Sony Xperia J
recenze

Sony Xperia J

(ne)dostupná elegance

V dnešní recenzi se podíváme na zoubek již několikáté Xperii s prohnutým „arc“ designem. Xperia J papírově triumfuje především displejem a fotoaparátem, sráží ji ale slabší výkon. Cena rovněž od začátku prodeje není příliš příznivá. Podívejme se na to, jestli vás novinka i tak dokáže v předvánočním čase přesvědčit ke koupi.

Xperia J patří v letošním portfoliu japonského výrobce Sony mezi méně vybavené kousky. Její oficiální představení se datuje na začátek školního roku, kdy ji výrobce uvedl na veletrhu IFA 2012 v Berlíně. Jedná se o přístroj nižší třídy, který je cílený především na teenagery a uživatele, kteří nekladou vysoké nároky na výbavu. To ale neznamená, že by neměl co nabídnout, o čemž se přesvědčíte v následujících řádcích. Otázkou však je, zda to výrobce nepřehnal s cenou. O tom už ale níže.

Sony Xperia J - oficiální fotografie

Technické parametry Sony Xperia J

Kompletní specifikace
Konstrukce124,3 × 61,2 × 9,2 mm, 124 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 640 × 480 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S1 MSM7227A, CPU: 1×1 GHz, GPU: Adreno 200
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 750 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:47 hodin
Dostupnostříjen 2012,

Sony Xperia J – videopohled

Obsah balení

Hned po otevření krabičky, v které je telefon standardně dodáván, nás překvapil její obsah. Na to, kolik telefon stojí, totiž není dodáván zrovna s chudým příslušenstvím. Kromě obligátních příruček a dělené nabíječky (adaptér do zásuvky plus USB->microUSB propojovací kabel) v základním balení nechybí ani pecková sluchátka a fólie na ochranu displeje proti poškrábání. Potěší vás určitě také líbivé koženkové pouzdro, které poskytne ochranu i pozitivní dojem. Sony tedy na příslušenství ani zde nešetří a konkurence nabízí mnohem chudší balení i u dvakrát dražších přístrojů. Přece jen ale mohlo dojít ještě na paměťovou kartu s alespoň nějakou základní kapacitou.

Obsah balení je v této cenové kategorii neobvykle zajímavý

Design a konstrukce: prohnutí a barvičky

Design s různými prohnutími býval specialitou ještě starého Sony Ericssonu. V letošním premiérovém roce Sony Mobile, jak se nová nástupnická společnost jmenuje se nejdříve neobjevoval vůbec a telefonům vládnul ostře řezaný NXT design. Nyní se objevuje ale ještě ve větší míře, než tomu bývalo v minulosti. Telefon, který je s ním nejvíce vidět je samozřejmě Xperia T, tedy oficiální smartphone britského agenta 007 v jeho posledním filmu Skyfall. Prohnutými zády se ale může pochlubit třeba i Xperia V, Xperia miro a nebo právě Xperia J.

Xperia J je v obchodech k dostání v černém...

V jejím podání je prohnutý design velice podobný zmiňované vlajkové lodi. Základem je přední strana s displejem, který z pohledu úhlopříčky není vůbec malý. Výrobce jej ale mohl ještě o kousek natáhnout do stran. Ta spodní obsahuje trojici tlačítek, která slouží pro ovládání systému. Všechna jsou senzorová, a jejich stisk je provázen vibracemi, takže s přesností ovládání není žádný problém. Opačný prostor nahoře nad displejem skrývá kromě loga Sony ještě malou kamerku, reproduktor pro hovory, malinkou LED diodu, která bliká při různých upozorněních, a také několik potřebných senzorů.

...bílém...

Horní i spodní okraj přední strany Xperie J jsou skoseny, což je velice příjemné při používání telefonu v režimu na šířku, tedy například pokud zrovna hrajete nějakou hru, sledujete film, prohlížíte web a podobně. Tato skosení jsou opět převzaty z designu vybavenější Xperie T.

...zlatém...

Nyní se zaměřme na boky telefonu. Na pravém se nachází dvojtlačítko regulace hlasitosti a v těsné blízkosti nad ním i tlačítko, které slouží pro vypnutí telefonu nebo pro aktivaci displeje. U Xperie T jsme kritizovali umístění bočních kláves a kritiku si zaslouží i Xperia J. Bohužel při prvním seznámení s telefonem vám bude chvilku trvat, než si na blízkost obou kláves zvyknete. Do té doby pravděpodobně stejně jako my budete stále místo vypínacího tlačítka omylem tisknout horní polovinu tlačítka regulace hlasitosti. Ještě dlužno dodat, že pravému boku by určitě slušela i hardwarová spoušť fotoaparátu. Ta tu bohužel není, a na jejím obvyklém místě najdete pouze výkrojek pro nehet, kterým se sundává zadní kryt. Jinak opačná levá strana je podstatně chudší, a najdete tu pouze nechráněný konektor microUSB pro nabíjení a spojení s počítačem. Na vrchní straně je uprostřed umístěn 3,5 mm jack konektor na sluchátka, spodní hrana už je potom zcela holá. Ještě nutno doplnit, že celý obvod telefonu po boku obepíná stříbrná linka, což vypadá skutečně parádně.

...a růžovém barevném provedení

Pojďme se ještě podívat na zadní stranu. Ta je tvořena již zmíněným prohnutím, které je poměrně výrazné. Telefon se ale díky němu opravdu parádně drží. Jinak na zadní straně odspodu najdete výdech hlavního hlasitého reproduktoru, logo XPERIA a úplně vlevo nahoře čočku fotoaparátu, které dělá společnost i LED dioda. Výhradu máme právě k oné čočce, která vystupuje nad ostatní povrch, takže v budoucnu budete muset dávat opravdový pozor na to, abyste si ji nepoškrábali. Při pohledu na zadní stranu si zkušenější uživatelé jistě povšimnou jedné velké změny. Chybí tu totiž malé zelené logo „liquid energy“, které přes 10 let zdobilo telefony Sony Ericsson. Nyní tedy na telefonech Sony nalezneme pouze logo tohoto japonského giganta a stopy po joint-venture podniku s Ericssonem jsou nenávratně pryč.

Ještě pár řádek ke kvalitně konstrukce. Pokud telefon budete běžně používat, ničeho si nejspíše ani nevšimnete a konstrukce vám přijde kvalitní a bezproblémová, i když je telefon celý z plastu. Pokud jej ale cíleně budete zkoušet prohýbat, uslyšíte skřípavý zvuk. Není to ale rozhodně nic strašného a dá se s tím v pohodě žít. Příjemné jsou i celkové rozměry Xperie J - 124 milimetru na výšku, 61 na šířku a 9,2 milimetru při pohledu z profilu uprostřed v nejužším místě. Telefon se díky tomu, že jsou rozměry ještě celkem přijatelné, dobře drží v ruce. Pocit jistoty úchopu dodá i hmotnost 124 gramů, která je zkrátka tak akorát.

Xperia J bude v česku k sehnání celkem ve čtyřech barevných variantách. Konzervativnější zákazník zvolí zajisté černou či bílou, odvážnější jedinci ale jistě sáhnou po zlatém nebo růžovém provedení, které jsme pro vás v redakci také nafotili.

Displej: pokoukání bez ochrany

Sony Ericsson potažmo Sony je už celkem dlouho známo tím, že své telefony osazuje displeji typu LCD a vytrvale odmítá OLED panely. Jedním dechem je ale nutno říci, že v oblasti výroby LCD displejů se Sony dostalo opravdu daleko a jeho displeje jsou opravdu špičkové a mnohdy i více ceněné, než právě OLED panely. Asi pro nikoho tedy není překvapením, že také Xperia J disponuje klasickým TFT LCDčkem. Jeho úhlopříčka činí přesně rovné 4 palce, rozlišení je 854x480 pixelů, a jemnost 245 ppi (počet pixelů na palec). Tolik tedy k teorii. Jaký je ale displej v praxi?

Displej Xperie J se chlubí dobrým jasem a věrným podáním barev

Musím říct, že největší devizou displeje Xperie J je jednoznačně podání barev. Ty jsou opravdu věrné a kontrastní i při nejvyšším nastaveném jasu, a je radost se na ně dívat. Absence Mobile Bravia Enginu zde tedy není příliš znát. O poznání slabší už je displej podle očekávání při pohledu z úhlu, kdy se při naklonění zhruba o 30° nedá téměř nic vidět. Displej to ale kompenzuje tehdy, pokud potřebujete telefon používat venku na přímém slunci, kdy je výborně čitelný. Nedostatkem je opět absence čidla automatické regulace jasu, který musíte vždy manuálně upravit. Velmi dobrou vlastností displeje je, že je kryt odolným sklíčkem Gorilla Glass, takže by mu neměl vadit nechtěný styk s ostřejšími předměty typu klíčů v kapse apod.

Zde si musíme říci něco i o spodní části telefonu, konkrétně o stříbrném proužku pod displejem. Při představení telefonu jsme na oficiálních obrázcích viděli, že z něj vyzařuje barevné světlo. Byly jsme tedy zvědaví, jak bude v praxi fungovat, zda to bude jen líbivý doplněk nebo bude dioda umět blikat i při událostech typu příchozí zprávy, zmeškaného hovoru nebo e-mailu.

Barevná dioda pod displejem je rozhodně povedeným designovým doplňkem

Pravda je asi někde napůl. Dioda umí svítit několika barvami. Jejich počet je roven počtu schémat, které si můžete v telefonu nastavit, a podle právě zvoleného schématu se barva také mění. A kdy že tedy dioda bliká? Bliká vždy, když zmáčknete tlačítko odemčení displeje. Její další funkcí, kterou jsme záhy objevili je ale i upozorňování na příchozí zprávu na Facebooku. To ale bliká vždy modře nezávisle na tom, jaké zrovna máte nastavené schéma. Na rozdíl od Xperie U neumí dioda doplňovat obsah displeje a svítit například barvou, která převládá v právě prohlížené fotografii.

Pokud vás mrzí, že neumí blikat ani při ostatních událostech tak nemusíte být zklamaní. Pro tyto účely má totiž Xperia připravenou menší diodu nad displejem. Ta nám ještě při točení videopohledu neblikala, ale s aktualizací softwaru už je vše v pořádku. Jinak je tato dioda určena k upozornění na velké množství notifikací od zmeškaného hovoru, přes příchozí SMS zprávu, až po změnu stavu na Facebooku. Dioda umí blikat několika různými barvami, které se liší právě podle typu příchozího upozornění.

Zvuk

To, jak telefon „umí hrát“, je určitě důležitým kritériem pro uživatele, kteří rádi poslouchají hudbu. Ono „hraní“ nejdříve zhodnoťme u reproduktoru. Reproduktor najdete, jak už jsme si řekli v kapitole věnované designu, umístěný na spodní části zadní strany telefonu. Spíše než pro poslech hudby jej asi nejčastěji budete slyšet při tom, když vám například někdo zavolá, či pokud budete používat různé aplikace a hry. Pro tyto účely reproduktor rozhodně postačí a s jeho hlasitostí i podáním zvuku můžete být spokojeni.

Vestavěný reproduktor hrát umí, hudbu si ale raději pusťte pomocí sluchátek

Vraťme se ale k poslechu hudby. Pro ten se samozřejmě více než malý repráček v telefonu hodí sluchátka. Laciné pecky, které najdete v balení s telefonem, ale za moc nestojí a poslouží pouze nenáročným uživatelům. Pokud k telefonu připojíte kvalitnější špuntová sluchátka, či velké „mušle“ zvuk je poměrně na dobré úrovni. Tomuto dojmu samozřejmě hodně napomáhá široká škála možností úprav zvuku v hudebním přehrávači. O tom ale více až v kapitole věnované multimédiím. Celkově tedy posluchače hudby Xperia J nezklame, jen musíte zapomenout na oblíbené oblažování okolí nejnovější skladbou linoucí se z hlasitého reproduktoru, který kvalitou na tyto účely nepostačuje.

Hardware a výkon: na Angry Birds postačí

Nyní se dostáváme k tomu, co Xperii J asi nejvíce z funkčního hlediska sráží „k zemi“. Vždy, když jsem telefon někomu půjčil do ruky, nechal si ho s ním pohrát a pak ho požádal o tip, kolik asi stojí, většina lidí tipovala minimálně 8 tisíc, spíš více. Telefon zkrátka díky svým rozměrům, elegantnímu designu a velkému displeji vypadá na telefon vyšší střední třídy. Opak je ale pravdou.

Výkon Xperie J měřený pomocí benchmarků

To, že telefon patří se svým výkonem do segmentu nižší třídy, nepoznáte ihned. Při běžném pohybu v uživatelském prostředí a spouštění nenáročných aplikací je vše rychlé a bez problému. Slabina se ale projeví, pokud si například budete chtít zahrát některou náročnější hru. Největší problémy jsem zaznamenal u střílečky Shadowgung: Deadzone, kterou telefon spustí, ale následně ihned spadne. Při hraní další pokročilejší 3D hry, závodů Beach Buggy Blitz, jsem sice hru spustil, při hraní ale občas docházelo ke znatelným zásekům. Obě zmiňované hry sice patří k tomu náročnějšímu, co dnes seženete, úplná špička to ale zdaleka není, a těžko si představit, že by jste na Xperii J hráli takové tituly, jako třeba Need For Speed, N.O.V.A, nebo Horn.

Pokročilejší hry s 3D grafikou se na Xperii J dají hrát jen pokud vám při hraní nevadí nízké FPS

A čím to, že si telefon s náročnějšími hrami prostě neporadí? Na vině samozřejmě není nic jiného, než slabý procesor a starý grafický čip. Jedná se konkrétně o jednojádrový Qualcomm S1 MSM7227A s taktovací frekvencí 1000 MHz. To už je samo o sobě na dnešní dobu dost slabé. Procesoru nepřidává ani starší architektura Cortex-A5 a GPU Adreno 200 také zrovna k nejlepším grafikám dneška nepatří.

To všechno možná na první pohled vypadá dost pesimisticky. Pořád to ale neznamená, že si na Xperii žádnou hru nezahrajete. Opak je pravdou. Na Google Play najdete mraky různých hříček s nenáročnou grafikou, u kterých se jaksepatří „vyblbnete“. Zářným příkladem budiž například nejnovější Angry Birds: Star Wars a tak dále. Stále ale platí, že pokud chcete výkonný telefon střední třídy převážně na hry, poohlédněte se jinde, na trhu je mnoho jiných výkonnějších alternativ za menší peníze.

S jednoduššími, nenáročnými hříčkami si telefon hravě poradí

Nyní se pojďme podívat na zoubek dalším čipům Xperie J, tentokráte pamětem. Kamenem úrazu u levnějších telefonů vždy bývá vnitřní paměť, která často mívá pouze několik stovek MB. Naštěstí v Sony mysleli na uživatele, a tak do Xperie J namontovali paměť s kapacitou 4GB. Z této porce má uživatel k dispozici necelé 3GB. Ty jsou rozděleny na „Paměť telefonu“, která má asi 750 MB, a můžete na ni ukládat pouze aplikace, a pak na „Interní úložiště“, které kromě aplikací slouží i jako úložný prostor pro obrázky, videa, hudbu, dokumenty a další multimédia. Pokud vám tato porce vnitřní paměti stačit nebude, stačí si za max. několik stokorun zakoupit rozšiřující paměťovou kartu s kapacitou až do 32 GB. Chybí ještě doplnit údaj o paměti RAM. Celkově má přístroj kapacitu asi 380 MB. Po startu máte pro běh spuštěných aplikací k dispozici vždy něco kolem 115 MB, což při běžné práci s telefonem rozhodně plně postačí.

Přehled kapacity a využití pamětí najdete ukrytý přehledně v nastavení telefonu

Baterie a výdrž: japonský nadprůměr

„Toto asi nebude takový žrout, jako ostatní Androidi“, došlo asi každému, kdo v den představení Xperie J pročítal její technické specifikace. Telefon sice má displej, který je, jak známo, jedním z největších odběratelů energie, poměrně velký a navíc s docela vysokým rozlišením, na druhou stranu už výše zmiňovaný procesor nižší výkonnostní třídy moc energie nežádá a baterie s velkou kapacitou 1750 mAh už je v kombinaci s dobře odladěným softwarem docela dobrým výchozím bodem pro dobrou výdrž.

Baterie v Xperii J se chlubí nadprůměrnou kapacitou i dobrou výdrží na jedno nabití

Ze všeho nejdříve si řekneme, jak baterie obstála v našem referenčním testu výdrže. Metodika měření je stejná, jako u všech telefonů, které testujeme. U displeje je nastaven jas na 50% hodnotu, telefon je připojen na zabezpečenou Wi-Fi s plným signálem a má zakázanou synchronizaci dat. Připojena jsou sluchátka dodávaná v krabici a hlasitost zvuku je nastavena na 50% hodnotu. Výdrž se testuje tak, že se v nativním webovém prohlížeči spustí stránka s testovacím streamovaným videem ve Full screen režimu v rozlišení 360p (více telefon nezvládl), které se přehrává do té doby, než se telefon sám vypne. Tento test Xperia J zvládla v průměru vykonávat celkem 384 minut, tedy asi šest a půl hodiny.

V systémových nastaveních najdete i přehled položek, které baterii nejvíce vybíjejí

Podle velmi podobné metodiky, kde jediným rozdílem bylo to, že displej byl po celou dobu vypnutý, jsme otestovali i dobu nabíjení. Ze stavu úplného vybití do 80% nabití trvalo nabíjení (samozřejmě s originální nabíječkou) v průměru 108 minut, tedy necelé dvě hodiny. Do stavu plného nabití, tedy když telefon ukázal 100% plné kapacity baterie to trvalo průměrně 167 minut.

Tolik tedy k testu takříkajíc v „laboratorních podmínkách“. Vás ale jistě zajímá i výdrž telefonu v reálném provozu. Už předem musíme konstatovat, že ani ta není špatná.

Ještě lepší výdrže vám dokáže pomoci dosáhnout předinstalovaná aplikace "Úspora energie"

Pokud telefon necháte přes noc nabíjet, ráno jej vytáhnete z nabíječky s plným stavem baterie, v pohodě zvládne celý den až do pozdního večera s pokročilým vytížením. Tím se myslí neustálé připojení na mobilní internet s aktivovanou synchronizací dat, asi dvě hodiny hraní her, desítky vyřízených mailů, hovorů a SMS zpráv, celkem tři hodiny čtení webu, hodinový poslech hudby plus celodenní příležitostná aktivita na sociálních sítích. Pokud telefon budete vytěžovat o něco méně, například s menším časem stráveným na webu, odmění se vám výdrží i necelé dva dny, což rozhodně není vůbec špatné.

Uživatelské prostředí: pořád stejná písnička

Tuto kapitolu bychom pro vás klidně mohli zkopírovat z recenze kteréhokoliv smartphonu od Sony v tomto roce. Výrobce zkrátka na stejné verzi operačního systému vyvíjí prakticky funkčně stejné UI, které se liší jen v detailech. To ale nemusí být nutně na škodu.

Zamykací obrazovka a plochy pro widgety

Práci s prostředím začínáte stisknutím uspávacího tlačítka na pravém boku telefonu. Tím se dostanete na zamykací obrazovku. Ta umí zobrazit čas, datum, stav baterie, nejbližší budík nebo třeba i ovládání právě přehrávané skladby z hudebního přehrávače. Samotné odemčení se provádí posunutím posuvníku se symbolem zámku zleva doprava, což doprovází i rozsvícení barevné diody pod displejem. Opačný směr znamená rychlé spuštění fotoaparátu.

Možnosti úpravy podoby základní obrazovky jsou velmi bohaté

Dále následuje přechod na domácí obrazovku. Ta se skládá z pevného počtu pěti ploch. Jejich vzhled si díky schématům a tapetám můžete volně měnit. Jejich funkce ale spočívá hlavně v tom, že slouží jako pozadí pro různé prvky. Na homescreen lze samozřejmě umístit například různé funkční widgety jako hudební přehrávač, počasí, hodiny, ikonky aplikací z menu nebo zkratky. Všechny prvky se poté ještě podle potřeby můžou třídit do složek.

Menu aplikací s možnostmi různých úprav

Menu aplikací je podobně, jako základní obrazovka, tvořeno několika plochami. Ikonky jsou zde umístěny v matici 4x4. K dispozici je kromě abecedního i řazení podle nejpoužívanějších a nedávno nainstalovaných aplikací. Aplikace můžete přímo z menu také jednoduše odinstalovat.

Výsuvná informační lišta, systémová nastavení a podrobné informace o softwaru

Sony už celkem dlouho mnoho uživatelů štve tím, jak má u svých smartphonů s Androidem (ne)vyřešenou informační lištu, která se vysune pohybem prstu z horní strany displeje směrem dolů. Lišta sice bez problému informuje o všem možném co se právě děje, včetně nových zpráv, e-mailů, notifikací na Facebooku, instalování/stahování aplikací, či připojení k PC, postrádá ale u konkurence tolik oblíbené rychlé ovladače bezdrátových sítí, nastavení jasu displeje, přepnutí tichého režimu a podobně. Zatímco vrcholná Xperia T už tyto prvky má, Xperii J ještě chybí. Na druhou stranu toto celkem dobře supluje povedený widget, který je už po prvním zapnutí telefonu k dispozici na základní obrazovce. Vzhledem k absenci čidla pro regulaci jasu displeje by se ale posuvník ve vysouvací liště hodil o mnoho více.

Celkově se nám uživatelské prostředí, které Sony Xperii J, připravilo celkem líbilo. Při používání oceníte především rychlost pohybu v něm, která je na dobré úrovni s absencí záseků a lagů, které jsou vidět na graficky vyspělejších, zato ale i náročnějších nadstavbách u konkurence. Kvůli slabšímu hardwaru ale samozřejmě počítejte s tím, že náročnější aplikace se spouští déle a telefon se občas seká například při stahování a instalaci programů z Google Play, případně se zpomalí při běhu více náročných programů najednou.

Fotoaparát a videokamera: je to slabota pánové!

Fotoaparát v Xperií J není žádný zázrak

Sony už od počátku historie fotoaparátů v mobilních telefonech vždy patřilo mezi leadery v této oblasti. V posledních letech se touto oblastí nemůže nijak zvlášť chlubit. Zářným důkazem je, jak už asi tušíte, právě Xperia J. I když snímač s rozlišením 5 megapixelů, podporou automatického zaostřování a přisvětlovací LED diodou na první pohled nezní tak špatně, výsledné fotografie nejsou příliš povedené.

Uživatelské prostředí a nastavení fotoaparátu

Velice razantně se projevuje agresivní postprocesing, takže dochází ke slévání detailů a celkové ztrátě kvality. Chybí také pokročilejší stabilizace obrazu, takže i při relativně malém, třeba i nechtěném zatřesením s telefonem je fotografie rozmazaná vlivem delší expozičních časů. Tuto situaci alespoň trošku zachraňují poměrně rozsáhlé možnosti nastavení, takže se za slunečných dnů dají v dobrých podmínkách pořídit i o něco lepší snímky. Poměrně dobře si pak telefon vede při focení makro (focení detailů z blízka) snímků. Stále ale nejde o žádný zázrak a výrobce by za cenu šest tisíc korun mohl rozhodně nabídnout kvalitnější fotoaparát. Doufejme, že se kvalita fotografií alespoň trošku zlepší v některém z dalších firmwarů (testované sestavení bylo 11.0.A.3.28 - Android 4.0.4).

Ukázkové fotografie z fotoaparátu

Video

V případě natáčení videa nás Xperia J docela příjemně překvapila. Na to, že umí nahrávat pouze v maximálním rozlišení VGA (640×480 pixelů), to není až tak špatný výsledek. Jak se můžete přesvědčit níže, video i při horším počasí se zataženými mraky vypadá docela dobře a nechybí ani průběžné doostřování, když se telefonem přiblížíte k nějakému předmětu a požadujete zabrání větších detailů a také zoomování. Problémy jsou samozřejmě dle očekávání s přechodem mezi světlem a tmou.

Sony Xperia J (testovací video) – 480p, exteriér

Multimédia: konečně téměř komplexní výbava

Velkým nedostatkem u chytrých telefonů nižší třídy bylo u Sony vždy přehrávání videa. Nativní přehrávač většinou ani nebyl k nalezení v menu a jeho funkce se omezovaly na tlačítko play/pause, a opravdu jen na základní kvalitu videí. S tím ale díkybohu výrobce letos končí.

Přehrávač videí v Xperii J nabídne mírně pokročilejší funkce

V Xperii J se již v menu hrdě skví ikonka samostatné aplikace „Filmy“. Přehrávač nově kromě klasických .3GP a .MP4 formátů zvládne i pokročilejší .AVI soubory. Bohužel rozlišení videa od HD Ready (720p) a vyšší už je nad síly Xperie J s pomalým procesorem a videa je tak nutno přehrávat v nižším rozliení. Samotné ovládání videa umožňuje například podobně jako u hudby rychle přeskakovat na libovolný časový úsek. Dále je tu i možnost potlačení poměru stran a rychlá úprava nastavení zvuku a jasu displeje. Pořád však chybí například práce s vloženými titulky a podobně. Ve výsledku tedy pro kvalitnější přehrávání filmů stejně sáhnete po jednom z mnoha alternativních přehrávačů dostupných na Google Play.

Ovládací prostředí hudebního přehrávače se povedlo na jedničku

Oproti přehrávači videa je ten hudební v telefonech japonského výrobce už po léta tím nejlepším, co lze dnes vidět. V menu jej najdete tradičně pod ikonkou s logem a označením Walkman. Prostředí sestává ze dvou hlavních položek, a to ze samotného přehrávače pod označením „Přehrávání“ a seznamem „Moje hudba“. V seznamu najdete hudbu tříděnou abecedně, a to podle názvu, alba, či interpreta. Dále tu najdete seznam vašich playlistů, odkaz na v ČR nefungující službu Sony Music Unlimited, a také položku se srdíčkem a označením SenseMe channels, což je hudba, roztříděná podle toho, na co máte zrovna chuť (relaxační, lahodný, taneční, energický atd.).

Skladby můžete třídit hned několika různými způsoby

Nyní už ale k samotnému přehrávání hudby. Ovládání je celkem standardní. Jsou tu tlačítka pro přeskočení na předchozí a další skladbu, a také tlačítko pro zapnutí či pozastavení právě přehrávané skladby. Na časové lince dole vždy vidíte, v jaké fázi se přehrávání právě nachází a můžete libovolně posuvníkem skladbu přetočit na požadovanou část. Lze nastavit i různé režimy přehrávání, jako třeba opakovaní jediné skladby a náhodný výběr. Hodně podrobná jsou nastavení úpravy zvuku, která kromě ekvalizéru zahrnují i různé akustické efekty pro poslech hudby ve sluchátkách. Nakonec potěší i šikovná možnost „lajkování“ skladeb na Facebooku, a stahování dodatečných informací o hudbě včetně obalů alb.

Možnosti úpravy zvukového výstupu

Další multimediální aplikace Xperie J si shrňme již jen v kostce. Užitečné vám určitě bude TrackID, tedy program, který pomocí nahrání krátké části neznámé hudební skladby určí její název, autora apod. Samozřejmostí je i FM Rádio, které umí zobrazovat data RDS a provázáno je i s Facebookem a právě i s TrackID. Vestavěný prohlížeč obrázků a fotografií nese název „Album“ kromě snímků uložených v telefonu či na paměťové kartě zvládne zobrazit i vaše galerie z Facebooku a Picasy.

Aplikace pro rádio, TrackID pro zjišťování názvů hudby a Album s obrázky a fotografiemi

Pokud aktivně používáte sociální sítě, jsou pro vás telefony Sony, a to včetně Xperie J, jako stvořené. Stěžejní je samozřejmě Facebook, který je kromě předinstalované aplikace v menu svázaný i se speciálními widgety na ploše. Ty umí zobrazovat nejnovější statusy vašich přátel, a vy s nimi poté můžete ihned dále pracovat („lajkování“, komentování, sdílení atd.). Dále v telefonu naleznete i aplikaci pro dvě další populární platformy, a to Twitter a Google +. Posledními zástupci sdíleného života jsou IM kecálci od Googlu GTalk a Pokec.

Sociální sítě jsou s telefonem svázané v maximální míře

Telefonování

Aplikace telefonu a adresáře je zpracovaná v rámci jedné aplikace rozdělené na tři záložky. První záložka nabídne klasický adresář, který se však rozhodně nemůže nějak pyšnit svou přehledností, především u použití některého z barevných schémat. Každý kontakt samozřejmě můžete doplnit o nejrůznější detaily, kromě jména a čísla tak můžete přidat také adresu, e-mail, uživatelské jméno na IM (Google Talk, AIM, Skype, ICQ a další), firmu, webové stránky a tak dále. Samozřejmostí je také online synchronizace s Google účtem, takže vaše kontakty budou vždy bezpečně zálohované na serverech Google. Stejně to pak funguje i v případě kontaktů stažených z Facebooku. V neposlední řadě je zde i velice užitečná možnost nechat zobrazit vždy pouze kontakty s telefonním číslem.

Aplikace pro telefonování a kontakty

Druhá záložka je tvořena telefonní sekcí, která se skládá z klasického číselníku a dále protokolu hovorů. Vidíte samozřejmě všechny typy hovorů, tedy příchozí, odchozí i zmeškané a přímo z aplikace můžete neznámá čísla přidávat do adresáře, zavolat zpět nebo rychle odeslat SMS. Poslední záložka nese název Skupiny, což již samo o sobě říká, co zde můžeme očekávat. Najdeme zde seznam skupin kontaktů, které v telefonu máme. Můžete také přidávat nové skupiny, tuto obrazovku pak ještě můžete změnit na zobrazení oblíbených kontaktů.

Se samotným telefonováním, tedy kvalitou hovoru jsme byly spokojeni. Malý reproduktor byl dostatečně hlasitý a zvuk čistý. Při hovoru můžete využít i funkce hlasitého reproduktoru a klávesnice pro zadávání čísel a dalších znaků.

Zprávy a e-mail

Jak už jsme si řekli v předchozích kapitolách, Xperia J má displej s celkem velkou úhlopříčku 4 palce. Na klávesnici se tedy píše vcelku pohodlně. Klávesy jsou dostatečně velké, takže po chvíli tréninku už můžete psát celkem rychle s minimem překlepů. Můžete si také zvolit buď QWERTY klávesnici, zadávání pomocí tahů po klávesnici (podobně, jako Swype) nebo klasickou mobilní, alfanumerickou klávesnici. Nechybí třeba ani režim učení vašim nespisovným výrazům, či automatická oprava textu. K běžnému textu pak lze přidávat i množství různých smajlíků a dalších speciálních znaků.

Nastavení vstupu textu

SMS zprávy jsou standardně zobrazovány ve formě konverzací s jednotlivými kontakty, můžete si nastavit předmět konverzace a pokud připojíte nějakou přílohu, zprávy se automaticky změní na MMS. Nechybí samozřejmě možnost přidat více příjemců nebo stávajícího příjemce upravit.

Psaní SMS zpráv lze provádět několika způsoby

Gmail klient nabízí přehledně zobrazené e-maily roztříděné do jednotlivých složek stejně jako v počítačovém prohlížeči, nechybí hvězdičky, štítky ani možnost přidávání různých příloh. Samostatný e-mailový klient dokáže pracovat s protokoly POP3 i IMAP nebo také s Exchange účtem.

Pro e-mail využijete buď oficiální Gmailovou aplikaci nebo poštovního klienta

Organizační funkce a správa času

Sony Xperia J je především levný smartphone, primárně určený spíše pro méně náročné zákazníky, a tak jsou u něj správa času a organizační funkce spíše na vedlejší koleji. Přesto však nabídne vcelku zajímavé funkce, takže ani v tomto ohledu tak úplně neztrácí.

Bohužel výše zmíněné v žádném případě neplatí o kalendáři. Jedná se sice o kalendář podobný ostatním Androidům s možností zobrazení dne, týdne, měsíce a agendy a také s možností online synchronizace s Google účtem. Tyto všechny funkce jsou standardní, ovšem jsou vám k ničemu, když se v kalendáři nedokážete zorientovat.

Vestavěný kalendář nabídne tři druhy náhledů

S klidným srdcem můžeme říci, že kalendář v Xperii J je jeden z nejhorších, které jsme kdy na poli smartphonů viděli. Může za to především nepříliš dobře zvládnutá grafická stránka věci. Většina konkurence nabídne daleko líbivější a přehlednější řešení. Kalendář v Xperii J totiž zobrazuje změť různě barevných prvků, kterou najdete snad jen u čínských napodobenin z tržnice. Nepřehledné prostředí bez možnosti jeho úpravy činí kalendář do značné míry nepoužitelným, případně až po relativně dlouhé době, po kterou si na něj budete zvykat. Pokud máte například nějakou událost trvající více dnů a podíváte se na týdenní nebo denní zobrazení, tak nevidíte ani popis dané události. Na screenshotech to ostatně můžete vidět na vlastní oči.

Dodatečná nastavení a vytváření nové události v kalendáři

Další aplikací, která spadá do této sekce, je bezpochyby kancelářský balík OfficeSuite. Tato aplikace nabízí mnoho funkcí v čele s možností otevírat dokumenty Word, Excel a PowerPoint. Bohužel dokumenty můžete pouze číst, nelze je editovat ani vytvářet což je celkem škoda. Přeci jen občas se stane, že emailem obdržíte dokument, potřebujete v něm něco málo upravit a přeposlat dál. V takovém případě budete muset využít jinou aplikaci, nebo si připlatit cca. 100 Kč za plnou verzi Office Suite Pro. OfficeSuite také mimo podpory zobrazení dokumentů umí také přistupovat ke cloudovým službám, a to konkrétně na Google Drive, Dropbox, Box a SugarSync. Pokud tedy využíváte některou ze zmíněných služeb, tak vás přítomnost klienta v Xperii J jistě potěší.

Výbavu obohacuje i prohlížeč dokumentů Office Suite 6

Ve výbavě samozřejmě dále nesmí chybět ani praktický budík s možností nastavení více budíků. Každý může být nastavený například na jiný den a mít jiný vyzváněcí tón. Zmínit musíme také jednoduchou kalkulačku a tuto sekci zakončíme aplikací Správce LiveWare, což je aplikace, která vám dokáže spustit prakticky jakoukoli aplikaci po připojení různého příslušenství. Například po připojení sluchátek automaticky zapne hudební přehrávač nebo po připojení nabíječky zapne hodiny. Z hlediska kancelářských chybí alespoň jednoduchý editor pro poznámky.

Aplikace hodiny s nastavením budíků

Datové funkce, internet a GPS navigace

Sony Xperia J je vybavena předposlední verzí operačního systému Android Ice Cream Sandwich (4.0.4), což je verze systému, se kterou Google začal rozšiřovat svůj nový internetový prohlížeč Google Chrome. Ačkoliv většina smartphonů jej v základní výbavě nemá a musíte jej stáhnout z Google Play, Xperia J ho má již předinstalovaný od výroby. Můžete si tak rovnou vybrat, zda budete internet prohlížet skrze nativní WebKitoý prohlížeč nebo skrze Google Chrome. My se trochu více přikláníme k Chrome, protože nabízí příjemnější uživatelské prostředí a také možnost synchronizace záložek s vaším účtem Google. I na horším hardwaru navíc běhá svižně a bez problémů.

Prohlížení internetu od základu umožní nejen standardní prohlížeč Androidu, ale i mobilní varianta Chromu od Googlu

Lepší, než rozepisovat se o tomto prohlížeči bude, když si přečtete náš podrobnější článek - Vyzkoušeli jsme nový prohlížeč Chrome Beta pro Android 4.0, který jsme přímo tomuto prohlížeči věnovali.

A chybí nám už jen výčet datové konektivity, neboť bez internetu bude smartphone s Androidem prakticky jen hezkým těžítkem. Základ samozřejmě tvoří podpora sítí 2G a s tím technologie GPRS a EDGE. Pro náročnější je připravena také podpora 3G sítí HSPA, a pokud potřebujete ještě rychlejší internetové připojení, nabízí se ještě Wi-Fi 802.11 b/g/n/.

Google nabízí podrobné mapy i navigaci. Vše se ale neobejde bez podpory připojení k internetu.

Konektivitu „po drátu“ zastupuje microUSB konektor pro připojení k počítači a bezdrátovou konektivitu završuje přítomnost Bluetooth ve verzi 2.1 a GPS čipu. Fixace satelitů je díky A-GPS otázkou okamžiku a najde uplatnění především při používání vestavěných Google Map, které již podporují také částečný offline režim (uložení určitého segmentu map do mezipaměti). Potěší určitě i přítomnost plnohodnotné automobilové navigace s hlasovými pokyny. Pro její využití a širší používání Google Map však stále platí, že musíte být on-line, což může být v praxi nejen při cestách do zahraničí celkem problém. Zamrzí také fakt, že Xperia J nemá NFC, které by se určitě hodilo.

Závěrečné hodnocení: nejdřív musí zlevnit

Xperia J na nás v průběhu testování zanechala rozporuplné dojmy. Je to telefon, který svým designem opravdu dokáže člověka zaujmout. Líbila se nám také originální barevná blikající dioda pod displejem. Samotný displej se pak blýskl výbornými zobrazovacími schopnostmi a dobrým podáním barev. Sony se tímto od ostatních výrobců odlišuje. Povedené bylo i uživatelské prostředí a nabídka multimediálních aplikací.

Sony Xperia J rozhodně není telefonem bez kompromisů. O to hůře se tedy čte její vysoko nasazená cenovka.

Naopak pomyslné body musíme strhnout za absenci čidla automatické regulace jasu displeje. Displej také mohl být chráněn jinak, než pouze fólií. Kvůli slabšímu procesoru Xperia J také nebude příliš vhodným kandidátem na telefon pro milovníky náročných mobilních her. Velký mínus si odnáší fotoaparát, který nepodává dobré výsledky a výrobce by si měl dát záležet na jeho vylepšení v aktualizaci softwaru.

Člověk si může vybrat telefon se sebelepšími parametry, nakonec ale o jeho výběru v 90% případů rozhodne cena. A ta je právě v současné situaci pomyslným kamenem úrazu Xperie J. Telefon je totiž na trhu teprve krátce, a i proto je jeho cenovka prozatím v průměru necelých 6 tisíc korun. To ale Sony přehnalo a konkurence, jak se můžete přesvědčit v seznamu níže, v této kategorii nabídne rozhodně více. Pokud se tedy Xperia J stane úspěšným telefonem, bude to až za několik měsíců, až její cena klesne minimálně o dva tisíce. Do té doby si své zákazníky získá jen velmi těžko.

Přehled konkurentů

Android

Konkurence v cenové kategorii Xperie J je opravdu drtivá. Pokud zůstaneme doma u Sony, najdeme celkem dva přístroje. Jak Xperia sola tak i Xperia U se mohou pochlubit shodným, oproti Xperii J mnohem rychlejším dvoujádrovým procesorem NovaThor U8500 s taktem 2x1 GHz, výkonnou grafikou Mali-400MP a kvalitnějším fotoaparátem. Xperia U navíc přidává benefit v podobě vyšší vestavěné paměti a svítícího průhledného proužku pod displejem, Xperii sola lze ovládat i v zimě s nasazenými rukavicemi, popř. také speciální, bezdotykovou technologií. Xperii U seženete v průměru za cenu kolem 5 600 kč. Xperia sola sice průměrně stojí o 700 Kč více, na oficiálním českém e-shopu Sony Mobile ji však můžete sehnat výhodně s cenou mírně pod 6 tisíc korun.

Konkurence Xperie J nabídne...

Ve střední třídě smartphonů s Androidem je pochopitelně krom Sony silný také Samsung. Za cenu cca. 6 tisíc může nabídnout třeba model Galaxy Ace 2. Ten sice oproti Xperii J ztrácí ve velikosti displeje a starším operačním systému Android 2.3, dohání to ale rychlejším dvoujádrovým procesorem s taktem 2×800 MHz. Pokud si připlatíte zhruba o pětistovku víc, pak na vás čeká model Galaxy S Duos. Ten se může pochlubit designem příbuzným s jihokorejskou vlajkovou lodí Galaxy S III a výbavou, která čítá 4 palcový displej, jednojádrový 1GHz procesor, 5 Mpx fotoaparát a hlavně možnost vložení a fungování se dvěma SIM kartami najednou.

...ve všech případech více muziky za stejné peníze

Tím ale seznam konkurence recenzované Xperie J nekončí. Ba naopak. Se stejnou cenou, avšak s mírně větším displejem a rychlejším procesorem v kombinaci s velice povedeným designem těla i uživatelského prostředí přichází LG Optimus L7. Ještě vyšší výdrž baterie, kombinovanou navíc s rychlejším procesorem a lepším fotoaparátem než Xperia J pak může za cca. 6200 Kč nabídnout Huawei Honor. Negativem je v jeho případě starší verze operačního sytému Android 2.3.

Windows Phone

konkurencí pro Xperia J může byt i Nokia lumnia 710 a Samsung Omnia W s OS Windows Phone

Konkurence Xperie J, to ale není jen Android. Spousta srovnatelných kousků najdete i mezi smartphony s operačním systémem Windows Phone. Zmínit můžeme třeba Samsung Omnia W s 3,7 palcovým Super AMOLED displejem, 1,4 GHz procesorem a operačním systémem Windows Phone 7.5, který na začátku příštího roku bude aktualizován na novější verzi 7.8. Sehnat se dá už kolem 6 a půl tisíce korun. Za cenu pod pět tisíc korun se dá koupit i podobný model Omnia M se 4palcovým displejem, ale menší RAM i ROM pamětí. Dobrou volbou je určitě i Lumia 710, která je na tom s výbavou o něco lépe než Xperia J, chybí jí ale paměťové karty. V českých obchodech ji v oficiální distribuci seženete pod 6 tisíc korun.

Přehled cen Sony Xperie J u českých operátorů

Operátor Cena
Telefónica O2 5 595 Kč
T-Mobile 5 899 Kč
Vodafone 5 977 Kč

*Pozn. Uváděné ceny jsou základní ceny včetně DPH při koupi telefonu bez úvazku s platností v době data vydání recenze.

sony-xperia-j
Klady
  • Povedený design se zaoblenými zády
  • Možnost výběru až čtyř různých barevných variant
  • Dioda s několika různými barvami pod displejem
  • SIM karta s možností výměny bez vyjmutí baterie
  • Funkčně bohatý hudební přehrávač
  • Dobrá nabídka základních apliakací
Zápory
  • Slabý fotoaparát
  • Nahrávání videa pouze v nižším rozlišení
  • Slabší výkon jednojádrového procesoru a grafiky
  • Absence čidla automatické regulace jasu displeje
  • Displeji chybí tvrzené sklíčko proti poškrábání
Diskuze ke článku
Jarda
máte v článku překlep v sekci o výkonu píšete že : jednojádrový Qualcomm S1 MSM7227A s taktovací frekvencí 800 MHz. Zde by mělo být 1GHz ne??
Jakub
Opravu nemá telefon sklo gorila ? Všude to uvádí..
Velda
Proč považujete Cortex-A5 za starý? Co je potom Cortex-A8/9 a Scorpion? :-)
Velda
Jinak absence Mobile BRAVIA Enginu dost možná nebyla poznat, protože nechybí. ;-)
http://www.obchod-sonymobile.cz/sony-xperia-j-black-st26i

Xperia J určitě nemá obyčejné sklo, má scratch resistant, jak píšou sami, ale na spoustě webech píší i o Gorilla Glass, tak jak to je?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze