Samsung Galaxy S9+
recenze

Samsung Galaxy S9+

Zazáří i se starou tváří
71

Nejočekávanější telefon první poloviny roku? Tuto úlohu pro sebe již pravidelně uzurpuje vlajková loď od Samsungu. Nejinak tomu je v roce letošním, kdy jsme se opět dočkali dvou modelů lišících se především velikostí. Ambice větší verze Galaxy S9+ nejsou o nic menší, než být tím nejlepším. Předpoklady k tomu rozhodně má. Je evolucí loňského, už tak povedeného smartphonu Galaxy S8. Co se výrobci povedlo zlepšit či dotáhnout dál? Vyplatí se za jihokorejskou novinku zaplatit 25 tisíc korun? A co majitelé předchůdců, mají se chystat na obměnu?

Jihokorejský Samsung má každoročně stejné ambice. V ideálním případě by jeho vlajkový model mohl stanout na pozici nejvyšší a na veškerou konkurenci hledět shora. V jeho modelech proto nalezneme nejen špičkové displeje, výkonné procesory či kvalitní fotoaparáty, ale vždy ještě něco navíc. Nejinak je tomu v letošním roce, kdy Samsung vylepšil své loňské modely a dal vzniknout řadě Galaxy S9. My se nejprve v našem redakčním testu podíváme na větší verzi, která má přídomek „+“.

Letos bude výrobce uživatele lanařit nejen na velký displej, ale dokonce i duální fotoaparát. To by samo o sobě bylo málo, ale fotoaparát má proměnnou clonu i možnost dvojnásobného přiblížení bez ztráty kvality. Samozřejmostí je výkonný hardware, bezdrátové nabíjení a zvýšená odolnost. Všechny moderní senzory se navíc vylepšily. Cena meziročně nijak výrazně nestoupla. Samsung má, alespoň dle tabulkových specifikací, umetenou cestu k vytouženému cíli. Potvrdí to i naše recenze?

Samsung Galaxy S9+ 64 GB

Rozměry158,1 × 73,8 × 8,5 mm, 189 g
DisplejSuper AMOLED, 6,2" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorExynos 9 Octa (9810), 4×2,7 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 500 mAh, doba nabíjení: 1:39 hodin

Samsung Galaxy S9+ – videopohled

Obsah balení

Začněme zcela popořádku, tedy prodejním balením, kde se kromě samotného telefonu nachází velmi slušná špuntová sluchátka AKG, samozřejmě USB kabel, koncovka nabíječky a dále redukce z USB-C na starší typ microUSB. Výčet příslušenství zakončuje redukce z USB-C na klasické USB-A, což se mnohdy může hodit, například pro připojení flash disku.

Samsung Galaxy S9+

Konstrukční zpracování: dvojče bez lesku

Otevřením krabičky se nám odhalil také samotný telefon. První, co asi každého napadne, je, zda tu máme opravdu letošní model. Oproti S8 se totiž na první, druhý, ale i třetí pohled mnoho nezměnilo. Jihokorejský výrobce nadále ctí dvouletý inovační cyklus a letos tudíž ponechal všem dobře známý vzhled. Ten se spoléhá na mírně zakřivený displej i zadní stranu, přičemž zadní i čelní stranu tvoří sklo. To se velmi silně upatlává a je i magnetem na prach. Hodí se tak mít při sobě čistící hadřík.

Nejvýraznější otisky a nečistoty budete registrovat na černé variantě, která podstoupila i náš test. Na českém trhu, alespoň při zahájení prodeje, si můžete zvolit ještě světle modrou či fialovou verzi.

Oproti S8 se i na třetí pohled mnoho nezměnilo.

Kostrou telefonu je kovový rám. Jeho boky jsou nově matné, což se nám líbí rozhodně mnohem více než lesklý povrch u předchůdců. Telefon takto vypadá mnohem dospěleji a luxusněji. Jelikož se nijak nezměnily rozměry, telefon i díky svému zaoblení opravdu velmi dobře padne do ruky. Z dlaně nijak neklouže a při držení získáte potřebný pocit jistoty. K dokonalosti nám chybí jen vhodnější umístění tlačítek. Například důležitá odemykací klávesa leží příliš vysoko a k jejímu dosažení je nutné vždy mírně přehmátnout.

Přidejme informaci, že odemykací klávesa vystupuje na pravém boku. Opačná strana je domovem regulace hlasitosti a tlačítka pro asistenta Bixbyho. To bohužel nelze nijak přeprogramovat, což je s ohledem na jeho minimální využitelnost v českých poměrech velká škoda. Prohlídka telefonu pokračuje spodní hranou s USB-C i 3,5mm jackem, což jistě potěší všechny vášnivé posluchače. Na horní hraně je dle očekávání šuplíček obsahující hybridní slot. Co to znamená? Můžete do něj umístit dvě nanoSIM karty nebo jednu nanoSIM kartu a paměťovou kartu. Oba sloty pro SIMky dokáží pracovat v sítích LTE.

Samsung Galaxy S9+

Ke zpracování telefonu nemáme výtek. Konstrukce je nerozebíratelná a tudíž ukázkově pevná. Nikde tedy nic nevrže, nepraská a nevydává žádné jiné nežádoucí zvuky. Ruku v ruce s tím jde i zvýšená odolnost dle certifikace IP68. Novinka od Samsungu je tak zcela odolná vůči prachu a rovněž proti vodě. Výrobce deklaruje možnost telefon po dobu 30 minut potopit do 1,5metrové hloubky.

Samsung Galaxy S9+ Samsung Galaxy S8+ Apple iPhone X LG
V30
Rozměry 158,1 × 73,8 × 8,5 mm 159,5 × 73,4 × 8,1 mm 143,6 × 70,9 × 7,7 mm 151,7 × 75,4 × 7,3 mm
Hmotnost 189 gramů 173 gramů 174 gramů 158 gramů
Odolnost IP68 IP68 IP67 IP68

TIP! Podívejte se na kompletní srovnání v našem katalogu

Líbilo se nám
  • kvalitní konstrukce
  • matný kovový rám
  • velmi dobře padne do ruky
  • špičkové zpracování
Nelíbilo se nám
  • extrémně přitahuje prach a otisky prstů

Zabezpečené odemykání: vítaná zlepšení

K samotnému probuzení telefonu vede hned několik cest a vybrat by si měl skutečně každý. Tou nejobyčejnější je stisk odemykacího tlačítka a následný tah prstem po displeji. Pohodlnější je využití spodní části displeje, kde se nachází tlačítko citlivé na stlačení. Tím můžete displej rozsvítit a následně už opět táhnete po displeji. Tyto možnosti jsou samozřejmě relativně běžné a telefon nezabezpečí. O to se můžete postarat speciálním znakem či PIN kódem.

Využít ale můžete i skener oční duhovky. Rozsvítíte displej, podíváte se na telefon a je odemčeno. Rok od zavedení této funkce se zdá, že na ni Samsung vskutku zapracoval. Rozpoznání je nejen rychlejší, ale i přesnější. Spolehlivě funguje i v temných místnostech. Loni jsem osobně nad funkcí lehce pochyboval, letos ji s radostí používám. Funkci skeneru lze kombinovat s dalšími ochrannými prvky, kdy telefon ještě zanalyzuje vaše oko i celý obličej. Je jen na vás, co zvolíte.

Skener duhovky se letos zrychlil i zpřesnil.

Alternativní možností je čtečka otisků prstů. Po loňské kritice se Samsung rozhodl čtečku mírně přestěhovat. K všeobecné radosti na lepší místo, a to pod fotoaparát. Navíc došlo ke zvýraznění rámečků čtečky a lépe ji ukazováčkem nahmatáte. Samotná funkčnost je perfektní. Telefon lze skrze ni probrat prostým přiložením, nic dalšího již nemusíte mačkat.

Samsung Galaxy S9+

Nedaleko čtečky je prostor pro další přikládání prstu, konkrétně optický senzor schopný měřit nejen váš tep, ale nově také krevní tlak. Vše se provádí přes aplikaci Samsung Health, kterou si musíte stáhnout. Novinku jsme vyzkoušet prozatím nemohli, neboť měření krevního tlaku má Samsung přidat až po zahájení prodeje modelů Galaxy S9.

Líbilo se nám
  • vylepšený skener duhovky
  • o něco lepší umístění čtečky otisků prstů

Displej: tradičně vynikající

Pokud si vás novinka nezískala samotným vzhledem, bude se o to snažit obrovským displejem. Ten má opět úhlopříčku 6,2 palce a vysoké Quad HD rozlišení, díky kterému jemnost dosahuje takřka 530 PPI. Rámečky kolem displeje jsou minimální, v podstatě stejné s loňským modelem. Na samotný displej je radost pohledět za jakýchkoliv podmínek, z ostrých úhlů nebo na slunci. Rozsah jasu je z naší strany taktéž bez připomínek, stejně tak rychlost čidla automatické regulace jasu. Vaše oči tak rozhodně nebudou trpět. Nápomocna je i funkce filtrace modrého světla. Komu by se nelíbily barvy displeje, má možnost si zvolit jiný režim podání. Pakliže byste byli stále nespokojeni, můžete si nádech jednotlivých barev upravit ručně, pěkně krůček po krůčku.

Samsung Galaxy S9+

Samsung jako jeden z mála svůj displej mírně křiví, a to po obou stranách. Zakřivení je však již opravdu velmi malé a rozhodně nehrozí nechtěné dotyky. V prostoru nad displejem, konkrétně v levé části, se nachází informační LED dioda, která indikuje různými barvami zmeškané události. Bohužel ji nemáte možnost nějak nastavit, pouze vypnout a zapnout. O ochranu displeje se postará sklíčko Gorilla Glass 5, které by mělo odolávat běžnému používání. V průběhu dvou týdnů na displeji nenacházíme sebemenší škrábance.

V souvislosti s displejem musíme zmínit i funkci Always-on. Po její aktivaci zůstanou na displeji zobrazené cenné informace, mezi které patří čas, datum či zmeškané události. Na výběr je několik forem zobrazení a jde jednoznačně o užitečnou funkci.

Samsung Galaxy S9+ Samsung Galaxy S8+ Apple iPhone X LG
V30
Úhlopříčka 6,2 palců 6,2 palců 5,8 palců 6 palců
Rozlišení 2 960 ×
1 440 px
2 960 ×
1 440 px
2 436 ×
1 125 px
2 880 ×
1 440 px
Jemnost 531 PPI 531 PPI 463 PPI 537 PPI

TIP! Podívejte se na kompletní srovnání v našem katalogu

Líbilo se nám
  • velký a jemný displej
  • opravdu podrobné nastavení
  • možnost filtrace modrého světla
  • funkce Always-on
Nelíbilo se nám
  • informační diodu nelze konfigurovat

Zvuk: poprvé to táhnou ve dvou

Pokud lze najít hmatatelné meziroční vylepšení, jde o zvuk. Samsung vůbec poprvé nasazuje stereo reproduktory, ačkoliv na to jde spíše polovičatým způsobem. Hlavní hlasitý reproduktor je nadále na spodní hraně. Doplňuje jej repráček nad displejem. Při reprodukci hudby hrají současně, avšak sekundární repráček mnohem tišeji. Celkový dojem je tak trochu nevyvážený. Pochválit můžeme opravdu velkou hlasitost, méně už takřka nulový důraz na hloubky. Starší konkurence od Sony či Alcatelu hrála mnohem působivěji. Všechny běžné posluchače pak uspokojí výstup do sluchátek, stejně jako dodávaná sluchátka AKG, která hrají velice obstojně a překvapivě dobře drží v uších.

Samsung Galaxy S9+
Líbilo se nám
  • stereo reproduktory
  • perfektní sluchátka od výrobce
Nelíbilo se nám
  • od repráčků jsme čekali více

Výkon hardwaru: buďte nároční

Na český trh dorazí Samsung Galaxy S9+ ve verzi s osmijádrovým procesorem Exynos 9810, který je kombinovaný s 6GB operační pamětí, ze které běžně zbývá kolem 2,5 GB volného prostoru. Netřeba dodávat, že jde o kombinaci, která vás v nejbližší době nebude nijak omezovat. Výkonu má telefon na rozdávání, zmínit můžeme výsledek v benchmarku AnTuTu přesahující hranici 245 tisíc bodů. Nouzi nebudete mít ani o úložný prostor. Vybírat totiž můžete mezi 64GB a 256GB variantou. Slot na karty, jak již víme, také nechybí. Galaxy S9+ je schopný pracovat s kartou o velikosti až 400 GB.

Benchmark testy
Samsung Galaxy S9+ Samsung Galaxy S8+ Apple iPhone X LG
V30
Procesor Exynos 9 Octa (9810); 4×2,7 GHz + 4×1,7 GHz, 10 nm Exynos 9 Series (8895); 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz, 10 nm Apple A11; 6×2,39 GHz, 10 nm Qualcomm Snapdragon 835 MSM8998; 2×2,45 GHz + 4×1,9 GHz, 10 nm
RAM 6 GB 4 GB 3 GB 4 GB
Úložiště 64/256 GB 64 GB 64/256 GB 64 GB
Paměťovky ano ano ne ano

TIP! Podívejte se na kompletní srovnání v našem katalogu

Líbilo se nám
  • špičkový procesor
  • 6GB RAM
  • velké úložiště
Nelíbilo se nám
  • hybridní slot

Výdrž baterie: beze změny

Mít výkonný stroj je fajn, ale nikdo nebude chtít být neustále v dosahu nabíječky. V Galaxy S9+ se nachází uživatelsky nevyměnitelná baterie s kapacitou 3 500 mAh. Při velmi náročném stylu používání, kdy telefon takřka nedáte z ruky, budete dobíjet každý večer, řečí čísel co 12 hodin. Střídmější využívání čas značně prodlouží, vcelku běžně jsem se byl schopen dostat na 40hodinovou výdrž na jedno nabití.

Ideál by si mnozí jistě představovali jinak, avšak výdrž je poplatná dnešní době. Náladu dokáže napravit velmi svižné nabíjení. Telefon se z úplného vybití do sta procent dokáže nabít prostřednictvím kabelu za 1 hodinu a 39 minut. Pokud nemáte příliš času, za půl hodinky se dokáže z úplného vybití dostat na slušných 40 % kapacity baterie. U Samsungu již tradičně nechybí podpora bezdrátového nabíjení, což již letos nebude tak výjimečné, avšak Samsung tuto tradici ctí dlouhá léta.

V našem testu výdrže jsme přes Wi-Fi streamovali video v kvalitě 1080p. Výsledný čas se zastavil na 9 hodinách a 10 minutách.

Samsung Galaxy S9+ Samsung Galaxy S8+ Apple iPhone X LG
V30
Baterie 3 500 mAh 3 500 mAh 2 716 mAh 3 300 mAh
Bezdrátové nabíjení ano ano ano ano
Test výdrže 9:10 hodin 9:02 hodin 9:43 hodin 8:47 hodin
Nabití do 80 % 1:08 hodin 1:16 hodin 2:12 hodin 1:12 hodin
Nabití do 100 % 1:39 hodin 1:44 hodin 2:39 hodin 1:38 hodin

TIP! Podívejte se na kompletní srovnání v našem katalogu

Líbilo se nám
  • slušná výdrž
  • svižné nabíjení
  • podpora bezdrátového nabíjení

Konektivita: nač si jen vzpomenete

Patrně netřeba dodávat, že Samsung ve svém špičkovém zařízení nabízí veškerý komfort konektivity. Neupřeme mu ale chvíli slávy a možnosti si proběhneme. Základ představuje podpora rychlých dat v síti LTE, přičemž je nabízena v kategorii 18. To znamená teoretickou rychlost stahování až 1,2 GB/s. Samozřejmostí je Wi-Fi s protokolem ac a podporou pásem 2,4 i 5 GHz. Nechybí ani moderní Bluetooth 5.0, které lze využít k bezdrátovému poslechu hudby až na dvou zařízeních současně.

Samsung Galaxy S9+

Párování příslušenství či mobilní platby? Pomocí NFC hračka. Vaši polohu najdete vždy a spolehlivě. Podporováno je GPS, GLONASS, BeiDou i Galileo. I na moderním telefonu můžete řešit věci drátově. Nechybí USB-C či podpora USB host. K telefonu tak připojíte například flash disk.

Líbilo se nám
  • Bluetooth 5.0
  • NFC
  • všechny geolokační služby

Focení: mistr ve svém oboru

Do řady Galaxy S se letos premiérově podíval duální fotoaparát, ale to pouze do „plusové“ verze. Nejprve pár základních faktů. Rozlišení vyšplhalo na 12 megapixelů (platí pro oba fotoaparáty), nechybí optická stabilizace obrazu a dvoutónová přisvětlovací dioda. Níže umístěná sekundární kamerka je zde přítomna jednak pro bezztrátový dvojnásobný zoom a jednak pro práci s přeostřováním. Možná ještě větším lákadlem nového fotoaparátu je však proměnná clona, která dokáže pracovat s běžnou hodnotou f/2.4, nebo nadstandardní hodnotou f/1.5.

Samsung Galaxy S9+ Samsung Galaxy S8+ Apple iPhone X LG
V30
Fotoaparát 12 Mpx, duální 12 Mpx 12 Mpx, duální 16 Mpx, duální
Světelnost f/1.5–2.4 f/1.7 f/1.8 f/1.6
Stabilizace optická optická optická optická
Optický zoom dvojnásobný ne dvojnásobný ne
Natáčení 4K, 60 FPS 4K, 30 FPS 4K, 60 FPS 4K, 30 FPS
Čelní kamerka 8 Mpx 8 Mpx 7 Mpx 5 Mpx

TIP! Podívejte se na kompletní srovnání v našem katalogu

Proměnná clona slouží pro ještě lepší snímky, a to především v noci. Telefon dokáže pojmout mnohem více světla a v případě nočních snímků patří Samsung Galaxy S9+ k těm vůbec nejlepším smartphonům. Pakliže necháte vše na automatice, pracuje proměnná clona dle očekávání. Ve dne či za dostatečného osvětlení je nasazena vyšší hodnota, v noci a v šeru místnosti nižší. Na manuální režim si hodnotu můžete zvolit sami, vždy však vybíráte jen jednu ze dvou hodnot.

Různá míra clony: vlevo snímek s f/1.5, vpravo snímek s f/2.4
Různá míra clony: vlevo snímek s f/1.5, vpravo snímek s f/2.4
Různá míra clony: vlevo snímek s f/1.5, vpravo snímek s f/2.4
Různá míra clony: vlevo snímek s f/1.5, vpravo snímek s f/2.4
Různá míra clony: vlevo snímek s f/1.5, vpravo snímek s f/2.4

Oklikou se vraťme k prostředí, které Samsung nijak zásadně nemění. Na první pohled působí trošku složitě. Displej je doslova posetý různými ovládacími prvky a režimy. Pakliže si však vyhradíte minutku na seznámení, brzy zjistíte, že orientace je snadná. Potěší že mezi režimy lze přepínat tahy prstem. Stejně tak snadno přepnete na čelní fotoaparát.

Prostředí fotoaparátu

Snímkům lze celkově vytknout jen pramálo. Mezi dnešními telefony patří k absolutní špičce po stránce ostrosti po celé ploše i věrného barevného podání. V praxi často využijete dvojnásobné přiblížení, které funguje na jeden dotyk. Pokud jste měli tu čest používat starší Galaxy Note8, nebude pro vás tato funkce žádným překvapením.

Ukázkové fotografie – exteriér
Ukázky dvojnásobného přiblížení
Ukázkové fotografie – makro
Ukázkové fotografie – interiér
Ukázkové fotografie – noc
Ukázka práce přisvětlovací LED diody

V rámci prostředí fotoaparátu je nastavení dobře po ruce a nechybí spoustu speciálních režimů. Kromě manuálního je zde například tvorba AR Emoji, pod čímž se jednoduše řečeno skrývá vytvoření vašeho animovaného já. Telefon si vás vyfotí, zkusí zaznamenat vaši mimiku a následně vytvoří panáčka, který by se vám měl podobat. Toho si následně můžete doupravit a sdílet různé animace skrze sociální sítě. Nežli o užitečnou funkci jde tak spíše o zábavu pro mladé. Výsledek je totiž poměrně rozporuplný. Pokud máte opravdu světlé vlasy, můžete se dočkat animovaného já s bílým účesem. Vaše elegantní strniště se může uskromnit o nepatrný náznak vousů.

Čelní kamerka

Čelní kamerka pro tvorbu selfies disponuje 8 megapixely a vychází z ní až překvapivě kvalitní a ostré snímky. Nadšenci do moderních autoportrétů budou nadšeni. Šikovný je režim široké selfie, kdy pořídíte střed fotky a následným nakloněním doleva a doprava přidáte širší záběr. Zní to složitě, ale povede se vám vše na první pokus. Pro tvorbu selfies je tak Galaxy S9+ jako dělaný.

Ukázkové fotografie z čelního fotoaparátu

Natáčení videa: 4K při 60 FPS

Skrze speciální režimy se dostaneme k videu. Samsung se po vzoru Sony jal nasadit superzpomalené video v HD rozlišení s 960 snímky za vteřinu. Výsledky jsou velmi působivé a rozhodně Samsung chválíme. Kaňkou na kráse je však automatický režim, kdy se má pohybující objekt dostat do čtverce a telefon se snaží vše rozpoznat a záznam zpomalit. Bohužel to ne vždy funguje a vhodnější je využívat manuální režim. V něm si sami určitě ono zpomalení, kterých můžete mít v jednom záznamu až 20 za sebou. Jednoho zpomalení trvá zachytit 0,2 vteřiny a přehrává se 6 vteřin. S výslednými záznamy si v galerii lze hrát a například vytvořit smyčku v podobě animace nebo záznam upravit tak, aby se přehrál pozpátku.

Zpomalené video – automatický a manuální režim

Samsung Galaxy S9+ (testovací video) – 720p, 960 FPS

Samsung Galaxy S9+ (testovací video) – 720p, 960 FPS

Samsung Galaxy S9+ (testovací video) – 720p, 960 FPS

Konkurence je však dále a nové Xperie zvládají zachytit stejně zpomalené video ve vyšší Full HD kvalitě. Samsung v Galaxy S9+ nabízí při Full HD rozlišení v „jen“ 240 snímků za vteřinu. Více nás potěšil záznam 4K videa s 60 snímky za vteřinu. Výsledek je díky stabilizaci klidný a plynulý – radost taková videa sledovat.

Samsung Galaxy S9 (testovací video) – 4K, 60 FPS

Samsung Galaxy S9+ (testovací video) – 4K, 60 FPS

Líbilo se nám
  • široké možnosti nastavení
  • špičková obrazová kvalita
  • výborné snímky v noci
  • 4K video při 60 FPS
  • Zpomalená videa s 960 FPS
  • kvalitní čelní kamerka

Software: na výšku i na šířku

Prostředí dostal na starost Android 8.0 Oreo s nadstavbou Samsung Experience 9. Na první pohled jsou změny od staršího modelu neznatelné. Brzy si však všimnete, že celé prostředí dokáže pracovat v horizontální poloze, a to včetně domovské obrazovky. Zdá se, že půjde o výsadu řady Galaxy S9, starší kousky se to nenaučí ani po aktualizaci. Ovládací tlačítka na displeji si můžete přeskládat i je snadno schovat. V základním sestavení chybí i běžné tlačítko pro vstup do menu, supluje jej gesto tahem prstu nahoru, respektive dolů pro návrat. Senzačně návykové, avšak nikoliv nové – totéž nabízely loňské modely.

Samsung Galaxy S9+
Prostředí dokáže pracovat i v horizontálním režimu

Mírné zakřivení lze stále využít k rychlému přístupu k vybraným aplikacím, kontaktům či inteligentním výřezům z displeje. Funkce svým způsobem praktická, avšak osobně jsem ji na chuť nepřišel. Za zmínku stojí i známá možnost rozdělit displej na dvě části a pracovat současně ve dvou aplikacích. Na velkém a protáhlém displeji je vše navíc velmi přehledné.

V prostředí jako takovém se i méně zkušený uživatel velice rychle zorientuje. Položek není moc, stejně tak aplikace Samsung omezil na minimum. Navíc zde je pouze jeho obchod a balíček aplikací od Microsoftu. Ty bohužel nelze nijak odinstalovat. Možnosti prostředí jde dále rozšířit zakoupením stanice DeX (či nové generace DeX Pad), díky které získáte po propojení telefonu s monitorem takřka klasický stolní počítač.

Optimalizaci není co vytknout. Prostředí funguje na jedničku s hvězdičkou. Pokud vám někdo tvrdí opak a opírá se o neprůstřelný argument o zasekaných modelech Samsung, nevěřte mu – s novinkami neměl osobně nikdy co do činění.

Líbilo se nám
  • Android Oreo
  • špičková optimalizace
  • přehledné prostředí
  • minimum aplikací navíc
  • horizontální režim kdekoliv

Zhodnocení: jednoznačně mezi nejlepšími

V letošním roce jsme se dočkali mírné, ale vcelku příjemné evoluce řady Galaxy S od Samsungu. Kdo čeká více, bude si muset minimálně rok počkat. S tímto tvrzením se opíráme o fakt, že jihokorejský výrobce v posledních letech drží komplexní obnovu vlajkových lodí vždy obrok (zažili jsme ji například mezi modely Galaxy S7 a Galaxy S8). Letos se tudíž nezměnil design, ani displej. Máme zde nezbytný progres ve výkonu a novější prostředí. Příjemně potěší snaha o stereo reproduktory či duální fotoaparát. Pokud lze něco skutečně vyzdvihnout, jsou to superzpomalená videa a právě fotoaparát, který nadchne proměnnou clonou či možností přiblížení bez ztráty kvality.

Samsung Galaxy S9+

Shrnutí současně zodpovídá otázku majitelů modelu Galaxy S8+. Pokud vyloženě nepotřebujete mít za každou cenu nejnovější model či silně postrádáte některou z několika málo nových funkcí, obměna se letos nevyplatí. Jiná situace panuje pro majitele Samsungů Galaxy S7 či starších. Pro ně už půjde o velmi významný skok kupředu, a to v podstatě ve všech směrech. Snad jen stránka designu může hrát roli, protože modely S7 vypadají po dvou letech dobře a jsou věrni klasice.

Samsung Galaxy S9+ se na českém trhu prodává za 24,5 tisíce korun, respektive za 27 tisíc v případě 256GB varianty. Jednoznačně se tak řadí mezi nejdražší smartphony. S ohledem na takřka nekompromisní výbavu nemá mnoho vážných konkurentů, přesto nějaké vypíchneme.

Konkurence

Ihned se nabízí nejnovější Pixel 2 XL od Googlu, který má obdobně skvělý výkon, velký displej i neméně kvalitní fotoaparát. Nepodporuje však tolik zpomalená videa a například má nerozšiřitelnou paměť. Navíc vyjde dráž, přesněji na 28 tisíc korun.

Google Pixel 2 XL

Rozměry157,9 × 76,7 × 7,9 mm, 175 g
DisplejPOLED, 6" (2 880 × 1 440 px)
Fotoaparát12,2 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 6,4 GB / 128 GBne
Akumulátor3 520 mAh, doba nabíjení: 1:33 hodin

Nemůžeme nezmínit Apple iPhone X. I ten se pyšní luxusním zpracováním, duálním fotoaparátem nebo velkým displejem, byť s výřezem v horní části. Postrádá však čtečku otisků prstů a liší se operačním systémem. Rozhodnout může i cena, iPhone X stojí minimálně 30 tisíc korun.

Apple iPhone X

Rozměry143,6 × 70,9 × 7,7 mm, 174 g
DisplejPOLED, 5,8" (2 436 × 1 125 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A11,
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 64 GB / 256 GBne
Akumulátor2 716 mAh, doba nabíjení: 2:39 hodin

Zdatným konkurentem může být i LG V30. To je naopak zásadně levnější, a to bezmála o 10 tisíc korun. Přesto nabízí obrovský a kvalitní displej, špičkový duální fotoaparát, bezdrátové nabíjení a výkonný hardware. LG tak Samsungu může řádně zatopit, především díky ceně.

LG V30

Rozměry151,7 × 75,4 × 7,3 mm, 158 g
DisplejPOLED, 6" (1 440 × 2 880 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 2×2,45 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:38 hodin

Z vlastní stáje pak na novinku útočí model Galaxy Note8, který má trumf v podobě návykového S Penu, nadále více než dostatečného výkonu či takřka shodné ceny. Zásadnějších nedostatků je minimum.

Samsung Galaxy Note8

Rozměry162,5 × 74,8 × 8,6 mm, 195 g
DisplejSuper AMOLED, 6,3" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorExynos 9 Series (8895), 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:50 hodin

Pár slov závěrem

Vyjma zmíněného LG nebude Samsungu Galaxy S9+ nikdo bránit v cestě k úspěchu. Ve svém hledáčku jej budou mít nejen ti nejnáročnější zákazníci, ale také uživatelé, kteří chtějí mít ve svém smartphonu maximální funkční výbavu okořeněnou porcí technologických novinek. A tu jim kromě Samsungu takřka nikdo jiný nenabídne.

samsung-galaxy-s9-plus
Klady
  • velmi dobře padne do ruky
  • kvalitní zpracování
  • skutečně velký a kvalitní displej
  • stereorepráčky
  • ohromující výkon
  • obrovský úložný prostor
  • zvýšená odolnost
  • rychlé a také bezdrátové nabíjení
  • nadprůměrně kvalitní fotoaparát
  • superzpomalená videa
  • prostředí pracuje v horizontálním režimu
  • podpora dvou SIM karet
  • vylepšený skener oční duhovky
Zápory
  • tělo se rychle a snadno upatlává
  • zvukový projev má rezervy
  • výdrž baterie by mohla být lepší
  • odemykací tlačítko je zbytečně vysoko
  • hybridní slot na karty
Diskuze ke článku
xzeit
Jednoznačně nejlepší recenze tohoto mobilu na českých webech.
lest
Řekl bych, že mýtus o "zasekaných modelech Samsung" pochází od uživatelů, kteří měli telefon déle než rok/2 roky. Dává rozum že, telefon s takovým výkonem se nezačne sekat po 2/3 týdnech používání. Lepší by bylo , kdyby jste například dělali něco jako dělá Pocketnow jako je "after the buzz" kde se zpátky po nějakém čase (např po 8 měsících) vrací ke starým telefonů a opět je hodnotí. Myslím že to jak telefon stárne je také důležité.
Lukas
Dobrý den, mohu se zeptat proč uvádíte jako zápor hybridní slot ? Zarazilo mě to proto, ze konečně i samsung zařadil u své vlajkove lodi hybridní slot a to bez rozlišení pro jaký trh je telefon určen. Je mnoho uživatelů, kteří mají jiný typ telefonu jen proto, ze jejich je duální a potřebuji mít služební i soukromou sim kartu. Předem děkuji za odpověď.
rrr
LED Dioda se nedá barevně nastavit na každou aplikaci nebo jak to mám chápat?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze