Samsung Galaxy Tab A 10.1 (2016)
recenze

Samsung Galaxy Tab A 10.1 (2016)

Mistr své váhy
4

Nekonečná řada přístrojů od společnosti Samsung se nám tento rok rozrostla o další tablet, který bude usilovat o přízeň zákazníků. Model s označením Galaxy Tab A 10.1 (2016) nabídne na poměry Samsungu velmi dobrý poměr ceny a výkonu, 10.1" Full HD displej nebo výkonný hardware. Je ale opravdu tak dobrý, jak se zdá?

Už před nějakým časem jsem zjistil, že nejsem pro tablety tak úplně cílová skupina. Telefon s 5" úhlopříčkou mi dostačuje pro většinu činností a na práci využívám 12palcový MacBook, který si svou kompaktností s mnoha tablety v ničem nezadá. Nicméně je potřeba si udržovat přehled a jednou za čas si vyzkoušet, kam vlastně vývoj v tabletech poskočil.

Oficiální snímky Samsung Galaxy Tab A 10.1 (2016)

Poslední velký tablet, který jsem recenzoval, byl Samsung Galaxy Tab S 10.5, tedy opravdový krasavec s úžasným displejem, vrchol tehdejší nabídky. To bylo přesně před dvěma lety a segment tabletů byl v té době na absolutním vrcholu – v roce 2014 se prodalo největší množství tabletů v historii! Od té doby však začaly prodeje výrazně padat a troufám si říct, že znám minimálně částečnou příčinu.

Samsung Galaxy Tab S 10.5

Je druhá polovina roku 2016 a já si prohlížím nový Samsung Galaxy Tab A 10.1 (2016). Hezké zařízení, jednoduchý design, aktuální verze OS. Ale to je vše! Za celé dva roky se tento segment neposunul ani o píď a jedinou novinkou poslední doby může být snad jen čtečka otisků prstů. Kdybych si před dvěma lety koupil zmíněný Galaxy Tab S 10.5, tak bych neměl sebemenší důvod jej po dvou letech měnit.

Výkon, displej, konektivita, funkce, výbava… Nezměnilo se vůbec nic. Můžete možná namítat: „A co by sis jako představoval? Vodotrysk?“ Ale tohle není otázka, která by měla mířit na uživatele. Člověk neví o co přichází, dokud žije v nevědomosti. V roce 2007 jsme taky netušili, jak přínosné může být dotykové ovládání smartphonu a dnes mnozí na hardwarové klávesnici ani nenapíší SMSku. Je to otázka na výrobce a ti v segmentu ryzích tabletů usnuli. Usnuli v roce 2014.

Samsung Galaxy Tab A 10.1 (2016)

Obsah balení

  • Samsung Galaxy Tab A 10.1 (2016)
  • USB kabel s microUSB koncovkou
  • nabíječka s USB konektorem, 2 A
  • rychlý průvodce nastavením

Technické parametry Samsung Galaxy Tab A 10.1 (2016)

Kompletní specifikace
Konstrukce254,2 × 155,3 × 8,2 mm, 525 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT PLS, 10,1" (1 920 × 1 200 px)
Fotoaparát8 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 7 Octa, CPU: 8×1,6 GHz, GPU: ARM Mali-T760
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor7 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčerven 2016, 8 000 Kč

Design a konstrukce: jednoduše placka

Ale zpět k testovanému tabletu Galaxy Tab A 10.1 (2016). Jeho design rozhodně nelze označit za nějak výrazný, ale to nemusí být na škodu. Vsází na hladké linie, plastové unibody tělo, tenkou konstrukci a zaoblené rohy. Zamrzí snad jen výrazně vystupující čočka fotoaparátu, která narušuje jinak hladká záda. Samotná konstrukce je ale precizní, krásně pevná. K dispozici je černá a bílá barevná varianta.

Samsung Galaxy Tab A 10.1 (2016)

Rozměry tabletu činí 254,2 × 155,3 mm, což je na 10" obrazovku adekvátní velikost. Potěší však ale tloušťka pouhých 8,2 mm, díky čemuž se krásně vejde například do pracovních desek. Hmotnost 525 gramů také není nijak extrémní, ruce vás nebudou bolet ani po delším držení.

U tabletů Samsung se mi dlouhodobě nelíbí, že vám podvědomě nutí určitou orientaci. Rozmístění ovládacích tlačítek a logo výrobce na přední straně jasně určuje, zda máte tablet držet na výšku (testovaný Galaxy Tab A 10.1) nebo na šířku (již zmíněný Galaxy Tab S 10.5). Pokud jej chcete držet jinak, musíte si zvyknout na nepřirozeně otočený nápis apod. V tomto směru se mi neutrálnější iPad vždy zamlouval trochu více. Není to však nic klíčového, spíš jen takový povzdech.

Samsung Galaxy Tab A 10.1 (2016)

Přední straně vládne velký dotykový displej s úhlopříčkou 10,1 palců a jedná se tak o zástupce těch větších androidích zařízení na trhu. Pod displejem své místo našlo hardwarové domovské tlačítko a klasické senzorové klávesy pro ovládání systému Android (návrat a přepínání aplikací). Nad displejem je skrytý senzor okolního osvětlení pro automatickou regulaci jasu displeje, logo výrobce a čočka předního fotoaparátu s rozlišením 2 Mpx.

Záda jsou kompletně hladká s matnou úpravou a kromě loga výrobce obsahují pouze čočku hlavního 8Mpx fotoaparátu s přisvětlovací LED. Levý bok zeje prázdnotou, pravý však obsahuje tlačítko pro zapnutí/vypnutí, kolébkovou klávesu pro ovládání hlasitosti a slot na microSDXC kartu. Pochválit musím fakt, že slot paměťové karty lze otevřít jednoduše nehtem a není nutná žádná jehla.

Nabíjecí microUSB port našel své místo trochu netradičně na horní hraně tabletu, společnost mu dělá také 3,5mm jack a mikrofon. Nepřehlédnutelné jsou také stereo reproduktory na spodní hraně přístroje, které si budete neustále zakrývat rukama.

Líbilo se nám:

  • tenké tělo
  • kvalitní provedení
  • snadno přístupný slot paměťové karty

Nelíbilo se nám:

  • pouze plastové provedení

Displej a ovládání: král své kategorie

Displej patří jednoznačně k velkým přednostem testovaného zařízení. Zatímco velká část 10" konkurenčních přístrojů vaše oči nechá trpět u sledování WXGA (1280 × 800 pixelů) struhadla, Galaxy Tab A 10.1 (2016) nabízí krásně jemné Full HD rozlišení. Tedy ne tak úplně Full HD, protože vertikálních 1 920 bodů doplňuje 1 200 horizontálních bodů (tzv. WUXGA). Jemnost displeje se díky tomu zastavila na hodnotě 224 PPI, což je na tablet už solidní hodnota.

Displej patří k velkým přednostem Galaxy Tab A 10.1 (2016)

Samsung překvapivě nezvolil zobrazovač typu Super AMOLED, ale klasické LCD typu PLS. I to je jistě jeden z důvodů, že si Galaxy Tab A 10.1 dokázal udržet příjemnou cenu, ale nemusíte mít strach – displej rozhodně nelze označit za nekvalitní. Má skvělé podání barev, široké pozorovací úhly a zachovává si také slušnou čitelnost na slunci.

Ovládání probíhá zejména skrze displej, ale svůj podíl si pro sebe ukrojily také klávesy pod displejem. Domovské tlačítko má jistý stisk a delším podržením otevře obrazovku Google Now. Senzorové klávesy se už tak jistě nepoužívají a občas jsem musel klikat dvakrát i třikrát, protože jsem se na ně zkrátka netrefil. Mimo jiné i proto, že jim zcela chybí podsvícení a není zde ani vibrační odezva.

Líbilo se nám:

  • vysoké rozlišení WUXGA
  • velmi dobré zobrazovací schopnosti

Nelíbilo se nám:

  • chybějící podsvícení kláves
  • chybějící vibrační odezva

Zvuk, baterie a výdrž: nahoru i dolů

Po zvukové stránce Galaxy Tab A 10.1 (2016) rozhodně nenaplnil očekávání. Na spodní hraně sice našly místo stereo reproduktory, jejich výstup ale bohužel není přesvědčivý. Hlasitost by mohla být vyšší, podání zvuku je ploché a bez jakékoliv dynamiky. Poslech hudby z tabletu kvůli tomu není úplně příjemný a například při sledování seriálů mi zase chyběla zmíněná hlasitost.

Samsung Galaxy Tab A 10.1 (2016)

Podání zvuku můžete sice trochu vylepšit pomocí ekvalizéru, horší kvalita reproduktorů však zůstane znatelná. Při poslechu skrze vlastní sluchátka byla situace mnohem lepší, ekvalizér pracoval velmi dobře a jediná výtka směřuje k chybějícímu hudebnímu přehrávači. Spolehnout se musíte na aplikaci Hudba Play od Googlu.

V oblasti výdrže na jedno nabití však Samsung rozhodně nezklamal. Baterie s kapacitou 7 300 mAh nabídne při lehčím vytížení i několikadenní výdrž – například víkend bez nabíječky zvládne úplně bez problémů a nemusíte se ani nijak extra omezovat. I při náročnějším programu však bez problémů zvládne pracovat jeden až dva dny.

Nejvíce energie samozřejmě užírá velký displej, přesto v našem standardním testu přehrávání streamovaného Full HD videa z internetu dosáhl na téměř desetihodinovou metu (9 hodin a 43 minut). Nelze říct, že by Galaxy Tab A 10.1 (2016) v oblasti výdrže vyloženě vynikal, ale nabízí dostatečnou výdrž pro téměř jakoukoliv činnost. Vedle konkurence se určitě nemá za co stydět. Drobnou nepříjemností však je, že nabíjení trvá s dodávanou nabíječkou nelidsky dlouho. Na 80 % se tablet nabije za zhruba 4 hodiny, do 100 % pak zhruba 5,5 hod.

Líbilo se nám:

  • slušná výdrž baterie

Nelíbilo se nám:

  • horší kvalita zvuku
  • pro hudbu pouze aplikace Hudba Play

Hardware, systém a uživatelské prostředí: překvapivě svižný

Výkon zde rozhodně nepatří k tomu nejlepšímu na trhu, ale pro dané účely má tablet výkonu více než dostatek. Obstarává ho čipset Samsung Exynos 7 Octa, který v sobě skrývá osmijádrový procesor o taktu 1,6 GHz, grafický procesor ARM Mali-T830 a 2 GB paměti RAM. Interní paměť má hodnotu 16 GB, pro uživatele je dostupných necelých jedenáct a pokud vám nebude stačit, můžete ji rozšířit o paměťové karty až do kapacity 200 GB.

Výsledky benchmark testů

Podle benchmark testů (AnTuTu, Vellamo, Geekbench 3) se výkon tohoto čipsetu v případě single-core testů řadí zhruba vedle smartphonu Google Nexus 5, ale jakmile se zapojí všechna jádra, vyrovná se přístrojům jako OnePlus 2 nebo Samsung Galaxy S6 a dokonce překonává například Google Nexus 9.

Dostatek výkonu lze zaznamenat především při náročnějších operacích, jako jsou například nejnovější hry (Need for Speed: No Limits, FIFA 16, Asphalt 8: Airborne apod.), ale také speciální funkce systému, které dokáží pracovat s aplikacemi ve více oknech, rozpůlit obraz a podobně. Během celého testování byl běh zařízení až překvapivě svižný a zpomalení nebo zasekávání se objevovalo poměrně zřídka. Je samozřejmě otázka, jak se zařízení bude chovat po půl roce, avšak během dvoutýdenního testování s ním nebyl žádný problém.

Uživatelské prostředí TouchWiz

Uživatelské prostředí na první pohled neprozrazuje žádné speciální úpravy pro tablet, ale změn skrývá celkem dost. Základem však tvoří tradiční rozložení prostředí TouchWiz, které zcela překrývá operační systém Android ve verzi 6.0.1 Marshmallow. Nechybí několik obrazovek pro widgety a zástupce aplikací, rozšíření o čtečku novinek Flipboard nebo samostatné menu s aplikacemi.

První změny si však všimnete hned u notifikační lišty, protože ta se v orientaci na šířku vysune vždy tam, kde ji prstem stáhnete – tedy vlevo, vpravo nebo uprostřed obrazovky. Zaujala mne také možnost přesouvání více zástupců aplikací najednou mezi obrazovkami tak, že je vložíte do samostatné schránky. Velmi šikovná funkce.

Samsung Galaxy Tab A 10.1 (2016)

V nastavení, které se rozložením nijak zásadně neliší od základního Androidu, pak najdete několik dalších vychytávek určených pro velký displej. Jedná se například o zapnutí gesta zobrazení aplikace v novém okně – jednoduše gestem z levého horního rohu můžete zmenšit aplikaci do samostatného plovoucího okna. V samostatném okně může naráz běžet až 5 aplikací, ovládání je velice jednoduché a práce s okny příjemná.

Rozdělení obrazovky a práce s více aplikacemi v oknech

Každou aplikaci si můžete zmenšit také do kulaté plovoucí ikony, takže vám nebude na displeji překážet, dokud si ji znovu neotevřete. A pokud vám to nestačí, můžete si podržením klávesy pro přepínání aplikací rozpůlit celý obraz a pracovat s dvěma velkými okny aplikací vedle sebe.

Práce s více aplikacemi v samostatných oknech

Toto zmenšení samozřejmě nepodporují všechny aplikace. Nemůžete třeba na jedné polovině hrát Asphalt 8 a na druhé sledovat video z YouTube, ale klasické kombinace aplikací jako jsou YouTube, kalendář, prohlížeč, poznámky, správce souborů, tabulkový procesor, kalkulačka a další fungují velmi dobře.

Prostředí na šířku, přepínání aplikaci

Celkově jsem byl mile překvapen, jak dobře má Samsung tyto drobné vychytávky zvládnuté. Práci na tabletu opravdu dělají mnohem pohodlnější. V tomto ohledu je Samsung mnohem dále než Apple se svým iPadem. Tam jsme se dočkali převratné novinky rozdělení displeje teprve nedávno, ale stejně ani na 12" iPadu Pro nezobrazíte více než dvě aplikace současně.

Líbilo se nám:

  • dostatečný výkon
  • podpora paměťových karet
  • povedené úpravy uživatelského prostředí

Fotoaparát a video: průměrný tablet

Pro drtivou většinu uživatelů fotoaparát pravděpodobně není klíčovým parametrem při výběru tabletu. Přesto se fotoaparát občas hodí i u takového zařízení jako tablet o rozměru papíru A4. U Galaxy Tab A 10.1 (2016) se na zadní straně nachází hlavní fotoaparát s rozlišením 8 Mpx. Pryč jsou doby focení rozmazaných fotek, i do tohoto tabletu se již dostalo automatické ostření a navíc s poměrně slušným objektivem se světelností f/1.9.

Prostředí fotoaparátu

Fotografie samozřejmě neodpovídají svou kvalitou tomu, na co jsme zvyklí z našich smartphonů. Dokonce i smartphony ve stejné cenové kategorii, tedy cca 7 tisíc korun, fotí o poznání lépe, ale zde máme tablet. A na poměry tabletů nejsou fotky zas tak špatné. Při dobrém osvětlení jsou barevně věrné a digitální šum bývá na únosné úrovni i v tmavších místech. Ostrost sice není úplně top, ale mohlo by to být i horší. Pokud však zhasnete nebo chcete fotit večer, výsledné fotografie připomínají spíše mozaiku.

Suma sumárum bych fotoaparát na poměry tabletů označil jako průměrný. Potěší však fotografická aplikace, kterou má Samsung zvládnutou velmi dobře. Nabízí spoustu funkcí a režimů focení a nechybí ani manuální režim. Při horším osvětlení může trochu pomoct také přisvětlovací LED, ale velké zázraky od ní nečekejte. To samé platí o videu, které sice můžete natáčet ve Full HD rozlišení, jeho kvalita ale trochu pokulhává a kontinuální ostření probíhá velmi pomalu. Přední 2Mpx fotoaparát je pouze do počtu a využití najde asi jen při videohovorech.

Samsung Galaxy Tab A 10.1 2016 – testovací video, exteriér, 1080p, 30FPS

Líbilo se nám:

  • dobré výsledky za denního světla
  • záznam Full HD videa

Nelíbilo se nám:

  • vystupující čočka
  • velmi špatné snímky za slabšího osvětlení

Multimédia a aplikace: dost prostoru pro uživatele

Před několika lety patřil Samsung k nejhorším výrobcům co do tzv. bloatware. Jeho zařízení byla často zahlcena nesmyslnými aplikacemi, různými demoverzemi her a podobně. Tento stav ale naštěstí už neplatí a zařízení tohoto výrobce již dnes obsahují pouze základní aplikace, doplněné o několik poměrně praktických pomocníků.

Galerie fotografií

Začneme například u Galerie. Ta se prakticky neliší od aplikace, kterou najdete ve smartphonech Samsung. Třídí fotografie podle času, alba, události nebo kategorie. Součástí je také mapa, která ukazuje fotografie podle místa pořízení, a nechybí ani jednoduchý editor pro úpravu fotografií nebo nejrůznější možnosti sdílení. Samostatný videopřehrávač chybí, ale Galerie jej spolehlivě zastoupí. Podporuje také titulky nebo přehrávání v plovoucím okně.

Google aplikace

Již jsem zmínil, že hudební přehrávač bohužel chybí. Místo něj v zařízení nalezneme pouze aplikace Hudba Play od Googlu. To je velká škoda, protože přehrávač od Samsungu patří obecně k těm povedenějším. To se o Hudbě Play říct rozhodně nedá… Kromě Hudby zde najdete Google aplikace jako Gmail, YouTube, Hangouts, Fotky a další.

Kalkulačka, hodiny a Galaxy Apps

V samostatné složce Samsung se nachází celkem čtyři aplikace: e-mailový klient, kalkulačka, hodiny a obchod s aplikacemi Galaxy Apps. Obchod Galaxy Apps pravděpodobně nebudete otvírat moc často, ale někomu možná přijdou vhod některé speciální nabídky, které v něm najdete, například elektronické předplatné periodik Reflex, Blesk nebo Deník Sport. Mnohem častěji však budete nejspíš chodit do klasického Obchodu Play, ve kterém najdete veškeré Android aplikace.

Líbilo se nám:

  • minimum tzv. bloatwaru
  • předplatná v obchodě Galaxy Apps

Organizační funkce, e-mail a GPS: kvalitní základ

Kalendář S Plánovač

Základ všeho představuje kvalitní kalendář S Plánovač, který dlouhodobě drží vysoký standard. Nejinak je tomu i zde, i když některé obrazovky vypadají trochu jinak, než jsem byl dříve zvyklý. Stále se však jedná o kvalitní kalendář s přehledným zobrazením roku, měsíce, týdne, dne a úkolů. Nechybí samozřejmě možnost synchronizace s nejrůznějšími typy kalendářů.

Velmi užitečná je složka Microsoft, jejíž obsah už asi trochu tušíte. Samsung pokračuje ve spolupráci s americkým softwarovým gigantem a předinstalovává do svých přístrojů nejpoužívanější aplikace od Microsoftu v čele s kancelářskými aplikacemi Word, Excel a PowerPoint. Jejich kvality snad ani nemá smysl popisovat, jedná se zkrátka o jeden z nejlepších kancelářských balíků na trhu.

Aplikace od Microsoftu – Word, Excel, PowerPoint a OneNote

Kromě nich však Microsoft dodal také další aplikace. Jedná se například o komunikační program Skype, poznámkový blok OneNote nebo cloudové úložiště OneDrive. Tyto aplikace jistě mnoho z vás zná, někomu sedí méně a někomu více… Osobně patřím spíš k té první skupině.

Kromě poznámek OneNote je však připraven také jednoduchý poznámkový blok přímo od Samsungu, klasická kalkulačka nebo aplikace Hodiny, která ukazuje také světový čas a nabízí budík, stopky a časovač. Vhod rozhodně přijde povedený správce souborů, který si poradí také s archivy ve formátu ZIP.

E-mailový klient Gmail

E-mailový klient je totožný s tím, který najdeme ve smartphonech se systémem Android. Umožňuje nastavit prakticky jakýkoliv email včetně Microsoft Exchange, IMAP i POP. Druhou aplikací je Gmail pro práci s Google účty, ale už několik měsíců si poradí i s jinými účty pracujícími s protokoly IMAP a POP. Práce s e-maily je na velkém displeji velmi pohodlná a obě aplikace využívají prostor velmi dobře.

Google Mapy

Samsung Galaxy Tab A 10.1 (2016) si poradí také s pozičními službami. Dokáže zachytit signál ze satelitů GPS i GLONASS, ale navigace s ním je trochu složitější. V tabletu totiž chybí elektronický kompas, kvůli čemuž jsem například nemohl chytat Pokémony v režimu rozšíření reality. Zatracenej kompas!

Líbilo se nám:

  • kancelářský balík Microsoft v základu
  • kvalitní správce souborů
  • povedený kalendář

Nelíbilo se nám:

  • absence kompasu

Konektivita a internet: LTE a BeiDou za příplatek

Stran konektivity velmi záleží na tom, jakou verzi tabletu Galaxy Tab A 10.1 (2016) si zvolíte. My jsme testovali verzi bez LTE modemu, tudíž jsme byli odkázáni především na Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2,4 a 5 GHz). Verze LTE navíc nabídne kompletní podporu sítí 2G, 3G a 4G včetně všech našich LTE sítí a navíc přidává také podporu čínského pozičního systému BeiDou.

Samsung Galaxy Tab A 10.1 (2016)

Z dalších bezdrátových technologií nechybí například Wi-Fi Direct s podporou Miracast, Bluetooth 4.2 a technologie ANT+. Konektor microUSB zajistí spojení s počítačem, podporuje funkci USB Host, ale bohužel se nejedná o MHL konektor. Případné sdílení obrazu tedy budete muset provádět skrze Miracast nebo Chromecast.

Velká obrazovka samozřejmě vybízí k pohodlnému surfování. Ne na Slapech, ale na internetu. A k tomu máte připraveny hned dva prohlížeče – nativní Android prohlížeč a také Chrome přímo od Googlu. Prohlížení bylo vždy naprosto bezproblémové a tablet si bez potíží poradil i se streamovaným obsahem v obou prohlížečích, Chrome je ale uživatelsky přívětivější a navíc nabízí možnost synchronizace s počítačem.

Líbilo se nám:

  • kompletní podpora sítí v případě LTE verze
  • podpora Miracastu a ANT+

Nelíbilo se nám:

  • absence NFC a infraportu

Závěr

Samsung Galaxy Tab A 10.1 (2016) jsme zprvu bral jako tablet s horší výbavou a trochu jsem se bál, jaké kostlivce skrývá ve skříni. Možná i proto jsem však byl ve výsledku velmi mile překvapen tím, jak hladce celé testování probíhalo.

Samsung Galaxy Tab A 10.1 (2016)

Letošní Galaxy Tab A 10.1 nabídne příjemně tenkou konstrukci, opravdu kvalitní displej, solidní výdrž baterie a velmi dobrý výkon, který dostačuje i pro náročnější hry. Kladně hodnotím také minimální množství zbytečných předinstalovaných aplikací a celkově velmi dobře upravené prostředí systému Android pro potřeby tabletu. V tomto ohledu má Apple se svým iPadem ještě co dohánět.

Jako největší minus musím zmínit horší kvalitu zvuku, který rozhodně nesplňuje očekávání spojená se stereo reproduktory. Pro někoho může být drobnou vadou na kráse také nezajímavý a fádní design, plastová konstrukce nebo vystupující čočka fotoaparátu, ale v celkovém měřítku jsou to spíše drobnosti.

Galaxy Tab A 10.1 (2016) kromě velmi dobré výbavy útočí také zajímavou cenovkou. Za variantu bez LTE modemu zaplatíte méně než 7 tisíc korun, což je velice slušná cenovka. Pokud ovšem zatoužíte po LTE konektivitě, budete muset přidat ještě zhruba 1 500 Kč. Přesto mohu s klidem říct, že Galaxy Tab A 10.1 (2016) je ve své kategorii velice atraktivní volba a pokud sháníte velký tablet s dobrým poměrem cena/výkon, určitě tento kousek nepřehlédněte.

Konkurence

V cenové kategorii kolem 7 tisíc korun není úplně snadné nalézt kvalitní tablet s vynikajícím displejem a zároveň solidním výkonem. Většina konkurentů stále používá displeje s rozlišením 1 280 × 800 pixelů, což je zoufale málo a s Full HD, respektive WUXGA displejem se to nedá srovnávat.

Huawei MediaPad 2 10"

Přímým konkurentem určitě může být desetipalcový Huawei MediaPad M2. Ten sice stojí o nějaké dva tisíce víc, ale na druhou stranu nabídne kovovou konstrukci, čtečku otisků prstů nebo podporu aktivního stylusu. Samotná hardwarová výbava je přímo srovnatelná, hlavní slovo zde tak bude mít cena.

Lenovo TAB 2 A10 by mohla být zajímavá alternativa, která nabídne obdobný displej a cenu ještě o patnáct stovek nižší. Kompenzuje to však slabším čipsetem od MediaTeku a také starší verzí operačního systému. Tento model jsme však bohužel netestovali, takže nedokážu zhodnotit, do jaké míry je Lenovo TAB 2 A10 opravdový soupeř.

Pokud bychom ustoupili od požadavku Full HD rozlišení, tak se nám nabídka rázem nafoukne o desítky dalších modelů. Vyjmenovávat všechny úplně nemá smysl, a proto recenzi uzavřu tím, že pokud hledáte relativně levný 10" tablet se super displejem, těžko pořídíte něco lepšího než Samsung Galaxy Tab A 10.1 (2016).

samsung-galaxy-tab-a-101-2016
Klady
  • přívětivá cena
  • minimum bloatwaru
  • velmi dobře upravené uživatelské prostředí pro tablet
  • příjemně tenké tělo
  • solidní výdrž baterie
  • dostatečný výkon
  • skvělý Full HD displej
  • kvalitní zpracování
Zápory
  • nezajímavý design
  • absence elektronického kompasu
  • slabší podání zvuku
  • chybějící podsvícení a vibrační odezva senzorových kláves
  • pouze plastová konstrukce
Diskuze ke článku
František Zbořil
Není to dlouhou co jsem se dlouho rozhodoval pro velký tablet a ač mám mobil samsung, tak vyhrál huawei MediaPad M2 10. Trochu složitá je otázka toho plastu. Huawei sice právě není plastový je tedy bytelnější, ale zase také je díky tomu těžší a stejně jako mobil, tak i tablet musí mít pouzdro, takže otázka zda je lepší plast nebo kov. U mě huawei vyhrál především kvůli podaní zvuku, kde má speciální reproduktory a tam oproti samsungu exceluje takže filmy, hudba, hry... to je pak vše o kus dál. Jinak kdo váhá pokud jde o tablety, tak nedejte na kecy, že jsou k ničemu. Za mě naprostá životní nutnost ač mám note 4 ,tak hrabat se často na tak malém displeji na netu je hrůza a pak přichází na řadu tablet. Pořád je výrazně mobilnější než noťas a na surfování je nejlepší. Noťas ten je už potřeba jen na práci nebo hraní áčkových her. Spíš jestli klesá trh s tablety, tak protože málo nových se objevuje na trhu a chybí inovace.
Filip
Kupovat tohle? Když za stejné peníze seženu iPad Air z druhé ruky? Ani náhodou. Výkonem a uživatelským komfortem je totiž iPad úplně jinde.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze