Sony Xperia E1 Dual
recenze

Sony Xperia E1 Dual

Malý velký hudebník

Společnost Sony se nespecializuje pouze na špičkové smartphony s nekompromisní výbavou, čas od času přispěchá také s modelem, který jak cenově, tak i funkčně zapadá do nižší třídy. Jedním z takových telefonů je dnes recenzovaná Xperia E1 Dual. Pojďte se s námi podívat na to, jak si vedla během našeho testování.

Přestože většina zákazníků zná Sony především díky špičkovým high-end modelům, japonská společnost se nebojí pustit ani do naprosto odlišných vod, tedy cenově přijatelných telefonů. I v tomto segmentu zařízení je bez diskuze velká poptávka, stejně tak je zde i velká konkurence. Dnes recenzovaná Xperia E1 Dual se snaží zaujmout kromě designu Omni Balance také podporou dualSIM a špičkovým hudebním výstupem, přitom ani další parametry zařízení však nezůstávají nijak zásadně pozadu.

Nepřehlédněte:

Sony se zkrátka rozhodlo pustit do boje na všech frontách a my jeho snahu kvitujeme s povděkem. Na trhu je sice mnoho a mnoho značek, které se o kvalitně vybavený a zároveň levný telefon pokouší, ne vždy to ovšem dopadne dle očekávání. Sony Xperia E1 Dual má kromě papírově solidní výbavy také silnou základnu v podobě známé společnosti, stejně tak věhlas hudební aplikace Walkman předznamenává, že by se Xperia E1 Dual mohla hrdě a bez problémů zařadit mezi nejprodávanější zařízení v segmentu low-cost zařízení.

Sony Xperia E1 Dual na oficiálních snímcích

Technické parametry Sony Xperia E1 Dual

Kompletní specifikace
Konstrukce118 × 62,4 × 12 mm, 120 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát3 Mpx (2 048 × 1 536), , video: 1 280 × 720 px, 25 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 200 8210, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: Adreno 302
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor1 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:21 hodin
Dostupnostduben 2014,

Sony Xperia E1 Dual – videopohled

Obsah balení

  • mobilní telefon Sony Xperia E1 Dual
  • datový microUSB kabel
  • zástrčka do zásuvky
  • pecková sluchátka
  • brožury, návody, záruční list
Obsah základního balení

Design a konstrukce

Sony Xperia E1 Dual se snaží tvářit se už od samého počátku jako regulérní součást designové řady Omni Balance od Sony. Opět tu tedy máme tolik typické detaily, například kulaté zamykací (respektive odemykací) tlačítko a ostřeji řezané rysy, zde ale veškerá podobnost s řadou Omni Balance (bohužel) končí. Místo hodnotných materiálů tu totiž nenajdete nic než plast. Ale pěkně popořadě. Přední části se snaží dominovat 4palcový displej a alespoň co se týče bočních rámečků, se mu to celkem daří, ty jsou totiž pouze minimální. Horší je to ovšem s prostorem pod a nad displejem, ten je už znatelný a v tomto případě ne zrovna dobře využitý. V části pod displejem na první pohled nenalezneme nic, dokonce ani kapacitní tlačítka pro ovládání systému, ta se bohužel přestěhovala na spodní část displeje a ubírají tak už tak malý prostor. I tak si pro nás ovšem Sony přichystalo jedno překvapení. Najdeme zde totiž průsvitnou část, která je běžným okem nepostřehnutelná. V té se nachází sada diod různých barev, ty se rozsvěcují podle barvy, která momentálně nejvíce převládá na displeji telefonu, respektive v aplikacích (Walkman, Album a další).

Sony Xperia E1 Dual

Nad displejem pak nalezneme kromě lesklého loga společnosti Sony také schovanou mřížku sluchátka, vedle se pak nachází průzory nezbytných senzorů a stavová, respektive notifikační LED dioda. Ta je bohužel opravdu velmi malá, příchozí světelné oznámení tedy snadno přehlédnete. Z přední části je to vše, je trochu škoda, že Sony nedosadilo byť jen základní kameru pro videohovory, některé konkurenční značky ji nabízejí i u takto levných přístrojů. Podíváme se samozřejmě také na boky telefonů. Levý bok v jeho vrchní části hostí poněkud nestandardně microUSB konektor, i když opět, u designové řady Omni Balance je toto umístění běžné. Na spodní straně z pochopitelných důvodů nenalezneme nic dalšího, schovává se zde pouze málo viditelný „výsek“ krytu pro nehet, díky tomu by se měl kryt snáze podvolit. Pravá strana telefonu pak hostí ve své polovině již zmíněné kruhové tlačítko pro vypnutí/zapnutí telefonu, respektive displeje. I když je tlačítko poměrně malé, chlubí se perfektním stiskem. Hned nad vypínacím tlačítkem si své místo našlo kolébkové tlačítko pro regulaci hlasitosti, i u toho musíme pochválit jistý stisk.

Sony Xperia E1 Dual ze všech stran

Vynechali jsme něco? Samozřejmě, podíváme se na pro Xperii E1 Dual nejdůležitější, tedy vrchní stranu. Zde se kromě 3,5milimetrového jack konektoru pro sluchátka nachází také speciální Walkman tlačítko. To složí nejenom pro rychlé spuštění aplikace Walkman (a to klidně i ze zamknutého prostředí), můžete ho využít také pro ovládání hudebního přehrávače (jeden stisk – play/pause, dva stisky – předcházející písnička). Tlačítko má oproti zbytku telefonu jinou, tmavě fialovou barvu. Opět musíme vyzdvihnout perfektní stisk, a to i přesto, že je tlačítko téměř naprosto zapuštěno. Podíváme se také na zadní snímatelný kryt. Ve vrchní části nalezneme kromě čočky fotoaparátu také druhý odšumující mikrofon, přisvětlovací LED dioda bohužel chybí. Dále zde opět nalezneme lesklé logo společnosti Sony a také označení modelové řady Xperia, to je již pouze vyryté. Ve spodní části se pak nachází nepřehlédnutelné děrování krytu, pod ním se nachází hlasitý reproduktor telefonu, o jehož kvalitách si povíme později.

Sony Xperia E1 Dual

Jak již víme, zadní kryt je snímatelný a pro jeho snazší sejmutí je zde výsek na nehet. I přesto je sundání zadního krytu (alespoň než se kryt „rozchodí “) opravdu velmi náročné. Kromě prvotního oddělení je nutné nehtem přejet po celé délce krytu zařízení, a to opravdu není nic příjemného. Na svém místě drží kryt díky 15 plastovým zobáčkům, o jejich ulomení bychom strach neměli. Pod krytem naleznete kromě uživatelsky vyměnitelné baterie BA900 také sloty na dvě SIM karty o standardní, tedy mini velikosti. Žádné micro, žádné nano, Sony dokázalo, že i do malého prostoru se dají vměstnat dva sloty pro SIM karty běžné velikosti. Najdeme zde také slot pro paměťové karty microSD, ve všech případech ale zamrzí, že jak pro přístup k SIM kartám, tak také k microSD kartě je nutné nejprve vyjmout baterii. Za chodu zařízení nevyměníte ani jeden ze slotů.

Sony Xperia E1 Dual

U zadního krytu ještě zůstaneme, tentokrát se ale zaměříme na jeho kvalitu. Zadní kryt je vyroben (jako zbytek telefonu) z plastu, v tomto případě se jedná o tvrdý a jen málo poddajný plast, který má navíc hrubou povrchovou úpravu. Díky tomu Sony docílilo téměř stoprocentní eliminace otisků prstů a případné mastnoty, kryt se díky tomu také lépe drží v ruce. Zde ale pozitiva končí. Na začátku jsme zmínili snahu telefonu vyrovnat se designové řadě Omni Balance (a tedy uměle si zvýšit cenu), čím více si ale telefon prohlížíte, tím více je vám jasné, že Sony mělo zvolit naprosto jiný směr. Vzhledem k použitým plastovým a ne zrovna kvalitním materiálům působí celý telefon dost levným dojmem, i když je jeho konstrukční zpracování díky skvělému lícování všech dílů na špičkové úrovni. Telefon si zkrátka hraje na něco, co není a podle našeho názoru naprosto zbytečně. Plastové je zde vše od vypínacího tlačítka až po boky , tohle zkrátka Omni Balance není, přitom se jedná o konstrukčně dobře zpracovaný kus elektroniky. Je to škoda, protože předchůdce v podobě Xperie E vypadal díky mnoha zajímavým prvkům výrazně lépe a hodnotněji.

Na závěr se ještě zastavíme u velikosti zařízení, ta se zastavila na 118 × 62,4 × 12 milimetrech, především tloušťka telefonu vypadá na dnešní poměry trochu hrozivě. Telefon se ale díky tomu dobře drží v ruce, víceméně nemáme větších námitek. Hmotnost telefonu činí 120 gramů, i to je veskrze příjemná hodnota. Telefon je dostupný hned v několika barevných provedeních zadního a bočního dílu, konkrétně máte na výběr mezi bílou, černou a fialovou. Přední strana ovšem vždy zůstane temně černá. Jak tedy zhodnotit Xperii E1 Dual po designové stránce jako celek? Potěší nadstandardní konstrukční zpracování bez vyluzování nepříjemných zvuků, zklamou použité materiály, trochu vyšší tloušťka a snaha o kopírování designové řady Omni Balance. I tak se jistě najdou zájemci, kteří budou brát inspiraci vyššími modely jako malé plus navíc.

Baterie: zázrak v mizení procent

Uživatelsky vyměnitelná baterie nabídne kapacitu 1 700 mAh, vzhledem k vnitřnostem telefonu se jedná o kapacitu (alespoň dle papírových hodnot) naprosto dostatečnou. To nakonec potvrzují i uživatelské zkušenosti, při běžném používání není problém dosáhnout na jedno a půl denní výdrž. V případě aktivního používání (několik hovorů, desítka SMS zpráv, 50 minut prohlížení internetu, zapnutá synchronizace na pozadí, pořízení několika desítek fotografií) se dostaneme na standardní jednodenní výdrž.

Zadní kryt skrývá baterii a nezbytné sloty

Trochu zvláštní situace ale panuje u procentuálního ukazatele nabití baterie, ten si totiž s nějakým postupným úbytkem příliš hlavu neláme. Občas můžeme pozorovat úbytek procent doslova na vlastní oči, například při přehrávání hudby je tento jev často viditelný. Stejně jako ostatní Xperie, i Xperia E1 Dual disponuje úsporným režimem STAMINA, ten však funkčnost telefonu, respektive funkcí, do jisté míry omezí. Režim STAMINA totiž při vypnutém displeji zakáže mobilní data i Wi-Fi a telefon vás tak nebude upozorňovat na žádné nové události mimo hovorů a SMS. Režim STAMINA dále umí aktivovat Wi-Fi podle umístění a v režimu slabé baterie si můžeme zvolit, co všechno se má zakázat. Na druhou stranu se díky aktivnímu režimu STAMINA bez větších problémů dostanete i na dvoudenní výdrž.

Provedli jsme také standardizovaný test výdrž, kdy telefon streamoval za pomocí Wi-Fi HD video o rozlišení 720p, v telefonu byla vložena pouze jedna SIM karta s přihlášením k síti 3G, aktualizace byly vypnuty a jas displeje byl nastaven na 50 %. Zvuk byl směřován do sluchátek, hlasitost byla nastavena rovněž na 50 %. Video bylo přehráváno celkem 7 hodin a 12 minut, což je lehce nadprůměrný výsledek. Pro srovnání, Sony Xperia M vydržela streamovat 720p video po dobu 6 hodin a 5 minut, konkurenční Huawei Ascend Y530 pak 6 hodin a 24 minut. Nabíjení z úplného vybití na 80 % trvá poměrně dlouhou dobu, konkrétně 1 hodinu a 47 minut, k úplnému nabití si vyčleňte 2 hodiny a 21 minut.

Zvuk: ve své třídě bezkonkurenční

Jeden z důvodů, proč byste měli dát Xperii E1 Dual přednost oproti konkurenci je rozhodně kvalita zvukového výstupu, ta je totiž v této cenové kategorii opravdu nadstandardní. Hlasitý reproduktor nalezneme na zadní straně pod nápadným děrováním krytu, reproduktor se ale z pochopitelných důvodů netáhne po celé šířce lemování, nachází se v jeho levé části. Děrování je tedy spíše designovým prvkem. Zpět ale ke kvalitě, ta je i při vysoké hlasitosti stabilní, nedočkáte se zvukových deformací, nebo chrčivých zvuků. Za hudební výstup musíme Sony rozhodně pochválit, většinou máme v této cenové kategorii k dispozici různá „chrastítka“, Xperia E1 Dual nás tedy rozhodně příjemně překvapila, a to nejenom kvalitou podání, ale také maximální hlasitostí, ta je dostatečná na ozvučení větší místnosti. K tomu se váže další výhoda, příchozí notifikace nebo budík rozhodně nepřeslechnete.

Reproduktor na zadní straně

Společně s telefonem obdržíte v krabici také pecková sluchátka. Vzhledem k zaměření telefonu a jeho provázanosti s aplikací Walkman jsme očekávali dle zvyklostí sluchátka špuntová, i tak se ovšem nejedná o žádnou tragédii. Pecková sluchátka navíc některým uživatelům drží lépe v uších, někteří jejich používání hodnotí jako pohodlnější. Tak či tak, co se týče kvality, nenáročným až středně náročným posluchačům poslouží sluchátka pro občasný poslech hudby dokonale, všichni ostatní sáhnou po vlastních, kvalitních a ověřených, sluchátkách.

Displej: příjemné překvapení

Sony Xperia E1 Dual nabídne 4palcový TFT TN displej s WVGA rozlišením, tedy konkrétně 480 × 800 pixelů. Vzhledem k velikosti úhlopříčky je i poměrně nízké rozlišení dostatečné, jednotlivé pixely rozeznáte opravdu pouze při velmi detailním prozkoumání. Pro úplnost, hustota pixelů se zastavila na hodnotě 233 ppi. Podání barev je na velmi dobré úrovni, stejně jako maximální intenzita jasu, spolehnout se ovšem můžete také na automatické nastavení intenzity, to funguje téměř vždy bezchybně. Špatné rozhodně nejsou ani pozorovací úhly. Velkým problémem displeje je ale absence ochranného sklíčka, u Xperie E1 Dual totiž nalezneme pouze tvrzený plast.

Displej nabídne poměrně dobré pozorovací úhly

Absence ochranného skla s sebou přináší hned několik problémů. Tím prvním je větší náchylnost na drobné vlasové škrábance, tím druhým pak horší čitelnost na přímém slunci. Plast se totiž pod přímým slunečním světlem nepatrně zabarvuje a samotný jas na bezproblémovou čitelnost bohužel nestačí. Celkově ale displej hodnotíme vzhledem k cenové kategorii telefonu jako nadstandardně kvalitní. Klíčovou vlastností 4palcového displeje je také skvělá ergonomie. I uživatelé s menší rukou a prsty nemají většinou problém dosáhnout z jednoho konce displeje na druhý, posílena je tedy také možnost ovládat telefon jednou rukou. Klávesnice v podání Sony je také perfektní, odezva kapacitního displeje je na skvělé úrovni.

V útrobách Xperie E1 Dual najdeme dvoujádrový procesor Snapdragon 200 s taktem 1,3 GHz, tomu sekunduje 512 MB paměti RAM a grafický akcelerátor Adreno 302. Uživatelská paměť se zastavila na hodnotě 4 GB, po prvním spuštění však telefon nabídne zhruba 1,3 GB volného prostoru. Zbytek prostoru zabírá samotný systém (v tomto konkrétním případě Android ve verzi 4.3 Jelly Bean) a také předinstalované aplikace. Vzhledem k cenové politice smartphonu se jedná o poměrně kvalitní vnitřnosti, celkový dojem nekazí ani optimalizace, opět ale s přihlédnutím na zařazení telefonu. Pokud přežijete úvodní delší nabíhání systému a všech jeho předinstalovaných aplikací, telefon je poměrně dobře použitelný.

Výsledky benchmark testů

Kámen úrazu je ale rychlost. Pokud Xperii E1 Dual dostane do rukou zákazník, pro kterého je to jeho první smartphone, zklamaný nebude. Uživatelé, kteří už ovšem mají srovnání a dříve používali výkonnější stroje, budou pochopitelně trochu v šoku. Největším problém se pak stane rychlost scrollování. Je jedno, jestli mluvíme o posunu v nastavení, v kontaktech, nebo ve webovém prohlížeči. Při každém rychlejším posunu se telefon tak trochu zapotí, občas se bohužel nevyhnete ani zásekům (například při instalaci několika aplikací najednou začne telefon stávkovat, jakmile se ale aplikace doinstalují, vše již běží jak má). Hlavní tedy je, jak se na telefon díváte. Heroické výkony od něj opravdu očekávat nelze, pokud na něj ovšem nebudete spěchat, celkově vás optimalizace systému nijak zásadně nezklame. Může za to také použití vhodných animací a přechodů, které telefon (na rozdíl od konkurenčních přístrojů) zbytečně nezdržují.

Výkonnostně jsme si telefon proklepli také díky několika benchmarkovým aplikacím, ty dokazují, že na žádné propracované 3D hry Xperii E1 Dual příliš neužije. Není to ovšem to, co bychom od telefonu očekávali a rozhodně to nelze brát jako velké mínus, klasické plošinovky v podobě Angry Birds nebo Fruit Ninja zvládá Xperia E1 Dual bez větších problémů (opět, mírných „lagů“ se dočkáte pouze při snaze rychlejšího posunu). Xperii E1 Dual nelze srovnávat se špičkovými telefony, pokud se na ni ovšem vydržíte dívat jako na telefon pro začínající uživatele smartphonů, rozhodně ničím zásadním nezklame, a o to přesně jde.

Uživatelské prostředí

Uživatelské prostředí Xperie E1 Dual se nese v duchu verze operačního systému 4.3 Jelly Bean, identické prostředí naleznete i v jiných modelech tohoto výrobce. Sony vsází na jednoduchou a elegantní grafickou nadstavbu, která nezatěžuje samotný telefon, působí přehledně a hlavně účelně. Všechny posuny po displeji jsou pod hlavičkou vhodně zvolených přechodů, telefon se za celou dobu testování nijak nezasekl, ani si nevynutil restart, to kvitujeme s povděkem. S optimalizací systému nemělo Sony nikdy větší problémy, je tedy dobré, že kvalitní základnu si zachoval i model z mnohem nižších vrstev.

Úvodní nastavení

Nechybí samozřejmě ani „nová“ nabídka témat, těch je předinstalováno celkem 8, další je možné stáhnout pomocí aplikace Sony Select. Zamykací obrazovka je rozdělena na 3 části, přičemž levá strana může hostit widget, pravá strana pak automaticky spustí aplikaci fotoaparát. Prostřední plocha pak standardně umožní telefon odemknout standardním gestem „stáhnutí žaluzií“. Po odemknutí telefonu se rovnou dostanete na úvodní nabídku ploch, těch může být celkem maximálně 8. Na každou plochu si můžete vložit widget nebo zástupce aplikací, samotné menu aplikací se pak nachází pod prostředním tlačítkem ve spodní liště.

Uživatelské prostředí

I v menu Xperie E1 Dual nalezneme výsuvnou lištu, v té se nabízí hned několik možností. Tak zprvu, aplikace zde můžete vyhledávat, odinstalovat a řadit je podle několika profilů (vlastní, abecedně, nebo podle těch nejpoužívanějších). Ve výsuvné listě navíc nalezneme také rychlé zástupce pro vstup do Obchodu Play, popřípadě do aplikace Sony Select. Na výsuvnou lištu u Xperií s operačním systémem 4.3 Jelly Bean jsme si již zvykly, přesto alespoň ikona lupy pro rychlé vyhledávání mezi aplikacemi mohla zůstat na svém původním místě, tedy přímo v menu aplikací.

Uživatelské prostředí

Kromě samotného menu aplikací se také podrobněji podíváme do nastavení. V tom se totiž (kromě běžných záložek) skrývá také něco navíc. Například záložka Personalizacehezky a přehledně slučuje všechny možnosti, jak si můžete design prostředí přizpůsobit. Mimo klasických tapet na hlavní a uzamčenou obrazovku zde můžete nastavit rychlé zástupce přepínačů v notifikační liště. Těch ve výsledku může být aktivováno až 10, celkem si můžete vybrat z 13 různých přepínačů (zvuk, Bluetooth, Wi-Fi, jas, vstup do nastavení, mobilní data, WiFi tethering, GPS, režim letadlo, otočení displeje, roaming, synchronizace a režim STAMINA). Vzhledem k tomu, že Xperia E1 Dual disponuje, jak již název napovídá, podporou dvojice SIM karet, přichystalo si Sony speciální záložku pro správu SIM karet přímo v nastavení telefonu. Zde můžete SIM karty aktivovat/deaktivovat, přejmenovat, zvolit jaká SIM karta se bude primárně připojovat k internetu atd.

Uživatelské prostředí

Celkově proti uživatelskému prostředí tedy nemůžeme (a ani nemáme) větších výhrad, na jeden problém ovšem narazíte. Jsou to tlačítka pro ovládání systému, ta jsou totiž, jak již víme, součástí samotného systému. Vzhledem k 4palcové úhlopříčce je rozhodnutí Sony integrovat tlačítka přímo do systému poněkud nešťastné rozhodnutí, uživatelé tak přijdou o cenný kus displeje. Přitom Sony mohlo bez problému dosadit tlačítka kapacitní, pod displejem je místa více než dost. Bohužel, díky menší úhlopříčce není ovládání telefonu pro každého, například napsání SMS zprávy může činit lidem s většími prsty velké problémy. Sony se tak možná i tímto rozhodnutím snažilo „vsunout“ Xperii E1 Dual hlavně do rukou hlavně mladých uživatelů.

Multimediální funkce

Jedním z hlavních důvodů, proč dát přednost Xperii E1 Dual před konkurencí je jistě její zvukový projev, o tom jsme ale již mluvili. Pro přehrávání hudby si Sony připravilo perfektní a léty ověřenou aplikaci Walkman, ta zvládá téměř všechny běžné hudební formáty, vše je navíc zabaleno ve velmi přívětivém a líbivém designu. Spuštění samotné aplikace provedete buď přímo z menu, využít ale můžete, jak již víme, také Walkman tlačítka na vrchní straně. U povídání o hudební aplikaci Walkman zmíníme také aplikaci TrackID přímo od Sony, ta poslouží při vyhledávání neznámých skladeb, tedy podobně jako SoundHound nebo Shazam. Pozitivní hodnocení si od nás vysloužila také aplikace Album, v té si kromě fotek a screenshotů můžete nechat zobrazit také on-line galerie, například tu z vašeho facebookového profilu, z Picasy a nebo z Flickeru.

Multimediální funkce

Pro přehrávání videoklipů si Sony připravilo aplikaci Videa, ta zvládá většinu formátů včetně oblíbeného .avi, horší je to však s podporou titulků. Tak jako tak není problém stáhnout některou z osvědčených alternativ z obchodu Google Play. Multimediální nabídku funkcí završuje FM rádio s podporou RDS, to samozřejmě funguje až po připojení sluchátek. I u aplikace FM rádio musíme vyzdvihnout její přehlednost a intuitivnost ovládání, také samotný design a zpracování aplikace je velmi zdařilé.

Fotoaparát: funkce do počtu

Telefon pro mladé bez fotoaparátu není telefon, tedy alespoň Sony se muselo podle této rovnice řídit. Dosadilo tedy 3Mpx snímač, ten ovšem nedisponuje žádnou speciální optikou, aufofocuem a dokonce ani přisvětlovací LED diodou. I když jsou všechny tyto jmenované chybějící položky otázkou pár dolarů, celkovou cenu přístroje by to tedy nijak závratně nenavýšilo, u Xperie E1 Dual se s jejich absencí musíme jednoduše smířit. Ještě než se ale pustíme do hodnocení samotné kvality snímků, podíváme se v krátkosti také na prostředí aplikace. I to je téměř totožné s dalšími Xperiemi pod taktovkou operačního systému 4.3 Jelly Bean, to ovšem hodnotíme pozitivně. Prostředí je velmi přehledné a většinu nastavení máte na dosah ruky.

Prostředí aplikace Fotoaparát

Než se pustíte do focení, máte na výběr ze čtyř různých režimů. Tím základním je automatický režim, ten se o vše postará sám. Dodatečně můžete nastavit pouze samospoušť, detekci úsměvu a u videokamery zapnutý, respektive vypnutý mikrofon. Další možností je aktivace ručního režimu, ten pak už umožní podrobnější nastavení, jakým je například rozlišení snímku (3, 2 a 1 Mpx), režim HDR, ISO, stabilizátor obrazu (samozřejmě pouze softwarový), ke snímkům můžete rovněž přiložit zeměpisné souřadnice. U ručního režimu můžete nastavit také výběr scény, těch je k dispozici opravdu velké množství (měkké pozadí, omezení rozmazání, krajina, korekce protisvětla, noční portrét, noční záběr, vysoká citlivost, gurmán, domácí mazlíček, pláž, sníh, party, sport, dokument, ohňostroj).

Čočka 3Mpx fotoaparátu

Další režim se jmenuje obrazový efekt, díky němu můžete fotografovat s některým z předinstalovaných efektů (nostalgie, jasné barvy, filtr, rybí oko, náčrt, částečná barva, Harrisova závěrka, Kaleidoskop). Poslední možností je režim plynulé panorama, díky tomu můžete snadno vytvářet panoramatické snímky vašeho okolí. Ve většině případů, respektive u většiny telefonů s fotoaparátem, doporučujeme automatický režim, u Xperie E1 Dual je lepší si s nastavením snímků trochu pohrát, hlavně pak u snímků za zhoršených světelných podmínek.

A jak jsou tedy na tom výsledné snímky z integrovaného fotoaparátu? Jedním slovem, špatně. Snímky ve všech případech trpí na přepaly, špatně si poradí s protisvětlem a díky chybějícímu autofokusu můžete zapomenout také na makro snímky. V tomto případě nepomohou ani scény, třeba již zmíněná scéna dokument. Vzhledem k chybějící LED diodě můžete také zapomenout na snímky ve tmě. Snímky navíc trpí na neostré kraje, nepotěší ani delší doba pořízení snímku. Celkově ale i u Xperie E1 Dual platí stejné pravidlo, jako u všech ostatních fotomobilů – čím více světla, tím lepší snímky jsou a naopak. I tak se ale výsledná kvalita hodí maximálně pro prohlížení na displeji telefonu, jako příloha e-mailu nebo jako příspěvek na některou ze sociálních sítí. Kdyby Sony dosadilo autofokus a přisvětlovací LED diodu, jistě by to kvalitu fotoaparátu posunulo o řád výše, za těchto podmínek si ale rozhodně nikdo Xperii E1 Dual kvůli fotoaparátu nezakoupí.

Ukázkové snímky v plném rozlišení

Videokamera: nutný základ

Kromě pořizování snímků můžete využít Xperii E1 Dual jako primitivní videokameru. Maximální rozlišení natáčených klipů je poměrně nestandardních 800 × 600 pixelů (SVGA) při 25 snímcích za vteřinu. Vybrat si ale můžete i mezi velikostmi VGA (640 × 480 pixelů) nebo QVGA (320 × 240 pixelů).

Prostředí aplikace videokamera

Je škoda, že Sony neumožnilo natáčet videoklipy v HD rozlišení, výkonnostně by na to telefon zcela jistě dostačoval. Ve všech rozlišeních natáčí Xperia videoklipy v režimu 4:3. Kvalitu výsledného záběru můžete posoudit sami na následujícím příkladu. Opět se jedná o kvalitu dostačující maximálně jako příloha emailu, nebo pro přehrávání přímo na displeji telefonu.

Sony Xperia E1 (testovací video) – exteriér, 600p

Navigace

Xperia E1 Dual disponuje jak GPS modulem, tak také jeho ruskou alternativou v podobě čipu GLONASS. Fixace satelitů je na velmi dobré úrovni, při povolené A-GPS je zaměření vaší polohy otázkou pár vteřin, pokud jste navíc v dosahu Wi-Fi, která polohu ještě více zpřesní, je zobrazení vaší polohy otázkou doslova okamžiku. I když vzhledem k úhlopříčce displeje nemůžeme Xperii E1 Dual doporučit jako automobilovou navigaci, disponuje standardně předinstalovanými aplikacemi Mapy a Navigace od Google.

Mapy a Navigace od Google

Obě aplikace vyžadují pro svůj chod internet, u Map si však alespoň můžete uložit část map do mezipaměti. Pokud byste přeci jen chtěli využít Xperii E1 Dual jako prostředek k automobilové navigaci, na Google Play existuje mnoho off-line konkurentů, ve prospěch Navigace od Google však hraje nulová pořizovací cena jak za mapy, tak také za hlasovou navigaci.

Telefonní funkce

Samotná aplikace Telefon seskupuje snadné základní nastavení účtů a následný import kontaktů,ty můžete importovat samozřejmě také z karty SIM. Pokud máte vaše kontakty zálohované na vašem Gmail účtu, je synchronizace otázkou několika vteřin. V další záložce najdete klasicky číselník a pod třetí záložkou se nachází seznam oblíbených kontaktů, ty si jednoduše přidáte přetažením z vašeho seznamu.

Telefonní funkce

Pod poslední záložkou můžete upravovat skupiny, jako jsou například kolegové, rodina, přátelé a následně jim přiřadit vlastní nastavení. Názvy skupin můžete snadno editovat, nebo některé z přednastavených úplně vymazat. Příkladné je také propojení se sociálními sítěmi, například synchronizace kontaktů s Facebookem funguje na výbornou. Kvalita hovoru je na skvělé úrovni, ani v hlučnějším prostředí nebudete mít žádný problém.

Organizační funkce

Kalendář se nese v klasickém kancelářském stylu, bez jakýchkoliv výstředností, což hodnotíme pozitivně. Více než 60 % plochy zabírají okénka dní kalendáře a zbytek detaily konkrétního dne. Odpadá tak zbytečné nahlížení. U každého dne je navíc tenká linka, podle její zaplněnosti vidíme, zda událost zabírá celý den nebo jen část dne. Nové události mají typické možnosti, co mohou obsahovat. Jsou to časová upozornění, poznámky či stupně priority.

Organizační funkce

Další organizační funkce jsou samozřejmě klasické, nechybí tedy aplikace Budík a hodiny, ta zastřešuje kromě budíku také světový čas, minutku (ve které naleznete i vaše nejpoužívanější časy) a stopky. Povídání o organizačních funkcí telefonu završíme kalkulačkou, ani ta se od jiných telefonů s operačním systémem Android neliší, pouze číslice, respektive tlačítka jsou oválnější, než bývá zvykem. K podrobnějším funkcím se dostanete přetažením z pravé na levou stranu, na náročnější početní funkce ale stejně doporučujeme sáhnout po některé ze stovek alternativ z obchodu Google Play. Stejně tak budete muset navštívit obchod s aplikacemi pokud potřebujete aplikace, jakými jsou například Poznámky nebo prohlížeč dokumentů, ty totiž v Xperii E1 Dual bohužel v základu zcela chybí.

Zprávy a e-mail

V Xperii E1 Dual nalezneme standardní, od Sony předinstalovanou klávesnici, která za svoji dobu ušla pořádný kus cesty. Klávesnice od Sony je známá svojí uživatelskou přívětivostí, v nastavení můžeme změnit téměř cokoli. Tak například vzhled (tmavý, světlý), přidání symbolů tečky, čárky, ikony mikrofonu pro snadné zadávání textu hlasem nebo například speciální symboly na hlavní obrazovce. Příjemnou novinkou je také možnost naučit telefon vašemu stylu psaní. Stačí, abyste telefon nechali propojit se s aplikací Zprávy, Facebook a Twitter, telefon pak během pár minut (podle zaplněnosti zkoumané aplikace) „převezme“ vás styl vyjadřování se. Ze zkušeností můžeme potvrdit, že je tato možnost velice spolehlivá. Pokud by ovšem telefon stále ignoroval některé vaše často používané výrazy, můžete je naučit manuálně přidáním do uživatelského slovníku.

Prostředí zpráv

Psát můžete samozřejmě nejenom klasicky, ale také pomocí tahů, kdy se po celou dobu slovo dotváří podle vašich pokynů. Klávesnice od Sony patří rozhodně mezi ty nadprůměrně dobře ovladatelné, přesto bychom ocenili trochu větší rozestupy mezi jednotlivými písemky, občas se dočkáte zbytečných přehmatů, tedy hlavně uživatelé s většími prsty budou mít ze začátku trochu problém. To je ovšem daní poměrně malého displeje.

Nastavení klávesnice

Aplikaci pro vytváření textových, nebo multimediálních zpráv není potřeba představovat, vše zůstalo při starém. Navíc si můžete vybrat jako defaultní aplikaci pro vytváření a příjem zpráv Hangouts, což značně zpřehledňuje práci, pokud aplikaci Hangouts i tak využíváte pro komunikaci s ostatními uživateli pomocí gmailových účtů. Pro vytváření e-mailových zpráv si pro nás Sony přichystalo aplikaci E-mail, samozřejmě se nezapomnělo na standardní Gmail aplikaci. V tomto ohledu samozřejmě zůstalo vše při starém a vše, (včetně příkladné synchronizace) funguje tak, jak má.

E-mail a Gmail

Konektivita a internet

Datová nabídka u nové Xperie E1 Dual sice nepřekvapí, přesto pro většinu uživatelů nabídne vše podstatné. Nechybí tedy základ v podobě GPRS a EDGE, pro rychlejší datové přenosy využijete HSPA. Pro bezdrátovou komunikaci pak využijete Wi-Fi o standardech a/b/g/n a na krátkou vzdálenost Bluetooth ve verzi 4.0. Na LTE bohužel musíme zapomenout, stejně jako na velmi oblíbené NFC, které by u telefonu z této cenové kategorii znamenalo zásadní plus oproti konkurenci. Pro spojení s počítačem poslouží microUSB konektor. Pro brouzdání na internetu je tu předinstalovaný prohlížeč Google Chrome, ten se pyšní skvělou synchronizací se stolní verzí, ani s rychlostí na tom není nijak špatně. Problémem je opět rychlejší scrollování, to je ovšem problém rychlosti telefonu a ne samotného prohlížeče.

Závěrečné zhodnocení

Co říci závěrem? Spoustu věcí zvládá Xperia E1 Dual s přehledem, u spousty věcí však jakoby zaspala dobu. Ale pěkně popořadě. Kvalita zpracování telefonu je sice na velmi dobré úrovní, celkově je ale design až zbytečně moc inspirovaný Omni Balance designem špičkových Xperií, v plastovém vydání tato designová linka vypadá ale spíše kýčovitě. Uživatelské prostředí potěší decentní grafickou nadstavbou, optimalizace by však mohla být ještě o kus lepší. Fotoaparát a videokamera je v telefonu pouze do počtu, chybějící autofokus a LED dioda sráží výkon fotoaparátu doslova k zemi. Zamrzí také chybějící NFC, to by jistě telefonu mezi uživateli přidalo na přitažlivosti. Abychom pouze nekritizovali, pochválit musíme kvalitu displeje, ten je vzhledem k cenové kategorii přístroje nadprůměrně kvalitní.

Vzít, nebo nechat být?

Hlavním plusem je ovšem špičkový zvukový výstup, ten podtrhuje propracovaná aplikace Walkman a speciální tlačítko na vrchní straně telefonu, to ovládání hudebního přehrávače ještě více zpříjemní. Na druhou stranu dodávaná sluchátka kvalitou příliš neohromí, vzhledem ke koncepci telefonu mohlo Sony dosadit kvalitnější špunty. Na druhou stranu ty nemusí držet v uších všem. Další velkou výhodou oproti konkurenci je podpora dvou SIM karet ve standardní velikosti, potěší také slot na paměťové karty microSD.

Suma sumárum? Sony Xperia E1 Dual rozhodně není špatný telefon, bohužel je ale plná kompromisů, které mohou případné zájemce o základní smartphone odradit. My nákup telefonu doporučíme těm uživatelům, kteří chtějí velmi levný telefon s dobrým displejem a kvalitním zvukovým výstupem, fotoaparát ani videokameru však nepotřebují. Zaujmout by mohl také všechny ty, kteří chtějí „značkový“ telefon s podporou dualSIM. Všem ostatním doporučujeme poohlédnout se i po konkurenci, ta i je totiž i v této cenové hladině (zhruba 3 800 Kč) docela velká. Pojďme se na ni tedy společně podívat.

Sony Xperia M

A začneme rovnou rivalem z vlastní stáje, zajímavým konkurentem je totiž Sony Xperia M. Ta za velmi podobnou cenu (zhruba 4 000 Kč z oficiální distribuce) nabídne 4palcový displej s WVGA rozlišením, 1 GB paměti RAM a fotoaparát s rozlišením 5 Mpx a snímačem Exmor RS, nechybí ani přisvětlovací LED dioda. Xperia M potěší také podporou NFC, které je v této cenové kategorii spíše výjimkou, je navíc dostupná v mnoha zajímavých barevných variantách. Na rozdíl od Xperie E1 Dual se nechlubí tak dobrým zvukovým výstupem, stejně tak chybí podpora dualSIM. Pokud ovšem dvě SIM karty potřebujete, existuje také varianta Xperia M Duo, ta je zhruba o dalších 500 Kč dražší.

Sony Xperia M

Huawei Ascend Y530

Dalším konkurentem by mohl být například Huawei Ascend Y530. Ten nabídne 4,5palcový displej s WVGA rozlišením, 5Mpx fotoaparát s možností natáčet HD video nebo třeba 512 MB paměti RAM. I přesto všechno je však jeho prostředí skvěle optimalizované, grafická nadstavba od Huawei navíc nepůsobí nijak přeplácaným dojmem a je opravdu k užitku. Integrovaná paměť se zastavila na hodnotě 4 GB, nechybí však slot pro paměťové karty. Po Huawei Ascend Y530 sáhnou především ti, pro které je optimalizace systému na prvním místě, někoho také možná osloví „hranatější“ design. Cenovka se zastavila na zhruba 3 800 Kč.

Huawei Ascend Y530

Alcatel OneTouch IDOL Mini

Skvělou alternativou k Xperii E1 Dual by mohl být i Alcatel OT IDOL mini. Ten za cenu zhruba 3 400 Kč nabídne 4,3palcový WVGA IPS displej, potěší rovněž nízká tloušťka 7,9 milimetrů a hmotnost 96 gramů. Paměť RAM se ustálila na hodnotě 512 MB, integrovaná baterie nabídne kapacitu 1 700 mAh. O svižný chod systému Android se přitom stará dvoujádrový procesor s frekvencí 1,3 GHz.

Alcatel OneTouch IDOL Mini

Nokia Lumia 520

Stálicí mezi levnými telefony je pak Nokia Lumia 520 s operačním systémem Windows Phone 8. To za předpokladu, že byste chtěli alternativu s odlišným operačním systémem. Za cenu 3 000 Kč dostanete sympatický telefon s úhlopříčkou 4 palce, rozlišení je pak standardních 800 × 480 pixelů. Fotoaparát nabídne rozlišení 5 Mpx. Paměť RAM se zastavila na hodnotě 512 MB, interní paměť 8 GB pak lze rozšířit pomocí paměťových karet microSD.

Nokia Lumia 520
sony-xperia-e1
Klady
  • nízká cena
  • podpora paměťových karet
  • povedený displej
  • kvalita hudebního výstupu
  • notifikační pruh pod displejem
  • kvalita konstrukčního zpracování
  • speciální Walkman tlačítko
  • decentní grafická nadstavba a přechody
  • FM rádio s RDS
Zápory
  • displej kryje pouze tvrzený plast
  • malá paměť RAM
  • chybějící autofokus a přisvětlovací LED dioda
  • špatný fotoaparát a videokamera
  • pomalejší prostředí
  • použití plastových materiálů
Diskuze ke článku
Monika
Hezky zaplacená recenze od Samsungu. Radši si zajdi na logopedii, nějak ti ta česká výslovnost hapruje Pultznere...
myzu
Upozornujem autora clanku,že v texte je uvedené,že Xperia E1 ma 4,3 palcovy displej a v tech.specifikaciach len 4 palcovy.Clovek ktorý sa nevyzna aspoň trochu do mobilov bude mať chaos co je pravda ak nevie,ze Xperia E1 ma štyri palce
EnderW
Možná bych doporučil přestat ignorovat značku GoClever, která je u nás celkem známá díky tabletům... Samozřejmě jsou to "brandovaní číňani", ale totéž se dá říct o Huawei a prakticky všech ostatních značkách ;) A mají standardní dvouletou záruku...

Já jsem spokojený majitel Quantum 4 (za méně než 2 000,- Kč 4'' IPS displej 800 x 480, dual core, dual sim, čistý Android), v současnosti jsou už v prodeji nástupci, kteří strčí tuhle Xperii do kapsy (výkonem, odladěností prostředí, displejem atd.)

Quantum 400 - 1 720,- Kč vč. DPH
Quad-core ( > 16 000 v Antutu), 4'' IPS 800 x 480, dual-sim
http://goo.gl/xpyzgd

Quantum 450 - 2 317,- Kč vč. DPH
Quad-core ( > 16 000 v Antutu), 4,5'' IPS 960 x 540, dual-sim, 5MPix foťák s diodou
http://goo.gl/rMfG1N
firma
Som majitelom tiez "hudobneho" Sony Ericssonu Live a ten sa mi snad zda vo vsetkych smeroch lepsi. Kupil som ho pred dvoma rokmi lacnejsie ako stoji tato Xperia dnes a vymenit by sa to ani vo sne neoplatilo. Oproti SE ma horsi fotak, nema blesk, nema prednu kameru, nema pred displejom sklo.. Tak sa mi zda ze ako zmizlo z nazvu slovicko Ericsson, tak sa to dako dogabalo.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze