Samsung Galaxy Tab 2 (7.0)
recenze

Samsung Galaxy Tab 2 (7.0)

Výkonný mrňous
35

Samsung nám osvěžil tabletovou řadu Galaxy Tab dvěma novými přírůstky a první na řadu v naší redakci přišel sedmipalcový model. Kromě TFT displeje navíc nabízí dostatečně výkonný dvoujádrový procesor, 1 GB operační paměti a nejnovější verzi systému Android s nástavbou TouchWiz. Stojí za to?

Po prvních dojmech, které se nesly z větší části v pozitivním duchu, jsme se hlouběji zavrtali do hardwaru a možností tohoto malého tabletu. Hned zkraje je třeba přiznat, že Samsung odvedl skvělou práci především ze strany integrace softwaru a jeho optimalizace, a ačkoliv se na trhu najde dost cenově i hardwarově shodných přístrojů, Galaxy Tab 2 (7.0) si své příznivce rozhodně najde. Jde totiž spíše o to, jaké funkce u tabletu preferujete.

Technické parametry Samsung Galaxy Tab 2 (7.0)

Kompletní specifikace
Konstrukce193,7 × 122,4 × 10,5 mm, 341 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT PLS, 7" (1 024 × 600 px)
Fotoaparát3 Mpx (2 048 × 1 536), , video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetTexas Instruments OMAP4430, CPU: 2×1 GHz, GPU: PowerVR SGX540
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB / 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostbřezen 2012, 6 790 Kč

Samsung Galaxy Tab 2 (7.0) – videopohled

Obsah balení

Cílem nového Tabu bylo oproti například modelu Galaxy Tab (7.0) Plus ořezat vše nepotřebné, což se částečně podepisuje i na základním balení. Tam totiž najdete kromě tabletu a manuálu už jen USB kabel pro propojení s počítačem, který se také kombinuje s malou nabíječkou. Vše životně důležité tedy v krabičce najdete, avšak nic víc.

Design a konstrukce: stylový plastový prcek

Už z úhlopříčky, která činí 7 palců, lze vyčíst, že se jedná o opravdu malý tablet s rozměry 193,7 x 122,4 x 10,5 mm. Bez problémů jej udržíte v jedné ruce a dokonce jsem neměl problém jej schovat do zadní kapsy u džínů, což se nepoštěstí zrovna každému tabletu. Jedná se tedy o ideálního mobilního pomocníka na cesty. Jeho na první pohled malá velikost vás však nesmí odradit, jelikož v sobě skrývá hodně prvotřídních prvků.

Tablet má velmi zaoblený a uhlazený design

Potěší velmi příjemná hmotnost 344 gramů, která vám zbytečně nezatíží kapsu, celou přední stranu navíc zabírá sedmipalcový displej, kolem kterého najdete už jen logo Samsungu v dolní části a kamerku pro videohovory v horní oblasti. Hrany jsou pěkně zaobleny, takže se dobře drží a tablet pohodlně padne do ruky. V pravé straně naleznete už pouze vypínací/zamykací tlačítko a regulátor hlasitosti. Zleva se nachází slot pro paměťové karty microSD a port pro SIM kartu (ano, z nového Tabu si také bez problémů zavoláte), oba jsou chráněny odklápěcími krytkami, které nepůsobí příliš pevně. Vše ale záleží spíše na způsobu používání. Nahoře již tradičně najdeme konektor 3,5mm Jack pro připojení vlastních sluchátek, o kterém si více povíme později. Dolní hrana je nejspíše nejzajímavější. Kromě datového konektoru, který je opět proprietární 30-ti pinový, se tam totiž nachází mikrofon a dva stereo reproduktory pro pořádný poslech. Je zajímavé, že Samsung i u tak levného modelu nezapomněl na kvalitní ozvučení. HDMI i microUSB bohužel chybí, vše je nutno připojovat skrze speciální konektor a kompatibilitě s vaším příslušenstvím například k mobilům zasadil Samsung tvrdou ránu.

Téměř na každé straně se najde port či ovládací prvek

Vzadu zcela dle očekávání nechybí čočka fotoaparátu, bohužel bez přisvětlovací LED diody, což je jeden z rozdílů oproti jinak podobnému tabletu Galaxy Tab 7.0 Plus. Celková konstrukce je bravurní a i když je kompletně plastová, nikde nic nevrže ani neodstává. Kvalita by se dala téměř přirovnat k excelentnímu modelu Transformer Pad 300, ten je však ještě o ždibec lepší. Na druhou stranu plast vždy zůstane plastem a Samsung mohl novinku obohatit například o pěkný kovový kabátek. Jak jsem však již zmínil v úvodu, hlavním cílem byla nízká cena a někde kompromis být musí. Pokud Samsung něco umí, je to jednoznačně design a i když vzhled připomíná předchůdce, nemůžeme si stěžovat. Jedná se zkrátka o kvalitně zpracovaný tablet bez zjevných velkých kompromisů či nedostatků ve vzhledu, který všechny nenáročné uživatele dokáže uspokojit.

Zadní strana je taktéž plastová a zaoblená na okrajích

Výdrž: mobilní se vším všudy

Samsung obdařil přístroj baterií o kapacitě 4000 mAh, což má tak malému přístroji zaručit odpovídající výdrž. Tablet totiž nepřináší náročný procesor ani žravý displej, takže při normální zátěži dokáže přežít na jedno nabití 8 hodin. Pod normální výdrží samozřejmě máme na mysli občasné brouzdání po internetu, poslech hudby, pracovní činnost či komunikování. V případě, že k tomu přidáte ještě aktivní hraní, sledování filmů či časté užívání Wi-Fi, smrskne se výdrž cca na 5 hodin. Naopak pokud tablet spíše leží na stole a použijete jej pouze na občasné vyřízení e-mailu, dokáže v tomto režimu existovat i 2-3 dny. Také závisí, zda jste připojeni pouze přes Wi-Fi, kdy je výdrž delší nebo data proudí i přes síť mobilního operátora, což zatěžuje baterii tabletu více.

Galaxy Tab 2 (7.0) nenabízí žádnou dokovací klávesnici, která by prodloužila výdrž, takže musíte spoléhat jen na vestavěnou baterii. Ve srovnání s podobnou konkurenci se však novinka od Samsungu drží v lehkém nadprůměru a dokáže vám bez problémů dělat společnost většinu dne.

Zvuk: dva repráčky vedou

Příjemným překvapením jsou rozhodně dva stereo repráčky v dolní části tabletu, což je vlastnost, kterou postrádá i většina mnohem výkonnějších a dražších tabletů. Zvuk je díky tomu bohatý a dostatečně hlasitý, skvěle rozlišuje výšky, vokály i basy, i když ty by mohly být o trochu silnější. Škoda ale, že v případě, že držíte tablet na šířku, zakrýváte si reproduktory rukou. Navíc se tak nacházejí na jedné straně, takže se stereo efektem se poté rozlučte.

Stereo repráčky dodávají zvuku hloubku

Pro ještě kvalitnější poslech samozřejmě není problém připojit svá vlastní sluchátka, zde jsem se ale setkal s problémem. Ať už jsem totiž zkoušel zapojit do konektoru 3,5 mm jack jakákoliv sluchátka, tablet jednoduše nereagoval a nadále vyluzoval zvuky z reproduktorů. Nepomohla ani výzvědná mise do nastavení, takže nezbývá než doufat, že se jedná pouze o vadu testovaného kousku, případně vadu firmwaru, která bude brzy opravena.

Displej a uživatelské prostředí: Android s příchutí TouchWiz

Sedmipalcový displej s technologií PLS nabízí rozlišení 1024 x 600 pixelů. Mnozí by si mohli stěžovat, že se v dnešní době jedná o podprůměr, pravdou ale je, že na tak malém displeji ani více nepotřebujete. Kvalita zobrazení je perfektní, barvy velmi syté a kontrastní, při bližším pohledu ani nelze spatřit moc kostrbatých hran. Při maximálním jasu je vše dobře vidět i na přímém slunečním světle. Samozřejmě, se špičkou trhu v podání nového iPadu či FullHD displeji větších tabletů nový Galaxy Tab srovnávat jednoduše nelze, na své poměry ale podává velmi kvalitní výkon.

Plochy si můžete přizpůsobit dle svého

Již v základu narazíte také na nejnovější verzi operačního systému Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich a uživatelské prostředí TouchWiz 4.0. Vše je přesně takové, jaké znáte z jiných tabletů výrobce a s tímto systémem. Přivítá vás pět ploch, jejichž počet bohužel nelze měnit. Plochy jdou dle přání zaplnit aplikacemi, složkami a widgety, které si jednoduše přetáhnete z menu. Hodně widgetů lze navíc roztáhnout a podřídit jejich velikost vašim potřebám, což je další velmi praktická funkce Ice Cream Sandwich. Prostředí TouchWiz sice nepřináší žádné přelomové novinky a vypadá stále stejně, ovládá se ale velmi pohodlně a hlavně rychle, bez sekání, které provázelo mnoho dřívějších verzí. Problémem však je stále pomalé vykreslování widgetů při přetáčení obrazovky. Menším zklamáním je velmi chudá zamykací obrazovka, která nenabízí rychlé zkratky k nejpoužívanějším aplikacím ani jiné dodatečné funkce. Tu šlo rozhodně využít více.

Správce aplikací, zamknutá obrazovka a menu

Vlastní UI však přináší několik příjemných animací a pěkně vypadajících widgetů. Již při prvním zapnutí si však nelze nevšimnout několika bonusových prvků, které Samsung do svého přístroje přidal. Kromě vylepšené zamykací obrazovky, jež dovolí odemykat přejetím prstu kdekoliv na displeji, jde především o veskrze praktické funkce. Na liště v levé straně, vedle tradičních ikonek domečku, šipky a spuštěných procesů, naleznete ještě čtvrtou ikonku. Ta zodpovídá za interní típání screenshotů, které se ukládají do zvolené složky a vy tak nemusíte pracně hledat aplikaci, která by to umožňovala.

Mini-aplikace, složky a widgety

Mnohem užitečnější je ale lišta mini-aplikací, jenž vyjede po stisknutí prostřední šipečky na dolní liště. Jedná se o rozličné aplikace, které můžete spustit „navrch“, ať už v tabletu děláte cokoliv. Není tedy problém sledovat film a přitom hodit na plochu kalkulačku, kalendář, emailový klient či správce úloh, pokud rychle něco potřebujete. Aplikace se zobrazí v malém okně a navíc se mohou překrývat a lze je i prstem posouvat ze strany na stranu, takže si budete připadat jako v systému Windows. Osobně musím Samsung velmi pochválit, jelikož se nejedná jen o vizuální třešničku, nýbrž opravdu praktický prvek, který budete často využívat. Není totiž nic horšího, než nutnost odcházet do menu a pak zase startovat aplikaci jen proto, že k něčemu nemáte rychlý přístup.

Výkon: malý tablet, co si rád hraje

Nelze si nevšimnout ani perfektní odezvy a svižného pohybu skrze systém. Přidání dvoujádrového procesoru z dílen TI s taktem 1 GHz, 1 GB operační paměti a grafického čipu PowerVR SGX540 bylo rozhodně správným krokem, jelikož je ovládání rychlé a svižné, bez zamrzání či sekání. Samsung konečně vyladil tablet ke spokojenosti většinu uživatelů. Občas se mi samozřejmě stalo, že se pohyb na ploše lehce zpomalil, to se ale přihodí jen v případě, že máte na pozadí spuštěno opravdu hodně náročných aplikací, což se nestává často. Podobně odladěný systém jsem od tohoto modelu opravdu nečekal a jeho užívání mě hned od začátku příjemně překvapilo.

Widget kalendáře, menu a galerie

Velké mínus ale směřuje k přesnosti snímání vašich prstů na displeji, která by potřebovala dost vyladit. Malé displeje podobného charakteru potřebují perfektní přesnost snímacího senzoru, který zde lehce pokulhává a tím stěžuje práci při snaze trefit se na menší tlačítka a klávesy. Nejvíce to pocítíte při brouzdání internetem. Některé ovládací prvky jsou totiž opravdu malé a napoprvé správně trefit potřebnou klávesu vyžaduje cvik. Překvapivě psaní na virtuální klávesnici je velmi pohodlné a rychlé, takže se musím divit, v čem přesně spočívá problém.

Bez jakéhokoliv zpomalení tablet utáhne i mnohé 3D hry, o jednoduchých hříčkách ani nemluvě, podle benchmarků ale rozhodně nepatří mezi vítěze. Hravě jej totiž předčí nové přírůstky rodiny Transformerů či nový iPad, naopak se malý tablet dokázal udržet například nad prvním Transformerem či původním desetipalcových Galaxy Tabem. Jakožto malé mobilní zařízení pro hraní v autobuse vám tedy Tab 2 (7.0) poslouží skvěle, výkonnou herní konzoli bez kompromisů však od něj nečekejte.

Benchmarky a testy tabletu

Fotoaparát a video: jen pro krajní případy

Galaxy Tab 2 (7.0) nabízí kromě základního fotoaparátu také malou VGA kamerku na přední straně, což může být vzhledem k modelu trochu nečekané. Hlavní fotoaparát má rozlišení 3 Mpx, tedy 2048 x 1536 pixelů a nedisponuje pomocnou LED diodou, což se bohužel podepisuje na kvalitě. Pár překvapení na vás čeká také v nastavení a nemyslím tím pouze překvapení příjemná. Po letmém pohledu tak například zjistíte, že přístroji zcela chybí autofokus či makro režim, což jsou funkce dost důležité.

Fotoaparát nabízí podrobné nastavení

Po prvních fotografiích pak pochopíte, jak moc. Výsledek je totiž velmi průměrný až podprůměrný a hodí se opravdu jen pro krajní případy. Prakticky vše kromě ideálně nasvícené a klidné scény vám vyjde lehce rozmazané, neostré a s šumem. Ať už se snažíte fotit pohybující se objekt, zkoušíte makro režim nebo chcete kvalitní fotografii interiéru, máte smůlu.

Tím příjemným překvapením jsou dost bohaté možnosti nastavení, kde nechybí panorama, jednotlivé scény (krajina, noc, večírek, sport aj.) či obrazové efekty (sépie, černobílý obraz). Samozřejmostí je možnost nastavit si rozlišení, expozici, vyvážení bílé a další tradiční prvky. Problémem je, že tyto funkce pohřbívá již dříve zmíněná kvalita fotografií, která je zkrátka špatná. Samozřejmě chápeme, že tablety nejsou primárně uzpůsobeny na focení, Samsung se ale mohl snažit krapet více.

Zkušební fotografie

Focení zblízka bez makro režimu není nejlepší

Nejlépe si fotoaparát vede ve světlých exteriérech

Tmavší oblasti s viditelným šumem

Fotoaparát má tendenci rozmazávat detaily

Panoramatický snímek

Stejnou písničku bych mohl využít i u videa. To sice papírově nabízí rozlišení 1280 x 720 pixelů při 30 snímcích za vteřinu, ve výsledku ale opět narazíte na lehce mázlý obraz a zjevný šum v tmavších místech. Jak focení, tak natáčení videa tak u nového Tabu využijete tak maximálně v dobře osvětlených exteriérech. A to za předpokladu, že v kapse nemáte i několik let starý smartphone, který téměř jistě pořídí lepší snímky. Nechybí tu naštěstí přední kamerka pro videohovory, která má bohužel prehistorické rozlišení VGA.

Multimédia: filmy, hudba i hry

Základní povinností pro většinu současných přístrojů je hudební a video přehrávač, který je tu navíc říznutý TouchWiz prostředím. Nové funkce či grafické výstřelky u hudby nečekejte, je to stále ten starý dobrý přehrávač, který srovná hudbu dle alb, interpretů či vlastních seznamů, ukáže obrázek alba a po ruce máte i nastavení přehrávače včetně ekvalizéru. Využití je rychlé a praktické, navíc potěší kvalitní poslech hudby ze stereo repráčků.

Hudební přehrávač a zvukové profily

Tab 2 (7.0) rozhodně není rozený multimediální tablet pro dlouhé filmové večery, především tedy kvůli relativně malému displeji, o to více však překvapí základní nabídka. Základní videopřehrávač je jednoduchý a praktický, přístroj navíc nabízí celou řadu videokodeků včetně DivX a XviD, bez problémů vám tedy přehraje většinu formátů bez nutnosti instalovat dodatečný přehrávač. Tablet bez zaváhání přehraje FullHD film v AVI či MKV formátu a v průběhu jejich sledování jsem nezaznamenal jediné zpomalení či problém s výkonem. Nehledě na malé rozměry je tedy recenzovaný kousek skvělým společníkem na cesty i pro filmové nadšence. V přístroji navíc najdete předinstalovanou aplikaci AllShare, díky které lze prostřednictvím DLNA streamovat veškerý multimediální obsah na jiná zařízení s tímto standardem.

Video přehrávač a YouTube prohlížeč

Mluvit o aplikacích v systému Android je v současné době bezpředmětné, jelikož lze do tabletu nainstalovat prakticky cokoliv, ať už bezplatné či placené. Už v základním sortimentu však nabízí Samsung například YouTube prohlížeč, editor videa a fotografií a v neposlední řadě také hudební a herní Hub pro stahování specifických her a hudby. Z Google Play si pak dotáhnete další aplikace. Tablet zvládá s lehkostí množství her včetně náročnějších 3D titulů, rozhodně však od něj nesmíte čekat výkon tabletů s Tegrou 3. Navíc se nemusíte bát, že by vám nestačilo interní úložiště. Recenzovaný kousek disponoval 16 GB paměti (z toho má uživatel dostupných 12 GB), přítomný ale i slot pro paměťové karty microSD, kterým paměť rozšíříte až o 64 GB.

Telefonování a zprávy: komunikace také přes 3G

Tablety obecně pro telefonování uzpůsobeny nejsou, a když už se v jejich řadách objeví podpora sítí 3G, většinou to znamená, že ji využijete pro brouzdání internetem. Galaxy Tab 2 (7.0) si budete moci zakoupit také v 3G verzi se slotem pro SIM kartu, kde nebude chybět HSDPA s rychlostí 21 Mb/s a HSUPA rychlostí až 5,76 Mb/s. Ba co více, kromě připojení k internetu poslouží 3G také pro volání a psaní SMS zpráv.

Telefonní seznam, kontakty a ciferník

Seznam kontaktů je tu velmi podobný každému jinému Androidu, i když schází klasický přesun mezi složkami kontaktů, zmeškaných hovorů a ciferníku. Vše je tu jaksi zvlášť a budete si muset ikonky uzpůsobit dle svého, pokud chcete pohodlně volat. To nejspíše nebudete dělat nijak často, protože je i přes tablet i přes jeho rozměry dost komplikované držet u ucha. Nejen, že si pohodlně nezavoláte, ale ještě budete v okolí budit nežádoucí pozornost. Když už ale na telefonování dojde, kvalita hovoru je na úrovni a mikrofon dělá svou práci poctivě. Kvalitní je i hlasitý odposlech přes reproduktory.

Zprávy, přílohy a virtuální klávesnice

To samé by se dalo říci o SMS zprávách, které jsou tu seřazeny již tradičně do tzv. threadů. Každý kontakt v sobě třímá vaši kompletní konverzaci a zprávy jsou přehledné a na velkém displeji i skvěle čitelné. Velmi pohodlné je také psaní na virtuální klávesnici, což je vzhledem ke špatné citlivosti displeje obdivuhodné. Největšího pohodlí dosáhnete v landscape režimu, v případě krátké SMS zprávy však lze využit i malou klávesnici při klasickém držení. Je samozřejmé, že nebude telefonování tím hlavním tahákem při koupi tabletu, je však příjemné, že máme přinejmenším více možností.

Opomenout nemohu ani komunikátory a sociální sítě. Bez potřeby lézt do Google Play naleznete v menu například Google+, GTalk, Pokec či Facebook. Samozřejmostí je sociální hub ChatOn, který spojuje všechny majitele Samsungů do jedné komunity.

E-mail: GMail a spol.

Už jsme si tak nějak zvykli, že přístroje se systémem Android mají vícero emailových možností. Samozřejmostí je GMail, nativní emailový klient systému, který nabízí propracované menu, klasicky rozdělené na dvě části. V levé uživatel vybírá jednotlivé položky a složky, v pravé pak vidí náhledy jednotlivých zpráv. Psaní emailu je také velmi pohodlné a rychlé, stačí zadat příjemce, předmět a hlavní text včetně příloh. Potěší seznam chatů a propojení s komunikátorem GTalk, kde můžete komunikovat prostřednictvím hlasu i videa.

E-mailový klient a virtuální klávesnice

Podobně je na tom druhý emailový klient, který je však jednodušší a nabízí méně funkcí. Nehledě na manuální vyplňování probíhá nastavení velmi rychle, navíc si lze nastavit mnoho účtů z rozličných míst, jež se přehledně rozloží po složkách. Tedy vše, na co jsme u Androida zvyklí.

Organizační funkce: práce i plánování v malíku

Tablety zatím nejsou natolik vybaveny, aby v práci plnohodnotně nahradili domácí počítače či notebooky, to jim ale nebrání nabízet aplikace pro pomoc na cestách. Pro rychlé zapsání poslouží poznámky, případně diktafon, ve správci souborů rychle najdete potřebné dokumenty a soubory. V případě, že to s prací na tabletu myslíte vážně, potěší již v základu nainstalovaný kancelářský balíček Polaris Office, který s pěkným grafickým menu propůjčí přístup k dokumentům Word, Excel či Powerpoint, které lze nejen číst, ale i editovat. Na dlouhé psaní však raději zapomeňte, tak pohodlná virtuální klávesnice zase není a žádné pokročilé možnosti editor ani nenabídne.

Kancelářský balíček, poznámky a kalendář

Nechybí tu ani aplikace Plánovač, která v podrobném náhledu ukazuje nejen kalendář, ale i veškeré události a poznámky, které do něj zadáte. Kalendář lze navíc synchronizovat s účtem GMail a nahrát si tak automaticky veškeré události z „velkého“ kalendáře. V plánování své práce vám pomohou také světové hodiny. Nic převratného se tu tedy nekoná, v případě potřeby to má však tablet pokryté.

GPS: na cestách i s navigací

Navigační sekce Androidu se už dlouhou dobu nemění a nezbývá tedy, než vyjmenovat oblíbenou kombinaci. V tabletu naleznete vedle Google Maps také informační aplikaci Místa a plnohodnotnou Navigaci, pro jejíž opravdové využití bohužel stále potřebujete připojení k internetu. Na pěší procházky bohatě postačí Mapy s možností uložit si kus oblasti do offline režimu, případně se navést k místu určení.

Google Mapy a Navigace

Cestu vám zkrášlí aplikace Místa, která ukáže zajímavá místa v okolí včetně muzeí, galerií, restaurací, hotelů či kaváren. A pokud budete potřebovat přesnější popis cesty, navede vás GPS navigace. Pokud však prahnete po propracovanější navigaci bez neustálého připojení k internetu, doporučujeme si stáhnout jednu z placených verzí na Google Play.

Datová výbava a internet: pohoda s jedním ale

Kromě Wi-Fi s podporou DLNA a Wi-Fi Direct majitele potěší především podpora mobilních sítí, díky čemuž lze surfovat i prostřednictvím GPRS, EDGE, HSDPA a HSUPA. Tablet má tedy všechny možnosti pokryté, což završuje 30-ti pinovým konektorem s funkcí USB host. Bohužel však bude nutno použít redukci.

Mobilní verze Mobilenetu

Samotný zážitek ze surfování je bohužel značně rozporuplný. V přístroji naleznete klasický ICS internetový prohlížeč s jednotlivými kartami, záložkami, nejnavštěvovanějšími stránkami, které se ukážou vždy, jakmile otevřete novou kartu i plnohodnotnou podporou Flashe a HTML5. Díky dobré optimalizaci systému je ovládání velmi intuitivní, strádá ale především slabou citlivostí displeje a malými tlačítky. Křížky a jednotlivé prvky jsou opravdu malé a především lidé s většími prsty budou mít s obyčejným zavíráním oken problémy. Ani záložky nejsou tvořeny ideálním způsobem. Jsou totiž děleny na lokální a online (synchronizované s vaším účtem) a pohodlné ukládání oblíbených stránek se tak může změnit na nepřehledné klikání, než se naučíte, jak se záložkami správně zacházet. Šlo to zkrátka udělat i jednodušeji.

Prohlížeč v landscape režimu

Prohlížeč v klasickém režimu

Naopak rychlost nahrávání stránek a pohyb v nich jsou na úrovni. Zamrzání a zdlouhavé nahrávání jsem téměř nezaznamenal, zoomování prsty a pohyby jsou taktéž velmi intuitivní a rychlé. Text se bohužel automaticky nepřizpůsobuje displeji, v případě, že tablet držíte nastojato se však většinou text na webech dobře trefí na šířku displeje, takže ani moc nemusíte zápasit s přibližováním. Dobrou alternativou je také stáhnout si novou betu prohlížeče Chrome, který nabízí alespoň o něco větší tlačítka pro zavírání stránek a dalších prvků.

Závěr

Galaxy Tab 2 (7.0) rozhodně nepřišel na trh s revolucí, Samsung se však s tímto kouskem pokusil vytvořit finančně velmi přístupný tablet, který nabídne i dostatečně kvalitní výbavu. V žádném případě nelze recenzovaný přístroj brát jako multimediální centrum pro hraní náročných her a časté sledování FullHD filmů. Na to jednoduše uzpůsoben není. Sedmipalcový displej, lehké stylové tělo a dostatečně výkonný hardware z něj však dělají skvělého digitálního pomocníka takřka pro všechny případy.

Jak už ale napovídá cena, která se v případě Wi-Fi dostává k hranici 7000 korun s daní, musel výrobce někde uřezávat, což se potvrzuje hned v několika oblastech. Sedmipalcový displej má rozlišení 1024 x 600 pixelů, které je sice dostačující, rozhodně však ne skvělé. Na konstrukci byl využit plast, který nepůsobí hodnotným dojmem nehledě na to, že přístroj dobře drží pohromadě.

Radost nebudete mít ani z fotoaparátu, který svou kvalitou téměř tvrdí, že v tabletu nemá co dělat. To završuje trochu rozpačitý pocit z brouzdání internetem a jeho malá tlačítka, což může nepříjemně ovlivnit zážitek některých uživatelů.

To na druhou stranu nemění nic na faktu, že tablet v útrobách schovává dostatečně výkonný dvoujádrový procesor a štědrých 1 GB RAM, což je kombinace, která zvládne utáhnout většinu činností. Potěší také nejnovější verze operačního systému Android a dostatečně kvalitní TouchWiz, který se příjemně ovládá a nabízí dodatečné widgety a prvky.

K tomu připočtěte dostatečnou výdrž baterie, bohatou nabídku aplikací a funkcí a některé bonusy včetně videokodeků a schopnosti přehrávat FullHD video, a vyjde vám malý mobilní tablet, který zpříjemní vaše cesty i posezení na gauči. Nehledáte-li ten nejvýkonnější multimediální tablet a dáváte-li přednost menším mobilním tabletům, rozhodně mu můžete dát šanci.

Konkurence na trhu

Nejsmysluplnější konkurencí jsou kolegové ze stejné řady, jmenovitě Galaxy Tab 7.0 Plus a Galaxy Tab 7.7. První jmenovaný je s novou generací Tabu prakticky totožný. Nabízí jen o ždibec výkonnější procesor, Android Honeycomb a IPS displej, výrazně kvalitnější fotoaparát. Stojí ale navíc o několik tisíc více.

Ještě dražší je model Galaxy Tab 7.7, ten už však do vínku přidává o kousek větší Super AMOLED Plus displej s vyšším rozlišením, výkonnější procesor a o něco větší kapacitu baterie. To vše zakončuje pěkným kovovým zadním krytem.

Zleva Samsung Galaxy Tab 7.7, Kindle Fire a Huawei MediaPad.

Důstojná konkurence se však najde i dalších výrobců. Prvním příkladem budiž Amazon Kindle Fire. Ten se drží ještě nižší cenové hladiny, přináší ale 512 MB operační paměti, slabší baterii a absenci fotoaparátu.

Pravděpodobně nejpůsobivějším konkurentem je Huawei MediaPad. S cenou, pohybující se kolem 8000 korun s daní, totiž láká na IPS displej s rozlišením 1280 x 800 pixelů, výkonnější procesor, fotoaparát s rozlišením 5 Mpx a lepší baterii.

Srovnání zakončíme nově oznámeným tabletem Google Nexus 7, který rozhodně zvíří vody sedmipalcových tabletů. Ten se pochlubí IPS displejem s rozlišením 1280 x 800 pixelů, výkonným čipsetem Tegra 3, zbrusu novým Androidem 4.1 Jelly Bean a kvalitní baterií o kapacitě 4325 mAh. Chybí fotoaparát, u tabletů to však tolik nebolí.

samsung-galaxy-tab-2-70
Klady
  • stereo reproduktory
  • nejnovější Android s prostředím TouchWiz
  • bohatá základní nabídka aplikací
  • pevná a lehká konstrukce
  • slot pro microSD karty
  • podpora sítí 3G
  • dostatečně výkonný hardware
  • příznivá cena
Zápory
  • absence hodnotnějších materiálů
  • horší citlivost displeje na dotek
  • podprůměrný fotoaparát
  • chybí LED dioda
  • relativně malé rozlišení displeje
Diskuze ke článku
Fester
Zdravím, dá se připojit tablet pomocí HDMI redukce k TV?
Morous
Stačí na to adaptér 30 pin > HDMI /HDTV adaptér. :)
GGuru
Vlastním tento tablet již nějaký ten den a musím recenzi trochu upřesnit. Za prvé není zcela pravda že by byl sw od výrobce zcela optimalizován a že by šlo o skvělou práci se napsat nedá už vůbec.
Jednou z tragédií je grafická nadstavba od Samsungu, která celý systém jen brzdí, nedá se vypnout a spotřebovává desítky, ne-li sta MB tolik cenné paměti RAM, takže pro chod je pak již volných jen cca 300MB což je s ohledem na konkurenci, která nabízí i více než 2x tolik se shodným 1GB RAM modulem opravdu smutné. Člověk má pocit že nejde o tablet s 1GB RAM ale o tablet s 512MB RAM modulem. Odladěnost systému je také horší, nezřídka se stává že na akci čekáte, přičemž ale hw není využit ani na 50%, protože systém Android s hw prostě neumí zcela pracovat a využít jeho jinak jistě dostatečný potenciál.
Sebo
Idu hrať na Samsung Galaxy Tab 2 (7.0) aj naročne 3d hra napr.gta 3,nova 3 a pod.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze