Samsung S5611
recenze

Samsung S5611

Top elegán v klasickém duchu

Na redakční test dorazil cenově dostupný a elegantní mobilní telefon Samsung S5611, který na první pohled zaujme kompaktními rozměry, klasickou klávesnicí a poměrně velkým nedotykovým displejem. Dokáže ještě vůbec klasický telefon uspět u zákazníků proti invazi dotykových smartphonů? My si myslíme, že ano.

Mobilní telefony klasické konstrukce s nedotykovými displeji jsou zejména v režii výrobce Nokia. Naštěstí i další významný hráč na poli mobilních telefonů, Samsung, přichází se svým želízkem v podobě modelu Samsung S5611. Dokáže tento designově povedený klasický telefon s pohodlnou klávesnicí přilákat nenáročné uživatele, kteří stále preferují „klasiku“ před dotykovou invazí?

Samsung S5611

Technické parametry Samsung S5611

Kompletní specifikace
Konstrukce118,9 × 49,7 × 12,9 mm, 91 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,4" (240 × 320 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 560 × 1 920), LED dioda, autofocus, video: 320 × 240 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 1×460 MHz, GPU: ne
Paměťvnitřní paměť: 256 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémSamsung OS
Akumulátor1 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostúnor 2014, 1 890 Kč

Samsung S5611 – rychlý videopohled

Obsah balení

  • Mobilní telefon Samsung GT-S5611
  • Nabíječka Samsung s USB konektorem
  • Baterie Samsung s kapacitou 1000mAh
  • Uživatelská příručka
Obsah balení je velmi chudý

Design a konstrukce

Mobilní telefon Samsung S5611 jsme dostali na otestování ve stříbrné variantě, na trhu je k dispozici i varianta černá. Po designové a konstrukční stránce nelze telefonu prakticky nic vyčíst. Telefon padne díky svým rozměrům 118,9 x 49,7 x 12,9 mm a hmotnosti 91 gramů skvěle do ruky a svým tělem upoutává pozornost. Na těle telefonu totiž není pouze laciný plast, ale nalezneme zde i hodnotnější materiály v podobě kovu, a to konkrétně na zadním krytu. Máme tu tak zajímavý paradox – nejlevnější „hloupý“ telefon má hodnotnější materiály a vzhled, než nejdražší vlajkové lodě téhož výrobce. Telefon má decentně zaoblené rohy a výborné konstrukční zpracování. Veškeré části telefonu na sebe bez chybičky pasují a nikde se nesetkáte s prohýbáním ne-li povrzáváním.

Samsung S5611 je elegantní a výborně konstrukčně zpracovaný

Na přední části telefonu nalezneme 2,4 palcový nedotykový TFT displej s QVGA rozlišením (240 x 320 pixelů). Sluchátko se vměstnalo těsně nad displej. V blízkosti sluchátka nenalezneme žádná čidla přiblížení či notifikační diodu. Pod displejem nalezneme logo výrobce Samsung a pod ním dvojici kontextových kláves, středový ovládací a potvrzovací prvek, tlačítka vytáčení a zapnutí/vypnutí telefonu. Pod těmito ovládacími prvky lze již spatřit povedenou alfanumerickou klávesnici, ve které jsou efektně zapracovány stříbrné linky. Klávesnice je kvalitně podsvícena.

Telefon má výbornou klávesnici

Levý bok telefonu skýtá místo pro umístění poutka a rovněž zde našlo uplatnění tlačítko hlasitosti. Pravý bok telefonu dostal praktickou vychytávku v podobě hardwarové spouště fotoaparátu, což není v této cenové kategorii telefonu příliš obvyklé a rozhodně to potěší. Horní část ukrývá 3,5mm jack pro připojení sluchátek a microUSB konektor, který se ukrývá pod efektní zasunovací krytkou. Spodní část je vyhrazena pouze mikrofonu.

MicroUSB konektor je schován pod zásuvnou krytkou

Podívejme se i na zadní část telefonu, která se výrobci opravdu povedla. Nalezneme zde z velké části kovový kryt, který je ve spodní plastové části osazen logem výrobce Samsung. V horní části zadního krytu se nacházejí zleva hlasitý reproduktor, nechráněná čočka 5Mpx fotoaparátu a LED dioda. Zadní kryt lze snadno sejmout zvýšeným tlakem směrem dolů. Sejmutí zadního krytu je nezbytné pro instalaci paměťové microSD karty.

Zadní část telefonu je vyrobena i z kovu

Baterie a výdrž

Mobilní telefon Samsung S5611 drží při životě baterie s kapacitou 1 000 mAh. Tabulkově slibuje výrobce výdrž telefonu v pohotovostním režimu 310 hodin a dobu hovoru 300 minut. Telefon s proprietárním systémem od Samsungu není na energii tak náročný jako vyspělé smartphony a na výdrži je to znát. V praxi telefon dokáže vydržet i pět dní (3 hodiny volání, 20 SMS, 30 min internet, 20 fotografií, hudba). Výdrž lze rovněž ovlivnit i rozvážným užíváním synchronizace e-mailů a vůbec datovým provozem. Při větším vytížení telefon zvládne být v provozu i tři plné dny, naopak pokud vám jen tak leží na poličce a nic s ním neděláte, týdenní výdrž není nereálná.

Baterie se nachází pod krytem, který je z převážné části z kovu

Zvuk

Reproduktor nacházející se na zadním kovovém krytu podává slušný a přesvědčivý výkon. Je dostatečně hlasitý, věrný a nesetkal jsem se s nežádoucími projevy v podobě praskání či rezonování. Hlasitost hudební reprodukce lze přizpůsobit svému sluchu ovládacími tlačítky na levém boku telefonu. V balení telefonu nejsou k dispozici žádná sluchátka. Je tedy nezbytné se porozhlédnout po nějakých vlastních. S připojenými sluchátky hrál přístroj příkladně a běžný uživatel by snad nemohl nic vytknout.

Displej

Přední části telefonu kraluje kromě klávesnice a ovládacích prvků i poměrně rozměrný 2,4 palcový nedotykový TFT displej s QVGA rozlišením (240 x 320 pixelů). Displej dokáže zobrazit 262 tisíc barev a při běžném pohledu nedochází k výraznějšímu zkreslení v podání barev. Nakloněním telefonu již ale dochází ke zhoršení kvality podání barev displeje a je zde patrné i zkreslení. Na sluníčku byl displej čitelný. Vypnutý displej lze probudit stisknutím jakéhokoliv tlačítka a pro odemknutí je zapotřebí stisknout středové potvrzovací tlačítko spolu s levou kontextovou klávesou nebo pro odemknutí či zamknutí postačí podržet na chvilku levou klávesu ve spodní části klávesnice. Na zamknutém displeji se vám ukážou hodiny, datum, den v týdnu i zmeškané hovory a smsky. V menu nastavení lze přizpůsobit i displej. Máte možnosti si upravit pozadí, jak domovské obrazovky, tak i zamknutého displeje. Úroveň jasu displeje lze regulovat v pěti krocích, podsvícení od 10 sekund do 10 minut. Nechybí ani možnost zvolit si přechodový efekt obrazovek spolu s velikostí zadávaných čísel (malá, velká).

V telefonu si lze upravit jas displeje a zvolit pozadí

Uživatelské prostředí

Mobilní telefon Samsung S5611 nepatří do kategorie chytrých telefonů, tzv. smartphonů. Disponuje vlastním proprietárním systémem, který působí svěže a zbytečně nezpomaluje rychlost samotného telefonu. K dispozici jsou celkem tři pohotovostní obrazovky, mezi kterými lze přepínat pomocí středového ovládacího prvku. Na provedení úprav na displeji poslouží v pravém rohu displeje ikonka klíče. Na úvodní domovské obrazovce si můžete navolit příslušný widget (digitální hodiny, duální hodiny, info o síti, kamarádi, týdenní kalendář či obrázek). Ve spodní části displeje lze spatřit položky „Menu“ a „Kontakty“. V menu přístroje mají své místo zástupci aplikací, které lze přesunovat. Na druhé obrazovce máte již na výběr i ze zkratek zástupců (záznamy hovorů, kontakty, hudba, zprávy,…), kterých může být na obrazovce pouze osm. Na třetí obrazovce lze mít například i měsíční kalendář nebo již dříve zmíněné widgety. Pokud vám je doručena SMS zpráva, e-mail nebo zmeškáte hovor, dojde k vytvoření další domovské obrazovky, do které vstoupíte navigačním tlačítkem z úvodní obrazovky doleva. Telefon si zaslouží pochvalu za rychlé reakce a po dobu testování i stabilitu. Telefon lze pohodlně ovládat díky špičkové klávesnici, ale na druhé straně by telefon nemusel dobře posloužit lidem se zhoršeným zrakem. Písmo totiž v menu telefonu ve většině případů zvětšit nelze, což může být pro někoho problémem. Alespoň, že lze písmo zvětšit v doručených zprávách.

Menu telefonu je přehledné a prakticky uspořádané

Telefonní funkce

Elegantní Samsung S5611 bude především bodovat na poli telefonování a posílání zpráv. Telefon disponuje vyzváněcími profily a možností přizpůsobit si hovory dle vašich preferencí. Lze si tak nastavit například minutová oznámení probíhajícího hovoru, omezit dobu hovoru či blokovat některé hovory. Uživatel ocení i přítomnost skupin a zrychlené volby, kdy po stisku jedné z kláves dojde k vytočení nadefinovaného kontaktu. V seznamu kontaktů lze vyhledávat pomalejším rolováním nebo postupným psaním jména kontaktu. Nový telefonní kontakt lze uložit buď do telefonu nebo na SIM kartu. U kontaktu lze uložit řadu položek, tzn. jméno, mobil, telefon, e-mail, vyzvánění nebo obrázek volajícího. Do paměti telefonu se vejde 1 000 kontaktů.

Pro rychlé vytočení kontaktu poslouží zrychlená volba

Telefonování v praxi bylo bezproblémové, zřetelné a protější strana nepociťovala žádnou ztrátu kvality hovoru. V případě zmeškaného hovoru si budete muset telefon probudit, neboť nejste o zmeškaném hovoru žádnou notifikací upozorněni. Na zamknuté obrazovce je jen ikonka zmeškaného hovoru v levém dolním rohu. V menu je k dispozici i položka falešný hovor, která vám v některých situacích může dopomoci. Jednoduše řečeno, „někdo“ vám za určitý čas zavolá. Pro podchycení délky hovorů dobře poslouží správce protokolů.

Zprávy

Telefon Samsung S5611 je jako stvořený pro psaní SMS zpráv. Klávesnice je svým rozložením, zpracováním, zdvihem a odezvou skutečně pohodlná a psát se na ní dá velmi rychle. Doručené zprávy lze zobrazit buď v konverzacích nebo v klasické podobě. Psaní SMS zpráv v praxi je snadné a přehledné i pro začínajícího uživatele. SMS zprávu lze obohatit o obrázek (dojde tak k vytvoření multimediální zprávy s maximální velikostí 300 kB), zvuk, video nebo smajlíka. Odečítání znaků při psaní zprávy je symbolizováno v levém horním rohu, v pravé části je informace o tom, na kolik částí se SMS zpráva rozdělí. K rychlejšímu psaní lze využít i slovník T9. V případě doručených zpráv si lze po stisknutí tlačítka hlasitosti zvolit celkem ze čtyř velikostí písma. Nastavení SMS zpráv ukrývá i možnou deaktivaci doručenek.

Psaní SMS zpráv je velmi rychlé

Internetový prohlížeč, e-mail a sociální sítě

Menu telefonu nabízí pro vyznavače mobilního internetu všeobecně známý a oblíbený prohlížeč Opera Mini, který dobře poslouží a splní svůj účel. Nabízí rychlý přístup na oblíbené stránky a další nastavení. Telefon disponuje sice podporou sítí třetí generace, ale na Wi-Fi již výrobce bohužel nepomyslel. Rychlost načítání internetových stránek je na svou kategorii a rychlost procesoru odpovídající. Určité stránky je nutné si zvětšit pro snadné přečtení. Na druhou stranu, telefon není primárně cílen na internet, ale spíše na volání a sms. Strávit desítky minut prohlížením stránek bych příliš nedoporučoval, ale na občasné mrknutí to bohatě dostačuje. Ve správci protokolů si lze pohlídat množství přenesených dat.

Internetovým prohlížečem v menu telefonu je známá Opera Mini

Pro e-mailovou korespondenci si lze založit několik účtů, na výběr máte Windows Live!, Google Mail, Yahoo! Mail a další účty. Založení e-mailu nečiní obtíže. Telefon bohužel zvládne načíst pouze 100 e-mailů a v nastavení nenajdete položku, která by zajistila stažení e-mailů pouze od preferovaného data. V praxi mám tak schránku ihned plnou a musím postupně promazávat, což není příliš pohodlné. Interval kontroly došlých e-mailů lze buď nepoužívat nebo nastavit v rozmezí od 30 minut do 1 dne. K úspoře dat poslouží i nastavení velikosti e-mailu (pouze záhlaví, 300 kB, 500 kB, 1MB). E-mail větší než 1 MB není možné stáhnout.

I levný telefon zvládne e-mailovou korespondenci

V menu telefonu na vás čekají i zástupci chatovacích aplikací a sociální sítě Facebook. Klienta Twitter předinstalovaného v menu telefonu nenaleznete. Psaní statusů na Facebook nečiní potíže, rychlost načítání je slušná. Na Facebook účtu si lze upravit i velikost písma (malé, střední, velké). Telefon disponuje i několika chatovacími aplikacemi (ChatOn, Communities a IM sdružující Facebook Messenger, Gtalk, Yahoo! Messenger). Java aplikace bohužel nejdou minimalizovat na pozadí, vždy je tedy nutné aplikaci ukončit.

Organizační funkce

Mobilní telefon Samsung S5611 nemůže být ochuzen o přehledný kalendář v měsíčním, týdenním nebo denním náhledu. Do kalendáře si lze zapsat schůzku, výročí nebo jinou událost, kterou vám telefon hravě připomene. Nechybí nastavení intervalu opakování události. Ze spánku vás vrátí do denní reality opakovaný budík, u kterého si lze nastavit tón upozornění i dobu trvání odložení. Celkem si lze nastavit deset budíků. Budík funguje i při vypnutém telefonu. Běžné počty zajistí jednoduchá kalkulačka. V menu telefonu jsou dále k dispozici poznámky, úkolovník, záznamník a převodník.

K plánování času poslouží kalendář

Fotoaparát a video

Výrobce osadil do mobilního telefonu Samsung S5611 poměrně slušný 5Mpx fotoaparát, který je vybaven LED diodou a automatickým ostřením. Samsung si zaslouží pochvalu za přítomnost hardwarové spouště, kterou můžete do prostředí fotoaparátu či videokamery nejrychleji vstoupit. Prostředí fotoaparátu je přehledné.

S nastavením fotoaparátu si můžete vyhrát
Fotoaparát podporuje i režim makra

Fotoaparát dokáže pořizovat snímky v maximálním rozlišení 2560 x 1920 pixelů (5MPx). Dále také v nižším rozlišení, ale to bych spíše nedoporučoval. Snímky se ukládají ve formátu JPEG. Prostředí telefonu ukrývá i řadu možností nastavení. K dispozici máte nastavení scény, efektů, vyvážení bílé, měření expozice či časovač. Chválím za režim makra. Pořízený snímek neumožňuje pokročilejší editaci. Snímky lze sdílet e-mailem, MMSkou nebo přes Bluetooth. Rychlost pořizování snímků je na dobré úrovni. Kvalita pořízených fotografií bude hodně záviset na podmínkách, ve kterých budete fotit a také na nastavení. Pokud si s nastavením telefonu trochu pohrajete, můžete být odměněni slušnou fotografií. Telefon podává slušný výkon v případě fotografování textů a vůbec makro se nemá za co stydět.

Po stisknutí tlačítka „Volby“ se lze dostat do režimu videa. Videonahrávky lze pořizovat v nejvyšší kvalitě 320 x 240 pixelů, při záznamu 30 snímků za sekundu. Videonahrávka se ukládá ve formátu mp4 a lze ji sdílet podobně jako fotografii. Nahrávka není úplně špatná a dá se na ní i dívat, i když samozřejmě je vše spíše určeno pro displej telefonu, do počítače si video raději nestahujte. Nedochází ale k velkému rozostření nebo trhaným projevům záznamu, které jsou u levných telefonů běžné.

Samsung S5611 – exteriér, QVGA

Multimédia a zábava

Levné telefony nejsou ochuzeny o hudební přehrávač nebo FM rádio. Hudební přehrávač v prostředí mobilního telefonu Samsung S5611 vám dobře zpříjemní chvilku volna. Menu přehrávače je přehledné a srozumitelné pro každého. Písničky lze třídit dle alba, interpreta, žánru, skladatele nebo roku. Přítomen je i ekvalizér a zvukové efekty, které lze aktivovat až v případě připojení vlastních sluchátek. Hudební reprodukci lze automaticky vypnout nastavením časového intervalu. Vytvořit si můžete i vlastní seznam skladeb. V případě zamknutého telefonu lze ovládat pouze hlasitost, ukončit přehrávání hudby lze snadno po stisknutí vypínacího tlačítka (pokud nejste v prostředí přehrávače). V telefonu není nainstalovaný žádný videopřehrávač ani YouTube klient. Vlastní videa si ale spustíte, se správcem souborů. Telefon zvládne přehrávat videa na webu z youtube, takže nebudete ochuzeni například ani o náš mobilecast.

V hudebním přehrávači nechybí řazení podle ID3 tagů

FM rádio s RDS funguje pouze po připojení sluchátek. Stanice lze naladit ručně nebo automaticky. Nechybí uložení nejposlouchanějších stanic do oblíbených. Rádio si lze s připojenými sluchátky pustit i přes reproduktor. Pokud se vám nějaká písnička na stanici zalíbí, lze si ji nahrát do přístroje (32kb/s, 8kHz).

K poslechu lze využít i FM rádio

V mobilním telefonu Samsung S5611 jsou předinstalované JAVA hry Billiards, Casino Land, GT Racing 2, Modern Combat 4 – Zero Hour, N.O.V.A. 3 a Samsung World Tennis. Menu telefonu ukrývá i službu Samsung Apps, ze které si lze stáhnout do přístroje řadu aplikací. Java aplikace lze instalovat do sdílené paměti o velikosti přibližně 168 MB nebo na paměťovou kartu. V telefonu je nainstalován i anglický slovník.

V menu telefonu jsou nainstalované i hry

Telefon podporuje paměťové microSD, na kterou si lze nahrát oblíbené písničky nebo jiný preferovaný obsah. Telefon zvládne paměťové karty do velikosti 16 GB včetně. Sdílená paměť telefonu činí po zapnutí přístroje cca 168 MB.

Zobrazit lze přehledně stav paměti

Závěrečné zhodnocení a konkurence

Mobilní telefon Samsung S5611 by se dal směle zařadit na přední příčky v kategorii mobilních telefonů bez dotykového displeje a s klasickou klávesnicí. Telefon ocení všichni uživatelé, kteří si pořizují telefon zejména na volání a posílání SMS. To, že Samsung S5611 nabídne navíc i elegantní design, výborné konstrukční zpracování a ovladatelnost, přidává na plusových bodech. Telefon kromě již chválené konstrukce a designu disponuje výbornou klávesnicí, na které se dají psát SMSky skutečně svižně a bez překlepů. Naopak problém je nemožnost zvětšit položky v menu, takže telefon není vhodný pro lidi s horším zrakem. Zde jsou lepší volbou Nokie. Zklamáni nebudou ani zájemci o mobilní internet, Opera Mini svou roli zvládá obstojně a nadšenci do sociální sítě Facebook si také přijdou na své. Telefon dokáže díky svému 5Mpx fotoaparátu s LED diodou a automatickým ostřením pořizovat zveřejnitelné fotografie, což není v kategorii telefonů do 2 000 Kč úplně běžné. Zamrzí snad jen absence Wi-Fi, paměťové karty v balení, USB kabelu a jistá omezení v případě doručených e-mailů.

Samsung S5611

Za konkurenta s klasickou konstrukcí a klávesnicí lze považovat mobilní telefon Nokia 301, který nabízí také 2,4 palcový nedotykový displej, podporu sítí třetí generací nebo podporu paměťových karet. Lehce ztrácí pouze 3,2Mpx fotoaparátem a absencí autofocusu. Rovněž konstrukční zpracování není tak příkladné jako u recenzovaného přístroje. Cena na trhu se pohybuje okolo 2 000 Kč.

Nokia 301

Cenově blízko je i model Nokia 208, který disponuje 2,4 palcovým nedotykovým displejem, podporou 3G a paměťových karet. Hodně ale zůstává pozadu se svým 1,3Mpx fotoparátem, který příliš muziky neudělá. Cena se pohybuje na hranici 1 600 Kč.

Nokia 208

Ještě jeden telefon stojí za zmínku, a to Nokia 515, která na sebe upoutává pozornost svým zpracováním a designem. Celá přední strana telefonu včetně klávesnice je tvořena odolným sklem Gorilla Glass 2, zbytek telefonu se pak může pochlubit kovovým unibody krytem. Telefon disponuje stejnou úhlopříčkou displeje a podporou sítí 3G. Některé uživatele může odradit i dosti vyšší cena, která atakuje částku 3 400 Kč. Mobilní telefon Nokia 515 považuji za hlavního rivala, který ovšem může ztrácet možného kupce právě z důvodu vyšší ceny oproti Samsungu S5611.

Nokia 515
samsung-s5611
Klady
  • svižné prostředí
  • výborná klávesnice
  • hardwarová spoušť fotoaparátu
  • kompaktní rozměry
  • podpora paměťových karet
  • výdrž baterie
  • elegantní vzhled a kvalita zpracování
  • kvalitní hudební reprodukce
Zápory
  • nelze minimalizovat Java aplikace na pozadí
  • limit u příchozích emailů
  • chudý obsah balení
  • příchozí e-mail může mít velikost pouze do 1 MB
  • změna velikosti písma prakticky jen v doručených SMS
Diskuze ke článku
Proc?
To je vazne takovy problem vyrobit telefon klasicke kvalitni konstrukce s velikou baterií, wifi, 2,6" displayem o rozliseni 480x320 a trochu slusnym designem?
Dano
Aj ja si myslím že sa oplatí vyrábať ešte takéto telefóny,lebo jeho predchodca S5610 je často najpredávanejší model v mesačnom prehľade nasich operátorov... Nokia mu uvolnila flek keďže ani jedna v tej cene nemá aspoň tak poriadny fotoaparát so zaostrovaním.
Nomen
A co takhle zminit synchronizaci kontaktu a kalendare? Umi? Neumi? A jestli, tak proti cemu a jak dobre? Hlavne ze stranku zabiraji multimedia, to je u takovehoto telefonu fakt dulezita funkce. Polepsete se ;-).
Pali
skoda ze v tomto novsom modeli nepridali Wi-Fi, ako to bolo z prechodu Nokie 6300 a ickovu verziu

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze