Sony WF-1000XM3
recenze

Sony WF-1000XM3

Jen stěží najdou konkurenci
21

Společnost Sony patří mezi zavedené výrobce sluchátek, jejichž produkty si zaslouženě odnáší ta nejvyšší hodnocení. Jednou z hlavních kategorií, kde sluchátka od Sony vyčnívají, je schopnost potlačení okolního hluku. A tou nás uchvátila i dnes testovaná bezdrátová sluchátka Sony WF-1000XM3, která se řadí do kategorie „skutečně bezdrátových“. Další důvody, proč nás tato sluchátka zaujala, se dozvíte v následující recenzi.

Sluchátka Sony s krkolomným označením WF-1000XM3 představují to nejlepší, čím se momentálně může japonský výrobce v segmentu bezdrátových sluchátek pochlubit. Samozřejmostí je špičkové zpracování, pokročilé technologie, ale i nadprůměrně dlouhá výdrž. Za to vše pak zákazník zaplatí částku, která přesahuje cenu většiny podobných sluchátek na trhu. Vyplatí se tato investice?

Technické parametry Sony WF-1000XM3

Typ sluchátka uzavřená, dynamická
Reproduktor sluchátka 6mm, kulatý, neodymový magnet
Frekvenční odezva (komunikace přes BT) 20 – 20 000 Hz (vzorkovací frekvence 44,1 kHz)
DSEE HX ano
NFC ano (v pouzdru)
Hmotnost pouzdra přibližně 77 gramů
Doba nabíjení pouzdra přibližně 3,5 hodiny
Hmotnost jednoho sluchátka přibližně 8,5 gramů
Doba nabíjení baterie sluchátek přibližně 1,5 hodiny
Profily A2DP, AVRCP, HFP, HSP
Podporované formáty SBC, AAC
Verze Bluetooth Bluetooth 5.0
Barevné varianty černá a stříbrná
Aktivní potlačení okolního hluku ano
Obsah balení sluchátka, pouzdro, 7× silikonové nástavce, USB kabel, návod
Výrobcem doporučená cena 6 497,7 Kč

Obsah balení: myslelo se na vše

V bílé krabičce jsem kromě sluchátek s nabíjecím pouzdrem nalezl rovněž kabel typu USB-C/USB-A, sadu návodů a množství silikonových nástavců. Vybere si tak doopravdy každý a v balení mi absolutně nic nescházelo.

Sony WF-1000XM3

Konstrukční zpracování: naprosto precizní

Pokud jste již někdy měli tu čest s jinými „pravými“ bezdrátovými sluchátky, asi vás, stejně jako mne, překvapí velikost nabíjecího pouzdra. To se rozhodně řadí mezi větší a do přední kapsy kalhot si jej pravděpodobně nedáte. Hmotnost 77 gramů je pak zcela v pořádku.

Zpracování pouzdra je perfektní, vrchní víko imituje kov a spodní část má příjemný silikonový povrch, díky němuž jen tak nevypadne z ruky. Vše spolu perfektně lícuje a kombinace černé a bronzové vypadá velmi dobře. Pokud by vás však tato barevná varianta nezaujala, výrobce nabízí ještě stříbrnou verzi. Díky zaoblené spodní straně bohužel není možné pouzdro postavit jinak než víkem dolů nebo jej nechat ležet na boku. Na zaoblené spodní straně se rovněž nachází moderní USB-C konektor, který slouží pro nabíjení.

Sony WF-1000XM3
Spárování smartphonů přes NFC funguje perfektně.

Po otevření pouzdra na vás vykouknou samotná sluchátka, která jsou v pouzdře úhledně uložena a přidržuje je poměrně silný magnet, jenž je nenechá vypadnout ani když pouzdro převrátíte vzhůru nohama. Vytažení sluchátek z pouzdra je však naštěstí pohodlné stejně jako jejich následné uložení. Po otevření si jistě rovněž všimnete červeně svítících diod po stranách sluchátek či loga technologie NFC s podsvícenou linkou, která prosvítá i v zavřeném stavu. Po vytáhnutí sluchátek a připojení k telefonu sluchátka zablikají modře a poté, co si je nasadíte do uší, již nesvítí, aby šetřila energii. Podpora NFC znamená, že lze se sluchátky velmi rychle spárovat jakýkoliv telefon, který touto technologií disponuje. Osobně jsem takto vyzkoušel spárovat tři smartphony a vždy úspěšně.

Samotná sluchátka mě překvapila tím, jak dobře sedí v uších, kde jsou uchycena hned na třech bodech (konkrétně jde o tragus, antitragus a antihelix). Problém jsem neměl ani během lehce sportovních aktivit, jako je například cvičení na workout hřišti. Zde je však potřeba zdůraznit, že sluchátka nejsou určena ke sportování a nedisponují žádnou zvýšenou odolností před potem nebo deštěm, takže doporučuji zvýšenou opatrnost.

Výborně funguje rovněž proximity senzor, který okamžitě rozpozná, když si sluchátka vytáhnete z uší. V tu chvíli přestane hrát hudba a ihned po nasazení se zase přehrávání spustí. Na sluchátkách rovněž stojí za povšimnutí dostatečně velká dotyková plocha na vnější straně či zlaté piny, které pochopitelně slouží k nabíjení v pouzdře.

Zvuk: pro fajnšmekry

Po zvukové stránce reprezentují sluchátka to nejlepší, co lze od tohoto typu konstrukce získat. Zvuk je bohatý, dobře prokreslený a zábavný při poslechu všech žánrů. Díky ekvalizéru dostupnému v aplikaci Sony Headphones Connect si navíc můžete vybrat přesně takové nastavení, které bude vyhovovat vašim preferencím. Rovněž hlasitost je více než dostatečná, avšak neubírá na kvalitě reprodukce ani při nejvyšším možném nastavení.

Sony WF-1000XM3
Aktivní potlačení okolního hluku dělá divy.

Funkce aktivního potlačení okolního hluku funguje excelentně a pokaždé, když ji aktivuji, mě překvapí, jak dobře sluchátka odruší vše okolo. Pro lepší představu – sluchátka hrají i bez zapnutého potlačení hluku skvěle a poslech s nimi je parádní, ale rozdíl mezi vypnutým a zapnutým potlačením hluku je tak markantní, jako kdybyste vyměnili obyčejné plastové pecky, které vám možná ani ne úplně dobře sedí v uších, za uzavřená mušlová sluchátka. Sony se podařilo tohoto efektu docílit díky přítomnosti zvukového procesoru QN1e, který pomocí soustavy mikrofonů na každém sluchátku zpracovává okolní hluk, „vyneguje“ jej a uživateli doručí krásně odhlučněný poslech.

Poslechu napomáhá rovněž propojení každého sluchátka jednotlivě se zdrojem signálu (smartphonem), na rozdíl od většiny sluchátek, která přenáší zvuk ze zařízení nejprve do jednoho sluchátka a z něj následně do druhého. Kvalitativní nárůst jsem oproti jiným sluchátkům pozoroval nejen při poslechu hudby, kdy se sluchátka držela zdroje signálu „zuby nehty“ a neodpojovala se ani na delší vzdálenosti, ale i při telefonních hovorech. Protistranu jsem slyšel čistě i v rušných prostorech či místech s horším příjmem (typicky chodby metra) a stejně tak si na kvalitu hovorů nikdy nestěžovala protistrana.

Funkce a ovládání: chytrá a intuitivní

Ovládání sluchátek probíhá primárně skrze dotykové plošky, které spolehlivě reagovaly na všechny mé příkazy. Na rozdíl od dalších podobných sluchátek jsem se tak setkával opravdu minimálně s tím, že by po provedení gesta, například dvojkliku pro posunutí na další skladbu nebo trojkliku pro navrácení na skladbu předchozí, nenastalo to, co jsem očekával. Spolehlivě fungovala rovněž další gesta. Několikrát mi přišla vhod rovněž funkce automatického vypnutí po pěti minutách od vyndání sluchátek z uší, čímž se šetří energie, a automatického zapnutí po nasazení zpět do uší.

Sony WF-1000XM3
Google Asistent přijde vhod, pokud se telefon nenachází ve vašem dosahu.

Ihned po schopnosti potlačit okolní hluk je podle mě další velkou přidanou hodnotou sluchátek podpora Google Asistenta. Chytrého asistenta jsem vyzkoušel několikrát, přestože hlasovým asistentům obecně příliš neholduji, a fungoval naprosto bezproblémově. Využít jej můžete například v situacích, kdy máte nasazena sluchátka, ale telefon se nenachází ve vašem dosahu nebo byste jej například museli zdlouhavě vytahovat z batohu. V mém případě jsem takto díky Asistentovi zjistil odpovědi na různé obecné dotazy typu, jaká je venkovní teplota nebo kdy bude zapadat slunce. V neposlední řadě je potřeba dodat, že spuštění Asistenta probíhá dlouhým podržením sluchátka, které si k této akci navolíte v aplikaci Sony Headphones Connect.

V této aplikaci si rovněž můžete přizpůsobit fungování sluchátek, regulovat intenzitu funkce Ambient Sound, aktivovat Adaptive Sound Control, kdy sluchátka upravují Ambient Sound podle okolního prostředí, nebo aktualizovat software. Poklepáním na levé sluchátko se rovněž přepíná mezi zapnutým potlačením okolního hluku, zapnutím Ambient Sound nebo jeho vypnutím. Zde si také zároveň můžete vybrat z několika přednastavených režimů ekvalizéru i přepínat mezi přehrávanými skladbami.

Aplikace Sony Headphones Connect

Výdrž baterie: jednoduše excelentní

Výdrž je rozhodně jednou ze silných stránek testovaných sluchátek. Výrobce udává výdrž až 24 hodin při zapnuté funkci potlačení okolního hluku, kdy se počítá s tím, že sluchátka zvládnou až 6 hodin přehrávání a zároveň je můžete třikrát nabít v pouzdru, kdy jedno nabití zabere přibližně 90 minut. Při vypnutém potlačení okolního hluku byste se měli dostat až na celkovou hodnotu 32 hodin.

Sony WF-1000XM3

Z dlouhodobého používání mohu potvrdit, že pokud začnete poslouchat s plně nabitými sluchátky i pouzdrem, není problém se dostat na celkovou hodnotu přesahující 20 hodin se zapnutým potlačením hluku. Pochopitelně záleží rovněž na nastavené hlasitosti. Druhou uvedenou hodnotu s vypnutým potlačením okolního hluku bohužel nemohu potvrdit, neboť jsem se nikdy nepřinutil poslouchat hudbu se sluchátky po tak dlouhou dobu, aniž bych nevyužil jejich největší přednosti. Za zmínku ovšem stojí možnost si sluchátka během 10 minut nabít, což zajistí následný až 90minutový poslech.

Výdrž sluchátek je úctyhodná.

Nabíjení sluchátek probíhá skrze dodávané pouzdro, které plní rovněž ochrannou funkci. Do něj stačí připojit dodávaný USB-C/USB-A kabel, který následně připojíte k nabíjecímu adaptéru od telefonu. Nabíjení pouzdra pak zabere necelé čtyři hodiny. Jednou z mála věcí, které se dají sluchátkům vytknout, je absence bezdrátového nabíjení. S ohledem na velikost nabíjecího pouzdra by se snad pro cívku mohlo najít místo, a uživatelé by tak získali možnost sluchátka nechat nabíjet po odložení na bezdrátovou nabíjecí plochu doma nebo například v automobilu. Je to dvojnásobná škoda, neboť sluchátka po všech ostatních stránkách představují to nejlepší, co je na trhu možné sehnat. Snad se této možnosti dočkáme příště.

Zhodnocení: pro ty, kteří chtějí to nejlepší

Sluchátka Sony WF-1000XM3 mohu bez dlouhého přemýšlení označit za ta nejlepší bezdrátová sluchátka, která jsem měl doposud možnost vyzkoušet. Jejich koupi tak mohu vřele doporučit všem, kteří hledají to nejlepší na trhu, i těm, kteří se nemusí omezovat rozpočtem. Kromě několikrát vyzdvihované funkce aktivního potlačení hluku sluchátka skvěle drží v uších, perfektně hrají, mají dlouhou výdrž a doprovází je povedená aplikace. K úplné dokonalosti chybí snad jen bezdrátové nabíjení, které Sony opomnělo přidat i do letošní povedené vlajkové lodi Sony Xperia 1.

Konkurence

Mezi konkurenci můžeme zařadit nedávno otestovaná Sennheiser Momentum True Wireless, která se chlubí špičkovým zvukem, ale nepodporují potlačení okolního hluku.

Sennheiser Momentum True Wireless

Zajímavou alternativou mohou být rovněž Samsung Galaxy Buds, která jsou, co se rozměrů pouzdra týče, značně kompaktnější a skvěle si rozumí se smartphony Samsung. Podobně jako Sennheiser však nedisponují aktivním potlačením okolního hluku.

Samsung Galaxy Buds
Klady
  • líbivý design
  • precizní zpracování
  • nadprůměrná výdrž
  • velmi dobrá ergonomie sluchátek
  • špičková kvalita poslechu
  • aktivní potlačení okolního hluku
  • dedikovaná aplikace
  • sluchátka hrají nezávisle na sobě
  • bohaté možnosti nastavení
  • velké množství dodávaných nástavců
  • kvalitní spojení bez výpadků
Zápory
  • objemnější nabíjecí pouzdro
  • absence bezdrátového nabíjení
Diskuze ke článku
Tomason
Když stojí airpody 5 a půl tisíce, tak tyhle jsou vlastně zadarmo.
Dragereker
Škoda že sú tak drahé, hneď by som kúpil :D
Majky
Dnes si je jdu vyzvednout. Nemůžu se dočkat.
R
Jednou jsme nachytali jednoho audiofila, co si myslel, že značka a velká cena=špičková kvalita a ejhle. Půjčili jsme mu sluchátka za 50$ z Číny a jak si pomlaskával, takže tyhle předražený špunty ani nahodou.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze