Samsung Gear Fit
recenze

Samsung Gear Fit

Zahnutá fitness budoucnost
25

Náramkem Gear Fit rozšiřuje Samsung ofenzivu na poli nositelného příslušenství. Na rozdíl od hodinek Gear je náramek Gear Fit více zaměřen na sport a měření všeho možného 24 hodin denně, včetně spánku. Jak si vede v praxi a zda je přiměřenou alternativou k hodinkám Gear odhalí naše recenze.

Samsung svou novou řadu nositelného příslušenství Gear dokazuje, že to i na tomto poli bere vážně a snaží se být nejlepší. Kromě druhé generace hodinek, navíc ve dvou variantách, zde ale máme i subtilnější a pro mnohé atraktivnější náramek, zaměřený převážně na sport. Zdání ale klame, náramek umí většinu věcí, co větší hodinky Gear, dokonce i něco navíc.

Samsung Gear Fit

Klíčové specifikace Samsung Gear Fit

  • 1,84" prohnutý AMOLED displej s rozlišením 432 × 128 pixelů
  • rozměry 23,4 × 57,4 × 11,95 mm
  • hmotnost 27 gramů
  • baterie s kapacitou 210 mAh
  • Bluetooth 4.0, akcelerometr, gyroskop, měřič tepu
  • voděodolnost a prachuvzdornost – certifikace IP67
  • operační systém RTOS

Zakřivení, které dává smysl

Těm, kterým se zdály původní i nové hodinky, budou jásat. Náramek je výrazně menší, tenčí a celkově subtilnější. Gear Fit jsou navíc jedním z prvních přístrojů, které mají zakřivený displej, který zde navíc, na rozdíl od některých telefonů, rozhodně dává smysl. Náramek totiž lépe kopíruje tvar ruky a není tak rozměrný, jako by byl s rovným displejem. Samsung dokonce používá i zakřivenou baterii.

Rozměry jsou sice stále větší než například u oblíbených náramků FitBit, zejména pak výška, běžnému nošení to ale nijak nevadí. O náramku nevíte ani v noci a celkově je radost ho nosit. Přispívá k tomu i nízká hmotnost 27 gramů.

Pryžový pásek, který se prodává v odlišných barvách je pohodlný, mírně strukturovaný a zapínání drží dobře. Je trochu škoda, že Samsung zatím nenabízí nějaké hodnotněji vypadající pásky, pryž nemusí sedět každému a zblízka nevypadá pásek vůbec hodnotně. V Barceloně na veletrhu MWC jsme ale mohli vidět, že i toto se chystá a těšit se můžeme například na designové pásky Moschino.

Samsung Gear Fit – videopohled

Pod sprchu s ním

Do tohoto pásku je potom samotný Gear Fit zakomponován a při troše šikovnosti ho můžete vyloupnout. Při běžném nošení se to ale nestane, v pásku sedí velmi dobře a pevně. Samotný modul je designově jednoduchý, ale povedený. Potěší zejména certifikace IP67 zaručující prachutěsnost a odolnost modulu proti vodě při ponoření do hloubky až jednoho metru po dobu půl hodiny. Vzhledem k tomu, že jde převážně o fitness přístroj, je tento stupeň ochrany nutný a je dobře, že jej Samsung přinesl. Náramek tak přežije sprchování, jarní deštík při běhu i nějaké to pouštní dovádění, plavat s ním ale nechoďte.

Vzhledem k voděodolnosti moc prvků na náramku neočekávejte, pouze na pravé straně máme vypínací tlačítko, které je velké a dobře se ovládá. Jeho dvojité stisknutí může navíc spustit kýženou aplikaci pro rychlý přístup k ní. Jinak ho ale nebudete používat moc často, protože, stejně jako hodinky Gear, má i náramek chytrou funkci, kdy se displej rozsvítí v momentě, kdy zvednete ruku a podíváte se jakoby na hodinky. Je sice pravda, že senzor je nastaven méně citlivě než u Galaxy Gearů a někdy se displej nerozsvítí, i když bych chtěl, ale zase je zabráněno zbytečnému rozsvěcování. Mně osobně určitě více vyhovovalo citlivější nastavení u Galaxy Gear, zde musím často pohyb zopakovat důsledněji.

Opět adaptér a horší výdrž na jedno nabití

Zbytek prvků naleznete na vnitřní straně náramku. Máme tu opět kontakty pro připojení nabíječky a vám je už teď jasné, že opět budete potřebovat adaptér. Jedna z největších nevýhod Galaxy Gearů tedy přetrvala i zde, i když konkurenční Sony se svými SmartWatch ukazuje, že i u malých hodinek lze najít místo pro klasický microUSB konektor. Pokud chcete náramek nabít, musíte připojit plastový adaptér, který sice naštěstí není příliš rozměrný, ale často ho jako na potvoru nemáte u sebe.

Gear Fit lze vyloupnout z pryžového pásku

A když už jsme u toho nabíjení, tak si řekneme, jak rychle se Gear Fit vybíjí. Pokud jej máte neustále na ruce, chodí vám do něj notifikace, občas si nějakou přečtete, každý den si monitorujete spánek, běh a párkrát změříte tep, vydrží náramek v průměru 2 dny, při mírnějším používání a omezení pouze na notifikace a aktivní pedometr vydrží i necelé tři dny. Já osobně jsem ale náramek nabíjel obden, někdy raději i každý den, protože se k večeru druhého dne vždy vibracemi poměrně často hlásil o svůj příděl energie. Stále to tedy není ono, obzvlášť u náramku, který vám má dělat neustálého společníka. Já osobně bych se o dobíjení nositelné elektroniky nechtěl starat tak často, obzvlášť když musíte myslet na otravný adaptér a náramek si tak dobijete jen, když ho máte s sebou. Pro zvídavé dodám, že akumulátor má kapacitu 210 mAh a stejně, jako celé zařízení, je i on zakřivený.

Senzor tepu a konektor pro nabíjení se nacházejí na vnitřní straně hodinek

Skvělý displej a pohodlné ovládání

A jak se Gear Fity ovládají? Po aktualizaci softwaru, která umožňuje čtení informací na výšku, překvapivě dobře a intuitivně. Hodně se mi v tomto případě líbí zakřivený displej, po kterém prst intuitivně seshora dolů klouže a přecházíte tím položkami v menu nahoru a dolů. Na rozdíl od předchozích Galaxy Gearů se Samsung zbavil gest, všechny ovládací prvky jsou nově na displeji. V podstatě nemáte šanci se splést, veškeré ovládání je příjemné. Jedno gesto ale přeci jen zůstalo. Poklepáním dvěma prsty na displej zobrazíte stav včetně nabití baterie a můžete si rychle změnit i jas displeje.

Samsung Gear Fit

To ale není potřeba, 1,84palcový AMOLED displej s rozlišením 438 × 120 pixelů je dobře vidět i na přímém slunci, potěší také živé barvy, výborné podání černé a docela dobrá jemnost. V kombinaci s jednoduchou a vkusnou grafikou a zajímavým zakřivením je displej radost používat, Samsungu se opravdu povedl.

Před použitím je potřeba náramek přes Bluetooth 4.0 spárovat s telefonem (NFC už přítomno není). Bez tohoto kroku nelze Gear Fit vůbec používat. Pro mnohé zájemce o tento zajímavý kousek bude určitě zklamáním, že je opět kompatibilní pouze se zařízeními Samsung, a to pouze těmi novějšími a dražšími. Obslužnou aplikaci si totiž musíte stáhnout nikoliv z Google Play, ale továrního obchodu Samsung Apps, což použití s telefony a tablety jiných značek vylučuje. Je to škoda a Samsung si tím určitě podráží větší prodeje.

Ovládací aplikace Gear Manager

Obslužná aplikace Gear Fit Manager je jednoduchá, elegantní a hezky zpracovaná. Dovoluje vám kompletní ovládání a správu vašeho náramku, i když řadu věcí si můžete nastavit přímo na něm. Můžete si upravit úvodní obrazovku a vybrat si z mnoha stylů hodin, o ty vám totiž půjde především. Já jsem si nejvíce oblíbil jednoduché digitální hodiny doplněné o informace o příští schůzce nebo hodiny s počasím. Pod základní styly hodin si kromě předpřipravených pozadí a barev můžete umístit i vlastní obrázek z telefonu. V aplikaci si můžete zejména upravovat oznámení, které vám chodí do náramku. Kromě příchozího hovoru a základních notifikací o zprávách či schůzkách si můžete vybrat až 10 vlastních aplikací, ze kterých se budou na náramku ukazovat notifikace včetně několika prvních řádků textu, což je například u e-mailu užitečné. Pokud ale dostanete více notifikací z jedné aplikace najednou, sdruží se dohromady a detaily jsou fuč, zobrazí se pouze masa textu a je obtížné rozlišit jednotlivá upozornění od sebe. Pokud vám nevyhovuje čtení na výšku, lze si režim u notifikací přepnout.

Notifikace: základ všeho

Stejně jako hodinky, i náramek má velmi užitečnou funkci vzdálených notifikací, které přebírá z telefonu. Pokud vám přijde zpráva, e-mail, notifikace z Facebooku, Hangout a v podstatě jakákoliv notifikace, která se zobrazuje v notifikační liště Androidu, může se zobrazit i v náramku. Náramek se rozsvítí, zavibruje a notifikace se i s malou ikonkou zobrazí. Většinou se ukáže i úvod textu (například předmět e-mailu a první řádky) a vy tak hned víte, co se děje. Nemusíte vytahovat telefon a hned jste v obraze, což se hodí nejen při řízení automobilu a cestování, ale i když telefon vytahovat nechcete nebo nemůžete. A nudné divadelní představení tak můžete přečkat produktivně, čtením e-mailů.

Takto vypadají na Gear Fit notifikace. Na některé můžete rovnou i odpovědět

V Gear Fit manageru si můžete zvolit až deset aplikací, jejichž notifikace se budou posílat do hodinek. U původních Galaxy Gearů to mohlo být klidně i 200 různých aplikací, omezení na deset ale většině uživatelů zřejmě vadit nebude. Když si notifikaci otevřete na hodinkách, zmizí vám z notifikační lišty v telefonu. Pokud se například na e-mail chcete podívat podrobněji, sjedete na hodinkách u dané notifikace dolů a zvolíte zobrazit v mobilním zařízení. Bohužel se vám ale v telefonu neotevře konkrétní e-mail, ale jen daná aplikace, ve které si vše stejně musíte najít. To by mohl Samsung ještě doladit.

U některých notifikací lze ale přímo v náramku provádět akce. Příchozí hovor můžete přijmout nebo odmítnout, stejně tak lze umlčet notifikaci schůzky v kalendáři. V případě SMS zpráv můžete na konkrétní zprávu dokonce odpovědět předpřipravenými texty.

Gear Fit umí prozvonit připojený telefon i ovládat hudební přehrávač

Trochu chaotické ale je, pokud se vám v hodinkách sdruží více notifikací z jedné aplikace. Vše se totiž zobrazí jako jeden text pod sebou a vy musíte luštit, kde například začíná jedna zpráva a končí předchozí. Kdyby byly jednotlivé notifikace trochu odděleny, určitě by to přehlednosti pomohlo.

Práce s notifikacemi

Kolik tepů za minutu máš?

Vnitřní stranu ale zdobí ještě jedna věc, jedna z hlavních zbraní nové řady Gear od Samsungu, a sice měřič tepu. A protože toto je sportovní náramek, dává zde obzvlášť smysl. Lze se na něj spolehnout a lze ho používat při tréninku? Jak kdy. Nejdříve si ale řekněme, jak probíhá měření. Náramek nemůžete mít umístěný standardně na zápěstí tak, jak nosíte i hodinky, ale musíte jej posunout před nebo za kosti zápěstí tak, aby vnitřní stran přiléhala na měkkou tkáň, ideálně navíc v místě, kde máte více cév pod povrchem. Tak bude totiž měření nejpřesnější.

Pak už stačí jen spustit měření. Zatímco Galaxy S5 si pomáhá červeným světlem, Gear Fit si na vaši cévu posvítí zeleně. Klidový režim většinou zvládnou změřit dobře a hodnoty odpovídají a nijak zvlášť se neliší ani od profesionálních přístrojů.

Možnosti a cíle tréninků a měření tepu

Jednorázové měření těsně po běhu se ale dost značně lišilo od toho, které ukázaly profesionální měřící přístroje, a většinou to byla hodnota i o desítky tepů za minutu nižší. Na druhou stranu v případě, že je měření tepové frekvence průběžné, například v průběhu aktivního cvičení, jsou hodnoty poměrně přesné a v reálném čase lze sledovat pokles a vzestup tepové frekvence a vy si tak spolehlivě můžete kontrolovat, zda jste v pásmu, které potřebujete přesně pro váš typ tréninku. A o to jde. K tréninku tak lze Gear Fit používat celkem dobře, nesmíte ale samozřejmě očekávat naprostou přesnost, jde spíše o orientační měření. Hodinky mají samozřejmě i celou řadu dalších senzorů, včetně akcelerometru a gyroskopu, takže dokáží měřit spoustu dalších věcí.

Po celou dobu nošení hodinek je aktivní pedometr, který vám dnem i nocí měří vaše kroky a naměřené údaje posílá do aplikace S Health ve vašem telefonu Samsung Galaxy. Díky senzorům dokáží Gear Fit monitorovat i spánek.

Fitness funkce: běháš, běhám, měříme

Z náramku můžete kromě využívání mnoha fitness funkcí i vzdáleně ovládat hudební přehrávač, prozvonit si telefon a…. Tím to končí. Oproti hodinkám Gear je aplikací výrazně méně a žádné nové si zatím nemůžete ani doinstalovat. Tím dává Samsung jasně najevo, že toto je opravdu zejména fitness příslušenství a pokud někdo potřebuje mnoho dalších funkcí, musí sáhnout po hodinkách. Je to ale také proto, že oproti dřívějším Galaxy Gear neběží zařízení na Androidu ani na Tizenu, jako nové hodinky Gear 2, ale na RTOS, a oficiálně pro tento systém a náramek ještě aplikace nejsou dostupné. Chybí tak například kalendář, předpověď počasí a další užitečné aplikace, které v hodinkách Gear 2 jsou přítomné. Je ale pravděpodobné, že se časem objeví, Samsung i pro Gear Fit otevře aplikační obchod a díky SDK pro vývojáře se i pro náramek postupně objeví i nové aplikace třetích stran. Termín ale zatím není známý.

Aplikace S Health v telefonu je opravdu povedená a dovoluje prohlížet data z náramku

Kdo toto vše chce hned, může si pořídit hodinky Gear, toto je fitness náramek a o tyto doplňkové aplikace zde zas tak moc nejde. A fitness funkce tu jsou zpracovány velmi dobře. Náramek spolupracuje perfektně s vestavěnou aplikací S Health ve vašem telefonu nebo tabletu Samsung a pravidelně do ní přenáší naměřená data o počtu kroků za den, naměřeném tepu, cvičeních nebo vašem spánku. Vy si zde ale navíc můžete zaznamenávat například i váš jídelníček, tedy přijaté kalorie, hmotnost a další. Aplikace S Health je sama o sobě designově i funkčně povedená a jakožto deníček vašeho životního stylu poslouží velmi dobře. Jen by mohla být rychlejší.

V aplikaci S Health můžete detailně zobrazit historii vašich tréninků, měření tepu a zadávat i údaje o jídle nebo vaší hmotnosti

Pedometr bez vašeho zásahu celý den počítá vaše kroky, a pokud dosáhnete vašeho cíle, zobrazí vám radostně medaili a zavibruje. A den je hned hezčí. Můžete si zvolit i jedno ze čtyř cvičení, dokonce podpořeného tréninkem pro optimální tepovou frekvenci díky vestavěnému měřiči tepu, případně si můžete nastavit i cíl podle spálených kalorií nebo vzdálenosti. A při splnění cíle se vám opět zobrazí informace a náramek zavibruje. Bohužel například v případě běhu pedometr i přes přesné nastavení mojí výšky, hmotnosti a věku podává poměrně nepřesné údaje. Při porovnání s údaji z aplikace využívající GPS nebo údajů z běžeckého pásu se údaje z náramku lišily někdy až o 200 metrů na jednom kilometru, což je hodně velký rozdíl. Zatímco pro chůzi a běh nemusíte mít kromě náramku nic s sebou a náramek vše počítá jen podle kroků, pro jízdu na kole a turistiku je potřeba aktivní spojení s telefonem, ze kterého náramek „saje“ GPS data. Přijímač GPS totiž náramek nemá. Kromě sofistikovaných tréninkových funkcí jsou k dispozici i obyčejné stopky nebo odpočítávací měřič.

Odpočítávací měřič a stopky

Než půjdete spát...

Velice užitečný je také monitoring spánku. Než jdete spát, stačí přepnout Gear Fit do speciálního režimu, ve kterém monitoruje, jak dlouho spíte a kolikrát jste se v noci pohnuli. Na základě toho zobrazuje procentuální kvalitu spánku a vše pak můžete sledovat ve speciální aplikaci, kterou si můžete doinstalovat do S Health. Pokud nasbíráte data za delší časové období, můžete si díky průměrným hodnotám a grafům udělat poměrně dobrý obrázek o tom, jak dlouho a kvalitně spíte, detailně si zobrazit, v jakých hodinách se budíte a k jednotlivým dnům si zapisovat i svoje poznatky. Díky poměrně subtilním rozměrům náramek v noci nijak nevadí, naměřená data jsou i poměrně přesná a monitoring spánku je tak zajímavou přidanou hodnotou.

Monitoring spánku

Závěr: Fitness premiéra se povedla

Náramek Samsung Gear Fit se Korejcům povedl. Je malý, lehký, díky zakřivení hezky kopíruje tvar ruky a při nošení nijak nevadí a zaoblený displej vypadá jednoduše skvěle. Díky notifikacím, které vám dorazí přímo na zápěstí, máte hned přehled o tom, co se děje bez toho, abyste vytahovali telefon. Velmi dobře jsou ale zpracované monitorovací funkce, které je ale nutné brát jako informační a Gear Fit nemůže nahradit specializované přístroje.

Povedlo se sledování spánku, krokoměr a až na výjimky slouží poměrně dobře i tepoměr. S rezervou musíte ale brát naměřenou vzdálenost v případě běhu a omezující bude hlavně kratší výdrž na jedno nabití, navíc znepříjemněná nutností připojit adaptér. To vše ale náramek vynahrazuje spolehlivou funkčností, voděodolností a zajímavými funkcemi, které se budou postupně rozšiřovat. Samsung můžeme pochválit i za aplikaci S Health v telefonu, která s náramkem spolupracuje a zobrazí vám všechny naměřené hodnoty a ještě mnohem víc.

Pokud rádi běháte, cvičíte nebo si jen vlastně chcete zkusit monitorovat všemožné aspekty vašeho života, je Samsung Gear Fit dobrou volbou. Třeba vás to běhání začne víc bavit a uvědomíte si, že vlastně spíte málo. Tak jako já.

samsung-gear-fit
Klady
  • sledování kvality a délky spánku
  • měření tepu
  • užitečné fitness funkce
  • snadné ovládání a hezká grafika menu
  • povedený zakřivený displej s jemným rozlišením
  • kompaktní rozměry a nízká hmotnost
  • voděodolnost a prachuvzdornost
Zápory
  • náramek zatím není možno rozšířit o další aplikace
  • v některých situacích není měření tepu přesné
  • méně přesný pedometr při běhu
  • horší výdrž na jedno nabití (zhruba 2 dny)
  • nutnost dobíjení skzrze adaptér
Diskuze ke článku
D5503 (st15i)
řekl bych že by se hodilo popsat konkurenci a dofám že recenze na smartband je v plánu
rumik
Bez GPS...naprosto k ničemu. Škoda
hop
bez GPS,možnosti rozšíření a 4 999 Kč je to úplná blbost
Zdeněk
Díky za recenzi ale chybí mě tu taky ta konkurence. Konkurence mě právě zajímá víc. Tohle určitě nechci. Mám trochu jinou představu a hlavně ta cena.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze