Samsung Gear Sport
recenze

Samsung Gear Sport

Chytré hodinky do bazénu i k obleku
27

Najít ideální chytré hodinky pro každodenní život i sport není jednoduché. My jsme kandidáty na takové otestovali – jmenují se Samsung Gear Sport a díky odolnosti 5 atmosfér s nimi můžete i plavat a mají integrovanou GPS, přitom také dobře vypadají a můžete je nosit každý den.

Samsung pravidelně inovuje a rozšiřuje svoji sérii příslušenství Gear, do které spadají hodinky, náramky nebo třeba bezdrátová sluchátka. Na podzim uvedl na trh několik nových přírůstků do série Gear zaměřených hlavně na sport. Náramek Gear Fit 2 Pro jsme již otestovali a nyní přichází i hodinky Gear Sport. Ty svými funkcemi a vzhledem navazují na předchozí Gear S3, mají ale menší displej a vyšší odolnost až 5 atmosfér, díky čemuž s nimi můžete i plavat.

Samsung Gear Sport

Konstrukce42,9 × 44,6 × 11,9 mm, 50 g, odolnost: ano
Pásekkožený, vyměnitelný: ano (20 mm)
DisplejSuper AMOLED, 1,2" (360 × 360 px)
SystémTizen, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 4.2, ne, Wi-Fi, NFC
Akumulátor300 mAh, nabíjení: bezdrátové

Konstrukční zpracování: to nejlepší z obou světů

Gear Sport konstrukčně i designově vychází z rok starého modelu Gear S3, a je to dobře. Elegantnímu kovovému tělu kombinovanému s plastovou spodní částí dominuje jemně vroubkovaná luneta kolem displeje. Tento odlišující (a zároveň výborně fungující) prvek hodinek Samsung urychlující ovládání tak nechybí ani zde. Otáčení lunety je doprovázeno jemnými aretacemi. Ocenit musím výborná boční tlačítka sloužící pro vstup do menu a navigaci zpět. Jsou pogumovaná a dobře se tisknou i s mokrýma rukama i nebo rukavicemi třeba na lyžích. Přitom ale zbytečně netrčí do prostoru. Hodinky patří rozhodně k těm menším a lehčím, ocenit musím i tloušťku pod 12 milimetrů. Přesto nejsou dostatečné subtilní, aby se zalíbily i ženám. Zde má ještě Samsung v nabídce mezeru.

Samsung Gear Sport

K hodinkám dostanete gumový pásek ve dvou délkách, který si můžete pořídit v černé nebo modré barvě. Uchycení je klasické 20milimetrové, což ale znamená, že nemůžete použít pásky z předchozích hodinek Gear S2 a S3. Výměna pásků je pak velmi snadná a připojení jiného je otázka dvou hmatů a pár vteřin. Výchozí pásek je velmi pohodlný na nošení i odolný, to i při sportu nebo plavání. Má klasickou přezku a je poměrně měkký, při cvičení se tak umí trochu natáhnout a nijak neomezuje vás ani nezatěžuje konstrukci hodinek nebo pásku.

I když mají hodinky v názvu „Sport“, díky designu vypadají dobře a vůbec se nemusíte stydět je vzít k business outfitu, obzvlášť připojíte-li kožený pásek. Gear Sport jsou ale přeci jen více zaměřeny na fitness aktivity a sportovce celkově. Jsou odolné proti vodě až do 5 atmosfér, což znamená, že s nimi můžete bez obav plavat. Ostatně Samsung přidal i aplikaci pro sledování plavání. Dostalo se také na vojenský standard MIL-STD-810G, takže hodinky odolají i pádům. Mezi přítomnými senzory nechybí akcelerometr, barometr, gyroskop či snímač tepové frekvence, který je umístěn na spodní straně hodinek, která je již plastová.

Oproti předchozí generaci chybí reproduktor. Ne snad kvůli hovorům, což jsem stejně nevyužíval, ale kvůli zvukovým oznámením.

Líbilo se nám
  • vysoká odolnost
  • pohodlné nošení a praktické zapínání
  • univerzální design
Nelíbilo se nám
  • větší a masivnější luneta

Displej: skvěle čitelný a jemný

Displej hodinek má úhlopříčku 1,2 palce, je tedy o 0,1 palce menší než u Gear S3, rozdíl ale příliš nepostřehnete. Rozlišení činí stále pěkných 360 × 360 px, což dává pěkně jemné zobrazení. Super AMOLED technologie slibuje skvělou černou a hodí se zejména při zapnuté funkci Always On, kdy svítí jen pixely, které jsou potřeba. Nejenže to vypadá dobře, ale šetří to i baterii.

Výborný je také jas s automatickou regulací. Čitelnost je výborná na ostrém slunci a displej umí být zároveň diskrétní ve tmě. Potěší možnost jej ovládat i v rukavicích nebo speciální režim pro deaktivaci dotykové vrstvy ve vodě. Displej je chráněn sklíčkem Gorilla Glass 3 a za celou dobu se na něm neobjevily žádné, byť jen vlasové škrábance. Vděčí za to ale zejména výrazné lunetě, která ho chrání.

Samsung Gear Sport
Líbilo se nám
  • Super AMOLED technologie
  • jemné rozlišení
  • dobrá čitelnost za všech podmínek
  • menší úhlopříčka než u Gear S3

Výdrž baterie: dva dny i měsíc

Aby vám hodinky vydržely v provozu tak dlouho, jak jen potřebujete, zajišťuje 300mAh baterie. To je výrazně méně, než u Gear S3 s 380mAh baterií, to však nemusí nic znamenat. Výdrž je u wearables velmi důležitá a stejně jako u mobilů, i zde ji hodně ovlivní, jak moc hodinky používáte.

Mně vydržely hodinky dva dny při běžném používání s aktivním Always On displejem, každodenním trackováním běhu nebo fitness, přijímání a vyřizování notifikací, aktivní funkcí intervalového měření tepu a také sledováním spánku. Pokud deaktivujete funkci Always On a vypnete měření tepu, můžete se těšit na 3 dny výdrže. To nejsou vůbec špatné hodnoty, pokud uvážíme, že můžete energii spořit výrazně víc, pokud potřebujete.

Je libo 2, 4 nebo 34 dnů?

Jestliže víte, že delší dobu hodinky nebudete chtít nebo moci nabíjet a požadujete pouze základní funkce pro sledování kroků a notifikace, můžete zapnout Power Saving mód, který deaktivuje většinu funkcí hodinek, omezí jejich výkon a přepne displej do černobílého zobrazení s velmi rychlou deaktivací. V takovém režimu jsou hodinky schopné fungovat asi 6 dnů. Pokud ještě k tomu zapnete off-line režim, přidejte si zhruba dva dny k dobru. S omezenou funkcionalitou tedy vydrží i týdenní dovolenou.

Pokud si ze svých chytrých hodinek chcete udělat „hloupé“, tedy že budou ukazovat na vyžádání jen čas, vydrží měsíc. Špatná není ani výdrž při aktivním využívání GPS. Při aktivním sportovním režimu s GPS počítejte zhruba s 8 až 10 hodinami. Pokud si z hodinek budete přehrávat ještě hudbu, počítejte zhruba se šesti. I v zimě je ale výdrž dobrá a hodinky bez problému sledovaly celý lyžařský den s GPS a vydržely pak i do druhého dne do rána sledovat spánek.

Výdrž je tedy překvapivě dobrá a překonává hodinky s Android Wear i Apple Watch. Dobíjení probíhá bezdrátově skrze dodávanou kolébku. Bohužel je velmi pomalé a plné nabití z nuly trvá více než 2,5 hodiny. Zapomeňte tak na scénář, kdy si hodinky třeba v průběhu sprchy nebo ranní snídaně rychle nabijete a vydrží dalších pár dní.

Líbilo se nám
  • dvoudenní výdrž
  • až měsíční výdrž, pokud ukazují jen čas
Nelíbilo se nám
  • velmi pomalé nabíjení

Systém, notifikace a hardware: Tizen potřetí

Předchozí hodinky Gear běžely na systému Tizen od Samsungu a nejinak tomu je i nyní. Gear Sport disponují verzi Tizen 3.0 s novým designem některých aplikací a funkcí a různými optimalizacemi, celkově se ale mnoho nezměnilo. Hodinky můžete spárovat s jakýmkoliv telefonem s Androidem verze 4.4 a vyšším, podmínkou je jen stažení ovládací aplikace Samsung Gear. Pokud se vám nelíbí Apple Watch, můžete hodinky Gear Sport připojit i k iPhonu s iOS 9 a novějším.

Nejpodstatnější je rychlost, a zde Tizen exceluje. Hodinky od Samsungu v této disciplíně hravě poráží ty s Android Wear. Brouzdání menu, spouštění aplikací a veškeré ovládání je velmi rychlé. Pohodlnému ovládání výrazně pomáhá otočná luneta, která je hodně návyková, i dvoujádrový procesor s taktem 1 GHz a 768 MB RAM. Hodinky mají i 4GB vnitřní paměť, volných je bohužel jen 1,5 GB, které můžete využít pro vaše aplikace, obrázky (do hodinek je přenesete skrze aplikaci) nebo hudbu. K hodinkám lze totiž přes Bluetooth připojit sluchátka a využít vestavěný přehrávač nebo Spotify a vyběhnout sportovat jen s nimi. Telefon tak může zůstat doma.

Hodinky jsou jinak s telefonem propojené přes Bluetooth. Pokud ale takové spojení k dispozici není, umí se připojit i na Wi-Fi. Slot na SIM kartu chybí, stejně tak podpora eSIM. Kromě integrovaného GPS je přítomno i NFC, to ale k ničemu nevyužijete, protože v Česku služba Samsung Pay pro bezkontaktní placení hodinkami či telefonem nefunguje a Android Pay hodinky nepodporují.

Widgety jsou snadno dostupné pootočením lunety

Tizen je na ovládání logický a jednoduchý. Ciferníky si můžete dlouhým podržením měnit i upravovat v nich komplikace nebo barvy. Swipenutím nebo otočením lunety doleva se zobrazí notifikace, které si můžete rozkliknout a na některé i odpovědět. Swipenutí nebo otočení lunety doprava vás přenese k užitečným widgetům. Zvolit si můžete počasí, kalendář, různé fitness funkce nebo třeba Uber a Spotify. Potažením seshora pak stáhnete ovládací panel. K dispozici je i hlasové ovládání S Voice, čeština bohužel chybí.

Takto vypadá práce s notifikacemi

Notifikace má Samsung také vyřešeny dobře. Pokud vám nějaká dorazí do telefonu, zobrazí se hned i na hodinkách, které jemně zavibrují (vibrace neruší a jsou tiché, ale cítit je lze zřetelně a jako budík bez problému probudí) a pokud hodinky zvednete, rozsvítí se displej a rovnou se notifikace zobrazí. Pokud jde o něco důležitého a aktivujete kvůli tomu telefon, rovnou se vám notifikace a daná aplikace spustí. Jednoduché, šikovné a spolehlivé. Můžete si ale nastavit vše tak, aby vás notifikace zbytečně neobtěžovaly: vybrat si konkrétní aplikace, vypnout notifikace, pokud používáte telefon, vypnout rozsvěcení displeje při jejich přijetí, nebo je úplně vypnout, chcete-li mít klid.

Doprovodná aplikace Samsung Gear je velmi povedená

Výborná je i obslužná aplikace Samsung Gear, skrze kterou můžete hodinky kompletně ovládat. Nechybí možnost stahovat a měnit ciferníky a aplikace, aplikace vždy ukazuje i aktuální nabití, stav pamětí, můžete skrze ni do hodinek přenášet hudbu, spravovat aplikace či rychlé zprávy nebo hodinky najít. Pokud máte víc zařízení Gear, připojí se vždy jen ta, která máte na ruce a notifikace vám tak nechodí zbytečně na všechna zařízení.

Líbilo se nám
  • jednoduché a pohodlné ovládání
  • rychlé reakce
Nelíbilo se nám
  • omezený počet notifikací s možností odpovědi

Aplikace: Kde jste?

Kamenem úrazu Tizenu je nabídka aplikací, i když se to také postupně zlepšuje. Nově například nechybí Spotify i s možností off-line přehrávání (stažení vybraných playlistů do hodinek), užitečná je i mapová aplikace HereWeGo, Uber, Glympse a… tím to asi tak končí. Další velká jména v Samsung Store pro hodinky nenajdete, kromě fitness aplikací Under Armour a Speedo, o kterých bude řeč dále. Pro někoho závislého na Google ekosystémů může být problém absence Google aplikací, třeba Google Map, Google Fit neb Google Music. Pokud tedy potřebujete používat specifickou aplikaci, raději si dopředu ověřte, že je pro hodinky k dispozici.

Menu aplikací a obchod s nimi. Moc jich v něm nenajdete

Aplikace, které však na Tizen jsou, mohu označit za kvalitní. Jakési výrazně zjednodušené zmenšeniny aplikací na telefonu umí základní funkce a obecně jsou rychlejší i propracovanější než ty pro Android Wear, což je skutečně paradox. Na druhou stranu jich moc není, se stavem ekosystému aplikací pro Apple Watch to pak nelze srovnávat vůbec – Apple je zde o světelné roky napřed.

Líbilo se nám
  • rychlý chod aplikací a jejich praktický design
Nelíbilo se nám
  • malé množství aplikací

Fitness funkce: Under Armour vládne světu

Gear Sport jsou, jak už z názvu vyplývá, určeny těm, kteří rádi sportují. Průběžně umí sledovat váš život, pohyb, jídlo i spánek. Po vybalení z krabice a propojení s telefonem a Samsung Health umí hodinky prakticky vše, co budete potřebovat. Automaticky sleduje vaše kroky a aktivitu, vystoupaná patra a zcela automaticky umí sledovat i spánek včetně jeho fází. Jednoduše lze spustit sledování některé z fitness aktivit včetně běhání, turistiky, plavání, jógy a mnoha dalších. Pokud sledování zapomenete odstartovat, náramek to pozná a po několika minutách běhu nebo intenzivní chůze sám aktivitu zaznamená.

Samsung Gear Sport

Vhod přijdou i připomínky, když se dlouho nehýbete, a to včetně doporučení, jak se protáhnout. Integrováno je také snadné zaznamenání počtu káv nebo skleniček vody každý den. Velmi hezky je pak zpracován deníček a historie všech naměřených aktivit. Hodinky vám průběžně nebo v častých intervalech měří i tep.

Pokud chcete jít ve fitness aktivitách ještě trochu dál, stáhněte si aplikace z rodiny Under Armour. Díky Samsungu máte třeba u Endomonda Premium funkce zdarma a u svých fitness aktivit tak uvidíte například tepové frekvence a zóny. K dispozici je i aplikace pro hlídání kalorií MyFitness Pal nebo zaznamenávací UA Record. Pro lepší zaznamenání plavání si pak můžete stáhnout aplikaci Speedo On. Bohužel další aplikace k dispozici nejsou, zapomeňte tak na Runtastic, Sports Tracker nebo Google Fit. Je pravda, že u Samsung Health a Under Armour aplikací lze nastavit celkem mnoho propojení na aplikace třetích stran, takže se vaše cvičení budou automaticky posílat i do jiných služeb. Kroky ale třeba do Google Fit nedostanete.

Fitness funkce jsou ve znamení aplikací Samsung Health, Under Armour a Speedo. Další na výběr nejsou

Úroveň měření musím celkově pochválit. Akcelerometr je přesný a kroky měří spolehlivě, dobře eliminuje další pohyby. Relativně dobře měří i vzdálenost při běhu bez GPS na běžícím pásu, kdy odchylka oproti hodnotám, které ukazuje běžící pás, činí zhruba 200 metrů na 3 kilometrech. Také GPS je přesná, odchylka oproti telefonu při běhu stejné trasy činila zhruba 50 metrů.

Líbilo se nám
  • možnost sledování všech fitness parametrů
  • Kvalitní Under Armour a Speedo aplikace
Nelíbilo se nám
  • žádné alternativní fitness aplikace

Zhodnocení a konkurence: chytré i univerzální

Samsung Gear Sport můžeme s čistým svědomím doporučit, cena kolem 8 tisíc korun je vzhledem k funkcím odpovídající. Hodinky dobře vypadají a můžete je mít na denní nošení, zároveň ale velmi dobře poslouží při sledování vašeho spánku či jídla nebo vašich sportovních aktivit. Potěší vysoká odolnost proti poškození a vodě, propracované funkce na sledování sportu, svižný systém a slušná výdrž baterie ve všech ohledech. Naopak zamrzí velmi pomalé nabíjení, málo aplikací pro systém Tizen nebo v Česku nefungující placení přes NFC. Pokud vám ale nechybí určitá konkrétní aplikace, neměly by Vás tyto nedostatky od koupě odradit. Pokud chcete univerzální chytré hodinky s kompletní funkční výbavou za solidní cenu, Gear Sport si rozhodně zařaďte do hledáčku.

Samsung Gear Sport

Konkurence s Android Wear je velmi chudá, zmínit lze například Casio Pro Trek Smart s GPS a podobnou odolností vůči vodě. Pokud potřebujete hlavně GPS, lze zmínit například i Huawei Watch 2. Mimo platformu Tizen nebo Android Wear pak můžeme vzpomenout třeba nové Garmin Forerunner 645 Music. A chcete-li výbavu i systém hodinek Samsung Gear Sport v kompaktnějším náramkovém balení, mrkněte na Samsung Gear Fit 2 Pro.

samsung-gear-sport
Klady
  • solidní výdrž
  • rychlý běh a snadné ovládání
  • integrovaná GPS i měření tepu
  • kvalitní konstrukce a univerzální design
Zápory
  • omezený počet aplikací
  • velmi pomalé nabíjení baterie
Diskuze ke článku
Petr
Výdrž je směšná a v praxi pokud se používají je to 1 den.
Provedení je dost aušusové.
Plavání - 5 atm je na mytí rukou a sprchování - pro plavání se doporučuje 10 atm - pokud by si autor něco zjistil o hodinkách od skutečných výrobců hodinek a né hraček.
GG3 je silně nedostatečné sklo u hodinek - jedině SAFÍROVÉ sklo je dostatečně odolné.

Na sport existuje řada daleko lepších a kvalitnějších opravdu sportovních hodinek.

Na běžné použití zase daleko lépe propojené a praktičtější hodinky

A na reprezentaci za tuto cenu koupíte už pravé automaty které opravdu reprezentují.
verva
Necelý rok jsem používal garmin vivoactive optic HR, ale před týdnem se mi rozbil displej a už čtyři dny se těším z nových samsung gear s3 a musím oponovat zde některým hloupým reakcím. Ano fenix jsou o něco lepší než řada vivoactive optic, ale měření má kvalitnější překvapivě samsung u kterých snímač mnohem rychleji reaguje na nárůst nebo pokles tepové frekvence nebo u spálených kalorii i zde samsung má mnohem přesnější údaje. K tomu řada samsug gear má asi o sto procent :D více chytrých funkcí než zmíněné fenix. Mám zapnuté kontinuální měření tepovky a gear s3 vydrží asi dva dny, což je opravdu oproti garminu slabší, ale máte to vyváženě těmi funkcemi, které na fenix nenajdete. Velkou výhodou fenix je možnost připojení hrudního pásu, ale tuto možnost a jeho připojení nabízí zase telefon, takže to není nic zásadního. U gear sportu mě mrzí absence možnosti volání ze zápěstí proto jsem dal přednost s3 před sport a je to velká výhoda třeba při tréninku na cyklotrenažeru nebo při běhu. Denně vesluji, jezdím na cyklotrenažeru občas běh a opravdu nechápu v čem je fenix při dvojnásobné ceně lepší :D Koupil jsem gear s3 8 800 Kč zatímco jediné fenix, které mají význam je nejvyšší řada, která stojí od 18 tisíc takže jasná volba jsou samsung a zatím mohu jen doporučit. Škoda, že u recenzované verze není ten reproduktor, tak snad další generace to vylepší.
Marian
Recenze supr, jen jsem z ni nepochopil, jestli jsou hodinky v češtině. Nechápu,proč jsou všechny ukázkové obrázky v angličtině.
Blue Sun
Blue Sun
Vydrz je stale smesna. Autorovi zvladnou dva dny? Garmin Fenix vydrzi s podobnym vytizenim skoro dva tydny!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze