Samsung Galaxy Xcover 4s
recenze

Samsung Galaxy Xcover 4s

Drsňákův facelift
35

V dnešní době jsme si zvykli, že zvýšenou odolnost má kdejaká vlajková loď, avšak vždy se jedná o vodu a prach. Jakýkoliv pád často znamená rozbití celého zařízení. Na trhu se však nacházejí i opravdu obrněné smartphony. Novým přírůstkem mezi ně je Samsung Galaxy Xcover 4s, který odolá vodě, prachu i pádům. Jak náročného uživatele však dokáže výbavou uspokojit?

Samsung se rozpomněl, že má ve svém portfoliu řadu Xcover. A jelikož poslední model byl představen již zkraje roku 2017, usoudili jihokorejští inženýři, že čas na nástupce právě nastal. A dočkali jsme se představení Xcoveru 4s, který na první pohled vypadá zcela identicky. Vylepšovalo se pouze uvnitř, a to navíc jen velmi decentně. Samsung se tak spíše rozhodl telefon oživit a vylepšit jeho konkurenceschopnost. Bude to však při ceně 6,5 tisíc korun stačit?

Samsung Galaxy Xcover 4s – videorecenze

Technické parametry Samsung Galaxy XCover 4s

Kompletní specifikace
Konstrukce145,9 × 73,1 × 97 mm, 172 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68 / MIL-810G
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát16 Mpx, LED dioda
ChipsetSamsung Exynos 7 Octa, CPU: 2×1,77 GHz + 6×1,59 GHz
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: ?, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ?
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor2 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčervenec 2019, 6 499 Kč

Obsah balení

K Samsungu Galaxy Xcover 4s toho výrobce příliš nepřibalil – jen nezbytnou koncovku nabíječky a USB kabel. Veškeré další případné příslušenství si budete muset dokoupit.

Samsung Galaxy XCover 4s

Konstrukční zpracování: rozumně obrněný

Po vzhledové stránce Samsung nevymýšlel nic nového a Xcover 4s je zcela identický se svým předchůdcem z předloňska. Máme před sebou oválné zařízení, které padne dobře do ruky. Mohou za to nejen oblé tvary, ale také příjemné pogumování po stranách. To nejen dává na odiv odolnost, ale také spolehlivě tlumí pády a telefon chrání i proti škrábancům. Povedenou povrchovou úpravu má také zadní kryt, na kterém neuvidíte otisky ani škrábance.

Telefon je dobře zpracován a utěsněn.

Zadní kryt je mimochodem odnímatelný a skrývá se pod ním vyměnitelná baterie i slot pro paměťovou a SIM kartu. Vše je však dobře zpracováno a utěsněno. O kvalitu konstrukčního zpracování se tedy netřeba obávat. Robustnost zařízení dokresluje nepatrně vyšší hmotnost 172 gramů, avšak ta by překvapila u odolného telefonu málokoho.

Povšimnout si lze hned několika tlačítek. Hardwarová jsou totiž i ta pod displejem. Je zde jistota, že je spolehlivě stiskněte v rukavicích. Mají zdrsněnou povrchovou úpravu a jistý stisk. Odemykací tlačítko je na pravém boku v celkem rozumné výšce. Probudit telefon ale můžete i středovou klávesou pod displejem. Další tlačítka jsou vlevo. Slouží k regulaci hlasitosti a další, barevně odlišené, lze uživatelsky definovat pro krátký a dlouhý stisk. Přiřadit jim můžete spuštění aplikace, nebo rozsvícení diody.

Vynechat nemůžeme zpočátku avizovanou zvýšenou odolnost. Samsung Galaxy Xcover 4s nerozhází až 30minutová koupel v 1,5metrové hloubce a zcela odolá prachu. Slušný začátek. Přežije také nějaký ten pád, neboť plní vojenský standard MIL-STD 810 G.

Líbilo se nám
  • odolá vodě a prachu
  • přežije i nějaký ten pád
  • pohodlně se drží
  • programovatelné tlačítko
  • zvýšená odolnost

Displej: dnes již pouze obyčejný

Displej má stále 5 palců při poměru stran 16:9 a disponuje HD rozlišením. Jde o slušnou hodnotu, která v kombinaci s použitím IPS panelu přináší překvapivě velmi pěknou podívanou. O něco lepší by mohl být rozsah jasu, při ostrém slunci je již čitelnost hraniční. Na druhou stranu například automatická regulace funguje výborně. Ochranu zajišťuje sklíčko Gorilla Glass 4. Škrábancům telefon odolává poměrně dobře, displej je i po dvou týdnech jako nový. Při pádu na zem by však k rozbití samozřejmě mohlo dojít.

Samsung Galaxy XCover 4s
Líbilo se nám
  • kvalitní displej
  • spolehlivá automatická regulace jasu

Zvuk: nenáročné uspokojí

Zvukově si novinka vede zcela průměrně, a to co se týče jednoho reproduktoru, který je umístěný v horní části levé strany, i výstupu do sluchátek. Vždy budete muset mít nějaká vlastní, avšak i z obyčejných pecek dokáže Xcover 4s vykouzlit vcelku slušný zvuk.

Samsung Galaxy XCover 4s
Líbilo se nám
  • 3,5mm jack
Nelíbilo se nám
  • hlasitý reproduktor mohl být lepší

Výkon hardwaru: nezbytný nášup

Po hardwarové stránce před sebou máme telefon nižší střední třídy. Pod kapotou je osmijádrový procesor Exynos 7885 a 3GB operační paměť, což je o 1 GB navíc oproti dva roky starému modelu. Pro vaše data je připravena dvojnásobná (tedy 32GB) paměť, ze které zůstane po prvním zapnutí 22 GB prostoru pro vás. Paměťové karty telefon podporuje, a to až do velikosti 1 TB.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • slušná operační paměť
  • podporuje paměťové karty

Výdrž baterie: překvapivě slušná

Baterie je uživatelsky vyměnitelná. Ano, Xcover 4s zůstává velkou výjimkou, kde si klidně můžete pořídit náhradní baterii a v případě potřeby ji jednoduše vyměnit. Její kapacita činí 2 800 mAh a výdrž se běžně pohybuje kolem 2 dnů při středně náročném využívání včetně internetu. Zde již však nastala důležitá změna oproti předchůdci a o nabíjení se stará USB-C konektor, za což chválíme. Nabití je však spíše pomalé a počítejte s jednou hodinou a 40 minutami.

Samsung Galaxy XCover 4s
Líbilo se nám
  • oboustranný konektor USB-C
  • slušná výdrž
  • vyměnitelná baterie
Nelíbilo se nám
  • pomalé nabíjení

Konektivita: nechybí nic, ani NFC

Telefon dostal do vínku plnohodnotnou konektivitu. Můžete se těšit na podporu rychlých dat v síti LTE, přičemž k dispozici je rychlostní kategorie 6, což znamená teoretickou rychlost stahování až 300 Mb/s. Dostalo se také na Wi-Fi s podporou standardů b/g/n. Nechybí ani nejnovější Bluetooth ve verzi 5.0 či NFC. Za něj si výrobce zaslouží velkou pochvalu, neboť jde o věc u levnějších telefonů často nevídanou. Potěší již zmíněný USB-C konektor. Při toulkách světem se můžete spolehnout na přítomnost GPS, GLONASSu a BeiDou. Lokalizace vaší polohy trvá několik málo vteřin.

Líbilo se nám
  • LTE
  • NFC
  • Bluetooth 5.0
  • USB-C

Fotoaparát: pouze pro momentky

S fotoaparátem si Samsung příliš hlavu nelámal a Xcover 4s osadil 16megapixelovým snímačem s automatickým ostřením a přisvětlením. Prostředí je přehledné a v nastavení nechybí manuální režim či HDR. Výsledné snímky jsou průměrné. Budete-li fotografovat během dne venku, budete se snímky spokojeni. Ubývající světlo je nepřítelem a je nutné očekávat šum/sníženou ostrost.

Samsung Galaxy XCover 4s

V prostředí si můžete všimnout přibližovacího tlačítka, které je obvyklé u zařízení s teleobjektivem. Ten však Galaxy Xcover 4s samozřejmě nemá, vše se tak děje digitálně a o nějaký smysluplný zoom rozhodně nejde.

Ukázkové fotografie

Pro potřeby selfies je připravena jen základní 5megapixelová kamerka, která svou kvalitou příliš neoslní a doporučujeme ji spíše pro video hovory.

Samsung Galaxy XCover 4s
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu

Zbývá doplnit, že video natočíte maximálně ve Full HD rozlišení s 30 snímky za vteřinu, přičemž kvalita je vhodná pro displej telefonu, případně sociální sítě. Na domácí videa doporučujeme přeci jen něco kvalitnějšího.

Líbilo se nám
  • za denního světla slušné snímky
Nelíbilo se nám
  • horší čelní kamerka

Software: One UI nemůže chybět

V prostředí se neděje nic nečekaného, Samsung nasadil Android 9.0 Pie se svou povedenou nadstavbou One UI. Prostředí se velmi podobá jakýmkoliv jiným Samsungům a většina uživatelů v něm bude brzy jako doma. Optimalizace se povedla a práce s telefonem je veskrze pohodlná a dostatečně svižná.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • nejnovější Android

Zhodnocení a konkurence

Samsung s Galaxy Xcoverem 4s přímo navazuje na dva roky starého předchůdce. Vůbec nezměnil vzhled a výbavu vylepšil opravdu jen decentně, přesto vítaně. Chválíme za větší paměti a především USB-C. Cena je stejná jako před dvěma lety, tedy necelých 7 tisíc korun a nutno podotknout, že chcete-li v podstatě klasicky vypadající, ale odolný telefon, nemáte příliš na výběr.

Vypíchnout můžeme předloňský CAT S41, který je ještě odolnější, ale již tak také vypadá, což nemusí vyhovovat každému. Nabízí slabší hardware, ale silnější baterii. Jeho cena je pak zhruba o dva tisíce korun vyšší.

CAT S41

Rozměry152 × 75 × 12,9 mm, 218 g
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio P20, 8×2,3 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh, doba nabíjení: 2:55 hodin

Pokud vám jde primárně o odolnost proti vodě a prachu, případně drobným pádům, možná vás zaujme výprodejové LG V30 s mnohem lepším displejem i výkonem. Cena je vyšší opět o zhruba dva tisíce korun.

LG V30

Rozměry151,7 × 75,4 × 7,3 mm, 158 g
DisplejPOLED, 6" (1 440 × 2 880 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 2×2,45 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:38 hodin

I přesto, že výrobce příliš věcí nezměnil, nový Samsung Galaxy Xcover 4s si své zájemce rozhodně najde.

samsung-galaxy-xcover-4s
Klady
  • zvýšená odolnost
  • vcelku klasický vzhled
  • pohodlně se drží
  • dobrá výdrž
  • USB-C
  • výborně optimalizované prostředí
  • uživatelsky vyměnitelná baterie
Zápory
  • jen průměrný hardware
  • nijak oslňující fotoaparáty
  • pomalé nabíjení
Diskuze ke článku
Kulhavec
Ideální telefon pro někoho kdo chce odolnost ale nechce ty obludnosti co vyrábějí značky jako Hummer, Iget, Doogee atd. Znám spoustu lidí co chtějí telefon se zvýšenou odolností ale nechtějí žlutooranžovou cihlu co na kilometr řve že přežije přejetí tankem...
Mirek D.
V parametrech máte uvedeno Super AMOLED displej, v článku pak IPS. Prosím opravte si to. Děkuji za článek ????
Carda
Konečně po dlouhé době mobil se 16:9 displejem sice menším ale je :D
Michal O.
Konstrukce nějaký ten pád vydrží, i když se obouchá, ale displej pěkně prosím pád nepřežije, to si myslím, že by bylo vhodné zdůraznit. Proto je tak jako tak potřeba tvrzené sklo, naštěstí je displej krásně rovný, tak se nemusí vymýšlet žádné ptákoviny s 3d skly, stačí tam plácnout klasické.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze