. Někomu se může více zamlouvat i design, i když zde jde o subjektivní názor. Motorola má však menší baterii, konkrétně 3 000 mAh. Vaše může být za zhruba 4,5 tisíce korun.

Motorola Moto G6

Rozměry153,8 × 72,3 × 8,3 mm, 167 g
DisplejTFT IPS, 5,7" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 450, 8×1,8 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSD
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:20 hodin
sony-xperia-l3
Klady
  • čtečka otisků prstů na boku
  • USB-C, NFC, FM rádio i slot na tři karty
  • dobře čitelný a sytý displej
  • na danou třídu slušný fotoaparát
  • po většinu času svižné prostředí
  • častá softwarová vylepšení
Zápory
  • pouze plastové tělo
  • výraznější rámečky displeje
  • vyšší cena
Diskuze ke článku
mhs
prekvapive docela pozitivni recenze na xperii, to se moc casto nevidi.
xman
Osobně se mi design líbí z nových xperií 2019 paradoxně asi nejvíce...pokud podle mě chce někdo základní obyčejný telefon (a nevěří čínským firmám jako já), který na 90% věcí stačí, tak bych s klidem doporučil...ještě zbývá osahat někde naživo...mimochodem, často cítím z recenzí na Sony dost často jakousi neopodstatněnou averzi napříč českými weby a tak mě tahle velmi mile překvapila. Díky za ní!
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Dost pozitivní shrnutí po spíš negativních jednotlivých kapitolách.
Tomáš
Xperia zakoupena před 2 dny v nejmenovaném největším eshopu. Po zapnutí fungovala skvěle. Druhý den zamrzla od 21:32 do 22:53 a přestala fungovat čtečka otisků prstu a celkově začala blbnout. Už jsem slyšel o podobných problémech v mém okolí.. Takže za mě se podívejte po něčem výhodnějším.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze