Sony Xperia 10 II
recenze

Sony Xperia 10 II

Jediný originál

Sony má letos velmi zajímavé želízko ve střední třídě. Nová Xperia 10 II sice nebude bořit výkonnostní žebříčky, ale sází na to, co by uživatelé mohli skutečně ocenit. Třeba na originální vzhled, kvalitní displej, zvýšenou odolnost nebo fotoaparáty, mezi kterými nechybí dokonce ani teleobjektiv. Za necelých 10 tisíc korun tak vypadá velmi nadějně.

Nabídka Sony čítá v posledních letech zpravidla jen hrstku telefonů. Vždy jde o vlajkovou loď, jednoho až dva zástupce střední třídy a základní model. Zlatou střední cestu pro rok 2020 představuje Xperia 10 II, která se snaží být svá a přinést uživateli vše, co by od telefonu za 10 tisíc korun mohl potřebovat. Nesnaží se přitom šokovat či bořit žebříčky, pouze dělat vše s rozmyslem a ke spokojenosti uživatele. Jde o správnou strategii, nebo je v dnešní době na tento konzervativní přístup již poněkud pozdě?

Sony Xperia 10 II – videorecenze

Technické parametry Sony Xperia 10 II

Kompletní specifikace
Konstrukce157 × 69 × 8,2 mm, 151 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejOLED, 6" (2 520 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 665, CPU: 4×2 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 610
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor3 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ2 2020, 9 500 Kč

Obsah balení

Obyčejná bílá krabička ukrývá vše nezbytně nutné pro první použití. Je zde samotný telefon, koncovka nabíječky, USB kabel a nakonec i pecková sluchátka. K naprosté spokojenosti chybí alespoň základní pouzdro, ale to už by ve střední třídě byl přeci jen lehký nadstandard.

Sony Xperia 10 II

Konstrukční zpracování: spolehlivé za každého počasí

Pokud japonskému výrobci nejde něco rozhodně upřít, je to originální vzhled, který si s konkurencí rozhodně nespletete. Protáhlý tvar Xperie 10 II přináší i další vcelku zásadní výhodu. Výška je sice značná, ale šířka naopak menší, díky čemuž telefon pohodlně drží a lze jej v tomto ohledu označit za kompaktní. Svým dílem přispívá i rozumná tloušťka nebo nízká hmotnost pouhých 151 gramů.

Telefon je příjemně lehký a vlastně kompaktní.

V ruce se tak Xperia 10 II drží velmi pohodlně, byť minimálně zpočátku vám plastové matné boky mohou přijít trošku kluzké. Po několika dnech si však zvyknete a telefon již budete držet velmi jistě. Plastové strany vás možná nemile překvapily, ale vězte, že zadní i čelní strana je skleněná, chráněná sklíčkem Gorilla Glass 6. Kvůli nim však musíte počítat s ulpíváním otisků prstů a taktéž prachu, který se moc rád drží kolem mírně vystouplého modulu s fotoaparáty.

Po obvodu jsou rozesety tradiční prvky. Vpravo jde o regulaci hlasitosti a placaté tlačítko sloužící k odemknutí i jako plocha pro čtečku otisků prstů. Ta mimochodem funguje velmi svižně a během testování se mi nestalo, že by nezafungovala na první pokus. Na horní hraně chválíme 3,5mm jack, přičemž USB-C je standardně na spodní hraně. Na levém boku je šuplíček s hybridním slotem pro až dvě nano SIM karty a paměťovku. Je skvělé, že se k SIM kartám dostanete bez klíčku. Méně pak fakt, že při otevření a zavření dojde k automatickému restartu. Nešvar všech Xperií tak nadále trvá.

Za vzpomenutí stojí velmi slušné zpracování, kdy konstrukce působí pevně a nijak nevrže. Co je ve střední třídě však zcela unikátní, je zvýšená odolnost proti vodě a prachu. Telefon se chlubí stupněm krytí IP68 a nevadí mu prašné prostřední ani polití nebo přímo ponoření do vody. Zde dáváme jednoznačně palec nahoru za konkurenční výhodu.

Sony Xperia 10 II
Líbilo se nám
  • originální vzhled
  • velmi dobře se drží
  • zvýšená odolnost (IP68)
  • sklo typu Gorilla Glass 6
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • na skleněných plochách ulpívají otisky
  • manipulace se šuplíčkem = restart telefonu

Displej: protáhlý OLED

Spokojenost panuje také s displejem. Někdo telefonu možná neodpustí menší rámečky nad a pod displejem, ale my oceňujeme především kvalitní OLED panel s Full HD+ rozlišením a velmi dobrou čitelností z úhlů i venku. 6palcový displej s poměrem stran 21:9 je ideální při práci se dvěma aplikacemi, pro tyto účely je zde i speciální aplikace, která vás provede nastavením. Ačkoliv před sebou máme OLED panel, Always-on chybí, což je rozhodně škoda. Naopak Sony nezapomnělo na informační diodu, která je nad displejem a upozorňuje na zmeškané události. Nemůžete ji ale nijak nastavit, maximálně lze její blikání zcela vypnout. Jak jsme psali již výše, o ochranu displeje se stará sklíčko Gorilla Glass 6.

Sony Xperia 10 II
Líbilo se nám
  • kvalitní OLED panel
  • dobrá čitelnost
  • informační LED dioda
Nelíbilo se nám
  • postrádáme režim Always-on

Zvuk: jen pro nezbytnosti

Xperia 10 II si musí vystačit jen s jedním reproduktorem pod displejem. Jeho projev není příliš přesvědčivý, alespoň však dostatečně hlasitý a nestane se, že byste jej přeslechli. Pro poslech hudby je lepší využít 3,5mm jack a klidně i dodávaná pecková sluchátka, která hrají obstojně.

Sony Xperia 10 II
Líbilo se nám
  • 3,5mm jack
Nelíbilo se nám
  • horší kvalita reprodukce

Výkon hardwaru: pouze nezbytný základ

Pod kapotou je Snapdragon 665 a 4GB operační paměť, což je dostatečná kombinace pro hladký chod většiny aplikací. Rozhodně se však nejedná o nejvýkonnější mobil ve své kategorii, což dokazuje i AnTuTu s výsledkem zhruba 177 tisíc bodů. Naopak zcela spokojeni jsme se 128GB interní pamětí a možností rozšíření prostoru paměťovkou až o velikosti 1 TB.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • velké úložiště
  • podpora paměťových karet
Nelíbilo se nám
  • jen velmi průměrný procesor

Výdrž baterie: spolehlivé Sony

Díky baterii s kapacitou 3 600 mAh jsme byli s výdrží spokojeni. Telefon bez obtíží vydrží více než 24 hodin středně náročného používání, z čehož plyne, že při střídmějším využití se lze dostat i na nabíjení obden. Nabíjení dodávanou 18W nabíječkou zabere hodinku a půl. Nejde tedy o vyloženě nejrychlejší doplnění energie, ale v rámci střední třídy se zázraky nekonají ani u většiny konkurence.

Sony Xperia 10 II
Líbilo se nám
  • slušná výdrž
Nelíbilo se nám
  • postrádá bezdrátové nabíjení

Konektivita: limitovat vás nebude

Testovanému telefonu z hlediska konektivity nic nechybí. Podporuje Wi-Fi a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0 či NFC pro bezkontaktní platby a rychlé sdílení souborů. Nezapomnělo se ani na GPS + GLONASS a samozřejmostí je nejen USB-C, ale i podpora kompletních českých pásem či rychlého LTE.

Líbilo se nám
  • USB-C
  • Bluetooth 5.0

Fotoaparát: slušná sestava

Ve střední třídě se výrobci často předhánějí v počtu fotoaparátů. Sony zůstává v klidu a nasazuje tři fotoaparáty, přičemž každý má svůj smysl. Hlavní snímač má 12 megapixelů a ačkoliv postrádá optickou stabilizaci obrazu, podává velmi přesvědčivé výsledky ve všech podmínkách. Větší problém mu občas způsobuje protisvětlo a samozřejmě noční snímky. Je sice k dispozici noční režim, ale jeho funkčnost je spíše jen kosmetická. Pozastavit bychom se mohli také nad prokreslením vzdálenějších detailů, ale to bychom na Xperii byli ve srovnání s letošní konkurencí střední třídy přehnaně přísní.

Sony Xperia 10 II

Ultraširokoúhlý fotoaparát s 8 megapixely přijde vhod, avšak je nutné počítat s celkově horší kvalitou fotografií, zejména pak po stránce barevné věrnosti a ostrosti, která pokulhává. Naopak 8megapixelový teleobjektiv je ve střední třídě spíše vzácností a umožňuje scénu dvojnásobně bezztrátově přiblížit. Kvalita zůstává nadále velmi vysoká jako u hlavního fotoaparátu.

Ukázkové fotografie – 1. ultraširokoúhlý fotoaparát, 2. klasický fotoaparát, 3. teleobjektiv

Příjemným překvapením je záznam videa ve 4K rozlišení, kdy obraz není roztřesený ani sekaný. Pokud byste chtěli využít 60 FPS, je nutné snížit rozlišení na Full HD.

Sony Xperia 10 II (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Sony Xperia 10 II (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Čelní fotoaparát má, aby se to příliš nepletlo, opět 8megapixelové rozlišení a hravě stačí nejen na selfies, ale i na videohovory.

Sony Xperia 10 II
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu
Líbilo se nám
  • slušné snímky během dne
  • přítomnost teleobjektivu
  • velmi dobrý záznam videa
Nelíbilo se nám
  • fotoaparátům chybí optická stabilizace obrazu
  • hlavní fotoaparát bojuje s protisvětlem
  • horší kvalita ultraširokoúhlého snímače

Software: Sony jednoduše umí

Velmi brzy si zvyknete na prostředí Androidu 10 s lehkou nadstavbou Sony. Optimalizace je zcela příkladná a vše funguje svižně, a to včetně spouštění aplikací. Během celého testování nenastala situace, že by bylo nutné na Xperii čekat, případně snad došlo k zaseknutí prostředí. Bonusem v prostředí je funkce bočního snímače, kdy poklepáním zobrazíte oblíbené aplikace přímo pod vaším palcem. Zmiňme i propracované možnosti rozdělení obrazovky, které vám ukáží pravé výhody displeje s poměrem stran 21:9. Potěší i vcelku aktuální bezpečnostní záplaty platné k 1. květnu.

Líbilo se nám
  • plynulý chod prostředí
  • příjemná nadstavba od Sony
  • aktuální software
  • perfektní využití protáhlého displeje

Zhodnocení a konkurence

Pakliže bych měl novou Xperii 10 II charakterizovat jedním slovem, řekl bych o ní, že je komplexní. Designově zajímavý telefon příjemně padne do ruky, má kvalitní displej, slušnou výdrž, schopné fotoaparáty a parádní prostředí. Navrch přidává zvýšenou odolnost. Pokud by něco mohlo být lepší, je to výkon, ale ani ten současný vás nebude nijak omezovat. Z novinky od Sony mám veskrze pozitivní pocity, avšak ani ona se nevyhne konkurentům, kteří ji v některých ohledech mohou předčit.

Vyšší výkon nabídne například Realme 6 Pro, navíc také 90Hz displej, byť jen s IPS technologií. Na druhou stranu bude chybět odolnost.

Realme 6 Pro 8+128 GB

Rozměry163,8 × 75,8 × 8,9 mm, 202 g
DisplejTFT IPS, 6,6" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 720G, 2×2,3 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor4 300 mAh

Zajímavě vypadá loňský Honor 20, kterému ale chybí teleobjektiv i zvýšená odolnost, je však o tisícovku levnější.

Honor 20

Rozměry154,3 × 74 × 7,9 mm, 174 g
DisplejTFT IPS, 6,26" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 980, 2×2,6 GHz + 2×1,92 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor3 750 mAh, doba nabíjení: 1:33 hodin

Jestli trváte na OLED displeji, nabízí se Xiaomi Mi Note 10 Lite. Je sice o pět set korun dražší, ale má lepší procesor i baterii s vyšší kapacitou. Opět však chybí teleobjektiv a zvýšená odolnost, která zůstává výsadou dnes testované Xperie.

Xiaomi Mi Note 10 Lite

Rozměry157,8 × 74,2 × 9,7 mm, 204 g
DisplejAMOLED, 6,47" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 730G, 2×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor5 260 mAh
sony-xperia-10-ii
Klady
  • zvýšená odolnost (IP68)
  • originální vzhled
  • skvěle padne do ruky
  • výborně fungující čtečka otisků prstů
  • kvalitní OLED displej
  • velmi dobrá výdrž baterie
  • kvalitní záznam videa
  • skvěle fungující prostředí
  • přítomnost teleobjektivu
  • praktické využití protáhlého displeje
  • 3,5mm jack
Zápory
  • jen průměrný procesor
  • horší kvalita ultraširokoúhlého fotoaparátu
  • postrádá optickou stabilizaci obrazu
Diskuze ke článku
XD
Ja bych rekl ze tech minusu je vic :D :D
Vsechny fotaky stoji za pikaču...
Ta čtečka otisků prstů je hrozná!
Cena přestřelená!
Ty vibrace? když píšu na klávesnici grc..
A t d ...
Kamil
Telefon Sony Xperia 10 II mám asi týden a jsem velmi spokojen
briza
Vskutku stylový odpad.
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Čeho se bojíte? Proč u SD665 píšete, že je to "jen velmi průměrný procesor"? To je za 10.000 Kč zcela podprůměrný procesor. Tyhle eufemismy, to je hnus.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze