Sony Xperia 1 II
recenze

Sony Xperia 1 II

Japonské pokušení
33

Xperia 1 II je letošní vlajkovou lodí Sony, které bylo ještě v nedávné minulostí jedním z největších výrobců smartphonů na světě. Na první pohled přináší jen to nejlepší – 4K displej, 3,5mm jack a dokonce i podporu paměťových karet. Podaří se ambiciózní Xperii 1 II zajistit návrat na výsluní?

Po dlouhém čekání na náš trh konečně dorazila vlajková Sony Xperia 1 II. Špičkově vybavený telefon se chlubí velkým displejem bez výřezu, brutálním výkonem, podporou 5G, ale také fotoaparáty, na kterých pracovali inženýři z divize Alpha. Jak se novinka povedla a dokáže si obhájit pořizovací cenu 33 tisíc korun?

Sony Xperia 1 II – videorecenze

Technické parametry Sony Xperia 1 II

Kompletní specifikace
Konstrukce166 × 72 × 7,9 mm, 181 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejOLED, 6,5" (3 840 × 1 644 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 865, CPU: 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 650
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ano, LTE: 1 400 / 150 Mb/s, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostčervenec 2020, 30 990 Kč

Obsah balení: včetně sluchátek

V bílé krabičce čeká telefon, 18W napájecí adaptér, kabel typu USB-C/USB-C a také špuntová sluchátka s několika náhradními silikonovými nástavci.

Sony Xperia 1 II
Líbilo se nám
  • včetně sluchátek
Nelíbilo se nám
  • pouzdro by přišlo vhod

Konstrukční zpracování: černá jako noc

Sony Xperia 1 II k nám dorazila v lesklé černé variantě, která je elegantní, avšak také poměrně konzervativní. Na zádech však v oblasti modulu fotoaparátu ulpívá prach a pochopitelně také otisky prstů, takže buďte připraveni na častější leštění. Záda jsou v podstatě tak lesklá, že by mohla nahradit kapesní zrcátko, pokud se vám však nelíbí, můžete sáhnout po fialové variantě, která působí zábavněji.

Z hlediska konstrukčního zpracování si nemohu absolutně na nic stěžovat. Vysoká cenovka se odrazila na prémiové konstrukci: vše krásně lícuje, nikde nic nevrže a Xperia 1 II je díky hranatému a podlouhlému tvaru snadno rozpoznatelná v záplavě podobně vypadajících mobilů. To je podle mě jednou z jejích z předností a Sony chválím za to, že si zachovává typický design a nebojí se jít proti proudu. Příjemně překvapí také rozumná hmotnost 181,4 gramů, což je na telefon s 6,5" obrazovkou velmi rozumná hodnota. Naprostou samozřejmostí je pak zvýšená odolnost, ať už jde o certifikaci IP68, nebo ochranné sklo Corning Gorilla Glass 6 na zádech i displeji.

Dedikovaná dvoustupňová spoušť fotoaparátu je extrémně praktická.

Kovový rámeček má šířku 7,6 mm a díky tomu, že je plochý, se telefon skvěle drží a ani náznakem neřeže do dlaně. Mnozí by pochválili také málo vystouplý modul fotoaparátu v rohu nebo přítomnost 3,5mm jacku. Nabíjení probíhá skrze USB-C a nanoSIM kartu, respektive microSD kartu, vložíte do šuplíčku, k jehož vytažení není potřeba jehel. Na čelní straně si lze všimnout také dvojice reproduktorů nahoře a dole. Vypadají stylově, avšak praktické úplně nejsou. Po několika dnech používání jsem si začal všímat prachu usazeného v horním reproduktoru, klasická mřížka by tedy možná byla lepší.

Nakonec zmíním pravou stranu zařízení s hned několika tlačítky. Uprostřed je kapacitní čtečka otisků prstů, která zároveň supluje vypínací tlačítko. Její odezva je ve většině případů pohotová, občas má však slabé chvilky, kdy musíte prst přiložit dvakrát/třikrát, než jej rozpozná. Podle mého názoru se jedná spíše o softwarový nedostatek, během některých dnů totiž čtečka fungovala naprosto příkladně, jindy pro změnu zlobila. Všiml jsem si také toho, že při odemykání po delším čase, kdy byl telefon zamknutý, funguje bezproblémově. Pokud však chcete několikrát odemykat a zamykat během jedné minuty, začne zlobit. Celkově se to však naštěstí nijak negativně nepodepsalo na dojmech z používání.
Sony Xperia 1 II
Sony Xperia 10 II vs. Sony Xperia 1 II

Na pravém boku je dedikovaná spoušť fotoaparátu, což je extrémně praktické. Jakmile si na ni zvyknete, bude vám u dalších telefonů scházet. Nahoře pak najdete klasicky kolébku ovládání hlasitosti.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • kvalitní zpracování
  • zvýšená odolnost
  • příjemně nízká hmotnost
  • dedikované tlačítko pro fotoaparát
Nelíbilo se nám
  • ve výřezu reproduktorů se usazují nečistoty
  • čtečka otisků má své slabší chvilky

Displej: oslava jemného rozlišení

Displej Xperie 1 II zaboduje hned v několika oblastech. Nabízí totiž superjemné rozlišení 4K, nehyzdí jej žádný výřez ani průstřel a má krásné podání barev. Nastavení zobrazení je velmi podrobné a stejně tak je k dispozici „Režim autora“, jenž aktivuje barevnou škálu BT.2020 a 10bitovoé barevné zobrazení s podporou HDR. Sledování kompatibilního obsahu (například na Netflixu) je tak opravdovým požitkem, počítejte však s tím, že obsah ve 4K s poměrem stran 21:9 na YouTube nebo Netflixu (zatím) není tak úplně běžný. V případě druhé zmíněné platformy je ale situace značně lepší. Podlouhlý poměr stran však není ideální jen k vylepšenému filmovému zážitku, ale také z hlediska multitaskingu. Na Xperii 1 II se díky tomu velmi pohodlně používají dvě aplikace najednou – v režimu na výšku i na šířku. Zároveň si můžete otevřít multitasking aplikací v tomto režimu a spustit si na jedné polovině displeje Google Mapy, zatímco na druhé internetový prohlížeč ťuknutím na jedno tlačítko.

Sony Xperia 1 II
K dispozici je Always-On displej i notifikační dioda.

Spokojen jsem byl také s jasem, který se neřadí mezi ty absolutně nejvyšší, ale nikdy jsem neměl problém s čitelností. K dispozici máte rovněž Always-On displej, který může být po celou dobu aktivní, nebo se chytře aktivovat vytažením telefonu z kapsy, případně zvednutím ze stolu. Druhou možností, jak se nechat upozornit na nové notifikace, je dioda v pravém horním rohu. Naštěstí svítí dostatečně jasně a zároveň signalizuje nabíjení, respektive nabití do 100 %. Dále se v rámečku nachází 8Mpx selfie kamerka. Žádné pokročilé senzory pro rozpoznání obličeje zde bohužel nenajdete, tato funkce bohužel chybí. Stejně tak někomu může scházet vyšší obnovovací frekvence, kterou však zastupuje právě 4K rozlišení.

Líbilo se nám
  • krásný displej se 4K rozlišením
  • široké možnosti nastavení
  • konfigurovatelný Always-On displej
  • praktická notifikační dioda
Nelíbilo se nám
  • někomu může scházet vyšší obnovovací frekvence
  • chybí možnost rozpoznání obličeje

Zvuk: stereo zážitek

Výrobce tentokrát nasadil hned dva reproduktory směřující k uživateli, u kterých nedochází ke zkreslení ani při nejvyšší hlasitosti a nechybí ani náznaky basů. I díky nim je Xperie 1 II vhodná ke konzumaci multimédií či hraní her.

Sony Xperia 1 II

Alternativou k hlasitému poslechu je využití drátových sluchátek, ať už těch přiložených v balení, které hrají obstojně, nebo jakýchkoliv jiných zakončených 3,5mm jackem. K dispozici jsou také dynamické vibrace, kdy se telefon snaží vibrovat do rytmu, stejně jako u Xperie 1 jsem však i tentokrát nechával tuto spíše otravnou funkci vypnutou. Co se týče kvality hovorů, byl jsem vždy spokojen jak já, tak protistrana. Zvuk byl čistý a bez šumu.

Líbilo se nám
  • kvalitní hlasité reproduktory
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: Snapdragon 865 v hlavní roli

Podobně jako u dalších vlajkových lodí s Androidem, i zde můžete očekávat maximální výkon, který zajišťuje Snapdragon 865 doplněný o 8 GB RAM a 256GB úložiště, z něhož po zapnutí zůstane dostupných zhruba 230 GB a lze jej rozšířit o microSD karty (max. 1 TB). Telefon běží krásně svižně, což oceníte při hraní her i náročnějším multitaskingu.

Líbilo se nám
  • špičkový výkon
  • podporuje paměťové karty

Výdrž baterie: milé překvapení

Telefon, ačkoliv disponuje baterií o kapacitě „pouhých“ 4 000 mAh, nabídne skvělou výdrž. Běžně jsem na jedno nabití Xperii používal jeden a půl až dva dny, což považuji za velmi solidní výsledek vzhledem k extrémnímu výkonu a velkému displeji.

Nabíjení probíhá kabelem maximálním výkonem 21 W (ačkoliv v balení najdete adaptér o výkonu 18 W), případně bezdrátově až 11 W. Reverzní bezdrátové nabíjení však vzhledem k menším rozměrům zařízení schází. Naštěstí, stejně jako u většiny dalších telefonů Sony, ani zde nechybí režim „Stamina“, který dokáže extrémně prodloužit výdrž baterie, nebo ochrana baterie v podobě chytrého nabíjení odvíjejícího se od vašich návyků používání.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 5 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 12 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 20 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 28 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 36 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 44 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 54 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 67 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 82 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 101 minut
Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
  • vcelku rychlé nabíjení

Konektivita: 5G i Wi-Fi 6

V oblasti konektivity se můžete těšit na maximální výbavu. Kromě podpory 5G jez zde i Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1 či podpora služeb GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou. Neschází ani NFC pro rychlé spárování či bezkontaktní platby.

Sony Xperia 1 II
Líbilo se nám
  • absolutně nic nechybí

Fotoaparát: nakloněn profesionálům

Sony tentokrát nasadilo tři fotoaparáty, jejichž technické specifikace si můžete prohlédnout v tabulce. Osobně tuto volbu chválím, v minulosti jsem se mohl mnohokrát přesvědčit o tom, že bokeh snímače a makro fotoaparáty jsou (obvykle) pouze do počtu. Na čelní straně pak je 8Mpx selfie kamerka, která pořizuje obstojně vypadající snímky, s přihlédnutím k ceně telefonu by však mohla být lepší a výrobce by měl zejména zapracovat na horším dynamickém rozsahu.

Standardní senzor Dvojnásobný teleobjektiv Širokoúhlý snímač
Světelnost objektivu f/1.7 f/2.4 f/2.2
Velikost snímače 1/1,7" 1/3,4" 1/2,55"
Velikost pixelů 1,8 µm 1,0 µm ? µm
Ohnisková délka 24 mm 70 mm 16 mm
Stabilizace optická stabilizace optická stabilizace bez stabilizace
Rozsah objektivu 82° 34° 124°
Rozlišení 12 Mpx 12 Mpx 12 Mpx
Ostření Dual Pixel PDAF PDAF Dual Pixel PDAF

Než zhodnotím schopnosti a kvalitu pořízených snímků, rád bych zmínil netradiční strategii Sony. Zatímco ostatní výrobci se snaží udělat z pořizování fotografií co nejjednodušší záležitost a vše nechat na softwaru (strojové učení/umělá inteligence apod.), Sony se rozhodlo vydat odlišným směrem. Uživatelům chce nabídnout možnosti, na které jsou zvyklí z profesionálních fotoaparátů Alpha. V telefonu tak čeká dvojice aplikací – Photo Pro a Cinema Pro, které přináší opravdu pokročilé možnosti nastavení (viz přiložené screeny). Tyto aplikace navíc nejsou zbytečně komplikované a vcelku rychle se v nich zorientuje i laik, který se o focení příliš nezajímá. Pokud máte trpělivost, znalosti a chuť, můžete pořídit opravdu krásné snímky.

Za dobrého světla lze s Xperií 1 II pořídit špičkové fotografie s líbivým, avšak spíše realistickým podáním barev a minimem šumu. Výrobce navíc chválím za velmi podobné barevné podání u všech tří fotoaparátů. Bohužel jsem se ale občas setkal s ne úplně ideálně fungujícím dynamickým rozsahem, kvůli čemuž byla část snímku až příliš tmavá, nebo naopak přesvětlená. V takovéto chvíle nastupuje možnost manuálně upravit nastavení v aplikaci Photo Pro. Ne každému se však toto chce podstupovat a ocenil bych, kdyby si telefon uměl sám lépe poradit.

Ukázky snímků z aplikace Photo Pro

V případě ultraširokoúhlého objektivu se můžete spolehnout na autofocus, díky čemuž jej lze využít také jako makro snímač. Nabízí rovněž slušnou úroveň detailů (na poměry ultraširokoúhlých objektivů). Uživatelé navíc mají možnost zapnout korekci efektu rybího oka.

Ukázka snímků z hlavního snímače, ultraširokoúhlého objektivu a trojnásobného optického teleobjektivu
Ostření na oko nyní funguje i u zvířat.

U trojnásobného teleobjektivu jsem se občas setkal s problémy se zaostřením, bylo tak potřeba najít ideální vzdálenost. Snímky však obecně vzato rovněž vypadají velmi dobře a řadí se k tomu lepšímu, s čím jsem se u teleobjektivů setkal. Nesmím zapomenout zmínit také speciální funkce, jako je ostření na oko, které je nově dostupné i u zvířat. Funkce Eye AF funguje velmi dobře a právě díky ní máte krásně ostré snímky i u pohybujících se objektů. Videa pak lze natáčet až ve 4K při 60 FPS. Aplikace Cinema Pro pak dává možnost využít velkého množství filtrů, které dodají videím filmový nádech.

Líbilo se nám
  • dedikované (polo)profesionální aplikace pro natáčení a focení
  • ostření na oko u lidí i zvířat
  • praktická volba fotoaparátů (bez zbytečného bokeh snímače apod.)
Nelíbilo se nám
  • selfie kamerka by mohla být lepší
  • chybí superzpomalené video
  • dynamický rozsah není vždy nejlepší

Software: Android 10 v podání Sony

Sony vsadilo i tentokrát na v podstatě čistou verzi Androidu s několika užitečnými funkcemi navíc. Jedná se například o herní režim, který umožňuje upravit notifikace, výkon telefonu či záznam z hraní, nebo vyjížděcí panel, na němž najdete nejčastěji používané aplikace apod. Po zakoupení v telefonu nenarazíte na žádný bloatware, čeká zde na vás však tříměsíční trial verze služby Tidal či aplikace Hudba. Používání zařízení je příjemně svižné a v době testování byly k dispozici červnové bezpečnostní záplaty.

Líbilo se nám
  • svižné a jednoduché prostředí

Zhodnocení

Letošní Xperia 1 II je trefou do černého, pokud jste zarytí odpůrci výřezů v displeji, ale chcete nejnovější Snapdragon 865, 3,5mm jack nebo podporu paměťových karet. Telefon může být rovněž vhodnou volbou pro zkušenější fotografy, kteří chtějí převzít kontrolu nad pořizováním snímků a natáčením videí nebo jednoduše těm, kteří mají slabost pro telefony Sony. Xperia 1 II není dokonalá, někomu může scházet vyšší obnovovací frekvence displeje, jinému zase pohodlné rozpoznávání obličeje nebo reverzní bezdrátové nabíjení. To, co však telefon umí, umí dobře a věřím, že svou cenu si obhájí. U příští vlajkové lodi by však Sony mělo zapracovat na rychlejším dostání telefonu na trh a možná také na snížení ceny, která může být pro hodně uživatelů až příliš vysoká.

Sony Xperia 1 II

Konkurence

Zajímavou konkurencí pro Xperii 1 II může být iPhone 11 Pro Max, který nabídne stejně velký displej (avšak s nevzhledným výřezem) či vyhlášené fotoaparáty.

Apple iPhone 11 Pro Max 512 GB

Rozměry158 × 77,8 × 8,1 mm, 226 g
DisplejOLED, 6,5" (2 688 × 1 242 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A13 Bionic,
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 512 GBne
Akumulátor3 969 mAh

Alternativně můžete také zvážit nákup Samsungu Galaxy S20+, jenž nabídne 120Hz displej i reverzní bezdrátové nabíjení.

Samsung Galaxy S20+

Rozměry162 × 74 × 7,8 mm, 188 g
DisplejAMOLED, 6,7" (3 200 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 24 FPS
ProcesorSamsung Exynos 990, 2×2,73 GHz + 2×2,6 GHz + 4×2 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor4 500 mAh

Pokud chcete zůstat věrni takřka čistému Androidu, vyzkoušejte nové OnePlus 8 Pro. Vlajková loď se chlubí 120Hz displejem se schopností zobrazení více než jedné miliardy barev a také superrychlým 30W bezdrátovým nabíjením.

OnePlus 8 Pro

Rozměry165,3 × 74,4 × 8,5 mm, 199 g
DisplejAMOLED, 6,78" (3 120 × 1 440 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 865, 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 510 mAh
sony-xperia-1-ii
Klady
  • stereo reproduktory s 3,5mm jackem
  • zvýšená odolnost
  • špičkový výkon s podporou 5G stí
  • krásný 4K displej
  • dlouhá výdrž
  • kvalitní fotovýbava
Zápory
  • někomu může scházet 90Hz obnovovací frekvence
  • chybí možnost odemknutí obličejem
Diskuze ke článku
Mara Studna
Mara Studna
Naposledy upraveno: 12. 7. 2020 13:04
Musím potvrdit,že aplikace Photo Pro je velmi vyvedená-je to taková Alpha ve smartphonu.Kompletní výběr pro nastavení všech objektivů,kontinuální ostření funguje na jedničku-je opravdu zážitek s tím pracovat.Co ovšem musím trochu kritizovat je detekce větru,která pracuje velmi dobře,jenže abyste toho využili,musíte si dokoupit interní mikrofon,což Vám nikdo nesdělí,až aplikace videa Vás na to upozorní.Druhou výtkou dost pro mne významnou jest absence slow-motion!!!!Chybí možnost natáčet opakované sekvence jak v FH,V HHD,ale i zpomalená videa při 120 snímcích za sekundu,snad by to opravila aktualizace,ale absence tohoto jest u takového stroje pro mne nepochopitelná a neomluvitelná,je možno natočit v HD jen jednu sekvenci!!!Jinak hlavní fotoaparát fotí výbormě ve dne i v noci,kvalita nočních snímků,jež jsem fotil v centru si vysloužila pochvalu od Všech,kterým jsem ukázal.Přední fotoaparát doznal ve kvalitě oproti Xperii 1,tedy za mne velká spokojenost,až na dvě výhrady,jež jsem uvedl,pomalu ale jistě spíš používám Photo Pro,právě pro tyto kvality jeho.Sluchátka jsou rovněž špica,a opět až na tu cenu a pozdní uvedení nemám výhrad,snad ještě jednu,že fialová verze má přijít až zhruba za týden teprve na trh,ale jinak si opravdu tento stroj užívám a jsem velmi spokojen-toto se Sony vyvedlo.Jak správně napsal Pan Redaktor-to co umí,umí dobře a já bych si dovolil opravit na VELMI!!!!Dobře!!!Velmi pěkná a objektivní recenze-Děkuji
Jan Kasik
Jan Kasik
Jsem jediný, kterému i při mírně nedprůměrné mzdě připadá 30 tis za telefon (jakýkoliv)
prostě hodně peněz - před 8 roky jsem prodával auto za 20tis. po technické, které pořád potkávám .
Mara Studna
Mara Studna
Omlouvám se Všem,kterým bych se tímto Svým hodnocením dotknul-nicméně:Stojím si ta tímto,že toto je špičkový stroj,jež ve své podstatě není asi!!určen pro masy,nicméně je to opravdu špička!!!!Výbava Photo Pro,možnost fotografie opravdu vytvářet-s tím jsem se dosud nesetkal,fotím i zrcadlovkou ale toto je prostě paráda a to se Vším Všudy!!!!Kdo Vám nabídne Alphu foták v tomto podání?NIKDO!!!Je to lahoda,neumím to popsat lépe,ale opravdu to je kvalita!!!Se Vším všudy,za tím si stojím a posměch z Vaší strany unesu!!!
Matus G
Matus G
Presne som vedel že ty sa tu hneď prvý budeš opúšťať a rozplývať nad tým telefónom 😂😂však to je tak predražené že to si kúpi naozaj len niekto kto chce sám seba presvedčiť že je to obhájiteľná cena 😂

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze