Samsung Galaxy Z Fold2
recenze

Samsung Galaxy Z Fold2

Velký krok k dokonalosti
5

Skládací telefony s ohebnými displeji letos vstoupily do svého druhého roku, takže očekáváme zásadní vylepšení. Samsung u Galaxy Z Foldu2 zapracoval výrazně na displejích i samotném mechanismu. Výsledkem je nekompromisně vyhlížející telefon. Potvrdí novinka své ambice i během našeho testu?

Současné skládací telefony můžeme rozdělit na dvě základní skupiny – véčka a velké rozevírací modely. Řada Fold od Samsungu patří jednoznačně do druhé kategorie. Letošní novinka Galaxy Z Fold2 přímo navazuje na Galaxy Fold, avšak došlo k opravdu výrazným proměnám. Shodný zůstal pouze základ, a to rozevírací konstrukce s velkým displejem uvnitř. Samsung vylepšil procesor, fotoaparáty a zejména oba displeje i mechanismus otevírání. Papírově lze jen obtížně nalézt nějaký nedostatek. Možná je jím ale cena, která nijak neklesla, právě naopak. V případě zájmu si je nutné připravit 55 tisíc korun. Dokáže si nový Fold takto vysokou cenu obhájit?

Technické parametry Samsung Galaxy Z Fold2

Kompletní specifikace
Konstrukce159,2 × 68 × 16,8 mm, 282 g, konstrukce: rozevírací, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 7,6" (2 208 × 1 768 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 865+, CPU: 1×3,1 GHz + 1×2,42 GHz + 6×1,8 GHz, GPU: Adreno 650
PaměťRAM: 12 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: 1 200 / 150 Mb/s, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor4 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostzáří 2020,

Samsung Galaxy Z Fold2 – videorecenze

Obsah balení

Prodejní krabička se snaží vypadat alespoň trošku originálně. Minimálně otevření probíhá netradičně, avšak nás zajímá spíše obsah balení. Nejprve se musíte prodrat nezbytnými prospekty, z nichž jeden zmiňuje prémiový servis od Samsungu. Kromě samotného telefonu, který je dodáván otevřený, v balení najdete nabíječku, USB kabel a nakonec špuntová sluchátka AKG. Nic nadstandardního výrobce bohužel nepřibalil.

Samsung Galaxy Z Fold2

Konstrukční zpracování: překvapivě precizní

Na první pohled je zřejmé, že Samsung telefon mezigeneračně výrazně změnil. Nebojíme se na úvod říci, že druhá generace dospěla a designově se inspiruje především u řady Galaxy Note20. To mimochodem znamená, že extrémně přitahuje otisky prstů. Zásadní změna se udála v zavřeném stavu, kdy čelní stranu zabírá velký displej. Díky tomu je telefon připraven plně sloužit i zavřený. Upoutá vás rovněž masivní kloub s logem výrobce, u kterého se musíme zastavit o něco déle. Samotný kloub, stejně jako obě strany telefonu, je neuvěřitelně lesklý a výrazně se špiní. Během krátké chvíle je bohužel z působivého telefonu šmudla.

Kloub je nově mnohem pevnější, robustnější a otevírání telefonu působí mnohem jistěji.

Kloub je nově mnohem pevnější, robustnější a otevírání telefonu působí mnohem jistěji. Navíc je kloub možné otevírat postupně a v jakékoliv poloze drží, což může přijít vhod při práci, kdy lze mobil využívat podobně jako notebook. Otevírání je pohodlné po celou dobu, to samé samozřejmě platí o zavírání. Rozhodně se nemusíte obávat nějakého drhnutí, skřípání, vrzání nebo jiných nežádoucích zvuků. Samsungu se povedlo vytvořit ohebný telefon, který působí neskutečně robustně.

Nepřítelem číslo jedna všech pohyblivých věcí je prach. I na to však výrobce myslel a uvnitř kloubu jsou mikroskopické štětiny, které mají při pohybu kloubu prach vypuzovat ven. Ačkoliv na nás kloub působí během testování nejlepším dojmem, je jasné, že právě on je hlavním aspirantem na možné budoucí trable. Když už jsme u prachu, zmiňme, že jej ve větším množství najdete uvnitř, respektive na vnitřním displeji.

Pohled z profilu totiž odhalí, že displej je sice ohebný, ale nelze jej ohnout zcela a malá škvírka u kloubu je ideálním místem, kudy prach proudí. Zmínit musíme také absenci zvýšené odolnosti, ta zůstává skládacím telefonům zapovězena a jedná se o první nedostatek. Přeci jen jsme si již zvykli, že dražší telefony nerozhází voda či prach, u Foldu2 je třeba dbát větší opatrnosti.

Kombinace robustní konstrukce, kloubu a skládacího mechanismu celkově stojí za vysokou hmotností 282 gramů. V zavřeném stavu je hmotnost vysoká, rozhodně ji pocítíte a budete si nějaký čas zvykat. Stejně tak na tloušťku, která činí téměř 17 milimetrů. Ergonomii úchopu však vylepšuje velmi malá šířka jen 68 milimetrů. Pokud však telefon rozložíme, je najednou hmotnost přijatelná, lépe se rozloží a především jsou zpravidla nutné obě ruce pro pohodlné držení.

Samsung Galaxy Z Fold2

V rozevřeném stavu jsou všechny hrany telefonu oblé, což je rozhodně plus – neřežou do ruky. To bohužel neplatí při zavření, kdy je levá strana, logicky, zakončena ostrými hranami, které působí trochu nepříjemně, dokud si správný úchyt nenacvičíte.

Na pravém boku zařízení najdeme kapacitní čtečku otisků prstů. Jde o celkem logické umístění, neboť Samsung potřebuje přístup ke čtečce v jakémkoliv stavu. Funguje velmi rychle a nemám k ní výtek. Totéž platí pro tlačítka regulující hlasitost – jsou dobře dosažitelná, ať už máte Fold složený, nebo rozložený. Klávesy, stejně jako čtečka, jsou elegantně zakomponovány do hliníkové konstrukce telefonu, která působí až překvapivě hodnotně. Na boku také najdete malý šuplíček pro nano SIM kartu.

Líbilo se nám
  • luxusní vzhled
  • velmi precizní zpracování
  • kloub funguje hladce a tiše
Nelíbilo se nám
  • tělo velmi náchylné na otisky prstů
  • vyšší hmotnost
  • ostřejší hrany na levém boku při zavření
  • chybí zvýšená odolnost

Displeje: tentokrát již na jedničku

Kromě kloubu Samsung vylepšoval také displeje. Ano, oba. První Fold měl zvenku jen malý čtyřpalcový panel, druhá generace se do toho opřela a celou čelní stranu pro sebe uzmul 6,23palcový Super AMOLED panel s poměrem stran 25:9. V prvé řadě je velmi protáhlý, kam se hrabou Xperie od Sony. Za druhé je ale již dostatečně velký, abyste skrze něj mohli provádět veškeré úkony dostatečně pohodlně. Displej je skvěle čitelný a pohodlně se ovládá, i přes od výrobce nalepenou ochrannou fólii.

Samsung Galaxy Z Fold2

V praxi jsem venkovní displej používal skoro nejčastěji. Je dostatečně velký a přehledný. Samozřejmě jej nelze celý obsloužit jednou rukou, ale díky nadstavbě One UI to až tak velký problém nepředstavuje. Nijak zásadně nepřekáží ani malý průstřel v horní části pro potřeby fotoaparátu.

Obdobnou změnou prošel i vnitřní Super AMOLED displej, který má 7,6palcovou úhlopříčku a vystačí si s průstřelem pro kameru, který je sice větší než třeba u řady Note20, ale s ohledem na velikost displeje o něm skoro nebudete vědět. Vnitřní displej opět snese přísná měřítka a na rozdíl od venkovního disponuje 120Hz technologií. Bohužel si ji však nemůžete vynutit, telefon frekvenci volí dle aktuální potřeby.

Samsung zapracoval na místě, kde se displej ohýbá, vznikl tak jen velmi malý hrb uprostřed. V praxi jej vidíte, když se na něj zaměříte, a samozřejmě ucítíte, když přes dané místo přejedete prstem. Nedochází však k degradaci obrazu a při běžné práci si ničeho nevšimnete, což je skvělé. Na displeji je nasazena také ochranná fólie, která drží dobře, ale zřejmě se poměrně snadno poškrábe. To by až tak nevadilo, kdyby výrobce důrazně nedoporučoval fólii sundávat.

Samsungu se skvěle povedly přechody mezi displeji.

Co se Samsungu zatraceně povedlo, jsou přechody mezi vnějším a vnitřním displejem. Nejprve je tedy nutné nastavit, jaké aplikace mají přesun z vnějšího na vnitřní podporovat. Umí to skoro všechny, které v telefonu budete mít, až na Instagram, s ním jsou skoro vždy nějaké problémy. Jakmile vše nastavíte, můžete začít pracovat a až telefon zavřete/otevřete, budete přesně tam, kde jste skončili. Funguje to svižně a velmi spolehlivě, je to tak mocná zbraň pro rychlou a pohodlnou práci.

Velké displeje vybízí ke spuštění více aplikací, na displej dostanete klidně tři současně. Ještě zajímavější je ale Flex Mode, který využívá možnosti postavení telefonu do pravého úhlu. Z vnitřního displeje se tak pomyslně stanou dva a v horní části vidíte například kalendář, zatímco dole agendu atp. Škoda však, že tento režim nepodporuje více aplikací, ale třeba se časem dočkáme.

Práce s vnitřním displejem
Líbilo se nám
  • takřka plnohodnotný venkovní displej
  • oba zobrazovače bez výřezu
  • pouze nepatrný hrb na skládacím panelu
  • vnitřní displej se 120 Hz
  • perfektní spolupráce mezi venkovním a vnitřním displejem

Zvuk: parádní stereo

Na horní a spodní hraně je dvojice velmi hlasitých a kvalitních reproduktorů. Bez větších obtíží ozvučí i menší místnost, v tomto ohledu patří nový Fold k těm nejlepším telefonům na trhu. Sluchátka musíte volit buď s USB-C konektorem, jako dodávané špunty AKG, nebo bezdrátová.

Samsung Galaxy Z Fold2
Líbilo se nám
  • vynikající reproduktory
Nelíbilo se nám
  • chybí 3,5mm jack

Výkon hardwaru: výkonu je na rozdávání

K všeobecné radosti můžeme říci, že v těle telefonu tepe Snapdragon 865+ a nikoliv Exynos. Výkonu je tudíž opravdu na rozdávání, v AnTuTu telefon dosáhl na více než 580 tisíc bodů, přičemž výsledek je takřka shodný, ať test provedeme v zavřeném, nebo otevřeném stavu. Nemusíte se obávat náročných úkolů či jakýchkoliv her. Kaňkou na kráse je, že se telefon velmi rychle zahřívá a držení se stává méně příjemným. Práce s více aplikacemi je pohodlná i díky 12GB operační paměti. Šetřilo se ale na úložišti – 256 GB není mnoho, zejména když chybí slot pro paměťovku. Reálně je pro vás k dispozici 238 GB. Předchůdce dokázal nabídnout dvojnásobek místa.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • 12GB operační paměť
Nelíbilo se nám
  • chybí slot pro paměťovou kartu
  • telefon se poměrně dost zahřívá

Výdrž baterie: Samsungu, přidej!

Dva velké displeje, spousta výkonu a funkcí, to bude slušný zápřah pro baterii, že? Samsung do nového Foldu dostal dvě baterie, které v součtu disponují kapacitou zhruba 4 500 mAh. To není zrovna moc, ale velmi záleží na stylu používání. Největším žroutem energie jsou displeje, především pak ten vnitřní se 120 Hz. Pokud jste náročnější, počítejte, že telefon vydrží zhruba 12 hodin práce, s 60 Hz se výdrž protáhne o zhruba 4 hodiny, což už stojí za zvážení.

Samsung Galaxy Z Fold2

Nabíjení telefonu obstarává vcelku standardní 25W nabíječka, žádné boření rekordů se nekoná a na kompletní nabití si počkáte hodinu a 20 minut. V tomto ohledu by Samsung již mohl trochu šlápnout na plyn a nabíjení urychlit. Potěší ale i nadále podpora 15W bezdrátového a 9W reverzního nabíjení.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 3 minuty
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 7 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 11 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 18 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 26 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 33 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 43 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 52 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 68 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 80 minut
Líbilo se nám
  • podpora bezdrátového nabíjení
Nelíbilo se nám
  • slabší výdrž
  • nepříliš rychlé nabíjení

Konektivita: vše včetně 5G

Samsung Galaxy Z Fold2 je po stránce konektivity vybaven na jedničku. Disponuje Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, podporou GPS i GLONASS a samozřejmě NFC. Chlubí se též režimem DeX, kdy s vhodnou televizí Samsung dokáže pracovat i zcela bezdrátově. Samozřejmostí je svižné připojení k mobilnímu internetu. Podporována je síť LTE Cat 20, což v praxi znamená download 2 000 Mb/s a upload 200 Mb/s. Nechybí ale ani nejnovější sítě 5G, na budoucnost je tak telefon taktéž připraven. Mobilní síť můžete využívat skrze nano SIM kartu, případně eSIM.

Samsung Galaxy Z Fold2
Líbilo se nám
  • rychlé LTE
  • podporuje 5G
  • nabízí možnost eSIM

Fotoaparát: zaměřeno na selfies

Během recenze jste možná již spočítali, kolik má nový Fold na těle fotoaparátů. Opakování je ale matka moudrosti, a tak ještě jednou. Po jednom kuse je v každém displeji a tři na zadní straně, suma sumárum se nový Fold chlubí pěti snímači. Začneme obligátně na zadní straně, kde je, co se pixelů týče, jednoduchá práce.

Máme zde totiž tři 12megapixelové snímače: klasický, ultraširokouhlý a teleobjektiv. A výsledky? U Samsungu tradičně vysoce kvalitní. Nejlépe samozřejmě fotí klasický fotoaparát, který si poradí i v noci či s protisvětlem. Působivé jsou také ultraširokoúhlé záběry, kdy se Samsung snaží citlivě narovnat i mírně zakřivené okraje snímků.

Přítomný teleobjektiv vás neoslní, ale nebojte, kvalita snímků je opět velmi dobrá a mírně klesá jen v noci. Problémem je, že vrcholem je 2násobný bezztrátový zoom. Opět se vkrádá myšlenka, že u telefonu za 55 tisíc korun by mohlo být něco navíc.

Ukázkové fotografie

Záznam videa je umožněn maximálně ve 4K rozlišení s 60 snímky za vteřinu, výsledky vypadají velmi dobře i na větších displejích, třeba na televizi. Pokud se ptáte na 8K rozlišení, tak chybí, ale komu vlastně? Nám ne.

Samsung Galaxy Z Fold2 (testovací video) – 2160p, 60 FPS

Oba fotoaparáty v displejích mají 10 megapixelů, jde tedy o vcelku solidní snímače pro videohovory a možná selfies. Proč možná? Fold2 má speciální selfie režim, do kterého zapojí trojici zadních fotoaparátů. Stačí začít fotit selfie v zavřeném stavu, vybrat režim selfie, otevřít a voilà, máte k dispozici fotoaparáty pro ty nejkvalitnější selfies vůbec.

Selfie fotografie

Ohebnost telefonu se promítá ještě do jedné vychytávky související s fotoaparátem. Pokud fotíte hlavními fotoaparáty skrze vnitřní displej, můžete snímanou scénu promítat i na venkovní zobrazovač, díky čemuž například skupina lidí rychle zjistí, jak v záběru bude vypadat.

Líbilo se nám
  • tři velmi dobré hlavní fotoaparáty
  • kvalitní záznam videa
  • hlavní fotoaparáty lze použít pro selfies
  • spolupráce obou displejů
Nelíbilo se nám
  • teleobjektiv mohl být o něco kvalitnější

Software: propracovaný do každičkého detailu

Prostředí telefonu jsme již trochu nakousli výše v části týkající se displejů. Je svěřeno do rukou Androidu 10 a nadstavby One UI 2.5, která přináší například bezdrátový režim DeX, jenž funguje na jedničku a spouští se během několika málo vteřin. Samsung si dobře poradil s displeji o různých poměrech stran, trable se tak občas objeví jen u aplikací třetích stran. Například ČSFD nezvládá přehledně vyhledávání na venkovním displeji a problémy s ním má i Instagram. Tomu však nesedí ani vnitřní displej – nedokáže jej využít celý.

Optimalizace a rychlost systému je naprosto příkladná, v tomto ohledu se novinku nebojíme nazvat nekompromisním pracovním strojem. Na vnějším displeji s poměrem stran 25:9 se mimochodem nádherně ukazuje, jak skvěle promyšlené One UI je. I v tomto extra širokoúhlém zobrazení totiž zpravidla na většinu prvků dosáhnete palcem jedné ruky.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • snadné ovládání
  • perfektní optimalizace
Nelíbilo se nám
  • občasné problémy u aplikací třetích stran

Zhodnocení

Samsung ukázal, že ne náhodou dominuje trhu mobilních telefonů. A nemyslíme nyní jen z prodejního hlediska. V novém Galaxy Z Foldu2 totiž demonstruje ty nejmodernější technologie a málokterý telefon se k pomyslnému ideálu blíží více. Výrobce jakoby snad naslouchal uživatelům a mezigeneračně vylepšil vše, co jen mohl. Zájemcům se do rukou dostane skládací telefon s ohebným displejem, který vůbec nepůsobí křehce. Právě naopak. Konstrukce je robustní, kloub pracuje skvěle a budí důvěru, že i něco vydrží.

Oba displeje jsou tentokrát skvěle použitelné, spolupracují a k ideálu chybí jen popíchnout vývojáře, aby doladili své aplikace, a nevyužitý potenciál má zatím funkce Flex módu. Líbí se nám kvalitní dvojice reproduktorů i sestava fotoaparátů. Naopak by Samsung mohl nabídnout více interní paměti, zkusit do těla dostat větší baterii a rozhodně zrychlit nabíjení. K dokonalosti pak chybí ještě zvýšená odolnost, která však naráží na pohyblivou konstrukci.

Hledat konkurenci nemá příliš smysl, žádná totiž není. Samsung Galaxy Z Fold2 je nekompromisním telefonem pro ty nejnáročnější, kteří potřebují telefon i tablet v jednom zařízení a nevadí jim ani cena 55 tisíc korun.

Vzdáleně příbuzný je první Fold, který je sice levnější asi o 10 tisíc korun, ale má vnější displej plný kompromisů, slabší hardware a méně propracovaný ohebný kloub.

Samsung Galaxy Fold 4G

Rozměry160,9 × 117,9 × 7,6 mm, 276 g
DisplejSuper AMOLED, 7,3" (2 152 × 1 536 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855, 1×2,84 GHz + 3×2,41 GHz + 4×1,78 GHz
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 512 GB / 1 000 GBne
Akumulátor4 380 mAh

Zmínit můžeme ještě další ohebný telefon Huawei Mate Xs, který však není tak propracovaný a navíc ještě o pět tisíc korun dražší.

Huawei Mate Xs

Rozměry161,3 × 78,5 × 11 mm, 300 g
DisplejAMOLED, 8" (2 480 × 2 200 px)
Fotoaparát40 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorHuawei Kirin 990, 2×2,86 GHz + 2×2,36 GHz + 4×1,95 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 512 GB, nanoSD
Akumulátor4 500 mAh

Na úplný závěr jsem si nechal ještě jeden drobný postřeh. Velký vnitřní displej přímo vybízí k využití dotykového pera S-Pen z řady Note, které ale chybí. Dočkáme se příští rok?

samsung-galaxy-z-fold2Produkt roku
Klady
  • stylový vzhled
  • vynikající konstrukční zpracování
  • masivní kloub
  • pohodlné otevírání a zavírání
  • dobře se drží
  • velký venkovní displej
  • vynikající vnitřní displej
  • výkonný hardware
  • kvalitní reproduktory
  • skvělé využití obou displejů při focení
  • perfektní přepínání mezi oběma displeji
  • vysoce kvalitní selfies
  • podporuje bezdrátové nabíjení
  • rychlé LTE a podpora 5G
Zápory
  • průměrná výdrž na nabití
  • pomalé nabíjení
  • chybí zvýšená odolnost
  • menší interní paměť (oproti předchůdci)
  • nenabízí slot pro paměťové karty
  • jen obyčejný teleobjektiv
Diskuze ke článku
Jakub Dědeček
Jakub Dědeček
Výdrž je právě parádní. Asi nikdo nepojede celý den na vnitřním displayi.
Když se kombinuje použití displayů, tak je výdrž parádní, daleko před Note 20 Ultra či iPhone 11 Pro Max.

Třeba vnější display zvládne přehrávat video v kuse 28 hodin :)
Martin Daniel
Martin Daniel
Zbytecny telefon a k dokonalosti to ma teda daleko neblaznite prosim vas
Tomáš Balon
Tomáš Balon
Výborná recenze a příjemně koukatelná videorecenze. Michal Pavlíček UMÍ! Díky...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze