Samsung Gear Fit 2 Pro
recenze

Samsung Gear Fit 2 Pro

Univerzální fitness společník
6

Samsung mírně vylepšil svůj loňský fitness náramek Gear Fit 2. Přídomek Pro ale slibuje, že by se náramek mohl stát vaším univerzálním fitness společníkem. Má integrovanou GPS, na interní paměť si můžete uložit i hudbu, díky odolnosti tlaku až 5 atmosfér je vhodný i na plavání, monitoruje spánek a mnoho dalšího. Zda je skutečně vhodným společníkem jsme zjišťovali v našem testu.

Oproti velkému mezigeneračnímu skoku mezi prvním Gear Fitem a druhou generací se toho nyní moc nezměnilo. Oproti loňskému Gear Fit 2 přibyla hlavně výrazně vyšší odolnost proti vodě. Certifikace IP68 přišla Samsungu málo, takže odolnost zvýšil na tlak 5 atmosfér, tedy do 50 metrů. To sice neznamená možnost potápění do velkých hloubek, ale zajistí bezproblémové nošení například při plavání či jiných vodních radovánkách. Kromě toho náramek splňuje i vojenský standard MIL-STD 810G. Změnilo se i zapínání a přibylo několik aplikací.

Samsung Gear Fit 2 Pro

Konstrukce25 × 51,3 × 11 mm, 34 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano
DisplejSuper AMOLED, 1,5" (216 × 432 px)
SystémTizen, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 4.2, ne, Wi-Fi
Akumulátor200 mAh, nabíjení: proprietární kolébka

Konstrukční zpracování: pohodlí a odolnost

Design se oproti předchozímu modelu nezměnil. Ostatně nač měnit osvědčené. Konzervativní a účelový vzhled s elegantním zakřiveným displejem prostě funguje. Náramek je vzhledově i velikostně poměrně nenápadný a ostudu vám určitě neudělá, i když si jej vezmete ke košili,. Naopak pokud chcete, aby byl víc vidět, můžete si vybrat i verzi s červenými boky.

Ocenit musím nízkou hmotnost 34 gramů a velmi pohodlné nošení. Díky klasickému zapínání a mnoha zdířkám se přizpůsobí skutečně každé ruce. Nikdy mě v tomto směru neomezoval. Navíc lze pryžový pásek pohodlně odepnout a vyměnit za jiný. Žádnou velkou eleganci tedy nečekejte, ale má to svůj účel. Jde o fitness náramek, navíc určený pro plavání.

Samsung Gear Fit 2 Pro

To znamená, že náramek skutečně něco vydrží a skutečně ho můžete nosit pořád i na stavbě, ve sprše nebo v bazénu. Vnitřní strana náramku obsahuje senzor tepu a nabíjecí konektory, pravá strana pak hostí dvojici tlačítek pro procházení menu.

Líbilo se nám
  • vysoká odolnost
  • pohodlné nošení a praktické zapínání
  • přes integrovanou GPS relativně malé rozměry i hmotnost
Nelíbilo se nám
  • design zůstal oproti předchozí generaci stejný

Displej: zakřivený a jemný

Displej si rozhodně zaslouží pochvalu, i když je stejný jako u předchozí generace. Díky jeho zakřivení náramek tvarově lépe kopíruje vaši ruku, OLED technologie s dobrým jasem pak zajišťuje dobrou čitelnost i venku. Navíc je k dispozici režim maximálního jasu, kdy po dobu maximálně 5 minut displej doslova září. Na slunce ideální. Já jsem měl většinou jas nastaven na 7 z 11 možných úrovní a bylo to zcela dostatečné. Škoda že není k dispozici automatická regulace jasu. Okamžitě po sklonění ruky podél těla náramek zhasíná, někdy stačí i malý pohyb směrem ode mě a displej už zhasnul. Ano, hodně to šetří energii, ale menší citlivost bych uvítal. Nastavit bohužel také nejde.

Úhlopříčka 1,5 palce je akorát, velmi dobrá je pak jemnost díky relativně vysokému rozlišení 216 × 432 pixelů. Displej chrání odolné sklo a za celou dobu měsíčního testování se na něm neobjevily byť jen malé škrábance. Pokud se s náramkem chystáte plavat, potěší speciální režim, kdy můžete jednoduše deaktivovat dotykovou vrstvu. To aby se vám třeba v bazénu neukončilo měření vaší uplavané vzdálenosti. To by hodně naštvalo…

Líbilo se nám
  • dobrá čitelnost i na slunci
  • speciální režim plavání
  • dobrá jemnost
  • vysoká odolnost
Nelíbilo se nám
  • příliš brzké zhasínání displeje

Výdrž baterie: dva dny v plném zápřahu

Jednou z nejsledovanějších vlastností u fitness náramků je výdrž baterie. Pokud nám mají být celodenními společníky, nemůžeme je přeci stále dobíjet. A Gear Fitness 2 Pro zde musíme vcelku pochválit, alespoň tedy v kategorii nejvybavenějších fitness náramků. Týdenní nebo delší výdrže malých náramků bez displeje, které jenom měří kroky, samozřejmě nedosahuje, ale rozhodně vás nenechá na holičkách, když to nejméně potřebujete.

Vydrží 3 dny a 2 noci, a to při stálém měření fitness aktivit bez GPS.

Běžně vydrží náramek 3 dny a 2 noci, a to při každodenním měření fitness aktivit bez GPS (zhruba v délce 1 až 2 hodin), pravidelném měření tepu, nošení i v noci pro měření spánku a neustále připojeném telefonu. Pokud si na náramku necháte zobrazovat i notifikace z připojeného telefonu, zkrátí se výdrž zhruba o den, ale 2 dny stále dá.

Důležitá je také výdrž při používání vestavěné GPS, která je překvapivě velmi dobrá – kolem osmi hodin. I ve studeném počasí dokázal měřit lyžování zhruba 6 hodin a stále zbývalo dost energie na měření zbytku dne i spánku v noci.

Samsung Gear Fit 2 Pro

Pokud se chystáte na delší dobu do divočiny bez nabíječky, hodit se bude speciální režim šetření energie. Náramek se přepne do černobílého zobrazení a v podstatě pouze zobrazuje čas a počítá kroky, kalorie a vystoupaná patra. A to je všechno. V takovém stavu ale dokáže bez nabíječky přežít i týden.

Baterie o kapacitě 200 mAh se dodávanou nabíječkou nabíjí překvapivě dlouho, zhruba 70 minut. V době rychlého nabíjení telefonů s mnoha tisíci miliampérhodinami to zamrzí. Při použití stejné technologie jako v telefonech by mohlo být nabití baterie otázkou několika málo minut. Nabíjení probíhá pomocí dodávané kolébky s odhalenými kontakty. Musíte tedy dávat pozor, aby byl při přiložení náramek suchý. Díky magnetickému přichycení a konektorům na každé straně si ale nemusíte dávat pozor, jakou stranou náramek na nabíječku položíte, neb se vždy spolehlivě spojí a začne se nabíjet. V další generaci bychom určitě uvítali bezdrátové nabíjení tak, jak to umí Samsung u svých hodinek. Zejména vzhledem k možnosti s náramkem plavat se to přímo nabízí.

Líbilo se nám
  • dvoudenní výdrž
  • solidní výdrž při zapnuté GPS
Nelíbilo se nám
  • pomalé nabíjení
  • nabíjení není bezdrátové, ale skrze konektory

Vnitřní hardware a výbava: se Spotify se zbavíte mobilu

Další výbava patří mezi fitness náramky k tomu nejlepšímu. S telefonem náramek komunikuje přes Bluetooth, má ale i Wi-Fi pro případy, kdy se od telefonu vzdálíte. Měření vašich kroků a fitness aktivit zajišťuje akcelerometr, gyroskop a také barometr. Na spodní straně nechybí měřič tepu, který je po náležitém utažení náramku na zápěstí i překvapivě přesný.

Na spodní straně nechybí měřič tepu, který je po náležitém utažení náramku na zápěstí i překvapivě přesný.

Pro sledování vašich venkovních aktivit slouží geolokační čip GPS i GLONASS. Náramek pohání procesor o taktu 1 GHz a doplňuje jej také 512 MB RAM, to vás ale moc zajímat nemusí. Důležitá je ale kapacita interní paměti. Z papírových 4 GB jsou zhruba 2 GB přístupny pro vás. A proč důležité? Do náramku si totiž můžete nahrát hudbu, připojit bezdrátová sluchátka přes Bluetooth a vyběhnout na trénink zcela bez mobilu. Zatímco už dříve bylo možno přesouvat hudbu uloženou ve vašem telefonu, nyní konečně přibyla i dlouho očekávaná aplikace pro streamování hudby – Spotify. Jednoduše si v náramku zvolíte playlist, který si chcete stáhnout pro off-line poslech a nic vás pak při běhání už nebude omezovat. Náramek naopak nemá například NFC, takže s ním v obchodě nezaplatíte. Vzhledem k použitému systému Tizen by to v Česku ale ani nebylo možné. Stejně tak nemá reproduktor nebo mikrofon.

Líbilo se nám
  • přítomnost Wi-Fi a GPS
  • vnitřní paměť pro hudbu
Nelíbilo se nám
  • chybí NFC a bezkontaktní placení
  • někdy pomalejší běh aplikací

Systém Tizen: v zajetí Samsungu

Samsung u svých chytrých hodinek a fitness náramků používá operační systém Tizen. To přináší svá pro a proti. Z pohledu ovládání nemáme prakticky žádné výhrady. Ideální je používat náramek ve spojení s telefonem, lze to však i bez něj. Potěší že kromě Samsungů můžete náramek používat i s jakýmkoliv Androidem a dokonce i s iPhonem. Důležité je stáhnout si ovládací aplikace Samsung Gear a Samsung Health do telefonu.

Ovládání náramku je pak velmi jednoduché, kdy probíhá za pomoci dobře reagujícího dotykového displeje a bočních tlačítek. To menší slouží pro vstup do hlavního menu, větší jako tlačítko zpět. K dispozici jsou i rychlé volby v záhlaví pro zapnutí režimu „Nerušit“ nebo změnu jasu, chybí mi zde však rychlé zapnutí režimu „Letadlo“. Velmi užitečné jsou chytré obrazovky či widgety – stačí swipenout doprava a nasázet si jich tam můžete opravdu hodně. Kalendář, počasí, přehled o počtu kroků a další můžete mít stále při ruce.

Notifikace a widgety jsou vyřešeny šikovně

Zatímco užitečných aplikací v náramku zas tak moc k dispozici není, ciferníků, tedy spíše designů úvodní obrazovky s hodinami, je přehršel. V náramku jich najdete opravdu hodně, často s kombinací hodin, zobrazením kroků a dalších fitness parametrů. Mnohé z nich si můžete i upravit, zejména barevně. Další desítky si můžete stáhnout z obchodu skrze mobilní aplikaci. Vybere si opravdu každý. Rychlost náramku je velmi dobrá, některé aplikace třetích stran se ale načítají hodně dlouho, například Endomondo. Aplikace se také seká, pokud hned po startu chcete vybrat druh cvičení a hned spustit sledování. Což je přesně něco, co nechcete. Při přepojování z jedné Wi-Fi na druhou občas náramek na pár desítek vteřin přestal pracovat. Kromě toho ale žádné problémy při používání nenastaly.

Skrze doprovodnou aplikaci Samsung Gear v mobilu můžete náramek najít (jde to i obráceně, kdy můžete pomocí náramku najít svůj telefon), spravovat ciferníky, aplikace, nastavení, sledovat nabití nebo zaplnění paměti a samozřejmě stahovat nové aplikace ze Samsung Galaxy Apps obchodu či vstoupit do aplikace Samsung Health sdružující všechny vaše fitness výkony.

Výhodou je, že stejný systém Tizen už několik let používá Samsung u svých hodinek a Samsungu se postupně daří přivádět do ekosystému další velká jména, například Under Armour, Spotify, Speedo a další. Ještě víc jich ale chybí a pokud chcete náramek používat, musíte se podřídit aplikacím, které jsou dostupné, nebo které vám vybral Samsung. A to může být pro mnohé problém.

Na výběr máte celou škálu designů ciferníků

Kromě vlastního Samsung Health a navázaných aplikací umožňuje náramek stáhnout v podstatě jen jedinou fitness alternativu – Under Armour ekosystém včetně aplikace Endomondo, MyFitness Pal nebo Under Armour Record. Pokud jste zvyklí používat jinou aplikaci na sledování vašeho fitness či jídelníčku a spánku, ještě můžete propojit svou aplikaci se Samsung Health. Podporovány jsou desítky aplikací, často jen s omezenými možnostmi zápisu a čtení mezi nimi. Je dobré si tak dopředu ověřit, že Samsung Health právě s vaší aplikací spolupracuje.

Kromě fitness funkcí může být náramek i vaší prodlouženou rukou k mobilu. Mohou vám na něj chodit notifikace. Dobré je, že si přesně můžete nastavit, jaké notifikace z jakých aplikací chcete vidět, aby vám náramek nevibroval pořád. Já osobně si na náramku nechám zobrazovat pouze příchozí hovory, SMS a zprávy z našeho firemního messengeru Telegram. Na některé notifikace můžete i odpovědět předpřipraveným textem (třeba na SMS) nebo lajkem (třeba ve Facebook Messengeru). Pokud notifikaci vymažete nebo vyřídíte na náramku, vymaže se i z notifikačního centra v telefonu.

Líbilo se nám
  • dobré zpracování notifikací
  • velký výběr ciferníků
  • pohodlné a intuitivní ovládání
  • kvalitní integrace fitness funkcí
Nelíbilo se nám
  • pro Tizen je k dispozici málo aplikací
  • občas pomalejší běh fitness aplikací třetích stran
  • zasekávání při přepojování Wi-Fi

Fitness funkce: hýbu se, tedy jsem

Hlavním důvodem, proč si pořídit fitness náramek, je průběžné sledování pohybu nebo spánku i tehdy, když u sebe nemáte telefon nebo chytré hodinky. A Gear Fit 2 Pro toto plní na výbornou. Co tedy vše umí?

Po vybalení z krabice a propojení s telefonem a Samsung Health umí prakticky vše, co budete potřebovat. Automaticky sleduje vaše kroky a aktivitu, vystoupaná patra a zcela automaticky umí sledovat i spánek včetně jeho jednotlivých fází. Jednoduše lze spustit sledování některé z fitness aktivit včetně běhání, turistiky, plavání, jógy a mnoha dalších. Pokud sledování zapomenete odstartovat, náramek to pozná a po několika minutách běhu nebo intenzivní chůze sám aktivitu zaznamená.

Sportovní výkony lze měřit pomocí aplikací z rodiny Samsung Health, Under Armour nebo Speedo, další alternativy nejsou.

Vhod přijdou i připomínky, když se dlouho nehýbete, včetně doporučení, jak se protáhnout. Integrováno je také snadné zaznamenání počtu káv nebo skleniček vody každý den. Velmi hezky je pak zpracován deníček a historie všech naměřených aktivit. Náramek vám průběžně nebo v častých intervalech měří i tep.

Pokud chcete jít ve fitness aktivitách ještě trochu dál, stáhněte si aplikace z rodiny Under Armour. Díky Samsungu máte třeba u Endomonda Premium funkce zdarma a u svých fitness aktivit tak uvidíte například tepové frekvence a zóny. K dispozici máte i aplikaci pro hlídání kalorií MyFitness Pal nebo zaznamenávací UA Record. Pro lepší zaznamenání plavání si pak můžete stáhnout aplikaci Speedo On.

Sportovní výkony lze měřit pomocí Samsung Health, Under Armour či Speedo, další alternativy nejsou.

Úroveň měření musím celkově pochválit. Akcelerometr je přesný a kroky měří spolehlivě, dobře též eliminuje další pohyby. Relativně dobře měří i vzdálenost při běhu bez GPS na běžícím pásu, kdy odchylka oproti hodnotám, které ukazuje běžící pás, činí zhruba 200 metrů na 3 kilometrech. Také GPS je přesná, odchylka oproti telefonu při běhu stejné trasy činila zhruba 50 metrů.

Líbilo se nám
  • přesné měření sportovních aktivit
  • monitoring kroků, spánku i sportování včetně plavání
Nelíbilo se nám
  • Omezení na aplikace Under Armour nebo Samsung Health

Zhodnocení

Samsung Gear Fit 2 Pro se skutečně povedl. Jde o kvalitní náramek s maximální výbavou, ve které nechybí nic, co byste mohli potřebovat. K integrované GPS přidal Samsung i velmi dobrou voděodolnost do atmosférického tlaku 5 atmosfér, takže s náramkem můžete i plavat. Vhod přijde i integrovaná paměť pro poslech hudby bez mobilu. Velmi kvalitní je sledování vašich fitness aktivit, chůze či spánku jak skrze Samsung Health, tak pomocí aplikací z rodiny Under Armour. Kromě nich si ale v podstatě žádné další fitness aplikace nestáhnete, což platí i obecně. Na systém Tizen opravdu moc aplikací dostupných není, u náramku to ale zas tak nevadí. Důležitá je čerstvá podpora Spotify, a to i pro off-line poslech. Náramek může sloužit i jako „chytré hodinky“, kdy vám ukazuje notifikace z telefonu. Pochválit musím i dobrou výdrž baterie i celkovou odolnost.

Samsung Gear Fit 2 Pro

Vzhledem k výborné výbavě a tomu, že konkurence prakticky chybí, cena kolem 5,5 tisíce korun odpovídá. Většina fitness náramků totiž nemá integrovanou GPS, to umí až často mnohem větší hodinky.

Pokud tedy hledáte funkčně špičkový fitness náramek s GPS, voděodolností, kvalitní výdrží, displejem a dobrými propojenými aplikacemi pro Android i iOS, pak jste ho právě našli. Gear Fit 2 Pro tak můžeme s čistým svědomím doporučit.

samsung-gear-fit-2-pro
Klady
  • špičková odolnost, vhodný i pro plavání
  • jasný OLED displej s jemným rozlišením
  • integrovaná GPS i měřič tepu jsou přesné
  • poslouchání hudby i bez mobilu díky vnitřní paměti
Zápory
  • chybí automatická regulace jasu displeje
  • některé aplikace jsou pomalé
  • málo aplikací ke stažení
Diskuze ke článku
Aloha
Náramek jsem koupil ve slevě na Amazonu při BlackFriday a spokojenost, ale jednu věc vnímám jako velké negativum a myslím, že by měla bvýt uvedena a to v souvislosti s notifikacemi, pokud obdržím pouze jednu zprávu tak je to ok, ale pokud vám člověk pošle více zpráv třeba přes WA, tak je nelze projít jednu po druhé na náramku, ale člověk musí vlézt do telefonu a tam je přečíst.
Kamil
Vlastnil jsem verzi bez Pro a velký problém byly měřené tepy a měření vzdálenosti také nesedělo. Tepy jsem porovnával s Garminem a opravdu tepy přes 200,to určitě ne....
Ondra
Mám koupený sportovní náramek Honor Band 3 a jsem s ním velice psokojený, vydrží strašně dlouho na baterii cca tři týdny a navíc stojí jen 1800
Daniel
To teď dávají k Honoru 9 zdarma v Prosinci, právě jsem o dostal a nevěděl jsem pořádně ani co to je :-D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze