Samsung Gear S
recenze

Samsung Gear S

Smartphone omotaný kolem ruky

Větší, tlustší, dražší, zato se zakřiveným displejem a po technické stránce téměř nekompromisní. Takové jsou nové hodinky od Samsungu, takové jsou Gear S. Samsung se nesnažil vyrobit ty nejluxusnější hodinky, ale implementoval výkon a funkce smartphonu do malého těla tak, aby vaše zápěstí aspirovalo na to být nejchytřejší ze všech.

Stejně tak, jak se zdokonalují funkce mobilních telefonů a tabletů, zdokonalují se i funkce wearables, respektive chytrého nositelného příslušenství. Samsung Gear S jsou vstupenkou do nové éry, ve které chytré hodinky přebírají většinu funkcí mobilního telefonu a neslouží tak již pro pouhé zobrazování notifikací a jako fitness trenér. Samsung Gear S se pyšní telefonním modulem, velkým a zakřiveným 2" Super AMOLED displejem, GPS čipem a také perfektní provázaností s podporovanými zařízeními.

Samsung Gear S na oficiálních snímcích

Nepřehlédněte:

Právě ona provázanost by však mohla znamenat největší kámen úrazu, protože od zařízení za 10 000 Kč jsme zkrátka očekávali, že bude fungovat mnohem samostatněji, než jak tomu ve skutečnosti je. Samsung Gear S však z komplexního hlediska není pouhým nástupcem modelové řady Gear od Samsungu, Gear S jsou mobilním telefonem, který si pohodlně připnete na ruku. A jak hodinky obstály v dlouhodobém testu?

Samsung Gear S

Technické parametry Samsung Gear S

Kompletní specifikace
Konstrukce48,3 × 39,8 × 12,5 mm, 84 g, odolnost: IP67
Pásekumělý, vyměnitelný: ano, zapínání: přezka
DisplejSuper AMOLED, 2" (480 × 360 px), tvar: hranatý
SystémTizen, kompatibilní s: Android
Datové funkceBluetooth: 4.0, Wi-Fi: 802.11b/g/n, mobilní sítě: 3G, NFC: ne
ChipsetCPU: 2×1 GHz
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor300 mAh, nabíjení: proprietární kolébka
Dostupnostlistopad 2014, 10 000 Kč

Samsung Gear S – videopohled

Design a konstrukce: designově uhlazené

Při letmém pohledu na Samsung Gear S zaujmou dvě věci: (na poměry hodinek) obrovský zakřivený displej a celkově také jejich mohutnost. Ano, velkému zakřivenému displeji se muselo uzpůsobit i samotné tělo, takže jsou v porovnání s konkurenčními hodinkami nepoměrně větší, respektive vyšší. Samsung nešel se svoji novinkou přímo proti designově nejpovedenějším hodinkám, například proti smartwatches Motorola Moto 360, přesto mu nelze upřít jistou dávku elegance. Hodinky jsou stylové, díky jejich mohutnému provedení si však nesednou na každou ruku, před nákupem si je doporučujeme vyzkoušet a „osahat“.

Samsung Gear S

Přední straně hodinek dominuje již zmíněný 2" displej, pod kterým nalezneme jediné hardwarové tlačítko pro ovládání systému (respektive pro probuzení a uspání displeje), dvojitým stiskem pak spustíte vybranou aplikaci, defaultně je nastavena aplikace S Voice. Tlačítko musíme pochválit za jeho velikost a stisk. Za celou dobu testování se nám nestalo, že bychom tlačítko zmáčkli omylem, navíc je jeho stisk velice příjemný a jistý, vždy přesně víte, že s tlačítkem manipulujete. Nebudete ho ale používat moc často, protože se displej rozsvítí automaticky vždy v momentu, kdy zvednete ruku a na hodinky se podíváte. Citlivost je zde nastavena ideálně, hodinky vždy přesně rozpoznají, kdy chcete čas opravdu vidět, a ne když jenom pohybujete rukou při běžné činnosti, například psaní. V levé části od tlačítka se poměrně nenápadně ukrývá průchod senzoru okolního světla, díky čemuž Samsung následně reguluje podsvícení pro dosažení co nejvyšší výdrže, v pravé části se nachází senzor pro měření UV záření, o kterém si podrobněji povíme později.

TIP: Recenze Motorola Moto 360 – Chytré hodinky podle představ

Samsung Gear S

A rozměry? Ty se u Gear S zastavily na hodnotě 58,3 × 39,8 × 12,5 milimetrů, hmotnost činí rovných 67 gramů. Oproti svým předchůdcům ve formě Gear 2 a Gear 2 Neo tak novinka pochopitelně trochu povyrostla, hlavně co se týče tloušťky, která je nyní o znatelné 2 milimetry větší. Hodinky Samsung Gear S v sobě však ukrývají mnohem více zajímavých funkcí, proto jim ve výsledku vyšší tloušťku odpouštíme. Všechny funkce se navíc vešly do samotného těla hodinek, řemínek slouží pouze pro uchycení hodinek na ruku. Když už jsme u řemínku, ten je plastový a nabídne stejné uchycení, jako nabídly předchozí generace hodinek od Samsungu, jejich výsadou je především snadné zúžení/rozšíření a pevné uchycení pomocí pokovené spony. Ve výchozím stavu dostanete hodinky s klasickým gumovým páskem, ten je pohodlný a nijak netlačí ani při delším nošení. Dodáme, že Gear S jsou v pásku uchyceny modulárním systémem, tělo je tedy plastovým páskem obejmuto, odpadá tak možnost vyměnit si pásek za jiný dle libosti, spolehnout se tak musíte na (bohužel drahé) pásky od Samsungu.

Samsung Gear 2

Pokud hodinky sundáme a podíváme se na jejich zadní stranu, nalezneme zde záslepku, respektive slot pro nanoSIM kartu. Plastová záslepka na svém místě sice drží velice pevně, není však k hodinkám nijak připevněna a je tedy nutné dbát na její správné zacvaknutí. Kromě slotu nalezneme na zadní straně i senzor tepové frekvence a také piny pro připojení nabíjecího modulu. Na boční straně se pak ještě ukrývá hlasitý reproduktor (který je opravdu hlasitý), ve spodní části je pak nepřehlédnutelný vstup mikrofonu. Hledáte fotoaparát? Bohužel (bohudík), Samsung Gear S jím nedisponuje. Zřejmě by dosazení fotoaparátu znamenalo další zvýšení tloušťky, druhou možností je, že si Samsung zkrátka uvědomil, že výsledky z fotoaparátu předchozích generací Gearů stejně nikoho neohromily…

Samsung Gear S

Hodinkám Gear S samozřejmě nechybí odolnost proti vodě, konkrétní certifikace je IP67, která zaručuje odolnost vůči prachu a proti vodě při ponoření do hloubky až jednoho metru po dobu půl hodiny. Voděodolnost je u hodinek poměrně žádaná vlastnost, představa nemožnosti si ani umýt ruce, případně projít deštěm s hodinkami na ruce je dosti úmorná.

Displej: špičkový Super AMOLED

Dominantou chytrých hodinek je displej. Společnosti Motorola a LG vsadily na kulatý ciferník, Samsung se drží svého obdélníkového standardu. Aby se však přeci jenom stal výjimečným, displej je nově po vzoru chytrého náramku Gear Fit zakřivený a kopíruje tak křivky vašeho zápěstí. Dokud na vlastní oči displej neuvidíte, neuvěříte. Displej s úhlopříčkou 2 palce nabídne rozlišení 360 × 480 pixelů, technologie zobrazení je i v tomto případě Super AMOLED. Ta zajišťuje velice živé, progresivní a syté barvy a vždy skvělou čitelnost na přímém slunci. Pozitivně hodnotíme také jemnost displeje, na dvoupalcovou úhlopříčku je rozlišení dostatečné a žádného nepěkného rastru se tedy nedočkáte.

Displej

Pochválit musíme také senzor okolního jasu, o kterém jsme se zmínili o několik řádků výše. Senzor vždy vyhodnotil okolní osvětlení bez sebemenších problémů, podle toho nastavil také jas displeje, přesně tak, aby se baterie zbytečně nevybíjela, přesto abyste neměli sebemenší problém cokoli a kdekoli přečíst. O náležitou ochranu se stará sklíčko Gorilla Glass a svou práci zatím odvádí dobře.

Přes všechny klady zůstává největší zajímavostí právě zakřivený displej, který nastoluje novou úroveň konzumace obsahu. Ať už budete číst cokoli, díky prohnutí se text více přiblíží a jakoby vystupoval nad okolní povrch, což působí nejenom velice efektivně, ale je to také účelné. Díky zahnutí také hodinky nejsou na zápěstí tak obrovské, jak by tomu bylo v případě rovného displeje. Menším problémem je však zadávání textu, které je v prvních dnech díky zahnutí displeje poněkud obtížnější, přesto se nejedná o nic, na co byste si během chvíle nezvykli.

Baterie: modul s sebou!

Samsung se opět nepoučil a od konkurence neokoukal snadnější způsob nabíjení (například nabíjení pomocí microUSB portu, případně bezdrátové nabíjení). K tomu, abyste Gear S nabili, budete potřebovat plastový modul Samsung EP-BR750B, který připevníte na spodní stranu hodinek a teprve až tento modul je s microUSB portem kompatibilní. I když modul není nijak velký, situace vás nutí nosit ho nestále s sebou, stále tedy musíte myslet na další zařízení, které musíte „přibalit“ na cesty. Na obranu Samsungu však musíme zmínit, že samotný plastový modul pro nabíjení obsahuje vlastní baterii s kapacitou 350 mAh, ta se automaticky začne dobíjet hned po tom, jakmile se dobijí samotné hodinky, o plném nabití modulu notifikuje modrá dioda na jeho boku. V případě, že se tedy ocitnete na místě bez přísunu elektrické energie, lze modulem hodinky částečně dobít, konkrétně na 50 %, na více se hodinky z modulu díky softwarové zábraně nedobijí.

Nabíjecí modul

A jak je to s vybíjením? Zvláště pak, když mají Gear S oproti Gear 2 telefonní modul a větší displej? Nebudeme zapírat, že výdrž není zrovna nejlepší, v případě, že budete hodinky aktivně využívat, uskutečníte pár hovorů, aktivně budete číst zobrazené notifikace a čas od času odepíšete na přijatou SMS zprávu, hodinky vydrží necelý den. Pokud je tedy ráno odpojíte z nabíječky, vybijí se ještě předtím, než půjdete spát.

Pokud se ovšem trochu omezíte, například omezíte hovory přes hodinky a ponecháte jas displeje na automatiku, výdrž vzroste zhruba na jeden a půl dne. I tak je ovšem riskantní brát s sebou hodinky druhý den nenabité, protože do večera druhého dne již s jistotou nevydrží. Samsung proklamuje dvoudenní výdrž, v našem testu se potvrdila maximálně jedno a půl denní výdrž střídmého používání, při aktivním používání počítejte maximálně s jedním dnem. Pakliže do hry zapojíte GPS, výdrž spadne na několik málo hodin. Pro kompletnost údajů dodáme, že baterie nabídne kapacitu 300 mAh, což je pro srovnání stejně, jako nabízí předchozí generace hodinek od Samsungu. Co na to říci? Do malého těla hodinek se toho moc nevejde, zvláště pak, když jsou hodinky osazeny zahnutým displejem a dospělými vnitřnostmi.

Samsung Gear S

Kompatibilita: jen hrstka vyvolených

Ještě než se pustíme do detailního popisu senzoru tepové frekvence a prostředí hodinek, zaměříme se také na kompatibilitu, která i v případě modelu Gear S hraje poměrně zásadní roli. Hodinky komunikují se smartphonem pomocí nízkoenergetického standardu Bluetooth 4.0, seznam podporovaných zařízení je následující: mobilní telefony

mobilní telefony:

  • Samsung Galaxy Note 4
  • Samsung Galaxy Note 3
  • Samsung Galaxy Note 3 Neo
  • Samsung Galaxy Alpha
  • Samsung Galaxy S5
  • Samsung Galaxy S5 mini
  • Samsung Galaxy S4
  • Samsung Galaxy S4 Active
  • Samsung Galaxy S4 mini
  • Samsung Galaxy S3 Neo
  • Samsung Galaxy Grand 2
  • Samsung Galaxy Mega 6.3

tablety:

  • Samsung Galaxy Note 10.1 (2014)
  • Samsung Galaxy Note Pro 12.2
  • Samsung Galaxy Tab Pro 10.1
  • Samsung Galaxy Tab Pro 8.4
  • Samsung Galaxy Tab S 10.5
  • Samsung Galaxy Tab S 8.4
  • Žádnou podporu konkurenčních značek tedy neočekávejte. Obslužná aplikace je i v tomto případě Samsung Gear, stáhnete ji snadno pomocí obchodu GALAXY Apps, v obchodě Google Play ji nehledejte. Problémem je, že prvotní aktivace hodinek musí proběhnout právě skrze aplikaci Samsung Gear, od které si nové hodinky vezmou veškerá nastavení. Bez této aktivace jsou hodinky nefunkční a neukážou vám dokonce ani čas.

    Obslužná aplikace Samsung Gear

    Obslužná aplikace Samsung Gear je velice jednoduchá, elegantní a hezky zpracovaná. Dovoluje vám kompletní ovládání a správu hodinek, i když řadu věcí si můžete nastavit přímo na nich. V aplikaci si můžete upravit úvodní obrazovku a vybrat si z mnoha stylů hodin, o ty vám totiž půjde především. Pod základní styly hodin si kromě předpřipravených pozadí a barev můžete umístit i vlastní obrázek z telefonu, případně si můžete stáhnout další aplikace, které vzhled ciferníku kompletně přizpůsobí k obrazu vašemu. Některé aplikace jsou však placené, i tak by si ovšem měl ze základní nabídky vybrat téměř každý.

    Obslužná aplikace Samsung Gear

    Systém a prostředí: Tizen v plné parádě

    Prostředí hodinek je pod taktovkou operačního systému Tizen, se kterým má Samsung v oblasti wearables bohaté zkušenosti už z předchozích modelů. Hodinky Gear S nabídnout dvoujádrový procesor od Qualcommu s taktem 1 GHz, tomu sekunduje 512 MB operační paměti RAM a 4 GB interní paměti, přičemž pro uživatele je dostupných zhruba 2,4 GB pro vlastní multimediální obsah. Zpátky ale k operačnímu systému. Prostředí Tizen je pro potřeby „nejchytřejších chytrých hodinek“ rozhodně vhodnější, než například platforma Android Wear, kterou se snaží prosadit prakticky všechna zbylá konkurence. A proč je Tizen vhodnější? Jedná se o opravdový operační systém, který dovoluje chovat se k hodinkám téměř stejně, jako ke smartphonu.

    Screenshoty prostředí

    Samotné prostředí hodinek je poměrně účelně rozvrženo, na úvodní kartě jsou klasicky zobrazené hodiny, zde si můžete vybrat hned z několika přednastavených motivů, které můžete dále upravovat (například zobrazení ušlých kroků, nabití baterie, počasí, atd...), další motivy můžete stáhnout z aplikace Samsung Gear. Vlevo od domovské obrazovky se nachází karta se zmeškanými notifikacemi, vpravo od úvodní obrazovky jsou pak umístěné miniaplikace, jako je například hudební přehrávač, news (novinky ze světa v anglickém jazyce), aplikace S Health, kalendář a také se zde nachází karta s rychlými přepínači konektivity.

    Screenshoty prostředí

    Vrchní karta nad domovskou obrazovkou pak poskytuje prostor pro nastavení intenzity jasu a nastavení hlasitosti, najdete zde také tlačítko Nerušit, které se postará o to, aby vás v době jeho aktivace nevyrušovaly žádné notifikace ani rozsvěcování displeje, ideální je tedy nastavit takový režim přes noc, kdy chcete chránit výdrž baterie. Ve spodní kartě pod domovskou obrazovkou pak nalezneme kompletní menu, kde se instalují i nové aplikace. O tom však až později. Dodáme, že hardwarové tlačítko pod displejem funguje jak pro návrat na domovskou obrazovku, tak při dvojím zmáčknutí také jako spouštěč přednastavené aplikace, dlouhým podržením pak vyvoláte nabídku rychlých přepínačů (Wi-Fi a mobilní data) a také zde můžete hodinky vypnout a nebo restartovat. Pakliže tlačítko pod displejem slouží pro návrat na domovskou obrazovku a uzamčení hodinek, pro návrat o úroveň zpět využijete gesto přetažení prstu z vrchní části displeje směrem dolů. Jednoduché, intuitivní.

    Screenshoty prostředí

    S funkcemi hodinek začneme pěkně popořadě. Primární funkcí chytrých hodinek by měly být notifikace, i ty zvládají Gear S naprosto s přehledem. Pokud vám přijde zpráva, e-mail, notifikace z Facebooku, Hangout, nebo v podstatě jakákoliv jiná přednastavená notifikace, která se zobrazuje v notifikační liště Androidu, může se zobrazit i na hodinkách. V tom momentě se rozsvítí, zavibrují (případně mohou i upozorňovat zvukem, záleží na vašem aktuálním nastavení) a notifikace se přehledně zařadí do výčtu v levé kartě od domovské obrazovky. Zde můžete notifikace buď mazat, nebo na ně rovnou odpovídat. Například můžete zpětně reagovat na přijatou SMS zprávu nebo rovnou vytočit telefonní číslo (a to jak ze SIM karty samotných hodinek, tak také díky propojenému smartphonu). Na SMS zprávu můžete reagovat také několika šablonami, které můžete v prostředí samoobslužné aplikace Samsung Gear změnit. V Samsung Gear si můžete nastavit prakticky neomezený počet aplikací, které budou tímto způsobem notifikace do hodinek zasílat. V nastavení si také můžete zvolit jejich chování. Můžete nastavit, že každá přečtená notifikace v hodinkách se automaticky označí jako přečtená také v mobilním telefonu, případně můžete nechat oznámení v telefonu zachované.

    Aplikace: jako smartphone

    V hodinkách Gear S je hned od výroby předinstalováno několik zajímavých aplikací, které z nich dělají šikovného pomocníka. Zmínit můžeme například hezky graficky zpracovanou aplikaci Počasí, Kontakty, které se automaticky sesynchronizují při prvním propojení aplikace Samsung Gear, a to včetně fotografie, samozřejmě nechybí ani hodiny a budík, který váš může do nového rána probudit buď zvukem, nebo například vibracemi. Nechybí samozřejmě ani obligátní kalkulačka.

    Aplikace

    Užitečnou funkcí je možnost prozvonit propojený smartphone, zmínit můžeme také aplikaci E-mail, která však funguje pouze po připojení ke kompatibilnímu smartphonu značky Samsung, sama o sobě bohužel nefunguje. Z dalších aplikací nechybí kalendář (Plán), Hudební přehrávač nebo již zmíněná aplikace Here for Gear, která funguje jako právoplatná navigační aplikace, a to včetně možnosti stáhnout si mapové podklady do paměti hodinek.

    Další aplikace si můžete stáhnout pomocí aplikace Samsung Gear z mobilního telefonu, přímo z hodinek bohužel žádné další aplikace nestáhnete. Mezi zajímavé doplňkové aplikace můžeme zařadit internetový prohlížeč Opera, který funguje i bez nutnosti připojeného smartphonu a nebo několik desítek různých hodin, které mohou zdobit vaši úvodní obrazovku.

    Senzor na fitness a měření UV

    O senzoru okolního jasu padla řeč již několikrát, Samsung má však v rukávu mnohem větší eso. Senzor, který se nachází na vnitřní straně hodinek a funguje jako senzor tepové frekvence. Ideální pomocník pro veškeré sportovní aktivity? Jak se to vezme. Hodinky nemůžete mít umístěné standardně na zápěstí tak, jak je běžně nosíte, to by totiž nasedaly na kost, kde toho moc nezměříte. Musíte je tak posunout před nebo za kosti zápěstí tak, aby vnitřní strana přiléhala na měkkou tkáň, ideálně navíc v místě, kde máte více cév pod povrchem. Tak bude totiž měření nejpřesnější.

    Senzor tepové frekvence je podsvícen zeleně

    Pak už stačí jen spustit měření. Zatímco například smartphone Galaxy S5 si pomáhá červeným světlem, hodinky si na vaši cévu posvítí zeleně. Klidový režim většinou zvládnou změřit dobře a hodnoty odpovídají a nijak zvlášť se neliší ani od profesionálních přístrojů. K tréninku tak lze Gear S používat celkem dobře, nesmíte ale samozřejmě očekávat naprostou přesnost, jde spíše o orientační měření. Hodinky mají samozřejmě i celou řadu dalších senzorů, včetně akcelerometru a gyroskopu, takže dokážou měřit spoustu dalších věcí.

    Po celou dobu nošení hodinek je aktivní pedometr, krokoměr, chcete-li, který vám dnem i nocí měří vaše kroky a naměřené údaje posílá do aplikace S Health ve vašem telefonu Samsung Galaxy. Díky senzorům dokážou Gear S monitorovat i spánek a ukážou vám, kolik procent z času, po který byl aktivní speciální režim, jste se nehýbali a tím pádem jak kvalitní spánek jste měli. Ne všem ale bude pohodlné s hodinkami jak usínat, tak také spát. Zajímavostí je také měření okolního UV záření. Hodinky stačí namířit kolmo displejem ke zdroji světla (slunci) a během chvíle vám Gear S odpoví, jak nebezpečné UV záření v tom daném místě je. Senzor pro měření UV záření se nachází vlevo od hlavního ovládacího tlačítka na přední části hodinek.

    Volání a SMS, GPS: jako smartphone

    Samsung Gear S jsou více mobilním telefonem než „pouhými“ chytrými hodinkami, dokazuje to přítomnost telefonního modulu a GPS čipu. Možnosti, jak s Gear S volat jsou dvě – již zmíněné vložení SIM karty, kdy hodinky fungují jako samostatný smartphone, nebo pomocí Bluetooth, kdy si hodinky bez vložené SIM karty pouze přebírají hovory z telefonu. I tímto způsobem lze však hovory uskutečňovat přímo z hodinek – hodinky pomocí Bluetooth pošlou příkaz do mobilního telefonu na vytočení hovoru, hovor se začne spojovat, displej telefonu pohasne a veškerou konverzaci následně obsloužíte pomocí hodinek, a to díky zabudovanému hlasitému reproduktoru a mikrofonu. Využít samozřejmě můžete také náhlavní soupravu připojenou přes Bluetooth. Naprosto stejná situace platí v případě SMS zpráv – v případě, že je v hodinkách vložena SIM karta, SMS zpráva se odešle přímo z nich, v případě, že jsou hodinky připojeny pomocí Bluetooth s telefonem, ale není v nich vložená SIM karta, SMS zpráva se sice z hodinek odešle, ale veškerou komunikaci zprostředkovává mobilní telefon, ne hodinky samotné.

    Další možný případ je ten, kdy je SIM karta vložena jak v mobilním telefonu, tak i v hodinkách. V tomto případě máte v podstatě dva mobilní telefony se dvěma různými SIM kartami, na hodinkách si navíc můžete nastavit, že všechny příchozí hovory na mobilní telefon budou přesměrovány na hodinky. Tato funkce je však zpoplatněna jako klasický odchozí hovor, vyplatí se tedy pouze, pokud máte na SIM kartě v mobilním telefonu neomezený tarif. Poslední možný případ je ten, že v hodinkách ani v mobilním telefonu není vložena SIM karta, případně jsou hodinky bez SIM karty odpojeny od telefonu. V takovém případě můžete z hodinek uskutečnit pouze nouzové hovory, respektive volání na 112.

    Zastavíme se také u GPS čipu, kterým hodinky disponují. Jedná se o právoplatný GPS modul, hodinky tedy pouze nepřebírají informace z mobilního telefonu, i když tato možnost bude zřejmě častěji využívaná. Ptáte se proč? GPS čip v hodinkách Gear S je málo citlivý a v případě, že se rozhodnete používat hodinky k navigaci bez připojeného mobilního telefonu pomocí Bluetooth, načítají vaši polohu dlouhou dobu, zhruba 1 minutu a to ještě za podmínky, že se nacházíte na volném prostranství s výhledem na oblohu. Za oknem si tedy „ani neškrtnete“.

    Samsung Gear S

    Něco jiného je, když jsou hodinky spojeny s telefonem. Využívají totiž přesnějšího a rychlejšího čipu v mobilním telefonu a pomocí Bluetooth si „tahají“ informace o poloze. Vyhledání polohy je v takovém případě otázkou zhruba 10 vteřin. Když už se bavíme o GPS, zmíníme také mapovou aplikaci Navigátor, což je převlečená aplikace Here for Gear. Při prvním spuštění aplikace Here for Gear jste vyzváni ke stažení aplikace do telefonu, až poté (druhé a další spuštění) je možné využívat aplikaci nezávisle na mobilním telefonu, avšak s již zmíněným pomalým GPS čipem. Výhodou je možnost stáhnutí si mapových podkladů pro off-line používání, a to přímo z hodinek samotných. Česká republika má zhruba 185 MB, stažení je otázkou pár minut. Navigace je na malém displeji až nad očekávání pohodlná, mapové podklady jsou dostatečně podrobné, na místo určení se můžete navigovat buď formou kompasu (s podporou vibrací, signalizující změnu směru), nebo pomocí map, které jsou však na malém displeji tak trochu „titěrné“. Hlasovou navigaci bohužel na hodinkách nevyužijete.

    Samsung Gear S

    Wi-Fi a mobilní data: pro on-line svět

    Hodinky se dále chlubí podporou Wi-Fi, to využijete hlavně v případech, kdy nejste připojeni k mobilnímu telefonu a využíváte hodinky samostatně, nezávisle na mobilním telefonu. V opačném případě (tedy za předpokladu, že jsou hodinky propojeny s mobilním telefonem pomocí Bluetooth) hodinky VŽDY berou data z mobilního telefonu, pro využívání Wi-Fi je nutné hodinky od telefonu odpojit. Wi-Fi na hodinkách se sice s připojeným telefonem zapne, avšak data se primárně berou z Bluetooth, respektive z mobilního telefonu.

    Mobilní data oceníte vždy, když není dostupná Wi-Fi a hodinky máte odpojeny od telefonu. V takovém případě se hodinky automaticky spojí se sítí a začnou čerpat data z vašeho FUP limitu, který na dané SIM kartě vložené v hodinkách máte.

    Fitness funkce: běžte si zaběhat

    O senzoru tepové frekvence a senzoru UV záření jsme se již zmínili, v této části se podíváme na fitness funkce, které v hodinkách Gear S obstarává aplikace S Health, kterou důvěrně znají všichni majitelé nejnovějších a vybavenějších smartphonů od Samsungu. Aplikace S Health je v hodinkách Gear S úzce svázaná právě s aplikací S Health ve smartphonu, mezi těmito dvěma zařízeními pak následně probíhá import dat.

    Senzor tepové frekvence a aplikace S Health

    Aplikace S Health v hodinkách Gear S zastřešuje hned několik funkcí. Kromě měření tepové frekvence a UV záření v okolí se aplikace uvnitř hodinek postará také o monitoring vašeho spánku. Stačí pouze nasadit hodinky před spánkem, zahájit monitoring a ráno se podívat na to, jak kvalitní váš spánek byl, ze zaznamenaných údajů si pak na grafu můžete udělat obrázek o tom, jak kvalitní máte za poslední období spánek. Z dalších funkcí musíme vyzdvihnout pedometr, respektive krokoměr. Ten vás po nastavení denního počtu kroků motivuje k tomu, abyste zadaný cíl splnili. V nastavení si tak můžete nastavit, po jak dlouhé době nečinnosti se hodinky ozvou a informují vás, že byste se měli začít hýbat. V případě splnění cíle vás nemine medaile, co se týče přesnosti pedometru, při srovnání s GPS daty téměř ve všech případech data souhlasily. Z dalších funkcí aplikace S Health zmíníme monitoring běhu, jízdy na kole nebo pěší turistiky.

    Právě v oblasti fitness je velkou výhodou integrovaný GPS čip. Zatímco u předchozí verze Gear 2 musely být hodinky propojeny se smartphonem, novinka si v tomto ohledu vystačí úplně sama. Venku je povětšinou poměrně dobrý výhled na oblohu, respektive satelity, v tomto případě tak nižší citlivost GPS čipu nevadí. Zkrátka fitness guru na vašem zápěstí.

    Závěr a zhodnocení: předběhly dobu

    Samsung Gear S jsou jednoznačně jedněmi z nejzajímavějších chytrých hodinek, které v současné době můžete zakoupit. Svoji funkční výbavou patří mezi absolutní špičku, namísto pouhého sledování zmeškaných notifikací vám toho dovolí mnohem více, do jisté míry tak zastanou i smartphone. Klady jsou jasné, dvoupalcový zakřivený Super AMOLED displej, slot pro nanoSIM kartu, senzorová výbava, přítomnost GPS čipu, Wi-Fi, potěší také voděodolnost a odolnost vůči prachu podle certifikace IP67. Jenomže bohužel není vše tak růžové, jak se může zdát.

    Stojí za to?

    Tak například ona diskutovaná samostatnost hodinek není tak úplně jednoduchá, hodinky potřebují kompatibilní (a tedy drahý) smartphone minimálně při jejich spuštění, pro aplikaci E-mail a také pro doinstalování jakékoliv další nové aplikace skrze Samsung obchod. Kompatibilní smartphone je samozřejmě důležitý také pro zobrazení notifikací. Nepotěší rovněž málo citlivá GPS hodinek, použití plastových materiálů a také vysoká cena, která se zastavila těsně před hranicí 10 000 Kč. A za takovou cenu lze sehnat už poměrně vyspělý smartphone bez různých omezení. Samsung Gear S však není smartphone, i když ho v některých situacích zastoupit dokáže.

    Naše doporučení je v tomto případě poměrně nasnadě, počkat. Podobně vybavených hodinek začne s postupem času přibývat a tím pádem i cena začne klesat. Výrobci se možná na popud zákazníků časem úplně oprostí od nutnosti připojovat hodinky pouze ke kompatibilním smartphonům a časem se tak možná z chytrých hodinek stane přínosnější a lépe využitelné zařízení, než jak je tomu teď. Samozřejmě pokud chytré hodinky chcete, pořadujete ty nejvybavenější a nevadí vám za ně utratit poměrně velký obnos, mohou být Gear S pro vás tím pravým.

    Konkurence

    Motorola Moto 360

    Pokud pro vás budou chytré hodinky především hezkým doplňkem ke smartphonu a nepotřebujete jejich samostatnost, zaujmout by mohly zřejmě nejelegantnější chytré hodinky na trhu, respektive Moto 360 od Motoroly. Za cenu zhruba 8 000 Kč nabídnou kulatý ciferník, klasické uchycení pásku, skvěle vyřešené notifikace a v neposlední řadě mnohem luxusnější design, než nabízí právě dnes recenzované Geary S. Uvnitř naleznete operační systém Android Wear, který se postupně učí novým a zajímavých funkcím.

    Motorola Moto 360

    Samsung Gear 2

    Zajímavou koupí by mohla být také minulá generace hodinek od Samsungu, respektive model Gear 2, který za cenu zhruba 6 800 Kč nabídne fotoaparát, infraport, senzor tepové frekvence a také příkladnou provázanost s kompatibilními smartphony. Oželit tak musíte především slot pro nanoSIM kartu, hovory lze vyřizovat pouze s připojeným smartphonem značky Samsung.

    Samsung Gear 2
samsung-gear-s
Klady
  • aplikace S Healt a Here for Gear
  • možnost volat a psát SMS přímo z hodinek
  • notifikace, jistá míra samostatnosti
  • kvalitní a zakřivený Super AMOLED displej
  • senzor tepové frekvence a UV záření
  • GPS, Wi-Fi, Bluetooth, mobilní data
  • slot pro nanoSIM kartu
  • zpracování hodinek, voděodolnost
Zápory
  • málo citlivý GPS čip
  • nestandardní uchycení pásku
  • pouze plastové materiály
  • někomu může chybět fotoaparát a infraport
  • výdrž baterie, adaptér na nabíjení
  • k některým úkonům je stále potřeba smartphone
  • vysoká cena
Diskuze ke článku
Driver
V kostce asi takto. Zatím co u Gear2 máte pocit, že musíte tahat stále mobil i hodinky, jinak zmeškáte hovor, a tedy mobil musíte brát a zvažujete zda brát k tomu navíc Gear2, u GearS už mobil nutně nepotřebujete a nosíte jen hodinky. Můžete běhat, mobil Vám nevypadne z kapsy, prostě jste volnější v pohybu a nic nezmeškáte. Je to konečně all in one. Doporučuji buď vše nebo nic. Ale čekat na příští rok je nesmysl. GearS2 budou v prodeji na Vánoce 2015 a budou obsahovat jen drobné vylepšení, takový facelift. Nemají konkurenci, nenutí je nic rychle jít kupředu. Jako Note. Už pátý rok pořád jen drobné vylepšení. A aku neřešte. Den dají a přes noc nabíjíte. Když chcete, vydrží celý víkend včetně Pátku. Ale musíte chtít. :o)
Breta
Samsung nemusím, ale je fakt že tohle je taková předzvěst jak to bude vypadat, smartphone omotanej na zápěstí a možností narovnat a používat tak jako to děláme dneska a pak zase z5 ohnout na zápěstí:). Takhle bych si to představoval a snad i přál:).
Mirek
Vypadaji hezky na fotce, kdyz jde videt jen predni strana, jinak je to ale hodne spatne. Snazi se o elegantni vzhled, ale z jakehokoli uhlu vypadaji lacine a nevkusne.

Myslim, ze se Samsung mel pokusit o hranaty vzhled ala Casio G-shock a bylo by to lepsi. Hodinky jsou modni doplnek, udelat nejake pekne neni jen tak. Funkce jsou az druhorada vec.
wondra
Lidi, podobne hodinky se dají koupi i za par stovek. Na netu jich je moc, umí telefonovat, slot na simku, pametovku, foťák, dotykové, synchronizace pres bluetooth s mobilem a stojí to třeba 700,- :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze