Sony Xperia 5
recenze

Sony Xperia 5

Lehká váha s tvrdým úderem
43

Vlajková Xperia 1 nás okouzlila elegantním designem, povedenými fotoaparáty i špičkovým 4K OLED displejem s filmovým poměrem stran 21:9. Jak se povedl její nástupce, kterého japonský výrobce pokřtil jako Sony Xperii 5? To vám prozradíme na následujících řádcích.

Současná vlajková loď Sony Xperia 1 dokázala, že vůle a schopnost inovace Sony rozhodně nechybí a když se chce, dokáže přijít se smartphonem, který se může směle rovnat s naprostou špičkou na trhu. Elegantní design i specifikace v podobě krásného OLED displeje a Snapdragonu 855 přejala i menší Xperia 5. Hned na začátek vám prozradím, že v některých oblastech je dokonce ještě lepší než samotná „Jednička“.

Sony Xperia 5 – videorecenze

Technické parametry Sony Xperia 5

Kompletní specifikace
Konstrukce158 × 68 × 8,2 mm, 164 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejOLED, 6,1" (2 520 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 855, CPU: 1×2,88 GHz + 3×2,4 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 640
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: 1 400 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 140 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostříjen 2019,

Obsah balení: i s redukcí

V bílé krabičce se kromě telefonu nachází rovněž černá pecková sluchátka s vyměnitelnými silikonovými nástavci a sponou k uchycení na oblečení zakončená 3,5mm jackem. Dále je zde praktická redukce z jacku na USB-C, kterou někteří výrobci evidentně považují za zbytečnou a její přítomnost chválím. K nabíjení poslouží 18W nabíjecí adaptér, do nějž se připojí moderní kabel typu USB-C/USB-C. Ten, ačkoliv se to na první pohled nezdá, ocení například majitelé novějších automobilů. Například taková Škoda Scala v interiéru přešla kompletně na USB-C. Co v balení nenajdeme, je ochranné pouzdro. Design Xperie 5 se však natolik povedl, že by byl snad málem hřích telefon schovávat do obalu.

Sony Xperia 5
Líbilo se nám
  • 18W nabíjecí adaptér
  • kabel typu USB-C/USB-C
  • redukce z 3,5mm jacku na USB-C konektor
  • kvalitní sluchátka s vyměnitelnými nástavci

Konstrukční zpracování: padne do dlaně jako ulitý

Jak již bylo řečeno, Xperia 5 vychází z „Jedničky“, takže se můžete těšit na bytelnou konstrukci v podobě kovového rámečku z leteckého hliníku a dvou skleněných ploch s ochranou Corning Gorilla Glass 6. Identické přitom zůstalo i rozmístění tlačítek, takže na pravé straně je kromě kolébky hlasitosti také vypínací tlačítko a dedikovaná dvoustupňová spoušť fotoaparátu. Tu oceníte hlavně ve chvílích, kdy držíte fotoaparát jednou rukou na široko a na její přítomnost si rychle zvyknete. Pochopitelně nechybí ani čtečka otisků prstů, která je de facto stejná jako u Xperie 1 a nemám k ní větších výtek. Občas se kvůli menší ploše stane, že nerozezná prst hned na první dobrou, se stejným neduhem jsem se však občas setkal i u jiných telefonů s kapacitní čtečkou na zádech.

Klíčovou roli hrají v případě Xperie 5 rozměry, a to konkrétně šířka 68 milimetrů, která je podle Sony ideální pro držení v ruce. Nevím, jakým způsobem k tomuto závěru inženýři ze Sony došli, ale musím s ním jednoznačně souhlasit. Telefon totiž padne do dlaně jako ulitý a mé velmi pozitivní první dojmy z veletrhu IFA 2019, kde jsem se s Xperií 5 seznámil poprvé, se během několikadenního používání se potvrdily. Mám-li být 100% upřímný, doporučil bych vám upřednostnit nákup Xperie 5 před Xperií 1 již jen kvůli samotným rozměrům, které jednoduše budou vyhovovat mnohem více uživatelům. Pokud nezbytně nepotřebujete 6,5palcový OLED displej s rozlišením 4K, určitě byste měli dát Xperii 5 šanci.

Xperia 5 je nejlehčím modelem novodobé prémiové řady.

Špičková je i hmotnost pouhých 164 gramů, což z Xperie 5 činí nejlehčí model novodobé prémiové řady. Toto zařízení je jednoduše ideální pro každého, kdo nechce příliš velký telefon, ale zároveň nechce dělat kompromisy ve výbavě. Pro mě osobně jedno z nejzajímavějších překvapení u Xperie 5 přišlo s vysunutím šuplíčku pro nanoSIM a paměťovou kartu, případně dvojici nanoSIM karet. Vysunutí, ale klidně i malinké povytažení, způsobovalo v minulosti okamžitý restart telefonu. Tyto časy jsou naštěstí pryč a přinejmenším u testované varianty k restartu nedocházelo. Díky gumovému těsnění a bytelné konstrukci navíc můžete počítat s ochranou dle IP65/68. Uvnitř slotu najdeme místo pro, podle oficiálních specifikací, maximálně 512GB paměťovou kartu. Prozradím však, že je telefon schopný bez problémů fungovat i s kartou terabajtovou.

Sony Xperia 5

Trojice fotoaparátů se nově přemístila z prostředku na levý bok zad, stejně jako LED přisvětlovací dioda. Co se však nezměnilo, je umístění USB-C, které je stále uprostřed spodní strany, stejně jako poloha hlasitého reproduktoru, jehož mřížka je nyní oproti Xperii 1 o trochu větší. Při přímém srovnání s Xperií 1 jsem si všiml také rozdílné haptické odezvy, která mi u Xperie 5 více připomínala Google Pixel 3 a byla oproti Xperii 1 subjektivně citelně lepší.

Líbilo se nám
  • dedikované tlačítko spouště fotoaparátu
  • odolnost IP65/68
  • podpora až 1TB paměťových karet
  • při vysunutí šuplíčku SIM se telefon nerestartuje
  • skvěle padne do dlaně
  • vylepšená haptická odezva
  • ochrana Corning Gorilla Glass 6

Displej: ještě o kousek lepší

Nejvíc typický pro Xperie je pravděpodobně displej typu CinemaWide s filmovým poměrem 21:9. Ten je vhodný zejména ke sledování videoobsahu, například Netflixu, kde se díky partnerství neustále rozrůstá knihovna seriálů a filmů, které při prohlížení krásně vyplní celý displej. Podlouhlá HDR OLED obrazovka je rovněž ideální, pokud na mobilu často čtete. Díky ní totiž nemusíte tolik skrolovat a zobrazí se před vámi podstatně více. V neposlední řadě může být konkurenční výhodou i pro hráče. U některých her (například Fortnite) mohou hráči využít většího zorného pole, takže kolem sebe vidí více než ostatní s „běžným“ displejem.

Sony Xperia 5

Snížení uhlopříčky (na 6,1 palce) či rozlišení oproti Xperii 1 rozhodně není žádná tragédie a výsledná jemnost 449 pixelů na palec je stále špičková. Pochválit musím i maximální svítivost, která je zcela dostačující i pro používání telefonu na sluníčku. Při přímém srovnání displeje Xperie 1 a Xperie 5 se zdá, že „Pětka“ má o trochu teplejší barvy a celkově se mi zde barevné podání líbilo o něco více. Samozřejmě nechybí ani Režim autora či podpora barevného prostoru BT.2020, díky čemuž se má k divákovi dostat videoobsah přesně tak, jak to autor zamýšlel.

Nechybí ani notifikační dioda.

Přestože se jedná o OLED panel, který disponuje režimem Always-On, výrobce nezapomněl ani na notifikační diodu umístěnou v horním levém rohu, za což mu náleží pochvala. Stejně tak se mi líbí, že displej nemá žádný výřez a všechny důležité senzory se schovaly do horního rámečku, který je i tak poměrně tenký. Jedinou výtku by snad někdo mohl mít k absenci vyšší obnovovací frekvence. Její přítomnost však stále není zcela běžná ani u dražších smartphonů, takže to nelze pokládat za mínus.

Líbilo se nám
  • displej bez výřezu
  • poměr stran vhodný ke konzumaci videoobsahu
  • pokročilé možnosti nastavení displeje
  • kvalitní OLED panel se špičkovou jemností
  • kromě Always-On je k dispozici i notifikační dioda

Zvuk: už jste „slyšeli“ dynamické vibrace?

Pro kvalitní zážitek při sledování videoobsahu či hraní her je zapotřebí také kvalitní zvuk, který obstarává hlavní reproduktor na spodní straně, jemuž dělá společnost horní sluchátko. Výsledné zvukové podání je na velmi slušné úrovni, co se kvality i hlasitosti týče, a stejně je tomu i u telefonních hovorů, kde jsme se s protistranou slyšeli čistě a zřetelně. Zde zmíním také funkci dynamických vibrací, což jsou v podstatě obyčejné vibrace, které doprovází přehrávaný zvuk. Telefon se snaží vibrovat do rytmu přehrávané hudby či podpořit zvukové efekty (například výbuch) během sledování videa. Na první pohled zajímavý nápad představuje v reálu spíše gimmick, který jednou vyzkoušíte a poté pravděpodobně necháte navždy vypnutý.

Sony Xperia 5

Pochválit lze rovněž výstup do sluchátek v podobě USB-C či Bluetooth 5.0, a to s podporou aptX, Hi-Res Audio, Hi-Res Audio Wireless (s podporovanými formáty LPCM, FLAC, ALAC, DSD) i LDAC . Potěší rovněž propracovaná aplikace přehrávání hudby, která umožňuje propojení s Google Diskem.

Líbilo se nám
  • bezproblémová hlasitost i kvalita
  • duální reproduktory
  • propracovaná aplikace hudebního přehrávače

Výkon hardwaru: více než dostatečný

Více než dostatek výkonu zajišťuje Snapdragon 855 spolu s 6 GB operační paměti a 128GB úložištěm, ze kterého po zapnutí zůstane dostupných přibližně 110 GB. Hnidopichové by mohli vytknout snad jen přítomnost méně rychlého typu úložiště UFS 2.1, což mi však v praxi nijak nepřekáželo. Milovníci mobilního hraní naopak ocení aplikaci Vylepšení Her, která umožní skrýt notifikace, vypnout adaptivní jas či uvolnit RAM po spuštění hry. Netřeba asi dodávat, že hraní s telefonem je maximálně plynulé a rozhodně nenarazíte na žádné výkonnostní limity, a to pravděpodobně ani z dlouhodobého hlediska.

Líbilo se nám
  • naprostý dostatek výkonu
  • herní software

Výdrž baterie: bez rychlého nabíjení to nejde

Během používání jsem vyzkoušel režim adaptivního nabíjení baterie, který dokáže vysledovat vaše „nabíjecí“ návyky a podle toho reguluje výkon nabíjení takovým způsobem, aby posledních pár procent nabil těsně před tím, než telefon odpojíte. I přesto, že se v telefonu nachází nijak nadprůměrná 3 140mAh baterie, jsem neměl problém vydržet jeden den. Výdrž u Xperie 5 je díky menšímu displeji subjektivně o něco lepší než u Xperie 1. Rychlé 18W nabíjení přitom zajistí skrze USB-C nabití do 50 % přibližně za půl hodiny. Bohužel se však musíme smířit s absencí bezdrátového nabíjení, kterou bych u telefonu za dvacet tisíc korun rád viděl.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 5 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 11 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 17 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 23 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 29 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 35 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 43 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 53 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 66 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 83 minut
Líbilo se nám
  • funkce adaptivního nabíjení
  • rychlé 18W nabíjení
Nelíbilo se nám
  • absence bezdrátového nabíjení
  • pouze průměrná výdrž

Konektivita: v plné palbě

Sony u Xperia 5 podporuje Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac i Bluetooth 5.0 a pokud byste se náhodou ztratili nebo jen potřebovali navést do cíle, poslouží vám navigace A-GNSS (GPS + GLONASS). Pochopitelně nechybí ani NFC pro bezkontaktní platby a další chuťovkou je pak konektivita PlayStation Remote Play. Zamrzí snad jen absence nejnovějšího Wi-Fi 6 (802.11ax). Stejně dobře je na tom telefon i po stránce konektorové výbavy, kde se chlubí USB-C standardu 3.1.

Líbilo se nám
  • nic důležitého neschází
Nelíbilo se nám
  • chybí podpora Wi-Fi 6

Fotoaparát: sázka na jistotu

Trojice fotoaparátů má stejné specifikace jako u Xperie 1 ve složení standardní, ultraširokoúhlý a teleobjektiv. Na mobilenet.cz jsme pro vás připravili dvojici srovnání s Xperií 1 a podle mého názoru nabízí Xperia 5 menší vylepšení a o něco pěknější barvy. Stejně jako u „Jedničky“ nechybí ve většině případů detaily, velmi dobrý kontrast a skvěle vypadají také noční fotografie. Telefon nemá dedikovaný noční režim a ani nedochází k prosvícení temnoty jako u Pixelu či Huawei. Snímek si tak zachovává přirozenější vzhled a mnohým se budou líbit více.

Díky spolupráci odborníků z divize Alpha nechybí funkce Eye Autofocus, která dokáže zaměřit na oko, a to nově i při 30 FPS. Díky tomu by měl být obličej vždy perfektně ostrý. K vylepšení ovšem dojde i u Xperie 1 pomocí softwarového updatu. Aplikace fotoaparátu je identická jako u Xperie 1 a k přepínání mezi jednotlivými objektivy slouží pouze jedno tlačítko. Pokud tak chcete přepnout ze standardního snímače na ultraširokoúhlý, musíte projít přes dvojnásobný zoom, což je trochu otravné a změna přepínání by rozhodně byla ku prospěchu.

Video lze natáčet až ve 4K při 30 FPS, přičemž výkonu je na natáčení ve 60 FPS více než dostatek a Sony jej pravděpodobně postupem času přidá formou aktualizaci. K dispozici je také natáčení ve speciální aplikaci Cinema Pro, kde si mohou uživatelé nastavit snímkovací frekvenci, vyvážení světelnosti, způsob ostření či speciální filtr.

Sony Xperia 5 testovací video 1080p 30 FPS

Sony Xperia 5 testovací video 1080p 60 FPS

Sony Xperia 5 testovací video 2160p 30 FPS

Líbilo se nám
  • nadstandardní noční fotografie
  • technologie Eye AF z fotoaparátů řady Alpha
  • vysoká kvalita fotografií
  • předinstalovaná aplikace Cinema Pro
  • široký rozsah ultraširokoúhlého fotoaparátu
Nelíbilo se nám
  • stále chybí podpora natáčení ve 4K při 60 FPS
  • nepraktické přepínání mezi jednotlivými fotoaparáty

Software: minimalistický Android 9

Operační systém v podobě takřka čistého Androidu 9, který byl vylepšen několika aplikacemi od Sony, běhá velmi svižně a obsahuje několik vychytávek. Při používání CinemaWide displeje například jistě oceníte možnost stáhnutí notifikační roletky posunutím prstu z prostřední části displeje. Potěšující je rovněž fakt, že na vás po zapnutí nečeká zbytečný balast. Co naopak zamrzí, je, že telefon nelze ovládat gesty, klasická „pilulka“ sice funguje na jedničku, ale při takto podlouhlém displeji by jistě nebylo na škodu, kdybychom se mohli vrátit například posunutím palce z pravého boku doprostřed a tak podobně. Částečně to nahrazuje boční snímač, na který jsem si ani tentokrát příliš nezvykl a jednoduše se mi nepodařilo jej používat tak, abych byl spokojen a měl pocit, že je na něj spolehnutí.

Líbilo se nám
  • svižný běh systému
Nelíbilo se nám
  • ne úplně spolehlivý boční snímač

Zhodnocení

Sony Xperia 5 je povedenou kompaktní verzí vlajkové Xperie 1, která nepřináší absolutně žádné kompromisy a naopak je v mnoha oblastech lepší než její vzor. Pochválit lze vysoce kvalitní OLED displej s tenkými rámečky, trojitý fotoaparát na zadní straně se skvělými nočními snímky či špičkový výkon díky Snapdragonu 855 a odladěnému prostředí. Z menších vylepšení lze zmínit subjektivně o něco lepší displej či propracovanější haptickou odezvu. V neposlední řadě chválím konečně i za vyřešení nešvaru s restartováním telefonu při každém vysunutí šuplíčku SIM karty.

Sony Xperia 5

Mezi slabé stránky lze zařadit absenci bezdrátového nabíjení, které by ocenil nejeden řidič, jehož automobil disponuje adekvátně vybavenou přihrádkou, či baterii s pouze průměrnou kapacitou. Navýšení kapacity baterie či přidání cívky pro bezdrátové nabíjení by však vedlo rovněž k nárůstu rozměrů, a to by byla škoda, neboť je Xperia 5 přesně tím správně kompaktním telefonem, který mnozí hledají.

Za cenu 20 tisíc korun zákazník obdrží velmi dobře vybavený telefon a pokud se vám podaří zakoupit Xperii 5 spolu s bezdrátovými sluchátky Sony WF-1000XM v hodnotě 6 a půl tisíce korun, jedná se podle mě o jednu z nejzajímavějších nabídek na trhu vůbec.

Konkurence

Mezi konkurenci lze zařadit Samsung Galaxy S10e, který je ještě kompaktnější, na druhou stranu disponuje také menším 5,8palcovým displejem s běžnějším poměrem stran 19:9. Telefonu nechybí bezdrátové nabíjení včetně reverzního, avšak nedisponuje dvojnásobným teleobjektivem.

Samsung Galaxy S10e

Rozměry142,2 × 69,9 × 7,9 mm, 150 g
DisplejSuper AMOLED, 5,8" (2 280 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorExynos 9 Octa (9820),
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 100 mAh

Pokud rádi fotíte a natáčíte videa a nevadí vám iOS, může být pro vás zajímavou alternativou také nový iPhone 11, který disponuje standardním a ultraširokoúhlým snímačem, nechybí mu podpora nahrávání videa ve 4K při 60 FPS ani rychlé přepínání mezi jednotlivými fotoaparáty. Nevýhodou je absence teleobjektivu či kvalitativně podstatně horší displej.

Apple iPhone 11 64 GB

Rozměry150,9 × 75,7 × 8,3 mm, 194 g
DisplejTFT IPS, 6,1" (1 792 × 828 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A13 Bionic,
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GBne
Akumulátor3 110 mAh

Přibližně za 13 tisíc korun lze zakoupit Huawei Mate 20 Pro, který se chlubí trojnásobným teleobjektivem i ultraširokoúhlou kamerou. Nechybí ani 6,4palcový OLED displej s integrovanou čtečkou či bezdrátové nabíjení a skvělá výdrž.

Huawei Mate 20 Pro

Rozměry157,8 × 72,3 × 8,6 mm, 189 g
DisplejAMOLED, 6,39" (3 120 × 1 440 px)
Fotoaparát40 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 980, 2×2,6 GHz + 2×1,92 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, nanoSD
Akumulátor4 200 mAh
sony-xperia-5
Klady
  • špičkový OLED displej
  • dostatek výkonu do budoucna
  • skvěle padne do dlaně
  • nízká hmotnost
  • povedený design
  • trojitý fotoaparát
  • takřka čistý Android 9
Zápory
  • absence bezdrátového nabíjení
  • absence natáčení ve 4K při 60 FPS
  • nepraktické přepínání mezi jednotlivými objektivy
Diskuze ke článku
Carda
Chci hlavně pochválit displej 21:9 je lepší než 16:9 a prudím tady na fóru protože vám závidím
Na můj huawei 16:9 se už fakt nedá dívat
TuboPeros
Mám ixperii 5 a ...... Pecka!
Fotky skvělé a to i v šeru. To že jde koupit lepší na fotky nezájem protože rozdíl je opravdu mini. Do ruky padne dokonale a vydrží skoro dva dny volného používání. A mohl bych pokračovat. Plusů je mnoho a to mínusů ale ty má i konkurence. Dokonce když přišel z předobjednávky a začal jsem testovat tak brácha řekl že mu sedí líp než iphone11 .????????????
Mara Studna
Mara Studna
Ha-ha-ha-Sony se toto povedlo,to je realita-ha-ha-ha.









Lexon
Po pár dnech provozu musím konstatovat, že je to super telefon. Měl jsem Xperii XZ1 a tato pětka i když je vyšší, tak mi díky ostatním kompaktnějším rozměrům sedí lépe. Lépe se drží a dokonce i mnohem lépe (paradoxně) sedí v kapse kalhot (pouzdra nepoužívám).
Další super věc je OLED displej, kde je černá opravdu černá (vypnutý displej) a tak si při čtení v noci mužů nastavit jas fontu v čtečce takový jaký opravdu potřebuji aby to bylo příjemné na oči (+ pozitivní dopad na výdrž baterie).
Ambientní displej je pro mě novinka na kterou jsem si tak zvykl, že bych už telefon bez této funkce nechtěl. Asi to je u ostatních značek běžné, nevím, do teď jsem to neznal.
Fotky mi přijdou v pohodě. Lepší než u XZ1. Nicméně nehraju si na profíka a na fotky z dovolené a občasné focení různých informací mi to bohatě stačí. Optický 2x zoom se hodí a ultra-wild čočka může udělat zajímavou doplňující fotku do vašeho alba.
S poměrem stran displeje jsem také velmi spokojený. Ačkoli nejde o "pádlo", tak se teď krásně pohodlně píše aniž bych viděl jen klávesnici a jeden aktivní řádek. Těch pár her co hraji si s tím poradilo perfektně - v podstatě to na nich nepoznáte. Jediná nevýhoda (a opravdu pro mě jen jediná) je při sledování YouTube videa. Máte tam černé pruhy. Nicméně YT videa často na mobilu nesleduji a když něco dohledávám, tak to těch pár minut vydržím.
Telefon má podle mě zbytečně malé horní a spodní okraje. Byl jsem zvyklí u Sony se nebát tam telefon držet. Teď si trochu zvykám na ty zmenšené kraje. Bohužel si lidi vykřičeli nesmysláé a nepraktická "bezrámečková" zařízení. U Xperie5 se to ale ještě jakš-takš dá.
XZ1 jsem měl 2 roky a ještě jsem u ní chtěl zůstat, ale akce na Xperii 5 + ta nejlepší možná sluchátka za 6,4k se nedalo odolat. Tato sluchátka jsem měl v plánu pořizovat a jsem rád, že jsem pár týdnů počkal ????

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze