Samsung Gear 360 (2017)
recenze

Samsung Gear 360 (2017)

Promarněná šance
1

Zhruba před rokem mýma rukama prošla první generace sférické kamery od Samsungu jménem Gear 360. Tehdy šlo de facto o první záchvěv v tomto odvětví na českém trhu a tak trochu zkouška, jestli lidé tento segment začnou brát trošku více v potaz. Bohužel, v mém okolí jsem za dosavadní rok nezaregistroval zvýšený zájem o tento druh kamer. Letos Samsung na své jarní konferenci při oznámení svých vlajkových lodí Galaxy S8 představil i novou generaci své kamery Gear 360. Stane se díky ní sférické video mainstream?

Samsung Gear 360 (2017

Design a zpracování: ještě menší koule

Co se týče rozměrů, model 2017 se od toho loňského výrazně proměnil. Vrchní část ve tvaru koule je nyní výrazně menší, nabízí se srovnání s golfovým míčkem. Samotné tělo kamery je však protažené, a tak se kamera nyní mnohem lépe drží. Samsung přemístil i některé ovládací prvky, zejména pak tlačítko spouště je nyní lépe přístupné. Tlačítka pro vypnutí/zapnutí kamery a vstup do menu jsou pak na boční straně. Na vrchní straně se našlo místo pro dvojici LED diod, které pomáhají k pohodlnější práci s kamerou. Samozřejmostí je osazení mikrofonu a reproduktoru. Na kameře se nachází i malý monochromatický displej, který vám zobrazí ty nejdůležitější informace a dopomůže vám k snazšímu focení či natáčení i bez připojeného telefonu. Jeho největší výhoda tkví ve výborné čitelnosti na slunci. Aby se dala kamera připevnit na stativ či selfie tyč, má ve spodní části ukrytý stativový závit. Samsung tedy vyřešil absenci trojnožky, kterou nabídl u první generace.

Samsung Gear 360 (2017
Specifikace kamery Gear 360 (2017)
Rozměry 100,6 × 46,3 × 45,1 mm
Hmotnost 130 g
Rozlišení snímače 8,4 Mpx, f/2.2
Kapacita akumulátoru 1 160 mAh
Wi-Fi, Bluetooth ano, ano
Typ paměťové karty microSD (až 256 GB)
Podporované formáty JPEG, MP4 (H.265)
Odolnost proti prachu a vodě IP53
Senzory gyroskop, akcelerometr

Technická výbava: škoda jedné baterie

Současná Gear 360 má díky změněnému tvaru jednu obrovskou nevýhodu, a to nevyměnitelnou baterii. U předchozí generace člověk mohl baterii pohodlně vyměnit a pokračovat v natáčení, to u nové generace nelze. Menší rozměry mají za následek, že se musíte spokojit s integrovanou baterií o kapacitě 1 160 mAh. Samsung tvrdí, že na jedno nabití kamera vydrží při natáčení v rozlišení 2 560 × 1 280 při 30 FPS až 130 minut. My naměřili lehce pod dvě hodiny. Ovšem bude zde vždy záležet, v jakém rozlišení budete natáčet. Nabití trvá něco okolo 1 hodiny. Jako částečné ospravedlní můžeme brát USB-C konektor, který se nenachází pod krytkou, a tak můžete kameru nabíjet například z powerbanky přímo během natáčení.

Paměťovým médiem je microSD karta, která může mít kapacitu až 256 GB. O konektivitu se stará jako u předchozí generace Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2,4/5 GHz) a Bluetooth ve verzi 4.1. Ani 2. generace Gear 360 neumožní např. potápění v moři. Vzít za vděk musíte certifikátu odolnosti IP53, tedy základní ochraně proti prachu a polití vodou.

Ovládání a propojení s telefonem: konečně i s iOS

Filozofie ovládání kamery zůstala zachována. Trojicí tlačítek na kameře si tedy vyberete režim natáčení či focení nebo vstup do menu. Díky displeji je ovládání velice rychlé a snadné: tlačítkem na přední straně vždy potvrzujete, zatímco bočními tlačítky se posouváte v menu nebo o krok zpět. Displej poskytuje dostatečné množství informací jako stav baterie, čas nahrávání či zaplněnost paměťové karty. Diody zase signalizují červeně pokud natáčíte, modře když je ke kameře připojen mobilní telefon a oranžově když se kamera nabíjí.

Propojení kamery s telefonem tvoří nezbytnou součást všech moderních akčních kamer včetně těchto sférických. Samsung už u první generace nabízel velice rychlou a funkcemi nabitou aplikaci, jejíž největší nevýhoda spočívala v omezené podpoře telefonů, se kterými šla kamera spárovat. Loni to byly 4 telefony, nejvyšší řada Samsung Galaxy S7 a o rok starší Galaxy S6. Letos se podpora zlepšila, i když majitelé androidích telefonů jiných výrobců pořád mají smůlu. Oficiální aplikace jim připojení nedovolí. Ve výčtu podporovaných telefonů jde o tyto modely: Samsung Galaxy S8, Samsung Galaxy S8+, S7, S7 Edge, Note 5, S6, S6 edge, S6 edge a A5/A7 (2017) běžící na Androidu 5 a novějším.

Samsung Gear 360 (2017

Loni jsem si velmi stěžoval a zároveň nechápal absenci podpory iPhonů. Letos Samsung překvapil, a tak si aplikaci Gear 360 můžete stáhnout i do iOS zařízení. Zdaleka však ke kameře nepřipojíte všechny iPhony, zde Samsung podporuje jen nejnovější modely: iPhone 7, 7 Plus, 6S, 6S Plus a SE běžící minimálně na iOS 10. Já kameru testoval s iPhonem 7 Plus a o moje zkušenosti se podělím v následující kapitole.

Aplikace

Ať máte iOS nebo Android, doprovodnou aplikaci k Samsung Gear 360 si v příslušném obchodě můžete stáhnout zdarma. První párování s telefonem probíhá tak, že v menu na kameře vyberete Connect to iOS/Android a kamera vám vytvoří SSID a heslo, které poté vložíte na telefonu. Zkrátka funguje to stejně jako když se připojujete doma k Wi-Fi. Při dalším propojení s telefonem už do menu vstupovat nemusíte, stačí na kameře podržet vrchní boční tlačítko a poté už na telefonu potvrdíte připojení na kameře. Heslo budete zadávat pouze jednou, a to při prvním spárování.

Samsung Gear 360 (2017) aplikace

Samotná aplikace je velmi jednoduchá a řekl bych účelně rozvržená. Ze základní nabídky můžete provést jen tři úkony: buďto se připojit ke kameře, vstoupit do galerie nebo jít do nastavení. U nastavení tedy začnu. Můžeme ho rozdělit na obecné, kde se dá nastavit hlasitost upozornění kamery a zapnout LED diody. Dále zde vidíte aktuální stav baterie a obsazenost paměťové karty. Můžete rovněž zkontrolovat aktualizaci firmwaru v kameře, avšak během mého testování žádný update nevyšel.

Samsung Gear 360 (2017) aplikace

Aplikaci určitě budete primárně používat pro ovládání a náhled videa z kamery. Zpoždění obrazu je zhruba půlvteřinové. Telefon můžete používat jako vzdálenou spoušť, kdy si kameru postavíte na stativ a pomocí telefonu spustíte nahrávání či pořídíte snímek. V živém náhledu můžete přepínat mezi mnoha zobrazeními. Asi nejpoužívanější bude 360° View, v něm se můžete prstem otáčet a prohlížet si tak svět okolo, aniž byste s kamerou jakkoliv manipulovali. Zajímavý je takzvaný Round View, kdy se prostor okolo vás zdá mnohem větší než je ve skutečnosti. Pro krajinky se hodí i Panoramic View. Kamera mimo klasické focení a natáčení videa podporuje časosběr, nahrávání videa do smyčky či HDR režim. To loňský model neuměl. Pořízené snímky v HDR mají sice vyšší dynamický rozsah, ale v tomto mě kamera zklamala – telefonem uděláte mnohem lepší HDR fotku, ne však 360stupňovou.

Chválím výbornou optimalizaci na iOS.

Nastavení samotné kamery nenabídne žádné bohaté možnosti. Víceméně si zvolíte jen rozlišení pro 360° fotky s maximálním rozlišením 15 Mpx a video s maximálním rozlišením 4 096 × 2 048, bohužel jen při 24 FPS. Snímkovou frekvenci 60 FPS nabídne až rozlišení 2 560 × 1 280. Pokud byste chtěli fotit jen pomocí jedné čočky dostane fotku o velikosti 3 Mpx. Dále si můžete zapnout časovač, omezit limit ISO (maximum 1600) a zapnout můžete také geografické údaje o pořízeným záznamech, které však kamera získává z telefonu, neb Gear 360 (2017) nemá vlastní GPS.

Samsung Gear 360 (2017) aplikace

S aplikací se však pracuje velmi snadno, Samsungu chválím i výbornou optimalizaci na iOS. Za dobu testování se mi nestalo, že by aplikace spadla či zamrzla. Dalším pozitivem je, že pracuje i v režimu na šířku. Jediná piha na kráse je tu absence češtiny, ačkoliv na Androidu češtinu Gear 360 podporuje. Třeba se dočkáme v některém z budoucích updatů.

Kvalita videí a fotografií: jednička byla lepší

Nejvíce vás však bude zajímat samotná kvalita fotografií a videí. O tom vlastně tato kamera je. Uvedu hned zkraje, že Samsung mě zklamal. Jestliže má jít o nástupce, tedy novou generaci sférické kamery, nemůžeme čekat nic jiného než obrazový posun vpřed a značná vylepšení. Žel by se dalo skoro říci, že opak je pravdou. Samsung v 2. generaci ubral na rozlišení snímače, a tak se z loňských 15 Mpx stalo pouze 8,4 Mpx a klesla i světelnost z f/2.0 na f/2.2 a na výsledcích je to bohužel znát.

Samsung Gear 360 (2017

Ačkoliv víme, že rozlišení není vše, zde jako by platila opačné pravidlo. Bohužel fotografie postrádají onu ostrost, kterou jsem loni chválil a vyzdvihoval tak kameru za velice pěkné fotografie. V mobilní aplikaci vypadají fotky ještě uspokojivě, ale jakmile si je otevřete na počítači, tak zjistíte, že toto od nové generace určitě neočekáváte.

Ukázka 360stupňových fotografií

Samsung Gear 360

Samsung Gear 360 (2017)

Samsung Gear 360 (2017)

Co se týče videí, ta se víceméně nezměnila. Přestože kamera umí natáčet video o trošku větším rozlišení než loňský model, tedy 3 840 × 1 920 (nově 4 096 × 2 048), tak výsledná videa nejsou žádnou hitparádou. Troufnu si říct, že o třetinu levnější čínská akční kamera podá lepší výsledek. Samozřejmě, nenatočíte s ní 360° videa.

Níže přikládám na ukázku pár videí. Za slunného počasí jsou videa akceptovatelná, problém nastává při trošku horších světelných podmínkách, kde je patrný zvýšený šum.

Samsung Gear 360 (2017) – testovací video, 4K, 24 FPS

Samsung Gear 360 (2017) – testovací video, 2K, 30 FPS

Export a sdílení na sociální sítě: větší problém než byste čekali

Zde vidím největší problém a bohužel, za rok se nic nezměnilo. Sdílení samotných videí a fotografií je stále velice problematické a zdlouhavé. V podstatě máte stále jen dvě možnosti: buďto nasdílíte 360° fotografie a videa na Facebook nebo na YouTube. Ani v jednom případě se to však neobejde bez problémů. Zatímco na Facebook se hodí sdílet především fotografie, abyste se mohli chlubit svým známým, tak na YouTube nahrajete svá videa. Na tom by nebylo nic překvapivého, ovšem musíte tak učinit z aplikace Gear od Samsungu. Na iPhonu bohužel sdílení na Facebook nefunguje spolehlivě a často se mi stalo, že se fotka nenahrála vůbec. Pokud se náhodou nahrála, prošla tak silnou komprimací od Facebooku, že člověk těžko odliší svojí tvář od obličeje kamaráda. U videí nastal ještě větší problém – z iOS aplikace vaše sférická videa nenahrajete na web vůbec.

Samsung Gear 360 (2017
Windows Action Director

Postup v takovém případě vypadá tak, že si musíte ze stránek Samsungu stáhnout program Action Director, který vám to umožní. Tehdy byl pouze pro Windows a používání aplikace bylo za trest. A světe div se, ani po roce se nic nezměnilo. Jak jsem nad touto těžkopádnou, pomalou aplikací pěnil loni, letos jsem se vztekal ještě mnohem více. V současné době trpí tento program vážnou chybou, kdy si naimportujete videa do počítače, vložíte je do aplikace, ta je převede a utvoří náhled, ovšem místo náhledu vidíte jen černou obrazovku s jakýmisi černými artefakty a nic s tím nezmůžete. Po vyexportování získáte nepřekvapivě jen černé video. Řešení neexistuje, Samsung musí zjednat nápravu.

Samsung Gear 360 (2017
Samsung Gear 360 pro Mac

Naštěstí jsem vše vyřešil zjištěním, že by měla existovat podobná aplikace i na Mac. Samsung to tvrdí na svých stránkách, bohužel nikde jsem nenašel žádný odkaz ke stažení. Po chvilce googlení jsem aplikaci pro macOS našel a následně nainstaloval. Nejde však o totožný software jako na Windows – tento je mnohem osekanější a v podstatě můžete 360° fotky a videa jen zobrazit.

Díky bohu z něj lze videa exportovat a nahrát na YouTube. Z čeho jsem byl mile překvapen, je možnost živého vysílání na Facebook nebo YouTube. Samsung se tím chlubil při představování kamery, v iOS aplikaci tato možnost není. Streamovat lze pouze z Androidu, nebo při připojení kamery k Macu. Ovšem nevím jakou akci byste chtěli streamovat z Macu, když k němu kamera musí být připojená kabelem. Naopak živé vysílání v tandemu s androidím zařízením, kde můžete vysílat bezdrátově například z nějakého výletu, si umím velice dobře představit.

Zhodnocení

Jak jsem před rokem prorokoval rozšíření sférických videí, moc se toho za těch 12 měsíců nestalo. Ano, na trh přišli další výrobci se svými kamerami a přístupem z mobilních telefonů, ale že by se zvýšil zájem lidí o tento typ videí jsem nezaregistroval. Stejně jako se nezadařilo rozšíření tohoto formátu, nepovedla se Samsungu ani revize Gear 360. Až na menší rozměry a lepší manipulaci s kamerou nemám co vyzdvihnout. Snad jen to, že nyní o kameře mohou uvažovat i majitelé iOS, což byla loni utopie. Také chabá podpora Android zařízení výrobců třetích stran nějaké větší rozšíření brzdila.

Samsung Gear 360 (2017

Přestože se mi sférická videa líbí – nabídnou jiný rozměr a trošku více interakce pro diváky –, osobně si potrpím na vysokou kvalitu videí i fotografií. V tom mě nová generace Gear 360 stále nepřesvědčila, a to i přesto, že Samsung oproti loňsku srazil cenu o rovné 3 tisíce. Samsung Gear 360 (2017) tedy pořídíte za 6 999 korun, prodej startuje právě v těchto dnech. Za tu stejnou cenu koupíte ale i loňskou generaci, která sice nabídne vyšší rozlišení, ale bude výrazně rozměrnější. Ať se rozhodnete pro první nebo druhou generaci, není sporu, že pěknou 360° fotkou dokážete ohromit spoustu svých známých.

Konkurence

Za hlavního konkurenta stále můžeme považovat loňskou generaci Gear 360. Se současnou cenou 6 999 korun bych doporučil spíše pořízení té nové.

Pentax je známá značka a ve světě fotografie má neoddiskutovatelně své místo. RICOH THETA S nabídne rozlišení jednoho snímače 12 Mpx, videa zvládne natáčet ve Full HD při 30 FPS. Výhodu představuje 8GB integrovaná paměť a také výběr několika barev, například dámám se bude líbit atraktivní růžová. Cena se pohybuje okolo 7 790 korun.

Zajímavou alternativou na poli sférických kamer pak může být řešení od Giropticu. Kameru iO totiž připevníte na smartphone pomocí nabíjecího konektoru, spustíte patřičnou aplikaci a začnete natáčet. Výhodou jsou samozřejmě malé rozměry, takže kameru můžete mít stále při sobě a při potřebě něco zaznamenat ji jen nasadíte na telefon. Giroptic myslel nejen na majitele iPhonů, ale i Android zařízení. Zde se můžete seznámit s našimi prvními dojmy z barcelonského MWC.

samsung-gear-360-2017
Klady
  • menší rozměry
  • pohodlnější ovládání kamery
  • přehledná a jednoduchá aplikace
  • podpora iOS, byť neplnohodnotná
  • live streaming (pouze na Androidu)
Zápory
  • nevyměnitelná baterie
  • výsledná kvalita videa a fotografií
  • nefunkční Windows aplikace
  • složité sdílení na Facebook i YouTube
Diskuze ke článku
Tomáš
Dobrý den,
chtěl bych zakoupit tuto kameru, jaký je rozdíl v předchozí verzy a fotky jsou podobné, jako ž GoPro? Dekuji

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze