Sony Xperia ion
recenze

Sony Xperia ion

Jepičí král

Střídání na postu vlajkové lodě probíhá právě u Sony. Na náš trh se po dlouhém čekání dostává Xperia ion, která se zákazníky pokusí nalákat na velký HD displej, kvalitní zpracování, rychlé prostředí či HDMI konektor. Povede se ji to i přesto, že nemá pod kapotou čtyři jádra?

Zřejmě mi možná nebudete věřit, ale právě dnes testujeme první letošní Xperii, kterou Sony představilo v lednu na veletrhu CES 2012 v Las Vegas. Ne, nejsme tak pomalí. Tak že by se loudal sám výrobce? Na tuto otázku neexistuje jasná odpověď. Xperia ion totiž byla nejprve předurčena pouze pro asijské trhy. Až posléze se japonský výrobce rozhodl, že ji uvede v celosvětové verzi. Proto mu nedáváme za vinu velkou prodlevu mezi představení a uvedením na náš trh. V každém případě přichází Xperia ion do „úplně jiné doby“. Zatímco v lednu patřila mezi to nejlepší, co by bylo k vidění, nyní už na nejvyšší příčky nešahá.

Sony Xperia ion - oficiální fotografie

Stále však má co nabídnout. Největším lákadlem bude zřejmě kombinace kvalitního zpracování a velkého HD displeje. Vhod jistě přijde i svižné prostředí a přítomnost HDMI konektoru. Menším deficitem dnešní doby mohla být „pouze“ dvě jádra. Velkou roli sehraje ale cena, kterou výrobce zkusil vyšroubovat opravdu vysoko. Vyplatí se i tak nemalá investice do Xperie ion?

Kromě černé barvy je k dispozici i elegantní červená

Technické parametry Sony Xperia ion

Kompletní specifikace
Konstrukce133 × 68 × 10,8 mm, 144 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,55" (720 × 1 280 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 000 × 3 000), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S3 MSM8660, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 220
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 900 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostzáří 2012,

Sony Xperia ion – videopohled

Obsah balení

V základním balení naleznete poměrně hodně věcí. Samozřejmě nechybí špuntová sluchátka, USB kabel a koncovka nabíječky. Tedy jakýsi nepsaný standard. Avšak počítat můžete i s HDMI kabelem, slídou na displej a jedním NFC štítkem.

Základní balení je bohaté

Design a konstrukce: tradiční hrany

Xperia ion se svým vzhledem okamžitě zařadila po bok letošních modelů z řady NXT a na první pohled budila respekt ostře střiženými liniemi. V kombinaci s černou barvou, která halí opravdu celý telefon, působí telefon velmi stylově a možná částečně i tajemně. Výrobce zvolil také poněkud netradiční hrany, které se směrem k zádům telefonu rozšiřují. Dobře to vypadá a překvapivě i padne do ruky. Zastavme se rovnou u rozměrů, které činí 133 milimetrů na výšku, 68 milimetrů na šířku a velmi příjemných 10,8 milimetrů na tloušťku. Ke zmíněnému pohodlnému držení napomáhají i prohnutá záda směrem ven.

Xperia ion působí jako poctivý telefon

Hmotnost 144 gramů se možná může zdát poněkud vysoká, brzy ji však Xperii ion odpustíte. Ptáte se proč? Sony zvolilo kovové materiály a většina telefonu je z poctivého a chladivého kovu. Ten cítíte především na zadním krytu. Plastová je pouze horní a spodní část, pod kterou se ukrývají antény a sloty na karty. Počítejte s microSD kartou a micro SIM kartou. U druhé zmíněné karty se na chvíli zastavím. Xperia ion je totiž zdárným důkazem, jak zbytečné je zmenšovaní SIM karet. MicroSIM karta se totiž vkládá do šuplíčku, jehož velikost takřka odpovídá dnes běžné SIM kartě. Jinými slovy výrobce neušetřil žádné místo, ale uživatel musí sáhnout po menší SIM kartě.

Záda jsou z větší části kovová

Čelní strana se halí do temných barev a takřka nerozeznáte, kde ještě displej je a kde už ne. Nad displejem se nachází logo výrobce, nezbytná čidla a také přední kamerka. Pod displejem je čtveřice senzorových kláves, tak typických pro starší Android. Paradoxně je ale v Xperii ion Android čtyřkový, o tom ale až později. Senzorové klávesy umějí vibrovat, ale bohužel nejsou podsvětleny. Trošku nesmyslně se pod každou nachází tenký svítící proužek. Ten však klávesy neosvítí a ve tmě tak zpočátku budete tápat. Úplně dole nemůže chybět logo Xperia.

Xperia ion - ani extra tenká, ani příliš tlustá

Do zvláštního odstavce jsem si vyčlenil notifikační LED diodu, která se nachází vpravo od přední kamerky. Během prvních dní jsem o diodě ani nevěděl, neboť jednoduše nesvítila. Po bližším zkoumání pod ostrým světlem byla její přítomnost odhalena. Jenže k čemu je taková nesvítící dioda. Ano, k ničemu. Po několika dnech používání se dioda zřejmě umoudřila a začala svítit. Bohužel jen při procesu nabíjení, tedy oranžově nabíjí-li se telefon, zeleně je-li nabit. Na zmeškané události odmítala informovat. Předpokládám však, že tuto chybku výrobce odstraní v nejbližší aktualizaci.

Do ruky padne Xperia ion dobře

Pojďme ale dále k bokům telefonu, které jsou posety různými prvky. Na pravé straně začněme od shora odemykacím, respektive vypínacím tlačítkem. Tleskám Sony za toto umístění, které používá například také Samsung nebo Nokia. Často používané tlačítko je krásně po ruce. Pod ním je dvojtlačítko regulující hlasitost. Ještě o něco níže se nachází pro Sony typická spoušť fotoaparátu. Spodní strana je takřka zcela prvků prostá, nachází se na ní pouze mikrofon. Na levé straně, zdá se, také nic není. Ovšem to je pouze první pohled. Na ten druhý již objevíte krytku, pod kterou se skrývá hned dvojice konektorů – microUSB a microHDMI. Samotná krytka působí bytelně, avšak příliš praktická není. Často používaný nabíjecí konektor by mohl být spíše nechráněn a lépe zpřístupněn. Výčet prvků pak samozřejmě zakončuje 3,5 mm jack konektor na horní hraně.

Přítomnost microHDMI konektoru rozhodně potěší

Zadní strana je z větší části kovová a samotný povrch je decentně zbroušen. Horní výsuvná část je z plastu, avšak na svém místě drží pevně. Plastová je i spodní část, pod kterou budou jistě antény. Ověřit to však uživatel nemůže. V kovové části je zasazena čočka fotoaparátu, pod kterou je LED dioda a průduchy reproduktoru. Ve spodní části nemůže chybět logo Xperia a ještě i tradiční zelené logo z dob Sony Ericssonu.

Za dílenské zpracování si Xperia ion zaslouží jedničku s hvězdičkou. Takto má vypadat špičkově vybavený telefon. Byly použity kvalitní a hodnotné materiály, přičemž zůstal zachován pěkný design. Vše dohromady je navíc nanejvýš praktické a troufám si tvrdit, že telefon přežije i nějaký ten pád bez úhony.

Zadní kovová strana je efektně broušena

Baterie a výdrž: je to silák

Sony tentokrát zvolilo cestu uživatelsky nepřístupné baterie a nám nezbývá než japonskému výrobci věřit, že opravdu použil Li-Ion akumulátor o kapacitě 1900 mAh. Jde o průměrnou kapacitu, ale velmi pozitivní byla výdrž. Baterie mi během dne opravdu nemizela před očima, jako je tomu u jiných telefonů. Po 12 hodinovém běžném používání, kdy jsem byl online zhruba 2/3 času na Wi-Fi, synchronizoval e-maily, měl nastaven on-line status na Gtalk a aktivovány všechny synchronizace, pořídil 20 fotografií, jas displeje měl nastaven na maximum a telefon byl přihlášen do 3G sítě, ukazovala Xperia ion 62 %. Při střídmém používání jsem ve většině případů dostal s výdrží na večerní hodiny druhého dne. Skvělé. Při velmi náročném používání, kdy svítí velký displej často a používáte náročnější on-line funkce, vydrží Xperia ion celý den. Výdrž tedy hodnotím jako lehce nadprůměrnou. K dobru Xperie ion musím připočíst velmi svižné nabíjení.

K baterii přístup není, dostanete jen k microSIM kartě a k paměťové kartě

Provedli jsme také standardizované testy výdrže. Načítat každou minutu webové stránky na zabezpečené Wi-Fi, s vypnutými aktualizacemi a jasem displeje na 50 %, vydržela Xperia ion 412 minut. Přehrávání videa na YouTube probíhalo při stejných podmínkách (hlasitost na 50 % do sluchátek) 358 minut.

Zvuk: průměrný, ale hlasitý

Pokud hledáte telefon, který uslyšíte i třeba na hlučném koncertě, zkuste uvažovat nad Xperií ion. Její hlasitý reproduktor takřka trhá uši. Nastavíte-li maximální hlasitost, nelze hudbu z blízka ani poslouchat. Plánujete-li ozvučit celou místnost, je nutné telefon otočit displejem dolů. V opačném případě totiž dochází k zakrytí a utlumení reproduktoru. Při hlasité reprodukci ale neočekávejte hudební orgie, kvalita přednesu je jen průměrná. Potěší však, že nedochází ke zkreslování zvuku nepříjemným praskáním.

Lehce nadprůměrně mohu hodnotit zvukový výstup skrze dodávaná špuntová sluchátka. Nebudete výrazněji postrádat středy ani hloubky. Přeci jen ale zvuku chybí více energie, se kterou byste si hudbu jakéhokoliv žánru více vychutnali.

Displej: na špičku nemá

Chloubou Xperie ion je displej, který narostl na 4,55 palce a my tak máme před sebou doposud největší displej na telefonu Sony. Rozlišení je nadprůměrných 1280 x 720 pixelů. Jemnost je tedy na velmi vysoké úrovni 323 PPI. Velmi dobrá je čitelnost na slunci, kdy druhou ruku coby stínítko potřebovat nebudete. Slušné jsou i pozorovací úhly, avšak například HTC One X či Samsung Galaxy S III nabídnou ještě lepší obraz z ostrých úhlů. Samotný displej je samozřejmě kapacitní a chráněn nepoškrabatelným sklíčkem. Je vám to málo? Nalepte na displej dodávanou krycí fólii.

Displej patří k největším

Hardware: daň za pozdní příchod

Prvním vážnějším mínusem Xperie ion z důvodu představení začátkem roku je samozřejmě hardware, který na dnešní vlajkové lodě už nestačí. K dispozici je starší dvoujádrový Snapdragon S3 s taktem 1,5 GHz. K dobru ale připočítejte 1 GB RAM, ze kterého však po naběhnutí všeho možného zbývá jen kolem 300 MB RAM. Grafickou sílu pak dodává Adreno 220. Níže se můžete podívat na výsledky v několika benchmark testech.

Benchmark testy

Uživatelské prostředí

Původně se Xperia ion začala prodávat s Androidem 2.3.6, nicméně příchod verze pro celosvětové trhy již byl spojen s Androidem 4.0.4 Ice Cream Sandwich. Nekoná se tedy nejnovější Jelly Bean, nicméně nijak zvlášť truchlit nemusíme. Aktuální čtyřková verze s nadstavbou od Sony je skvěle odladěna a vše běhá tak, jak bychom si přáli.

Odemykací obrazovka však i nadále patří mezi ty chudší. Máte možnost rychle odemknout telefon či rovnou spustit fotoaparát. Samozřejmě vidíte datum, čas a případně nejbližší událost z kalendáře. Více už nečekejte. Po odemknutí se dostanete na jednu z pěti pohotovostních obrazovek. Jejich počet je neměnný a na všechny můžete umístit widgety či vytvářet složky, do kterých následně seskupit vámi vybrané aplikace. Widgetů je v základní nabídce kolem 30, což je slušný počet. Další si samozřejmě lze stáhnout. Pokud na aplikaci či widgetu podržíte prst, tahem dolů danou položku z pohotovostní obrazovky odstraníte. Tahem nahoru ji můžete sdílet na Facebook.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displeje

Ve spodní části displeje je ikonka pro vstup do menu, která je obklopena čtveřicí dalších ikonek, případně složek. Notifikační liště příliš neuchvátí. Kromě výpisu událostí nabízí jen standardní vstup do nastavení. Sony nijak neměnilo ani podobu nabídky naposledy spuštěných aplikací, kterou vyvoláte dlouhým stiskem klávesy s domečkem.

Hlavní menu je koncipováno do matice 4x5 ikonek. Listujete v něm horizontálně a sestavení je čistě jen na vás. Ikonky tedy můžete libovolně přeskládat, případně využít automatické seřazení abecedně, dle četnosti spuštění či chronologicky.

Seznam aplikací a jeho úpravy

Jak jsem psal již výše, celé prostředí je perfektně rychlé, na nic se nečeká, animace jsou krásně plynulé. Stejně tak optimalizace je na vysoké úrovni, tady si Sony dalo opravdu záležet.

Fotoaparát: poctivých 12 megapixelů

Xperia ion se může chlubit fotoaparátem s rozlišením 12 megapixelů, kterému nemůže chybět automatické ostření a LED dioda. Vynachválit si nemohu přítomnost hardwarové spouště na boku telefonu. Ta se nejen perfektně tiskne, ale navíc nabízí i praktické funkce. Pokud ji z uzamknutého telefonu stisknete až do druhé polohy a přidržíte, může se spustit aplikace fotoaparátu a zároveň rovnou pořídit snímek. Rychlost je naprosto výtečná. Dle mého ještě praktičtější je ale pouze spuštění fotoaparátu bez okamžitého vyfocení. Důležitý je rychlý náběh samotného fotoaparátu. Pokud by vám však ani to nevyhovovalo, nevadí. Tyto vymoženosti lze vypnout a spoušť fotoaparátu nebude při uzamknutém telefonu nic dělat.

Pojďme se podívat na prostředí fotoaparátu. To se shoduje s ostatními modely tohoto roku. Všechny důležité prvky jsou po bocích, hlubší nastavení vyvoláte stiskem tlačítka menu. První položku, kterou v něm najdete, je volba rozlišení. Tady Sony trochu pokárám, neboť nemáte moc na výběr. Klasika je fotit „na plné pecky“ ve 12 megapixelech s poměrem stran 4:3. Avšak dnes je mnohdy výhodnější vytvářet širokoúhlé záběry. Pro tyto případy se budete muset spokojit s 9 megapixely. A tím Xperia ion v podstatě vystřílela svůj arzenál, protože 2 megapixelové snímky se velkého využití nedočkají.

Prostředí fotoaparátu

Další nastavení zahrnuje samospoušť, detekci úsměvu či přiřazení zeměpisných souřadnic. Zvolit si rovněž můžete, jakým způsobem snímek pořídíte. Na výběr máte tři způsoby. Můžete použít pevně umístěné tlačítko na displeji, nebo fotit dotykem prstu kdekoliv na displeji, a pokud jste věrni klasice, spoléhat na hardwarovou spoušť. Na výběr jsou i scénické režimy ála Sony. Automatika dělá vše za vás. Volba normální „odemkne“ další nastavení, kde si jednoduše zvolíte, co zrovna fotíte. Zda-li jde o krajinu, portrét, pláž či nějaký sportovní okamžik. Nechybí ani již tradiční panorama a také dva druhy 3D panorama.

Samotné snímky spadají do lehkého nadprůměru a v maximálním rozlišení mívají velikost okolo 4 MB. Detaily jsou dobře vykresleny a není nijak patrně viditelná ani komprese. Trochu horší je to s protisvětlem, se kterým Xperia ion zápasí a mnohdy marně. Při zhoršených světelných podmínkách pomůže LED dioda. Na fotografování v noci ale rovnou zapomeňte. Xperia ion má nejen slabou diodu, ale naprosto vždy vám vznikne absolutní mazanice. Lepší fotky docílíte pouze tehdy, kdy budete v naprostém klidu a dáte telefonu 5 vteřin na ostření.

Ukázkové snímky

Za slunného počasí získáte velmi dobré
Snímky ve formátu 16:9 a rozlišení 9 Mpx
Pořízení panoramat je snadné
Noční snímky pořídíte složitěji

Chuť si spravíte u záznamu videa, který je možný až v rozlišení 1920 x 1080 při 30 snímcích za vteřinu. Na záznamy je radost pohledět. Jsou především plynulé, obraz je ostrý, detaily vykreslené. Ostatně přesvědčte se sami. K dokonalosti tak snad jen chybí možnost pořizovat snímky při natáčení.

Sony Xperia ion (testovací video) – exteriér, 1080p

Sony Xperia ion (testovací video) – ostření, 1080p

Mutlimédia: v novém kabátu

Multimediální funkce dostaly s příchodem čtyřkového Androidu na Xperie zcela nový vzhled a také pár funkcí. Začneme opět klasicky hudebním přehrávačem, který se skrývá pod položkou Walkman. Vše se v základu větví na dvě záložky. První vede přímo do přehrávání, druhá do vaší hudby. V záložce Moje hudba už naleznete tradiční třídění na interprety, alba, skladby, vlastní seznamy skladeb. Nad to tu však je provázanost s Facebookem a vy tak rychle vidíte, jakou hudbu vaši přátelé sdílí. Při přehrávání vidíte cover alba, ovládací prvky a časovou osu. V nastavení nechybí možnost náhodného či opakovaného přehrávání. Jistě vás potěší i přítomnost ekvalizéru, přičemž na jedné pozici si jej můžete upravovat dle libosti. Dále si lze zapnout prostorový zvuk pro sluchátka nebo funkci xLOUD pro zvýšení hlasitosti reproduktoru. U přehrávaného interpreta máte přímou možnost ke zjištění textu či hledat videoklip na YouTube. Vhod může přijít i funkce k automatickému stažení coveru alba. Poměrně nevídaná funkce je editace ID3 štítků.

Hudební přehrávač doznal změn

Všechna vaše videa se skrývají pod položkou Filmy. Po otevření se vám zobrazí velmi pěkné náhledy ve velikosti DVD obalů. Velmi šikovná je funkce ke stažení obalu DVD. Například máte-li v telefonu nějaký díl The Big Bang Theory, stáhne se vám pěkný cover během pár vteřin. Všechny díly jednoho seriálu se pak navíc sdruží pod jednu položku a tím získáte lepší přehled. Xperia ion si poradí s formátem AVI i kodeky DivX a Xvid. Bez problémů si přehrajete také FullHD video. Naopak narazíte ve chvíli, kdy budete potřebovat titulky. Musíte tak sáhnout po některém z přehrávačů z Google Play. Přítomnost HDMI konektoru a příslušného kabelu v balení přímo svádí k pouštění filmů na velké televizi. Postačí jen propojit obě zařízení a o vše ostatní se již postará telefon. Bohužel posílané rozlišení je pouze takové, jako má displej telefon. Částečně může zamrzet také fakt, že při přehrávání videa musí video běžet stále i na displeji telefonu.

Videopřehrávač

Obrázky a fotografie objevíte pod položkou Album. V něm se nabídka dělí do tří záložek. V první jsou všechny vaše obrázky uložené v interní či externí paměti. Sdružují se zde i veškerá videa. Při nejmenším náhledu vidíte na jednom řádku vždy 8 malých náhledů. Stačí však použít multidotykové gesto, tedy tahem prsty směrem od sebe a náhledy se začnou zvětšovat a celá nabídka přeskupovat. Je to jednoduché, rychlé a velmi pěkně zpracované. V největším náhledu vidíte na jednom řádku vždy jen jeden náhled snímku. Druhá záložka nazvaná mapa vám zobrazí všechny vaše snímky, kterým jste přiřadili GPS souřadnice na mapě. Kromě klasické ploché mapy si můžete přepnout i na zeměkouli. Třetí záložka pak seskupuje všechny vaše fotografie a obrázky z Facebooku. Propojení tedy opět na jedničku.

Galerie je kompletně přepracována a nově je přehlednější

V základní výbavě chybí jakákoliv hra, nicméně stáhnout si snadno můžete stovky různých her z obchodu Google Play. Prostoru k tomu máte dostatek. Papírových 16 GB se dělí na 11,24 GB pro vaše data a 1,97 pro interní paměť telefonu. Vše můžete navíc rozšířit paměťovou kartu microSDHC až do kapacity 32 GB.

Telefonní funkce

Telefonní seznam si Sony decentně uzpůsobilo obrazu svému. Po otevření položky Kontakty před sebou máte čtveřici záložek. V první je samotný seznam všech vašich kontaktů. Ve druhé číselník, který je prakticky propojen s protokolem o všech voláních. Třetí záložka sdružuje oblíbené kontakty a čtvrtá skupiny.

Seznam kontaktů a propojení s Facebookem

Každý kontakt může nabízet spousty detailů, jako je několik čísel, e-mailových adres, IM klientů, poštovních adres a nezapomnělo se ani na přezdívku či firmu. Ukázková je provázanost s Facebookem, kdy se sdílí profilové foto a pohybem do stran se snadno dostanete na všechny fotografie, který má daný uživatel na svém Facebooku. Ještě více vpravo jsou pak seskupeny všechny zájmy daného uživatele na Facebooku. Jinými slovy všechny stránky, které se mu líbí. Samozřejmostí je i přímý přístup na Facebook.

Zprávy a e-maily

U SMS zpráv asi nečekáte nic neobvyklého a děláte dobře. Zprávy jsou větveny do konverzací. Psaní probíhá vždy na QWERTY klávesnici, kterou si však můžete do značné míry uzpůsobit. Například jakou barvu budou mít tlačítka či zda se mají tlačítka s tečkou a čárkou zobrazovat hned na hlavní klávesnici. Vhod přijde i nastavení druhých funkcí pro každé tlačítko. Nemusíte poté tak často navštěvovat menu se speciálními znaky. Při psaní můžete ke zprávě jedním dotykem přikládat obrázky nebo nějaký obrázek vlastnoručně nakreslit. Zpráva se poté automaticky přepne na MMS. Trošku zamrzí absence odpočítávání napsaných znaků, respektive abych byl přesný, počítadlo se objeví až 20 znaků před koncem každé zprávy. Malou náplastí je od Sony možnost automatického ořezu diakritiky.

SMS zprávy a klávesnice

O e-maily se samozřejmě stará aplikace Gmail, která podporuje protokoly POP3, SMTP a IMPA. Samozřejmostí jsou push notifikace či práce s přílohami. V záloze je také druhý klient E-mail.

Gmail

Sociální sítě jsou zastoupeny aplikacemi Facebook a Google +. Stále je zde však přítomna aplikace Timescape, která dokáže sdružovat statusy z Facebooku, Twitteru a mnohých dalších jako například z Foursquare, LinkedIn, Google Readeru či Orkutu. Jinými slovy po stránce sociálních sítí je Xperia ion vybavena na jedničku. Nemohu opomenou také přítomnost kecálku GTalk.

Všechny sociální sítě obstarává Timescape

Organizační funkce a GPS

Základem dobré organizace času je kalendář. V Xperii ion máte k dispozici měsíční, týdenní i denní náhled. Při měsíčním náhledu ještě zbylo místo ve spodní části displeje na výpis nejbližších událostí. Tento výpis lze navíc jedním dotykem rozšířit a získat rozsáhlejší přehled. Snadno se také přepnete do agendy. Zadávání nové události je takřka stejné jako na jiných Androidech. Jen si bohužel nezvolíte typ události, zadáváte jen její jméno.

Kalendář nabízí různé typy náhledů

Z dalších funkcí nemohu opomenout opakované budíky, jejichž počet je opravdu rozsáhlý. My jsme zkusili zadat dvanáct budíku a telefonu to stále nebylo dost. Dále nechybí aplikace pro světový čas, stopky a časovač. Hodit se někdy může kalkulačka s goniometrickými funkcemi. Výčet organizačních funkcí uzavírají poznámky, do kterých můžete zapisovat či kreslit.

Poznámky si můžete i nakreslit

S čipem GPS se tradičně pojí Google Mapy. Fixace satelitů se zapnutou asistencí je blesková a polohu naleznete do 10 vteřin. Pokud vše necháte na GPS, připravte se zhruba na necelou minutu.

Google Mapy

Datové a internetové funkce

Internet má Xperia ion ráda a má jej ráda rychle. Podporuje sice samozřejmě GPRS a EDGE, ale mnohem větší radost vám jistě udělá HSDPA až do rychlosti 42 Mbps a HSUPA až do rychlosti 5,76 Mbps. Nechybí ani bezdrátové připojení přes Wi-Fi se protokoly b/g/n. Xperii ion nechybí technologie NFC pro rychlý bezdrátový přenos obsahu. Využití však bude naplno až s Androidem 4.1. S počítačem se spojíte pomocí microUSB kabelu či přes Bluetooth 2.1. Zbývá dodat, že telefonu nechybí ani funkce USB host a přes patřičnou redukci lze připojit flash disk nebo počítačovou myš.

Internetový prohlížeč

Internetový prohlížeč je standardní a díky vysokému výkonu i skvěle svižný. To platí i pro načítání náročných desktopových stránek. Pohyb je plynulý i v případě, že se stránka teprve načítá. Počítat můžete s plnou podporou Flashe 11. Pro pohodlnější prohlížení si můžete skrýt i stavový řádek a využívat tak velkého displeje naplno. Pokud vám z jakéhokoliv důvodu nativní prohlížeč nesedí, pamatujte, že můžete zkusit neméně kvalitní Chrome pro Android.

Závěrečné zhodnocení: pozdě, ale přeci

Sony Xperia ion přichází po velké prodlevě, ale mnoho z vás si jistě řekne, alespoň přichází. Mnoho potencionálních zákazníků totiž bylo zklamáno, když Sony oznámilo, že se Xperia ion na celosvětové trhy nedostane. Čím si Xperia ion vysloužila pozornost? Především je to design. Jeden by mohl říci, že jde skoro o další bezduchou placku, jenže vězte, že na fotografiích přednosti Xperie ion nevyniknou. Ať jde o temné barvy či zkosené hrany nebo oblá záda. Vše dohromady dává vzniknout vlastní osobnosti, kterou Xperia ion má. Dalším trumfem je excelentní dílenské zpracování, které mohou všechny ostatní značky jen tiše závidět. Dalším tahákem je velký HD displej, který se ale ještě udržel v částečně rozumných číslech. Jinými slovy se nesnaží atakovat hranici pěti palců. K dobru připočtěte i skvěle odladěné prostředí či inovované multimediální funkce, ze kterých doslova dýchá moderno. Třešničkou na dortu může být podpora paměťových karet, HDMI konektor nebo přítomnost NFC.

Zdá se, že Xperia ion má našlápnuto na příčky nejvyšší, jenže nesmíme zapomenout, že její život se začal psát už v lednu a my máme konec září. Zub času se nejvíce podepsal na použitém procesoru. Nevadí, že tu máme jen dvě jádra, ale Snapdragon S3 je přeci jen pomalejší a hlavně více energeticky náročný, než novější S4. Zde tedy díky Sony za silnější baterii. I přes starší procesor se Sony povedlo vše optimalizovat a dech Xperii ion nedochází a výdrž je velmi slušná. Špičkové modely ale nabízejí více. Proč sem stále tahám špičkové modely konkurence, zejména pak Galaxy S III, One X nebo Optimus 4X HD? Protože Sony se mezi ně snaží Xperii ion protlačit, alespoň co se týče ceny. Ta startuje na 13 tisících korunách, a to není málo. Lék na úspěch tedy vidím ve snížení ceny zhruba o 2 tisíce korun. Za 11 tisíc už bude Xperia ion štikou v rybníce a mohla by konkurentům zatopit.

Konkurence

Konkurence je nicméně extrémně silná a navíc i ve vlastní stáji. Do dvou měsíců vtrhnou na pulty obchodů nové Xperia T a Xperia V, které nabídnou novější hardware a zákazníci prahnoucí po technologických novinkách nechají Xperii ion stranou. Naopak nelehkou situaci má nyní Xperia S, která ve všem za Xperií ion pokulhává.

Sony Xperia T a Xperia V se brzy stanou výraznými konkurenty

Z řad dalších konkurentů mohu zmínit Huawei Ascend P1, který je levnější, nabídne lepší displej a fotoaparát. Jenže zpracování už není tak kvalitní. Přímým konkurentem je i HTC One S, které nabídne podobný výkon, avšak horší displej i fotoaparát. Dále tu máme Nokii Lumia 900, která ale ztrácí prakticky ve všem. Disponuje horším displejem, chybí ji paměťové karty či HDMI konektor. Kontrovat může jen nepatrně lepší fotoaparátem a představuje alternativu pro ty, kterým Android nevyhovuje, protože nabízí operační systém Windows Phone 7.5. Mezi konkurenty bychom mohli zařadit i špičkové modely HTC One X či LG Optimus 4X HD. Ty sice stojí stejně, ale Xperii ion výbavou převyšují. To je onen důvod, proč by měla Xperia ion zlevnit.

Největší konkurenti: Huawei Ascend P1, HTC One S a Nokia Lumia 900

Sony Xperia ion můžete zakoupit na oficiálním e-shopu Sunnysoft.

sony-xperia-ion
Klady
  • rychlé nabíjení
  • podpora NFC
  • přepracované multimediální funkce
  • 16 GB paměť a paměťové karty
  • microHDMI konektor včetně kabelu
  • velký HD displej
  • použití kovových materiálů
  • kvalitní dílenské zpracování
  • svižné prostředí
Zápory
  • vysoká cena
  • chudá informační lišta
  • nepohodlný šuplíček pro SIM kartu
  • postarší typ procesoru
Diskuze ke článku
Kuba
Nádherný telefon, samsung SIII proti němu vypadá jak hračka od Vietnamců. Škoda té velikosti ale i přesto přemýšlím že bych si ho pořídil, nepotřebuju procesor s 10 jádrama...
Tomea
Vyzkoušíte taky Sony Xperia Tablet S?
Alfons vonás
zcela objektivně konstatuji, že tento mobil - z pohledu designového - je nejluxusněji vypadající. Tmavě rudá - leštěný kov, skutečný kov - to je paráda. Dejte lepší cenu za desítku a půjde na dračku......
Daff.cz
Zdravím, chtěl bych se zeptat, jak na to je s kvalitou a hlasitostí sluchátkový reproduktor pro hovor? Díky. :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze