Samsung Galaxy Tab S4
recenze

Samsung Galaxy Tab S4

Když vám Amerika nevoní
20

Samsung to se svou řadou Galaxy Tab rozhodně nezabalil. Důkazem budiž letošní novinka Galaxy Tab S4, která šplhá především cenou do závratných výšin. Nabízí však vysoce kvalitní displej, více než jen slušný hardware a mírně se dokonce změnil také design. Tablet doprovází i praktické pouzdro s klávesnicí a perem. Ambice novinky jsou tedy zřejmé – stát se pracovním tabletem s Androidem.

Segment tabletů se již dávno netěší tak velké popularitě jako například v období před 5 lety. Nicméně i nadále budete mít na výběr z několika tabletů v různých kategoriích. Své portfólio doplnil také Samsung, a to hned o velmi dobře vybavený kousek Galaxy Tab S4. Nač nás láká? Například na 10,5palcový Super AMOLED displej, výkonný hardware či konstrukci s tenkými rámečky. Současně mu nechybí slušný fotoaparát, moderní funkce rozpoznání oční duhovky nebo potřebná konektivita. Pracovně vytížené pak potěší S Pen a také dokoupitelné příslušenství v podobě krytu a klávesnice v jednom. Cena tabletu není nejnižší a blíží se 20 tisícům korunám. Pokud na druhou stranu nechcete výrobek od Microsoftu a iOS vám do tabletu nesmí, nabízí se Samsung jako jedna z možností.

Technické parametry Samsung Galaxy Tab S4 LTE

Kompletní specifikace
Konstrukce249,3 × 164,3 × 7,1 mm, 483 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 10,5" (2 560 × 1 600 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, CPU: 2×2,35 GHz + 2×1,9 GHz, GPU: Adreno 620
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 256 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 8.1
Akumulátor7 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostsrpen 2018, 19 499 Kč

Obsah balení

Základní balení nabízí jen to nezbytné. Jde tedy samozřejmě o tablet, USB kabel a také koncovku nabíječky s podporou rychlého nabíjení. Dále nechybí stylus S-Pen a nástroje pro výměnu jeho hrotů. Zmiňovaná klávesnice tvoří součást balení jen v případě včasné předobjednávky, později si ji můžete dokoupit za 3 299 Kč.

Samsung Galaxy Tab S4 – první pohled

Konstrukční zpracování: lesk a šmouhy dnešní doby

Galaxy Tab S4 netají své ambice stát se produktivním strojem, a tak bychom mohli očekávat, že se výrobce přikloní spíše k praktičtějšímu vzhledu. Opak je ovšem pravdou. Tablet má kromě kovové konstrukce celou čelní i zadní stranu skleněnou, takže budí dojem přerostlého smartphonu. Na první pohled vypadá obrovská skleněná plocha, kde se vyjímá uživatelův obličej, zatraceně působivě. Na v České republice dostupné černé i šedivé variantě se však velmi rychle objeví mastnota a otisky prstů. Obojí jde skutečně obtížně dolů a troufám si tvrdit, že většina uživatelů rezignuje a šmouhy na zádech tabletu nebude příliš řešit.

Tlačítko se čtečkou pod displejem to má „za sebou“.

Tablet vlastně nejde pořádně uchopit. Je již vcelku velký, na druhou stranu extrémně tenký. A váží téměř půl kila. Navíc došlo ke změně vzhledu, která svým dílem rovněž ovlivňuje ergonomii. Oč jde? Možná jste si již povšimli, že na čelní straně chybí jakákoliv tlačítka. Ano, éra tenčích rámečků dorazila i mezi tablety a Samsung zareagoval promptně. Tlačítka pod displejem jsou tudíž minulostí, což znamená, že to má „za sebou“ i čtečka otisků prstů. Už není mezi námi, zapomeňte na ní.

Jistě si říkáte, jak jen si svůj tablet zabezpečíte. Pakliže vám klasická hesla či kreslení po displeji přijde fádní a zastaralé, můžete svá citlivá data zabezpečit skenerem oční duhovky, který lze kombinovat s nasnímáním tváře. Vše probíhá rychle a spolehlivě, ať už máte tablet na výšku či na šířku.

Jediná fyzická tlačítka zůstala na boku a jde o odemknutí a samozřejmě regulaci hlasitosti. Po stranách tabletu najdeme i USB-C konektor, 3,5mm jack, čtveřici reproduktorů a nezbytné piny pro spojení s klávesnicí. Zpracování tabletu působí velmi poctivě, nikde nic nevrže ani se neprohýbá. Žádné výtky nemáme ani k šuplíčku, kam lze umístit paměťovou a nanoSIM kartu.

Líbilo se nám
  • kvalitní konstrukce
  • menší rámečky kolem displeje
  • vypadá skvěle...
Nelíbilo se nám
  • ...než se celý zapatlá
  • obtížně se čistí
  • malé rámečky znesnadňují držení

Displej: velký a kvalitní

10,5palcový Super AMOLED displej s rozlišením 2 560 × 1 600 pixelů patří mezi to nejlepší, co můžeme na současných tabletech nalézt. Podání barev, pozorovacím úhlům ani čitelnosti na přímém slunci se nedá nic vytknout. Navíc displej umí reagovat na 4 096 úrovní tlaku S Penu. Sklonem se změní i tvar stopy, ale oproti Pencil od Apple jen velmi decentně. Vylepšený S Pen s ještě užším 7mm hrotem nepotřebuje nabíjet. A jak už jsme u S Penu zvyklí, funguje skvěle. Pořizování rychlých poznámek na zhasnutém displeji, bezdotykové ovládání, hraní her, dopisování PDF dokumentů, používání profesionálních aplikací pro kreslení jako ArtCanvas a SketchBook od Autodesku a mnohé další se tak vždy stává radostí, a to i díky odolnému krycímu sklu Gorilla Glass, po kterém pero S-Pen velmi lehce klouže.

Samsung Galaxy Tab S4

V této kategorii je samozřejmostí, že se jas displeje ovládá automaticky. Bohužel chybí notifikační dioda, stejně tak i ambientní displej. To trochu zamrzí, i když rozsvěcet tak zdařilý displej bude radost. Potěšit by vás mohla i funkce potlačení modrého světla. Ještě jednou zmiňme malé rámečky a fakt, že displej zabírá téměř 79 % čelní plochy.

Líbilo se nám
  • displej nejvyšších kvalit
  • pokročilý S Pen
Nelíbilo se nám
  • hodila by se informační LED dioda
  • Samsung mohl nasadit Ambientní displej

Zvuk: Jsou libo čtyři reproduktory?

Do těla Galaxy Tab S4 se dostal i 3,5mm jack. Zvuk vedený do sluchátek zní kvalitně, ale možná ještě raději budete poslouchat hudbu přes čtveřici zabudovaných reproduktorů. Ty hrají nejen hlasitě, ale nabídnou i slušné výsledky ve vyšších a nižších polohách. Reproduktory reagují na orientaci tabletu a přizpůsobují zvuk po otočení. Konzumovat multimediální obsah na cestách se tak stane potěšením.

Samsung Galaxy Tab S4
Líbilo se nám
  • hlasité a kvalitní podání 4 reproduktorů
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: dostačující, nikoliv nejlepší

Za bezmála 20 tisíc korun bychom chtěli to nejlepší. Rok starý Snapdragon 835 sice má dostatek výkonu, přesto bychom třeba z hlediska úspory energie raději viděli novější Snapdragon 845. 4 GB RAM dostačují, běžně budete mít k dispozici slabší polovinu. Interní paměť vám po prvním spuštění nabídne něco málo přes 50 GB. Pokud by to bylo málo, můžete k rozšíření použít microSD kartu o velikosti až 400 GB.

I přes starší procesor je výkonu dostatek, jak potvrzuje plynulý běh her i dobré výsledky v benchmarcích. Například v nejvíce sledovaném AnTuTu získal Galaxy Tab S4 přes 200 tisíc bodů.

Líbilo se nám
  • slušný hardware
  • podpora paměťové karty
Nelíbilo se nám
  • starší procesor

Výdrž baterie: pracovní den hračkou

Na Galaxy Tab S4 se můžete spolehnout i v náročný pracovní den. Kapacita jeho baterie činí 7 300 mAh a pokud nebudete hrát hry a budete se věnovat kancelářské práci, tak s vámi bez problémů udrží krok den a půl. Když už se Galaxy Tab S4 vybije, tak vás rychlonabíječka skrz USB-C vrátí rychle zpět do hry. Plné nabití zabere přibližně 3 hodiny a 15 minut. Výrobce dále slibuje až 16 hodin přehrávání videí nebo celých 10 hodin nepřetržité konzumace online obsahu skrze Wi-Fi či LTE.

Líbilo se nám
  • rychlé nabíjení
  • dobrá výdrž

Klávesnice: pohodlí při psaní

V rámci volitelného příslušenství si k Samsungu Galaxy Tab S4 můžete přikoupit praktický obal, stojánek a klávesnici v jednom. Tato chytrá vychytávka vás však vyjde na 3 299 Kč. Pokud nad tabletem uvažujete, doporučujeme jej včas předobjednat – až do 23. srpna totiž získáte klávesnici jako dárek zdarma.

Samsung Galaxy Tab S4

Samotné pouzdro, do kterého vsadíte tablet, působí velmi příjemně. Použity byly materiály umělé příjemné na dotek. Po zavření pouzdro chrání celý tablet a po stranách má dokonce úchyt, kam zacvaknete S Pen – nemusíte se tak bát jeho ztráty. Ve chvíli, kdy budete chtít využívat klávesnici, pouzdro rozevřete a díky pinům na tabletu zasadíte pevně do správného a jediného možného úhlu. Tablet je nakloněn, klávesnice přístupná – práce může začít. Dodejme, že tablet v „rozevřeném“ stavu vcelku dobře drží a není problém jej takto přenášet.

Jednotlivá tlačítka jsou dostatečná velká a mají ideální zdvih. Psaní je tedy pohodlné a rychlé. Klávesnice je navíc příjemně tichá, tudíž můžete texty vytvářet skutečně kdekoliv. Dostalo se na prakticky všechny běžné klávesy, nechybí ani kurzorové šipky, byť ty pro vertikální směr se musely velikostí mírně uskromnit. Během psaní i delších textů se mi nestávalo, že bych se dopouštěl neobvykle velkého počtu překlepů. Přesto si na klávesnici můžete všimnout něčeho, co může nemile překvapit.

Samsung Galaxy Tab S4

Ne, chybějící podsvětlení to není. S tím se u takovýchto klávesnic spíše nepočítá. Na klávesnici nejsou české znaky a napsat háček či čárku je v první chvíli téměř nemožné. To samé platí pro rozložení, které je natvrdo QWERTY. Existuje nějaké řešení? Ano. Pokud potřebujete diakritiku zřídkakdy, můžete si speciálním tlačítkem nechat zobrazit softwarovou klávesnici. Pro delší psaní je to však zcela nevhodné. V daný moment musíte sáhnout po řešení aplikací třetích stran. Nabízí se například aplikace External Keyboard Helper. Po instalaci zvolíte zadávání skrze tuto metodu a následně již můžete psát háčky a čárky dle libosti. Jen si musíte pamatovat, kde se nachází. Rozložení je stejné jako na klasické české klávesnici. Stinnou stránkou je, že aplikace vás vyjde na zhruba 45 Kč. Můžete si ji však v demoverzi alespoň vyzkoušet. Na každý pád podporuje klávesnice různé zkratky, například kombinace kláves Alt+Tab přepíná mezi spuštěnými aplikacemi.

Líbilo se nám
  • klávesnice a pouzdro v jednom
  • pohodlné psaní
  • úchyt pro S Pen
Nelíbilo se nám
  • standardně neumí českou diakritiku

Prostředí: klasika, která sviští

Čistý operační systém má své výhody, ale také mnohé nedostatky. Přesně ty se snaží odstranit nadstavba Samsungu, navíc přidává podporu pro snadné ovládání S Penem, a to i bezdotykově. Vše běží pod taktovkou Androidu 8.1 Oreo, i když jako běžný uživatel si toho nemáte šanci všimnout. Mimo bohatších možností přizpůsobení máte k dispozici například soukromou složku, kam můžete schovat citlivé dokumenty nebo aplikace.

Klasické prostředí Androidu 8.1 Oreo

10,5palcová obrazovka je samozřejmě ideální k zobrazení dvou aplikací naráz. Při používání vám mohou pomoci i gesta, například přejetím rukou po celé šířce tabletu pořídíte screenshot.

Základní prostředí se v podstatě nijak neliší od toho, které můžete znát z mobilních telefonů. Jen je vše větší a vždy můžete pracovat v horizontálním režimu. K optimalizaci nemáme výtek, prostředí běží svižně a přesně tak, jak byste očekávali.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • skvělá optimalizace
  • praktická gesta
  • možnost práce v horizontálním režimu

Prostředí DeX: skvělý nápad

Pamatujete na loňský rok, kdy Samsung uvedl své prostředí DeX, díky kterému se z vašeho telefonu mohl stát počítač? Tehdy jste kromě samotného smartphonu potřebovali monitor a speciální DeX Station či DeX Pad. Pokud si pořídíte tablet Galaxy Tab S4, nemusíte teoreticky pro používání tohoto režimu nic jiného dokupovat. Ten se totiž dokáže spustit přímo na displeji tabletu a bez okolků je nutné říci, že až s ním dává Android na tabletu opravdový smysl.

DeX můžete používat přímo na tabletu, ale i „postaru“.

Režim se může spustit automaticky ve chvíli, kdy připojíte klávesnici (spojíte tablet s krytem), případně jej můžete vždy aktivovat vy sami skrz nastavení či lištu se zástupci. 10,5palcový displej již velikostí dostačuje na to, aby zobrazil vše velmi přehledně. Pohodlně lze pracovat se třemi menšími okny, ovládání je pak lepší svěřit minimálně peru S Pen, ale ideálně klasické myši. Tu můžete připojit buď skrze Bluetooth, nebo konektor USB-C.

Prostředí DeX na displeji tabletu

V režimu DeX lze spustit jakoukoliv aplikaci, avšak některé nejsou uzpůsobeny a spustí se jen v malém okně. Ty upravené lze vždy maximalizovat, což se hodí u prohlížeče, kalendáře nebo předinstalovaného kancelářského balíčku Microsoft Office. Režim DeX nicméně můžete používat i „postaru“, kdy tablet propojíte s větším monitorem a obsah si necháte zobrazit na něm. Displej tabletu pak může posloužit například jako touchpad. Skvělé!

Optimalizace prostředí je nadále velmi dobrá, ale k absolutní dokonalosti ještě něco chybí. Občas některé animace drhnou, někdy se spuštěný program odmítá klasickým křížkem zavřít. Během práce se tablet ani nijak výrazně nezahřívá a nejste tak v tomto směru při práci omezováni.

Líbilo se nám
  • přehledný „počítačový“ režim
  • snadná práce s okny
Nelíbilo se nám
  • optimalizace má drobné mušky

Konektivita: zavoláte si

Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac a Bluetooth 5.0 je samozřejmostí. Někoho by ještě potěšil infraport nebo NFC, ale obojí bohužel chybí. Na cestách ale více oceníte LTE a samozřejmě nechybí žádné tuzemské pásmo. Jak v androidím internetovém prohlížeči, tak v Google Chrome, který snadno synchronizuje vaše záložky s PC, si tedy můžete internet pořádně užít.

Pokud do tabletu vložíte nanoSIM kartu, můžete skrze něj vyřizovat také SMS zprávy a hovory přes příslušné aplikace. V tabletu se dále nachází také čip GPS, díky čemuž jej můžete využívat nejen k prohlížení map, ale také navigaci.

Líbilo se nám
  • rychlé LTE
  • USB-C konektor
  • Bluetooth 5.0
Nelíbilo se nám
  • chybí NFC

Fotoaparát: na momentky postačí

Tabletem se ani do rodinného alba prostě nefotí, i když jak vidno, v tomto případě není nic nemožné. 13Mpx fotoaparát se světelností f/1.9 a LED přisvětlením nabízí velmi slušné parametry. Prostředí aplikace je jednoduché. Manuální režim je sice značně omezený a většinu věcí si stejně nenastavíte, ale často stejně budete fotit na automat. Tablet si totiž poradí s libovolnou scénou.

Samsung Galaxy Tab S4

Výsledné snímky nejsou vůbec špatné, a tak můžete tabletem zachytit třeba váš výlet. Za dobrého osvětlení mají fotografie vcelku věrné podání barev i postačující ostrost. Mírné nedostatky mu lze odpustit (občas slabší ostrost, slabší snímky za šera a v noci), neboť primárně na fotografování si jej nikdo pořizovat nebude.

Ukázkové fotografie

Videa lze zaznamenávat až ve 4K rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Obraz je uspokojivý, zvuk pak nadprůměrně kvalitní. Bohužel v nabídce chybí záznam videa s 60 FPS.

Samsung Galaxy Tab S4 (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Čelní 8megapixelová kamerka pořídí i slušná selfies. Na tabletu ji však jistě častěji využijete pro videohovory.

Ukázkové fotografie z čelního fotoaparátu
Líbilo se nám
  • přehledná fotoaplikace
  • solidní kvalita
  • kvalitní čelní kamerka

Zhodnocení: povedený, ale dražší

Segment špičkově vybavených ARMových tabletů je velmi chudý, a tak se Samsung vlastně ani nemusel příliš snažit. Naštěstí to ale neudělal a dal vzniknout velmi vyváženému mixu. Novinka Galaxy Tab S4 je po všech stránkách povedená. Vypadá moderně a má vysoce kvalitní displej i dostatečně výkonný hardware, který vás nenechá na holičkách ani při náročnějších úlohách. Špatné to není s výdrží a potěší hned čtveřice reproduktorů či zabezpečení pomocí senzoru oční duhovky. Skvělé je pero S Pen i kryt s klávesnicí, který spolu s režimem DeX zásadním způsobem rozšiřuje možnosti použití.

Co se nám nelíbilo? Především to, jak se tablet upatlává. Velmi malé rámečky pak omezují možnosti, jak tablet pohodlně chytit. V tomto ohledu budou muset výrobci najít nějaký rozumný kompromis. Třetí věcí, která vám úsměv na tváři rozhodně nevykouzlí, je cena. Wi-Fi verze se pohybuje kolem 17 tisíc korun a podpora LTE cenu vyšroubuje k 20 tisícům. S ohledem na fakt, že například na procesoru si Samsung dovolil šetřit a 64GB úložiště lze označit přinejlepším jako průměrné, to není málo. Jenže Samsung Galaxy Tab S4 si svou cenu může dovolit, neb ve své kategorii zůstává zcela osamocen.

Konkurence

Patrně největší konkurencí pro nový Samsung bude loňský Apple iPad Pro s 10,5palcovou úhlopříčkou. Pro co nejférovější srovnání vybereme taktéž verzi s 64GB interní pamětí, která vyjde na 18,5 tisíce korun, tedy nepatrně dráž. V případě LTE verze se cena dostane nad 22 tisíc korun. Rozhodovat však zřejmě bude prostředí. Někomu sedne iOS, jinému Android okořeněný DeXem.

Pracovním tabletem mohou být také různé modely Surface od Microsoftu, které nabízejí Windows 10. Jejich dostupnost na českém trhu je však špatná. Nejblíže by k dnes testovanému Samsungu mohl mít vůbec nejnovější Surface Go. V klasické Wi-Fi verzi se na českém trhu objeví za velmi lákavých 12 tisíc korun.

Microsoft Surface Go 128 GB + 8 GB RAM

Rozměry245 × 175 × 8,3 mm, 522 g
DisplejTFT IPS, 10" (1 800 × 1 200 px)
Fotoaparát8 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorIntel Pentium Gold 4415Y, 2×1,6 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor? mAh
samsung-galaxy-tab-s4
Klady
  • moderní vzhled
  • tenký profil
  • malé rámečky kolem displeje
  • špičkový Super AMOLED panel
  • čtveřice reproduktorů
  • dostatečný výkon
  • možnost okamžitě využívat prostředí DeX
  • praktické pero S-Pen
Zápory
  • skleněné plochy se silně špiní
  • méně pohodlné držení
  • nedostalo se na nejnovější procesor
  • vyšší cena
Diskuze ke článku
Pat
Tablety to mají za sebou a zrovna na tohle se bude v obchodě jen prášit. Samsung to splácal a nasadil nesmyslnou cenu. Amerika má v tomhle výhodu, že má tak hloupé zákazníky. Ti si těžko dají dohromady jedna plus jedna, jdou a koupí to. Jinde zákazník přemýšlí a tohle koupí málo kdo.
KejPi
Na nekterem zahranicnim serveru jsem cetl, že po pripojeni klávesnice nefunguje dotykove ovladani, ale jen mys nebo pero. V recenzi jsem tuhle informaci nenasel, můžete prosím doplnit? A taky by me zajimalo, jestli se po pripojeni klávesnice vzdy spusti automaticky DeX nebo je mozne pouzivat tablet s klavesnici v klasickem rozhrani? Diky!
Petr Davídek
Je možné používat režim DeX i bez připojení klávesnice?
Luky
Nuda a predrazenej kram!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze