Samsung Gear 360
recenze

Samsung Gear 360

Rozhlédněte se kolem
2

Otestovali jsme sférickou kameru od Samsungu, díky které se můžete přátelům chlubit 360° klipy a fotografiemi. Pro vzdálené ovládání však budete muset vlastnit jeden z nejdražších telefonů, co korejský výrobce prodává. Nesmí vám chybět ani trpělivost při exportu videí na sociální sítě. Více řekneme v naší recenzi.

Úvod

V letošním roce nastal „boom“ takzvaných 360° videí i fotografií. Ne že by do té doby podobná videa nebo fotky neexistovaly, ale jejich pořízení nebylo tak snadné, jako je tomu nyní.

Samsung Gear 360

V letošním roce výrobci přispěchali s příbuznými produkty, které cílí na masy, a to ze dvou důvodů: většího komerčního potenciálu a složitosti ovládání předchozích zařízení. A nebyl by to Samsung, kdyby právě on jako jeden z prvních nepřispěchal se svojí kamerou. Ta splňuje oba výše zmíněné důvody, proč by se tyto kamery mohly v následujících měsících těšit čím dál větší oblibě.

Golf

Obsah základního balení: bohatost nade vše

Samsung Gear 360 si odnesete z obchodu v malém válci, který má vrchní část průhlednou, takže hned vidíte onu magickou kamerku. V balení najdete microUSB kabel pro nabíjení a synchronizaci kamery s počítačem, trojnožku, kožené poutko na ruku s logem Samsungu, čistící hadřík z mikrovlákna na čočky kamery a rychlého průvodce spuštění v českém jazyce. Na závěr Samsung přidává i ochranný vak, díky němuž se nemusíte s kamerou bát cestovat.

Samsung Gear 360

Design a zpracování: podařené „dvouočko“

Co se zpracování týče, Gear 360 je poměrově malá koule, která má z přední a zadní strany vystupující dvojici fotoaparátů. Kamera se prodává v bílé barvě, takže je poměrně výrazná a ihned upoutá pozornost kolemjdoucích. Tělo tvoří plast, díky němuž kamerka s vloženou baterií váží pouze 152 gramů. Pod boční krytkou se ukrývá slot na paměťovou kartu typu microSD a slot na baterii, kterou tedy lze vyjmout. Dvojici slotů doplňuje microUSB konektor pro nabíjení. Kolem jeho krytky se line gumové těsnění, díky kterému zařízení splňuje certifikaci IP53, tedy základní odolnost vůči prachu a vodě. Kamera by měla vydržet nápor vody dopadající ve svislém směru v rozmezí až 60 stupňů. Zapomeňte však na koupání se s kamerou a natáčení pod vodou.

Parametry a specifikace
Rozlišení snímače 15 Mpx, f/2.0
Typ a rozlišení displeje PMOLED, 0,5" (72 × 32)
Kapacita akumulátoru 1 350 mAh
Wi-Fi, Bluetooth ano, ano
Operační paměť 1 GB
Typ paměťové karty microSD (až 200 GB)
Rozměry (Š × V × H) 66,7 × 56,3 × 60,1 mm
Hmotnost včetně baterie 152 g
Podporované formáty JPEG, MP4 (H.265)
Senzory gyroskop, akcelerometr
TIP: Prohlédli jsme si novou kamerku Samsung Gear 360

Na těle kamery najdete trojici fyzických tlačítek. Vrchním tlačítkem fotíte nebo pořizujete video, dále slouží i jako potvrzovací tlačítko. Pod ním nalezneme miniaturní monochromatický PMOLED displej s rozlišením 72 × 32. Zobrazí však vše podstatné: počet fotek, které je kamera schopna pořídit na vloženou paměťovou kartu, maximální délku videa, které můžete pořídit, stav baterie, symbol Bluetooth, pokud máte kameru připojenou k telefonu a mnoho dalšího. Každopádně čitelnost displeje hodnotíme maximálně kladně – i na přímém sluníčku je krásně čitelný a napomáhá tak pohodlnému ovládání.

Samsung Gear 360

Na boku se nachází zapínací/vypínací tlačítko, jež zároveň v menu slouží jako tlačítko pro návrat. Pod ním se nachází tlačítko, kterým obsluhujete menu kamery: jednoduše si vyberete rozlišení pro fotky i pro video, nastavíte si automatické vypnutí kamery po nějaké době nečinnosti a spoustu dalšího. Mezi oběma tlačítky se nachází otvor zjevu mikrofonu, ale není tomu tak – v malé štěrbině se ukrývá miniaturní LED, která 2× modře blikne při spuštění kamery a trvale svítí modře, pokud ke kameře připojíte mobilní telefon. Červeně zabliká v momentu vypnutí kamery.

Jako na správné akční kameře by neměly chybět signalizační LED diody značící nahrávání nebo pořizování fotek. Ani na ty Samsung nezapomněl a na těle nalezneme rovnou dvě. Ty se červeně rozsvítí, pokud kameru zapnete, a rozblikají, jakmile začnete nahrávat. Při focení bliknou v momentu pořízení snímku. Vše pak završuje reproduktor, který zvukově oznámí spuštění nahrávání videa či pořízení fotky. Hlasitost je dostačující, dá se dokonce v aplikaci ještě navýšit – nemusíte mít strach, že byste kameru neslyšeli, pokud ji budete mít připevněnou například na helmě.

Z designových prvků končíme u dvojice stereo mikrofonů, které zachycují zvuk při nahrávání videa. Jak jsem předeslal v úvodu recenze, že Gear 360 má tvar koule, není to vlastně tak úplně pravda. Spodní strana je seseknutá a v ní se nalézá otvor pro stativový závit, který má klasický rozměr 1/4". Kamera stojí na jakési . Když ji složíte, tak slouží jako úchyt kamery v dlani. Osobně jsem tento držák moc nepoužíval a mnohem raději jsem kameru připevňoval na selfie tyčku nebo na velký fotografický stativ.

Líbilo se nám:

  • konstrukční zpracování
  • PMOLED informativní displej
  • dvojice LED diod

Nelíbilo se nám:

  • chybějící voděodolnost při ponoru
  • kvůli kulatému tvaru se nemusí vejít do každé kapsy

Hardware: očekávání naplněno

To nejdůležitější na této kameře jsou samozřejmě fotoaparáty. Samsung Gear 360 dostal do vínku dvojici pevně usazených 15Mpx „Fish-Eye“ senzorů se světelností f/2.0. Zorné pole jedné kamery je 180°. Jedna čočka dokáže zaznamenávat video o rozlišení 2 560 × 1 440, ve dvojici pak dokáží pořídit video o rozlišení 3 840 × 1 920. V obou případech je stropem 30 snímků za vteřinu. U fotografií se kamera může chlubit větším rozlišením, konkrétně 7 776 × 3 888, což odpovídá 30 Mpx. Jedna čočka pak vyfotí obrázek o maximálním rozlišení 3 072 × 1 728, což odpovídá 5 Mpx.

K další výbavě pak patří gyroskop a akcelerometr, které kamera využívá pro vyrovnání záznamu a ke správnému spojení obrazu do jednoho. Síťovou konektivitu obstarává Bluetooth ve verzi 4.1, dále nechybí Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2,4/5 GHz) a USB 2.0. Samsung neopomněl ani NFC pro snadnější párování s telefonem. Hnacím motorem je blíže nespecifikovaný čipset DRIMe5s s 1GB RAM. Baterie má kapacitu 1 350 mAh a zajistí chod kolem jedné až dvou hodin podle použití. K plnému dobití do 100 % dojde zhruba za hodinu a půl.

Líbilo se nám:

  • podpora 4K rozlišení

Nelíbilo se nám:

  • slabší výdrž baterie

Aplikace a ovládání: uživatelský komfort

Ačkoliv lze kameru Gear 360 používat i samostatně, ten pravý zážitek se dostaví až po připojení smartphonu. První párování proběhne buďto pomocí NFC, anebo opsáním párovacího kódu, který se zobrazí na kameře. Jakmile jednou kameru s telefonem spárujete každé další spojení proběhne během pár vteřin. Aby ale telefon s kamerou mohl dále komunikovat, je potřeba z Google Play stáhnout potřebnou aplikaci, konkrétně Samsung Gear 360 Manager.

Aplikace je rozdělená na dvě záložky. Na jedné se vám zobrazí fotky či videa již stažené z kamery do paměti telefonu a na druhé uvidíte obsah paměťové karty v kameře. Tato záložka se může déle načítat podle toho, kolik videí máte v kameře natočených. Obsah do telefonu kamera streamuje skrze Wi-Fi, takže přenos probíhá vcelku rychle, avšak také záleží na rychlosti paměťové karty. Sám Samsung doporučuje co nejrychlejší kartu, ideálně s rychlostí čtení 90 Mb/s.

ukázka androidí aplikace Samsung Gear 360 Manager

Soubory uloženými na kartě můžete listovat. Vždy snadno poznáte, jestli jde o video či fotku, a to podle symbolu zobrazeném na náhledu obrázku. Po rozkliknutí jedné fotky se zobrazí hláška „spojuji obrázky“, kdy algoritmus aplikace začne připravovat zobrazení 360° fotky či videa. Tento proces netrvá déle než 5 vteřin. Poté se vám výsledek zobrazí. Samsung připravil rovnou trojí zobrazení vašich momentek. Nejvíce samozřejmě oceníte 360° zobrazení, kdy prstem po displeji fotkou libovolně otáčíte a prohlížíte si ono místo, kde byla fotka zachycena. Pro ještě lepší zážitek můžete zvolit tzv. režim zobrazení pohybu, kdy se fotka díky gyroskopu v telefonu otáčí s vámi. Přesně jako kdybyste na místě byli osobně a jen se ohlédli za sebe, takový zážitek budete mít. U videí to funguje zrovna tak.

2016-07-13_02-46-43

Navíc v 360° zobrazení můžete fotku i video přibližovat a oddalovat. Dalším způsobem, jak si prohlédnout fotky, je „dvojité zobrazení“. Jednoduše řečeno jde o snímek z přední a zadní kamery spojený v jednu fotku. V tomto zobrazení se už pohybovat nelze. Posledním zobrazením je režim panorama, což vám spojí obraz z přední i zadní kamery a vytvoří panoramatickou fotku. Toto zobrazení se mi však moc neosvědčilo. Nejspíše kvůli tak širokému záběru, jaké rybí oko má, je posléze panoramatická fotka deformovaná.

Po připojení telefonu ke kameře se ihned načte živý náhled z kamery a vám se otevírají široké možnosti nastavení. V prvé řadě si zvolíte, zda chcete fotit nebo natáčet video, ale zvolit můžete Time Lapse režim, kdy kamera exponuje každé 0,5 vteřiny a posléze vám poskládá časosběrné video. Posledním režimem je Video Looping, tedy video ve smyčce, kdy kamera nahrává nepřetržitě, ale video po 5 minutách přemazává.

Kvalita fotoaparátu

Osobně jsem s kamerou nejvíce fotil. Využíval jsem pochopitelně obou fotoaparátů, abych si následně prohlížel 360° fotografie. V režimu „Foto“ máte na výběr ze dvou rozlišení, a to 14 Mpx a 30 Mpx. Větší fotka má rozlišení 7 776 × 3 888 a ukrojí si z paměťové karty zhruba 10 MB. Kvalitu fotografií hodnotím jako nadprůměrnou. Za krásného slunečného dne jsou barvy syté, avšak Gear 360 nemá tendenci fotku přibarvovat, jako je tomu u Samsung telefonů. Při takovémto rozlišení není problém fotkou zoomovat a prohlédnout si detaily a kresbu objektů. V horších světelných podmínkách lze na fotkách pozorovat šum, přesto si myslím, že jde o akceptovatelnou míru.

Javořickē jeskyně

Videokamera pořizuje sférické záznamy v několika rozlišeních: 1 920 × 960, 2 560 × 1 280, 2 880 × 1 440 a 3 840 × 1 920, přičemž jedině u rozlišení 2560 × 1280 lze natáčet i při 60 FPS. Ostatní zvládá Gear 360 pouze při 30 snímcích za vteřinu. Nejvíce jsem tedy využíval rozlišení se 60 FPS, abych dosáhl co nejplynulejšího pohybu i při rychlejších akcích, například v autě.

Samsung Gear 360 – testovací VR video, 1080p, 60 FPS

Samsung Gear 360 – testovací VR video, 1080p, 60 FPS

Co se kvality týče, výsledné video patří spíše k průměru. Mnohdy postrádalo barevný základ a pokud nenatáčíte vyloženě za slunečného dne, tak je patrný vyšší šum. Na druhou stranu jde o první generaci Gear 360, kterou Samsung uvedl, a ačkoliv je zde prostor pro zlepšení, kamera splňuje to hlavní, a to bezproblémové spojení dvou obrazů do jednoho a vytvoření 360° videa či fotky.

Hostivař

Z nastavení samotné kamery ještě zmíním, že lze ke každému obrázku nebo videu vkládat informace o zeměpisné poloze, kterou si kamera vyžádá z telefonu. Dále software kamery umí videa stabilizovat a zabránit tak chvění během záznamu. Nemilá zpráva nakonec je, že se tato aplikace omezuje na podporu pouze šestice nejlépe vybavených telefonů, které Samsung nabízí. Jmenovitě jde o tyto telefony: Galaxy S6, S6 edge, S6 edge+, Note 5, S7 a S7 edge. Na starší telefony, například stále populární Galaxy S5, aplikaci nenahrajete. My měli ke kameře zapůjčené starší Galaxy S6 edge, na kterém aplikace šlapala jedna báseň.

TIP: Recenze Samsung Galaxy S7 edge – Bez ostychu na vrchol

Osobně si myslím, že si Samsung s omezenou kompatibilitou šlape po štěstí, neboť kamera si přímo říká o co největší rozšíření. Přestože jde o relativní novinku, absence iOS aplikace pro iPhony je zarážející. Důvodem může být snaha korejského výrobce tlačit své brýle pro virtuální realitu. Gear VR tak kamera podporuje také. Pokud tedy máte kompatibilní telefon, můžete svá 360stupňová videa sledovat i skrz něj.

Líbilo se nám:

  • přehledná Android aplikace
  • podpora češtiny
  • bezproblémové spojování obrazu do 360°
  • kvalita fotografií

Nelíbilo se nám:

  • absence iOS aplikace
  • omezené jen na nejvyšší modely řady Galaxy
  • videa by mohla být kvalitnější

Export a sdílení: porod

S čím jsem se nejvíce potýkal už od samého začátku, bylo samotné sdílení fotek nebo videí. Prohlížení skrze aplikaci ve svém telefonu je sice hezké, funguje dobře a 2K displej je pro prohlížení více než dostatečný, ovšem pokud se chcete pochlubit svým kamarádům, vzniká problém. Videa obecně lidé bezpochyby nejčastěji sdílí na Facebooku a YouTube. Obě služby 360° videa podporují, Facebook navíc zobrazí i sférické fotografie. Sdílení výtvorů z Gear 360 je však velmi omezující. Na Facebook lze 360° fotku nahrát pouze z podporovaného telefonu Samsung. Jakmile jsem si jí přeposlal do iPhonu nebo jsem jí zkoušel nahrát přes počítač a webové rozhraní, nahrál se obyčejný snímek bez parametrů sférické fotografie.

Ukázka aplikace Samsung Gear 360 Action Director pro Windows

Video na YouTube též nelze nahrát jen tak. Nejprve si soubory uložené na paměťové kartě stáhnete do počítače. Samsung připravil speciální Windows aplikaci, která se tváří jako jednoduchý střihačský program. A nutno podotknout, že základní střih v ní uděláte, a to včetně doplnění titulků či hudby a přidání lehkých přechodů. Pro videem nepolíbeného člověka však práce s tímto softwarem nebude procházkou růžovým sadem. Rozhodně to chce trpělivost a absolutně nechápu, že Samsung nepřipravil pro tento export alespoň krátké instruktážní video, které by lidem pomohlo. Navíc program postrádá češtinu, přestože aplikace pro Android v českém jazyce komunikuje.

Po exportu do MP4 však stále nemáte vyhráno. Musíte si stáhnout plugin přímo z YouTube, který vaše videa opatří metadaty, díky kterým se video bude chovat jako sférické. Žel, tento plugin mi nešel rozchodit na Windows 10, a tak jsem musel využít MacBook, kde jsem videa „orazítkoval“ a konečně mohl nahrát na YouTube. Doplňuji, že takto připravená videa lze nahrát i na Facebook. Další nástrahou je přehrávání videí. Ne všechny desktopové prohlížeče jsou totiž schopné 360° videa přehrát. Například v Safari si tyto videa nepřehrajete. Podporované jsou v současné době tyto: Chrome, Opera, Firefox nebo Internet Explorer.

Věž v Jevíčku

Aplikace YouTube jak na iOS, tak i pro Android je díkybohu na tato videa připravená. Pokud máte alespoň základní brýle Google Cardboard, můžete videa sledovat skrze ně.

O trochu jednodušší je, pokud chcete sdílet pouze fotografie. Ty lze nahrát na Facebook nebo na Flickr, kam jsme fotografie nahráli i my. Opět zde ale platí, že fotky musíte nahrát ze Samsung telefonu.

Líbilo se nám:

  • sdílení přímo z telefonu

Nelíbilo se nám:

  • těžkopádná Windows aplikace
  • aplikace pro počítač pouze v angličtině
  • složité sdílení na Facebook i YouTube

Závěr

Sečteno podtrženo, Samsung Gear 360 je zajímavou a špičkově zpracovanou kamerkou. Také se snadno ovládá, což platí i pro pomocnou aplikaci pro Android. Zamrzí však kompatibilita pouze se šesticí nejdražších telefonů, které Samsung prodává, a chybějící podpora iOS.

Co se týče sdílení obrázků a videí, zde musíme Samsung pokárat, neboť tak těžkopádný systém sdílení jsem dlouho nezažil. Každopádně jak jsem psal na začátku, sférickým videím fandím a osobně si myslím, že jejich čas ještě přijde.

Samsung Gear 360

Výrobci se snaží přijít se svým řešením a ukázat, proč je jejich kamera tou pravou. Cena Gear 360 se v České republice zastavila na 9 990 korunách, což osobně považuji za akceptovatelnou cenu, přihlédneme-li k cenám akčních kamer typu GoPro, které se prodávají ještě o pár tisícikorun dráž. Nabídnou sice vodotěsnost, přesto ani s jednou nepořídíte sférické video.

Konkurence

Mezi konkurenční kamery musíme zařadit Pentax RICOH THETA S, která se prodává za 10 990 korun a nabídne kompaktní rozměry a dvě 12Mpx kamery se světelností f/2.0. Postrádá slot na paměťové karty, zato disponuje 8gigabitovým úložištěm. Sférické video nahrává pouze ve Full HD.

Svojí sférickou kameru nabízí i LG. Jde o LG 360 CAM. Parametry je srovnatelná s tou od Samsungu, slibuje však podporu Androidu i iOS a nahrávání 5.1 prostorového zvuku. V současné době ji ale v ČR nezakoupíte. V USA se prodává za 199 dolarů.

Novou generaci sférické kamery má i Kodak. Podle označení SP360 4K každému dojde, že novinka umí pořizovat 360° videa až ve 4K. Nabídne 12,7Mpx snímač a odolá teplotě až do -10 °C. Stejně jako LG 360 CAM komunikuje s iOS i Androidem. Stojí však víc, konkrétně 449 dolarů. Zda se dostane do prodeje i v ČR, nelze říci.

Klady
  • jednoduchá Android aplikace
  • kvalita fotografií
  • bohaté příslušenství
  • dvojice LED a zvukové upozornění při záznamu
  • design a zpracování
Zápory
  • složité sdílení na Facebook i YouTube
  • těžkopádná Windows aplikace
  • podporuje jen nejvyšší modely telefonů Galaxy
  • videa by mohla být kvalitnější
  • absence iOS aplikace