Samsung Gear Fit2
recenze

Samsung Gear Fit2

Fitness náramek pro sportovce
9

Společnost Samsung začátkem letošního června představila druhou generaci svého fitness náramku, který se již před dvěma lety pyšnil opravdu zajímavým designem v čele se zakřiveným displejem. Zakřivený displej nabízí i letošní náramek s označením Gear Fit2. A to není jediné, čím zaujme. V dnešní recenzi se podíváme na to, co dalšího za cenu 5 000 Kč nabízí.

Je tomu lehce přes měsíc, co byla oficiálně představena druhá generace chytrého fitness náramku s logem Samsungu, který je určen zejména sportovcům či alespoň aktivně žijícím uživatelům. Mluvím o zařízení s označením Gear Fit2, které si od svého předchůdce převzalo hned několik zásadních vlastností. Tou nejvýraznější je jistě krásný zakřivený displej.

Samsung Gear Fit2 – videorecenze

Obsah balení: jen to nejnutnější

Samsung Gear Fit2 je dodáván ve středně velké krabičce, kde najdeme jen to opravdu nejnutnější. Kromě samotného náramku s pásky, které jsou mimochodem dostupné ve dvou velikostech, je to dok pro nabíjení s USB portem. Adaptér do zásuvky či další příslušenství však již nečekejte.

Samsung Gear Fit2

Design a zpracování: špička po všech směrech

Již bylo zmíněno, že Samsung Gear Fit2 přímo navazuje na svého předchůdce, což platí také pro design. I letošní generace se pyšní vskutku ikonických vzhledem, ze kterého nejvíce zaujme zakřivený displej. Po designové stránce jde o povedené zařízení, které navíc má velmi kvalitní zpracování. Hlavní jednotka s displejem je sice vyrobena z plastu, avšak nepůsobí vůbec lacině a příjemně sedí na ruce. Pomáhá tomu i kvalitní gumový pásek, který má hned několik zdířek pro přesné a pohodlné zapnutí na ruce.

Samsung Gear Fit2 nabízí na svém těle hned dvě tlačítka: jedno pro zapnutí náramku, vyvolání nabídky aplikací a okamžitý návrat na hlavní plochu s časem a přehledem aktivit; druhé pro návrat o jeden krok zpět. Skrze obě tlačítka je pak možné rozsvítit displej, a to například v případě, že selže gesto směrem k sobě, které displej jinak automaticky rozsvítí.

Design a konstrukce náramku Samsung Gear Fit2

Gear Fit2 se na ruce nosí příjemně, a to i vlivem nízké hmotnosti pouhých 30 gramů, díky čemuž jej na levém či pravém zápěstí nebudete někdy ani cítit.

Displej: zakřivená nádhera

V případě rodiny zařízení Gear Fit bezpochyby nejvíce láká krásný zakřivený Super AMOLED displej. Ten se oproti první generaci v případě Gear Fit2 o něco zmenšil, konkrétně z 1,84 na 1,5 palce. Menší úhlopříčka displeje však neznamená horší rozlišení, ba naopak. To v případě letošní generace narostlo na 216 × 432 pixelů. Jemnost tak naprosto dostačuje a rastr uvidíte jen velmi zhruba.

Samsung Gear Fit2

Kladně hodnotíme nejen rozlišení displeje, ale i jeho čitelnosti na přímém slunci. I ta se totiž oproti předloňské generaci zařízení výrazně zlepšila a je nyní dostatečná. V případě potřeby navíc nechybí mód, pomocí nějž lze na 5 minut nastavit jas displeje na opravdové maximum, což čitelnosti zejména za slunných dnů opravdu pomůže. Za časté vyvolávání tohoto módu však zaplatíte daní v podobě nižší výdrže baterie.

Ostatní hardwarová výbava

V případě chytrých náramků, a vlastně nositelné elektroniky obecně, nebývá procesor či paměť RAM tím nejdůležitějším údajem. Přesto zmíním, že Samsung Gear Fit2 disponuje dvoujádrovým procesorem s taktem 1 GHz, operační pamětí 512 MB a 4GB interním úložištěm, které je vyhrazeno nejen pro systém, ale i například hudbu. Tu je možné do zařízení nahrát skrze spárovaný telefon a pro tento účel jsou volné zhruba 2 GB. Dále náramek nabízí gyroskop, barometr a akcelerometr.

Výše uvedené specifikace potřebám náramku plně postačují a systému, na který se podíváme v další kapitole, běží plynule.

Technické parametry Samsung Gear Fit2

Kompletní specifikace
Konstrukce24,5 × 51,2 × ? mm, ? g, odolnost: IP68
Pásekumělý, vyměnitelný: ano, zapínání: přezka
DisplejSuper AMOLED, 1,5" (216 × 432 px), tvar: hranatý
SystémTizen, kompatibilní s: Android
Datové funkceBluetooth: 4.2, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
ChipsetCPU: 2×1 GHz
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor200 mAh, nabíjení: proprietární kolébka
Dostupnostčerven 2016, 4 999 Kč

Systém: Samsungům vládne Tizen

Samsung dnes v podstatě u všech svých nositelností vsází na vlastní systém Tizen. Ten mu totiž dává větší volnost než například Android Wear. A jinak tomu není ani v případě Gear Fit2. Systém je zde velmi svižný, přehledný a nabízí vskutku intuitivní ovládání. Navigace v systému totiž probíhá ve většině případů jednoduchými gesty do stran. Středobod celého systému, podobně jako je tomu u telefonů s Androidem, představuje domovská obrazovka. Tu si lze přizpůsobit dle vlastních potřeb a po prvním spuštění máte na výběr hned několik základních ciferníků. Každý z nich umí kromě času zobrazit i doplňující informace, většinou vztažené k vaší denní aktivitě. Jednou to mohou být nachozené kroky, podruhé zase vystoupaná patra či poslední údaj z měření srdečního tepu. Skrze aplikaci Galaxy Apps si navíc lze stáhnout či koupit další ciferníky.

Obchod s aplikacemi a ciferníky.

Ve stejném obchodě si můžete stáhnout kromě ciferníků i další aplikace pro Gear Fit2. Je však pravdou, že jich zde moc není a když už nějakou tu aplikaci najdete, nejde o žádný zázrak. Gear Fit2 je tak co se aplikací týče zatím velmi omezeným zařízením. Velmi pravděpodobně tak zůstanete pouze u základních aplikací a ciferníků a do obchodu ani nevkročíte. Není tam totiž moc z čeho vybírat.

Zpět ale k samotnému systému, konkrétně domovské obrazovce. Z ní se lze gestem vpravo dostat do notifikačního centra, kde se shromažďují poslední notifikace z telefonu spolu se zprávami o aktuální či předešlé aktivitě, například o nachozené vzdálenosti. Ze stejné obrazovky se lze dostat také do rychlého nastavení, kde se nachází možnost regulace jasu displeje či aktivace tichého režimu. Gesta do stran se pak v případě domovské obrazovky využívají také pro navigaci mezi nejrůznějšími widgety. Mezi nimi nechybí zejména denní statistiky jako počet kroků za den, ušlá vzdálenost, srdeční tep či přehled vypité vody a kofeinu.

Samsung Gear Fit2

Systém Tizen, který nový Gear Fit2 pohání, není vůbec špatný. Oblíbil jsem si zejména jeho přehlednost, snadnou navigaci pomocí gest a také svižnost, kterou od takového zařízení očekávám. Horší je to už v případě dalších aplikací, kterých, jak bylo řečeno výše, moc není.

Fitness funkce a sledování denních aktivit

Samsung Gear Fit2 je ale především o fitness funkcích. Nelze jej brát jako chytré hodinky s možností tisíců aplikací – na to si ani nehraje. A právě tuto oblast zvládá opravdu na jedničku, když průběžně několikrát za den sleduje vaše denní aktivity.

Krom toho zvládne měřit i sportovní aktivity, například běh umí rozeznat automaticky. Monitoring dalších aktivit lze aktivovat skrze aplikaci Cvičení. Zde máte na výběr hned několik aktivit, od již zmíněného běhu přes jízdu na kole až po běh na pásu či cvičení na veslovacím stroji. Sledovat toho zvládne Gear Fit2 opravdu mnoho, což jej dělá naprosto ideálním společníkem pro sportovce či aktivně založené uživatele.

Samsung Gear Fit2

Navíc díky přítomnosti čipu GPS můžete vyběhnout na svůj oblíbený okruh bez telefonu. Měření zůstává díky fixaci právě přes GPS přesné a odchylka oproti telefonu s jinou aplikací (v našem případě Runkeeper) byla jen několik metrů. Po běhu či jakékoli další aktivitě, kterou je možné skrze Gear Fit2 sledovat, se data při spárování promítnou také do telefonu, konkrétně aplikace S Health od Samsungu. V ní se shromažďují vlastně všechny informace, které zařízení skrze den naměří. Bohužel zatím nelze Gear Fit2 používat i s dalšími aplikacemi typu Runkeeper, Runtastic či Strava, což musím hodnotit jako negativum.

Primární funkci v podobě sledování denních aktivit tak Gear Fit2 zvládá opravdu na výbornou.

Notifikace

Že je Samsung Gear Fit2 primárně určen sportovcům a skvěle zvládá zejména fitness funkce, to ještě neznamená, že si neporadí také s notifikacemi z telefonu. Ba naopak, skrze aplikaci Samsung Gear v telefonu, pomocí které probíhá také první párování a nastavení náramku, je možné si vybrat, které aplikace budou svá upozornění posílat i do náramku a jak na ně může býti zareagováno. Například v případě Facebook Messengeru jde ihned po přijetí notifikace odeslat palec nahoru nebo notifikaci smazat. V případě hovorů či SMS zpráv lze odeslat předem definovanou zprávu, například se slovy „Zavolám později“. Kvůli absenci mikrofonu i reproduktoru bohužel není možné hovory skrze Gear Fit2 zároveň i vyřídit.

Notifikace Gear Fit2 zvládá také velmi dobře. Jejich odezva je téměř okamžitá a na přehled, co se děje s vaším telefonem v kapse či batohu, to naprosto postačí. Věřte však, že ve většině případů stejně po přijetí notifikace na náramku po telefonu sáhnete. Už jen třeba proto, abyste si mohli přečíst celý e-mail či zareagovat i jinak než textem "OK".

Nastavení náramku skrze aplikaci Samsung Gear

Konektivita s okolním světem

Předchozí generace Samsung Gear Fit trpěla kromě jiných neduhů také po stránce konektivity. Oficiálně fungovala totiž pouze s telefony Samsung. To se v případě letošního Gear Fit2 mění a Samsung nabízí konektivitu se všemi telefony s Androidem 4.4 a výš, které zároveň disponují minimálně 1,5 GB operační paměti. Tento krok rozhodně chválíme a pro Samsung to znamená i širší spektrum potenciálních zákazníků. Ještě by však potěšila podpora systému iOS, která ale chybí.

Samsung Gear Fit2 je možné spárovat nejen s telefonem, ale i dalším zařízením, skrze Bluetooth 4.2, kterým náramek disponuje. Konkrétně se nabízí bezdrátová sluchátka, která lze využít při běhu bez telefonu. Díky integrované paměti a možnosti odeslání vlastní hudby do náramku pomocí aplikace Samsung Gear tak můžete poslouchat oblíbené skladby i kombinací náramku a bezdrátových sluchátek.

Výdrž: minimálně 2 dny na jedno nabití

Co se týče výdrže baterie s kapacitou 200 mAh, není na tom Gear Fit2 vůbec špatně. Vzhledem k množství údajů, které za celý den sleduje, a notifikacím, které z telefonu servíruje, vydrží na jedno nabití slušné 3 dny. Za opravdu aktivních dnů, kdy budete denně využívat také GPS či přenos hudby do bezdrátových sluchátek, však počítejte s výdrží zhruba o jeden den kratší. I tak to ale není špatná hodnota, i vzhledem k dříve zmíněné nízké hmotnosti. Navíc je zde k dispozici také úsporný režim, který utlumí většinu pokročilejších funkcí a zjednoduší styl domovské obrazovky. V rámci něj však není možné k náramku přistupovat skrze aplikaci Samsung Gear v telefonu.

Nabíjení v případě potřeby probíhá skrze dok s piny, který je jediným příslušenstvím v balení a lze jej využívat také jako stojánek.

Samsung Gear Fit2

Odolnost: certifikace IP68

Samsung Gear Fit2 se pyšní také zvýšenou odolností dle certifikace IP68, což zaručuje odolnost vůči vodě a prachu. V případě vody by měl náramek zvládnout ponor do 1,5 metru po dobu maximálně 30 minut. Na nějaké dlouhé plavání v moři to tedy nebude. Na druhou stranu se však nebudete muset bát vyběhnout i v dešti. Právě déšť je totiž to minimální, co by měl náramek přežít.

Závěr

Letošní Samsung Gear Fit2 se povedl. Jde o zajímavě vypadající zařízení, jehož atraktivitu zajišťuje zejména krásný zakřivený displej s dostatečným rozlišením a slušnou čitelností na přímém slunci. Náramek na výbornou zvládá své primární funkce, což je několikrát zmíněné sledování denních aktivit, zejména těch sportovních. Navíc díky GPS a Bluetooth dokáže plně nahradit telefon, tedy alespoň při běhu venku, kam si většina uživatelů pro sledování tempa a dalších údajů bere právě svůj primární mobilní přístroj. Ke sledování aktivit přidává náramek možnost notifikací z telefonu, které rovněž fungují velmi spolehlivě.

Samsung Gear Fit2

Nevýhodu tak pravděpodobně představuje pouze absence možnosti sledování aktivit v rámci aplikací třetích stran a také lehce vyšší cena atakující 5 tisíc Kč. Ve výsledku a v případě, že vám nevadí nutnost používat aplikaci S Health od Samsungu, jde však o opravdu spolehlivého společníka do aktivního života, který zaznamená téměř vše, co za den uděláte. A ještě vám dá přehled o dění z vašeho mobilního telefonu.

Konkurence

Jako konkurenci je možné brát v podstatě všechny náramky od Fitbitu, zejména pak Charge HR či Alta. Ty se cenově pohybují níže, avšak funkčně jsou omezené. To samé platí i pro dalšího konkurenta jménem Xiaomi Mi Band 2, který zaujme především skvělým poměrem cena/výbava. Druhá generace navíc nabízí alespoň malinký displej ve stále kompaktním těle a cenu kolem 1 500 Kč. Přímým konkurentem co se displeje i funkcí týče je však Microsoft Band 2. I ten nabízí zakřivený displej, pokročilé fitness funkce či mnoho aktivit ke sledování. Zaplatíte za něj však více, konkrétně kolem 7 tisíc Kč. Na druhou stranu jej připojíte také k iPhonu či telefonu s Windows 10 Mobile.

Microsoft Band 2
Microsoft Band druhé generace.
samsung-gear-fit2
Klady
  • povedený design
  • krásný zakřivený displej s dostatečným rozlišením
  • fitness funkce
  • přítomnost GPS a Bluetooth
  • notifikace z telefonu
Zápory
  • vyšší cena
  • omezený systém Tizen, nedostatek aplikací
  • odkázanost na aplikaci S Health
Diskuze ke článku
Max
Mám doma a spokojen maximalne, zatim 3 denni vydrz a hodinky maji wifi!!
Adam
Kde a jak si můžu vybrat velikost náramku? Konkrétně velikost S.
Mike
mám od prvního dne z Alzy, tam mají čelný a modrý velký a fialový s malým řemínkem. Blbne mi ale GPS a jak jsme pročítal diskuze na NETu nejsem sám, prostě po ca 1km se GPS vypne a dál to počítá vzdálenost jen odhadem kde kroků. Samsung o tom údajně ví a chystá se vydat nějakou aktualizaci co to napraví, tak uvidíme
whiteghost
zdravim, když už mezi konkurenty zmiňujete band 2, bude i recenze?
děkuji

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze