Samsung Galaxy Z Flip
recenze

Samsung Galaxy Z Flip

Sexy véčko, jak jej neznáte

Je Samsung Galaxy Z Flip ohebným telefonem, na který jsme tak dlouho čekali? Věstí jeho příchod návrat ikonických véček? Všechny vaše otázky zodpoví tato podrobná recenze.

Samsung Galaxy Z Flip sází na ohebný displej, ale i výbavu hodnou vlajkových lodí. V zavřeném stavu navíc nabídne i nebývale kompaktní rozměry, díky čemuž se pohodlně vejde třeba do kapsy od košile. Dokáže si druhý ohebný telefon z dílny jihokorejského výrobce obhájit cenovku atakující 40 tisíc korun?

Samsung Galaxy Z Flip – videorecenze

Technické parametry Samsung Galaxy Z Flip

Kompletní specifikace
Konstrukce87,4 × 73,6 × 17,3 mm, 183 g, konstrukce: rozevírací, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 6,7" (2 636 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 855 Plus, CPU: 1×2,95 GHz + 3×2,41 GHz + 4×1,78 GHz, GPU: Adreno 640
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ne, LTE: 1 200 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor3 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostúnor 2020, 38 990 Kč

Obsah balení: pouzdro dokupovat netřeba

Balení obsahuje vše podstatné a dokonce nechybí ani ochranné pouzdro z průhledného plastu. Podobně jako u Samsungu Galaxy Fold má navíc pouzdro vymezené plochy s adhezivem, aby drželo na těle telefonu ještě o něco lépe. V balení dále najdeme sluchátka AKG (stejná jako u řady Galaxy S20) s USB-C, kabel typu USB-A/USB-C a napájecí adaptér o výkonu 10 W. Dokonce se do krabičky vešla i praktická redukce z USB-A na USB-C.

Samsung Galaxy Z Flip

Líbilo se nám
  • kvalitní sluchátka
  • praktická redukce USB-A/USB-C
  • ochranné pouzdro

Konstrukční zpracování: odolá chování běžného uživatele?

O konstrukci Galaxy Z Flip toho bylo řečeno i napsáno mnoho. Samsung Galaxy Z Flip přináší v prvé řadě přepracovaný pant na rozdíl od staršího Galaxy Foldu a rozhodně to poznáte. Zavírání i otevírání má nyní stejnou tuhost, a to ať už jste v úhlu otevření 60, 90 nebo 130 stupňů. V podstatě se vám tak nestane, že by se telefon v určité poloze sám od sebe zacvakl/otevřel, tedy snad až na výjimku, kdy jej máte již opravdu téměř zcela otevřený/zavřený. Výrobce deklaruje, že by měl Z Flip vydržet 200 tisíc otevření a zavření, což by mělo znamenat přibližně pět let používání. Bohužel nemám stroj času, ale osobně nemám důvod tomuto tvrzení nevěřit, když se budete k telefonu chovat slušně.

Při otevírání/zavírání pant nevydává žádný zvuk a nikdy se mi nestalo, že bych uslyšel divné chrastění či křupání. Uvnitř pantu jsou rovněž malé nylonové štětečky, které napomáhají tomu, aby se do komplikovaného mechanismu nedostalo smítko nebo písek. Na kompletní rozborku zařízení se ostatně můžete podívat na YT kanálu JerryRigEverything.

Nyní, když jsem popsal své dojmy z pantu samotného, který ušel oproti Foldu pořádný kus cesty, se zaměřím na design a ostatní prvky. V prvé řadě je nutné zmínit, že tělo Z Flipu je ze skla, tudíž funguje jako silný magnet na otisky. Jakmile nemáte ruce 100% čisté a suché, objeví se na těle tohoto krásného telefonu otisky rychleji, než byste řekli Flip. Po dobu používání jsem tak telefon nosil v dodávaném pouzdře, nebo měl alespoň po ruce hadřík z mikrovlákna. Ze dvou barevných variant, které jsou na našem trhu k dispozici, tedy fialové a černé, bych raději zvolil fialovou, na které by měly být otisky o něco méně viditelné. Fialová je navíc podle mého názoru o něco zajímavější.

Jakmile nemáte ruce 100% čisté a suché, objeví se na těle tohoto krásného telefonu otisky rychleji, než byste řekli Flip.

Poměrně výrazným prvkem je pak modul fotoaparátu na vnější straně, který takřka vůbec nevystupuje nad okolní povrch. Dominantní je také logo výrobce na kloubu, které se objeví pouze v zaklapnutém stavu. Na straně pravé je kapacitní čtečka otisků prstů, kterou známe již z Galaxy S10e. Její reakce na přiložený prst jsou bleskové, navíc si díky ní můžete stáhnout notifikační lištu, což je u podlouhého displeje více než praktické. Občas se mi však stávalo, že jsem lištu stahoval i ve chvílích, kdy jsem to neměl v úmyslu, neboť stačil letmý dotyk prstu. Nad čtečkou dále najdeme kolébku hlasitosti s příjemnou odezvou. Na straně levé je slot na jednu nanoSIM kartu, kterou můžete doplnit také o virtuální eSIM. Na straně spodní je pak USB-C a mřížka hlasitého reproduktoru. Všimnout si zde můžeme rovněž anténních předělů, které najdeme i na bocích, a dvojice mikrofonů.

Samsung Galaxy Z Flip působí v ruce opravdu prémiově a hmotnost 183 gramů je tak akorát. Telefon se v zavřeném stavu krásně vejde do dlaně a ve stavu otevřeném palcem pohodlně dosáhnete na čtečku a tlačítka. Ptáte se, jak se otevírá Z Flip jednou rukou? Otevřít telefon tímto způsobem je pochopitelně možné, ale osobně jsem jej obvykle otevíral oběma rukama. Z toho důvodu, že je při otevírání jednou rukou vyšší riziko pádu, a také jednak proto, že musíte palcem vyvíjet značný tlak na displej. Telefon jsem takto několikrát otevíral a na obrazovce jsem žádné poškození nezaregistroval, ale stejně mi přišlo pohodlnější otevírání oběma rukama.

Líbilo se nám
  • sexy design
  • prémiové zpracování
  • značně vylepšený pant s lineární tuhostí
  • skvěle fungující čtečka otisků prstů
  • véčková konstrukce
  • nevystupující modul fotoaparátu
Nelíbilo se nám
  • absence certifikace odolnosti (vzhledem ke konstrukci odpustitelné)
  • chronický sběrač otisků

Samsung Galaxy Z Flip má, podobně jako nová Motorola Razr, hned dva displeje. Menší neohebný na vnější straně a hlavní ohebný displej, který zůstává na první pohled skrytý. Jaké jsou jejich výhody a naopak slabiny?

Opravdový dlouhán

Začnu hlavním 6,7" ohebným displejem typu UTG (Ultra Thin Glass). Kolem něj je spousta kontroverze, označení UTG v sobě totiž obsahuje slovíčko „sklo“, ale displej tak úplně skleněný není. Jak je to možné?

Jako každá nová technologie mají i ohebné displeje svá úskalí a pravděpodobně ještě nějakou chvíli potrvá, než budou na trhu telefony s ohebnými displeji, které budou mít, co se odolnosti týče, stejné vlastnosti jako dnešní „placky“. Sklo je ze své podstaty tvrdé a křehké, a jelikož musí být ohebný displej v prvé řadě, ehm, ohebný, je těžké skloubit vlastnosti jako ohebnost, tvrdost a odolnost dohromady. Do budoucna tak budou muset výrobci vymyslet ideální poměr, kdy bude sklo dostatečně odolné vůči škrábancům, ale přesto bude ohebné.

Tvrzení, že je displej Galaxy Z Flipu skleněný, je pravda pouze napůl...

Samsung na to šel po svém a hned na začátek uvedu, že tvrzení, že je displej skleněný, není tak úplně lež. Uvnitř je totiž extrémně tenká skleněná (a ohebná) vrstva, která je právě oním prvkem Ultra Thin Glass. Tloušťka tohoto skla činí 0,03 mm, takže si můžete představit, jak moc tenké je. Naproti tomu Gorilla Glass může mít tloušťku až 4 mm (někdy více, někdy méně). A právě UTG, které by bylo samo o sobě pravděpodobně velmi zranitelné, kryje speciální polymerová fólie. Tvrzení, že je displej Galaxy Z Flipu skleněný, je tedy pravda pouze napůl, na druhou stranu se výrobci nedá upřít, že se uvnitř sklo opravdu nachází. Navíc je nutno dodat, že se v současnosti stále jedná o nejlepší komerčně dostupný ohebný displej.

Mezi hlavní výhody použití UTG řadím lepší pocit během používání displeje, který nyní působí značně lepším dojmem. Povrch je mnohem více podobný klasickým skleněným zobrazovačům, což jednoznačně chválím. Displej je také hladší – zatímco u Galaxy Foldu nebyl při pohledu z určitého úhlu povrch displeje 100% rovný, v případě Z Flipu již tomu tak není: displej je pěkně hladký. Lépe je na tom také „prohlubeň“ v oblasti pantu, která je subjektivně menší. Rozhodně nikam nezmizela, ale během používání na ní během pár minut zapomenete a nebudete vědět, že tam vlastně je. Spokojen jsem byl i s odolností. Na displeji se během standardního používání neobjevily žádné okem viditelné škrábance nebo vrypy.

Tomu, aby se displej jen tak nepoškrábal, částečně napomáhá i zvýšená hrana kolem displeje, podobně jako tomu bylo u Foldu. Na spodní straně navíc najdeme dva výstupky (jako například u notebooků), které se postarají o to, aby na sobě displej nebyl zcela nalepený. Po bocích lze zaregistrovat ochranné plastové prvky, které brání vniku nečistot.

...na druhou stranu se výrobci nedá upřít, že se uvnitř sklo nachází.

K samotné kvalitě displeje pak nemám co vytknout. Jedná se o Dynamic AMOLED panel s opravdu podlouhlým poměrem stran 22:9, jemností 425 pixelů na palec a podporou HDR10+. Během testování jsem byl spokojen s maximálním jasem, pozorovacími úhly i barevným podáním, které si může uživatel nastavit dle preferencí. Dlouhý poměr stran 22:9 mě nijak neomezoval. Ke stažení notifikační lišty jsem používal čtečku otisků prstů či gesto potažení prstu z prostřední části displeje. Je však třeba počítat s tím, že spousta videoobsahu je stále dělaná v poměru 16:9, takže jej budete sledovat buď s černými pruhy po stranách, nebo jej roztáhnete. Nijak zvlášť velký není ani průstřel uprostřed displeje, v němž je selfie kamerka.

Líbilo se nám
  • špičková kvalita obrazovky
  • vylepšená odolnost
  • pocit blížící se používání klasického skleněného displeje
  • zmenšená rýha v oblasti pantu, které si záhy přestanete všímat
  • Ultra Thin Glass
Nelíbilo se nám
  • displej není skleněný, nýbrž „pouze“ s příměsí skla

Kéž by byl větší

Druhý displej je na vnější straně a disponuje miniaturní uhlopříčkou 1,1 palce. Jedná se o panel typu Super AMOLED s rozlišením 112 × 300 pixelů, takže je dostatečně jemný a vypadá pěkně. Kamenem úrazu je však velikost, která postačí opravdu pouze k rychlému prohlédnutí notifikací. Proč rychlému? Pokud si totiž začnete číst předmět/obsah notifikace, displej se dost rychle zhasne, takže stejně musíte rozevřít telefon.

Samsung Galaxy Z Flip

Tento zobrazovač jsem tak využíval ke zjištění času či přepínání skladeb v hudebním prohlížeči. Co se mi však líbí (a za co výrobce chválím), je možnost jej využít jako hledáček fotoaparátů. Ano, jedná se o extrémně malou plochu, ale alespoň přibližnou představu o aranžmá fotografie díky tomu získáte. Vnější displej lze navíc aktivovat i při focení v rozevřeném stavu, takže může vidět, jak vypadá i focená osoba.

Potenciál displeje by přitom mohl být o dost větší, kdyby se jeho fyzické rozměry zvětšily. Věřím, že v další generaci Z Flipu dojde k nasazení větší vnější obrazovky.

Líbilo se nám
  • lze využít jako hledáček fotoaparátu
  • vysoké rozlišení
  • ideální k zjištění času, přepínání skladeb
Nelíbilo se nám
  • malá uhlopříčka
  • rychle se zhasne při čtení notifikací

Zvuk: nepřekvapí ani nezklame

Samsung Galaxy Z Flip disponuje jediným hlasitým reproduktorem, který doprovází klasické sluchátko nad selfie kamerkou. Kvalita telefonních hovorů je na vysoké úrovni a nikdy jsem neměl problém slyšet protistranu, stejně jako ona mě. Zajímavostí je, že u Z Flipu je možné přijmout hovor i v zavřeném stav. V takové situaci se automaticky spustí hlasitý odposlech.

Poslech z hlasitého repráčku na spodní straně rovněž nezklamal. Telefon hraje poměrně hlasitě, kvalitou nijak nepřekvapí, ale ani nezklame, a řadí se k solidnímu průměru.

Líbilo se nám
  • hraje dostatečně nahlas
  • bezproblémová kvalita u telefonních hovorů

Výkon hardwaru: výkon hodný vlajkové lodi

Uvnitř Z Flipu najdeme, na rozdíl od nově představené řady Galaxy S20, čipset od Qualcommu. Konkrétně se jedná o loňský Snapdragon 855+, který má dostatek výkonu pro hraní her i běžné používání. Uživatel tak na nic nečeká a vše funguje svižně. Výrobce navíc vybavil Z Flip poměrně velkým úložištěm o kapacitě 256 GB typu UFS 3.0, ze kterého si systém ukousne zhruba desetinu. Operační paměť o velikosti 8 GB je rovněž zcela dostačující, Z Flip se tak chlubí výbavou hodnou vlajkové lodi i přesto, že je jeho hlavním esem v rukávu design a displej. Vzhledem k unikátní konstrukci a velkému úložišti lze odpustit i absenci slotu pro paměťové karty.

Během testování nebyla dostupná aplikace AnTuTu, viz tento článek
Líbilo se nám
  • špičkový výkon
  • velké úložiště typu UFS 3.0

Výdrž baterie: milé překvapení

Uvnitř je dvojice baterií: menší o kapacitě 930mAh v horní polovině zařízení a větší o kapacitě 2 370 mAh ve spodní části. Celkem tak nabídnou kapacitu 3 300 mAh, což je více než Motorola Razr a jen o 30 mAh méně než baterie Sony Xperie 1. Telefon tak zcela bez problémů zvládne jeden den používání. A když byste se opravdu hodně snažili, můžete se dostat až na den půl.

Samsung Galaxy Z Flip
S výdrží budete spokojeni.

Nabíjení probíhá drátově (výkonem 15 W) i bezdrátově a nechybí ani funkce reverzního bezdrátového nabíjení, takže můžete pomocí Z Flipu nabíjet třeba sluchátka nebo hodinky.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 7 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 12 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 19 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 25 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 32 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 40 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 47 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 54 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 67 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 93 minut
Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
  • (reverzní) bezdrátové nabíjení

Konektivita: nic nechybí

Na uživatele čeká podpora Wi-Fi standardu 802.11 a/b/g/n/ac nebo Bluetooth 5.0. Z další výbavy nechybí NFC pro bezkontaktní platby, které samozřejmě fungují i s nasazeným krytem, nebo polohovací služby GPS, Galileo, Glonass a BeiDou.

Líbilo se nám
  • nic důležitého neschází
Nelíbilo se nám
  • chybí Wi-Fi 6

Fotoaparát: povedená dvojka

Samsung Galaxy Z Flip je vybaven celkem 3 fotoaparáty. Selfie kamerka v Infinity-O displeji nabízí 10Mpx rozlišení a světelnost f/2.4, takže ji využijete zejména v dobře osvětlených prostorech. Umí se automaticky přepnout do širokoúhlého režimu v případě, kdy se v hledáčku ocitne více osob a také zvládne zareagovat na rozevření dlaně a vyfotit vás. Navíc můžete díky hledáčku v malém displeji na vnější straně plně využít i zbylé dva snímače.

Zásluhou ohebné konstrukce lze Galaxy Z Flip pohodlně používat k videohovorům, kdy si zařízení jednoduše položíte na stůl. Úhel náklonu zespodu bohužel nemusí být zrovna lichotivý, tudíž je vhodné telefon položit na vyvýšené místo.

Že telefon poslouží i jako stativ, využijete i u hlavních snímačů, kde figuruje dvojice 12Mpx snímačů – klasický fotoaparát a praktický ultraširokoúhlý objektiv. Takto můžete natáčet například časosběrná videa nebo klidně standardní videa, a to až ve 4K při 60 FPS (u hlavního snímače). Ve zbylých snímkovacích frekvencích a rozlišeních, tedy od 4K při 30 FPS, lze k natáčení využít i ultraširokoúhlý objektiv.

Samsung Galaxy Z Flip
Nechybí noční režim ani funkce Single Take.

Snímky mají pro Samsung typicky saturované barvy, které vypadají líbivě, ale neodpovídají tak úplně předloze. Málokterý výrobce však reprodukuje barevně věrné snímky, navíc se fotografie z Galaxy Z Flip skvěle hodí na sociální média. Pochválit však musím velmi dobrý dynamický rozsah či vysokou úroveň detailů, u které dochází k poklesům s ubývajícím světlem. Nechybí ani noční režim nebo funkce Single Take, která uživateli nabídne několik různých sestřihů pořízeného videozáznamu.

Líbilo se nám
  • možnost fotit/natáčet v polootevřeném stavu
  • líbivé fotografie
  • možnost natáčet až ve 4K při 60 FPS
  • možnost pořizovat selfies ultraširokoúhlým objektivem
Nelíbilo se nám
  • někomu může chybět teleobjektiv

Software: Android 10 s One UI 2.1

Uvnitř Galaxy Z Flip najdeme Android 10 s nadstavbou One UI 2.1, který se nijak neliší například od nedávno testovaného Galaxy S20 Ultra 5G. Na rozdíl od App Continuty u Galaxy Foldu zde není žádná speciální úprava, která by měla upravit přechod z vnějšího na hlavní displej. Díky podlouhlému displeji je však poměrně příjemné mít otevřená dvě okna aplikací najednou. V době testování (začátek března) byly v telefonu stále únorové bezpečnostní záplaty.

Líbilo se nám
  • nejnovější nadstavba One UI 2.1

Zhodnocení

Samsung Galaxy Z Flip je novým přírůstkem do kategorie „foldables“ od Samsungu, který je nanejvýš povedený. Hlavní pochvalu si zaslouží vylepšený displej, špičkový výkon s velkým úložištěm či povedené fotoaparáty. Během používání mi na telefonu nic nescházelo a některé menší nedostatky, jako je absence slotu na paměťové karty, teleobjektivu nebo pomalejšího nabíjení, lze snadno odpustit vzhledem k novému druhu konstrukce. Jedinou zásadní výtku mám snad pouze k velikosti vnějšího displeje, který by mohl být o něco větší.

Samsung Galaxy Z Flip

Konkurence

Menší vnější displej je zároveň snad jedinou slabinou Z Flipu v porovnání s Motorolou Razr, která je přímým konkurentem. Ve všem ostatním však Razr Z Flip předčí – ať už jde o výkon, fotoaparáty, výdrž nebo lépe zpracovaný displej. Samsung Galaxy Z Flip bych doporučil všem, kteří jsou otevřeni novým technologiím a nedělá jim problém utratit za telefon vyšší částku. Pokud jste čekali na ohebný telefon s kompaktními rozměry, skvělou výbavou a puncem exkluzivity, který jen tak někdo mít nebude, doporučuji vám zakoupit právě Galaxy Z Flip.

Motorola Razr (2019)

Rozměry94 × 72 × 14 mm, 205 g
DisplejOLED, 6,2" (2 142 × 876 px)
Fotoaparát16 Mpx
ProcesorQualcomm Snapdragon 710, 2×2,2 GHz + 6×1,7 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor2 510 mAh, doba nabíjení: 2:16 hodin
samsung-galaxy-z-flipInovátor
Klady
  • vylepšený ohebný displej
  • špičkový výkon
  • povedené fotoaparáty
  • dostatečně dlouhá výdrž
  • zmenšená rýha v oblasti pantu
  • kvalitní 6,7" Dynamic AMOLED obrazovka
  • skvěle fungující čtečka otisků prstů
  • véčková konstrukce
  • ochranné pouzdro v balení
  • možnost fotit/natáčet v polootevřeném stavu
Zápory
  • menší vnější displej
  • displej není skleněný, nýbrž „pouze“ s příměsí skla
Diskuze ke článku
Hakus von Tyros
Hakus von Tyros
Zcela a bez pochyby se v případě "ohnoutů" jedná o technologický pokrok.
O tom snad žádná.
To, že si Samsug malinko natlouk, to k poznání prostě patří.
Kdyby tomu tak nebylo, tak ještě dnes (2020) vylézáme z jeskyní a snažíme se vyšplhat na 🌲.
Já osobně ještě chvilku zůstanu u klasické samsungovské placky (SGS20+) a potom uvidím.
Pavel
Nema byt tloustka gorila glass 0,4mm? 4mm je dost.
Carda
Nejlepší na to je ten ultanudlopidní plastový displej s příměsí skla :-D Jo hlavně že tenký sklo říká Samsung :-D
Štěpán
Ve videu je zmíněná Motorola RAZR, jen mi přijde, že se nějak nezačala prodávat. Ví se vůbec, kdy se má začít prodávat?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze