Sony Xperia L2
recenze

Sony Xperia L2

Lepší, ale taky dražší
40

Sony se v posledních letech soustředí především na prémiové smartphony. Přesto má však i japonský výrobce svého zástupce v nižší střední třídě. Sony Xperia L2, nejnižší model v jeho aktuálním portfoliu, byla představena na veletrhu CES 2018 a má cílí především na méně náročné uživatele. Jak si vedla v našem testu?

Nová Sony Xperia L2 přímo navazuje na Xperii L1, které byl vyčítán především slabý hardware. Sony doufá, že si s novinkou vylepší pošramocenou reputaci, k čemuž mu má pomoci několik vylepšení. Těch však není zas tak moc. Oba modely nabízí téměř shodný design a mají 5,5palcový displej s pouze HD rozlišením. Stejný je také čtyřjádrový procesor. Ke zlepšení došlo u RAM, která narostla na 3 GB, a u interní paměti, která se zdvojnásobila na 32 GB. Ve výbavě pak přibyla čtečka otisků prstů. Otázkou však je, zda tyto změny ospravedlní nasazenou cenu 5 990 Kč, což je o tisíc víc než v případě předchůdce. Tyto otázky zodpoví naše recenze.

Sony Xperia L2
Oficiální snímek Sony Xperia L2

Sony Xperia L2

Rozměry150 × 78 × 9,8 mm, 178 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek 6737, 4×1,5 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDHC
Akumulátor3 300 mAh

Sony Xperia L2 – videopohled

Obsah balení

Základní balení je více než spartánské. V malé krabičce naleznete pouze telefon, datový/nabíjecí kabel, nabíječku (ta v naší testovací sadě chyběla) a manuál. Sluchátka, alespoň základní pecková, pak Sony k telefonu nepřibalilo.

Konstrukční zpracování: osvědčený design a plast

Sony Xperia L2 není zrovna malý telefon. Její rozměry jsou 150 × 78 × 9,8 milimetrů a ručička váhy se zastavila na 178 gramech. V ruce i v kapse je tak telefon pořádně znát. Ani s velkýma rukama jednou rukou displej neobsáhnete, což však zas až tak nevadí. Stačí u pravého nebo levého spodního okraje táhnout prstem nahoru a zobrazení se zmenší.

Design je typický pro Sony a Xperii L2 si nesplete s žádným jiným výrobcem. Konstrukce telefonu se vyznačuje zaoblenými boky, díky nimž dobře padne do ruky, a ostrými spodními hranami. Ačkoli řada konkurentů ve stejné cenové kategorii nabízí více či méně kovové tělo, Sony v tomto případě sáhlo po plastu. Jedná se však o kvalitní plast, který je příjemný na omak a nemá problém s nadměrným ulpíváním otisků prstů.

Sony Xperia L2

Přední straně telefonu dominuje displej, kolem kterého jsou poměrně široké rámečky. Obzvláště se plýtvá místem nad a pod displejem, což vynikne zejména u zlaté verze, kterou jsme měli na test. U černé varianty displej lépe splývá s okolím. Široké brady je přitom škoda o to víc, že ovládací tlačítka jsou opět pouze virtuální, přitom pod displejem by na ně bylo místa více než dost. Nad displejem pak můžeme po stranách loga vidět čočku přední kamery a oko se senzory. Až nad nimi na hraně je pak podlouhlá štěrbina telefonního reproduktoru. V levé části pak barevná notifikační dioda signalizuje různé události. Konfigurovat jí nicméně nejde.

Čtečka otisků prstů není na boku, ale vzadu jako u většiny výrobců.

Zádům dominuje čočka hlavního fotoaparátu s jednotónovou přisvětlovací diodou a především kruhová čtečka otisků. V Xperii L2 se i u Sony dostává konečně čtečka otisků prstů do nižší střední třídy. Sony ji obvykle umisťuje na pravý bok a záda jsou pro něj netypická. Proti jejímu umístění žádné námitky nemáme. Jen si říkáme, proč jí Sony neumístilo pod displej, čímž by alespoň ospravedlnilo nevzhlednou bradu. Pochválit pak musíme rychlost a přesnost čtečky.

Na pravém boku tak nalezneme pouze typickou sestavu podlouhlého regulátoru hlasitosti a pod ním menšího vypínače. Obě tlačítka vystupují pouze mírně, ale i tak jsou dobře nahmatatelná a dobře se tisknou. Na protějším boku pak má své místo podlouhlá krytka s výřezem pro nehet. Ta jednou svou částí kryje slot pro paměťovou kartu a druhou pak tvoří zásuvka na dvě nanoSIM karty. Sony tak zaslouží pochvalu, že nesáhlo po mezi výrobci stále oblíbenějším hybridním slotu, ale můžete použít obě SIM i paměťovou kartu současně. Spodní hranu okupuje USB-C konektor, telefonní mikrofon a hlasitý reproduktor. Sluchátkový výstup a sekundární mikrofon jsou pak na horní hraně.

Zpracování se výrobci povedlo. Telefon nejenže vypadá skutečně bytelně, ale ani při silnějším stisku nijak nevrže a ani se neprohýbá. Na zvýšenou odolnost vůči prachu a vodě, kterou se mohou pochlubit vyšší modely, však v tomto případě nedošlo.

Líbilo se nám
  • kvalitní konstrukce
  • dobře padne do ruky
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • plýtvání místem pod displejem

Displej: HD rozlišení na 5,5 palcích

Stejně jako u předchozí generace použilo Sony u 5,5palcového IPS displeje jen HD rozlišení, což nám dává jemnost 267 PPI. Při běžném používání to nemusí až tak vadit, ale přesto rastr rozpoznáte pouhým okem. Ocenili bychom zde alespoň Full HD rozlišení. K čemu však nemáme připomínky je barevné podání a široké pozorovací úhly, u nichž ani v krajních polohách nedochází k zásadnějšímu zkreslení. V nastavení navíc naleznete možnost manuálního vyvážení bílé, která vám dovoluje nastavit si jednotlivé barevné kanály přesně podle potřeb.

Automatická regulace jasu funguje spolehlivě. Na přímém slunci se však bez zastínění neobejdete. Praktická je funkce Chytré řízení podsvícení, která udržuje rozsvícený displej, když držíte telefon v ruce. Jakmile telefon položíte, tak displej zhasne podle nastavení režimu spánku.

O ochranu displeje se stará odolné sklo Corning Gorilla Glass 4. Oleofobní vrstva funguje slušně, i když ani tak se bez leštění neobejdete.

Líbilo se nám
  • široké pozorovací úhly
  • dobré barevné podání
  • možnost manuálního nastavení bílé
Nelíbilo se nám
  • podprůměrné rozlišení

Zvuk: příjemné překvapení

Hlasitý reproduktor, který se, jak již bylo řečeno, nachází na spodní hraně, nabízí nejen velkou hlasitost, ale i dobré prokreslení s rozeznatelnými výškami i basy. Ještě kvalitnějších výsledků dosáhnete s připojenými sluchátky, kdy bude spokojena většinu posluchačů.

Sony Xperia L2

Zvuk si můžete i vylepšit v nastavení. Funkce ClearAudio+ optimalizuje nastavení zvuku, dynamická normalizace minimalizuje rozdíly hlasitosti mezi skladbami nebo videoklipy. S připojenými sluchátky můžete použít i ekvalizér, který kromě osmi přednastavených profilů umožňuje definovat si i své vlastní. Funkce prostorového zvuku vytváří efekt studia, klubu nebo koncertní síně.

Líbilo se nám
  • hlasitá a kvalitní reprodukce
  • široké možnosti vylepšení zvuku

Výkon hardwaru: pouze průměr

Pod kapotou opět tiká čtyřjádrový MediaTek MT6737T, a to frekvencí 1,45 GHz. O grafiku se pak stará grafický čip Mali-T720MP2. K navýšení však došlo u RAM, která se zvýšila z 2 na 3 GB. A toto navýšení pocítíte. Zatímco u předchozí generace jsme si stěžovali, že telefonu dochází při náročnějších operacích dech, tady při běžném používání běhá vše plynule a svižně bez zbytečného čekání. Samozřejmě že na skutečně náročné hry už to přeci jen nestačí, ale i ty spustíte. Pouze musíte počítat s nižším frameratem.

Benchmark testy

Interní paměť má kapacitu 32 GB, což je proti minulé generaci nárůst na dvojnásobek. Zatímco u Xperie L1 vám zbývalo po prvním spuštění přibližně 9,2 GB, tady máte z uživatelsky dostupných 22,3 GB k dispozici 18,3 GB. Pokud by vám to nestačilo, můžete kapacitu navýšit paměťovou microSD kartou s kapacitou až 256 GB. Telefon přitom pojme nejen paměťovou kartu, ale i dvě nanoSIM karty.

Líbilo se nám
  • 3GB RAM
  • velké úložiště
  • microSD neubírá prostor pro druhou SIM
Nelíbilo se nám
  • pouze průměrně výkonný procesor

Výdrž baterie: dva dny bez problému

U integrované Li-Ion baterie došlo k navýšení kapacity z 2 620 mAh na 3 300 mAh. U předchozí generace jsme si výdrž pochvalovali, když jsme se při středně náročném používání, které zahrnuje neustálou synchronizaci střídavě přes mobilní data a Wi-Fi, dostali na dva dny používání. U současného modelu jsme se dostali bez problémů na dva půl dne. Pár hodin k dobru vám může přidat i režim STAMINA, který navíc dokáže uspořit energii omezováním výkonu telefonu a některých jeho funkcí, takže vám přidá pár hodin k dobru.

Provedli jsme náš standardizovaný test vybíjení, při kterém byly hodnoty jasu a hlasitosti nastaveny na 50 % a přes Wi-Fi bylo přehráváno video v kvalitě 720p. Telefon v tomto testu vydržel naživu 6 hodin 45 minut. Sony Xperia L1 pro srovnání vydržela 8 hodin 55 minut.

Na rychlosti nabíjení se významně podílejí funkce Ochrana baterie a adaptivní nabíjení Qnovo, které dokáží prodloužit životnost baterie tím, že na základě opakovaných vzorů chování uživatele řídí, jak rychle se má nabíjet. Funkce odhadne, kdy obvykle necháváte telefon nabíjet několik hodin, a poté řídí rychlost nabíjení tak, aby byl nabit na 100 procent těsně před odhadovaným časem odpojení. Reálnou dobu nabíjení jsme nicméně nemohli otestovat, protože v testovací sadě chyběla nabíječka.

Líbilo se nám
  • solidní výdrž
  • šetrné nabíjení

Konektivita: plná výbava

Základem konektivity je LTE Cat 4 s maximální rychlostí 150 Mb/s při downloadu a 50 Mb/s při uploadu. Totéž máte k dispozici nejen na primární, ale i na sekundární SIM. Z dalších bezdrátových možností připojení pak rovněž nechybí Wi-Fi ve verzích 802.11 a/b/g/n s podporou Wi-Fi Direct, hotspot, Miracast a Google Cast. Spolehnout se můžete i na Bluetooth 4.2 s podporou aptX. Ve výbavě pak nechybí ani NFC. Kabelové připojení zajišťuje USB-C konektor.

Sony Xperia L2

Při navigaci se můžete spolehnout nejen na GPS, ale i na konkurenční ruský systém GLONASS. Nalezení a zafixování polohy trvá několik vteřin a telefon si jí drží i v místech s horším výhledem na oblohu. Při pěší turistice navíc oceníte i přítomnost elektronického kompasu.

Líbilo se nám
  • rychlé LTE na obou SIM
  • NFC
  • podpora Google Cast

Fotoaparát: nic než průměr

Zadní fotoaparát disponuje klasickým 13megapixelovým rozlišením a světelností f/2,0. Papírově se tedy nejedná o žádný zázrak. O přisvícení se stará LED dioda, bohužel pouze jednotónová. Pro milovníky selfies si Sony připravilo 8megapixelový fotoaparát, jehož hlavní předností má být objektiv zabírající úhel 120 stupňů. Sony slibuje, že tak jednoduše pořídíte selfie i ve větší skupince.

Prostředí fotoaplikace nabízí spíše spartánské rozhraní, ale to není na škodu, protože je tak nejen přehledná, ale i skutečně svižná. Vybrat si můžete mezi automatikou, kdy fotoaparát sám přiřazuje konkrétní režim, manuálem a natáčením videa. Manuální režim umožňuje nastavení autofokusu, rychlosti závěrky, ISO, kompenzace expozice a nastavení bílé.

Ukázkové fotografie

Obrazovou kvalitu zadního fotoaparátu hodnotíme pouze jako průměrnou. Barevné podání je při dobrých světelných podmínkách slušné. Při protisvětle nicméně dochází k barevnému posunu do modra. Také ostrost by mohla být lepší. Například u srsti zvířete dochází ke splývání do jednolité plochy, místo aby byla prokreslená. S ubývajícím světlem přichází citelný nárůst šumu a upadá ostrost, ale na momentky s přimhouření použít lze. Slušné snímky dostanete při dobrém světle i z předního fotoaparátu, u kterého potěší i již zmiňovaný širokoúhlý objektiv.

Sony Xperia L2 – testovací video, 1080p, exteriér

Video nabízí maximálně Full HD s 30 snímky za vteřinu. Ostrost a barevné podání videa jsou při kvalitních světelných podmínkách dobré, ale plynulost není ideální. V obrazu snadno postřehnete cukání. Zvuk nevykazuje problémy.

Líbilo se nám
  • přehledná fotoaplikace
  • širokoúhlý přední fotoaparát
Nelíbilo se nám
  • Průměrná kvalita fotografií
  • sekající se video

Software: upravený Nougat

Jako operační systém použilo Sony Android 7.1.1 Nougat, který si mírně upravilo. Nejedná se přitom o žádnou robustní nadstavbu. Změny jsou spíše kosmetické a dodávají prostředí vzhled typický pro Sony. Případná aktualizace na osmičkové Oreo nicméně není jistá.

Kromě kosmetických změn Sony přidalo několik svých firemních aplikací, které nahrazují ty výchozí od Googlu, jako je Hudba, Album a Video. Kromě nich jsou zde i další aplikace od Sony. Zmínit můžeme například Movie Creator, Efekt AR nebo Xperia Lounge. Navíc nechybí ani bloatware v podobě aplikací jako Amazing Shopping nebo Amazon Kindle, které však lze jednoduše odinstalovat.

Díky ne tak hlubokým zásahům do systému je pak prostředí velmi dobře optimalizované. Nic se neseká, i animace jsou plynulé. Během testování jsme se nesetkali se zamrzáním, pády aplikací nebo restartem.

Líbilo se nám
  • dobrá optimalizace
  • přehledné prostředí
  • povedené firemní aplikace
Nelíbilo se nám
  • sedmičkový Android
  • bloatware

Zhodnocení: bude to mít těžké

Sony Xperii L2 jde označit za solidní telefon, který svým designem osloví spíše konzervativnější uživatele. Nejedná se o žádný trhač asfaltu a připravit se musíte na některé kompromisy. Použité plasty a dílenské zpracování jsou kvalitní a nemáme proti nim žádnou výtku. Přesto však nutno říci, že někteří jeho konkurenti v této cenové kategorii nabízí alespoň částečně kovové tělo nebo kovový rámeček.

Sony Xperia L2

Největšími slabinami, které jsme již vytýkali jeho předchůdci, jsou slabší hardware a pouze HD rozlišení na 5,5palcovém displeji. Ten má nicméně dobré barevné podání. Ocenit musíme navýšení kapacity RAM, interní paměti i baterie. Silnými stránkami je i dobrá reprodukce zvuku a široké možnosti konektivity včetně LTE na obou SIM, NFC nebo USB-C.

Přesto to bude mít Xperia L2 na přeplněném trhu skutečně těžké. Zájemci budou pocházet především z fanouškovské základny značky. Důvod? Vyšší cena. Sony nechybí sebevědomí, když nastavilo cenu Xperie L2 na 5 990 Kč, což mimochodem činí o tisíc korun víc než minule.

Konkurence

Za stejnou cenu jako Xperii L2 můžete mít například novinku Huawei P Smart s kovovým tělem a úzkými rámečky. Ten na úhlopříčce 5,65 palce nabídne dokonce rozlišení Full HD+ (2 160 × 1 080 pixelů). Zmínit můžeme i osmijádrový procesor nebo Android 8 Oreo. Má však pouze microUSB konektor a řadě uživatelů může vadit i hybridní slot.

Huawei P Smart

Rozměry150 × 72 × 7,5 mm, 165 g
DisplejTFT IPS, 5,65" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorKirin 659, 4×2,36 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 2:33 hodin

Další ve hře je Nokia 6, jejíž průměrná cena se pohybuje kolem šesti tisíc korun. Má sice také pouze hybridní slot a microUSB, ale boduje osmijádrovým procesorem, Full HD rozlišením displeje a také lepším fotoaparátem.

Nokia 6

Rozměry154 × 75,8 × 7,9 mm, 160 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 430 MSM8937, 4×1,2 GHz + 4×1,5 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 2:15 hodin

ASUS ZenFone 4 Max Plus vyjde oproti Xperii L2 v průměru o 500 korun dráž. Oba telefony spojuje pouze HD rozlišení na 5,5palcovém displeji. ASUS však nabídne kovové tělo, duální fotoaparát a především akumulátor s nadprůměrnou kapacitou 5 000 mAh.

ASUS ZenFone 4 Max Plus

Rozměry154 × 76,9 × 8,9 mm, 181 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 430 MSM8937, 8×1,4 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh, doba nabíjení: 3:12 hodin
sony-xperia-l2
Klady
  • širokoúhlý přední fotoaparát
  • rychlé LTE na obou SIM
  • šetrné nabíjení baterie
  • kvalitní zvuk
  • manuální vyvážení bílé u displeje
  • samostatný slot pro paměťovou kartu
  • rychlá čtečka otisků prstů
  • kvalitní dílenské zpracování
Zápory
  • vyšší cena
  • průměrný zadní fotoaparát
  • slabší hardware
  • podprůměrné rozlišení displeje
  • plýtvání místem pod displejem
Diskuze ke článku
XYZ
V Sony se někdo zbláznil, za 6 tisíc nabízet něco takového, to chce odvahu. HD rozlišení na 5,5 displeji už je prostě struhadlo (nejsem maniak, co potřebuje 4K i na hodinkách). Procesor je možná tak na nenáročné brouzdání, foťák podává surrealistické výsledky. Hlavně že tam nacpali NFC, vzhledem k SoC nadbytečné 3 GB paměti a logo Sony. Tohle by bylo fajn tak před 3 roky, dneska je konkurence zašlape.
Lego
Ja myslím ze ne každý chce čínský telefon ktery bude ihned po zapnutí odesílat soukromá data, výdrž je mega solidní, repro hraje mnohem lépe nez na jiných telefonech v této cenové kategorii, optimalizace je úctyhodná tam by se Číňani měli učit, xperia jsou kvalitni telefony ktere toho vydrzi hodně a neni to jen nějaká čínská rychlokvaška u které bude po mesici system zasekaný kvůli otresne nadstavbe, krom toho treba samsung v teto cenove relaci nenabízí ani automatickou regulaci jasu. Snad sony bude tento telefon aktualizovat na oreo...
Areon
Moc nechápu jak se lidé diví tomu vzhledu, je to typická Xperie, kdo se pohybuje v telefonech nemůže být překvapen. Podle mě cílovka tohoto telefonu je dítě a nebo pracovní sektor, kde ten telefon bude prostě fungovat a nezaseká se po pár měsících. Tyto telefony ani není třeba dávat do krytu, nemá to hladké sklo na zádech ani kulaté rohy takže se to v ruce nechová jako mýdlo, má to hlasitý reprák, ideální pracovní mobil.
Red
Telefon k smíchu. Za svoji cenu leda pro blázny. Škaredá krabice.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze