Sennheiser Momentum True Wireless
recenze

Sennheiser Momentum True Wireless

Ta pravá bezdrátová
6

Plnohodnotně bezdrátových sluchátek není nikdy dost. Má je Apple, Samsung, Sony, B&O, LAMAX i Jabra a chybět nesmí ani zástupce věhlasné značky Sennheiser. Model Momentum True Wireless chce zaujmout především zvukovou kvalitou, která by měla být mnohem lepší než u konkurence. Když k tomu připočteme povedený design, možná se Sennheiser trefil přímo do černého. Nebo tomu bude nakonec jinak?

Plně bezdrátová sluchátka jsou poslední dobou velice oblíbená a my jdeme tomuto trendu rádi naproti. Naposledy jste si u nás mohli přečíst recenzi takových sluchátek v případě LAMAX Dots 1, která útočí primárně cenou. Stejně tak jste si však na mobilenet.cz mohli přečíst recenzi Apple AirPods, Samsung Gear IconX a BeoPlay E8 od B&O. Abychom vám zamotali hlavu ještě více, dnes se zaměříme na model Momentum True Wireless od společnosti Sennheiser.

Sennheiser Momentum True Wireles

Ve velké konkurenci by se Sennheiser mohl ztratit, ovšem jak už z našich recenzí víte, produkty této společnosti patří v oblasti audia k naprosté špičce. Na nás je tak ověřit, zda se Sennheiseru dařilo i v případě čistě bezdrátových sluchátek.

Obsah balení: pouze základ

Obsah balení produktů Sennheiser nebývá bohatý a balení sluchátek Momentum True Wireless netvoří výjimku. V balení tak kromě sluchátek, pouzdra, silikonových koncovek v různých velikostech a nabíjecího kabelu naleznete jen základní dokumentaci. Žádný nabíjecí adaptér nehledejte, použít můžete kupříkladu ten od svého smartphonu. Je trochu škoda, že se nedostalo na nějaký ochranný vak na ochranu látkou potaženého krytu sluchátek, ale investice do něj vás ve srovnání s pořizovací cenou sluchátek okolo 8 tisíc nevyjde draho.

Konstrukční zpracování: palec nahoru

Co se týká vzhledu a provedení čistě bezdrátových sluchátek, až na Apple AirPods jsou si všechna velice podobná. Designově se Momentum True Wireless nejvíce podobají sluchátkům BeoPlay E8, alespoň dle mého subjektivního pohledu. To rozhodně není urážka, naopak – sluchátka BeoPlay patří mezi ta nejpovedenější.

Sluchátka Momentum True Wireless jsou subtilní a poměrně lehká – celková váha činí něco přes 13 gramů, což je skvělá hodnota. Jejich čelní strana však není tak decentní jako u BeoPlay. Jde především o logo společnosti Sennheiser na stříbrném podkladu. I když jsme z toho byli zpočátku trochu v rozpacích, kupodivu v uších vypadají sluchátka hodnotněji než sluchátka B&O. Samozřejmě jde ale o subjektivní názor.

Sennheiser Momentum True Wireless

Co se týká pohodlnosti nošení, jde o „klasická“ špuntová sluchátka, která někomu sedí a jiný je zase nemůže vystát. My doporučujeme vyzkoušet různé koncovky. Pokud vám nebudou sedět ty, které jsou v balení, můžete vyzkoušet i koncovky konkurenčních značek, které možná budete v uších snášet lépe, například pěnové od Comply.

To, že jsou sluchátka plastová, je vzhledem k potřebě nízké hmotnosti naprosto logické. Když si představíte, že uvnitř sluchátek se musí nacházet akumulátor a také chytrá elektronika, která zpracovává zvuk a zároveň rozpoznává vaše doteky při ovládání, je téměř až neuvěřitelné, že jsou sluchátka takto lehká. Plasty samozřejmě perfektně lícují a z vnitřní strany, která se dotýká ucha, jsou navíc pogumované. Díky tomu je nošení opravdu pohodlné a nemáte nepříjemný pocit v uchu.

Sennheiser Momentum True Wireless
Dotyk registruje pravé i levé sluchátko.

Jak už jsme zmínili, dominantou vnější strany sluchátek je logo výrobce, umístěné je na stříbrném podkladu, na kterém jsou vyfrézované jemné drážky do tvaru kružnice. Na světle tedy dochází k lomu světla a kružnice při pohybu zdánlivě otáčí. Do barevných kreací se Sennheiser nepouštěl, což ve výsledku absolutně nevadí. V čem nás Sennheiser naopak velice potěšil je to, že jsou sluchátka odolná vůči stříkající vodě dle certifikaci IPX4. To ne každý z konkurentů nabízí.

Jak jsme již naznačili, samotná vnější část sluchátek, kde se nachází logo, slouží zároveň i jako dotyková ploška, kterou sluchátka ovládáte. Jde o stejné řešení, kterým se chlubí sluchátka od B&O i od Samsungu. Dotyk registruje pravé i levé sluchátko, avšak každé sluchátka má svá konkrétní gesta, která je třeba si nastudovat.

Sennheiser Momentum True Wireless

Co Sennheiser jednoznačně sdílí s BeoPlay E8 a také Gear IconX je čistota – na těle se nenachází žádné mechanické tlačítko, jen skryté LED diody na vnitřní straně sluchátek. Jednou z primárních otázek, které budete u takových sluchátek řešit, je jistě to, jak pohodlně se nosí. Prvně něco málo o usazení. Koncovku stačí jemně vložit do zvukovodu a následně celými sluchátky zatočit. Díky tomu se jemné zahnutí dostane dále do zvukovodu a sluchátka drží doslova jako přibitá.

Design hodnotíme velice kladně, stejně tak i zpracování. Celkově se nám tedy sluchátka velice líbí a jde o ideální kompromis mezi sluchátky vhodnými jak na sport, tak také na běžné použití.

Nabíjecí pouzdro: líbí se nám

Nabíjecí pouzdro je nepostradatelnou součástí všech plně bezdrátových sluchátek. Viděli jsme už mnohá pouzdra, kupříkladu to lesklé plastové u AirPods či kožené tvrzené u sluchátek BeoPlay. Sennheiser se sice inspiroval co se tvaru týká – i tentokrát jde o zaoblený kvádr – však pouzdro není ani kompletně plastové, ani kožené, nýbrž látkové. Ale nemusíte mít strach, látková část je natažena na pevné plastové skořepině. Menším problémem je, že pokud vám na pouzdro omylem kápne něco, co barví, zřejmě to z povrchu nedostanete, takže na to pozor. Pokud pouzdro omylem umažete, samozřejmě jej můžete zkusit vyčistit hadříkem a čistou vodou, stejně jako jakýkoli jiný látkový potah.

Sennheiser Momentum True Wireless

Uzavření pouzdra je jištěno poměrně silným magnetem, který u sebe obě části drží. Magnet je silnější než u pouzdra sluchátek BeoPlay, a tak již není třeba dalšího zabezpečení. I při větší snaze pouzdrem rychle hýbat nedošlo k jeho otevření. Pouzdro by vám tedy muselo vypadnout z ruky, aby hrozilo, že se při pádu otevře.

Magnety drží sluchátka v pouzdru velice pevně.

Z vnější strany pouzdra se nachází výrazný prvek v podobě USB-C konektoru, který slouží pro nabíjení. Za to Sennheiser chválíme. Kromě nabíjecího konektoru zde nalezneme také jedno tlačítko, které rozbliká LED diodu vedle něj. Podle délky stisknutí vám prozradí stav nabití pouzdra, případně sluchátek. Potěšila nás i síla magnetů, které drží sluchátka na svém místě, tedy v jednotlivých výsecích s piny pro nabíjení. Magnety drží sluchátka velice pevně a i když pouzdro otočíte vzhůru nohama a pouzdrem zatřesete, sluchátka se ani nehnou. Samotné vyjmutí vám však problémy činit nebude – sluchátka vystupují z výseku dostatečně na to, abyste je vyjmuli pomocí dvou prstů.

Sennheiser Momentum True Wireless

Samotné nabíjecí pouzdro je opatřeno vlastní baterií, která sluchátka zvládne dobít 2× doplna, a to zhruba za hodinu a čtvrt. Nabíjení pouzdra zabere zhruba 1,5 hodiny při nabíjení ze sítě, tedy za využití vlastního adaptéru. Samotná výdrž sluchátek činí zhruba 4 hodiny, celkem si tedy můžete užít 12hodinového poslechu. V našem případě jsme se tomu opravdu přiblížili – při střední hlasitosti jsme celkem (s odstupy pro nabíjení) poslouchali 11 hodin 40 minut.

Zvuk: paráda

Vzhledem k tomu, že jsem měl v uších již několik takovýchto sluchátek, mohu snadno porovnávat. Na zvukový výstup těch od Sennheiseru jsem se těšil i proto, že mám zkušenosti i se sluchátky jiného typu od téže značky. Na sluchátkách Sennheiser mám rád, že zvukový výstup je velmi stálý, bez různých výkrutů a zabarvení, ale s výraznými basy, což mi osobně vyhovuje. Někomu ale samozřejmě může vyhovovat opak. Zvuk rozhodně nelze srovnávat se sluchátky BeoPlay, protože jejich výstup je více zabarvený, možná až „na sílu líbivější“.

Sennheiser Momentum True Wireless

To, co Sennheiser předvádí u klasických velkých sluchátek, předvádí i v případě modelu Momentum True Wireless. Zvuk je velmi vyvážený, sytý a s příjemnými basy, které lze navíc upravovat ekvalizérem v aplikaci Smart Control. Zvuk se nijak netrhá a téměř každý v mém okolí, kdo si mohl sluchátka vyzkoušet, tvrdil, že se mu zvuk líbí. Výjimku tvořili pouze uživatelé sluchátek Beats a BeoPlay, pro které byl zvuk zkrátka trochu nudnější, než jsou zvyklí. To koneckonců koresponduje i s mými dojmy, takže jsem nebyl překvapen.

Funkce a ovládání: dotýkejte se

Díky dotykové ploše na každém sluchátku můžete využívat celé řady funkcí. Klepnutím nebo gesty tak lze přeskakovat mezi skladbami, pozastavit přehrávání, upravit hlasitost či pracovat s hlasovým asistentem. Volby pak sluchátka potvrzují zvukovou signalizací. Citlivost dotykové plochy hodnotíme jako nadprůměrnou, avšak ne všechny povely se provádějí úplně snadno.

Levé sluchátko Pravé sluchátko
1× klepnutí přehrávání/pauza spuštění hlasového asistenta
2× klepnutí následující skladba režim Transparent Hearing
3× klepnutí předchozí skladba -
Podržení snížení hlasitosti zvýšení hlasitosti

Z tabulky jasně vyplývá, že sahat budete nejčastěji na levé sluchátko, které ovládá přehrávač v telefonu či jiném propojeném zařízení. A to není příliš praktické. Levou rukou není klepání na sluchátko zcela jisté a praváci nemají v levé ruce takový cit, který je potřebný kupříkladu pro návrat na předchozí skladbu (trojité klepnutí na levé sluchátko). První den byl tedy hodně o zvykání si. Častokrát jsme se totiž snažili skladby přepínat pravým sluchátkem, které spustilo hlasového asistenta, v našem případě Siri (jedno klepnutí), případně režim Transparent Hearing (dvě klepnutí).

Stáhnout Smart Control

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Pochválit musíme alespoň citlivost dotykových ploch. Po aktualizaci, která se objevila hned po prvním spárování sluchátek s aplikací Sennheiser Smart Control, byly reakce velmi svižné. Šlo tedy jen o to zvyknout si na jiné fungování, než které mají už několikrát vzpomínaná sluchátka BeoPlay. Nespornou výhodu budou mít v tomto případě leváci.

Sluchátka samotná mají 7mm dynamické měniče a podporují moderní kodek aptX včetně aptX Low Latency i AAC. Potěší též Bluetooth ve verzi 5.0, stejně jako USB-C sloužící pro nabíjení. Díky aptX Low Latency nedochází k téměř žádnému zpoždění a sluchátka lze využít i při hraní her. Zde jsou tedy sluchátka naopak daleko před konkurencí, protože tento kodek rozhodně není u podobných sluchátek standardem. K dokonalosti tak chybí snad jen funkce Active Noise Cancelling, kterou umí například novinka od Sony.

Na krátko se ještě zastavíme u režimu Transparent Hearing. U špuntových sluchátek hrozí, že při nošení zcela ztratíte kontakt s okolním světem. To je logické – jakmile zesílíte hudbu zhruba na 60 % a více, nic jiného neslyšíte, což by mohlo být nebezpečné. Pokud se tedy pohybujete například po městě a nechcete ztratit kontakt s rušným okolím, stačí dvakrát poklepat na pravé sluchátko. Díky integrovaným mikrofonům sluchátka „nasávají“ okolní zvuky a tím vás drží v pozoru. Přímo v aplikaci Smart Control si pak zvolíte, zda chcete po aktivaci režimu vypnout hudbu, nebo pokračovat v přehrávání. Vypnutí reprodukce se hodí v momentě, kdy chcete s někým komunikovat, ale sluchátka si nechcete sundávat. To sice není úplně slušné, ale máte na výběr, takže rozhodnutí je na vás. Aplikace samotná má i vestavěný ekvalizér, který pomůže zvýraznit basy, případně výšky.

Po vyjmutí z pouzdra se automaticky zapnou a připojí.

Doplníme, že sluchátka se po vyjmutí z pouzdra automaticky zapnou a připojí k naposledy spárovaným zařízením, typicky mobilním telefonem či počítačem. Párovací mód na sluchátkách aktivujete klepnutím a 5sekundovým podržením prstu na pravém i levém sluchátku. Dodáme že sluchátka udrží v paměti celkem 8 zařízení. Jakmile sluchátka zaklapnete do pouzdra, automaticky se vypnou a začne proces nabíjení. Sluchátka poznají, pokud je vyjmete z uší. V takovém případě se reprodukce pozastaví a pokračovat bude až v momentě, kdy si je opět vložíte do uší. O zapnutí/vypnutí a procesu párování vás sluchátka informují ženským hlasem v angličtině.

Pokud byste chtěli poslouchat hudbu jen jedním ze sluchátek, můžete, ovšem jen tím pravým. Levé stačí nechat v krabičce. Bohužel tak přijdete o nejeden ovládací příkaz.

Zhodnocení: jedny z nejlepších

Zklamala? Ale kdeže... Sluchátka Sennheiser Momentum True Wireless příjemně potěšila, jak jsme ostatně předpokládali. A proč nepřekvapila? Od výrobku této značky jsme nic špatného nečekali a Momentum True Wireless jsou dalším důkazem, že Sennheiser zkrátka umí.

Sennheiser Momentum True Wireless

Pokud bychom měli srovnávat, tak můžeme bez obav říci, že po stránce zvukové kvality patří k tomu nejlepšímu, tedy samozřejmě v segmentu čistě bezdrátových sluchátek. S cenou těsně pod 8 tisíci patří sluchátka od Sennheiseru k nejdražším, avšak to neznamená, že by měla uniknout vaší pozornosti – právě naopak.

Konkurence

Z konkurence můžeme vyzdvihnout Bang & Olufsen BeoPlay E8 (případně druhou generaci), která jsou velmi podobně zpracovaná a mají kvalitní zvuk i stejný styl ovládání. V závislosti na generaci sluchátek můžete buď nemálo ušetřit, nebo si naopak připlatit, a to zhruba 1 tisíc korun v případě druhé generace sluchátek. Nutno podotknout, že sluchátka BeoPlay hrají na oko líbivěji, což může odradit především audiofily.

B&O BeoPlay E8
BeoPlay E8

Zajímavou alternativou jsou rovněž sluchátka sportovnějšího charakteru, konkrétně Gear IconX, která se prodávají za zhruba 5 tisíc korun. Zaujmou vestavěným fitness trenérem, případně neutrálnějším designem. Zvukově jsou na tom hůře než BeoPlay i Sennheiser, ovšem při běžném poslechu rozhodně neurazí.

Samsung Gear Icon X (2018)
Gear IconX
Klady
  • velmi dobrá kvalita zvuku
  • povedená aplikace
  • luxusní design pouzdra
  • zpracování sluchátek
  • Bluetooth 5.0 a USB-C (na pouzdru)
  • podpora aptX (Low Latency) i AAC
  • slušná výdrž na jedno nabití
  • režim Transparent Hearing
Zápory
  • vyšší cena
  • zpočátku zmatečné ovládání
  • látkový potah může být nepraktický
Diskuze ke článku
Dawe
V této ceně bych už očekával podporu kvalitnějšího kodeku LDAC. Kodeky aptx a AAC mě nikdy zvukově nepřesvědčily. Výdrž nic moc, jinak vypadají sluchátka zajímavě.
puch
A za rok / dva budou komplet na vyhozeni.
skacelp
Nějaká, aspoň základní technická data by nebyla? Neustále a pouze nějaké subjektivní hodnocení, to přece není relevantní, už jenom proto, že někdo má rád holky a jiný vdolky. To pak není recenze, ale reklama.
OSN
Hlavní ovládání na levém uchu mi naopak přijde jako výhoda. Na QC35 mne naopak irituje, že i přeskočit track potřebuje dominantní ruku.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze