Sony WH-XB910N
recenze

Sony WH-XB910N

Skvělá sluchátka za rozumnou cenu
1

Aktivní potlačení hluku je funkcí, kterou stále častěji vídáme i u relativně cenově dostupných sluchátek typu špuntů či pecek. Každý, kdo však jednou okusil ANC s kvalitními uzavřenými sluchátky, ví, že nejlepšího výsledku může dosáhnout jen při poslechu se sluchátky této konstrukce. K nim se řadí i novinka Sony WH-XB910N, které se v dnešním testu podíváme na zoubek.

Sluchátka Sony WH-1000XM4 jsme v našem redakčním testu chválili za špičkový zvuk, pokročilé funkce i excelentní aktivní potlačení hluku. Ne každému však musí vyhovovat větší rozměry a v neposlední řadě i vyšší pořizovací cena, přičemž právě tyto uživatele by mohl zaujmout model Sony WH-XB910N, který přestože stojí podstatně méně, má rozhodně mnoho co nabídnout.

Technické parametry Sony WH-XB910N

Hmotnost 252 gramů
Připojení Bluetooth 5.2, kabel (3,5mm jack)
Kodeky LDAC, SBC, AAC
Výdrž (dle výrobce) až 50 hodin hudebního poslechu, až 40 hodin volání (bez ANC)
Doba nabíjení 3,5 hodiny + možnost rychlého nabití (10 min = 4,5 hodiny poslechu)
Barevná provedení modrá, černá
Obsah balení sluchátka, pouzdro, nabíjecí USB-A/USB-C kabel, 3,5mm kabel pro poslech hudby

Konstrukční zpracování: komfort především

Sony WH-XB910N jsou z konstrukčního hlediska mostová skládací sluchátka, která kompletně zakryjí uši, což nemusí být příjemné v parném létě, ale v tomto ročním období to mnozí můžou považovat za příjemný bonus. Skládací konstrukce, stejně jako materiály, ze kterých jsou sluchátka vyrobena, působí tradičně velmi dobře, přestože se jedná o plasty. Stejně tak polstrování mostu či samotných sluchátek zajišťuje komfortní nošení i na delší časové úseky a mně osobně sluchátka velmi dobře „padla“.

Vítaným příslušenstvím je rozhodně také dodávané pouzdro, ve kterém můžete sluchátka bezpečně přenášet. Přímo v něm je také oddělení pro nabíjecí kabel a 3,5mm kabel pro přenos hudby, pokud byste chtěli vyšší kvalitu. Jediné, co může trochu zamrzet, jsou pouze dvě barevné varianty sluchátek, které jsou vcelku ležérní (černá a tmavě modrá). Škoda, že Sony nenabízí i nějakou „odvážnější“ barvu.

Líbilo se nám
  • komfort
  • kvalitní zpracování
  • praktické pouzdro
Nelíbilo se nám
  • pouze dvě barevné varianty

Zvuk: ideální pro milovníky hutných basů i skvělého ANC

Již označení sluchátek dává tušit, že se jedná o jeden z řady produktů Sony s „extra basy“, které jsou opravdu hutné a pro spoustu běžných posluchačů pravděpodobně až příliš dunivé. I proto doporučuji zabrousit do aplikace Headphones, kde najdete ekvalizér s možností vcelku přesného nastavení. Jakmile basy trochu zkrotíte, můžete se těšit na kvalitní poslech, kterému nemusí nutně dominovat pouze basy, ale můžete si užít i dobře prokreslených středů a výšek. Jednoznačně pozitivní je přítomnost kodeku LDAC od Sony, který umožňuje přenos hudby v (pro bezdrátový poslech) nadstandardně vysoké kvalitě.

Sony WH-XB910N

Velkou výhodou těchto sluchátek je také velmi schopné ANC. Již samotná konstrukce zajistí slušné odhlučnění, ovšem po zapnutí aktivního potlačení hluku se můžete těšit na opravdu skvělé odhlučnění pro nerušený poslech. Se sluchátky jsem také několikrát volal, aniž by si protistrana měla jakýkoliv důvod stěžovat na zvuk, stejně jako já. Sluchátka zvládají také prostorové 360 Reality Audio, které funguje velmi dobře, počítejte však s tím, že k reprodukci potřebujete disponovat vhodným zdrojem. Tidal například obsahuje knihovnu kompatibilních skladeb s 360 Reality Audio.

Líbilo se nám
  • kvalitní zvuk
  • špičkové ANC
  • 360 Reality Audio

Funkce a ovládání: ťuk ťuk, slajd slajd

Ovládání obstarává podobně jako u dalších modelů Sony dotyková ploška na pravé mušli, na kterou ťukáte a různě po ní klouzáte prstem, abyste snížili/zvýšili hlasitost, změnili skladbu apod. Ovládání je přesné a fungovalo správně například i po umytí rukou, které máte stále trochu vlhké. Na levé mušli lze na zadní straně (palcem) nahmatat vypínací tlačítko, jehož krátkým zmáčknutím můžete zjistit stav baterie, delším podržením pak sluchátka vypnete/zapnete nebo uvedete do párovacího režimu. Nachází se zde také jedno další důležité tlačítko, pomocí něhož se aktivuje ANC či ambientní režim. Ovládání sluchátek je tak podle mého názoru velmi jednoduché a dostatečně intuitivní i pro uživatele, kteří nemají se uzavřenými sluchátky od Sony zkušenosti.

Sony WH-XB910N

Z funkcí stojí za vyzdvihnutí kromě již zmíněného ANC také možnost spustit přes sluchátka hlasového asistenta, ale také samostatná aplikace Headphones od Sony, uvnitř které najdete velké množství možností nastavení a zároveň skrze ni sluchátka můžete aktualizovat na nejnovější verzi firmwaru. Aplikace například dokáže (pokud k tomu dáte svolení) upravit zvuk na základě toho, jestli zrovna kráčíte, sedíte, nacházíte se doma/venku apod. K vybrané lokaci (například domovu) pak můžete přiřadit vámi zvolené konkrétní nastavení. Také zde najdete pěkně zpracovaný ekvalizér, možnost si nechat analyzovat tvar ucha pro lepší 360 Reality Audio a další, viz screenshoty. V neposlední řadě potěší rychlé spárování s Android a Windows zařízeními prostřednictvím Fast Pair, respektive Swift Pair. Díky tomu je spárování otázkou pár sekund.

Líbilo se nám
  • intuitivní ovládání
  • rychlé párování
  • povedená aplikace

Výdrž baterie: co víc si přát

V této kapitole budu pouze chválit, neboť je výdrž Sony WH-XB910N natolik skvělá, že na jejich nabíjení můžete v podstatě zapomenout. Jistě, jednou za čas je samozřejmě nutné sluchátka nabít (dodávaným USB-A/USB-C kabelem či jiným USB-C kabelem), rozhodně vás však výdrž nebude v používání nijak omezovat. Dle výrobce se můžete těšit až na 50 hodin poslechu hudby na jedno nabití či 40 hodin telefonování. V obou případech se jedná o hodnoty bez aktivovaného ANC (v tom případě by byly zhruba o 10 hodin nižší), ovšem i tak podle mého názoru nemá běžný uživatel šanci sluchátka vybít v rozmezí několika málo dnů. Sony WH-XB910N tak budete dost pravděpodobně nabíjet třeba i jen dvakrát měsíčně, a to je rozhodně vítaná vlastnost. Dalším benefitem je pak rychlé nabíjení, kdy za 10 minut nabíjení získáte dostatek energie na 4,5 hodiny přehrávání hudby.

Líbilo se nám
  • špičková výdrž na nabití

Zhodnocení

Ačkoliv jsem osobně spíše vyznavačem špuntových sluchátek, musím uznat, že jsem si Sony WH-XB910N po čas testování velmi oblíbil. Potenciální zájemci se mohou těšit na kvalitní zvuk s výraznějšími basy (které si však mohou korigovat), vysoký komfort během nošení i špičkové ANC, jež spolehlivě odstraní nepříjemný ruch. Výhodou tohoto modelu je podle mého názoru také relativně příznivá cena (oficiálně zhruba 5 tisíc korun). V tomto ohledu tak platí, že za „rozumné“ peníze dostanete opravdu hodně muziky.

Konkurence

Zajímavou alternativou mohou být Philips Fidelio L3, která mají rovněž velmi dlouhou výdrž i kvalitní zvuk, případně Sennheiser HD 250BT s velmi nízkou hmotností 125 gramů.

Foto: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz

Klady
  • podpora kodeku LDAC
  • možnost poslechu přes kabel
  • praktické pouzdro jako součást balení
  • špičkové ANC
  • kvalitní zvuk (po upravení v ekvalizéru)
  • velmi dlouhá výdrž + možnost rychlého nabití
Zápory
  • pouze dvě barevné varianty
  • defaultně až příliš výrazné basy