Sony WI-1000X
recenze

Sony WI-1000X

Špunty s pořádnou parou

Každý ví, že nejlepší sluchátka bývají nejčastěji ta velká, do kterých se vaše uší schovají jako do peřinky a můžete si užívat kvalitní hudbu do sytosti. Málokdo ale ví, že i obyčejné špunty mají své zástupce v té nejvyšší kategorii, kde dokáží kvalitou zvuku kralovat i velkým sluchátkům. Přesně taková mají být i Sony WI-1000X, kterým se dnes podíváme na zoubek.

Sony má v posledních pár letech pod svými křídly širokou plejádu sluchátek od těch nejdražších velkých bezdrátových až po ty nejlevnější špunty. Mezi jejich produkty ovšem najdeme i zajímavou kombinaci obou dvou, a to drahé špunty. Sony WI-1000X nejsou se svou cenou 8 a půl tisíce pro každého, ale jejich zvukem by rozhodně nikdo nepohrdl. Sony se u nich navíc chlubí i dlouho výdrží baterie a aktivním potlačením hluku.

Sony WI-1000X

Obsah balení: víc si nelze přát

Za své peníze tohoto dostanete opravdu dost, a to nemluvím jen o sluchátkách. Krom těch naleznete v balení také pěkný vak na ochranu sluchátek při přenášení, propojovací kabel s 3,5mm jackem na jednom konci a microUSB na druhém, adaptér pro připojení sluchátek v letadle, microUSB kabel pro nabíjení a hned 6 párů náhradních špuntů. Jeden pár už je přitom již nasazený na sluchátkách. Na výběr máte konkrétně ze dvou materiálů a tří velikostí (jeden pár je dvakrát).

Právě správná volba špuntů pro vaše uši je až překvapivě důležitou, jelikož samozřejmě značně ovlivňují, jak dobře funguje pasivní potlačení okolního hluku k jak kvalitní reprodukci zvuku dochází. Konkrétně jsou tři páry špuntů z klasického silikonu a tři z materiálu podobnému pěně, které mají mít lepší tlumící efekt. Mně ovšem tento typ špuntů velmi snadno vypadával z uší, takže jsem skončil u starého dobrého silikonu.

Konstrukční zpracování: vypadají křehce, ale odolají

Sluchátka WI-1000X nevypadají jako nejbytelnější sluchátka na světě, čemuž nepřispívá ani velké množství plastu, který tvoří nákrčník, tedy hlavní část sluchátek. Po bližším zkoumání si však všimnete pevného kovového pásku, který tvoří kostru celé konstrukce. Právě díky němu je také velmi flexibilní, ale zároveň pevná. Ani silné namáhání a kroucení nákrčník nijak nepoznamenaly. Vždy se okamžitě vrátil do původního tvaru a nevyloudil jsem z něj ani žádné zavrzání.

Na krk přitom vždy doléhá příjemně polstrovaná zadní část kovového oblouku, takže je vaše pohodlí zajištěno. A díky nízké hmotnosti na sobě sluchátka prakticky ani necítíte. Co mi ovšem menší vrásky dělalo je nošení samotných sluchátek v uších. Mají totiž poněkud atypický tvar a jsou poměrně velká, což je dáno konstrukcí, kdy je z vnější strany zabudován mikrofon. Díky tomu a vcelku nepoddajném kabelu, který je spojuje s nákrčníkem, se mi příliš dobře nenosila.

Sluchátka z uší trčí mnohem více než je zvykem, což byl pro mě nepříjemný pocit – cítil jsem se, jako by mi měla každou sekundou z uší vypadnout. Spousta lidí si ovšem naopak pohodlí chválila, nemluvě o faktu, že si můžete sluchátka přizpůsobit výběrem ze 7 párů přidaných špuntů. Já jsem však vyzkoušel všechny a stále jsem měl z nošení nepříjemný pocit. Většina uživatelů to tak velice pravděpodobně mít nebude, ale přeci jen se vyplatí si sluchátka nejprve někde vyzkoušet.

Sony WI-1000X

Vzhledem ke zkušenostem ostatních, kteří si sluchátka vyzkoušeli, však nebudu brát tento fakt jako výrazné mínus pro sluchátka, nýbrž spíše pro mé uši. Když už jsme u sluchátek, nemohu si odpustit drobné rýpnutí do jejich „ukotvení“ v nákrčníku. Aby vám pořád všude nelítala, můžete kabel zkrátit nebo kompletně schovat jeho zastrčením do drážky, která vede kolem konců nákrčníku. To je sice užitečně, ale za danou cenu sluchátek jde o trochu zaostalé řešení. Kupříkladu podobný bezdrátový model od LG řeší podobný problém magnetickým přicvaknutím sluchátek k nákrčníku, což je praktické a extrémně návykové. U Sony musíte pokaždé ztrácet čas nasoukáním kabelu do drážek.

Zároveň mi také moc nevyhovovalo ovládací tlačítka, kdy se většina nachází na levém konci nákrčníku. Máme tu tlačítko pro zastavení a spuštění hudby, které dvojitým zmáčknutí přeskočí na další skladbu a trojitým se vrátí zpět. Za ním sídlí dvojice tlačítek pro ovládání hlasitosti a ještě za nimi je vypínací tlačítko. Na pravé straně nákrčníku pak najdeme pouze jedno tlačítko ovládající potlačení hluku.

Jejich mačkání problém není, ale najít rychle to správné tlačítko už ano. Tlačítka jsou znázorněna pouze malými gumovými výstupky v podobě symbolů a musíte tak rukou vždy šmátrat, než nejdete to pravé. Pokud však máte nasazené rukavice, tak nemáte ani po nalezení tlačítka vyhráno, protože tlačítka mají mělký stisk a jsou malá, takže jejich zmáčknutí není vůbec snadné. Ostatně si na nešikovné ovládání tlačítky stěžoval prakticky každý, kdo si sluchátka vyzkoušel. Na tom by tedy mohlo Sony do příště zapracovat.

Vnitřní hardware a funkce: na plné obrátky

Pokud si sluchátka WI-1000X pořídíte, připojíte si je k jakémukoli zařízení snadno pomocí Bluetooth 4.2, nebo je spárujte s vaším telefonem prostřednictvím NFC. Mohlo by tu být sice už Bluetooth 5.0, ale přítomnost skutečně kvalitních kodeků mi náladu opět spravila. Nechybí aptX, aptX HD ani LDAC. Pokud zároveň vlastníte zařízení s Androidem 8.0 Oreo, můžete sluchátka využívat na maximum. Sluchátka možná tedy stojí hodně peněz, ale dostanete za ně také hodně muziky. Doslova.

Sony WI-1000X

Velmi mě potěšila také přítomnost vibračního motorku, který je umístěn v polstrování nákrčníku, který vždy spočívá na vašem krku. V zimě, kdy máte krk schovaný šálou a máte na sobě spoustu vrstev oblečení, není moc užitečný, ale pokud spočívá nákrčník skutečně na vašem krku, jde o skvělou přidanou hodnotu. Nemusíte mít ani sluchátka v uších a poznáte, že vám někdo volá, jelikož vám zavibruje nákrčník. Jen škoda, že vibrace nefungují i pro jiné aktivity. Sluchátka by mohla zavibrovat třeba při příchodu notifikací nebo jen při úspěšném spárování zařízení. Takhle je potenciál zkrátka nevyužitý.

Na danou velikost sluchátek mohu pochválit také jejich výdrž. Slibovaných 10 hodin výdrže s aktivním potlačením hluku se jim dokonce povedlo o necelé 2 hodiny překonat, takže o baterii se opravdu strachovat nemusíte. A pokud vám přeci jen sluchátka nečekaně zahlásí vybitou baterii, můžete je doplna dobít do hodiny pomocí microUSB, nebo je snadno v balení přidaným jack kabelem s microUSB na druhém konci připojit ke svému telefonu či jinému zařízení. Zamrzí však, že při propojení skrz kabel ztratí bez baterie schopnost aktivního potlačení hluku, takže se z nich stanou prostě jen skutečně kvalitní, ale obyčejné špunty.

Sony WI-1000X

A když už jsme u aktivního potlačení hluku, kterým tato sluchátka oplývají, pojďme se mu podívat na zoubek. Funguje opravdu skvěle a daří se mu odříznout vás od okolního světa. Není sice tak působivé jako u sluchátek Bose, ale přesto rozhodně patří mezi ty nejlepší. V základu si můžete pomocí tlačítka vybrat, zda chcete mít potlačení vypnuto, zapnuto, nebo zda chcete využít funkce Ambient Sound, která přenáší do sluchátek i trochu okolního zvuku, abyste nebyli úplně izolovaní od dění kolem vás.

Více možností však dostanete po stažení aplikace Sony pro sluchátka, která je silnou stránkou sluchátek. Po nainstalování můžete totiž hned ovládat potlačení hluku mnohem detailněji – na výběr máte hned z 20 úrovní. Zároveň je tu také funkce optimalizace potlačení na základě vašeho prostředí. Tato funkce se tak velmi hodí ve vlaku nebo letadle, jelikož bere v potaz i změnu tlaku.

Velmi užitečná je také možnost zapnout u potlačení hluku upřednostňování lidského hlasu, který se k vám snáze dostane. Méně užitečná mi poté přišla volba Adaptive Sound Control. Ta vám neustále upravuje úroveň síly potlačení v závislosti na vašem prostředí, přičemž by měla brát v potaz i vaší polohu. Osobně jsem jí však nevyužíval, jelikož mi nepřišla moc spolehlivá, a navíc mě neustálé přepínání úrovně potlačení otravovalo.

Potlačení hluku není tak působivé jako u sluchátek Bose, ale přesto patří mezi ty nejlepší.

Funkcí je však v aplikaci ještě mnohem více. Najdeme tu ekvalizér, v němž si můžete upravit prostorový efekt zvuku, a jsou tu různé režimy simulování zvuku (třeba koncertní sál, v aréna, venkovní koncert a tak dále). Můžete zde také vybrat kvalitu zvuku, nebo zda chcete mít zapnuté DSEE HX od Sony, které má zlepšovat kvalitu komprimovaných nahrávek a podobně.

Aplikace mi nikdy nespadla, běžela vždy rychle a její prostředí je přehledné. Jednalo se zkrátka o bezproblémového a užitečného společníka, takže by si jí měl každý majitel sluchátek Sony určitě alespoň vyzkoušet.

Zvuk: pravá symfonie

V oblasti zvukové kvality nemohu sluchátkům WI-1000X prakticky nic vytknout. Ve zkratce jsou to ty nejlépe hrající špunty s aktivním potlačením hluku na trhu. Středy i výšky jsou velmi příjemné a čisté, přičemž hlavní pozornost na sebe strhávají hutné basy. Občas jsou u některých skladeb možná až moc silné, ale nikdy ne tolik, aby nějak narušovaly skvělý hudební zážitek. Celkově mají tato sluchátka skvěle vyvážený a čistý zvukový projev, který je v kombinaci s potlačením hluku opravdu působivý.

Sony WI-1000X

Kvalitu zvuku musím zkrátka pochválit. Tyto špunty z ní dokonce lépe než nepatrně dražší velká sluchátka Bose QC35 II, kkterá jsem rovněž recenzoval. Sony má mnohem živější a dynamičtější zvuk, který vás zkrátka donutí pohupovat si hlavou nebo podupávat do rytmu. Poslouchání hudby se vám s nimi nikdy neomrzí a u každé nové skladby nehledě na žánr mě dokázaly svým zvukem znovu překvapovat.

Zároveň jsou velmi čisté a hlasité i hovory, a to pro obě strany. Sluchátka vám hezky vytáhnou především středové tóny hlasu a zároveň slyšíte vcelku dobře i sami sebe, byť občas jsem se přistihl, že do sluchátek zbytečně moc křičím.

Zhodnocení: tohle se prostě povedlo

8 a půl tisíce korun za špuntová sluchátka není málo a spousta audiofilů nad nimi možná i ohrne nos. Takovým však poradím jen jedno – zkuste si je jen na pár vteřin nasadit a uvidíte, že ani ten svět malých špuntů nemusí být špatný. Sluchátka Sony WI-1000X jsou zkrátka proklatě dobrá. Mají vyvážený, čistý a dynamicky působící zvukový projev, pohodlně se nosí na krku, mají řadu funkcí, podporují plejádu kvalitních bezdrátových kodeků a mají skvělé aktivní potlačení okolního hluku.

Sony WI-1000X
Nechvalně známá slabá výdrž baterie bezdrátových špuntů tato sluchátka netrápí.

Ano, mě osobně moc v uších nedržely, ale ostatní po vhodném výběru špuntů stejný problém neměli. Jen ta tlačítka a otravné pěchování kabelu do nákrčníku bych rád změnil. Krom toho jsem však se sluchátky neměl vůbec žádný problém. Propojení se nikdy ani nepřerušilo a především se Sony zbavilo té největší výtky pro tento typ sluchátek.

Nechvalně známá slabá výdrž baterie bezdrátových špuntů totiž sluchátka WI-1000X netrápí, jelikož jsem s nimi vydržel poslouchat hudbu často téměř 12 hodin. To je na danou kategorii skvělá hodnota, a právě díky výdrži se nebojím tato sluchátka doporučit. WI-1000X jsou skvělou alternativou pro velká cestovní sluchátka a nemusíte se bát ztráty kvality zvuku. Jen si pro jistotu před koupí vyzkoušejte, jak vám sedí v uších, abyste z neustálého pocitu vypadávajících sluchátek nebyli stejně otrávení jako já.

Klady
  • velmi kvalitní a dynamický zvuk
  • výborná výdrž baterie
  • podpora řady kvalitních kodeků
  • povedená konstrukce
  • bohaté příslušenství
  • mnoho funkcí v aplikaci
Zápory
  • ovládání tlačítky není nejpohodlnější
  • špunty nemusí sedět dobře v uších
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze