Sony WF-SP800N
recenze

Sony WF-SP800N

Špunty, které drží a nepustí

Skutečně bezdrátová sluchátka špuntového typu má ve své nabídce v několika variacích také Sony. My se dnes blíže podíváme na letošní novinku WF-SP800N, která cílí především na sportovněji zaměřené jedince. Speciálně se nosí v uších, nabízí aktivní potlačení okolního hluku, jsou odolná a s ohledem na vyšší cenu již přináší dotykové ovládání.

Sportovat se sluchátky je v posledních letech běžný jev. V poslední době však výrazně vzrostla touha po tom, oprostit se od zavazujících drátů. Jsme tak svědky přívalu bezdrátových sluchátek s Bluetooth. Při tréninku však jistě nechcete řešit, jak sluchátka sedí a zda je máte zcela správně v uších. Právě tento problém se pokouší řešit letošní novinka od Sony. Model WF-SP800N pořídíte za zhruba 5 tisíc korun a v rámci bezdrátových špuntových sluchátek by měl patřit jednoznačně k tomu lepšímu.

Technické parametry Sony WF-SP800N

Hmotnost (pouzdra/sluchátka) 59 g/9,8 g
Barevná provedení modrá, černá, bílá
Připojení Bluetooth 5.0
Kodeky SBC, AAC
Délka poslechu (dle výrobce) až 13 hodin hudebního poslechu, až 8 hodin hovoru
Celková délka poslechu (při dobíjení z pouzdra) 26 hodin poslechu, 16 hodin hovoru
Obsah balení sluchátka, USB-C/USB-A nabíjecí kabel, příručka pro rychlý start a silikonové náušníky několika velikostí
Výrobcem doporučená cena 5 499 Kč

Konstrukční zpracování: ostudu vám neudělají

Sony WF-SP800N patří spíše mezi větší špunty, které se rozhodně neschovají do vašich uší a netváří se maximálně nenápadně. Avšak to zřejmě vůbec nebyl cíl výrobce. Sluchátka mají primárně dobře hrát, pěkně vypadat a sedět v uších. Pro tyto účely jsou vybaveny tzv. závěsnými oblouky. V balení dostanete hned dvě různé velikosti a k nim ještě tři velikosti samotných špuntů. Závěsné oblouky vyplní prostor ve vašem ušním boltci tak, aby sluchátka pevně seděla v uších a nevypadávala.

Myšlenka je to dozajista ušlechtilá, leč realita není tak úžasná, jak hlásá samotné Sony. Dvě velikosti závěsných oblouk stačí, to ano. Jenže sluchátka v uších bezpečně drží pouze, pokud jste v klidu, případně se věnujete běžné chůzi. Běh nebo chůze po schodech již může způsobit, že sluchátka mají tendenci vypadávat. Zde je samozřejmě nutné dodat, že vždy půjde o konkrétní tvar uší. Konkrétním člověku sluchátka sedět mohou, ale přesto doporučujeme je vyzkoušet. Jestli hledáte taková, která vás při sportu nezklamou, jistě nechcete šlápnout vedle.

Sony WF-SP800N

U závěsných oblouků a samotných špuntů ještě zůstaneme. Jelikož jsou obě části výměnné, nesedí na samotném sluchátku zcela pevně. Občas se tak stalo, že mi po vyjmutí z uší spadl špunt na zem. Netřeba dodávat, že si toho nemusíte všimnout. Možná by bylo lepší, kdyby byl špunt se závěsným obloukem spojen a výměna by probíhala jednodušeji.

Sluchátka můžete klidně opláchnout vodou.

Samotný vzhled se mi líbí. Výrobce kombinuje matný plast s lesklou plochou, skrze kterou se sluchátka ovládají. Kromě námi testované černé varianty můžete sáhnout ještě po bílé a modré. Barevně se samozřejmě liší i pouzdro, ve kterém sluchátka přebývají, když je zrovna nepoužíváte. Pouzdro je oproti sluchátkům až příliš obyčejné. Sony vsadilo na matný a nepříliš vzhledný plast. Mám rovněž obavu, že bude časem trpět na škrábance, což také nepotěší.

Chuť si lze závěrem spravit zvýšenou odolností. Sluchátka se pyšní certifikací IP55, což znamená, že nevadí, když je polijete nebo zmoknou. Výrobce přímo vybízí k tomu, že je lze například po sportu opláchnout.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • povedený design
  • zvýšená odolnost IP55
  • snaha o lepší držení v uších
Nelíbilo se nám
  • při větších otřesech mohou z uší vypadnout
  • riziko ztráty výměnných špuntů

Zvuk: důraz na hloubky

Špuntová sluchátka se od počátků pasují do role, kdy uspokojí zejména uživatele toužící po dunivých basech. Utěsnění pomocí samotných špuntů zajišťuje skutečně hutné basy, ale současně nedochází k potlačení dalších složek zvuku, což je samozřejmě dobře. Z kodeků je k dispozici AAC a SBC, což je běžný standard. Bohužel například na kvalitnější LDAC se nedostalo ani přes vyšší cenu sluchátek.

Sony WF-SP800N

Kvalita zvuku tak nebude natolik špičková, jak by skutečně velmi nároční uživatelé mohli požadovat. Na druhou stranu, pakliže budete hudbu konzumovat v MP3, skrze Spotify nebo YouTube Music, nebudete ničím limitováni. Jelikož jsou sluchátka vybavena mikrofony, můžete skrze ně i telefonovat. V tomto případě vás však protistrana zpravidla uslyší velmi špatně, typicky například v MHD, kde je silný okolní ruch.

Líbilo se nám
  • kvalitní zvuk
  • výraznější basy
Nelíbilo se nám
  • méně komfortní telefonování
  • chybí kodek LDAC

Funkce a ovládání: dotyku nefandím

Jak jste si již z fotografií mohli povšimnout, na samotných sluchátkách nejsou žádná tlačítka. Veškeré ovládání je svěřeno do rukou dotykových ploch, jedná se o ta lesklá místa. Pomocí různých gest pak můžete využívat širokou škálu funkcí. Rozhodně přijde vhod nahlédnout do uživatelské příručky, která je k dispozici i on-line, případně využít aplikaci od Sony, kde si lze vše přehledně nastavit.

Základní ovládání si nicméně osvojíte poměrně rychle. Dlouhé přidržení prstu na obou sluchátkách spustí párování s novým zařízením. Pravé sluchátko pak nativně ovládá přehrávání, kdy krátké klepnutí prstem pozastaví/spustí přehrávání. Dvojitý stisk vás posune na následující skladbu, trojitý na skladbu předcházející. Pomocí levého sluchátka můžete měnit hlasitost, krátké poklepání jej navýší, přidržení sníží. V nastavení lze pak zvolit i gesta pro krátkodobé ztlumení, případně i ovládání hlasového asistenta. V každém případě však platí, že dotykové ovládání na relativně malých špuntech není vůbec pohodlné. Na druhou stranu ani případná malá hardwarová tlačítka situaci příliš nezachraňují. Osobně jsem proto při využívání raději sahal po telefonu.

Stáhnout Sony | Headphones Connect

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Nelíbilo se nám
  • nepohodlné ovládání

Výdrž baterie: velmi dlouhá

Malé špunty mají mezi všemi sluchátky značnou nevýhodu v podobě minimálního prostoru pro baterii. Sony se však povedl vcelku husarský kousek, dnes testovaná sluchátka při poslechu hudby s aktivním potlačením okolního hluku vydrží hrát 9 hodin. Pokud funkci vypnete, prodlouží se výdrž k 13 hodinám. Co je však důležité, na tyto výrobcem udávané hodnoty se lze skutečně dostat.

Sony WF-SP800N

Pocit opojného štěstí nad skvělou výdrží však hatí pouzdro. Nyní nechme stranou jeho vzhled, ale uvnitř je baterie, která vám sluchátka dokáže nabít pouze jednou. Následně bude nutné jej dobít skrze USB-C. Tato činnost zabere zhruba 2,5 hodiny. Na bezdrátové nabíjení je bohužel nutné zapomenout, což je docela škoda.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
Nelíbilo se nám
  • chybí bezdrátové nabíjení

Zhodnocení

Bezdrátová sluchátka Sony WF-SP800N jdou rozhodně zajímavým směrem se zaměřením na sportující uživatele. Pro tyto účely mají vylepšení uchycení v uších a rovněž zvýšenou odolnost, která dovoluje je klidně i opláchnout vodou. Potěší také možnost využívat i jen jedno sluchátko nebo dlouhá výdrž na nabití. Kvalita zvuku je dostatečná pro široké spektrum posluchačů. Nevýhodou je, že i přes očividnou snahu nemusí dobře držet v uších a obyčejně vypadající nabíjecí pouzdro má v sobě energii jen pro jedno dobití. Ke komfortu nepřispívá ani dotykové ovládání.

Sony WF-SP800N

Pokud chcete být věrni Sony, ale současně nevyžadujete sportovní vzhled, můžete sáhnout po špuntech WF-1000XM3, které stojí podobně, ale kladou důraz na elegantní vzhled sluchátek i nabíjecího pouzdra.

Velmi zajímavou a opět podobně naceněnou alternativou jsou Samsung Galaxy Buds+. Za 4,5 tisíce korun nabídnou skvělý zvuk, nadprůměrnou výdrž a kompaktnější pouzdro, navíc rovněž s podporou bezdrátového nabíjení.

Klady
  • sportovní vzhled
  • závěsné oblouky do uší
  • zvýšená odolnost (IP55)
  • velmi dobrá výdrž
  • sluchátka hrají nezávisle na sobě
  • kvalitní basová složka
Zápory
  • absence kodeku LDAC
  • tendence občas vypadávat z uší
  • malá baterie v pouzdru
  • chybí bezdrátové nabíjení
  • snadná ztráta výměnných špuntů
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze