Sony WH-1000XM4
recenze

Sony WH-1000XM4

A bylo ticho...
10

Sony WH-1000XM3 – legenda, která způsobila poprask ve světě mostových sluchátek, se těší obrovské popularitě mezi odborníky i laiky. Svou pověst si získala díky kvalitní konstrukci, špičkovému zvuku, ale hlavně vyhlášenému režimu aktivního potlačení hluku. Podaří se nástupci navázat na úspěch a stane se opět etalonem své třídy?

Aktivní potlačení hluku (ANC) se stále častěji dostává i do cenově dostupných sluchátek různé konstrukce. Často jej najdeme u sluchátek peckové konstrukce (například Apple AirPods nebo Samsung Galaxy Buds Live), ale také u populárních „špuntů“ (Sony WF-1000XM3 či AirPods Pro). Jak známo, všechny konstrukce mají své výhody a nevýhody, pokud byste však chtěli nejlepší aktivní potlačení hluku a pocit „obklopení zvukem“, doporučil bych vám sluchátka uzavřená. A právě taková jsou i nová Sony WH-1000XM4.

Sony WH-1000XM4 – videorecenze

Obsah balení: na jedničku

V dodávaném pouzdru je prakticky schovaná redukce do letadla, kabel zakončený 3,5mm jackem a nabíjecí kabel typu USB-A/USB-C. Pouzdro je zpracováno velmi kvalitně, vše má své místo a nechybí ani užitečný obrázkový návod, jak sluchátka do pouzdra složit.

Konstrukční zpracování: s důrazem na komfort

Sony WH-1000XM4 byste na první pohled velmi těžko rozpoznali od předchozí generace. Změny jsou totiž spíše nenápadné a pokud nemáte WH-1000XM3 a WH-1000XM4 vedle sebe, těžko najdete rozdíly. I tak ale u nové generace k několika na první pohled nenápadným změnám došlo. Například vycpávka v mostové části je nyní o trochu tenčí, náušníky mají nabídnout o 10 % větší průměr a také mají být měkčí. Tolik ke změnám designu.

Z praktického hlediska je důležité zmínit, že se stále jedná o velmi pohodlná sluchátka, polstrování měkčených částí je precizní, vše skvěle lícuje a Sony WH-1000XM4 drží na hlavě velmi dobře. Díky nastavitelné mostové části si navíc najde vhodnou velikost snad úplně každý. S uzavřenou konstrukcí se však pojí také jedna nevýhoda. Sluchátka jsem měl na test v období třicetistupňových veder. V takových podmínkách samozřejmě není dlouhodobě příjemné je používat venku na sluníčku, při běžné pokojové teplotě však pohodlně sedí na uších i několik hodin.

Sluchátka lze mít pohodlně nasazené na uších i několik hodin.

Sluchátka lze navíc snadno složit a uložit do ochranného pouzdra, které je součástí balení. Nemusíte se tak strachovat o to, že byste je poškodili při nošení v tašce.

Ke komfortu zásadně přispívá i fakt, že sluchátka nejsou příliš těžká, hmotnost (mnou naměřená na kuchyňské váze) činí 253 gramů (449 gramů i s pouzdrem). Pro konzervativnější uživatele je kromě testované barevné varianty „Platinum Silver“ k dispozici také černá verze. Vzhledem k tomu, že se nejedná o sportovní sluchátka, nelze očekávat zvýšenou odolnost, neměl by však být problém je používat při slabším mrholení.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • povedené pouzdro s bohatým příslušenstvím
  • pohodlně se nosí
  • nízká hmotnost
Nelíbilo se nám
  • uzavřená sluchátka obecně nejsou vhodná do vyšších teplot

Zvuk: jak zní ticho?

U uzavřených sluchátek s cenovkou okolo deseti tisíc korun se logicky zvyšují nároky uživatelů, kteří obvykle očekávají kvalitní zvuk. Nová Sony WH-1000XM4 v tomto ohledu rozhodně nezklamou. Uzavřená konstrukce zajišťuje (sama o sobě) skvělé odhlučnění od okolí. Což znamená, že i když si nasadíte vypnutá sluchátka, okamžitě poznáte velký rozdíl v úrovni hluku, který k vám proniká.

Sony WH-1000XM4

Standardní zvukový projev potěší obzvláště milovníky basů, což však neznamená, že by nějak trpěl zbytek zvukového spektra. Skvěle podané jsou středy i čisté výšky, maximální hlasitost je navíc natolik vysoká, že ji pravděpodobně nikdy nevyužijete. Sluchátka mají 40mm měniče, které dokážou spolu s čipem QN1 (jenž se primárně stará o potlačení hluku) vykouzlit špičkový zvuk. Pokud vám však nevyhovuje silnější basový nádech, nic vám nebrání využít pokročilého ekvalizéru v aplikaci Headphones Connect App od Sony, skrze kterou si sluchátka nastavíte k vaší plné spokojenosti. Pochopitelně si můžete vytvořit vlastní profil a přesně si nastavit zvukové podání, což je velkou předností těchto sluchátek. Nové Bluetooth s technologií Audio SoC a podpora kodeku LDAC pak znamená extrémně kvalitní bezdrátový přenos hudby. Pochopitelně vám však nic nebrání do sluchátek pouštět hudbu i skrze kabel. Takto jsem sluchátka používal jako headset ke konzoli PlayStation 4. Herní zážitek byl díky uzavřené konstrukci špičkový.

Sony WH-1000XM4
Z kodeků je k dispozici vysoce kvalitní LDAC.

Hlavní předností těchto sluchátek je však excelentní ANC. Potlačení hluku napomáhá pochopitelně samotná konstrukce. Aktivace ANC je však okamžitě znatelná. Díky ní se můžete ponořit do vlastního světa. Nově by navíc sluchátka měla být schopna vykrýt větší rozsah frekvencí než u předchozí generace, což jsem bohužel nemohl porovnat. Pokud jste používali sluchátka s ANC, pravděpodobně víte, že nejlépe zamaskují nižší frekvence s konstantní úrovní. I proto jsou tolik oblíbeným společníkem do letadla, když krásně odhluční zvuk motoru. Sony WH-1000XM4 jsem takto testoval v několika různých prostředích. Při poslechu na rušné ulici v Praze okamžitě přestanete vnímat projíždějící auta a ruch ulice. Stejně tak velmi dobře sluchátka odhluční zvuky při přepravě MHD. V rámci testování jsem zkoušel ANC také v parku v blízkosti fontány, kdy ale zvuk crčící vody byl stále mírně slyšitelný. Záleží tedy na konkrétní frekvenci zvuku, většinu spektra však sluchátka bez problémů obourají a vy si užíváte nic než božské ticho.

Při konzumaci videí jsem nezaznamenal žádné zpoždění, které by sledování znepříjemňovalo. Stejně tak mohu pochválit kvalitu hovorů. Sluchátka disponují několika mikrofony, které se starají o přesné zaznamenání vašeho hlasu a jeho následný přenos. Pokud posloucháte soubory MP3 a AAC, potěší vás možnost upscalingu DSEE Extreme, který dokáže nahrávky převést do hi-res kvality. Pokud však nejčastěji využíváte služby jako Spotify, případně Tidal, pravděpodobně tuto funkci moc nevyužijete.

Líbilo se nám
  • excelentní ANC
  • špičkový zvuk
  • výraznější basy
  • nízká latence při sledování videí

Funkce a ovládání: každý si přijde na své

Ovládání (spuštění/vypnutí přehrávání, přeskakování mezi skladbami, úpravu hlasitosti, spuštění chytrých asistentů) obstarává ploška na pravém náušníku, která v 9 z 10 případů zareaguje velmi pohotově na vaše pokyny. U předchozí generace si někteří uživatelé stěžovali na problémy s ovládáním v zimních měsících, kdy mělo docházet k samovolnému přepínání skladeb apod. Tento nešvar Sony řešilo softwarově a lze předpokládat, že u nových sluchátek se s ním již nesetkáte.

Sony WH-1000XM4
Sluchátka lze bez problémů nosit i s brýlemi

Samotné spárování telefonu nebo jiného zařízení se sluchátky lze obstarat čistě skrze Bluetooth, případně za pomocí NFC. Telefon tak stačí přiložit ke sluchátku, aby došlo k rychlému spárování. Neměl jsem problém sluchátka spárovat ani s počítačem či tabletem. V tomto ohledu opět chválím aplikaci, která je velmi přehledná, intuitivní a nabízí mnoho pokročilých funkcí. Právě zde si můžete korigovat nastavení ANC či ambientního režimu, v němž sluchátka propouští zvuk z vašeho okolí. Dokonce lze uložit všechna nastavení a naimportovat je do jiného telefonu, což je velmi užitečné při výměně smartphonu.

Sluchátka se mohou rovněž inteligentně učit a rozpoznávat místa, na kterých se nacházíte. Podle chování uživatele a míst, která navštěvuje, následně regulují ANC/ambientní režim. K otestování této funkce je nicméně potřeba sluchátka používat dlouhodoběji, tudíž nemohu tuto funkci adekvátně zhodnotit. Nakonec dodám, že přes aplikaci lze sluchátka také aktualizovat.

Sony WH-1000XM4
Nové funkce zásadně zvýší uživatelský komfort.

Nyní se pojďme zaměřit na tři nejzajímavější novinky zásadním způsobem ovlivňující uživatelský komfort. První z nich je tzv. multipoint connection, což znamená, že sluchátka můžete připojit k více zařízením najednou (maximálně však 2). Během používání tak ladně přecházíte například mezi telefonem, tabletem a počítačem. Vše je navíc maximálně intuitivní, takže jakmile sluchátka rozpoznají, že jste z tašky vytáhli tablet, na něm si pustili video, a telefon schovali do kapsy, přepnou na zdroj zvuku z tabletu. Při příchozím hovoru však prioritizují zdroj zvuku z telefonu. Tato zásadní funkce dorazí formou aktualizace zhruba v polovině srpna, všem budoucím majitelům tedy doporučuji jednou za čas otevřít aplikaci a zkontrolovat, zda je již aktualizace dostupná.

Druhou zajímavou novinkou je režim „Speak-to-Chat“. Ten automaticky rozpozná, když potřebujete s někým hovořit a po prvním vysloveném slovu zastaví přehrávání hudby a vypne ANC. Je důležité zmínit, že tento režim funguje pohotově a k pozastavení přehrávání/vypnutí ANC dochází velmi rychle. Jedná se o vcelku jednoduchou funkci, která je však velmi dobře zpracována a jistě ji oceníte. Délku pozastavení si navíc můžete upravit podle potřeb, standardně činí 30 sekund.

Třetí zásadní novinkou je automatické rozpoznání nasazení sluchátek na uších. Dřívější generace touto funkcí nedisponovala. Pokud jste si tedy sluchátka sundali, nedošlo k automatickému pozastavení přehrávání. Sony WH-1000XM4 však pomocí senzoru přiblížení a gyroskopů odhadnou, jestli je máte na uších, či nikoliv. Automaticky tak pozastaví/spustí přehrávání hudby. V případě, že si sluchátka sundáte a během 15 minut zpět nenasadíte, automaticky se vypnou.

Líbilo se nám
  • snadné ovládání
  • možnost uložit a naimportovat nastavení z aplikace
  • multipoint propojení
  • funkce „Speak-to-Chat“
  • automatické pozastavení/spuštění přehrávání

Výdrž baterie: více než 24 hodin

Sony WH-1000XM4 vás nezklamou ani v oblasti výdrže. Výrobce slibuje až 30 hodin poslechu na jedno nabití a z používání mohu potvrdit, že výdrž je opravdu monstrózní. V případě potřeby můžete navíc sluchátka nabít během pouhých 10 minut na pět hodin poslechu, na pravidelné nabíjení tak nemusíte myslet. Sluchátka navíc můžete s připojeným drátem klidně poslouchat i „vypnutá“, hlasitost však není tak vysoká a ANC či další režimy nebudou fungovat. Nabíjení probíhá skrze USB-C, kterým dost pravděpodobně nabíjíte i telefon či další elektroniku.

Líbilo se nám
  • extrémně dlouhá výdrž
  • možnost rychlého nabití během 10 minut

Zhodnocení

Sony WH-1000XM4 se během používání osvědčila. Jsou to povedená uzavřená sluchátka s bezkonkurenčním aktivním potlačením hluku, která nabídnou obří výdrž i špičkové konstrukční zpracování. Spokojen jsem byl také s aplikací, která obsahuje spoustu nastavení včetně možnosti uložení veškerých parametrů a jejich importu do jiného telefonu.

Sony WH-1000XM4

Hlavní výhody nové generace pak spočívají ve funkci „Chat-to-Speak“, možnosti simultánního propojení s více zařízeními a automatickém zastavení/zapnutí přehrávání při nasazení a sundání z uší. Pokud hledáte kvalitní sluchátka, nevadí vám uzavřená konstrukce (která není vhodná na sport, ale zato nabídne lepší utěsnění) a jste ochotni do nich investovat 10 590 Kč, jedná se o skvělou koupi, kterou nelze než doporučit.

Konkurence

Velmi zajímavou alternativou jsou Sennheiser Momentum Wireless 3. Novinka nabídne skvělé zpracování i výbornou kvalitu poslechu, kterou doplňuje povedené aktivní potlačení okolního hluku

Pokud se neobejdete bez ANC (aktivního potlačení okolního hluku), ale preferujete opravdu bezdrátovou variantu, doporučuji zvážit nákup Sony WF-1000XM3, majitelům iPhonů (a dalších produktů z Apple ekosystému) zase AirPods Pro.

Klady
  • kvalitní zpracování
  • nadstandardní výdrž
  • špičková kvalita zvuku
  • excelentní ANC
  • povedená doprovodná aplikace
  • automatické zapnutí/zastavení přehrávání
  • bohatý obsah balení
  • velké množství dalších funkcí
Zápory
  • vyšší pořizovací cena
Diskuze ke článku
Honza Krass
Honza Krass
Naposledy upraveno: 6. 8. 2020 18:24
Píšete "nízká latence při sledování videí" Vzhledem k tomu, že oproti xm3 nemá Snapdragon ale Mediatek a nepodporuje aptx low latency mě zajímá jak to je při sledování filmů (netflix) na televizi, počítači nebo při hraní her (mobil,pc) jestli tam je poznat zpoždění zvuku, když má jenom LDAC. který má o něco horší latenci.

Druhá věc je, kolik se dá naráz připojit zařízení.

A za třetí, zvuk hovorů při volání, tak špičkový jak říkáte nebo je to tragédie jako u xm3?
Honza Krass
Honza Krass
1:03 "mostová vycpávka je o něco tenčí" nemělo to být spíš tlustší? :D
Mara Studna
Mara Studna
Bomba od Sony!!!
Vaclav Napravnik+
Vaclav Napravnik+
Mám 2 generaci těchto sluchátek a nedám na ne dopustit. Koupil jsem i AirPody Pro a ANC je u Airpodu tak 1/5 co u Sony. Škoda ze 2 generace měla microUSB. Jinak vydrž pořád přes 25 hodin po více než 2 letech .

Osobně bych chtěl slyśet jak se snimi telefonuje protože 2 generace je nepoužitelná na hovor , pravé v tomto exceluji AirPody .

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze