Samsung Galaxy Tab A 10.1 (2019)
recenze

Samsung Galaxy Tab A 10.1 (2019)

Větší tablet pro absolutně nenáročné
54

Obyčejné tablety již zdaleka nemají na růžích ustláno. Často je nahrazují telefony s obřími displeji. Segment deseti a vícepalcových modelů však své místo na trhu stále má. Samsung pro méně náročné uživatele připravuje řadu Galaxy Tab A. Nejnovější přírůstek má kvalitní displej, USB-C a slušný zvuk. Bude to stačit na obhájení ceny téměř 7 tisíc korun?

Když se před lety řekl tablet, mnohým se vybavil jen iPad. Po letech se mnohé nezměnilo, neboť segment s tablety se zásadním způsobem zredukoval a kromě Applu jej nějak pravidelně drží snad už jen Huawei a Samsung. Právě jihokorejský výrobce dokonce produkuje dvě rozdílné řady. „Áčka“ jsou pro nenáročné, „eSka“ pro náročné, tedy stejný princip, který platí pro mobilní telefony. Dnes testovaný tablet Galaxy Tab A 10.1 (2019) se snaží dobře vypadat a přidat kvalitní audiovizuální zážitek. Na všem ostatním však Samsung šetřil, přesto si účtuje 7 tisíc korun za námi testovanou LTE variantu.

Technické parametry Samsung Galaxy Tab A 10.1 (2019) LTE

Kompletní specifikace
Konstrukce245 × 149 × 7,5 mm, 460 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 10,1" (1 920 × 1 200 px)
Fotoaparát8 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 7 Octa, CPU: 2×1,8 GHz + 6×1,6 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor6 150 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:29 hodin
Dostupnostduben 2019, 6 999 Kč

Obsah balení

Základní balení nabízí jen to nezbytné. Jde tedy samozřejmě o tablet, USB kabel a koncovku nabíječky. Více Samsung nepřibalil.

Konstrukční zpracování: příjemný návrat k hliníku

Na designu tabletu nešlo nikdy nic zajímavého vymyslet a móda ztenčujících rámečků situaci neusnadnila, spíše naopak. Čelní strana je tak vlastně jen plochou pro displej s relativně malými rámečky. Někteří možná namítnou, že by mohly být menší, ovšem máme zde hned několik důvodů, proč ne. V prvé řadě jde spíše o levnější tablet, na kterém Samsung rozhodně nebude demonstrovat technologický pokrok v miniaturizaci. Za druhé, s menšími rámečky byste tablet vlastně ani nemohli uchopit, aniž byste se nedotkli displeje.

Zajímavější je již zadní strana. Nyní zapomeňte, že většina dnešních telefonů používá skleněná záda, Galaxy Tab A 10.1 (2019) vsadil na hliník a malý kousek plastu v horní části. Testovali jsme skutečně pěknou měděnou variantu, komu by však přišla přeci jen trochu výstřední, může sáhnout po konzervativní černé. Výhoda hliníkových zad je pak nasnadě – nejsou na ní například vidět otravné otisky prstů a další nečistoty.

Samsung Galaxy Tab A 10.1 (2019)

Po bocích zařízení mnoho prvků nenajdeme, v podstatě jen to nejnutnější. Například levá strana je prvků prosta, zajímavější je pravá. Zde je sestava tlačítek pro odemknutí a regulaci hlasitosti. Jsou možná zbytečně vysoko, ale velmi záleží, v jaké orientaci budete tablet převážně používat. O něco níže je velký a klíčkem jištěný šuplíček, kam lze umístit jednu nano SIM kartu a paměťovku. O nabídku konektorů se rovným dílem rozdělila horní a spodní hrana. Zatímco nahoře je klasický 3,5mm jack, dole jde o moderní USB-C obklopené dvěma reproduktory.

Konstrukce je zpracovaná poctivě.

Zpracování tabletu snese pouze ta nejpřísnější měřítka. Konstrukce se nekroutí, nijak nevrže a jak jsme si již řekli, nebudou vás trápit ani otravné otisky prstů.

Líbilo se nám
  • kvalitní konstrukce
  • menší rámečky kolem displeje
  • záda vypadají dobře

Displej: více než dostatečný

Nezvratný důkaz o tom, že v ruce máme levnější tablet, získáme u displeje, respektive u jeho technologie. Samsung totiž nasadil jen IPS panel, což je ale trochu škoda. Stejně drahé telefony řady Galaxy již mají běžně AMOLEDy. Zájemci o tablet bohužel mají smůlu. Na druhou stranu, pohled na displej je stále velmi příjemný. Na 10,1 palcích se rozprostírá jemné rozlišení 1 920 × 1 200 pixelů. Jemná podívaná je zajištěna, čitelnost je také velice slušná, a to i na sluníčku.

Samsung Galaxy Tab A 10.1 (2019)

Vynikající je rozsah jasu, což oceníte například v noci. Na nejmenší úroveň displej svítí opravdu jen nepatrně a konzumovat obsah můžete kdykoliv. Automatická regulace jasu sice chybí, ale na tabletu přeci jen není tolik potřeba. O ochranu displeje se stará sklíčko Gorilla Glass 3. Zapomenout musíte na informační diodu, což je škoda, stejně tak na funkci always-on, právě kvůli chybějícímu AMOLEDu. Tablet se bohužel ani krátce nerozsvítí při nově příchozí události, na mysli tedy máme funkci ambientního displeje.

Samsung Galaxy Tab A 10.1 (2019)
Líbilo se nám
  • slušný displej
Nelíbilo se nám
  • hodila by se informační LED
  • Samsung mohl nasadit AMOLED panel

Zvuk: budete spokojeni

U tabletu se primárně předpokládá, že jej budete používat pro konzumaci multimediálního obsahu. Úhlopříčka 10 palců již postačuje například na sledování seriálů či filmů na cestách. Z toho důvodu je potřeba nejen kvalitní displej, ale i reproduktory. Galaxy Tab A 10.1 (2019) má k dispozici dva na spodní hraně. Není to sice ideální rozdělení, ale důležité je, že zvuk je neskutečně hlasitý i kvalitní. Nouzově lze tablet použít také pro poslech hudby. Výstup do sluchátek je pak zcela standardní a kvalitu ovlivníte připojenými sluchátky.

Líbilo se nám
  • hlasité a kvalitní podání 2 reproduktorů
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: nesmyslně přiškrcený

Ti z vás, kteří tipovali, že Samsung tradičně šetřil na hardwaru, získávají zlatého bludišťáka. A tentokrát se do toho výrobce skutečně opřel. Nasadil jen velmi průměrný procesor Exynos 7904, který doplnil pouze 2GB operační pamětí. Tuto kombinaci již nelze označit ani jako dostačující. Na hraní her v podstatě zapomeňte, vyjma těch základních. Nijak oslňující není ani 32GB interní paměť, ze které zbývá přibližně 23 GB po prvním zapnutí. Rozšířit ji ale můžete až 1TB microSD kartou.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • podpora paměťové karty
Nelíbilo se nám
  • starší procesor
  • velmi malá operační paměť

Výdrž baterie: pracovní den zvládne

V útrobách tabletu se nachází baterie s kapacitou 6 150 mAh, což není vyloženě moc. U tabletu však hodně záleží, jak jej budete používat. S aktivním mobilním připojením a častým používáním se baterie vybíjí skutečně velmi rychle. Například meta 12 hodin je velmi vzdálená. Typičtějším stylem však bude občasné použití doma, na shlédnutí videí a připojení skrze Wi-Fi. V daný moment vám tablet může na jedno nabití vydržet i několik dní.

Samsung Galaxy Tab A 10.1 (2019)

Nabití zabírá poměrně dost času, z úplného vybití na 100 % zabere více než 3,5 hodiny. Na průběh nabíjení se můžete podívat v tabulce níže.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 16 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 37 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 58 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 79 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 90 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 112 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 135 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 156 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 180 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 209 minut

Prostředí: hlavně nově

V tabletu se nachází dle očekávání nejnovější prostředí Androidu 9.0 Pie a nadstavba One UI 1.1. Zde tedy poněkud nedostává svému názvu, neboť tablet jednou rukou skutečně neovládnete. Co se týče bezpečnostních záplat, jsou aktuálně platné k 1. květnu 2019. Tento tablet je zařazen do čtvrtletních aktualizací, takže je nasnadě, že během srpna dorazí nejnovější balíček.

Samsung Galaxy Tab A 10.1 (2019)

Samotné prostředí je přehledné a nezaplněné zbytečnými aplikacemi. Velká plocha přímo vybízí k používání více oken na jednom displeji. Pro tyto účely je tablet plně připraven. Stačí si nechat zobrazit naposledy spuštěné aplikace a vybrané pootevírat v samostatných oknech. Ty mohou být různě velké a dokonce i rozdílně průhledné či samozřejmě zcela neprůhledné. Dle očekávání je možné pracovat i v horizontálním režimu. Kaňkou na kráse je optimalizace, respektive nedostatečný hardware. Náročnější aplikace se spouštějí pomaleji a občas se tablet na malou chvíli zaseká.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • práce s více okny je pohodlná
  • možnost práce v horizontálním režimu
Nelíbilo se nám
  • občasné záseky

Konektivita: i si zavoláte

Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac a Bluetooth 5.0 je samozřejmostí. Někoho by ještě potěšil infraport nebo NFC, ale obojí bohužel chybí. Na cestách ale více oceníte LT, samozřejmě se všemi pásmy používanými v ČR. Jak v internetovém prohlížeči pro Android, tak v Google Chrome, který snadno synchronizuje vaše záložky s PC, si tedy můžete internet pořádně užít.

Pokud do tabletu vložíte nanoSIM kartu, můžete skrze něj vyřizovat také SMS zprávy a hovory přes příslušné aplikace. V tabletu se dále nachází čip GPS, díky čemuž jej můžete využívat nejen k prohlížení map, ale také k navigaci.

Líbilo se nám
  • rychlé LTE
  • USB-C
  • Bluetooth 5.0
Nelíbilo se nám
  • chybí NFC

Fotoaparát: na momentky stačí

Desetipalcový tablet zřejmě nebudete běžně používat k focení, nicméně je zde připraven 8megapixelový fotoaparát s automatickým ostřením a světelností f/2.0. Na diodu už se nedostalo, což ale u tabletu nijak zvlášť nepřekvapí. Výsledky jsou rozhodně použitelné na momentky a samozřejmě k prohlížení na displeji tabletu. V prostředí aplikace fotoaparátu naleznete i přepínač na rychlé dvojnásobné přiblížení. Jelikož však teleobjektiv chybí, jde pouze o více zpřístupněné digitální přiblížení, čímž trpí celková kvalita fotografie.

Ukázkové fotografie

Záznam videa je umožněn ve Full HD rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Výsledek je veskrze průměrný, ale opět to není něco, co by nás v případě tabletu nějak výrazněji trápilo.

Samsung Galaxy Tab A 10.1 (2019) (testovací video) – 1080p, 30 FPS

V permanenci bude spíše čelní 5megapixelová kamerka, která slouží například pro videhovory. V případě pořízení selfies je kvalita spíše jen dostačující a kdejaký telefon tablet hravě strčí do kapsy.

Samsung Galaxy Tab A 10.1 (2019)
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu
Líbilo se nám
  • přehledná fotoaplikace

Zhodnocení a konkurence: doplácí na vysokou cenu

Samsung má pro letošní rok odškrtnuto. V nabídce se mu skví cenově dostupnější tablet s moderním vzhledem, kvalitním displejem a novým prostředím. Bohužel cenové představy výrobce jsou poněkud mimo realitu. Za 7 tisíc korun nabízí Galaxy Tab A 10.1 (2019) skutečně hodně málo muziky. Pokud plánujete tablet používat pouze v domácím prostředí, rozhodně doporučujeme sáhnout po Wi-Fi verzi. Tímto krokem ušetříte 1 500 Kč, a částečně tak oslabíte hlavní zápor v podobě vysoké ceny. Mezi další negativa patří především slabý hardware a z něj plynoucí pomalejší práce s prostředím.

Vyšší cena však Samsung nijak zásadně trápit nemusí, neboť konkurence je v podstatě bezzubá. Posuďte sami. Sáhnout můžete například po Huawei MediaPadu T5 s 10palcovým displejem a podporou LTE za 5,5 tisíce korun. Huawei má však horší fotoaparáty a menší interní paměť.

Huawei MediaPad M5 10 10,8 LTE

Rozměry258,7 × 171,8 × 7,3 mm, 498 g
DisplejTFT IPS, 10,8" (2 560 × 1 600 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 960,
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 32 GB / 64 GB, microSDXC
Akumulátor7 500 mAh, doba nabíjení: 1:45 hodin

Možná vás zaujme Alcatel PLUS 10, který to zkouší se systémem Windows 10 a podobně výkonným hardwarem. Za necelých 6 tisíc korun vám Alcatel přidá ještě klávesnici.

Alcatel PLUS 10

Rozměry259,3 × 156,2 × 8,4 mm, 850 g
DisplejTFT IPS, 10,1" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát5 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px
Procesor4×1,44 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 32 GB, microSD
Akumulátor? mAh

Zmíníme i nejpopulárnější tablet, kterým je Apple iPad. V jeho aktuální generaci jej seženete za necelých 9 tisíc korun ve Wi-Fi verzi s 32GB pamětí. Můžete si být ale jistí, že budete mít lépe fungující zařízení, byť s nepatrně menším displejem.

Apple iPad (2017) Wi-Fi

Rozměry240 × 169,5 × 7,5 mm, 478 g
DisplejTFT IPS, 9,7" (2 048 × 1 536 px)
Fotoaparát8 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorApple A9,
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor8 827 mAh, doba nabíjení: 4:01 hodin
samsung-galaxy-tab-a-101-2019
Klady
  • atraktivní vzhled
  • hliníková záda se nešpiní
  • velký a jemný displej
  • USB-C
  • slušné reproduktory
  • podporuje LTE, SMS i hovory
Zápory
  • vysoká cena
  • pouze IPS displej
  • slabý procesor
  • nedostatečná operační paměť
  • menší interní paměť
Diskuze ke článku
LeClerc
Apple v tabletech nemá konkurenci. Špatně se to některým přijme, ale je to realita. Tento model Samsungu je určen pouze nenáročným uživatelům, kteří nic neočekávají s nic nedostanou.
pikatchu
7000,- a 2GB RAM... a jak se to narodilo, tak to hned zabili....
Pesedm
Ta cena :))
Za to se dá koupit s 4 GB RAM s 64GB
Dave
Obvykle si místní recenze pochvaluji, ale tentokrát moc nechápu. Tablet týden mám (ve verzi wifi) a nemohu si stěžovat. Procesor je dostačující na běžnou práci a pardon, ale konkurence v dané cenové kategorii nasazuje ještě o trochu slabší Snapdragon 4kové řady. Ano, 2Gb RAM je přeci jen trochu málo, nicméně na prohlížení dokumentů a multimediálního obsahu je to naprosto v pohodě. Jedině tak musím říct, že 7 tisíc za LTE verzi je trochu moc, o tisíc míň a byla by to dobrá koupě.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze