Samsung Galaxy Xcover 3
recenze

Samsung Galaxy Xcover 3

Obrněnec s LTE i NFC

Mobilní telefony jako takové jsou poměrně křehkým kusem elektroniky. Stačí nešikovný pád, trocha vody nebo prachu, aby nový telefon skončil rozbitý. Právě proto potřebuje poměrně velké množství uživatelů skutečně odolný telefon. Právě do tohoto segmentu míří i Samsung Galaxy Xcover 3. Kromě odolnosti ale zaujme i dobrou výbavou. Bude to konečně to pověstné 2v1?

Přestože Samsung chrlí jeden model za druhým, řada Xcover, která v jeho nabídce reprezentuje odolné telefony, je tak trochu Popelkou. Není proto divu, že jsme se nástupce předchozí generace Galaxy Xcover 2 dočkali po bezmála dvou letech. Galaxy Xcover 3 pokračuje v zajetých kolejích a i on nabízí nekompromisní ochranu před nečasem všeho druhu. Po funkční výbavě se však jedná spíše o telefon nižší střední třídy, který nabídne 4,5palcový TFT displej s podprůměrným rozlišením, čtyřjádrový procesor a 1,5 GB RAM. Potěší alespoň přítomnost LTE a NFC, méně pak již postarší Android 4.4 KitKat a také poměrně vysoká cena kolem 6 200 Kč. Stojí tato cena za zvýšenou odolnost a nezabíjí to podprůměrný hardware?

Obsah balení

  • mobilní telefon
  • datový kabel
  • nabíječka
  • manuál
Samsung Galaxy Xcover 3

Technické parametry Samsung Galaxy Xcover 3

Kompletní specifikace
Konstrukce132,9 × 70,1 × 10 mm, 154 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejTFT TN, 4,5" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetMarvell Armada PXA1908, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 1,5 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:48 hodin
Dostupnost, 6 199 Kč

Samsung Galaxy Xcover 3 – videopohled

Design a konstrukce: pracant od pohledu

Od telefonu do terénu a extrémních podmínek nemůžeme čekat subtilní konstrukci. Samsung Galaxy Xcover 3 je s rozměry 132,9 × 70,1 × 9,95 mm poměrně masivní telefon a ani hmotnost 154 gramů není nejmenší, ale není to nic, co by mu majitel neodpustil. Proti předchozí generaci nový Xcover s výjimkou tloušťky povyrostl ve všech parametrech a dalo by se říci, že ještě více dospěl.

Samsung Galaxy Xcover 3

Zatímco Galaxy Xcover 2 byl spíš zaoblený oblázek, tentokrát Samsung vsadil spíše na kvádr, i když ten má zaoblené rohy s výraznými výlisky. Telefon už na první pohled říká, že spíše než do kapsy manažera patří na stavbu nebo do přírody. Neznamená to však, že by byl ošklivý. Naopak nepostrádá jistou eleganci, kdy kombinuje černou s tmavě šedými prvky.

Samsung Galaxy Xcover 3

Přední strana telefonu dominuje 4,5palcový displej, nad kterým můžete na tradičním místě vidět stříbrné logo výrobce a nad ním pak neméně výraznou štěrbinu telefonního reproduktoru. Napravo pak našly své místo senzory a samozřejmě nechybí ani čočka přední kamery. Notifikační dioda však chybí.

Na rozdíl od většiny dnešních smartphonů, které sází na senzorická tlačítka, dostal Galaxy Xcover 3 tři šedé hardwarové klávesy se zdrsněným povrchem. Vzhledem k zaměření telefonu je to pochopitelné a umožňuje to jisté ovládání i ve vodě nebo bahně. Tlačítka nejsou podsvícená a jsou poměrně vystouplá. Od sebe je oddělují tenké stříbrné pásky. Stříbrně jsou vyvedeny i piktogramy na nich. V každém případě se však dobře tisknou a nijak neviklají.

Zadní strana telefonu je ve stejné šedé barvě jako ovládací tlačítka. Nejen, že má zdrsněný povrch, ale navíc jsou zde i čtyři poměrně hluboké rýhy. To dává jistotu, že vám telefon nevyklouzne ani s mokrýma rukama, ale na druhou stranu se na zdrsnění poměrně snadno chytají nečistoty. V horní části je ve středu čočka fotoaparátu, kterou zleva doprovází LED dioda a zprava kulatý hlasitý reproduktor. Dále je zde už jen velké šedé logo výrobce. Kryt je poměrně tenký a k tělu je přichycený plastovými zobáčky po celém obvodu. Na vnitřní straně krytu je pak umístěna membrána proti vodě, která má vnitřnosti telefonu ochránit před vodou. Kryt musíte pečlivě namáčknout a všechny zobáčky zaklapnout, na což vás upozorní i vyskakovací hláška na displeji.

Pod krytem najdete uživatelsky vyměnitelnou baterii. Teprve po jejím vyjmutí se dostanete ke slotům pro paměťovou microSD a SIM kartu, která byla použita ve velikosti micro.

I boky jsou přizpůsobeny tomu, že budete telefon používat s mokrýma rukama. Výrazné výstupky nahoře a dole jsou spolu se žebrováním ve střední části zárukou, že vám z ruky nevyklouzne. Na pravém boku je vypínač. Na levém má své místo regulátor hlasitosti, který má podobu dvou oddělených tlačítek, a speciální modré tlačítko Xcover. To ve výchozí stavu stisknutím aktivuje svítilnu a při podržení fotoaparát, ale můžete si namapovat přístup k nejpoužívanějším funkcím. Všechna tlačítka jsou poměrně vystouplá, mají zdrsněný povrch a dobře se tisknou.

Na horní hraně je tradičně 3,5mm jack, dole pak microUSB konektor. Výrobce je přitom nechrání před vlhkostí gumovými záslepkami, ale interní membránou. Toto řešení kvitujeme s povděkem, protože u záslepek hrozí, že je dříve nebo později ztratíte.

Samsung Galaxy Xcover 3

Technické zpracování je na velice dobré úrovni. Celý telefon je pevný a nijak se nekroutí, ani nevrže. To je ovšem samozřejmostí, pokud má telefon vydržet i drsnější zacházení. Telefon splňuje stupeň odolnosti IP67, což znamená, že ho nejen nerozhází prach, ale měl by bez úhony přežít pobyt v metrové hloubce po dobu 30 minut. Telefon však splňuje i americký vojenský standard MIL-STD 810 G, který zaručuje odolnost proti otřesům a teplotním šokům.

Displej: TFT s podprůměrným rozlišením

Na 4,5" displeji nabízí Samsung Galaxy Xcover 3 dnes již podprůměrné rozlišení 800 × 480 pixelů, což nám dává slabou jemnost 207 ppi. Při podrobnějším zkoumání je tak již hrubší rastr jasně patrný. Nízké rozlišení však není to jediné, co by se dalo u displeje takto drahého telefonu vytknout. Výrobce použil levnější technologii TFT TN, která neposkytuje tak kvalitní barvy a široké pozorovací úhly jako IPS. To je při určení pro outdoor přinejmenším podivná volba.

Co je však zvláštnější je fakt, že ve výbavě chybí i automatická regulace jasu. U telefonu určeného pro venkovní použití to obzvlášť zarazí i zamrzí. Spolehnout se tak budete muset na manuální regulaci. Telefon dostal pouze speciální režim venku, který po aktivaci na 15 minut zvýší jas displeje, aby byl čitelnější i na přímém slunci. O přítomnosti odolného skla specifikace mlčí, ale vzhledem k zaměření telefonu je pravděpodobné, že ho telefon má. Škrábance se na jeho povrchu neobjevují a měl by snést i hrubší zacházení.

Zvuk: neurazí, ale ekvalizér chybí

Hlasitý reproduktor je u Galaxy Xcover 3 dostatečně výkonný, ale jeho zvukový projev je pouze průměrný, i když neurazí. Dokonale prokreslený zvuk ovšem nečekejte. Při použití sluchátek je zvukový zážitek lepší. Musíte však použít vlastní, protože výrobce žádné nepřibalil. V tomto případě jsme telefon testovali s uzavřenými sluchátky Sony MDR-ZX110W a zvuk byl jasný a čistý bez zkreslení. Pouze je škoda, že telefon nenabízí jakékoli možnosti vylepšení zvuku. Nenajdete zde přitom ani jednoduchý ekvalizér.

Baterie a výdrž: jednodenní smartphone

Galaxy Xcover 3 je vybavený vyměnitelnou baterii s kapacitou 2 200 mAh. To je na outdoorový telefon, od kterého čekáte, že ho budeme používat hlavně venku a dáte mu zabrat v náročných podmínkách, poměrně málo. V reálném nasazení, kdy máte kromě volání a SMS puštěná i mobilní data a synchronizujete, se tak jedná o typický jednodenní telefon, který ráno odpojíte od nabíječky a večer ho opět připojíte.

Na nějaké větší navigování přes GPS to tedy skutečně nevidíme. To dokáže baterii stejně jako další energeticky náročnější aplikace vysát už za pár hodin. Pokud se naopak chováte střídměji a pouze voláte a posíláte SMS, můžete se dostat i na téměř dvojnásobnou výdrž. Kvůli tomu si však nemusíte kupovat smartphone. Samozřejmě výdrž je individuální veličina a záleží na vašich osobních preferencích a způsobu využívání telefonu.

Samsung nabízí po vzoru dalších výrobců i Ultra úsporný režim, který omezí používání aplikací, zjednoduší rozložení domácí obrazovky a vypne veškeré datové přenosy a zjišťování polohy. U na 100% nabitého akumulátoru přitom telefon uváděl odhadovanou výdrž v pohotovostním režimu 10,9 dne.

Telefon jsme podrobili také standardizovanému testu, při kterém byly hodnoty jasu a hlasitosti nastaveny na 50 % a přes Wi-Fi bylo streamováno video v kvalitě 720p. Testovaný telefon vydržel přehrávat rovných osm hodin, což je velice dobrá hodnota. Pro srovnání další odolný smartphone Catepillar CAT S50 se ve stejném testu vypnul po 8 hodinách a 23 minutách.

V testu nabíjení se Samsung Galaxy Xcover 3 nabil za hodinu na 38 procent kapacity akumulátoru. Na 80 procent to telefonu trvalo 1 hodinu 45 minut a plný stav hlásil za 2 hodiny 48 minut.

Hardware a výkon: sázka na čipset od Marvellu

Srdcem Samsungu Galaxy Xcover 3 je čtyřjádrový procesor, a teď se podržte, Marvell Armada PXA1908 taktovaný na 1,2 GHz, který doplňuje GPU Vivante GC7000 a 1,5 GB RAM, ze kterých po prvním spuštění zbývá 1 GB. Mezi těmi všemi Mediateky a Qualcommy je to skutečně exotická směs. Funguje ale dobře. Telefon je i přes tradiční nadstavbu TouchWiz vcelku svižný. Nesetkáte se zasekáváním ani s tím, že byste museli na něco déle čekat. Bez problémů si zahrajete i náročnější 3D hry jako například Asphalt 8.

Samsung Galaxy Xcover 3

Paměť má papírově kapacitu 8 GB, ze kterých vám po prvním spuštění zbývá 5,07 GB. Samsung to s množstvím předinstalovaných aplikací nepřehání. Telefon však rovněž podporuje microSD karty, a to až do kapacity 128 GB. Kartu nemůžete vybrat jako výchozí úložiště, ale nainstalované aplikace na ní můžete přesouvat.

Telefon jsme samozřejmě podrobili i našim standardním benchmarkům:

  • AnTuTu 5.7.1 – 22 487 bodů
  • NenaMark 2 – 60,6 fps
  • Vellamo benchmark – Metal 1 036 bodů, Multicore 1 233 bodů, Chrome 1 919 bodů, Android Browser 1 834 bodů a Android WebView 1 361 bodů
  • Quadrant – 8 555 bodů
  • 3DMark – 3 767 bodů
  • Operační systém a uživatelské prostředí: TouchWiz překrývá KitKat

    Samsung jako tradičně použil svou vlastní nadstavbu TouchWiz, která kompletně překrývá osvědčený starší Android 4.4.4 KitKat. Přislíbena je nicméně aktualizace na novější Android 5.0 Lollipop. Nadstavbě TouchWiz byla v minulosti vyčítána těžkopádnost a zpomalování telefonu. V tomto případě však vše fungovalo plynule a bez zadrhávání.

    Zamykací obrazovka se odemyká tahem s tradiční animací vody. V pravém dolním rohu je navíc zkratka pro rychlé spuštění fotoaparátu. Po odemčení se dostanete na domácí obrazovku. Ta je v základu nezvykle pouze jedna, ale přidat si můžete samozřejmě další. Na rozdíl od jiných výrobců, kteří telefon zahlcují bloatwarem, se Samsung drží zkrátka. Za to však zaslouží pochvalu. Každý uživatel si tak nainstaluje to, co potřebuje.

    Notifikační lišta nabízí rychlou úpravu jasu, což částečně supluje chybějící automatickou regulaci, a pět zástupců nejpoužívanějších funkcí, jako je například Wi-Fi, Bluetooth nebo zvuk. Menu s aplikacemi je řešeno mřížkou 4×5 a vybrat si můžete mezi vlastním řazením a abecedním. Widgety jsou pak zcela odděleny a dostanete se k nim dlouhým stiskem na domácí obrazovce.

    Fotoaparát a videokamera: méně pixelů lepší kvalita

    Samsung použil u svého Galaxy Xcover 3 zadní fotoaparát s rozlišením 5 Mpx. To se sice může zdát málo v konkurenci s jinými telefony v této cenové relaci, ale zde se jasně ukazuje, že megapixely nejsou všechno. Fotoaparát je vybaven autofokusem, včetně makro režimu, a snímky jsou při dostatku světla skutečně nadprůměrné. Nejen, že šum je takřka neznatelný, ale fotografie jsou navíc ostré s přirozenými barvami. Nechybí však ani výkonná přisvětlovací LED dioda. Ta si poradí i s tmou a i když při nedostatku světla přibývá šumu, noční snímky jsou stále použitelné. Pouze při krátkých vzdálenostech může docházet k přepalům.

    Prostředí fotoaparátu je přitom dobře známé z jiných modelů Samsung. V základu je jednoduché a nijak nezahlcuje informacemi, ale můžete si rozbalit podrobné nastavení, ve kterém najdete například vyvážení bílé, kompenzace expozice, ISO, ale i několik scénických režimů včetně panorama.

    Video je možné nahrávat maximálně HD (1 280 × 720 pixelů) s 30 snímky za vteřinu. Je škoda, že nenabízí i FullHD. Video je však plynulé a bez zasekávání a stejně jako u fotografií je ostré s přirozeně působícími barvami. Při nedostatku světla nicméně přibývá šumu a kvalita videa klesá.

    Samsung Galaxy Xcover 3 – testovací video, 720p, exteriér

    Na přední straně je pak dvoumegapixelový fotoaparát, což je dostatečné rozlišení i pro selfie. Fotoaparát sice disponuje pouze fixfokusem, ale v případě dobrého osvětlení je jeho kvalita slušná. S klesající úrovní osvětlení však rychle upadá.

    Multimediální funkce: víc než standardní aplikace nečekejte

    K přehrávání hudby nabízí telefon pouze aplikaci Hudba Play, která dovoluje přehrávat nejen hudbu uloženou v zařízení, ale i streamovat tu z cloudu. Kromě toho ve výbavě telefonu samozřejmě nechybí ani FM rádio s RDS.

    Pro prohlížení fotografií najdete v telefonu jednoduchou Galerii, která nabízí tři režimy zobrazení – alba, vše a poloha. Kromě toho je zde však i aplikace Fotky od Googlu. Ta na rozdíl od galerie nabízí funkci automatického zálohování fotografií do cloudu, ale navíc můžete prohlížet i online alba.

    Na přehrávání videa máte k dispozici klasický přehrávač, který si poradí s formáty MP4/H.264. Přehrajete přitom i video ve FullHD kvalitě. Hlavně však potěší podpora titulků včetně české diakritiky. Z dalším multimediálních možností je zde i předinstalovaná aplikace YouTube.

    Telefonování: výpadky signálu

    Při telefonování jsem byl několikrát nepříjemně překvapen výpadkem signálu. Tam, kde jiné telefony se stejným operátorem neměly sebemenší problémy, najednou zmizel signál, aby po minutě až dvou opět naskočil v plné síle. Obzvláště nepříjemné to bylo, pokud se to stalo v průběhu hovoru.

    Aplikace Telefon i Kontakty nabízí standardní výchozí funkce z Androidu. V aplikaci Kontakty si můžete vybrat, ze kterého zdroje chcete zobrazit kontakty i jak je řadit. Při zakládání kontaktu si můžete vybrat, kam chcete kontakt uložit. Kromě jména a řady telefonních čísel, můžete ke kontaktu přiřadit fotografii, email, skupinu, ale i celou řadu dalších polí s údaji. S telefonním seznamem je možné synchronizovat celou řadu účtů ze sociálních sítí, emailů i třeba Skypu. Jednotlivé kontakty z nich můžete libovolně rozdělovat i spojovat.

    Zprávy a email: žádné překvapení se nekoná

    Pro SMS a MMS je zde předinstalovaná standardní aplikace Zprávy, takže uživatelé, kteří již nějaké zkušenosti s Androidem mají, budou okamžitě doma. Zprávy se řadí, jak jsme zvyklí, do konverzací a doručenky se zobrazují jako zatržítka u jednotlivých zpráv.

    Na emaily je tu aplikace Gmail, která již podporuje i emailové účty jiných poskytovatelů, a trochu zbytečně jako relikt budoucnosti zde přetrvává i samostatná aplikace Email, která si poradí s protokoly POP3, IMAP4, SMTP a MS Exchange. Ta byla v minulosti určena pro účty jiných poskytovatelů, ale dnes již je zbytečná. Z klientů IM zde naleznete předinstalovaný pouze Google Hangouts. Další už si musíte nainstalovat sami.

    Pro zadávání textu přitom máte kromě hlasového zadávání od Googlu předinstalovanou klávesnici Samsung, které nechybí český slovník a dokáže se učit z vašich zpráv a kontaktů. Klávesnice je na psaní pohodlná i na výšku a mezi jednotlivými tlačítky jsou velké mezery, což ocení i ti, kteří mají velké prsty. Pokud vám však nevyhovuje, nic vám nebrání doinstalovat si z Google Play jinou.

    Organizační funkce: kancelářský balík chybí

    Co se týče organizačních funkcí, Galaxy Xcover 3 toho příliš nenabízí. Základem je S plánovač, který nahradil klasický kalendář od Googlu. Dále pak máte k dispozici poznámky a nechybí samozřejmě ani kalkulačka, budík, časovač, stopky a světový čas, diktafon nebo správce souborů.

    Naproti tomu výrobce nedal do telefonu žádný kancelářský balík, který by umožnil alespoň prohlížení dokumentů. Na druhou stranu, alespoň si můžete vybrat v obchodě Google Play, který bude nejlépe vyhovovat vašim potřebám.

    Navigace a GPS: nechybí GLONASS a elektronický kompas

    Samsung Galaxy Xcover 3 je outdoorový telefon a od toho se očekává i kvalitní navigace. Systémy satelitní navigace zde kromě amerického systému GPS, kterému pomáhá ke zpřesnění polohy A-GPS, reprezentuje i konkurenční ruský systém GLONASS.

    Samsung Galaxy Xcover 3

    Oba systémy se vzájemně doplňují. Telefon díky tomu nalezne polohu v řádu sekund i v místnosti a drží polohu i v oblastech s horším výhledem na oblohu, jako je městská zástavba nebo les. Ani v jednom případě jsem se nesetkal tak s tím, že by poloha ujížděla, kam by neměla. Další funkcí, kterou zejména při pěším navigování oceníte je pak elektronický kompas.

    Po softwarové stránce nabízí Galaxy Xcover 3 pouze standardní Mapy od Googlu. Ty sice umožňují stažení části map pro offline použití, ale u řady funkcí musíte být stále ještě online. Nic vám však nebrání doinstalovat si některou z alternativ z Google Play.

    Datové funkce a konektivita: LTE se všemi pásmy i NFC

    Mimo mobilní HSPA+ s maximální rychlostí 21,1/5,76 Mb/s nabízí Galaxy Xcover 3 LTE. Co však českého uživatele zajímá nejvíce, jsou podporovaná pásma u LTE, protože ne všechny telefony podporují pásma, která jsou u nás používaná. V tomto případě však nepřijdou zkrátka ani zákazníci Vodafonu, protože LTE Cat4 150/50 Mb/s podporuje 800/850/900/1800/2100/2600 MHz.

    Kromě mobilních dat máte samozřejmě možnost připojit se k internetu i přes Wi-Fi ve verzích 802.11 b/g/n s funkcí Wi-Fi Hotspot. Bluetooth je k dispozici v úsporné verzi 4.0.Nechybí ani podpora NFC. Telefon je možné připojit i přes kabel pomocí microUSB 2.0. OTG však nepodporuje.

    Pro prohlížení internetu máte v telefonu kromě standardního Android Browseru předinstalovaný i Chrome. Oba fungují bezproblémově i při větším počtu otevřených oken a záleží čistě jen na vašich osobních preferencích, který použijete. Ani jeden si přitom neporadí s flashem.

    Zhodnocení a závěr: až na ten displej

    Na Samsung Galaxy Xcover 3 musíme nahlížet jeho určením. Pokud bychom měli vzít pouze jeho hardware, pak by se jednalo o telefon spíše nižší střední třídy, který by byl za přibližně 6 200 korun předražený. Pokud ho však budeme brát jako obrněného pracanta, kterého nerozhodí voda ani bláto, tak získáte za tyto peníze kvalitně zpracovaný telefon, který splní vaše očekávání.

    Samsung Galaxy Xcover 3

    Největší výtka, kterou k tomuto telefonu máme, směřuje k jeho displeji. Nejen, že Samsung použil zastaralejší typ TFT TN, ale navíc s dnes již podprůměrným rozlišením. To má za následek nižší jemnost a patrnější hrubší rastr. Dále bychom mohli zmínit chybějící ekvalizér a ne každému taky musí vyhovovat TouchWiz.

    Na druhou stranu bychom rádi vypíchli LTE, které je zde k dispozici ve všech u nás používaných pásmech, včetně těch, které používá Vodafone. Potěší i NFC a poměrně kvalitní fotoaparát.

    Konkurence

    Nabídka obrněných telefonů je na trhu úzká a jediným vážnějším konkurentem, se kterým by se Samsung Galaxy Xcover 3 mohl měřit, jsou modely společnosti Catepillar, která se jinak především věnuje výrobě pracovních strojů.

    CAT B15Q

    V tomto případě můžete sáhnout po modelu B15Q. Ten však shodné rozlišení nabídne na menším 4" TFT TN displeji, což má za následek lepší jemnost. Uvnitř je také čtyřjádrový procesor, i když v tomto případě se jedná o Mediatek MT6582M, a 1 GB RAM. Integrovaná paměť je však poloviční a má kapacitu 4 GB. Proti Samsungu postrádá i LTE a NFC. CAT B15Q splňuje stupeň krytí IP67 a v českých internetových obchodech ho pořídíte za přibližně 7 000 korun. Je tak o něco dražší než Samsung.

    V mobilních telefonech odolných vůči vodě a prachu se angažuje jako jeden z mála výrobců i Sony. V jeho případě se však jedná o dokonale utěsněné klasické smartphony, jako je například Sony Xperia M4 Aqua, ale „obrněný“ model nemá žádný.

    samsung-galaxy-xcover-3
    Klady
    • NFC
    • LTE
    • kvalitní fotoaparát
    • tlačítko Xcover
    • kvalitní dílenské zpracování
    • vysoká odolnost
    Zápory
    • pouze HD video
    • nižší výdrž
    • chybí automatická úprava jasu
    • horší displej
    Diskuze ke článku
    Hop
    Zrovna ta fotka autobusu nevypadá moc přesvědčivě. Navíc mi fotky přijdou takové neostré, teda až na makro, to se celkem povedlo.
    grammar
    Sorry za hnidopišství, ale viklání tlačítek by mohl zvládnout i autocorrect...
    romanz
    "pracant od pohledu" a baterie 2200mAh ??? ha ha to jsem se teda pobavil.

    Vyrobce zas podlehl bludu ze telefon musi byt tenky aby to nahodou nekoho nepohorsovalo tak tam nacpou relativne malou baterku.
    U odolneho robustniho telefonu na stavbu je opravdu tloustka az ten posledni parametr ktery bych sledoval, radsi bych ocenil tydenni vydrz. Paka ze samsungu.
    cajmen
    Rada Xcover ma pro me jako pro milovnika outdooru vic nez jen sve misto na slunci. Zatim vsak bohuzel zadny model z teto rady neni tim (pro mne) pravym. Pritom by stacilo relativne malo: o malinko ubrat nevyuzite misto nad displejem a pridat mu tak treba 0,2", dobrou viditelnost na slunci, pridat 0,5gb ram a hlavne jeste 1000mAh. A priplatil bych klidne 4000,-.. Takhle zustavam u z3c, ktera ma proti xcoveru spoustu kladu, ale take neni dokonala (nevymenitelna bat, sklenena zada..). Skoda..

    Načíst všechny komentáře

    Přidat názor

    Nejživější diskuze