Sony Xperia E4
recenze

Sony Xperia E4

Vyladěný smartphone pro masy

Zaujmout ve střední třídě je možná ještě obtížnější, než na poli vlajkových lodích. Panuje zde totiž obrovská konkurence a zákazník má možnost vybírat mezi mnoha modely. Svoji pozornost si jistě zaslouží i nejnovější přírůstek značky Sony, model E4. Ten totiž nabídne kromě zajímavé funkční výbavy také povedený vzhled. Jestli to bude stačit na úspěch, si odpovíme v dnešní recenzi.

Zaujmout ve střední třídě je velmi obtížné. V nabídce je totiž nespočet přístrojů různého vzhledu a s různou funkční výbavu, konkurují si samozřejmě hlavně cenou. Bohužel, ne vždy se pořadí skloubit povedený design, stabilní systém, slušné funkce a cenu. Sony se však tomuto ideálu pro nenáročné uživatele dost přiblížilo, a to právě dnes recenzovaným kouskem, Sony Xperií E4. Jestli Sony opravdu zadělalo na bestseller ukáže až čas, jak si novinka vedla v našem redakčním testu si však prozradíme již nyní.

Sony Xperia E4 na oficiálních snímcích

Technické parametry Sony Xperia E4

Kompletní specifikace
Konstrukce137 × 75 × 10,5 mm, 144 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (960 × 540 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6582, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:39 hodin
DostupnostQ1 2015,

Sony Xperia E4 – videopohled

Obsah základního balení: běžný standard

  • mobilní telefon Sony Xperia E4
  • krátký synchronizační USB kabel
  • cestovní adaptér do sítě
  • pecková sluchátka
  • nezbytná dokumentace, záruční list
Sony Xperia E4

Design a konstrukce: bytelná „stylovka“

Hned na první pohled zaujme Sony Xperia E4 svým zdařilým a svěžím designem. I když detaily se řadí k modelové řadě OmniBalance známé z předchozích Xperií, odlišností přeci jenom pár nalezneme. Tak především výrazně zakulacené hrany a také zmenšené rámečky okolo displeje, které jednoznačně působí luxusním dojmem. Jak málo stačí, chtělo by se říci... Nad displejem nalezneme kromě loga společnosti Sony a nenápadného sluchátka také sekundární kameru pro videohovory s rozlišením 2 Mpx. Hned vlevo od sluchátka se pak nachází konfigurovatelná notifikační LED dioda, která, ač je malá, je poměrně výrazná a napomáhá tak odhalení příchozích notifikací ještě před rozsvícením displeje. Pod displejem nalezneme pouze designový průřez pro mikrofon, reproduktor ani softwarová tlačítka zde nehledejte.

Sony Xperia E4

Rozmístění prvků je pro Sony poměrně typické, konektor pro microUSB nalezneme na levém boku, 3,5milimetrový jack konektor potom na vrchní straně. Tlačítko pro regulaci hlasitosti se nachází na pravém boku, stejně jako kruhové tlačítko pro odemknutí displeje/zařízení, které je tolik typické pro designovou řadu OmniBalance. Zde ovšem budeme trochu kritizovat, tlačítko klade poměrně velký odpor, navíc není součástí konstrukce telefonu, ale pouze snímatelného krytu. Na druhou stranu je alespoň umístěno v ideální výšce. Zadní straně dominuje čočka 5Mpx fotoaparátu s přisvětlovací LED diodou, ve spodní části nalezneme slušně a nahlas hrající hlasitý reproduktor. Pod zadním krytem nalezneme slot pro microSD kartu a microSIM kartu, z nepochopitelných důvodů je však samotná baterie nevyměnitelná, nachází se totiž ještě pod dalším plastovým výliskem.

Sony Xperia E4

Zpět ale ke konstrukci jako takové. Zadní kryt je uchycen „vaničkovitou“ formou, a to hned několika plastovými západkami, což se dobře projevilo na kvalitě konstrukčního zpracování, která je výborná. Nikde se nic neprohýbá, nevydává skřípavé zvuky, ani nic podobného. Plastový kryt je navíc matný a lehce zdrsněný, takže nevyklouzává z rukou a ani se na něm nezachytávají otisky prstů. Navíc fakt, že je zadní kryt snímatelný, neprozradí ani žádný zářez pro nehet, kryt musíte větší silou sejmout od jeho spodní části. Ač to zní složitě, Sony si ze způsobem uchycení a sejmutí pohrálo a za toto určitě mohu Sony pochválit. Konstrukce a ukotvení krytu je bytelné, přesto jde kryt sundat poměrně snadno.

Sony Xperia E4

Zajímavostí je také vyčnívání zadního krytu nad modul zařízení. Zadní kryt telefon jakoby obalí, plast však ještě několik milimetrů vystupuje nad okraj samotného těla zařízení, což působí robustním, ale zároveň také zajímavým, dojmem. I takový malý detail totiž design novinky hezky ozvláštnil. Rozměry se zastavily na hodnotě 137 × 75 × 10,5 mm, hmotnost 145 gramů je sice citelná, ale kapsu vám telefon rozhodně neutrhne, v ruce navíc pocitově působí lehčím dojmem. Dodáme, že Sony Xperia E4 je dostupná v bílé a černé barvě, přičemž na našem trhu narazíte spíše na tmavou barevnou variantu.

Sony Xperia E4

Zvuk: vcelku obstojný poslech

Pro smartphony značky Sony je celkem typická vysoká hlasitost hlasitého reproduktoru a poměrně kvalitní reprodukce, což není výjimkou ani u modelu E4. Ten má sice pouze jeden malý reproduktor na zadní straně, ale s reprodukcí hudby si poradí velmi obstojně a kromě vysoké hlasitosti má i překvapivě dobrý přednes tónů napříč celým spektrem. Není to sice na dlouhé každodenní poslouchání hudby, každopádně svému účelu poslouží a občasná reprodukce rozhodně není „zvukové bubínky trhající“.

Sony Xperia E4

To stejné se dá říci i sluchátku pro hovory, které je krásně čisté a také velmi hlasité. Dokonce i v rušných prostorech jsem musel hlasitost snižovat, aby nebyla příliš vysoká. Čistota je pak obstojná, ale zvuk je velmi plochý a právě při vysokých hlasitostech může docházet k nepříjemnému „tahání za uši“. Co se kvalitnějšího poslechu týče, pak určitě sáhnete po 3,5mm jacku, který nabízí pěkně vybalancovaný zvuk. Pecková sluchátka přiložená v balení přitom patří do běžného průměru, správný audiofil si je však zamění za svá oblíbená a pak již není co vytknout.

Displej: mírný nadprůměr

Přední straně dominuje 5palcový IPS displej s rozlišením 960 × 540 pixelů, respektive qHD. Displej se pyšní poměrně dobrým podáním barev, i když barvy rozhodně nejsou tak syté, jako je tomu například u Samsungu. Na klasické omalovánky tedy zapomeňte, Sony sází na oku přirozenější barvy. Výsledná jemnost se ustálila na hodnotě 220 pixelů na palec, což je v dané třídě naprosto dostačující a bez přímého srovnání není proč si stěžovat. Jednotlivé pixely lze odhalit až po velmi detailním zkoumání. Pozorovací úhly jsou na dobré úrovni, co ovšem trochu zklame je maximální jas displeje, který bohužel ne zcela dostačuje pro bezproblémovou práci na přímém slunci, zamrzí také absence odolného skla a nadměrné ulpívání otisků prstů. Na druhou stranu se displej bezproblémově čistí. Skvěle ale funguje senzor okolního světla, který stále není součástí všech modelů střední třídy. Celkově ovšem můžeme zhodnotit kvality displeje pozitivně.

Sony Xperia E4

Nad displejem nalezneme také konfigurovatelnou notifikační LED diodu. Ta je sice menší, svoji úlohu však plní bezezbytku. Díky menším rámečkům okolo displeje neutrpěla ani ergonomie ovládání. I když se Sony Xperia E4 chlubí 5palcovým displejem, lze displej vcelku bez problémů ovládat i jednou (a menší) rukou, i když je to samozřejmě „na hraně“. Podle našeho názoru našlo Sony u modelu E4 ideální kompromis mezi velikostí úhlopříčky a šířkou rámečků, za což si jednoznačně zaslouží velkou pochvalu.

Sony Xperia E4

Baterie a výdrž: dvoudenní výdrž

Sony Xperia E4 nabídne, jak již víme, uživatelsky nevyměnitelnou baterii s kapacitou 2 300 mAh, to je pro porovnání stejná hodnota, jakou se chlubí například i Xperia Z1 Compact. Celkově to však s výdrží u Xperie E4 není tak špatné, jak by se mohlo zdát. V případě aktivního používání (několik hovorů, desítka SMS zpráv, 50 minut prohlížení internetu, zapnutá synchronizace na pozadí, pořízení několika desítek fotografií) se bez problému dostanete na 1,5denní až 2denní výdrž. To je u takového typu smartphonu vcelku obvyklá hodnota.

Sony Xperia E4

Pokud ovšem do hry zapojíte také GPS a hraní náročnějších 3D her, není problém vybít telefon během několika hodin. I tak ale existuje možnost, jak dvoudenní a delší výdrže dosáhnout bez větších problémů. Onou možností je režim STAMINA, který „papírově“ dokáže prodloužit výdrž o několik dní, reálnější je však prodloužení výdrže v řádech hodin. Má to ovšem svá úskalí v podobě omezení funkčnosti. Režim STAMINA totiž při vypnutém displeji zakáže mobilní data i Wi-Fi a telefon vás tak nebude upozorňovat na žádné nové události mimo hovorů a SMS. Existuje samozřejmě možnost přidat aplikace, které budou fungovat i při použití STAMINA režimu, tím ale celý smysl režimu nabouráte a z pochopitelných důvodů už není tak efektivní. Režim STAMINA dále umí aktivovat Wi-Fi podle umístění a v režimu slabé baterie si můžeme zvolit, co všechno se má zakázat.

Úsporné režimy

Provedli jsme také standardizovaný test výdrž, kdy telefon streamoval za pomocí Wi-Fi HD video o rozlišení 720p, v telefonu byla vložena SIM karta s přihlášením k síti 3G, aktualizace byly vypnuty a jas displeje byl nastaven na 50 %. Zvuk byl směřován do sluchátek, hlasitost byla nastavena na 50 %. Video bylo přehráváno celkem 6 hodin a 34 minut, což je průměrný výsledek. Nabíjení z úplného vybití na 80 % trvá 1 hodinu a 11 minut, k úplnému nabití si vyčleňte 1 hodinu a 39 minut.

Model Stream (720p) Nabíjení 100 % Kapacita baterie Operační systém
Sony Xperia E4 6:34 hod. 1:39 hod. 2 300 mAh Android 4.4 KitKat
Doogee Valencia 4:28 hod. 2:55 hod. 2 000 mAh Android 4.4 KitKat
Alcatel OneTouch Pop C9 6:24 hod. 3:48 hod. 2 500 mAh Android 4.2 Jelly Bean
Microsoft Lumia 535 6:29 hod. 2:28 hod. 1 905 mAh Widows Phone 8.1

Hardware: tentokrát MediaTek

Co se týče výkonu, Sony v rámci úspor sáhlo po čtyřjádrovém procesoru Mediatek MT6582 s taktem 1,3 GHz, kterému sekunduje 1 GB paměti RAM (po spuštění k dispozici zhruba 600 MB). Na plynulosti se použití procesoru od MediaTeku nijak zvlášť nepodepsalo a stále se jedná o odladěné zařízení, které uživatele při běžné práci nebude nijak zdržovat. V testu AnTuTu dosáhla Xperia E4 19 216 bodů. Dodáme, že interní paměť se zastavila na hodnotě 8 GB (po spuštění je pro uživatele k dispozici zhruba půlka) a tu lze dále rozšiřovat pomocí paměťových karet microSD až o dalších 32 GB, na které lze přesouvat také data aplikací, pokud to tedy umožňují..

Výsledky benchmark testů

Animace a přechody jsou v podání Xperie E4 plynulé, menších záseků se dočkáme pouze při pokročilém multitaskingu, případně v aplikaci Fotoaparát, která nepatří k nejrychlejším. Celkově nás ale Xperia E4 nezklamala a například nahodilé restarty či pády jsme v průběhu testu nezaznamenali. V rámci střední třídy tak novinka určitě na poli výkonu neztrácí.

Uživatelské prostředí: Xperia jak ji známe

Uživatelské prostředí se nese v duchu Androidu 4.4 KitKat pod taktovkou Xperia UI launcheru. Stejně jako u ostatních Xperií můžete i do modelu E4 nainstalovat další paletu zajímavých témat, která promění celé prostředí „k nepoznání“. Tapety jsou k dohledání v obchodě Sony Select, k v nabídce je jich hned několik.

Uživatelské prostředí

Celkově je prostředí jinak totožné, jako u všech nových Xperií s operačním systémem Android ve verzi 4.4 KitKat. Opět tu tak máme spornou notifikační lištu, která je rozdělena do dvou záložek, takže přepínače již nejsou tak snadno dostupné, jako v předchozích verzích. To je ovšem jedna z mála vad na kráse, jinak špičkově optimalizovaného smartphonu. Co ovšem jednoznačně chválíme je rychlý přístup k baterce (světlo z LED diody), které je dostupné právě přímo z notifikační lišty.

Uživatelské prostředí

Jak tedy celkově zhodnotit Xperii E4 po stránce hardwaru a uživatelského prostředí? Až na mírné problémy jednoznačně pozitivně, v dané cenové kategorii se jedná o příjemné překvapení a dosazení procesoru MediaTek jistě nebylo chybným krokem.

Multimediální funkce: pobavte se

Ve střední třídě poměrně velký displej přímo vybízí k zábavě, pro ukrácení dlouhé chvíle si Sony kromě fotoaparátu a videokamery, na které se zaměříme za okamžik, přichystalo také několik dalších aplikací. Skvěle funguje například FM rádio s RDS, to dle zvyklostí funguje až po připojení sluchátek, která fungují jako anténa. Pro přehrávání hudby máte k dispozici perfektní aplikaci Walkman, nechybí ale ani Hudba Play od Googlu, která se pyšní, stejně jako Google Chrome pro prohlížení internetu, bezproblémovou synchronizací. Pro prohlížení fotografií poslouží aplikace Galerie nebo Fotky od Googlu, aplikace Galerie nedávno inovovala své grafické prostředí, které působí opět o kus přehledněji. Navíc poslouží i jako grafický editor, v podání Sony navíc nabízí více než pouhé otočení fotografie.

Multimediální funkce

Fotografie totiž můžete zrcadlit, narovnávat, přidat grafické efekty, rámeček nebo nálepky. Nastavit můžete také kontrast, jas, do fotografie můžete domalovat další objekty, potěší rovněž možnost vytvoření koláže, není tedy nutné stahovat doplňkové aplikace z Google Play. Pro přehrávání videoklipů nebo vašich oblíbených filmů a seriálů poslouží aplikace Videa, ta se chlubí podporou většiny běžných formátů, problémem nejsou dokonce ani české titulky. Zabavit se můžete také aplikací Náčrt, v té můžete tvořit pomocí hned několika nástrojů zajímavé a ručně psané poznámky, případně grafické nákresy. V telefonu nenalezneme žádné předinstalované hry, Google Play je však plný zajímavých herních titulů, mnoho z nich je navíc k dispozici zdarma.

Fotoaparát: hlavně nikam nespěchat

Fotoaparát nabídne maximální rozlišení 5 Mpx (2 560 × 1 920 pixelů), v maximálním rozlišení můžete fotit v režimu 4:3. S Xperií E4 však můžete pořizovat fotografie také v nižších rozlišeních, což se ale vzhledem ke kvalitě příliš nevyplatí. Stejně jako u vybavenějších kolegyň nabízí fotoaparát mnoho zajímavých režimů (Super auto, Ručně, Social live, Timeshif burst, Efekt AR, Obrazový efekt, Plynulé panorama, Zjemnění tváře, Live On YouTube). V režimu Ručně navíc můžete zvolit hned 17 scén (namátkou: jemná pleť, měkké pozadí, krajina, korekce protisvětla, gurmán, pláž, sníh a další), zde se tedy rozhodně nešetřilo.

Sony Xperia E4
Čočka fotoaparátu

Nastavení fotoaparátu jako takového je poměrně podrobné, zahrnuje například možnost nastavení samospouště, detekce úsměvu, režim ostření, HDR, ISO, měření expozice, rozpoznání obličeje. Jak už tedy víme, fotoaparát je vybaven v dané cenové třídě nad očekávání. Jaká je ale výsledná kvalita pořízených snímků? Bohužel, spíše lehce podprůměrná. Při detailním zkoumání narazíme na šum a nepotěší ani slévání barev v jeden celek, což je patrné například u fotografiích zachycujících zelenou plochu. A to se stále bavíme o fotografiích za ideálních světelných podmínek. S ubývajícím světlem kvalita fotografií znovu klesá a objevuje se ještě více šumu. Špatné to je také s rychlostí pořízení snímků, než telefon zaostří a pořídí snímek, uplyne i několik vteřin. Na žádné rychlé snímání to tedy rozhodně není, na focení musíte mít klid a hlavně pevný úchop. Sony Xperii E4 pochválíme alespoň za reálné podání barev a také výkonnou přisvětlovací LED diodu.

Prostředí aplikace Fotoaparát

Sekundární kamera pro videohovory disponuje rozlišením 2 Mpx. Vzhledem k nízkému rozlišení nejsou špatné výsledky žádným překvapením, i tak Xperia E4 z nepochopitelných důvodů vytahuje a přeostřuje detaily, které ve výsledku splývají v jakousi „karikaturu“ foceného objektu. Zatímco u fotografií z hlavního fotoaparátu jsou snímky na displeji telefonu ještě ucházející, do jisté míry i na obrazovce PC, výsledky přední kamery se hodí maximálně pro multimediální zprávy, případně pro upload na sociální sítě.

Ukázkové snímky v plném rozlišení

Videokamera: FullHD podívaná

Abychom však pouze nekritizovali, pochválit musíme výsledky videokamery. Videoklipy můžete nahrávat ve FullHD rozlišení, konkrétně tedy 1 920 × 1 080 pixelů (další možnosti jsou HD (720p) videa nebo kvalita vhodná pro odeslání pomocí MMS). I na tomto příkladu lze tedy vidět, že výkonnostně novinka „stíhá“ s přehledem. Pořízené klipy jsou oproti fotografiím kvalitní, opět musíme vyzdvihnout věrné podání barev a snímkovací rychlost (30 fps), díky které je video hezky plynulé. I u videoklipů můžete nastavit některé funkce, jako je režim ostření, HDR video, detekce úsměvu, aktivovat můžete také svítilnu. Pro úplnost našeho povídání o videokameře dodáme, že přibližně 30vteřinový klip zabere v paměti telefonu zhruba 50 MB.

Sony Xperia E4 – testovací video, 1080p

Navigace: rychle a celkem přesně

V Xperii E4 samozřejmě nalezneme také GPS čip, a to včetně A-GPS, tedy asistované navigace. Elektromagnetický kompas, který napomáhá při orientaci na mapě, však bohužel chybí. Tou nejdůležitější informací je však rychlost fixace vaší polohy. V případě studeného startu a vypnuté A-GPS dostanete polohu přibližně do 15 vteřin, ve všech ostatních případech je nalezení vaší polohy otázkou několika málo vteřin, a to bez problému i v hustší městské zástavbě. V tomto ohledu tedy žádné problémy nečekejte, Xperia E4 snadno poslouží i jako automobilová navigace.

Mapy a Navigace Google

Pro prohlížení vašeho okolí nebo navigaci poslouží dvojice aplikací od Googlu, konkrétně Mapy a Navigace. I když jsou aplikace závislé na internetovém připojení, můžete si v aplikaci Mapy bez problému uložit vaše nejbližší okolí do mezipaměti pro pozdější off-line prohlížení. K vyhledávání zájmových bodů nebo nasměrování do cíle však vždy budete potřebovat datovou síť, není ovšem problém zakoupit některou z plnohodnotných off-line navigačních alternativ z obchodu Google Play, případně se můžete poohlédnout po aplikaci HERE, která nabízí mapové podklady celého světa včetně hlasové navigace naprosto zdarma.

Stáhnout HERE WeGo

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Telefonní funkce: jako výkladní skříň

Základem každého kvalitního smartphonu jsou propracované telefonní funkce, v tomto ohledu Sony Xperia E4 nezaostává a bere si vzor od těch nejlepších Xperií v nabídce společnosti Sony. Samotná aplikace Telefon seskupuje snadné základní nastavení účtů a následný import kontaktů, importovat můžete samozřejmě také z karty SIM. Pokud máte vaše kontakty zálohované na vašem Gmail účtu, je synchronizace otázkou několika vteřin. Šikovná je také možnost „najít kandidáty na spojení“, kdy telefon prohledá váš seznam kontaktů a v případě nalezení duplicitních kontaktů navrhne spojení v jeden kontakt, čímž znatelně ulehčí práci. V další záložce najdete klasicky číselník a pod třetí záložkou se nachází seznam oblíbených kontaktů, ty si jednoduše přidáte přetažením z vašeho seznamu.

Telefonní funkce

Pod poslední záložkou můžete upravovat skupiny, jako jsou například kolegové, rodina, přátelé a následně jim přiřadit vlastní nastavení. Názvy skupin můžete snadno editovat, nebo některé z přednastavených úplně vymazat. Příkladné je také propojení se sociálními sítěmi, například synchronizace kontaktů s Facebookem nebo službou WhatsApp a Viber funguje dle zvyklostí na výbornou. Pochválit musíme také ruční vyhledávání kontaktů. Napravo od nabídky jmen je totiž svislá přímka s počátečními písmeny jmen, která se v okamžiku kliknutí a lehkého vytažení změní ve spirálu, která aktuálně tažená písmena zvětší a přemístí je k prostředku displeje tak, aby bylo vyhledávání co možná nejpohodlnější. Jak to funguje si můžete povšimnou na screenshotu výše.

Zprávy SMS a E-mail: stará známá funkční klasika

Aplikaci pro vytváření textových, nebo multimediálních zpráv není potřeba představovat, vše zůstalo při starém. Sony jen trochu osvěžilo vzhled a v případě vložení některého doplňkového souboru (hlasové nahrávky, fotografie, nebo polohy) vsadilo na nový typ flatových a jednobarevných ikon. Navíc si můžete vybrat jako defaultní aplikaci pro vytváření a příjem zpráv aplikaci Hangouts, což značně zpřehledňuje práci, pokud aplikaci Hangouts i tak využíváte pro komunikaci s ostatními uživateli pomocí Gmail účtů. To už ale není žádné překvapení, důležitou zprávou je, že to funguje, a funguje to na výbornou. Pro vytváření e-mailových zpráv si pro nás Sony přichystalo aplikaci E-mail, samozřejmě se nezapomnělo na standardní Gmail aplikaci. V tomto ohledu samozřejmě zůstalo vše při starém a vše (včetně příkladné synchronizace) funguje tak, jak má.

Zprávy, E-mail a Gmail

I v Xperii E4 nalezneme známou, od Sony předinstalovanou, klávesnici, která se za svůj čas změnila jen minimálně. Klávesnice od Sony je známá svojí uživatelskou přívětivostí, v nastavení můžeme změnit téměř cokoli. Tak například vzhled (tmavý, světlý), přidání symbolů tečky, čárky, ikony mikrofonu pro snadné zadávání textu hlasem nebo například speciální symboly na hlavní obrazovce. Nechybí ani možnost „osvojení si“ vašeho stylu psaní, telefon se díky službám jako Twitter, Facebook, Zprávy a nebo E-mail přiučí, jakým stylem komunikujete a nabídku doporučovaných slov tomu následně přizpůsobí. Klávesnici musíme jednoznačně pochválit, nedochází totiž víceméně k žádným překlepům a možnost uzpůsobení je na skvělé úrovni.

Organizační funkce: vše potřebné na jednom místě

Představení organizačních funkcí Xperie E4 odstartujeme aplikací Kalendář, ta je vyvedena v klasickém, a u Xperií velmi dobře známém, „kancelářsky strohém stylu“ bez jakýchkoliv výstředností, což hodnotíme pozitivně. Více než 60 % plochy zabírají okénka dní kalendáře a zbytek detaily konkrétního dne. Odpadá tak zbytečné nahlížení. Nové události mají typické možnosti, co mohou obsahovat. Jsou to časová upozornění, poznámky či stupně priority.

Organizační funkce

Nepříjemné chvíle nudy ukrátí například aplikace Náčrt. Jedná se o aplikaci/editor zaměřený na ručně psané zápisky s pokročilými možnostmi kreslení. V nástrojích je paleta různých štětců (až deset typů), dále barevná paleta stopy umožňující výběr až z šestnácti barev. Stopa může být tenká cca milimetr a tlustá až skoro centimetr. Ani další funkce nepřekvapí, k dispozici je tak budík, stopky, minutka, světový čas, poznámky a kalkulačka. Nechybí ani předinstalovaná aplikace OfficeSuite pro prohlížení dokumentů.

Konektivita a internet: bez NFC a LTE

Konektivitu zastřešuje kromě základního GPRS a EDGE také HSPA: 21/5,76 Mb/s, Wi-Fi 802.11a/b/g/n, na krátkou vzdálenost pak poslouží Bluetooth ve verzi 4.0. NFC pro platby a rychlé spárování s příslušenstvím bohužel chybí, LTE pak nabídne až alternativa v podobě Sony Xperia E4g, která ale naopak disponuje menší úhlopříčkou displeje.

Internetový prohlížeč Google Chrome

Internet můžete prohlížet pomocí předinstalovaného prohlížeče Google Chrome, který vyniká kromě bezproblémové synchronizace také rychlostí. Standardní Android prohlížeč však v telefonu nehledejte, ten už Sony do svých nových smartphonů nedosazuje, pokud tedy vyžadujete alternativu, můžete se poohlédnout po náhradě v obchodě Google Play.

Závěrečné zhodnocení: za ty peníze není co řešit

Sony se snaží dokázat, že i telefon střední třídy může mít co nabídnout a rozhodně nemusí jít jenom o „hloupé“ designové kousky. To se výrobci nakonec s Xperií E4 dokázat povedlo, samozřejmě ale narazíme na pár nedokonalostí, které mohou celkový dojem trochu zkazit. Začneme u kladů zařízení. Potěší líbivý design odkazující se na modelovou řadu OmniBalance, která je stále velice zajímavá, a troufnu si říci, neokoukaná. K tomu se váže i perfektní zpracování konstrukce, zařízení se nejenom dobře drží v ruce, vše navíc perfektně lícuje. Radost udělá dobře optimalizované prostředí, která vás nechá čekat jen výjimečně, Sony odladěné smartphony zkrátka umí. Pochválit musíme také možnost natáčení videí ve FullHD rozlišení, výkonnou přisvětlovací LED diodu nebo podporu paměťových karet.

Sony Xperia E4

Vše má své chyby, i Sony Xperia E4 je má. Velkým problémem je kvalita pořízených fotografií, a to jak z hlavního, tak i sekundárního fotoaparátu. Nejistý stisk vypínacího tlačítka je také poměrně problém, alespoň ze začátku, než si na jeho ovládání zvyknete a přizpůsobíte se mu. Kromě toho však musíme narazit i na občasné bugy, například záseky animací v aplikaci Fotoaparát a celkově i rychlost focení. Chybějící NFC sice zamrzí, v ceně pod 3 000 Kč se však jedná o pochopitelnou absenci. Pokud upřednostňujete LTE před větší úhlopříčkou displeje, počkejte si na Sony Xperii E4g, která bude ve výsledku asi o 700 Kč dražší.

Poměrně lehká otázka na závěr – koupit, nebo ne? Pokud se vám Xperia E4 líbí a nechcete utrácet za vybavenější střední třídu, určitě ano, Xperia E4 na nás udělala pozitivní dojem. Nabídne hezký design, kvalitní konstrukci vyvážené funkce a chyby, které si s sebou novinka nese, jsou ve většině případů opodstatněné právě nižší cenou, která se ustálila pod magickou hranicí 3 000 Kč. Sony Xperia E4 má ale samozřejmě i svoji konkurenci, pojďme se na ni tedy společně podívat.

Konkurence

Xiaomi RedMi 1S

Pokud si pár stokorun připlatíte, můžete si pořídit zajímavý smartphone Xiaomi Redmi 1S, který za cenu zhruba 3 500 Kč nabídne 4,7palcový HD displej, 4jádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4 nebo také podporu funkce Dual SIM.

Xiaomi RedMi 1S

Alcatel OneTouch Pop C9

Pokud vyžadujete větší displej, mohl by se zalíbit také Alcatel OneTouch Pop C3 za zhruba 3 600 Kč. Za tuto cenu nabídne 5,5palcový IPS qHD displej, baterii s kapacitou 2 500 mAh nebo také 8Mpx fotoaparát a podporu FM rádia.

Alcatel OneTouch Pop C9

Doogee Valencia DG800

Doogee Valencia je zajímavý telefon nižší střední třídy. Za cenu okolo 3 200 Kč nabídne 4,5palcový qHD displej, 13Mpx fotoaparát nebo zadní dotykový kryt, který je citlivý na různá gesta, případně jim můžete snadno scrollovat internetové stránky. V dané cenové kategorii jde o zajímavý bonus navíc.

Doogee Valencia

Sony Xperia E4g

Konkurentem z vlastní stáje je rozhodně Sony Xperia E4g, která za cenu zhruba 3 700 Kč nabídne o 3 desetiny palce menší displej (4,7 palců), rozlišení qHD však zůstalo zachováno. Největším bonusem je ale podpora LTE sítí. Další funkce jsou veskrze stejné.

Sony Xperia E4g

Microsoft Lumia 535

Klasickým a povedeným zástupcem nejnižší třídy jsou také modely s Windows Phone, my jsme jako konkurenta vybrali Microsoft Lumii 535, která existuje také ve verzi Dual SIM. Microsoft Lumia 535 nabídne za cenu zhruba 3 300 Kč 5palcový qHD displej, odladěné prostředí a také povedenější fotoaparát. Vybrat si navíc můžete z několika pastelových barev.

Microsoft Lumia 535
sony-xperia-e4
Klady
  • slušná nabídka funkcí
  • kvalitní konstrukční zpracování
  • povedený IPS displej
  • sluchátka v základním balení
  • skvělá cena pod hranicí 3 000 Kč
  • dobrá výdrž baterie a funkční úsporné režimy
  • líbivý design
  • odladěné prostředí
  • podpora paměťových karet
Zápory
  • pomalé pořizování snímků
  • horší výsledky integrovaného fotoaparátu
  • nevyměnitelná baterie
  • občasné bugy – záseky animací
Diskuze ke článku
mental.disease
"Zaujmout ve střední třídě je velmi obtížné."
To je pravda, snáď sa to M4 Aqua podarí..
..ale E4 je ukážkový Low-end. Stredná trieda sú mobily tak 200-300€ resp. 5 až 9 tisíc Kč. Ale v teste je to stredná trieda sem, stredná trieda tam..

Môžete potvrdiť, alebo vyvrátiť prítomnosť autofocusu u foťáku. Whitepaper uvádza jeho absenciu. Dík za dodatočné info.
Zdeněk Cacek
Zdeněk Cacek
Ta "zaoblenost" xperii nesvědčí :-(
KoPoo
Opět další zařízení které je sice pro větší skupinu uživatelů. Ale s použitelnosti je na minimum. Od baterie až po samotný CPU konče. Pokud bych uvazoval o androidu což se nestane ale kdyby tak zvažují Motorola E 2generace.On samotný android je natolik rozšířen že je to paradoxně na úkor kvality samotného systému.Sony vyrábí bezesporu dobré pristoje od mobilu po televize.Jenže měl by zvážit odladenost svých výrobků od low end po hig-end.

Odesláno ze smartphonu se systémem BlackBerry 10
MartinezZ
"Závěrečné zhodnocení: za ty peníze není co řešit" - Je co řešit. Jednak je to velký pádlo, druhak je to Sony a jelikož sám mám Sony telefon už nějakou dobu, tak vím, že jak telefon není přímo vlajková loď a navíc aktuálního období, podpora je pro takové telefony když ne nulová, tak natolik zpomalená, že vlastně žádná. Navíc furt s čekáním na uživatelsky jednoduchý Root bez odemykání bootloaderu. Navíc jak koukám "LTE: ne", "Android 4.4", to je i za ty necelé 3k zbytečný nákup.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze