Sennheiser Momentum Wireless 3
recenze

Sennheiser Momentum Wireless 3

Když se spokojíte s tím nejlepším
20

Příznivci kvality mají při výběru „around-ear“ sluchátek téměř vždy jednu, maximálně dvě možné volby, a to kvůli kvalitě, která se u velkých značek dědí generačně. Uživatelé pak většinou nehledají jinde. Pokud chcete opravdu špičku a nezáleží vám tolik na ceně, určitě by vás měla zaujmout dnes recenzovaná Sennheiser Momentum Wireless 3.

Po více než roce od recenze Sennheiser Momentum se podíváme na novou generaci Momentum Wireless 3. Už na první pohled ctí tradice značky, a to nemusíte sluchátka ani zapínat. Jakmile je poprvé uvidíte, je vám jasné, že „jste doma“. Ikonický vzhled má téměř až magické schopnosti, a tak se sluchátka musela podívat i k nám do redakce. Jaká jsou? To prozradí tato recenze.

Obsah balení: vše potřebné

V poměrně malé krabici nalezneme nahoře přenosné pouzdro v šedé barvě, ve kterém jsou složená sluchátka a nezbytná kabeláž. Jde zejména o propojující kabel s 3,5mm jackem na jednom konci a 2,5mm jackem na druhém. Dočkali jsme se i klasického USB-C–USB-C kabelu pro nabíjení, ale adaptér do elektrické sítě si již musíte obstarat sami. V balení nechybí ani speciální redukce z USB-C na USB-A. Veškerou kabeláž snadno uložíte v kapse v pouzdru, což je praktické. Ochranný měkčený vak, který známe z Momentum Wireless, chybí, ovšem pouzdro je praktické, navíc lehce vyztužené, takže se pro přenášení hodí více.

Technické parametry Sennheiser Momentum Wireless 3

Hmotnost 303 gramů
ANC/Transparent Hearing ano/ano
Výdrž s ANC zhruba 17 hodin
Vypnutí složením sluchátek ano
Pozastavení při sundání sluchátek ano
Uživatelsky vyměnitelná baterie ne
Konektivita Bluetooth 5, NFC
Kodeky SBC, aptX, aptX™ Low Latency, AAC
Frekvenční rozsah 6 Hz až 22 000 Hz
Obsah balení sluchátka, pevné pouzdro, nabíjecí USB kabel, jack audiokabel, adaptér USB-A, manuál
Barevné varianty Black a Sandy White
Cena 10 000 Kč

Konstrukční zpracování: dospělá elegance

Máte rádi chladivý dotek kovu a libujete si v měkké kůži? Pak jste na správné adrese, tělo Momentum Wireless 3 je hodnotnými materiály doslova poseté, plastu je zde minimum. A když je použit, jen proto, aby byla zachována rozumná hmotnost. Sennheiser nám i tentokrát ukázal, že špičkově hrající sluchátka musí i dobře vypadat, a to tento hudební gigant zvládl dokonale i u nové generace.

Náušníky jsou u tohoto typu sluchátek velice důležité. Pokud nejsou pohodlné, sluchátka mohou hrát sebelépe, ale dříve či později je budete chtít odložit, nebo vyměnit. Zde se toho však obávat nemusíte – jemná kůže je pohlazením pro vaše uši a přijdete si, jako kdybyste leželi na tom nejměkčím a nejpohodlnějším polštáři. Ani po několika hodinách s nasazenými sluchátky nepozorujete žádná otlačená místa nebo jakýkoliv nepříjemný pocit, o což se stará adaptivní pěna. Kromě kožených náušníků se můžete s koženými prvky setkat také na mostu sluchátek.

Sennheiser se u mostu tentokrát rozhodl pro kůži hladkou a vynechal žluté štepování, což nelze kritizovat. Sluchátka působí dospělým dojmem a struktura kůže u původní generace mohla někoho na pohled iritovat, ale to je věc názoru. Jednolitost celého řešení si vás získá. Samotný most už není zdvojený, což u mě, alespoň zpočátku, vzbuzovalo mírnou obavu ze stability, protože právě zdvojený most se lépe rozložil. Obavy byly zbytečné – sluchátka na hlavě drží velice pevně. Most i kloub jsou přitom z matné oceli, což je záruka dlouhé životnosti. Pokud vás zaujala zmínka o kloubech, vězte, že i Momentum Wireless 3 lze složit pro snazší přepravu. Novinkou je, že pokud sluchátka složíte, automaticky se vypnou a jakmile je rozložíte, automaticky se zapnou a spojí s naposledy spárovaným zařízením. To je mimochodem neuvěřitelně návykové, nemusíte myslet na manuální vypnutí, ani čekat na limit, po kterém se sama vypnou.

Sennheiser se tentokrát rozhodl pro kůži hladkou.

Za pohodlím samozřejmě je konstrukční řešení „around-ear“, česky „okolo uší“. Zatímco u sluchátek „on-ear“ („na uších“) máte náušníky v přímém kontaktu s ušima, v případě „around-ear“ jsou uši přímo v mušlích.

I u kvality konstrukce lze pokračovat v superlativech. Sluchátka jsou skutečně bytelná a nemusíte se obávat je rychle skládat. Právě to je něco, co odlišuje opravdu vrcholné modely od těch základních, kdy máte při každém skládání strach, abyste sluchátka nezlomili.

Sennheiser Momentum Wireless 3

Kontrolní otázka: víte, kde je na těle Momentum Wireless 3 plast? Na první pohled to tak nevypadá, ale plastové jsou mušle z vnější strany. Pokud se ptáte, zda tento detail nějak ubírá na celkovém dojmu, můžeme vás uklidnit. Kovové plošky by možná někoho potěšily, ovšem jde tu o hmotnost i praktičnost. Plast navíc není žádný levný bakelit, ale matný a kvalitně vyhlížející, díky čemuž nám jeho použití nijak nevadí.

Hmotnost zhruba 300 gramů sice není zanedbatelná, přesto se na hlavě příjemně rozprostře a ani po dlouhé cestě s nasazenými sluchátky nemáte nepříjemný pocit. Tato generace je sice cca o 35 gramů těžší než předchůdce, ovšem na hlavě rozdíl téměř nepoznáte.

Líbilo se nám
  • luxusní materiály
  • kvalitní zpracování
  • strohý, přesto nápaditý design
  • automatické vypnutí a zapnutí
  • skvěle sedí na uších
Nelíbilo se nám
  • pro někoho vyšší hmotnost

Ovládání: mechanicky, prosím

Sennhesier ctí tradice, i Momentum Wireless 3 se tedy ovládají pomocí hardwarových tlačítek. Výrobce nepodlehl tlaku okolí, kdy se hodně sluchátek ovládá dotyky. Efektní to možná je, ovšem nic pro konzervativce a hlavně – doteky nejsou vždy tak přesné. O nevýhodě v podobě problémů, pokud máte kupříkladu vlhké/studené prsty, nemluvě.

Sennheiser Momentum Wireless 3

Na pravé mušli nalezneme kromě 2,5mm šroubovacího konektoru se zámkem také USB-C pro nabíjení a pět tlačítek, přičemž jedno je multifunkční. Tři hlavní tlačítka slouží pro zesílení/zeslabení hlasitosti a uprostřed je tlačítko, kterým můžete skladby pozastavit/spustit, případně přeskakovat (dvojí tisk způsobí přechod na další skladbu, trojitý na předchozí). Nad hlavním blokem tří tlačítek je speciální multifunkční jezdec, který upravuje ANC a režim průchodnosti. Pokud je jezdec zcela nahoře, je ANC vypnuté, pokud uprostřed, je zapnuté. Pokud jezdec posunete zcela dolů, zapojí se do hry pružinka, která jezdec vrátí zpět do polohy „uprostřed“ a aktivuje se režim průchodnosti, tedy opak ANC. Opětovným posunutím tlačítka se deaktivuje režim propustnosti a aktivuje se zpět ANC, opět pomůže pružinka.

LED světlo je opravdu výrazné.

Poslední tlačítko slouží k párování. Postačí jej podržet zhruba po dobu 5 vteřin, přičemž výrazné LED světlo střídavě modré a červené barvy upozorní na spuštěný režim párování. LED zároveň dokáže upozornit na probíhající nabíjení, případně na nutnost sluchátka nabít (červené světlo). Zcela subjektivně je dioda až zbytečně velká, ovšem nejde o negativum, někomu výraznější světlo to může přijít vhod.

Sennheiser Momentum Wireless 3

Možná namítnete, že u podobných sluchátek byste očekávali zajímavější ovládání, ovšem opět se vracíme k začátku – sluchátka jsou spíše konzervativnější a pro zájemce o ně bude tento styl ovládání zřejmě mnohem příjemnější. Samozřejmě i toto řešení má svá „ale“. Zatímco dotyková ploška je většinou větší, tlačítka zde jsou menší a zpočátku je budete chvíli hledat, respektive budete si zvykat na jiné rozložení než u Momentum Wireless. Každopádně pochvalu zaslouží za reakční dobu a také pogumované provedení, které vám na rozdíl od kovových plošek nebude prokluzovat pod prsty.

V pravé mušli je rovněž NFC pro snadné párování. Telefon s NFC a zapnutým Bluetooth tedy stačí jen přiložit a sluchátka se během okamžiku automaticky spárují. Na obou mušlích jsou také mikrofony sloužící pro aktivní potlačení okolního hluku a režim propustnosti (Transparent Hearing). Mikrofony navíc oceníte i při vyřizování hovorů, kdy si protistrana nikdy nestěžovala na kvalitu zvuku, právě naopak.

Líbilo se nám
  • moderní USB-C
  • multifunkční tlačítko ANC/režimu průchodnosti
  • NFC párování
Nelíbilo se nám
  • tlačítka budete zpočátku hledat

Výdrž: menší, ale stále skvělá

Uvnitř je baterie s kapacitou 330 mAh, která má garantovat 17hodinový poslech včetně zapnutého ANC. To nás zpočátku udivilo, protože předchozí generace garantovala 22 hodin a běžně jsme se v součtu dostali na zhruba 21 hodin. Sennheiser byl tentokrát zbytečně skromný. I když uvádí výdrž okolo 17 hodin, problémem nebylo ani 19 hodin, pokud jsme se mírnili s hlasitostí (40 až 60 %). Můžete nám věřit, že za naprosté většiny okolností je 60% hlasitost naprosto dostatečná.

Sennheiser Momentum Wireless 3

Nabíjení je vcelku rychlé. Pokud využijete klasickou 230V nabíječku, kterou určitě již doma máte, 100 % stavu baterie je otázkou 2 hodin. Pokud se vám po celém dlouhém dni sluchátka vybijí a vy přesto chcete poslouchat dále, lze je připojit kabelem. V takovém případě jste již závislí jen na výdrži zdroje zvuku. Zde se opět zastavíme u šroubovatelného 2,5mm jacku, díky kterému se nemusíte obávat, že kabel omylem vytrhnete.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž baterie
  • šroubovací 2,5mm jack
  • vcelku rychlé nabíjení

Zvuk: zase dál

Nebudeme vám lhát, když jsme dostali na testování Momentum Wireless 3, ptali jsme se, co se vlastně dalo ještě zlepšovat. Kvalita výstupu je i u předchozí generace jedním slovem špičková, a tak jsme se spíše obávali, zda se nebude Sennheiser snažit něco dobarvovat, aby zvuk nové generace působil líbivěji pro masy. To se naštěstí nestalo – Sennheiser nás opět přesvědčil o tom, že je mistrem ve svém oboru.

Sennheiser Momentum Wireless 3

Zvukový výstup produktů této značky je zcela charakteristický, povšimnout si můžete například zaostřených výšek, na basy je zde kladen menší důraz než například u Sony a jsou také halenější. Nudnější skladby jsou díky dynamičnosti mnohem zajímavější, přesto výstup nahrávku nijak nedeformuje, nerozporuje tak s autorským záměrem. Za zhruba tři týdny intenzivního používání jsme si všimli, že nás opět začaly bavit skladby, kterých jsme se skrze Momentum Wireless předchozí generace již přeposlouchali. Je tedy zřejmé, že posun v kvalitě tu je, libovat si budete primárně v naprosté čistotě projevu. Má to samozřejmě i své úskalí, pokud budete poslouchat nahrávky v nízké kvalitě, Sennheiser Momentum Wireless 3 vám dají poslechnout i to, co byste možná ani nechtěli – tedy naprostou pravdu. I díky tomu budete stále častěji sahat jen po opravdu kvalitních nahrávkách ve vysokém rozlišení, za které nakonec rádi utratíte své peníze.

Sennheiser Momentum Wireless 3

Aktivní potlačení okolního hluku funguje skvěle, ještě lépe než u předchozí generace. Na rozdíl od ní navíc potěší, že ANC lze vypnout, stejně jako režim propustnosti (Transparent Hearing), který umožní poslouchat jak hudbu, tak ruchy okolí.

Osobně musím Sennheiser pochválit také za to, že šíření hudby skrze Bluetooth 5.0 je stejně kvalitní jako v případě klasického spojení kabelem – žádných rozdílů jsem si nevšiml. Dodáme, že sluchátkům nechybí ani kodek aptX a SBC (SBC, aptX, aptX Low Latency, AAC). Mezi podporované profily patří A2DP, AVRCP, HSP a HFP. Škoda tedy snad jen chybějícího kodeku aptX HD.

Zvuk můžete korigovat skrze aplikaci Smart Control.

A pokud by vám výstup z jakéhokoliv důvodu nevyhovoval, máte možnost upravit jej pomocí aplikace Smart Control. Ta nabídne jednoduchý ekvalizér, kterým můžete doladit to, co vám nevyhovuje, tedy například podpořit basovou složku. V rámci testování jsme samozřejmě zkoušeli různá nastavení, ovšem vždy jsme se vrátili k tomu původnímu, které pro nás přichystal Sennheiser z továrny. To nám totiž ve všech případech vyhovovalo nejvíce. Po připojení sluchátek k aplikaci máte navíc možnost vypnout/zapnout ANC i jej přímo v aplikaci uzpůsobit.

Stáhnout Smart Control

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Můžete například zvolit režim Anti Wind, který maximálně vykrývá problémy, kdy se zvuk větru při sepnutém ANC zesiluje. Na druhou stranu se musíte smířit s menším „utěsněním“ ANC, což je logické, aplikace však nastaví vhodný kompromis. V aplikaci lze také sluchátka aktualizovat, případně vypnout ženský hlas, který oznamuje zapnutí, párování, vypnutí, přepnutí režimů a podobně. Aplikace samozřejmě prozradí i stav nabití sluchátek v procentech.

Líbilo se nám
  • špičkový zvuk
  • režim propustnosti
  • skvěle fungující ANC
  • hrají bezdrátově i skrze kabel
  • podpora kodeku aptX

Zhodnocení: skvělá investice

Testování sluchátek Sennheiser Momentum Wireless 3 nás velice bavilo. Jsou skvěle zpracovaná, hrají ve všech ohledech výborně a aktivní potlačení okolního hluku funguje dle představ. Oproti původní generaci chválíme možnost ANC vypnout, stejně tak oceňujeme novinku v podobě režimu propustnosti a senzoru nošení, který automaticky pozastaví skladbu, pokud sluchátka sejmete z uší a zavěsíte si je za krk. Ovládání je věcí zvyku, nám hardwarová tlačítka vyhovují, stejně tak oceňujeme jejich pogumovaný povrch, díky němuž je velmi snadno nahmatáte.

Sennheiser Momentum Wireless 3

Bez obav můžeme říci, že ve své kategorii „around-ear“ sluchátek a v cenové třídě okolo 10 tisíc jde zřejmě o nejlepší volbu. Je to samozřejmě subjektivní názor, ovšem pokud chcete poslouchat skladby tak, jak je interpret zamýšlel, je Sennheiser zřejmě nejblíže originálu.

Klady
  • špičkový zvuk
  • kvalitní konstrukce a povedený design
  • kovové a kožené prvky
  • skvěle fungující režim ANC a režim propustnosti
  • senzor nošení
  • slušná výdrž baterie, rychlé nabíjení
  • velmi pohodlná na uších
  • povedený ekvalizér
Zápory
  • vyšší hmotnost
  • baterie není uživatelsky vyměnitelná
Diskuze ke článku
Petr Šraier
Petr Šraier
Naposledy upraveno: 26. 6. 2020 09:12
"Zvukový výstup produktů této značky je zcela charakteristický" .... autor to jistě mínil dobře, nicméně u špičkových sluchátek za 10 litrů bych očekával zvuk neutrální (a on takový jistě bude).
Jinak mě ale překvapuje, že sluchátka nepodporují též aptX HD (aptX High Definition - high-definition audio up to 48 kHz sampling rates and sample resolutions up to 24 bits), případně aptX Adaptive, což bych u takového modelu čekal. Minimálně "24 bit/48 kHz" je vzorkování, kde se začíná mluvit o nějakém opravdu kvalitním poslechu. A věřte mi, že s kvalitními sluchátky rozdíl oproti předpotopní "CD kvalitě - 16 bit/44,1 kHz" z roku 1980 rychle poznáte ;-)
aptX High Definition nebo aptX Adaptive NENÍ totéž, jako aptX Low Latency ...! Najděte si na wiki, odkaz sem nelze vložit ...
Pavel Novotný
Děkuji, za pro mě velice přínosnou recenzi.Vlastním sluchátka Sennheiser HD 650 k AV Receiveru Yamaha MusicCast RX-A1070 a Sennheiser Momentum On Ear k mobilnímu telefonu.Špičkový zvuk u těchto sluchátek mohu jen potvrdit a přesto každý model těchto sluchátek má jiný přednes. První zmiňované mají analytický naprosto čistý zvuk a zahrají precizně každý žánr, kterými je nakrmíte. Monumentum mají zase krásný měkký basový přednes. Delší dobu pokukuji po wireless sluchátkách a myslím, že mám už jasnou volbu, ale i tak, si je před nákupem ještě někde poslechnu.
Janek
Jde o nové zařízení a po zkušenosti s řadou výrobků firmy Sennhaiser jsem přesvědčen, že kvalita bude vynikající. Je zde jedno "ale" a to je uživatelsky nevyměnitelná baterie. Stálo by možná za informaci , jaká je životnost této baterie (počet nabíjecích cyklů) a co bude dál? Je pravda, že u jedné serie sluchátek mě vydržely vyměnitelné baterie cca 8 let bez problémů, jaké je to u nevyměnitelných není známo.
Pesedm
Recenze pěkná. Sennhaiser v 99% nezklame.
I když jsem ho tentokrát vynechal a šel do ULTRASONE 🙂
Také hodně záleží na zdroji poslechu a kvalitě nahrávek.
Možná by chtělo vždy ten zdroj pro představu uvést.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze