Sony SmartWatch
recenze

Sony SmartWatch

Tak trochu chytré hodinky
40

Dnešní recenze bude svým způsobem netradiční. Redakčním testem totiž neprošel mobilní telefon, nýbrž speciální hodinky od Sony. Nejde však o obyčejné hodinky. Sony SmartWatch jsou příslušenstvím k vašemu telefonu s Androidem a chtějí vám usnadnit jeho práci s ním. Co tedy umí a jak jsou užitečné? Nejen to se dozvíte v dnešní recenzi.

Sony SmartWatch - oficiální fotografie

Na samotný úvod se sluší připomenout, že SmartWatch nejsou prvním počinem japonského výrobce v oblasti náramkových přístrojů. Už v roce 2006 jsme měli tu čest Bluetooth hodinkami MBW-100 a o čtyři roky později se známějšími LiveView. Letos na barcelonském kongresu Sony ukázalo svůj nejnovější počin pojmenovaný Smart Watch. Pokud bychom název volně přeložili, šlo by o „chytré hodinky".

Sony Smart Watch totiž nejsou jen prostým ukazatelem času, který zkrášluje vaši ruku. Vychytralé hodinky od Sony se totiž prostřednictvím Bluetooth spojí s vaším Android telefonem a zprostředkují vám vybrané informace na barevném displeji. Na hodinkách si tak přečtete nové zprávy, e-maily, události v kalendáři a spoustu dalšího.

Technické parametry Sony SmartWatch

Technické parametry Sony SmartWatch
rozměry 36 x 36 x 8 milimetrů
hmotnost 15,5 gramů
úhlopříčka displeje 1,3 palce
rozlišení displeje 128 x 128 pixelů
typ displeje OLED, kapacitní
pohotovostní doba až 1 týden
vibrace ano
Bluetooth ano - verze 3.0
cena (cca) 2000 Kč

Obsah balení

Ani v případě hodinek nezačneme nijak jinak, než obsahem základního balení. V krabici najdete samotný modul hodinek a sportovní pásek vyrobený z gumy. Kdyby vám toto jednoduché spojení nevyhovovalo, je k dispozici ještě možnost upevnit hodinky na vlastní pásek. Posledním dílem příslušenství je nabíjecí USB kabel.

Design a konstrukce

Samotný modul hodinek je barevně laděn do černé přední strany a bílých zad. Předělem je kovový proužek zasahující až do přední strany a mírně vystupující nad displej, čímž jej i chrání. Sony zvolilo zakulacený design a hodinky víceméně zapadají do dnešního trendu. Samozřejmě ale jde o velmi subjektivní dojem. Smart Watch ale budily v mém okolí převážně pozitivní reakce co se designu týče.

Sony SmartWatch jsou opravdu prťavé

Jak si můžete povšimnout z fotografií, Smart Watch jsou opravdu velmi malinké, což lze doložit čtvercovými rozměry, kdy má strana 36 milimetrů. Tloušťka pak činí příjemných 8 milimetrů. Naposledy zmíněný rozměr ale platí čistě jen pro modul hodinek. Na zadní straně se nachází ještě klip na pérku, pomocí kterého hodinky upevníte na přibalený pásek. S tímto klipem se tloušťka zvýší zhruba o 5 milimetrů. Dlužím vám ještě údaj o hmotnosti. Samotné hodinky váží pouhých 15,5 gramu. Pokud je spojíte s kovovou podložkou sloužící k uchycení na libovolný pásek, počítejte s hmotností 26 gramů.

Zadní stranu okupuje výklopný klip k uchycení

Když si hodinky prohlédneme kolem dokola, na mnoho věcí opravdu nenarazíme. Po pravdě vlastně jen na jednu. Na pravém boku se nachází jedno tlačítko, které hodinkám vždy vdechne život. Většinu čelní strany zabírá displej, nad kterým se nachází logo Sony. Zadní strana ukrývá již zmíněný klip, pod kterým se nachází nestandardní nabíjecí konektor. Na jednu stranu je chvályhodné, že Sony konektor schovali a ten nikde nestraší a neruší design, ale jeho tvar je poněkud nepraktický a spojení s nabíjecím kabelem není zcela snadné.

Dlouze se rozepisovat o kvalitě konstrukčního zpracování je zbytečné. Malý přístroj, bez odnímatelných částí je naprosto pevný a nikde nic nevrže. Jedinou výtku tak snad mám jen k bílým zádům, u kterých se neodvažuji hádat, jak dlouho budou odolávat nošení na ruce.

Řemínek a hodinky: aneb jak se nosí?

Již výše jsem se zmínil o tom, že dodávaný řemínek je celý z černé gumy, která si nechá hodně líbit. Škoda, že působí jako magnet na prach a jiné různé nečistoty. Stejně tak čmouhy jsou na denním pořádku. Upevnění modulu hodinek na řemínek je otázkou tří vteřin. Rozevřít klip, nasunout a zaklapnout. Poté hodinky na řemínku sedí jako přibité. Na řemínku naleznete v základu osm dírek, které budou vyhovovat snad každé ruce. Pokud byste přeci jen měli ruku menší či větší, jsou do každého směru k dispozici ještě další dvě zaslepené dírky, které stačí jen šikovně „zprovoznit“.

V základním balení se dodává gumový řemínek

Řemínek je jinak celistvý, bez otvorů. Výsledkem tohoto však je uzavření části ruky pod hodinkami a řemínkem. Nepříjemné pocení, především v posledních parných dnech, není moc příjemné. Naštěstí to ale lze vyřešit použitím vlastního řemínku.

Připojit můžete i vlastní řemínek

Baterie a výdrž

Podrobnější informace o typu a kapacitě baterie výrobce neudává, ale sdílný je k samotné výdrži. Pokud budete SmartWatch používat v podstatě jen jako ukazatel času, dostanete se až na týdenní výdrž. Při občasné práci se pohotovostní doba snižuje na tři až čtyři dny. A nakonec při extrémním používání je to pouze jeden den. Tolik oficiální údaje od Sony. A teď, jaká je realita? Pokud jsem hodinky nechal jen v poklidu spojené s telefonem, kdy se rozsvítily v podstatě jen v momentě, kdy mi přišla SMS či e-mail, dostal jsem na čtyřdenní výdrž. Pokud jsem však hodinky více používal, byla výdrž slabé dva dny.

Dobíjecí kabel nabídne nestandardní konektor

Počítejte tedy spíše s tím, že při aktivním používání je vhodnější hodinky dát večer nabíjet. Standardně je nabíjení umožněno jen přes USB konektor počítače. Postačí ale zapojit USB kabel ke koncovce nějaké nabíječky od mobilního telefonu a hodinky se budou rovněž nabíjet. Nabíjení přes počítač trvá necelou hodinu a půl.

Displej: nepovedený OLED

Displej se musel uzpůsobit menším rozměrům. Počítejte s úhlopříčkou 1,3 palce, na které operuje rozlišení 128 x 128 pixelů. Displej je dotykový – kapacitní typu OLED a je dobře viditelný i z ostrých úhlů. Podporována je i funkce multi-touch, která hraje důležitou roli při ovládání. Kámen úrazu přichází ve chvíli, kdy vyjdete z domova ven. V ten moment na hodinkách téměř nic neuvidíte. Pokud navíc ještě vyjde sluníčko, máte na ruce jen pěkný náramek bez využití. Vhod tak přijde druhá ruka, ze které se stane stínítko. Čitelnost na slunci se Sony vážně nepovedla a do značné míry degraduje používání hodinek. Čitelnost jsme kritizovali už v únoru v Barceloně a doufali jsme, že sériové provedení hodinek bude mít displej v tomto ohledu mnohem lepší. Bohužel se tak nestalo. Displej je ke všemu ještě extrémně náchylný na otisky prstů, které znesnadňují už tak bídnou čitelnost.

Displej ve tmě

Spouštíme: párování a spojení s telefonem

Sony SmartWatch ke své funkci vyžadují telefonem s Androidem, ideálně od Sony Ericssonu / Sony. Nicméně podporovány jsou i další modely ostatních výrobců. My jsme je testovali spolu s Xperií S. Prvním krokem je stáhnutí aplikace Správce LiveWare z Google Play, která slouží k práci s hodinkami. Tento krok nemusí řešit majitelé Sony Ericssonů a Sony telefonů, neboť mají tuto aplikaci předinstalovanou. Poté už lze přistoupit párování a následnému spojení. Na telefonu je nutné zapnout Bluetooth a nastavit viditelnost pro všechna zařízení. Po tomto kroku následuje operace s hodinkami. K jejich zapnutí samozřejmě slouží jediné tlačítko, které je nutné držet tak dlouho, dokud nad displeji neuvidíte ikonky hodinek a mobilního telefonu.

Aplikace Správce LiveWare

Po pár vteřinách dojde k párování, kdy na hodinkách i telefonu potvrdíte vypsaný kód. Jakmile se oba přístroje spojí, přijde na řadu další stahování. Ke správné funkci hodinek musíte stáhnout aplikaci Sony SmartWatch, která slouží jako jakási domovina pro další plug-iny, které učí hodinky novým funkcím. Zbývá dodat, že pokud se vybije telefon, hodinky zůstanou funkční, nadále ukazují čas a ztrátu spojení signalizují piktogramem. Naopak vybijí li se vám hodinky, dojde k rozpojení, které se automaticky obnoví po opětovném zapnutí hodinek.

Doplňky: hodinky se stávají chytrými

Po prvním zapnutí toho hodinky moc neumí. V podstatě jen zobrazit datum a čas. Zde se musím pozastavit nad nepřeložením zkratky aktuálního dne, protože jinak je celé prostředí hodinek v češtině. Dovybavení hodinek se provádí výhradně přes mobilní telefon a Správce LiveWare. V této aplikaci najdete položku Sony Smart Watch, po jejímž otevření se již dostanete ke všemu důležitému. V první řadě jde o aplikace, respektive o plug-iny, které dodávají do hodinek požadované funkce. K dispozici je opravdu nepřeberné množství těchto doplňků, přičemž většina z nich je zcela zadarmo.

Daný doplněk vždy rozeznáte dle názvu, ve kterém se vyskytuje formulace „for SmartWatch“ nebo „pro Smart Extras“. Pokud však nebudete doplňky hledat ručně přes obchod Google, ale využijete právě aplikaci Správce LiveWare, dostanete vyfiltrovaný seznam s těmito doplňky. Vyjmenovávat si zde všechny doplňky by bylo opravdu velmi zdlouhavé, a proto se zaměřím jen na některé. Šikovným doplňkem je Gmail, pomocí kterého vás budou hodinky vibracemi a rozsvícením upozorňovat na nově příchozí e-mail. Hlavičku e-mailu si navíc můžete také přečíst na displeji hodinek. Přímo z hodinek pak můžete vyvolat volbu „odpovědět“, která automaticky naběhne na displeji telefonu.

Doplňky pro hodinky

Neméně praktickým doplňkem jsou SMS zprávy, které si na hodinkách přečtete celé. Velmi snadno můžete navolit volbu „odpovědět“ či okamžitě začít vytáčet číslo, ze kterého vám textovka přišla. Šikovný je doplněk „Nové události“, který sdružuje vše, co se kolem telefonu stalo. Tento doplněk má navíc kromě ikonky i podobu widgetu. Ano, i Smart Watch zvládají widgety. Widgetem je obdařen i doplněk s aktuálním počasím. Nutno dodat, že tyto doplňky jsou samozřejmě závislé na datovém spojení mobilního telefonu. Hodinky by sami o sobě nic nezvládly.

Videopohled

Sony SmartWatch – videopohled

Jako zdařilý, hodnotím doplněk přehrávače hudby. Jedním dotykem si přes hodinky spustíte přehrávání hudby z telefonu a na hodinkách lze navíc i přehrávač ovládat. Dokonce hodinky zobrazí i náhled alba. Povedené. Snadno přístupná je také galerie, jenže prohlížení fotografií na mini displeji nedává velký smysl. Mezi další plug-iny patří Facebook (s možností likování statusů a otevření postu v telefonu), telefonní seznam, kalendář či kalkulačka. Co mě osobně opravdu překvapilo, byla snaha o zakomponování her do hodinek. Prozatím jsou k dispozici dvě, avšak piškvorky na ploše 3x3 políčka se za hru moc považovat nedají. Logická hra, kdy musíte seřadit čísla ve správném pořadí ale už ano.

Závěrem nemohu nezmínit, že veškerá správa prostředí hodinek se provádí přes aplikaci Správce LiveWare na mobilním telefon. Přeskupit si můžete pořadí ikonek v hodinkách a zvolit například jeden ze tří typů hodin.

Prostředí a ovládání: bez prstů ani ránu

Co všechno hodinky umějí, jsme si řekli výše. Jak to ale výrobce dokázal vměstnat na malý displej? A jak vlastně vyřešil ovládání, není příliš krkolomné? Dopředu mohu říci, že toto se Sony povedlo na jedničku. Probudíte je krátkým stiskem bočního tlačítka. Zobrazí se vámi navolený typ hodin, který se nastavuje přes telefon. Dále se dostanete dvěma způsoby: opětovným stiskem tlačítka se přesunete na místo, kde jste minule skončili. Stejnou funkci má i tah prstem po displeji zprava doleva. Z tohoto zároveň vyplývá, že hodinky nelze okamžitě zhasnout. K tomu dojde automaticky po několika vteřinách a nelze to nijak přenastavit.

Úvodní displej a widgety

Samotné prostředí je „dvou patrové“. V prvním patře se nacházejí případné widgety, mezi kterými procházíte horizontálně a vždy vidíte pouze jeden, který zabírá většinu displeje. Úzký proužek v horní části displeje je vyhrazen indikátoru stavu baterie a aktuálnímu času. Pokud prstem potáhnete odspodu nahoru, dostanete se do druhého patra, do seznamu vámi instalovaných doplňků. Ten je zobrazován maticí 2x2 ikonky a opět se v něm pohybujete horizontálně. Multi-dotykový displej je využit pro gesto zpět. To provedete tak, že dva prsty přiblížíte směrem k sobě. Jednoduché a intuitivní i na malém displeji.

Podoba menu s doinstalovanými doplňky

Rychlost prostředí je více než dostačující, vše je pěkně animované. Pouze návraty z doplňků do prostředí jsou provázeny zhruba dvou vteřinovým načítáním ikonek.

Závěrečné zhodnocení: zajímavý doplněk

Hodinky Sony SmartWatch k životu a potažmo používání telefonu nijak zvlášť potřeba nejsou. Na druhou stranu jde o zajímavé příslušenství, které plní úlohu dobře vypadajících hodinek, které navíc dokáží používání telefonu zpříjemnit či přinejmenším ozvláštnit. Vyzdvihnout určitě musím bohatý výběr plug-inů k doinstalování, které nyní pokrývají snad veškeré důležité funkce. Další chvála míří přímo k výrobci za skvěle zvládnuté ovládání na malém displeji.

Lehké hodinky na ruce skoro necítíte

Po výše zmíněných kladech o to více zamrzí, jak se Sony podařilo hodinky skoro úplně pohřbít katastrofálním displejem, na kterém venku není skoro nic vidět. Tím je použití hodinek velmi omezené, neb je většina nosí především mimo domov. Pokud ale zkousnete onu špatnou čitelnost, budete s hodinkami Sony SmartWatch jistě spokojeni. K dobru lze totiž připočíst i rozumnou cenu.

Za zapůjčení hodinek Sony SmartWatch děkujeme oficiálnímu obchodu Sunnysoft.

sony-smartwatch
Klady
  • spousty doplňků
  • pohodlné ovládání
  • příjemné rozměry a hmotnost
  • zdařilý design
Zápory
  • nešikovně umístěný nabíjecí konektor
  • displej venku takřka nečitelný
Diskuze ke článku
Hadas
Hezké, ale hodinky využiju právě venku... Takže zatím budu muset zůstat u svých starých Casio AW-22 :-)
VeseleZviratko
Škoda toho displeje... počkám si na Pebble s e-ink, u hodinek je čitelnost mrtě důležitá.
Jirka
Jak velkou zprávu můžu na hodinkách přečíst? 160 znaků,nebo více? Jak jsem tedy pochopil,tak email se číst nedá? To by byla velká škoda.Má nějaký textový editor pro čtení? Kdyby ano,tak by se to dalo použít na taháky :-)
M
Takže na taháky to asi nepůjde použít... Hodila by se možnost na hodinkách číst text. Umí to vůbec nějaké podobné zařízení? Motorola ACTV nebo iPod nano?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze