Samsung Galaxy Watch Active
recenze

Samsung Galaxy Watch Active

Funkční trénink stylově
28

Nové hodinky Samsung Galaxy Watch Active jsou menší, levnější a více sportovně založené než hodinky tohoto jihokorejského výrobce, které jsme na trhu vídali doposud. Zároveň zde však došlo i k několika ústupkům či přinejmenším změnám. Tou největší je nepochybně absence uživateli oblíbené a hlavně velmi praktické otočné lunety. O mé dojmy z dvoutýdenního testování se s vámi rád podělím v této recenzi.

Pokud jste zatím chytrými hodinkami nepolíbení, ale rádi byste jim dali šanci, mohou být dnes recenzované Samsung Galaxy Watch Active přesně pro vás. Nabídnou totiž decentní vzhled, poměrně dospělý operační systém Tizen i celou plejádu sportovních funkcí. V procesu výběru ovšem nepochybně hraje roli také cena, která je naštěstí v případě těchto hodinek relativně rozumná. Majitelé předchozích hodinek od Samsungu však budou možná více kritičtí. Zklamat je může už absence otočné lunety. Milovníky velkých ciferníků nebo majitele urostlých zápěstí zase může odradit poměrně subtilní tělo a pouze jedna velikost pouzdra hodinek. Jaké je tedy naše hodnocení? Čtěte dále.

Samsung Galaxy Watch Active – videorecenze

Technické parametry Samsung Galaxy Watch Active

Kompletní specifikace
Konstrukce39,5 × 39,5 × 10,5 mm, 25 g, odolnost: IP68
Pásekumělý, vyměnitelný: ano (20 mm), zapínání: přezka
DisplejAMOLED, 1,1" (360 × 360 px), tvar: kruhový
SystémTizen, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 4.2, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, mobilní sítě: ne, NFC: ano
ChipsetExynos 9110, CPU: 2×1,12 GHz
PaměťRAM: 768 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor230 mAh, nabíjení: bezdrátové, doba nabíjení: 1:59 hodin
Dostupnostbřezen 2019, 6 499 Kč

Obsah balení

V příjemně vypadající bílé krabičce najdeme kromě samotných hodinek také vyměnitelný náramek velikosti L. Ten má stejnou šířku jako již nasazená velikost S (20 milimetrů), je však o něco delší. V balení pochopitelně nechybí ani nabíjecí kolébka, která je vyvedena v černé barvě a disponuje výkonem 5 W. Nabíječka je zakončena USB-A konektorem, který však musíte zapojit do vlastního adaptéru, případně využít volného USB slotu u notebooku. V balení totiž adaptér do zásuvky nenajdete.

Samsung Galaxy Watch Active

Konstrukční zpracování: jednoduše špičkové

Jihokorejský výrobce se zpravidla pyšní výborným zpracováním svých produktů a nejinak je tomu u chytrých hodinek Samsung Galaxy Watch Active. Kovové tělo s lesklou povrchovou úpravou váží pouhých 25 gramů, díky čemuž vás hodinky na ruce nijak zbytečně neruší. I rozměry 39,5 × 39,5 × 10,5 mm jsou příjemné.

Někteří by hodinky označili spíše za dámské, což se dá vzhledem k rozměrům pochopit. Výrobce je však prezentuje jako unisex a já tento pohled sdílím. To, že nemají masivní ciferník, se mi naopak líbí. Výhoda menších rozměrů se podle mě projeví hlavně při sportování, nebo pokud si rádi měříte kvalitu spánku. Mnohé hodinky s touto schopností jsem si i na noc sundával, a to hlavně potom, co opadlo počáteční nadšení, neboť spát s nimi na ruce nebylo příliš pohodlné. U těchto hodinek tento problém nevnímám a při spaní mi díky kompaktní velikosti na zápěstí nijak nepřekáží. Menší velikost má navíc i druhou výhodu, kterou oceníte hlavně s přicházejícím létem – zápěstí pod hodinkami se zbytečně nepotí, což se mi vzhledem ke sportovnímu zaměření hodinek líbí.

Disponují ochranou IP68 a splňují vojenský standard MIL-STD-810G.

Kromě mnou testované stříbrné varianty je k dispozici také černá, zelená a vyloženě dámská růžovo-zlatá. A pokud by vám snad nepasoval dodávaný řemínek ze silikonového materiálu, můžete si jej snadno vyměnit za jiný o šířce 20 mm. Na spodní straně hodinek je k vidění senzor monitoru srdečního tepu, který se rovněž chlubí tím, že dokáže sledovat hladinu stresu a případně nabídnout speciální dechová cvičení, která spočívají v kontrolovaném nadechování a vydechování. Tuto funkci jsem párkrát vyzkoušel a musím uznat, že se jedná o užitečné dechové cvičení, které může někomu ve stresových situacích přijít vhod. Na boční pravé straně pak najdeme dvojici tlačítek, která mají velmi příjemný stisk a ideální velikost. Vrchní slouží pro návrat o krok zpět, zatímco spodní vás vrátí na domovskou obrazovku. Kousek nad nimi poté najdeme dvojici otvorů pro mikrofony, které využijete například při diktování textu. Hlasitým reproduktorem hodinky bohužel nedisponují a o veškerých upozorněních vás tak informují vibrací, jejichž intenzitu si můžete nastavit. Výkon vibračního motůrku je přitom dostatečně výkonný na to, aby vás probudil. Na závěr ještě dodám, že hodinky disponují ochranou IP68 a splňují vojenský standard MIL-STD-810G, takže se s nimi můžete koupat, sprchovat nebo plavat v bazénu.

Líbilo se nám
  • kompaktní velikost
  • přítomnost IP68 i vojenského standardu MIL-STD-810G
  • lehce vyměnitelný náramek
  • nízká hmotnost
Nelíbilo se nám
  • chybí otočná luneta

Displej: krásný, ale s rámečkem

Kruhový dotykový displej u Samsung Galaxy Watch Active dosahuje úhlopříčky 1,1 palce a spoléhá se na technologii AMOLED. Rozlišením 360 × 360 pixelů je dostatečně jemné a při používání potěší krásné barvy, skvělé pozorovací úhly i bezproblémová čitelnost na slunci. Jediné, co zamrzí, jsou o něco tlustší rámečky, na které jsem si však po pár dnech zvykl. Vzhledem k tomu, že je většina prostředí hodinek vyvedeno v černé barvě, jsem rámečky ani nevnímal. Co mě naopak potěšilo je zvýšená ochrana v podobě Corning Gorilla Glass 3 nebo to, jak pohodlně se hodinky ovládaly. S velikostí ikonek na displeji jsem neměl problém. Pokud však máte opravdu nadměrně velké prsty, je na místě se poohlédnout jinde.

Samsung Galaxy Watch Active

Reakce na dotyk byly naštěstí bleskové a prst po displeji příjemně klouzal. Rychle jsem si zvykl, že hodinkám chybí otočná luneta a naučil se je ovládat gesty. K dispozici je také Always On režim nebo „Vodní zámek“, který zamezí nechtěným reakcím dotykového displeje, pokud se sprchujete nebo plavete.

Líbilo se nám
  • AMOLED technologie
  • jemné rozlišení
  • vysoký jas
  • ochrana v podobě Corning Gorilla Glass 3
Nelíbilo se nám
  • mírně širší rámeček

Systém a výkon: ve zdravém hardwaru zdravý systém

Operační systém hodinek Tizen představuje proprietární řešení od Samsungu, které jsme mohli spatřit už u předchozích modelů jihokorejského výrobce. Používání Tizenu je přitom uživatelsky jednoduché a skýtá dostatek možností k úpravám.

Samsung Galaxy Watch Active bez problémů zvládají přijímání notifikací či zpráv, na které můžete odpovědět pomocí přednastavených odpovědí, které si můžete upravit podle svých potřeb. Místo psaní můžete také odpověď nadiktovat, zatím však bohužel bez podpory češtiny. Spárování fungovalo bez problémů na zařízeních s iOS i Android.

Vhod přišlo také integrované 4GB úložiště, díky kterému jsem mohl nechat telefon při běhání doma a streamovat si hudbu z hodinek do bezdrátových sluchátek. K tomu dobře poslouží předinstalovaná aplikace pro přehrávání hudby, případně možnost si doinstalovat Spotify. Ke stáhnutí jsou k dispozici také další aplikace, jako například Strava, Endomondo či MapMyRun.

Baterie se nabije přibližně za dvě hodiny.

Uživatelské rozhraní One UI podle výrobce minimalizuje rušivé prvky a osobně jsem s ním byl spokojen. Uspořádání jednotlivých funkcí i aplikací mi dávalo smysl a spoustu věcí si můžete upravit k obrazu svému: počínaje ciferníky, kterých máte na výběr nepřeberné množství, a konče uspořádáním aplikací v hodinkách. Velmi praktická je také stahovatelná roletka, která nabízí rychlý přístup k režimu Letadlo, zapnutí či vypnutí sledování lokace, zapnutí či vypnutí Wi-Fi, případně spuštění úsporného režimu.

Líbilo se nám
  • 4GB úložiště
  • možnost doinstalování aplikací
  • uživatelsky příjemné One UI prostředí

Výdrž a nabíjení: dvoudenní chronograf

Nové Galaxy Watch Active disponují menší baterií než předešlé varianty, na druhou stranu zde najdeme i podporu bezdrátového nabíjení, takže je můžete dobít z telefonu nebo bezdrátové nabíječky. Občas může být trochu obtížné najít tu správnou polohu, ve které se začnou hodinky nabíjet.

Samsung Galaxy Watch Active

S dodávanou kolébkou jsem 230mAh baterii nabil z 0 na 100 % přibližně za dvě hodiny. Nabíjení je u těchto hodinek potřeba provádět každého 1,5 až dva dny. Na výdrž si však nestěžuji. Po celou dobu jsem měl zapnutý měřič tepu i spánku, vysoký jas displeje, Bluetooth i GPS a zároveň jsem párkrát denně využil sportovních režimů.

Líbilo se nám
  • slušná dvoudenní výdrž

Sportovní funkce: spočítá „mrtvoly“ v posilovně, přesně změří trasu a ještě rozzáří jogíny

Pokud vám jde u chytrých hodinek především o sportovní funkce, jste tady na správné adrese. Samsung Galaxy Watch Active totiž nabízí celou plejádu sportů, které lze monitorovat, mezi které patří například plavání, běh, kruhový trénink, ale i méně běžné aktivity, jako jsou shyby, mrtvé tahy nebo cvičení jógy. Hodinky v sobě navíc ukrývají navigační systémy GPS, Galileo i ruský GLONASS, takže mohou během vašeho tréninku měřit trasu. V případě běhu tak například dostanete informace nejen o uběhnuté vzdálenosti, ale i detailní vyobrazení vaší trasy v mapě, kde se rovněž dozvíte informace o úseku, ve kterém jste běželi nejrychleji, a počasí, které v tu chvíli panovalo. Kromě toho získáte pomocí přehledných grafů informace vašem srdečním tepu, rychlosti, stoupání nebo kadenci. Jednotlivé grafy navíc můžete kombinovat (maximálně však můžete zobrazit dva najednou) a sledovat leckdy zajímavé korelace.

Statistiky u běhu jsou opravdu velmi detailní a kromě výše uvedených informací se také dozvíte, kolik kalorií jste spálili, nebo získáte informace o průměrném i maximálním srdečním tepu. Na závěr tréninku si můžete s hodinkami spárovaným telefonem vyfotit fotografii (například toho, nakolik strhaně jste po tréninku vypadali) a uložit si ji k záznamu. Data lze následně vyexportovat jako soubor GPX, který v sobě obsahuje podrobné souřadnice o trase.

Užitečná je také automatická detekce cvičení, kdy hodinky samy rozpoznají, když začnete vykonávat nějakou sportovní aktivitu. Ta fungovala poměrně dobře. Modelová situace vedoucí k aktivaci detekce je například krátká procházka svižnějším tempem, která trvá alespoň deset minut. Skvěle funguje měření ušlých kroků, u kterého si můžete nastavit denní cíl. Pokud hodinky zaznamenají, že cíl splňujete každý den, samy vám v rámci zachování výzvy nabídnou navýšení cíle.

Budoucí aktualizace přidá funkci měření krevního tlaku.

V průběhu vykonávání některých sportovních aktivit, jako například dělání kliků, jsem nabyl dojmu, že hodinky pouze načítají spálené kalorie a měří tep, protože – alespoň podle mého názoru – nemohou podle otřesů rozpoznat, kolik kliků jsem udělal. Měření takovýchto sportovních aktivit však považuji spíše za doplňkové a funkce je podle mě primárně motivační, což hodinky splňují.

Vaše výsledky si následně prohlížíte v aplikaci Samsung Health, která nabízí opravdu extrémně podrobné statistiky o všem, co vás jen může napadnout. Kromě vyloženě sportovních činností zde můžete najít také informace o spánku (během něhož mimochodem také spalujete kalorie) nebo o úrovni stresu. Měření spánku mě zaujalo, neboť z mých zkušeností fungovalo doopravdy velmi přesně. U některých hodinek jsem v minulosti zaznamenal, že se na tuto funkci nedalo příliš spolehnout – hodinky například ukazovaly, že jsem šel spát o půlnoci, přestože jsem šel ve skutečnosti spát až o několik hodin později. U Samsung Galaxy Watch Active jsem tento neduh nezpozoroval a výsledky více odpovídaly skutečnosti.

Statistiky pak zobrazují skutečnou dobu spánku, délku lehkého i hlubokého spánku nebo fáze REM. Mimo jiné zde také můžete sledovat váš průměrný čas spánku, průměrný čas buzení či průměrnou dobu spánku. Po každé noci můžete spánek ohodnotit jednou až pěti hvězdičkami pro dokonalý osobní přehled. Důležité je také zmínit, že hodinky mají v budoucnu obdržet aktualizaci, která přidá funkci měření krevního tlaku. Tu jsem pochopitelně nemohl otestovat, nicméně jsem zvědavý, jak uvěřitelné budou naměřené výsledky.

Stáhnout Health

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Líbilo se nám
  • podrobné statistiky o sportovních aktivitách i kvalitě spánku
  • automatická detekce cvičení
Nelíbilo se nám
  • měření u některých cviků (např. při klikování) má spíše motivační funkci

Zhodnocení: nedostatky se hledají obtížně

Vyložené nedostatky se mi u hodinek Samsung Galaxy Watch Active hledají obtížně. Vypadají totiž decentně a disponují kvalitním displejem, dobře fungujícím operačním systémem i nespočtem sportovních funkcí. V neposlední řadě je také potřeba zmínit, že se prodávají za relativně příznivou cenu 6 499 Kč. Nevýhodou, zejména pro uživatelé předešlých modelů chytrých hodinek od Samsungu, může být absence otočné lunety. Mnohé nepotěší ani nemožnost si zvolit mezi větším a menším modelem nebo širší rámečky kolem jinak velmi zdařilého displeje.

Samsung Galaxy Watch Active

Osobně vám však mohu hodinky Samsung Galaxy Watch Active vřele doporučit. Zejména pro uživatele, kteří nemají předchozí zkušenost s chytrými hodinkami, ale rádi by si jedny koupili, představují tyto nové hodinky od Samsungu skvělou volbu.

Konkurence

Velmi zajímavou alternativou mohou být starší hodinky Samsung Gear Sport, které nabídnou o desetinu palce větší AMOLED displej i otočnou lunetu. O běh hodinek se, stejně jako u Galaxy Watch Active, stará operační systém Tizen, který umožňuje doinstalování aplikací. Další výhodou je také přibližně o dva tisíce korun nižší cena. Dámy však může odradit o něco větší velikost.

Samsung Gear Sport

Konstrukce42,9 × 44,6 × 11,9 mm, 50 g, odolnost: ano
Pásekkožený, vyměnitelný: ano (20 mm)
DisplejSuper AMOLED, 1,2" (360 × 360 px)
SystémTizen, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 4.2, ne, Wi-Fi, NFC
Akumulátor300 mAh, nabíjení: bezdrátové

Líbivé Honor Watch Magic se mohou pochlubit o desetinu palce větším displejem s jemnějším AMOLED rozlišením a líbivým designem. Potěší rovněž bohatá nabídka sportovních funkcí či dvojnásobná výdrž na jedno nabití. Velikou slabinou je bohužel dost omezený operační systém LiteOS, u kterého nelze doinstalovat aplikace. Rovněž se nechytá na svižnost a funkcionalitu Tizenu či Android Wear.

Honor Watch Magic

Konstrukce42,8 × 42,8 × 9,8 mm, 50 g, odolnost: ano
Pásekkožený, vyměnitelný: ano (22 mm)
DisplejAMOLED, 1,2" (390 × 390 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 4.2, ne, ne
Akumulátor178 mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 1:00 hodin
samsung-galaxy-watch-active
Klady
  • pěkný a jemný AMOLED displej
  • certifikace MIL-STD-810G spolu s IP68
  • vnitřní úložiště a výkon
  • dobře odladěný systém
  • možnost instalovat aplikace
  • bezdrátové nabíjení Qi
  • sportovní programy
  • automatické spuštění sportovního režimu
  • displej s ochranou Corning Gorilla Glass 3
  • nízká hmotnost, kompaktní rozměry
  • druhý pásek v balení
Zápory
  • širší rámečky kolem displeje
  • chybí otočná luneta
  • pouze jedna velikost těla hodinek
Diskuze ke článku
Zdeněk
Pěkné ale nepraktické. Sklo není nijak chráněno zvýšenými okraji. Vydrž 1,5 dne je možná dobrá pro neaktivniho uživatele. Sportovec i ten amatérský sáhne po hodinkách s minimální výdrží aspoň týdne
Honza
Pěkná recence,díky. Netvrdil bych,že výdrž je špatná. Vzhledem k ceně a množství aktivních funkcí je to skoro standard. Záleží samozřejmě na ceně. Pokud je někdo aktivní sportovec a chce využívat všechny fuknce tak dá za hodinky 20tis a nebo udělá kompromis a nabije si hodinky s mobilem každý den.
Tomáš
Půjde nabíjet hodinky stylem, když ten kabel zapojím do adaptéru do sítě ze Samsungu S8? Nebude to nic proti ničemu? Třeba nějaké poškození nebo moc veliké napětí?
Jaroslav Kovář
Jaroslav Kovář
Rád bych se zeptal, jak jsou na tom hodinky s měřením spánku. Četl jsem v jiných recenzích, že s tím jsou potíže a je to nepřesné.
Děkuji :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze