Samsung Galaxy TabPRO 8.4
recenze

Samsung Galaxy TabPRO 8.4

Důraz na jemnost
25

Redakčním testem prošel další tablet od Samsungu, který má tu čest a řadí se do prémiové řady PRO. Ta klade důraz na výbornou výbavu a špičkový displej. Především na jeho rozlišení, které v tomto případě, kdy je úhlopříčka „jen“ 8,4 palce, vytváří nevídanou jemnost. Samsung se s touto novinku pouští do přímého boje s iPadem mini Retina, kterému je vážným soupeřem.

Jihokorejský Samsung každý rok představuje další generaci svých tabletů v řadě Galaxy Tab. Na to už jsme si tak nějak zvykli, i na fakt, že se výbava s ubíhajícími roky příliš nemění. Těžko říci, zda si to uvědomil i Samsung, nebo jen chtěl oživit své tabletové portfolio, v každém případě tu máme jakousi prémiovou odnož tabletů. Tu bezpečně poznáte dle názvu, ve kterém se objevuje přídomek PRO, jenž je pro jistotu celý psán kapitálkami. Zatímco tedy řada Galaxy Tab pokračuje spíše se specifikacemi střední třídy, v případě TabPRO tabletů bychom se neměli dočkat kompromisů. Na druhou stranu stále zde ještě máme řadu Note a NotePRO, která dále přináší navíc stylus a funkce s ním spojené.

Výbava tabletu je na vysoké úrovni. Nechybí výkonný procesor, samozřejmě vysoce kvalitní displej, papírově lákavý fotoaparát nebo osvědčený design ála nafouklý Note 3. Cena se aktuálně pohybuje kolem 10 000 Kč za Wi-Fi verzi, kterou naše redakce testuje.

Technické parametry Samsung Galaxy TabPRO 8.4 Wi-Fi

Kompletní specifikace
Konstrukce219 × 128,5 × 7,2 mm, 336 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 8,4" (2 560 × 1 600 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 800 MSM8974, CPU: 4×2,3 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor4 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 4:49 hodin
Dostupnostbřezen 2014, 10 500 Kč

Samsung Galaxy TabPRO 8.4 – videopohled

Obsah balení

Tablet je zabalen do krabičky obdélníkového tvaru, která je z recyklovaných materiálů. Její velikost jde na vrub tabletu, nikoliv překypujícímu obsahu. Mimo něj totiž objevíte jen USB kabel a koncovku nabíječky. Inu, prémiová řada tabletů od samého počátku.

Prodejní balení

Design a konstrukce: osvědčená klasika

Otázka vzhledu má hned dva úhly pohledu. Ten první velí k mírným oslavám. Samsung upustil od možná až přehnaně oblých tabletů běžné řady, využil tenčí konstrukci a celkově tak tablet vypadá více k světu. Druhý úhel pohledu vám ale bude jako ďábel na rameni napovídat, že to přeci není nic nového a někde jste to již viděli. A omyl to opravdu není. Galaxy Tab 8.4 vypadá jako řádně zvětšený Galaxy Note 3, a to se vším všudy.

Designová linie navazuje na známé telefony

Pod displejem je trojice tlačítek. Boky tabletu ozvláštňuje stříbrná linka s jemný vzorováním, a konečně, zadní strana se snaží imitovat kůži, a to klasicky včetně švů. Jde však samozřejmě o tvrdý a při bližším prozkoumání obyčejný plast.

Vzhled bychom tedy měli s takovým výsledkem, že někomu se tablet bezpochyby líbit může a v každém případě vypadá k světu. Rozměry Galaxy Tabu 8.4 činí 219 × 128,5 × 7,2 milimetrů. Tloušťku výrobce stlačil opravdu na minimum. Dokonce je Samsung tenčí než Apple iPad mini druhé generace, který je hlavním konkurentem. Hmotnost se pak zastavila na 336 gramech, což je na více než osmipalcový tablet slušná hodnota. Hodnota je to prakticky stejná, jako právě u iPadu mini 2, jen s tím rozdílem, že Apple nabídne hodnotnou kovovou konstrukci.

Tablet je velmi tenký
Samsung Galaxy TabPRO 8.4 Apple iPad mini Retina LG G Pad 8.3
rozměry 219 × 128,5 × 7,2 mm 200 × 134,7 × 7,5 mm 216,8 × 126,5 × 8,3 mm
hmotnost 336 g 331 g 338 g
úhlopříčka displeje 8,4 palce 7,85 palce 8,3 palce
rozlišení displeje 2 560 × 1 600 px 2 048 × 1 536 1 920 × 1 200 px
jemnost 359 PPI 326 PPI 273 PPI
procesor Qualcomm Snapdragon 800 MSM8974 Apple A7 Qualcomm Snapdragon 600 APQ8064T
RAM 2 GB 1 GB 2 GB
interní paměť 16 GB / 32 GB 16 GB / 32 GB / 64 GB / 128 GB 16 GB / 32 GB
paměťové karty ano ne ano
fotoaparát 8 Mpx 5 Mpx 5 Mpx
systém Android 4.4 iOS 7 Android 4.4
cena 10 500 Kč 9 800 Kč 6 000 Kč

Čelní strana není ničím zajímavá, nachází se zde běžné prvky jako senzor okolního světla či 2megapixelová kamerka, a proto přejdeme na boky. Na levém se nachází slot pro paměťovou kartu, horní hrana je domovem pro hudební 3,5mm jack konektor. Nezbytné klávesy, mezi které se samozřejmě řadí odemykací tlačítko a klávesa regulující hlasitost, se nachází na pravém boku a společnost jim dělá okénko infraportu, který slouží pro snadné ovládání domácí elektroniky případě, že jste líní dojít si pro dálkové ovládání a tablet je po ruce. Spodní strana již dle očekávání skrývá microUSB konektor 3.0 a také dvojici reproduktorů. Jejich umístění blízko sebe a navíc na jednu stranu nicméně není ideální a stereo efekt se do značné míry ztrácí.

Zadní strana je ozvláštněna koženou strukturou, která z dálky vypadá dobře. Z blízka ale přichází spíše zklamání, neboť jak jsme si již řekli, jde o tvrdý plast. Kromě loga výrobce je jediným prvkem na zádech tabletu 8Mpx fotoaparát s přisvětlovací LED diodou.

Pochvalu si Samsung zaslouží za konstrukční zpracování. Tablet je pevný, nic se neprohýbá ani nevrže, což navozuje příjemný pocit z poctivého kusu hardwaru, i když samozřejmě kov to není.

Baterie a výdrž

V tabletu se dle výrobce nachází baterie s kapacitou 4 800 mAh, což je adekvátní kapacita s ohledem na velikost displeje. Výdrž tabletu hodnotím spíše kladněji. Pokud jej k prohlížení internetu budete používat zhruba 90 minut denně, budete nabíječku potřebovat přibližně jednou za 5 až 7 dní, přičemž samozřejmě v době nečinnosti bude tablet stále připojen k Wi-Fi. Běžné pracovní používání vedle mobilního telefonu pak znamená nabíjení zhruba každý druhý až třetí den.Velkým žroutem je displej, a tudíž čím déle bude rozsvícen, tím rychleji zmizí procenta baterie. Určitě doporučuji nastavit automatickou regulaci jasu. Vybít tablet lze například hraním her i za několik hodin. V případě nouze můžete využít úsporného režimu, který lze aplikovat na displej a procesor, což znamená snížení jasu, respektive podtaktování procesoru..

Při našem standardizovaném testu výdrže tablet streamoval video v kvalitě 1080p, byl připojen k Wi-Fi, aktualizace byly potlačeny, jas displeje nastaven na poloviční hodnotu a zvuk posílán do peckových sluchátek Koss na poloviční hlasitost. Výsledná výdrž se zastavila na 7 hodinách a 51 minutách, což není vůbec špatné, například iPad mini Retina ale vydržel ve stejném testu ještě o poznání déle, konkrétně 10 hodin a 4 minuty.

Nabíjení Samsungu zabralo 3 hodiny a 23 minut na 80 % kapacity baterie. K úplnému nabití si vyčleňte dlouhé 4 hodiny a 49 minut.

Zvuk

Přítomnost dvojice reproduktorů na tabletu je znát. Reprodukovaný zvuk je čistý, hlasitý a dynamický. Příjemně se například sledují filmy a seriály. Vše však za předpokladu, že tablet máte buď položený, nebo šikovně uchopený. Umístění na pravý bok při horizontálním orientaci totiž přímo svádí k zakrytí dlaní. Při hraní her si zvuk neúmyslně tlumíte v podstatě neustále, což je škoda.

Pokud jde o výstup do sluchátek, budete většinou spokojeni. Samsung nezaváhal a podává solidní výkony, kdy zvuk netrpí přesycenými výškami či hloubkami, tudíž kýžené středy nezanikají.

Displej

Dostáváme se k hlavní chloubě tabletu, kterou je Super Clear LCD displej. Ten nabízí úhlopříčku 8,4 palce a špičkové rozlišení 2 560 × 1 600 pixelů. Výsledná jemnost je 359 PPI, což je na tablet velmi vysoká hodnota, která mimochodem překonává nejen Nexus 7 (2013), ale také druhou generaci iPadu mini. Pokud přejdeme z řeči čísel do praxe, jednotlivé pixely nemáte šanci odhalit, ani když budete displej zkoumat opravdu zblízka. Zároveň si vás displej omotá kolem prstu, neboť je na něj radost pohledět. Nabídne syté a kontrastní barvy celé grafiky, a i font písma je krásně vyhlazený. Déle se rozepisovat o čitelnosti z úhlů či na ostrém slunci je zbytečné. V obou případech jde o skvělou práci Samsungu.

Displej je naprosto špičkový

Hardware

Pod kapotou tabletu Galaxy TabPRO 8.4 tiká takřka to nejlepší, co můžeme dnes v mobilních zařízeních mít. Jde o čtyřjádrový procesor Snapdragon 800 s taktem 2,3 GHz a operační paměť o velikosti 2 GB, ze které zbývá po zapnutí přibližně 650 MB volných, je výbava, která nezná kompromisy. Grafickou akceleraci zajišťuje čip Adreno 330. Interní paměť je v našem případě 16 GB a reálně budete mít k dispozici 10,5 GB. Naštěstí nechybí slot pro paměťové karty, na které lze rovněž přesouvat aplikace, které to podporují. Maximální podporovaná velikost činí 64 GB. Níže se můžete podívat na výsledky ve vybraných nechmarcích.

Benchmarky

Prostředí

Galaxy TabPRO 8.4 běží na nejnovějším Androidu 4.4.2 KitKat s firemní nadstavbou TouchWiz tentokrát však ve verzi s Magazine UX, do kterého Samsung přidal řadu šikovných funkcí na míru šitých přímo pro tablety.

Nejviditelnější změnou nadstavby Magazine UX je nová hlavní obrazovka, která je rozdělena na více stránek s velkými dlaždicemi, které připomínají Windows 8 nebo Windows Phone. V základu je v horní řadě rozměrné okno se zprávami a Samsung Apps. V dolní polovině je pak Google+, Samsung WatchON a Samsung Hub. Dlaždice si však můžete nechat přeskládat i jinak nebo to můžete udělat ručně. Můžete přidávat i své vlastní dlaždice nebo celé stránky s dlaždicemi, na kterých si můžete nechat zobrazit například přehled schůzek v kalendáři a další užitečné věci. Zamrzí však, že si nemůžete přidat například Gmail nebo Facebook.

Prostředí ve vertikálním zobrazení

Klasické domácí obrazovky z Androidu, na které si můžete přidávat zástupce a widgety, však úplně nezmizely. Bohužel. Stačí jen táhnout prstem doleva a jste doma. Toto naroubování dvou koncepcí domácích obrazovek však vypadá do značné míry nekoncepčně, schizofrenně a uživatele jen mate. Pokud chtěl Samsung zavést nový druh domácí obrazovky, bylo by lepší, kdyby neponechával zároveň tu původní. Zachováno zůstalo i menu, které je rozděleno do záložek s aplikacemi a widgety. Dostanete se do něj přes tlačítko v pravém spodním rohu.

Prostředí v horizontálním zobrazení

Z pravého okraje displeje můžete vytáhnout ještě jednu nabídku s aplikacemi. Ta je speciální tím, že vytažením ikonek na plochu můžete současně zobrazit až čtyři okna, která si můžete libovolně přesouvat. Díky displeji s vysokým rozlišením je souběžná práce ve čtyřech oknech poměrně dobře použitelná a může se to hodit. V případě, že na ikonku kliknete, tak se příslušná aplikace zobrazí v okně, které lze po displeji přesouvat a okno dokonce obsahuje i křížek pro jeho zavření. Tento koncept jednoznačně připomíná systém Windows a je vidět, že se tímto krokem Samsung chce přiblížit náročnější uživatelům, kteří kladou důraz na produktivitu a pracovní použití.

Multitasking

Vše nadějné však Samsung dokázal opět pokazit vlastní vinou. Narážím na nijak dobrou optimalizaci, kterou pocítíte především při práci v Magazine UX. Pokud na tyto plochy například chvíli nezavítáte, začnou se nepříjemně sekat. Jejich opětovné zobrazení pak může zabrat klidně 3 vteřiny. Jakmile se však tablet vydýchá, budete svědky krásné plynulosti. Bohužel sekání animací či dlouhé čekání je na programu každou chvíli a velmi sráží celkové pohodlí práce na tabletu a bohužel se tak z nepochopitelných důvodů opakuje situace z většiny dalších Samsung tabletů.


Multimediální funkce

Multimediální funkce jsou jednou z oblastí, kde si je Galaxy TabPRO 8.4 jistý v kramflecích. Hudební přehrávač si poradí s formáty MP3, AAC/AAC+/eAAC+, WMA, AMR-NB/WB, FLAC, Vorbis (OGG) i WAV. V klasickém rozhraní TouchWiz nabízí standardní funkce přehrávání včetně náhledů obrázků alb. Při přehrávání si můžete v záložkách přepínat seznamy, alba i interprety nebo procházet složkami.

Hudební přehrávač

Technologie SoundAlive, která se skrývá v nastavení, přitom supluje ekvalizér a pro zlepšení kvality zvuku nabízí i technologii Adapt Sound. Nabízí však i možnost úpravy rychlosti přehrávání, automatické vypnutí, zobrazování textů, automatické srovnání hlasitosti všech skladeb, ovládání hlasem nebo funkci Hudební ráj, která automaticky rozřadí hudbu podle nálady. Přehrávat můžete hudbu i z blízkých zařízení nebo přes Bluetooth. K úplnému ideálu může někomu chybět FM rádio.

Na vysokou úroveň hudebního přehrávače naváže video přehrávač. Ten je přehledně zpracován včetně živých náhledů. Tablet si poradí s mnoha formáty, podpora běžných kodeků a souborů AVI či MKV je tudíž samozřejmostí. Potěší, že si tablet poradí s externími titulky a korektně zobrazí i české znaky. Nechybí také Samsung Hub, kde se nachází obchod s filmy, a který je kompletně lokalizovaný včetně českých cen. Filmy si v něm můžete buď pouze půjčit, nebo rovnou zakoupit. Ceny jsou ale vysoké a HD filmy stojí několik stovek korun.

Video přehrávač

Co se týče obrázků, tak tablet nabízí standard Androidu. Předně je zde klasická galerie, která zobrazuje obrázky a videa, a to nejen z tabletu, ale i z Dropboxu. Obsah si můžete zobrazit podle alb, vše, času, polohy, lidí nebo oblíbené. Navíc je zde i aplikace Fotky, která nabízí přístup k vašim fotografiím v rámci bývalé Picasy, nyní na Google+.

Již výše jsme uvedli, že tablet nabízí velmi výkonný procesor a byť má vysoké rozlišení, na výsledném výkonu to není nijak znát. Zahrajete si i ty nejnáročnější hry z obchodu Play. Třeba Real Racing 3. U náročnějších her a aplikací se však tablet mírně zahřívá a to zhruba uprostřed zadní strany. Žádnou hru však od výrobce v tabletu nenajdete. Samsung se zaměřil na partnertsví s vydavatelství Ringier Axel Springer a nabízí balíček aplikací Blesk, Reflex a iSport.

Fotoaparát

Fotografování s tabletem není příliš pohodlné. Ačkoliv je Galaxy TabPRO 8.4 menším tabletem, stále to není ideální a často s tabletem zřejmě fotografovat nebudete. Výrobce jej však vynechat samozřejmě nemohl. Samsung ho vybavil dokonce hned osmimegapixelovým snímačem, autofokusem a přisvětlovací LED diodou, a také celou řadou pokročilých funkcí. Papírově jde tedy o jeden z nejlepších fotoaparátů mezi tablety vůbec. Nechybí ani sériové snímání, rozpoznání obličeje, tři různé režimy měření, nastavení ISO, chytrá stabilizace, časovač, vyvážení bílé, kompenzace expozice, ovládání hlasem nebo možnost pořizovat statické snímky při nahrávání videa. Fotoaparát však nabízí i bohatou nabídku kreativních režimů.

Prostředí fotoaparátu

Kromě automatického, panorama, sportovního pro rychle pohybující předměty a HDR zaujme i režim Guma, kdy fotoaparát pořídí pět snímků a automaticky vymaže pohybující se předměty, nebo Akční snímek, který umožňuje vyfotografovat obrázky pohybujícího se objektu s různou expozicí a sloučit je do jednoho akčního snímku. Režim Zvuk a foto doplní do fotografie několik sekund zvuku na pozadí. Nejlepší obličej oceníte při pořizování skupinových snímků, kdy z pěti snímků vybere nejlepší obličeje a sloučí je do jednoho. Režim Nejlepší fotografie pořídí sérii snímků, ze kterých si můžete vybrat ten nejlepší, a Překrásná tvář automaticky vylepšuje rysy obličeje.

Samotná kvalita fotografií je na poli tabletů na velice slušné úrovni. Potěší věrné podání barev i slušná kvalita ostrosti. Nedochází ke splývání detailů a v tomto ohledu tak lze Samsung pochválit. S ubývajícím světlem se již ostrost snižuje a v nočních podmínkách jsou snímky takřka vždy rozmazané, což se ale očekávalo. Naopak fotografování makro snímků je kvalitní a snadno si tak ofotíte například dokument s textem. Galaxy TabPRO 8.4 rovněž dokáže snímky pořizovat v rychlém sledu za sebou.

Ukázkové fotografie


Ukázkové snímky

V případě videa je na výběr maximální rozlišení 1 920 × 1 080 pixelů s 29 snímky za vteřinu. Nastavení je spíše chudší a natáčet zrychlená či zpomalená videa nelze. Kvalita zaznamenaného videa je opět na slušné úrovni a lze zopakovat totéž co u fotografií. Navíc je video plynulé bez trhanců.

Samsung Galaxy TabPRO 8.4 (testovací video) – 1080p, 29 FPS

Kontakty, zprávy a organizace času

Přestože si s Wi-Fi verzí tabletu nezavoláte, tak v něm nechybí aplikace kontakty, která nabízí přehledné rozvržení, kdy v levém sloupci je samotný seznam kontaktů a po kliknutí na konkrétní kontakt se vám vpravo otevřou podrobnosti o kontaktu. Kontakty se synchronizují s vašimi účty v Googlu a sociálních sítí a nabízí všechny funkce kontaktů na Androidu včetně skupin a oblíbených kontaktů.

Vzhledem k tomu, že Wi-Fi verze tabletu postrádá možnost volání i posílání SMS či MMS, mi však přijde tato aplikace vcelku zbytečná. Z možností zpráv máte v základu pouze dva emailové klienty. Kromě Gmailu, který podporuje push synchronizaci, štítky, prioritu pošty nebo odeslání příloh do velikosti 35 MB, je zde samozřejmě univerzální emailový klient E-mail. Ten si poradí s protokoly pop3, imap4, smtp a MS Exchange. U jednotlivých emailových schránek si navíc můžete mimo jiné nastavit různá upozornění a různé intervaly synchronizace. Sociální sítě, pak reprezentují už v základu předinstalované aplikace Google+, ChatON, Hangouts a Twitter.

Na klávesnici jsem kromě rozměrných tlačítek ocenil samostatnou horní řadu s číslicemi, díky čemuž odpadá při psaní číslic nutnost přepínání.

Kalendář s názvem S Plánovač nabízí zobrazení roční, měsíční, týdenní, seznam událostí a přehled úkolů. Díky jemnému displeji je kalendář ve všech zobrazeních maximálně přehledný. V měsíčním a týdenním náhledu je rozdělený do dvou sloupců. V levé širší části je zobrazen náhled a v pravé se pak po kliknutí na konkrétní událost k ní objeví podrobnosti.

S Plánovač

Mezi dalšími funkcemi se nachází správce souborů, jednoduché poznámky, kalkulačka či stopky a minutka. Dostalo se také na aplikaci pro čtení kancelářských dokumentů. Bohužel jde o základní verzi, která neumí dokumenty vytvářet ani editovat.

Z obchodu Samsung Apps si můžete stáhnout mimo jiné aplikaci Gear Manager. Ta slouží ke spárování tabletu s hodinkami Gear. V redakci jsme tuto funkci vyzkoušeli s hodinkami Gear 2 Neo a vše fungovalo zcela korektně.

Tablet lze provázat s hodinkami Gear

GPS navigace

Přestože málokdo bude takto velký tablet používat při navigování, Galaxy TabPRO 8.4 to umí. V jeho výbavě nechybí kromě amerického systému GPS s podporou A-GPS i konkurenční ruský systém GLONASS.

Tablet nemá problém zachytit polohu ani v pokoji přes zavřené okno a v otevřeném terénu najde polohu za několik sekund, zafixuje polohu v řádu desítek sekund a drží ji i v místech se zhoršeným výhledem na oblohu. Pokud byste polohu hledali s připojením na Wi-Fi, tablet ji nalezne v podstatě okamžitě. Co se týče softwarové výbavy, tak tu reprezentuje osvědčená kombinace Google Mapy, Místa a Navigace, což ve většině případů uspokojí všechny vaše potřeby navigování s tímto tabletem.

Data a internet

Námi testovaný Galaxy TabPRO 8.4 byl pouze ve Wi-Fi verzi, takže jsme u něj mohli na mobilní data zapomenout. Samsung nicméně v případě Wi-Fi nabízí širokou škálu verzí. K dispozici máte verze Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac a ve výbavě nechybí funkce dual-band nebo Wi-Fi Direct. Dále pak tablet nabízí Bluetooth ve verzi 4.0 s A2DP. Kvalita připojení je stabilní a nezaznamenal jsem sebemenší problémy s citlivostí tabletu na kvalitu Wi-Fi signálu. Vše fungovalo tak, jak má.

Z dalších datových přenosů stojí za zmínku infraport, který je na pravém boku tabletu. Ten však neslouží k přenosu dat jako takovému, ale s jeho pomocí můžete přímo z tabletu ovládat podporované televizory a další domácí elektroniku jako například domácí kino či A/V receiver.

Internetový prohlížeč

Co se týče připojení přes kabel, zapomeňte na microUSB 2.0, protože Samsung nasadil rovnou rychlejší microUSB 3.0 s MHL a podporou USB hostu. Pokud však máte příslušenství se zástrčkou na microUSB 2.0, tak se ho nemusíte zbavovat, využít jde také. Pouze v tomto případě zůstane část jinak nepříliš pěkného konektoru nevyužitá.

Ohledně prohlížení internetu, máte k dispozici již tradičně kromě klasického internetového prohlížeče z Androidu i mobilní Chrome. Který z nich budete používat, záleží čistě jen na vašich osobních preferencích. Oba prohlížeče pracují na jedničku a nezadýchávají se ani s otevřeným větším množstvím oken. U obou prohlížečů si můžete vybrat mezi desktopovým a mobilním zobrazením stránek, která nicméně u takto jemného displeje postrádá smysl. Vše je čitelné i v běžném zobrazení.

Závěrečné zhodnocení

Samsung se pokouší oživit své portfolio tabletů novou prémiovou řadou s přídomkem PRO. Nejmenším modelem této řady je dnes testovaný Galaxy TabPRO 8.4, který je zároveň přímým konkurentem pro iPad mini s retina displejem od Applu. Vzhled Samsungu vychází z oblíbených chytrých telefonů a navíc je vše příkladně zpracováno. Škoda jen, že při bližším zkoumání je vše obyčejně plastové.

Hlavním trumfem je pak displej, který nabízí nevídaně vysoké rozlišení a jemnost. Ve výsledku je to krásná podívaná a z displeje nebudete moci spustit oči. Tabletu rovněž neschází výkon v aplikacích a hrách, neboť Samsung nasadil výkonný procesor. Prostředí zajišťuje Android 4.4 KitKat a potěší například pokročilý multitasking s více okny zobrazenými naráz. Slušná je také výdrž a na poměry tabletů i fotoaparát.

Na druhou stranu se výrobci opět nepovedla optimalizace prostředí. Samsung použil nejen TouchWiz, ale přidal ještě nové Magazine UX, které se navíc bije s původním prostředím. Často budete svědky nepříjemně trhaných animací nebo několikavteřinového čekání na načtení informací. Pokud toto překousnete, máme zde nejvybavenější kompaktní tablet s Androidem na palubě, který zvládne i mírnější profesionální použití a může být tak skvělou alternativou k iPadu mini s retina displejem.

Konkurence

Největším konkurentem bude LG G Pad 8.3, který nabídne takřka stejně velký displej, avšak s nepatrně menším rozlišením. LG však nabízí lépe optimalizované prostředí, hodnotnější vzhled s kovovým zadním krytem, a také výrazně nižší cenu.

LG G Pad 8.3

Pokud nepožadujete více než osmipalcový displej, zaujmout vás může Nexus 7 (2013), který nabízí vysoce kvalitní sedmipalcový displej. Díky tomu je tablet také menší a lehčí. Navíc běží na čistém a skvěle odladěném Androidu nejnovější verze. Na druhou stranu chybí slot pro paměťové karty, schází mu pokročilejší softwarové funkce a velmi obyčejný je také design.

Google Nexus 7 (2013)

Posledním konkurentem je Apple iPad mini Retina. Ten láká na kovové tělo a mnohem luxusnější vzhled. Navíc je lehčí, má lépe optimalizované prostředí a více aplikací pro tablety. Na druhou stranu nenabídne takovou variabilitu funkcí, se systémem iOS můžete mít spuštěnu jen jednu aplikaci na celou obrazovku a pro náročnější použití se tablet příliš nehodí, spíše je zaměřen na konzumaci obsahu. Cena je pak přibližně stejná, avšak opět nemůžete počítat se slotem pro paměťové karty.

Apple iPad mini Retina

Tablet Samsung Galaxy TabPRO 8.4 na test zapůjčil e-shop Alza.cz, kterému tímto děkujeme.

samsung-galaxy-tabpro-84-lte
Klady
  • pokročilý multitasking
  • stereo reproduktory
  • Android 4.4 KitKat
  • pohodlná SW klávesnice
  • špičkový displej
  • příkladné dílenské zpracování
Zápory
  • chybí plnohodnotný kancelářský balík
  • na zadní straně imitace kůže
  • nekonzistentní prostředí (TouchWiz a Magazine UX)
  • špatná optimalizace prostředí (seká se)
Diskuze ke článku
Lukáš
Kdo má rád zasekané tablety tak to bude určitě dobrá volba, nevidím jediný rozumný důvod nevzít místo tohodle ipadAir mini.
Vendel
Nevím, promiňte, ale mi baterie s kapacitou 4 800 mAh přijde jako výsměch k tabletu s takovým rozlišením.
Petr F
Tak to je něco jdu do něj! Díky
Refael
Mohu se vás zeptat, rozdíl mezi tímto tabletem a TabPRO 12.2" je pouze v úhlopříčce displeje?

Jinými slovy, koresponduje přeneseně tato recenze i na TabPRO 12.2" či uděláte později recenzi i na tablet s 12.2" zvlášť?

Děkuji předem za odpověď.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze