Samsung Galaxy XCover Pro
recenze

Samsung Galaxy XCover Pro

Drsně i ve střední třídě

Skutečně odolných telefonů je na trhu jako šafránu. Pokud se budeme bavit o odolném telefonu, který ale nevypadá jako tank, je jich ještě méně. Samsung se o takové telefony snaží ve své řadě XCover. Letos jsme se dočkali dokonce dvou přírůstků, přičemž dnes testovaný Galaxy XCover Pro není špatně vybaven. Dokáže si však obájit vysokou cenu kolem 13 tisíc korun?

Nejskromněji zastoupena v portfoliu Samsungu je již několik let řada XCover, kam výrobce umísťuje skutečně odolné telefony. Například loni jsme se dočkali pouze mírně inovovaného Galaxy XCoveru 4S a nic nenasvědčovalo tomu, že by se opět neměl opakovat dvouletý půst. K všeobecnému překvapení však na přelomu roku dorazil Samsung Galaxy XCover Pro, který přináší o něco lepší výbavu, avšak stále zabalenou do obrněného těla. Navrch zde máme větší a kvalitnější displej a dokonce i duální fotoaparát na zadní straně. Vzhůru ale zamířila cena, kterou si novinka bude muset obhájit.

Samsung Galaxy XCover Pro – videorecenze

Technické parametry Samsung Galaxy XCover Pro

Kompletní specifikace
Konstrukce159,9 × 76,7 × 9,9 mm, 218 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68 / MIL-810G
DisplejTFT IPS, 6,3" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát25 Mpx, LED dioda, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 9611, CPU: 8×2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor4 050 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostúnor 2020,

Obsah balení: tradiční klasika

Prodejní balení je malé a působí lacině. Stačí trocha neopatrnosti a krabičku roztrháte, což je trošku paradoxní s ohledem na fakt, že se uvnitř skrývá odolný telefon. Kromě něj v balení objevíte ještě koncovku nabíječky, USB kabel a také základní pecková sluchátka. Jinými slovy je v krabičce vše, co budete do začátku potřebovat.

Samsung Galaxy XCover Pro

Konstrukční zpracování: drsné a stále vzhledné

Nový drsňák od Samsungu se snaží tvářit vcelku jako běžný telefon. Přesto samozřejmě na první pohled poznáte, že máte co do činění s telefonem, který si nepotrpí na zacházení v rukavičkách. Výrobce využil například vyvýšený bok k ochraně displeje či protiskluzové materiály. Smartphone se tedy velmi pohodlně drží – v mokrých rukách i v rukavicích.

Zadní kryt lze sundat a vyměnit baterii.

Konstrukce působí velmi bytelně, a to navzdory tomu, že je rozebíratelná. Zadní kryt lze sundat a například vyměnit baterii, vložit paměťovku, nebo další SIM kartu. Kryt je plastový a měkký, lze jej skutečně výrazně ohnout bez obav, že by se snad měl zlomit. Telefon plní vojenský standard MIL STD-810G, díky kterému odolá pádům i teplotním výkyvům. Samozřejmostí je odolnost proti vodě a prachu IP68. Po koupeli však mějte na paměti, že nebude možné telefon skrze USB-C nabíjet, dokud nevysušíte přítomnou vlhkost.

Po obvodu telefonu lze nalézt několik rozměrných tlačítek, která se dobře tisknou. Do velké klávesy vpravo je integrována čtečka otisků prstů, která funguje přímo ukázkově. Tlačítko na levém boku spouští Bixbyho, případně vámi zvolenou funkci, a prakticky se jeví klávesa na horní hraně, pomocí které rychle zapnete svítilnu, tedy diodu na zadní straně.

Samsung Galaxy XCover Pro

Na telefonu jsou použité spíše tvrdé a matné plasty. Nechtěné otisky prstů tedy neuvidíte, stejně tak telefon hravě odolá případným škrábancům. Výjimkou je částečně displej, který přitahuje prach. Ten se hromadí u kraje vyvýšeného krytu a velmi špatně se čistí. Nejlepší je skutečně čas od času telefonu opláchnout.

Líbilo se nám
  • odolá vodě a prachu
  • přežije i nějaký ten pád
  • pohodlně se drží
  • programovatelné tlačítko
  • zvýšená odolnost

Displej: velký i chráněný

Výhodou i nevýhodou v jednom je displej, který narostl na 6,3 palce. Jedná se tak o robustní telefon s velkým a díky Full HD+ rozlišení i kvalitním displejem. Na straně druhé je zde velký panel náchylný na poškození. Jak jsme si ale řekli, je chráněn samotnou konstrukcí a také sklíčkem Gorilla Glass 5.

Samsung Galaxy XCover Pro

Trochu nás zamrzelo, že Samsung nasadil jen IPS displej, AMOLED by byl mnohem vhodnější. Barvy nejsou tak syté, čitelnost ale zůstává velmi dobrá. V levém rohu displeje je menší průstřel pro čelní fotoaparát. Říkáte si, že se mohl foťák snadno vejít do rámu? Kdepak, rám zde není jen tak, ale jako nárazová zóna při pádech. Tam by fotoaparátu příliš dobře nebylo. Jelikož před sebou máme jen IPS panel, chybí Always-On – telefon vás skrze displej nedokáže informovat o zmeškaných událostech. Naštěstí je přítomna informační dioda hned vedle horního tlačítka.

Samsung Galaxy XCover Pro
Informační dioda je na horní hraně telefonu
Líbilo se nám
  • velký a jemný displej
  • dobrá ochrana displeje
Nelíbilo se nám
  • jen IPS panel

Zvuk: nenáročné uspokojí

Zvukově si telefon nevede špatně, reproduktor uslyšíte i v případě, že bude telefon uložený hluboko v batohu. Pro poslech hudby je ale lepší využít 3,5mm jack.

Samsung Galaxy XCover Pro
Líbilo se nám
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: čekali jsme více

Zklamání přichází u hardwaru, očekávali jsem totiž telefon pro náročnější. Jenže je tu procesor Exynos 9611, který má třeba i Galaxy A51 a ten rozhodně neoslní výkonem. Totéž platí pro 4GB operační paměť a skutečně náročné aplikace už telefonu dají zabrat. Nijak zvlášť nám radost neudělala ani 64GB interní paměť, ze které je k dispozici zhruba 50 GB po prvním zapnutí. Alespoň ji však lze rozšířit paměťovou kartou (max. 512 GB).

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • slušná operační paměť
  • podporuje paměťové karty
Nelíbilo se nám
  • slabší procesor

Výdrž baterie: spíše jen průměrná

Baterie je uživatelsky vyměnitelná, což se hodí. Kapacita 4 050 mAh totiž příliš neoslní a více než 1,5 dne při aktivním používání bez úsporného režimu neočekávejte. Přijde proto vhod, když si náročnější uživatelé pořídí rezervní baterii. Nabíjení probíhá průměrně rychle (15 W), počítejte se zhruba hodinkou a půl. Bezdrátové nabíjení se nekoná.

Samsung Galaxy XCover Pro
Líbilo se nám
  • vyměnitelná baterie
  • rychlé nabíjení
Nelíbilo se nám
  • výdrž mohla být lepší

Konektivita: nechybí skoro nic

Telefon dostal do vínku plnohodnotnou konektivitu. Můžete se těšit na podporu rychlých dat v síti LTE, přičemž k dispozici je rychlostní kategorie 6, což znamená teoretickou rychlost stahování až 300 Mb/s. Dostalo se také na Wi-Fi ac. Nechybí ani Bluetooth ve verzi 5.0 či NFC. Potěší již zmíněný USB-C konektor, který si však nerozumí s funkcí USB host. Při toulkách světem se můžete spolehnout na přítomnost GPS, GLONASSu a BeiDou. Lokalizace vaší polohy trvá několik málo vteřin.

Líbilo se nám
  • LTE
  • NFC
  • Bluetooth 5.0
  • USB-C
Nelíbilo se nám
  • nepodporuje USB host

Fotoaparát: tentokrát dvojice schopných

U odolného telefonu zatím překvapí, že se na zadní straně nachází dva fotoaparáty, navíc užitečné. Hlavní má 25 megapixelů a dokáže pořídit celkově ostré a barevně věrné fotografie. Samozřejmě plusem je vždy hezké počasí či dostatek světla, ale ani za zhoršených světelných podmínek telefon vyloženě nezklame. V tomto ohledu je to výrazné vylepšení oproti všem starším chytrým telefonům z řady XCover. Druhý snímač je ultraširokoúhlý a s 8 megapixely se skvěle hodí do přírody. Panoramata jsou ostrá a barevná věrnost zaslouží pochvalu.

Samsung Galaxy XCover Pro
Prostředí aplikace fotoaparátu
Ukázkové fotografie

Na čelní straně je připraven 13megapixelový fotoaparát, který zvládne pořídit dostatečně kvalitní selfies.

Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu

Záznam videa hlavním fotoaparátem zůstává spíše za očekáváním. Vše ale pramení z nasazení nepříliš výkonného procesoru. Vrcholem je tedy Full HD rozlišení a 30 snímků za vteřinu. Výsledná kvalita se hodí na displej telefonu, video je mírně trhané a slušela by mu větší plynulost.

Samsung Galaxy XCover Pro (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Líbilo se nám
  • za denního světla slušné snímky
  • přítomnost ultraširokoúhlého fotoaparátu
Nelíbilo se nám
  • horší záznam videa

Software: One UI nemůže chybět

Prostředí vás ani u odolného Samsungu nepřekvapí. Je tu nejnovější Android 10 a nadstavba One UI 2.0, ovládání je snadné, prostředí přehledné s minimem aplikací navíc. V tomto ohledu si rozhodně není nač stěžovat. Také bezpečnostní záplaty jsou již červnové a optimalizace se povedla na jedničku. Prostředí je celkově velkou výhodou odolného Samsungu oproti méně známé konkurenci.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • nejnovější Android

Zhodnocení a konkurence

Galaxy Xcover Pro se na první pohled směle hlásí mezi vyšší střední třídu, avšak podrobnější seznámení odhalí, že před sebou máme běžný Samsung střední třídy, který je zabalen do mnohem odolnějšího těla. Co to znamená? S telefonem nemusíte zacházet v rukavičkách a můžete se spolehnout na skvěle fungující prostředí. Výsledkem je povedený smartphone, u kterého nejvíce zamrzí zbytečně osekaný hardware – hlavně procesor – a nepochopitelně horší displej. Připravit se musíte také na cenu atakující 13 tisíc korun, což není málo.

Mezi konkurenty je možné zařadit například CAT S52, který má lepší fotoaparát a osloví uživatele hledající odolný mobil s o něco menším displejem a cenou pod 12 tisíci korunami.

CAT S52

Rozměry158,1 × 76,6 × 9,7 mm, 210 g
DisplejTFT IPS, 5,65" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio P35, 8×2,3 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDHC
Akumulátor3 100 mAh

Zajímavou alternativou by mohlo být Doogee S95 Pro, které je sice o něco dražší, ale láká na výkonnější hardware, silnější baterii a překvapivě i bezdrátové nabíjení. Pořídíte jej za zhruba 15 tisíc korun.

Doogee S95 Pro

Rozměry168 × 79,3 × 13,8 mm, 285 g
DisplejTFT IPS, 6,3" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio P90, 2×2,2 GHz + 6×2 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor5 150 mAh
samsung-galaxy-xcover-pro
Klady
  • zvýšená odolnost
  • vcelku klasický vzhled
  • velmi dobře se drží
  • displej je dobře chráněný
  • velký displej s jemným rozlišením
  • dvojice slušných fotoaparátů
  • výborné uživatelské prostředí
Zápory
  • slabší procesor
  • jen průměrná výdrž
  • pouze IPS displej
  • vyšší cena
Diskuze ke článku
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Naposledy upraveno: 9. 6. 2020 15:30
Než takový střep, tak radši odolné pouzdro a do něj lepší (a klidně i levnější) telefon. Tahle větev již řadu let sakra neodpovídá své ceně.
Khan
Jak uz tu padlo. Radsi nejakou lonskou vlajku a do nejakyho odolnyho pouzdra a vydrzi to stejne nebo mozna i vic jako tento kram. Ale clovek dostane poradnej telefon.
Jo a "Líbilo se nám : Slušná operační paměť.
--- Jo 4GB za 13k...to fakt potesi tolik ze to dam do plusu :D
Kulhavec
Odolný telefony jsou naprosto o ničem. Hlavně pak různý doogee, hummery a podobný zvratky. Ve výsledku je ta odolnost proti pádům atd. jenom na papíře. Všechno to jsou příšerný cihly co vypadaj jak kdyby design navrhovalo nějaký dítě. Kdo pak pracuje třeba se soustruhem tak se mu repráčky zanesou úplně stejně jako u obyč telefonu a výrobce to chce většinou zaplatit. Světlá výjimka je CAT kterej má aspoň když už nic jinýho fakt dobrej servis (bez keců opravěj i prasklej displej atd.). Věřim tomu že tenhle samsung bude spolehlivej a mnohem použitelnější oproti těm čínskejm zrůdnostem, ale ta cena je stejnak dost přestřelená...
dunco
To určitě, za ty peníze takový krám. Voděodolnost je vyřešena stejně jako u S4 Active. Takže reklamace při utopení je vždy zamítnuta.Toto koupí pouze fanda Samsungu, upřímnou soustrast.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze