Sony SmartWatch 2
recenze

Sony SmartWatch 2

Konečně ty pravé Bondovky
84

Druhá generace chytrých hodinek japonského výrobce je v mnohém lepší. Velký a dobře čitelný displej nabídne mnohem lepší zážitek z aplikací, přibylo NFC i voděodolnost. Hodinky se i snáze nabíjejí a lépe vypadají. Na druhou stranu se výrazně zvýšila také cena a objevují se problémy s konstrukcí. Dokáží si ji nové hodinky obhájit a jak si stojí v porovnání s konkurencí? Na to vše se podíváme v dnešní recenzi.

S chytrými hodinkami, nebo spíše takzvanými wearables obecně, se v poslední době doslova roztrhl pytel. Další a další výrobci představují své „něco“, co si připnete někam na tělo, spojíte s telefonem a využíváte rozšířených funkcí. Mohou to být brýle, náramky, hodinky nebo cokoliv jiného. V tomto novém trendu vypadají zdaleka nejkonzervativněji hodinky, které mnoho z nás nyní nosí a bez větších kompromisů se při srovnatelných rozměrech a hmotnosti mohou stát chytrými.

Sony SmartWatch 2 - oficiální fotografie

Sony má v této oblasti oproti konkurenci celkem slušný náskok, své chytré hodinky v podobě příslušenství LiveView představilo už před třemi lety, předchozí generaci SmartWatch jsme pak zrecenzovali minulý rok. Můžeme jít ale ještě dále do historie, už Sony Ericsson totiž v roce 2006 představil Bluetooth Watch MBW-100 s malým OLED displejem. Sony má tedy rozhodně na čem stavět a nyní tu máme nejnovější iteraci chytrých hodinek. Co nám tedy nabídnou?

Design a hardware: exkluzivní vzhled, ale pryžový pásek

Tak předně, jsou to stále ještě hodinky, a ne přerostlé „cosi“, co se za hodinky vydává. Nová generace je sice o poznání rozměrnější, než subtilní „jednička“, ale vše je stále celkem v normě. Navíc díky absenci nepraktického klipsu jsou hodinky mnohem tenčí. Pokud jste zvyklí hodinky nosit, nepřijdou vám rozměry 42 × 41 × 9 milimetrů nijak přehnané, vadit někdy může jen tloušťka, kvůli které budete mít možná problém s těsnějšími konci rukávů u oblečení. Jinak jsou ale rozměry v normě, to samé mohu říci i o hmotnosti 122 gramů i s páskem. Jsem zvyklý nosit klasické kvalitní hodinky a hmotnost SmartWatch 2 jsem tak vůbec nevnímal. Obecně na ruce sedí stejně dobře, jako jakékoliv klasické hodinky s rozměrnějším ciferníkem a nikde netlačí.

Sony Smartwatch 2 – videopohled

Hodinky také velmi dobře vypadají. Elegantní hranatý design s kovovou unibody konstrukcí a laserem broušenými lesklými hranami hodinkám opravdu sluší a ostudu v žádném případě neudělají ani na formální akci. Kovová konstrukce je špičková, SmartWatch 2 působí velmi bytelně a kvalitně, povrzávání či prohýbání jsou pojmy, které v souvislosti s těmito hodinkami nelze použít ani náhodou. Zamrzí ale, že u jednoho kusu vnitřní část hodinek s displejem postupně začala vyklouzávat z kovového rámu, a občas ji bylo nutno zatlačit zpět. Navíc to není ojedinělý jev, na to samé si stěžují též uživatelé na fórech. To je opravdu škoda. Celé tělo hodinek je voděodolné, splňující certifikaci IP57. S hodinkami je tak možné se vysprchovat, vadit jim nebude ani prašné prostředí. To je jedna z velmi příjemných inovací oproti předchozí generaci, na kterou jste si museli dávat pozor i při umývání rukou, a to je u hodinek trochu omezující.

Technické parametry

Rozměry hodinek 42 x 9 x 41 mm
Hmotnost včetně pásku 122,5 gramů
Voděodolnost ano, certifikace IP57
Materiál těla hodinek hliník
Displej Transreflexivní LCD, 1,6 palce, rozlišení 220 x 176 pixelů
Konektivita NFC, Bluetooth 3.0
Kompatibilita Android 4.0 a vyšší
Nabíjecí konektor microUSB
Obsah balení microUSB nabíječka, poukaz na plnou verzi aplikace Runtastic Pro, návody

Co zamrzí, je pásek. Hodinky se totiž prodávají s nepříliš vzhledným černým pryžovým páskem, koupit si ale můžete přímo od Sony ještě 4 jiné barevné varianty. Mnohem elegantněji ale vypadá dvojice kožených pásků – hnědý a černý, které si můžete rovněž koupit jako příslušenství přímo od Sony. Pokud by vám ani jeden z pásků nevyhovoval, lze si dokoupit jakýkoliv 24mm pásek stejně, jako k běžným hodinkám.

Displej: ani sluníčko už není nepřítelem

Bez displeje není chytrých hodinek. A pro chytré funkce musí být displej co největší. Doufám, že jsou ještě daleko doby, kdy na zápěstí budeme nosit pětipalcová monstra, i u současných hodinek je ale trend zvětšování displejů jasně patrný. Zatímco předchůdce měl malý OLED displej s úhlopříčkou 1,3 palce a rozlišením 128 x 128 pixelů, u SmartWatch 2 je to už jiná káva. Úhlopříčka povyskočila na 1,6 palce. Nezdá se to jako velký rozdíl, ale vězte, že v praxi to hodně poznáte, ovládání aplikací a hodinek obecně je rázem o mnoho pohodlnější. Výrazně se zvedlo také rozlišení na 176 x 220 pixelů, displej tak nově není čtvercový. Pokud na displej nahlížíme měřítkem top smartphonů, nelze ho rozhodně označit za jemný a pixely jsou zřetelně vidět i z běžné pozorovací vzdálenosti, zobrazení je ale dostatečně kvalitní a rastr jako mínus rozhodně nevnímám.

Hodně důležitým vylepšením je čitelnost displeje na slunci nebo jednoduše venku. Ta byla totiž u předchozí generace doslova tragická. Stačilo vyjít ven a na hodinkách jste kvůli slabému OLED displeji neviděli nic. Vlastně viděli, sami sebe v odrazu. SmartWatch 2 jsou v tomto ohledu zcela někde jinde. Technologie tranreflexivního LCD displeje s vysokým jasem podává excelentní výkony. I na poloviční jas je čitelnost výborná i pod ostrým sluncem, díky speciální úpravě displeje lze navíc vždy čitelnost zvýšit změnou úhlu, ze kterého se na hodinky díváte. Na hodinkách je neustále zobrazen čas v jedné z nastavených grafik, a to s neaktivním podsvícením. I v tomto stavu je displej dobře čitelný, případně zase stačí trochu natočit ruku ke světlu a čitelnost je rázem excelentní. Displej se tedy opravdu povedl a z největší nevýhody předchozí generace je rázem jedna z největších přednostní té současné.

Pod displejem nalezneme tři ovládací kapacitní tlačítka, která připomínají ty na Androidu. Jejich funkce je jasná už od pohledu – domeček vás přesune na základní obrazovku, šipka zpět vás vrátí o jeden krok vzad a tlačítko zcela vpravo vyvolá kontextovou nabídku, pokud je u dané aplikace k dispozici (často tomu tak není). Tlačítka nejsou podsvícená a nemají vibrační odezvu, za dobu používání jsem ale nenarazil na žádný praktický problém a ovladatelná jsou bez obtíží.

Hodinky probudíte k životu velkým tlačítkem na pravém boku, jehož design je mimochodem stejný s nejnovějšími Xperiemi s Omni Balance designem. Tlačítko je rozměrné a dobře se tiskne z jakéhokoliv úhlu, jen je nutné myslet na to, že musíte trochu zatlačit. Pod tlačítkem je totiž voděodolná membrána, kterou je nutno stiskem překonat. Zde jsem zaznamenal u některých kusů hodinek dost velké rozdíly. V redakci jsme měli zapůjčeny celkem 3 zcela nové a nerozbalené kusy, dva z nich měly tlačítko poměrně tuhé a jeho stisk byl spíše gumový, třetí pak disponoval komfortně stisknutelným tlačítkem. Jedno stisknutí tlačítka vyvolá podsvícení hodin, druhé vás pak přesune na domovskou obrazovku s ikonkami. Opětovný stisk zase podsvícení vypne a zobrazí zpět hodiny. Jednoduché a intuitivní. Skvěle.

Na levé straně mají hodinky kvůli voděodolnosti pečlivě zakrytkovaný microUSB konektor, skrze který se hodinky nabíjí. To je oproti předchozí generaci velký posun, protože první SmartWatch na sobě měly nevzhledný klips, kterým se připojily do speciálního nabíjecího adaptéru. Toto řešení je mnohem jednodušší a pohodlnější, použít můžete jakoukoliv nabíječku.

Baterie a výdrž: 4 dny na jeden zátah

A když už jsme u toho nabíjení, pojďme si říci, jak dlouho hodinky vlastně na jedno nabití vydrží. Při běžném používání, kdy jsou hodinky spárované a připojené přes Bluetooth a dorazí na ně odhadem tak 100 notifikací denně, přičemž občas jsem se podíval na počasí, kalendář a další podobné funkce, vydrží hodinky 3 až 4 dny. Pokud využíváte různé blbůstky, jako například focení nebo prohlížení obrázků na hodinkách a displejem často svítíte, pohybuje se výdrž kolem 2 a půl dnů. Tak jako tak, je to z mého pohledu únosné a mně osobně nedělalo jednou za 4 dny problém dát hodinky na necelou hodinku na nabíječku.

Ano, hodinky se nabíjejí asi 50 minut do plné kapacity. V případě, že jsou zcela vybité, stačí 5-10 minut k nabití na celodenní používání. Konkurenční, ale ne tak chytré Pebble Smartwatch s e-inkovým displejem vydrží na jedno nabití samozřejmě déle, na druhou stranu větší a chytřejší Samsung Galaxy Gear mají zhruba poloviční výdrž. Také dosah Bluetooth je poměrně dobrý, v budově fungují zhruba ve vzdálenosti 10 metrů a v běžně velkém bytě se vám tak nestane, že by se odpojily. Pokud by se tak ale stalo, upozorní vás na to zavibrováním a šedá ikona Bluetooth v notifikační liště vás v tom utvrdí.

Další barevné varianty pryžového pásku

Spárování a používání

Nyní už víme, jak hodinky vypadají, jak se ovládají i jak dlouho vydrží, a proto si pojďme prozradit, co umí a jak chytré jsou. Před prvním použitím hodinek je musíte spárovat s mobilním telefonem s Androidem, bez toho se nezobrazí vůbec nic, ani čas. Spárování pomáhá vestavěné NFC. Stačí totiž hodinky zadní stranou přiložit k mobilnímu telefonu v místě, kde má NFC anténu, oba přístroje se přes Bluetooth spárují a je hotovo. Hodinky jsou kompatibilní nejen s Xperiemi od Sony, ale jakýmkoliv telefonem s Androidem, podmínkou je ale stažení aplikace Smart Connect pro správu Sony příšlušenství, ze které se následně stáhne software pro ovládání hodinek SmartWatch. Jakmile je tato aplikace nainstalována a předá hodinkám informace, ty ožijí, začnou ukazovat čas a samozřejmě i základní aplikace.

Skrze aplikaci na telefonu poté hodinky spravujete. Naleznete v ní seznam nainstalovaných aplikací, které můžete i z telefonu spravovat. Můžete si například nastavit, na jaké události vás má aplikace Facebooku upozorňovat, které e-mailové účty mají být aktivní, město pro zobrazování počasí a podobně. Zpočátku hodinky chytrostí nepřekvapí a disponují základními aplikacemi pro upozornění na SMS zprávy, kalendář nebo e-maily, nechybí ale ani vzdálené ovládání hudebního přehrávače či nalezení telefonu jeho prozvoněním. Ta pravá síla se ale skrývá v možnosti stáhnout si více než sto dalších rozšiřujících aplikací z Google Play. Odkaz na ně vede přímo z obslužné aplikace a lze je i filtrovat podle kategorie. Nic důležitého nechybí – je tu Facebook, Twitter, Gmail a nově i upozornění na Hangouts. Nechybí aplikace pro zobrazení počasí i takové specialitky jako krokoměr (informace přebírá z telefonu), Runtastic nebo fotoaparát, v kteréžto aplikaci vidíte přes Bluetooth přenášený obsah z fotoaparátu telefonu.

Podoba aplikací na SmartWatch 2

Vývojáři ale pro SmartWatch naservírovali i takové šílenosti jako Solitaire, možnost psaní SMS zpráv a další chuťovky, které asi drtivá většina lidí neocení. Hodinky mají smysl právě jako centrum pro zobrazení upozornění, a jako takové fungují výborně. Důležité také je, že v nových SmartWatch fungují i aplikace napsané pro předchozí generaci chytrých hodinek. V seznamu aplikace nijak nepoznáte, po spuštění v hodinkách ale díky horší grafice a původně čtvercovému tvaru displeje už ano. Nijak to ale nevadí.

Notifikace jsou propracované, ale...

Do hodinek jsme si tedy naládovali desítky více či méně užitečných aplikací a teď čekáme, co hodinky na to. Jak tedy vlastně fungují? Jak už jsem zmínil, největší smysl mají při zobrazování upozornění. Jakákoliv (podporovaná) notifikace na telefon dorazí, zobrazí se na hodinkách. Ty vás na nový obsah upozorní zavibrováním, které je decentní, ale dostatečně silné. Hodinky se zároveň rozsvítí, zvukové upozornění není k dispozici, což ale ani není potřeba. Stačí tak zvednout ruku a hned víte, co se děje nového, což je asi ten nejideálnější způsob.

Podoba hlavního menu s ikonkami aplikací a nastavení

Oproti konkurenčním Galaxy Gear mají SmartWatch 2 velmi silnou výhodu ve způsobu podávání notifikací. Pokud chcete, dokáží totiž hodinky zobrazit až prvních zhruba 200 znaků z dané notifikace, ať už je to nový e-mail (odesílatel, předmět a začátek těla), SMS zpráva nebo chat na hangoutu. A to je ohromně užitečné a návykové, já osobně jsem toto považoval za nejdůležitější vlastnost SmartWatch 2 a důvod, proč mi přirostly k srdci více, než Galaxy Gear. Hned jsem totiž věděl, zda mám kvůli e-mailu, který mi svůj začátek díky notifikaci právě předává, vytahovat z kapsy telefon a začít něco řešit, nebo to počká. A to je velmi důležité. I když jsem byl tedy o každé novince informován dříve a intenzivněji než na telefonu, telefon jsem vytahoval méně. A například při rychlém pěším přesunu ze schůzky na schůzku nebo hlavně při řízení auta je tento způsob „bytí v obraze bez aktivního zásahu“ velmi užitečný. Za mě tedy palec nahoru.

Tři druhy zobrazení notifikací - první typ zobrazí i poměrně hodně textu

Pokud ale nechcete hned vědět, co se konkrétně děje a stačí vám úspornější způsob notifikací, hodinky vám rovněž vyjdou vstříc. Můžete si totiž nechat zobrazit jen ikonku společně se základním detailem o notifikaci (například odesílatel) nebo pouze ikonku. Tak jako tak se můžete k podrobnějším informacím dostat klepnutím na notifikaci, poté se skrze kontextové tlačítko můžete notifikaci spravovat. Většinou je jedinou možností zobrazení konkrétní události v telefonu. Tam ale závisí na aplikaci, jak dobře toto funguje. Zatímco například Twitter vás přenese v telefonu přímo na konkrétní tweet, gmail otevře jen aplikaci a konkrétní e-mail si musíte vyhledat sami.

Stahovací notifikační lišta se třemi posledními notifikacei a notifikační centrum zobrazující všechny notifikace

Nepraktické je, že se přečtení notifikací nijak nesynchronizuje s mobilem. Pokud vám přijde přes noc 50 e-mailů a vy si je ráno v telefonu přečtete, v hodinkách vás bude stále strašit padesátka. V hodinkách není žádná volba pro označení všech notifikací, případně notifikací z nějaké aplikace jako přečtených. To nicméně můžete udělat v telefonu v aplikaci SmartWatch, kde v jednotlivých aplikacích tuto volbu naleznete, je to ale zdlouhavé a nepohodlné.

Počasí je aplikací pro předchozí SmartWatch 1, s hodinkami dosanete plnou verzi aplikace Runtastic pro Android

K posledním třem notifikacím se dostanete i skrze vysouvací lištu na hodinkách. Ta dále obsahuje i informace o nabití baterie, signalizaci připojení Bluetooth, čas a ikonku upozorňující na notifikace. Veškeré notifikace pak najdete i na jedné hromadě pod dedikovanou ikonou. Mezi aplikacemi se posouváte klasicky swipnutím ze strany na stranu, aplikaci si můžete řadit podle četnosti použití nebo podle abecedy. Potěší, že aplikace mají aktivní ikonky zobrazující počet nových událostí. Veškeré odezvy jsou velmi rychlé a prakticky okamžité, ovládání velmi pohodlné a snadné. V této oblasti ušly hodinky opravdu kus cesty oproti předchozí generaci a v podstatě nemám, co bych vytkl.

Jsou to i hodinky

Hodinky samozřejmě umí zobrazovat i čas. Ciferník je zobrazen neustále bez aktivního podsvícení a vybrat si můžete z pěti stylů – jednoho digitálního a čtyř analogových, které jsou ale vzhledem k nižšímu rozlišení při vypnutém podsvícení hůře rozpoznatelné.

Výběr ciferníků

Hodinky umožní také pohodlné vyřizování hovorů. Nedá se s nimi sice volat jako s Galaxy Gear a bondovský efekt u nich není tak silný, i tak si ale na obsluhování hovorů skrze ně zvyknete. V případě příchozího hovoru začnou hodinky silně vibrovat, zobrazí fotku, jméno a číslo volajícího. Hned tak víte, zda má cenu vytahovat hned teď telefon nebo ne. Kromě odmítnutí hovoru máte možnost i ztlumit vyzvánění, což se hodí zejména když nemáte telefon u sebe.

Viditelnost ciferníku je i při vypnutém podsvícení dobrá

Zhodnocení a závěr

Sony si evidentně vzalo připomínky k první generaci svých SmartWatch k srdci a u druhé generace v podstatě odstranilo vše, co nám u předchůdce vadilo. Hodinky nabijete běžným microUSB kabelem, displej je výborně čitelný za všech situací, hodinky se snadněji ovládají a jsou rychlejší. Líbil se mi také styl notifikací, které jsou dostatečně informativní, a hned víte, co se v telefonu děje. Poměrně dobrá je i výdrž – 4 dny běžného používání už je akceptovatelná hodnota. Potěšila mě i bohatá nabídka aplikací, která, co se týče notifikací, zahrnuje všechny aplikace, které běžně používám. V neposlední řadě musím pochválit design a zpracování. Hodinky jsou přiměřeně velké, elegantní, kovové a ještě k tomu voděodolné. Až na gumový pásek nemám, co bych vytkl.

Co naopak zamrzí je u některých kusů mírně tužší tlačítko a problém s vyklouzáváním části displeje z kovové obruby. Dále bych přivítal synchronizaci přečtení notifikací mezi telefonem a hodinkami. Často jsem měl na hodinkách desítky notifikací, které už jsem si na telefonu dávno přečetl a na hodinkách jsem je musel znovu po jedné odklepnout.

Celkově hodnotím SmartWatch 2 od Sony velmi pozitivně. V současnosti představují ideální kompromis mezi chytrostí a výdrží baterie. Neobsahují fotoaparát, nedá se s nimi volat, nemají xjádrový procesor, ale díky tomu vydrží rozumně dlouho na jedno nabití a hlavně potěší detailními notifikacemi, o které jde u chytrých hodinek, alespoň zatím, především.

Konkurence

Cena pohybující se kolem 4 tisíc Kč je sice o dost vyšší než u první generace, v současné době je ale odpovídající. Konkurenční a podobně drahé Pebble SmarWatch nejsou tak elegantní a jejich využitelnost je vzhledem k omezenějšímu počtu aplikací a monochromatickému displeje nižší. Navíc se musí nabíjet speciální nabíječkou. Fungují ale i s iOS.

Samsung Galaxy Gear

Oproti výrazně dražším hodinkám Samsung Galaxy Gear s cenovkou přes 7 tisíc Kč pak Sony bojuje lepší výdrží (Galaxy Gear vydrží jen jeden den), snadným nabíjením, kompaktnějšími rozměry a lepším řešením notifikací. Galaxy Gear naopak nadchnou vestavěným fotoaparátem, pedometrem a lze s nimi i telefonovat.

sony-smartwatch-2
Klady
  • dobře vyřešené notifikace
  • bohatá nabídka aplikací
  • displej dobře čitelný za všech situací
  • nabíjení skrze standardní microUSB konektor
  • voděodolnost
  • dobrá výdrž na jedno nabití
  • elegantní vzhled
Zápory
  • nevzhledný pryžový pásek v základním balení
  • problémy s konstrukcí - vyklouzávání displeje z obruby
  • přečtení notifikací v telefonu se neprojeví v hodinkách
Diskuze ke článku
MILAN BADO
MILAN BADO
Dobrý den mám problém s připojením mých sw 2 vlastním sony z5 premium a od doby kdy mi přistál android 6.0. Se mi po 2 dnech odpojí musím v nastavení resetovat nastavení WiFi Bluetooth a datového připojení vše znovu přihlásit a mám na dny klid jenže mě to furt nebaví tak jestli nevíte jak na to díky moc
Lukáš
Pěkné chytré hodinky, tímhle směrem si to dovedu představit. Jen té vodotěsnosti bych už moc nevěřil kdyby výlézal displej a vnitřnosti, snad je to chyba jen nějaké série. S tím od samsungu se to nedá vůbec srovnat.
sy35
Do ciferníku lze někomu dát - hodinky mají číselník.
Milan Hájek
Milan Hájek
Naposledy upraveno: 5. 11. 2013 09:48
Hodinky používám zhruba týden a jsem maximálně spokojený. koupil jsem variantu s kovovým řemínkem, která v článku není zmíněná a řemínek je velmi elegantní. Rozhodně doporučuji si za tento řemínek připlatit. Co se notifikací týče, je vhodné misto jednotlivých aplikací (gmail, sms atd.) nainstalovat aplikaci Watchit! https://play.google.com/store/apps/details?id=se.petersson.watch&hl=cs která přebere veškeré notifikace z telefonu z jakékoli aplikace, jde detailně nastavit které notifikace chci zobrazovat a které ne a hlavně je možné jedním klikem vymazat všechny notifikace.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze