Samsung Galaxy S5
recenze

Samsung Galaxy S5

Popáté a nejlépe

Větší, vybavenější, stále ale podobně vypadající. Tak bychom v krátkosti mohli shrnout novou vlajkovou loď od Samsungu pro nadcházející rok – model Galaxy S5. Vychytávek a vylepšení je v novince celá řada, senzorem otisků prstů počínaje, špičkovým fotoaparátem konče. V dnešní recenzi si mimo jiné pokusíme odpovědět na to, zda Samsung nasadil novince odpovídající cenu.

Je jedno, jestli se bavíme o společnosti Samsung, HTC a nebo Apple, každá vlajková loď je vyhlížena s velkým předstihem, a to nejenom fanoušky, kteří se na novinku těší, ale také odpůrci, kteří se novinky tak trochu obávají. Galaxy S5 v tomto ohledu není žádnou výjimkou. Je pravdou, že před samotným představením se od něho očekávalo (mnohem) více, než nakonec nabídl, přesto se jedná o telefon s nekompromisní výbavou. Samsung navíc neotálel a přidal některé milé vychytávky navíc. Některé jsou tu spíše proto, aby se odlišil a nalákal stávající i nové zákazníky ke koupi, jiné jsou ale skutečně užitečnými vylepšeními.

Samsung Galaxy S5 na oficiálních snímcích

Nepřehlédněte:

Galaxy S5 není revolučním počinem, ve své podstatě se o to ani nesnaží, odlišit se však chce. Výbava špičkových telefonů s Androidem je už v dnešní době víceméně podobná, proto čím dál tím více rozhodují detaily a vychytávky v uživatelském prostředí. Galaxy S5 se v tomto ohledu rozhodně povedlo - všudypřítomné gesta, různé režimy a zkratky, to vše dělá z této novinky skvěle použitelný smartphone, jehož celkový profil kazí jen některé detaily. V dnešní recenzi se zaměříme na vše podstatné, vyzdvihneme si nejenom přednosti, ale také nedodělky a věci, které by měl Samsung do budoucí verze rozhodně napravit.

Technické parametry Samsung Galaxy S5

Kompletní specifikace
Konstrukce142 × 70,5 × 8,1 mm, 145 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejSuper AMOLED, 5,1" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx (5 312 × 2 988), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC, CPU: 4×2,5 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor2 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ano (nutno dokoupit kryt), doba nabíjení: 1:54 hodin
Dostupnostduben 2014,

Samsung Galaxy S5 – videopohled

Rychlé úvodní srovnání

Ještě než se podíváme na samotný telefon, zastavíme se u krátkého srovnání dvou posledních vlajkových lodí společnosti Samsung (srovnávací tabulku s dalšími špičkovými modely jiných výrobců jsme si pro vás přichystali již dříve). Už samotný design novinky prošel obměnou, zatímco Galaxy S3 a S4 vsázely na zakulacené/vajíčkové provedení, Galaxy S5 už přeci jen více přiblížil modelové řadě Galaxy Note. Je to výhoda, nebo ne? Design telefonů společnosti Samsung byl a vždy bude diskutabilní záležitostí, konečný ortel je tak na vás. Co se ovšem hodně nepovedlo, je nárůst velikosti rámečků okolo displeje. Zatímco Samsung Galaxy S4 se pyšnil téměř minimálním nevyužitým prostorem, Galaxy S5 narostl a zvětšil se tak také rámeček, který je širší než u Galaxy S4 i Note 3. Proč? Je to každopádně škoda. Nás ale nezajímá pouze vzhled, zajímají nás hlavně změny, které proběhly uvnitř zařízení.

Samsung Galaxy S4 a Samsung Galaxy S5

Zatímco displej povyrostl z 4,99 palců na 5,1 palců, rozlišení FullHD zůstalo stejné. S jemností displeje to naštěstí nijak zásadně nehnulo, zato již s míněnou velikostí telefonu bohužel ano. U novinky je samozřejmě také lepší procesor a jeho takt, grafický akcelerátor Adreno povýšil na verzi 330. Zásadně se také vylepšil fotoaparát, a to nejenom díky vyššímu rozlišení, výsledné snímky jsou opravdu velmi povedené. Někdo také ocení možnost nahrávat videoklipy v rozlišení 3 840 × 2 160 pixelů, datová náročnost takovýchto klipů je ovšem velmi znatelná. Třešničkou na pomyslném dortu je pak certifikace odolnosti IP67. Najde se vůbec něco, co Galaxy S4 má a novinka ne? Ano, třeba některé pohybová (bezdotyková) gesta prozatím v novince nenajdete. A cena? Opravdu vysoká. Pokud byste potřebovali detailnější srovnání Galaxy S4 a S5, nebo pokud byste do srovnání chtěli zařadit také Galaxy S3, podívejte se na náš speciální srovnávací článek včetně podrobného videopohledu.

Samsung Galaxy S5 vs. Galaxy S4 – srovnání

Specifikace Samsung Galaxy S5 Samsung Galaxy S4
Rozměry 142,0 × 72,5 × 8,1 mm 136,6 × 69,8 × 7,9 mm
Hmotnost 145 gramů 130 gramů
Úhlopříčka displeje 5,1" 4,99"
Rozlišení displeje 1 920 × 1 080 px (432 ppi) 1 920 × 1 080 px (441 ppi)
Kapacita baterie 2 800 mAh 2 600 mAh
Procesor Qualcomm Snapdragon 801 Qualcomm Snapdragon 600
Takt procesoru 4 × 2,5 GHz 4 × 1,9 GHz
Grafický akcelerátor Adreno 330 Adreno 320
Paměť RAM 2 GB 2 GB
Fotoaparát 16 Mpx 13 Mpx
Přední fotoaparát 2 Mpx 2 Mpx
Videokamera 3 840 × 2 160 pixelů 1 920 × 1 080 pixelů
Odolné tělo ano (IP67) ne
Začátek prodeje duben 2014 duben 2013
Cena 18 500 Kč 12 000 Kč

Obsah základního balení

  • mobilní telefon Samsung Galaxy S5
  • baterie s kapacitou 2 800 mAh
  • cestovní nabíječka
  • datový kabel microUSB
  • špuntová sluchátka
  • stručná uživatelská příručka, záruční list
Obsah základního balení

Design a konstrukce: stejný a přece jiný

Samsung se se svou novinkou (jako obvykle) do žádných designových výstřelků nepouštěl, opět tu tedy před sebou máme poměrně velký kvádr se zaoblenými rohy. I tak se ale design oproti Galaxy S4 změnil, místo „vajíčkovitého“ provedení zde máme design, který se až nápadně podobá modelové řadě tabletofonů Galaxy Note. Jestli je to výhoda, nebo naopak, necháme na posouzení každého z vás, někteří design telefonu hodnotí jako nadčasový, pro zbytek se jedná už tak trochu o „ohranou písničku“. Subjektivně hodnotím design telefonu spíše jako nudný, například i takové HTC se poučilo a design svých nových vlajkových lodí (a nejenom těch) po několika letech obměnilo. Samsung ale stále spí. Design zařízení je věcí jednou, zpracování a použité materiály jsou však věcí další. Samsung opět vsadil na kompletně plastové provedení (a to včetně stříbrného pruhu táhnoucího se po obvodu telefonu), ruku v ruce s tímto faktem se nese také ne úplně pevná konstrukce. O tom ale až později.

Samsung Galaxy S5

Přibližně 70 % přední strany telefonu zabírá 5,1palcový displej, kdo by ale čekal zmenšení prostoru okolo displeje, je však bohužel na omylu. Loňská vlajková loď, model Galaxy S4, nabízí téměř zanedbatelný rámeček kolem displeje, oproti tomu novinka se v tomto ohledu vrátila o krok zpět. Pár desetin milimetru se může zdát jako zanedbatelný rozdíl, při přímém srovnání obou modelů je však rozdíl na první pohled viditelný a zatímco u Galaxy S4 působí displej táhnoucí se až ke krajům luxusním dojmem, u Galaxy „S5tky“ podobný pocit nemáte. Vynikne to zejména u bílé verze. Nad displejem naleznete kromě loga společnosti Samsung samozřejmě také mřížku sluchátka, ta je na rozdíl od S4 zapuštěná a není již chromová, opět malý detail, který trochu zamrzí. Po levé straně od loga, respektive mřížky sluchátka nalezneme notifikační LED diodu, která hned několika barvami upozorňuje na všechny zmeškané události. Průchody nezbytných senzorů (senzor okolního světla, senzor přiblížení) pak naleznete na pravé straně, opodál si své místo našla také sekundární kamera pro videohovory. Pod displejem si v poměrně velkém prostoru našlo své místo senzorové kontextové tlačítko a také šipka zpět, tlačítko domů je už klasicky hardwarové.

Detaily telefonu

To kromě přechodu na úvodní obrazovku skrývá také jednu z hlavních novinek této novinky – čtečku otisků prstů, o té si však povíme podrobněji v samostatném odstavci. Pokud se podíváme na přední plochu telefonu jako na celek, u tmavého barevného provedení telefonu poněkud překvapí rámeček v jiném (šedém) odstínu, který má možná opticky trochu rozbít větší plochu kolem displeje. Bílá verze zde nic takového nemá. Na té je navíc vidět, že je nově plocha kolem displeje lesklá, bez jakékoliv textury, kdežto u Galaxy S4 byla pod povrchem mírná struktura.

Podíváme se samozřejmě také na boky telefonů. Levá strana ve své vrchní části ukrývá pouze kolébkové tlačítko pro regulaci hlasitosti. Vzhledem k výšce zařízení je umístění tohoto tlačítka trochu nevhodné a pro jeho pohodlné ovládání se občasným podhmatům zařízení bohužel nevyhnete. Umístěním tlačítka o pár milimetrů níž by stupeň komfortnosti zcela jistě zvýšilo. Pravý bok telefonu ukrývá opět pouze jedno poměrně malé tlačítko, to umožní vypnutí/zapnutí telefonu, respektive displeje. Je ideálně umístěno a dobře se tiskne, zde Samsung chválíme. Na vrchní straně najdeme průzor infraportu, na opačném (pravém konci) vrchní strany pak najdeme vstup 3,5milimetrového jack konektoru. Nechybí ani sekundární mikrofon sloužící k eliminaci okolních ruchů například při hovoru. Na spodní straně nalezneme už jenom microUSB konektor ve verzi 3.0 skrytý pod plastovou záslepkou (proč to, k tomu se dostaneme), hned vedle se pak nachází primární mikrofon.

Samsung Galaxy S5 ze všech stran

Na závěr této části povídání si ještě dovolíme menší srovnání stisku hardwarových tlačítek. Zatímco Galaxy S4 měla ovládací tlačítka (regulace hlasitosti, vypnutí/zapnutí displeje a tlačítko pro návrat na domovskou obrazovku) s měkkým (přesto ale jistým) stiskem, tlačítka u Galaxy S5 vydávají po jejich zmáčknutí citelné cvaknutí. Jejich stisk je samozřejmě opět jistý, přesto je neustálé „cvakání“ (hlavně pak tlačítka pro návrat na úvodní obrazovku) velmi otravné. Chválit nebudeme ani plastovou krytku microUSB konektoru, ta totiž nemá jenom funkci ochránění vstupu, ale hlavně zamezení vniku kapaliny. Přibližně po týdnu užívání už však krytka nedoléhá tak přesně, jak by měla. Možná je to jenom pocit, možná krytka opravdu doléhá a těsní, přesto po pár cyklech nabíjení je její vůle dosti viditelná, což vzhledem k voděodolnosti telefonu nepůsobí zrovna příjemným a důvěryhodným dojmem.

Zadní kryt skrývá baterii a nezbytné sloty

Podíváme se také na zadní část telefonu. Té ve vrchní části dominuje čočka integrovaného fotoaparátu, ta je bohužel nad okolní povrch znatelně vystouplá. Nad samotnou čočku ještě o setinu milimetru vyčnívá plechové lemování, to však případným mikroškrábancům na povrchu čočce zřejmě nezabrání. Pod čočkou si v malé prohlubni našla své místo přisvětlovací LED dioda, není zde ovšem sama. Hned vedle ní totiž najdeme senzor pro měření tepové frekvence, to je mimochodem jedna z dalších novinek, kterou Galaxy S5 oproti svému předchůdci disponuje. Pod senzorem a LED diodou si pak své místo našlo opět logo společnosti, v levé spodní se nachází už jen hlasitý reproduktor. Ten oproti „S4ce“ upustil od zdobení, jedná se tedy pouze o nenápadný výdech. Na okamžik se zastavíme také u zpracování a vzhledu zadního krytu telefonu. Ten je totiž už od samého představení Galaxy S5 velmi diskutovaným tématem.

Další detaily smartphonu

Proč? Může za to děrované provedení zadního krytu, které až nápadně připomíná obyčejnou náplast. Zadní kryt je samozřejmě kompletně plastový a ohebný, nepřekvapí ani jeho miniaturní tloušťka. Námi testovaná tmavá barevná varianta má povrch měkčený (pro srovnání: bílé barevné provedení je klasický tvrdý plast). Povrch je samozřejmě matný a díky děrování na něm ani neuplývá tolik otisků prstů a mastnoty, jako je tomu běžné u většiny konkurenčních přístrojů. Do prohlubní se ale časem bude zachytávat špína a nečistoty. Kryt je samozřejmě snímatelný, na svém místě drží opravdu velice pevně, uchycen je rovnou 19 plastovými západkami. A držet pevně musí, protože kvůli voděodolnosti se pod něj k baterii nesmí dostat ani kapka vody. Pro jeho snazší sejmutí poslouží malý výřez, ten najdete na pravé vrchní straně, bez delších nehtů se ale v tomto případě neobejdete.

Pod zadním krytem pak nalezneme integrovanou baterii a slot na microSIM a microSD kartu. Vzhledem k provedení krytu nelze při držení telefonu očekávat pocit luxusu, potěší alespoň fakt, že vzhledem k jeho povrchové úpravě je nechtěné vyklouznutí telefonu z ruky téměř nemožné. Minimální tloušťka krytu s sebou nese ještě další neduh: už při mírném zmáčknutí na boky krytu se začnou ozývat nepříjemné, praskavé zvuky, které bychom od telefonu za 18 500 Kč opravdu neočekávali. Při zmáčknutí krytu uprostřed se navíc bez problému dostanete až na baterii, která pak v telefonu nepříjemně „nadskakuje“. Rozměry telefonu jsou 142 milimetru na výšku, 70,5 milimetru na šířku, tenký je přitom 8,1 milimetru. Oproti Galaxy S4 novinka trochu přibrala, hmotnost je ale stále ještě přijatelných 145 gramů.

Co říci závěrem? I když jsme dopředu věděli, že telefon bude kompletně plastový, očekávali jsme trochu lepší konstrukční zpracování, zklamala nás hlavně levně působící krytka microUSB konektoru a „hlasitá“ hardwarová tlačítka. Design telefonu je také dosti diskutabilním tématem, celkově je tedy hodnocení telefonu po designové stránce a konstrukčním zpracování spíše průměrné, vzhledem k cenové kategorii pak dokonce lehce podprůměrné. Konkurence v podobě Xperie Z2, HTC One (M8) je co se hodnotnosti těla a konstrukčního zpracování týče zcela někde jinde a za stejnou cenu dostanete nepoměrně luxusněji působící telefony. Plastovými materiály a stále stejným vzhledem si Samsung zkrátka nové zákazníky přitáhne jenom obtížně. Pochválit musíme ale voděodolnou a prachuvzdornou konstrukci, která je velmi užitečnou inovací, kterou stále většina výrobců ignoruje a je dobře, že se Samsung vydal po stopách Sony.

Baterie a výdrž: o krok zpět

Tak zprvu je nutné si opětovně připomenout, že Samsung Galaxy S5 je nejenom mobilní telefon, ale také multimediální centrum, od toho se pohled na celkovou výdrž musí také odvíjet. Integrovaná a uživatelsky vyměnitelná baterie nabídne kapacitu 2 800 mAh, což je mimochodem ještě o 200 mAh více, než v případě Galaxy S4. Zde ale dobré zprávy končí. Nebudeme chodit okolo horké kaše, výdrž telefonu příliš nepotěší a mezi vlajkovými loděmi se řadí k těm horším. Nejprve se zaměříme na výdrž při běžném používání, které zahrnuje několik uskutečněných hovorů, odeslání zhruba 20 SMS zpráv, celkově dvouhodinové připojení k internetu a vyfocení zhruba 15 fotografií. Když k tomu připočteme ještě občasnou kontrolu Google Map, tedy připojení GPS, dostaneme se zhruba na jednodenní výdrž. Řekněme si to konkrétněji: pokud telefon od nabíječky odpojíte zhruba mezi sedmou a osmou hodinou ranní je celkem vzácnost, pokud je telefon ještě kolem 22 hodiny zapnutý. Máme zde tedy klasický jednodenní smartphone, u kterého se ale musíte hlídat, abyste se s ním toho večera dožili. Výdrž je tak horší, než u Galaxy S4, který na tom byl celkem dobře.

Pod zadním krytem najdeme kromě baterie také slot na SIM a microSD kartu

Největším energetickým žroutem je jednoznačně GPS modul a displej, pro získání drahocenných procent navíc tak doporučujeme snížit jas displeje zhruba na 80 % a vypnout polohové služby. Za těchto podmínek se nemusíte bát, že by se telefon v průběhu večera vybil. Přesto ale nelze spoléhat na to, že by telefon vydržel byť jen do dopoledne následujícího dne, každodenní nabíjení je ve většině případů nutností. Ano, ve většině případů, Samsung si totiž připravil speciální Ultra úsporný režim. Po jeho aktivaci se displej promění v černobílý zobrazovač a aplikace se omezí pouze na ty základní. Tento mód zároveň po vypnutí displeje odpojí mobilní datové přenosy, automaticky pak deaktivuje Wi-Fi a Bluetooth, vypne notifikace a výrazně omezí výkon telefonu.

Úsporné režimy

Ptáte se proč byste tento režim měli aktivovat? Příklad z praxe: pokud vám zbývá 15 % kapacity baterie (a telefon by tedy za normálních okolností vydržel maximálně hodinu) a aktivujete Ultra úsporný režim, prodlouží se výdrž minimálně o několik dalších hodin. Tento speciální režim se hodí hlavně v případech, kdy vám zbývá pár procent baterie, ale přesto potřebujete být na příjmu co nejdéle a v praxi je to opravdu znát. Provedli jsme také standardizovaný test výdrže, kdy telefon streamoval za pomocí Wi-Fi FullHD video o rozlišení 1080p. V telefonu byla vložena SIM karta s přihlášením k síti 3G, aktualizace byly vypnuty a jas displeje byl nastaven na 50 %. Zvuk byl směřován do sluchátek, hlasitost byla nastavena též na 50 %. Video bylo přehráváno celkem 6 hodin a 34 minut, což je spíše průměrná hodnota. V tabulce níže si můžete všimnout, že konkurenti jsou na tom i v syntetickém testu lépe. Pochválit ale naopak musíme velmi rychlé nabíjení telefonu. Nabíjení z úplného vybití na 80 % trvá pouhou 1 hodinu a 11 minut, k úplnému nabití si vyčleňte 1 hodinu a 54 minut. Pro doplnění: poslední 3 % baterie se nabíjejí opravdu velmi dlouhou dobu, přibližně 15 minut, na 97 % kapacity baterie se tedy dostanete za zhruba 1 hodinu a 39 minut.

Telefon Stream videa (1080p) Kapacita baterie Operační systém
Samsung Galaxy S5 6:34 hod. 2 800 mAh Android 4.4 KitKat
HTC One (M8) 7:02 hod. 2 600 mAh Android 4.4 KitKat
Samsung Galaxy S4 8:16 hod. 2 600 mAh Android 4.2 Jelly Bean
Samsung Galaxy Note 3 8:29 hod. 3 200 mAh Android 4.3 Jelly Bean
Nokia Lumia 1520 8:47 hod. 3 400 mAh Windows Phone 8
LG G2 7:20 hod. 3 000 mAh Android 4.2 Jelly Bean

Nesmíme také zapomenout na doplňkové příslušenství, které se od startu prodeje Samsungu Galaxy S5 začne prodávat. Mezi ním nebude chybět například kryt pro bezdrátové nabíjení, pro tento případ jsou pod zadním krytem umístěny konektory. K dispozici bude také bezdrátová nabíječka, tu budete moci dokoupit samostatně, nebo v sadě společně se zadním krytem.

Zvuk: příjemný nadprůměr

Ani zvuková stránka telefonu neurazí, i když kvalit například HTC One (M8) nedosahuje. Hlasitý reproduktor je opravdu hlasitý, i když vzhledem k voděodolnému tělu je uvnitř krytý speciální membránou. Příchozí notifikace rozhodně nepřeslechnete, není dokonce ani nutné nastavovat zvuk na maximum. Reproduktor je opět naladěn hodně směrem do výšek a basy jsou tak trochu utlumeny.

Výdech hlasitého reproduktoru

Co se týče kvality výstupu do sluchátek, musíme opět Galaxy S5 pochválit. Přiložená sluchátka sice nejsou ničím výjimečná a jedná se tak o klasické špunty, přesto na tom nejsou s kvalitou hlasového výstupu vůbec zle. S vlastními sluchátky je zvuk opravdu perfektní. Skvělé je to také s hlasitostí, ani při vyšším stupni se zvuk nijak nedegraduje. Samsung Galaxy S5 by tedy měl bez problému uspokojí i náročnějšího posluchače.

Displej: perfektní podívaná

Úhlopříčka displeje u Samsung Galaxy S5 oproti Galaxy S4 mírně povyrostla, konkrétně ze 4,99 palců na 5,1 palce, změna je tedy spíše kosmetická. Displej se stejně jako předchůdce pyšní technologií Super AMOLED, černá je tedy v tomto případě opravdu černá a na své si přijdou také všichni fanoušci křiklavých a živých barev, to však lze v nastavení výrazně omezit. Rozlišení se zastavilo na hodnotě 1 920 × 1 080 pixelů, jedná se tedy o klasický FullHD zobrazovací panel. Výsledná jemnost klesla z 441 PPI v případě Galaxy S4 na 432 PPI, tento rozdíl však nemá lidské oko šanci rozpoznat, jedná se tedy o displej s perfektní ostrostí a jednotlivé pixely nejsou rozeznatelné ani při velmi detailním prozkoumávání, radost nezkazí ani fakt, že se Samsung drží PenTile matice.

Displej je opravdu špičkový

Skvělé jsou jak pozorovací úhly displeje, tak i celková čitelnost na přímém slunci, za to může především perfektní jas displeje. Výhodou displeje je rovněž možnost ovládání v rukavicích. Vyzdvihnout musíme také senzor jasu, který ve všech případech funguje spolehlivě a oproti Galaxy S4, který občas trpěl na nesprávné automatické nastavení jasu, jde tedy o posun kupředu. Opět ale musíme zmínit širší rámeček okolo displeje, oproti Galaxy „S4ce“ je tato změna viditelná již na první pohled, nebýt této malé kaňky na kráse, nemáme, co bychom novince vyčetli. O ochranu displeje se výborně stará krycí sklo Gorilla Glass ve třetí verzi, ani během dvoutýdenního intenzivního testování se na povrchu displeje neobjevil byť sebemenší škrábanec. Na závěr ještě doplníme, že v případě, že by pro vás barvy displeje nebyly tím pravým, snadno si můžete v nastavení zvolit jiné, citlivější, podání. I to však známe již z Galaxy S4, my pouze dodáváme, že tato vlastnost zůstala i u Galaxy S5.

Čtečka otisků prstů: jednou tak, podruhé…

Také Samsung se rozhodl integrovat do svého TOP modelu zajímavý zabezpečovací prvek, tedy čtečku otisků prstů. Má ji iPhone 5s, má ji HTC One Max, teď ji má i Galaxy S5. Samsung vsadil na stejné umístění jako například iPhone, senzor je tedy ukryt do tlačítka pro návrat na domovskou obrazovku (v řeči iPhonu do home buttonu), HTC One Max má čtečku poněkud nestandardně na zadní straně pod čočkou fotoaparátu. To jen pro připomenutí, zpět ale k Samsungu. Ten si pro nastavení čtečky přichystal samostatnou položku „Snímač prstů“ přímo v nastavení telefonu. Uložení otisku do paměti je poměrně snadné, krátký průvodce vás požádá o opakované přejetí bříškem prstu přes tlačítko, tento proces budete muset zopakovat celkem osmkrát – pro případ nerozpoznání otisku je nutné zadat heslo (ne ovšem číselné), kterým telefon v případě problémů odemknete. Vzhledem k obdélníkovému tvaru tlačítka a velké šířce telefonu je „registrace“ vašeho otisku trochu obtížnější. Je totiž nutné přejet přes senzor vertikálně (už od displejové části) a ne třeba bokem prstu, proto je ideálním stavem při registraci držet telefon v jedné ruce a pro nasnímání použít prst/y druhé ruky. Například takový iPhone 5s je vůči tomuto problému imunní, tlačítko je totiž kulaté a proto není s rozpoznáním prstu takový problém, navíc není nutné přes senzor přejíždět, prst stačí pouze přiložit.

Tlačítko pro návrat na úvodní plochu skrývá čtečku otisků prstů

Abychom to vysvětlili: samozřejmě se můžete pokusit zaregistrovat svůj otisk prstu také jeho boční stranou, následné rozpoznání je však dílem náhody – někdy takový pokus projde, někdy ne. Celkem do paměti můžete uložit až 3 vaše otisky různých prstů (nebo jiných lidí, kteří mají mít do telefonu přístup). Samotná registrace je, jak jsme již zmínili, poměrně rychlá. Horší je to ovšem s rozpoznáváním. Z 10 testovacích pokusů byly 4 pokusy neúspěšné, v některých testovacích případech se tento počet snížil například na 3 špatně rozpoznané a 7 správně rozpoznaných, jindy bylo nerozpoznaných otisků stejně, jako těch rozpoznaných. Musíte prostě dodržovat úhel natočení prstu v obou osách, jinak rozpoznání často selže. Nejlepších výsledků dosáhnete, pokud pro autorizaci použijete ukazováček druhé ruky, než kterou telefon držíte. U jedinců, kteří trpí na pocení dlaní/prstů je pak rozpoznání spíše sázkou do loterie. Celkově čtečku nemůžeme zhodnotit úplně kladně a v přímém porovnání se čtečkou z iPhonu Samsung dosti pokulhává. První nevýhodou je nutnost držet telefon při odemykání ve dvou rukách, aby bylo přejetí po čtečce dle regulí, druhou a mnohem zásadnější nevýhodou je poměrně špatné rozeznávání, tedy autorizace.

Samsung v nastavení zámku displeje čtečku otisků prstů hodnotí jako „střední až vysoké zabezpečení“, tedy stejně jako například zámek PINem. Nejlepší zabezpečení je podle Samsungu zámek displeje heslem. My musíme souhlasit, čtečka otisků prstů není 100% zabezpečením. Samsung umožňuje použít otisk prstu nejenom pro odemknutí displeje, ale také pro odemknutí vašeho Samsung účtu a privátního režimu, do budoucna se navíc počítá také s dalšími aplikacemi třetích stran. Samsung totiž uvolnil API, které budou moci vývojáři pro své aplikace využít (prvním takovým příkladem bude aplikace PayPal).

Rádi bychom napsali, že čtečka je v novém Samsungu přidanou hodnotou, která funguje špičkově a není s ní žádný problém, opak je ale pravdou. Pokud se naučíte dodržovat úhly, je rozpoznávání celkem spolehlivé, ne ale tak, jako u Applu. Častokrát ale odemykáte telefon ve spěchu, úhel nedodržíte a snímání tak probíhá na několikrát, a to zdržuje. Z důvodu testování jsme měli čtečku zhruba 3 dny zapnutou, po této době jsme tento styl zabezpečení vyměnili za praktičtější heslo. Pokud si ovšem zvyknete autorizovat se ukazováčkem, rozpoznání proběhne zhruba v 90 % případů správně hned napoprvé. Čtečka nás zkrátka zatím příliš nepřesvědčila a uvidíme, jestli se s nadcházejícími aktualizacemi dočkáme lepšího rozpoznávání, nebo je zkrátka chyba uvnitř (třeba méně kvalitního) snímače.

Senzor tepové frekvence

O čtečce otisků prstů jsme si vše podstatné již řekli, tento zabezpečovací prvek však není jediným senzorem, kterým novinka disponuje. Hodně diskutovaným prvkem je také senzor tepové frekvence, který je součástí tréninkové aplikace S Health. Ten se, jak již víme, nachází v prohlubni na zadní straně hned vedle přisvětlovací LED diody. Senzor tepové frekvence funguje díky infračervené diodě, ta spolehlivě prosvítí váš prst a společně se senzorem vyhodnotí výsledek. A jak tento senzor funguje v praxi? Jak kdy.

Senzor tepové frekvence a infračervená dioda

Samotný průvodce vás upozorní, že byste měli přiložit špičku prstu přímo na senzor a setrvat pár vteřin, po které měření probíhá, v klidu (a nejlépe i potichu), poté se automaticky sepne infračervená dioda, která se postará o zbytek. Právě ono přiložení prstu vám však bude ze začátku možná činit problém, je totiž poměrně obtížné trefit se tak, aby senzor pracoval správně a vaši tepovou frekvenci spolehlivě změřil. Prvních pár pokusů tedy zřejmě skončí neúspěchem, jakmile si ale zvyknete na umístění, které senzor rozezná, máte vyhráno. Tepová frekvence se pak následně zanese do grafů, tedy stejně jako vaše cvičební výsledky. Z nasbíraných dat pak vytvoří poměrně zajímavé statistiky. O účelovosti tohoto senzoru nemá příliš smysl hovořit, někteří uživatelé ho ocení, jiní ho ani nevyužijí, každopádně stejně jako u čtečky otisků prstů hodnotíme kladně alespoň iniciativu ze strany Samsungu nabídnout zákazníkům „něco navíc“.

Aplikace S Health

Pohybová gesta

Kromě senzorové výbavy se Samsung Galaxy S5 pyšní také poměrně rozsáhlou nabídkou gest, na druhou stranu hned na začátku zmíníme, že oproti Galaxy S4 je novinka o pár těchto vychytávek ochuzena. Ale pěkně popořadě. Začneme „bezdotykovým náhledem“, ten se totiž tak trochu schovává a najdeme ho v nastavení v samostatné položce. A o co vlastně jde? Bezdotykový náhled prakticky supluje nahlížení hrotem pera, to již důvěrně známe z modelové řady Galaxy Note. Když podržíte (v tomto případě) prst nad displejem a jste například v aplikaci Kalendář, zobrazí se náhledy informací, rozšířený text a v případě galerie například i zvětšené obrázky. Bezdotykový náhled funguje také v aplikaci videopřehrávače, zde se po přidržení prstu nad displejem zobrazí náhled dané scény případně uplynulý čas. Šikovné. Další nabídka pomocníků se pak slučuje ve speciální složce „Pohyby a gesta“ přímo v nastavení. Prvním pomocníkem je „Procházení bez dotyku“, to oceníte především v aplikacích jakými jsou například Galerie, webový prohlížeč nebo třeba hudba. Stačí pouze mávnout před displejem a senzor se postará o zbytek. V internetovém prohlížeči takto snadno posunete stránku, v galerii snadno projdete obrázky bez nutnosti se dotýkat obrazovky a v hudebním prohlížeči pak snadno přepnete právě přehrávanou skladbu.

Další vychytávkou je „Přímé volání“. Jistě tu situaci znáte, díváte se na vizitku určitého kontaktu, nebo vám přijde zpráva a vy chcete okamžitě reagovat – telefonicky. U Galaxy S5 stačí telefon přiložit k uchu a rovnou se hovor s daným kontaktem automaticky vytočí. Inteligentní upozornění pak oceníte v případech, kdy se po delší době vracíte k uspanému zařízení. Jemnou vibrací při zvedání vás rovnou upozorní, jestli máte na displeji očekávat nějakou zmeškanou událost. Perfektně funguje také inteligentní pauza, tu oceníte při sledování vašich oblíbených videoklipů. Telefon neustále detekuje, jestli se na displej díváte, pokud ne, automaticky přehrávané video pozastaví – to aby vám neuniklo nic důležitého. Dobře funguje také ztlumení zařízení při příchozím hovoru, telefon stačí otočit displejem dolů, nebo zakrýt displej celou dlaní – výběr je pouze a jen na vás.

Poslední (a námi velmi hojně využívanou) vychytávkou v nastavení je pak možnost vytvoření screenshotu pouhým přejetím hranou ruky po displeji (z jedné strany na druhou). Důležité je pouze po celou dobu udržet kontakt s displejem. Chytrý je rovněž pohotovostní režim, který kontroluje, zda se po uplynutí intervalu osvětlení displeje stále díváte na telefon, nebo ne. V prvním případě se displej ponechá rozsvícený, v opačném případě displej pohasne. O této kontrole vás telefon informuje ikonou „očka“ v notifikační liště. Jak si sami můžete všimnout ze screenshotů, některá gesta Samsung Galaxy S5 oproti S4 nenabízí. Jedním příkladem za všechny může být například posouvání stránky podle toho, kam váš zrak právě směřuje nebo rozsvícení displeje s notifikacemi máchnutím ruky nad zhasnutým displejem.

Odolnost: prach a voda nemají šanci, tedy snad

Jak už víme z úvodu naší recenze, Galaxy S5 se chlubí certifikací IP67. Co si ale pod touto zkratkou konkrétně představit? Číslovka 6 představuje kompletní prachuvzdornost, číslovka 7 pak naznačuje, že telefon bez problému vydrží metr pod hladinou vody po dobu až 30 minut. Pokud vám tedy telefon upadne do kaluže, nebo jej s sebou vezmete do bazénu, abyste vyfotili pár snímků, nic se mu nestane, stejně tak si ho s sebou můžete vzít na pláž a neřešit, jestli písek nenadělá nějaké škody. A jak vlastně Samsung vyřešil případné proniknutí kapaliny pod zadní kryt? Samozřejmě v první řadě maximálním utěsněním, na vnitřní straně zadního krytu se navíc nachází speciální membrána, jež případnou vodu, která by vnikla pod zadní kryt, nepustí do prostoru baterie, slotu pro SIM a microSD karty.

Vně zadního krytu je speciální membrána

Menší obavu máme z plastové krytky, o tom jsme již ale hovořili. Samsung Galaxy S5 však naštěstí po každém vyjmutí kabelu/sejmutí zadního krytu upozorní formou notifikační zprávy, abyste se přesvědčili o správném utěsnění, v opačném případě riskujete vniknutí kapaliny/prachu a tedy případné poškození přístroje. Odolnost vůči prachu a vodě ale rozhodně chválíme, u takto drahých telefonů by byla opravdu škoda, kdyby se trvale poškodil jen proto, že byl telefon na okamžik ponořen pod hladinu vody. Samsung se tak konečně poučil a po vzoru smartphonů od Sony, které se voděodolností a prachuvzdorností již nějaký ten čas pyšní, přidal příjemnou vlastnost navíc, která se bude hodit téměř všem.

Samsung upozorní na utěsnění zadního krytu a záslepky microUSB konektoru

Multimediální dovednosti

Samsung Galaxy S5 není pouhým telefonem, jedná se také o špičkové multimediální centrum, to potvrzují i nabízené funkce. Na okamžik přehlédneme fotoaparát a videokameru, o kterých si podrobně popovídáme v samostatné kapitole a rovnou se podíváme na zbytek. Začneme standardně přehrávačem, respektive přehrávači hudebních souborů. Samsung Galaxy S5 standardně nabídne jak základní hudební přehrávač, tak také Hudbu Play. Tyto dva přehrávače jsme srovnávali již několikrát, pro připomenutí si tedy alespoň zmíníme, že pro bezproblémovou synchronizaci a podrobné nastavení ekvalizéru je lepší Hudba Play, o trochu hezčí design, který zapadá do inovovaného TouchWiz prostředí, pak nabídne standardně předinstalovaná aplikace Hudba. Oba přehrávače si poradí se všemi možnými i nemožnými soubory, v tomto případě žádný rozdíl nehledejte.

Multimediální dovednosti

Zapomenout nesmíme ani na přehrávač videoklipů, ten si opět poradí se všemi oblíbenými formáty, včetně .avi, případně kontejnery .Xvid a .DivX. Problém nenastane ani v případě, že váš oblíbený film nebo seriál do telefonu nakopírujete včetně externích titulků (například ve formátu .srt), telefon je v případě shody automaticky detekuje a k videu přiřadí, problém nenastane ani s českou diakritikou. Jak jsme již několikrát zmínili, telefon má výkonu na rozdávání, proto je přehrávání videí klidně i ve FullHD rozlišení naprosto bezproblémové, bez větších problémů si Galaxy S5 poradí také s 4K rozlišením, zde jde všem znát o trochu pomalejší načítání při posouvání daného videa.

Pro prohlížení vašich obrázků a snímků poslouží standardní aplikace Galerie a nebo Fotky od Googlu, ty ocení především uživatelé, kteří si potrpí na synchronizaci mezi větším počtem zařízení. Aplikaci Fotky si nemusíme nijak zvláště přibližovat, na okamžik se ale zastavíme u možností nastavení aplikace Galerie přímo od Samsungu. Fotografie a snímky můžete snadno třídit podle času nebo alba, o mnoho zajímavější je však filtrovat fotografie podle obsahu, tedy například „Lidé“, „Dokumenty“ „Domácí mazlíčci“ atd. Takové třídění funguje poměrně přesně a spolehlivě, Galaxy S5 chybuje opravdu pouze výjimečně. V Samsungu Galaxy S5 sice žádné předinstalované hry nenajdete, není ovšem problém je dodatečně stáhnout z Google Play nebo ze Samsung obchodu, některé hry navíc dostanete zdarma v rámci bonusových aplikací, o tom ale až později. K dokonalé multimediální výbavě tedy chybí pouze FM rádio, jeho absence opravdu zamrzí, a to nejenom hudební fanoušky.

Smart Remote

V této části se také zmíníme o funkci Smart Remote, tedy o dálkovém ovladači. Ten funguje za pomoci infračervenému portu, ten je umístěn (jak už víme) na vrchní straně zařízení. Dálkový ovladač funguje stejně spolehlivě jako například u Galaxy S4 (mini), stačí tedy pouze zvolit daného výrobce TV/DVD/set-top boxu/Blu-ray přehrávače a následně provést autorizaci tím, že daný typ elektroniky zapnete/vypnete. Pokud se vše podaří, dostanete se do prostředí ovladače, ten pak již funguje dle zvyklostí a pohodlně zastoupí váš domácí ovladač elektroniky. Samozřejmě není problém změnit místnost a nebo přidat další ovládané zařízení, to vše už ale známe. Příjemné je, že po prvotní aktivaci dálkového ovladače se na uzamčené obrazovce objeví widget, díky kterému můžete právě dané zařízení ovládat, není tedy ani nutné vstupovat do nabídky a hledat aplikaci Smart Remote.

Hardware: špička mezi Androidy

Samsung Galaxy S5 se chlubí špičkovým čtyřjádrovým procesorem Snapdragon 801 s taktem 2,5 GHz, tomu sekundují 2 GB operační paměti RAM a grafický akcelerátor Adreno 330. Už z tohoto „papírového“ hlediska se jedná o špičku ve svém oboru, praxe pak tento fakt pouze potvrzuje. Integrovaná, respektive uživatelská paměť se zastavila na hodnotě 16 GB, z toho je po startu systému dostupných zhruba 12 GB. Není ovšem problém rozšířit paměť pomocí paměťových karet, a to až do výše 128 GB. Takto velkou kapacitu jsme bohužel pro účely testování neměli k dispozici, 64GB alternativa však fungovala bez jakýchkoliv problémů, proto není důvod Samsungu nevěřit. Takováto porce dat už by měla stačit i těm nejnáročnějším uživatelům, rozhodně se ale bude hodit. Například 40sekundový záznam UHD videa v paměti zabere zhruba 250 MB, pro nahrávání takto velkých videí je paměťová karta s vyšší kapacitou téměř nutností. Operační systém je samozřejmě Android, konkrétně v nejnovější verzi 4.4 KitKat.

Výsledky benchmark testů

Výkonnostně telefon dostačuje na jakékoliv úkony, a to včetně hraní těch nejnáročnějších 3D her na plné detaily. V rámci testování jsme vyzkoušeli herní tituly jako Asphalt 8: Airbone, Dead Tigger, sérii GTA atd., telefon samozřejmě neměl nejmenší problémy. Vše je v podání Galaxy S5 otázkou okamžiku, telefon má rozhodně výkonu na rozdávání. To dokazují také výsledky benchmark testů, které jsme si pro vás připravili. Vhodně zvolené animace a přechody telefon nijakým stylem nezdržují, stejně jako inovované a optimalizované prostředí TouchWiz, o kterém si povíme za okamžik.

Uživatelské prostředí: „Flat TouchWiz“

Samsung se zuby nehty drží své grafické nadstavby TouchWiz, bylo tedy jasné, že ani Galaxy S5 nebude žádnou výjimkou. Nadstavba TouchWiz nikdy netrhala rekordy, co se optimalizace týče, Galaxy S5 ovšem přichází s inovovanou verzí, která je na tom s rychlostí lépe. Samsung zvládl optimalizaci lépe než u předchozích telefonů, nesetkáte se v podstat záseky, ani zpomalením, prostředí je ale stále pomalejší než u konkurence. Vše by bylo v podstatě bez závažnějších problémů, Samsung ale má neduhy, a i to se ale počítá a je nutno zmínit, že Samsung je v porovnání s konkurencí jediný, koho takové neduhy trápí. Ano, občas se nám totiž stalo, že „zamrzl“ internetový prohlížeč, následně bylo nutné jej vypnout a znovu zapnout. Galerie se stále načítá pět vteřin v případě, že máte integrován i Facebook. To je hodnota, která není u nejvýkonnějšího telefonu přijatelná. Občas mají animace mírně horší snímkovou frekvenci a někdy si déle počkáte na multitasking. Až na tyto občasné zádrhele je ale optimalizace mnohem lepší, než tomu bylo dříve. Stále ale ne perfektní.

Optimalizace však není jedinou změnou, celkově prostředí TouchWiz prošlo značným redesignem. Jak už jsme v nadpise prozradili, celkově se prostředí stylizuje do flatového designu. Je to dobře, nebo ne? To necháme na vás, každopádně prostředí nově působí dospělejším dojmem a to ne jenom při porovnání s vlajkovou lodí od Samsungu pro minulý rok – s modelem Galaxy S4. Kromě dospělého vzezření potěší také lepší orientace, inovovaný TouchWiz se tedy rozhodně povedl, to ostatně můžete posoudit na přiložených screenshotech přímo z prostředí systému. Abychom pouze nechválili, jsou některé drobnosti, které předchozí verze TouchWiz zvládala a novinka je zatím stále neumí, je to ovšem otázkou času, než Samsung opět přispěchá s nějakou aktualizací, která (doufáme) prostředí posune ještě o trochu dále (a ne naopak).

Uživatelské prostředí

Dost ale teorie. Uzamčená obrazovka bohužel neumožňuje vložení doplňkových widgetů, jakož tomu je u jiných Androidů, vystačit si tak musíte s rychlým přístupem do aplikace Fotoaparát, stačí ho pouze „vytáhnout“ z pravého dolního rohu. Nastavit si můžete i samotnou animaci odemčení, na výběr máte hned z několika možností, od standardních kruhů počínaje až po zajímavý efekt vodových barev, kdy se pozadí zajímavě rozplyne a displej se odemkne. Po odemčení se dostanete na úvodní plochu, celkově jich můžete přidat maximálně 7, to by mělo dostačovat i těm nejnáročnějším uživatelům. 8. plocha je k dispozici také, ta je ale doplňková a umožňuje rychlý vstup do aplikace „Můj časopis“. Můj časopis funguje podobně jako třeba Flipboard, z vámi oblíbených témat si následně vytvoříte vlastní časopis (bohužel zatím pouze v anglickém jazyce). Do režimu editace úvodních obrazovek se snadno dostanete delším přidržením prstu na displeji, plochu pak můžete následně dovybavit rychlým zástupcem, widgetem či složkou. Samozřejmě můžete také změnit tapetu obrazovky, Samsung si pro tento účel připravil paletu několika zajímavých obrázků, jako tapetu ale samozřejmě můžete nastavit jakýkoliv jiný obrázek z Galerie nebo třeba i živou tapetu.

Uživatelské prostředí

V krátkosti se také podíváme na spodní lištu. Zde si můžete nastavit čtyři vámi nejpoužívanější aplikace, přičemž pátý, tedy poslední zástupce vás přesměruje rovnou do nabídky nainstalovaných aplikací. Klasika podle Samsungu, chtělo by se říci. Menu působí velmi přehledným dojmem, zmizelo rozdělení na aplikace a widgety (ty jsou tedy nově dostupné pouze v editačním módu na úvodních obrazovkách). Aplikace jsou rozloženy do matice 4 × 5 ikon, i v tomto ohledu novinka nevybočuje ze zažitých standardů. V podrobnějším nastavení, které je dostupné pod třemi tečkami v pravém horním rohu, pak naleznete možnost organizovat aplikace buď abecedně, nebo podle nejpoužívanějších aplikací. V podrobnějším nastavení toho samozřejmě naleznete více, jednoduše můžete aplikace odinstalovat, organizovat a také skrýt. Trochu zvláštností je fakt, že složky s aplikacemi jsou zařazeny až na poslední (volné) kartě, při snaze je přesunout na kartu mezi ostatní aplikace bohužel narazíte. Samsung se i v tomto snažil o co největší přehlednost, přesto nám tento krok přijde trochu zbytečný. Konečné rozhodnutí by přeci mělo být vždy na uživateli.

Uživatelské prostředí

Podíváme se samozřejmě také na notifikační lištu, s tou si Samsung opravdu vyhrál. Kromě informací o aktuálním čase a datu zde naleznete také posuvný jezdec pro nastavení intenzity jasu (samozřejmě včetně možnosti ponechat nastavení na okolních podmínkách), najdete zde také dvojici tlačítek, ty slouží pro rychlé připojení (k jiným zařízením) a také pro vyhledávání v rámci telefonu, respektive aplikací. Chybět samozřejmě nemohou ani rychlé přepínače, k dispozici jsou proto přepínače Wi-Fi, umístění, nastavení zvuku (zvuk, vibrace, zticha), otočení displeje, Bluetooth, datových přenosů atd. To ale samozřejmě není vše, další přepínače (celkem 22!) naleznete v samostatné kategorii, k té se dostanete buď přepínačem přímo v notifikační liště, nebo za podmínky, že lištu „stáhnete“ dolů dvěma prsty.

Uživatelské prostředí

Příchozí notifikace se na zamčené obrazovce zobrazují přehledně ve formě karet, na ty stačí kliknout a obyčejným posunem se pak dostanete přímo do jejich detailu. Pokud k tomu připočteme režim vibračního upozornění na zmeškané události nebo možnost přímo vytočit hovor při náhledu na danou událost/protokol, stává se používání nového Samsungu velmi návykovou záležitostí. Celkově musíme inovované prostředí TouchWiz pochválit, Samsung konečně vyslyšel prosby uživatelů a dal si záležet.

Režimy

Galaxy S5 se chlubí hned několika zajímavými režimy zobrazení, na ty se teď společně podrobně podíváme. Začneme režimem snadné domovské obrazovky, neopomeneme však ani na soukromý režim, režim určený pro vaše ratolesti, tísňový režim a režim blokování. Těmito všemi režimy totiž Samsung Galaxy S5 od základu disponuje.

Snadný režim

Začneme režimem snadného zobrazení. Ten po jeho aktivaci přemění úvodní obrazovku k nepoznání, zvětší se nejenom popisky, ale také samotné ikony a widgety. Po levé straně od úvodní obrazovky můžete jednoduše přidat oblíbené kontakty, po pravé straně pak naleznete zástupce k nejčastěji požívaným aplikacím, po vstupu do dalších aplikací se pak místo klasického menu zobrazí řádkovaný seznam. V něm můžete vyhledávat stejně snadno jako například v telefonním seznamu, po pravé straně se totiž nachází celá abeceda, postupným sjížděním se tedy rychle dostanete k té, kterou zrovna potřebujete.

Snadný režim

Soukromý režim

Pokud váš telefon využívá více lidí, případně k němu má přístup i někdo nepovolaný a vy chcete mít stoprocentní jistotu, že k určitým soborům se nikdo nedostane, skvěle poslouží soukromý režim. Ten po zabezpečení před zvídavýma očima umožní ukrýt cokoli ze správce souborů nebo například přímo z galerie, tento soubor se pak následně uloží pouze do vašeho privátního oddílu, který je zabezpečen například heslem (možností je samozřejmě více, jako zabezpečení můžete zvolit PIN, gesto, nebo třeba čtečku otisků prstů). Po označení daného souboru se zobrazí ikona zámečku, po vypnutí režimu soukromí, soubory jednoduše zmizí. Zobrazíte je pak následně opětovným spuštěním soukromého režimu, samozřejmě budete vyzváni k opětovné identifikaci vámi nastaveným zabezpečovacím prvkem (pouze při první aktivaci je nutné nastavit jako ochranu aplikace gesto) .

Soukromý režim

Dětský režim

Vzhledem k tomu, že děti začínají používat smartphony již od útlého věku, si připravil Galaxy S5 také speciální dětský režim. Na jeho základní obrazovce je přichystána pětice aplikací (fotoaparát, videopřehrávač, galerie, kreslení a diktafon), další můžete přidat ručně. Tento režim například neumožňuje nahlédnutí do notifikační lišty nebo přepnutí do standardního prostředí, k tomu všemu je zapotřebí zadat přístupový čtyřmístný PIN. Tím se dostanete jak do režimu editace (rodičovského režimu), stejně tak se přepnete do standardního zobrazení. Jako rodič můžete nejenom editovat přístupné aplikace, snadno také nastavíte denní limit, po který mají vaše ratolesti možnost si hrát.

Dětský režim

Pokud tento nastavený čas překročí, na displeji se zobrazí postava krokodýla, z této obrazovky pak už není jiného úniku než opětovným zadáním čtyřmístného PIN kódu. Pro starostlivé a pečující rodiče je zde také možnost kontroly, jaké aplikace či hry (i ty do seznamu dodatečně přidané) vaše dítě využívalo nejčastěji. Dětský režim funguje opravdu skvěle, co nepovolíte, to se dítěti spustit nepodaří. Blokovat můžete nejenom zobrazený obsah, zablokovat můžete například i funkci šipky zpět, tato možnost opět slouží pro bezpečnost, dítě se dostane pouze k aplikaci/hře, kterou mu sami předložíte. Pro úplnost dodáme, že dětský režim se skrývá pod nabídkou widgetu, před prvním spuštěním je nutné nainstalovat balík o velikosti zhruba 57 MB.

Tísňový režim

Pokud se ocitnete ve svízelné situaci, Samsung disponuje také tísňovým režimem. Po jeho aktivaci se displej automaticky změní na černobílý zobrazovač, stejně jako například při ultra úsporném režimu. Na obrazovce máte k dispozici několik nejdůležitějších zástupců, které by se vám v dané situaci mohli hodit. Nechybí zde tedy rychlý zástupce do aplikace Baterka, Tísňový alarm (ano, jedná se o opravdový zvukový alarm), snadno také můžete sdílet svoji polohu pomocí SMS. K dispozici je také aplikace Telefon a Internet, dodatečně můžete přidat také aplikaci Mapy a nebo ChatON.

Tísňový režim a bezpečnostní nastavení

Zajímavostí je pak přímé zobrazení momentální kapacity baterie a také maximální předpokládaná výdrž. Přímo na spodní části obrazovky pak naleznete přímou volbu pro vytočení tísňové linky. K tísňovému režimu se váže také možnost bezpečností pomoci, díky tomu můžete nastavit až 4 kontakty, na které se v případě problémů pošle zpráva s prosbou o pomoc včetně vaší přesné polohy.

Režim blokování

Poslední režim, který si v krátkosti představíme je režim blokování. Ten funguje prakticky stejně, jako režim „Nerušit“ u telefonů s operačním systémem iOS. Režim blokování umožní vypnout upozorňování pro vybrané funkce, když jsou tedy například blokovány příchozí hovory, obdržíte upozornění pouze od kontaktů, které máte v nastavení povolené (samozřejmě nemusíte nastavovat žádné povolené kontakty). Může se jednat o oblíbené nebo vlastní kontakty, zbytek má prostě smůlu. Nastavit si můžete také čas, od kdy do kdy nechcete být rušeni, případně můžete ponechat aktivní možnost „vždy“ a režim vypnout až podle vašeho přání. Blokování dále funguje i pro aplikace, jako je budík a časovač, můžete ji ale nechat aktivní jen pro výše zmíněné příchozí hovory, nebo seznam zakázaných funkcí kombinovat dle libosti.

Režim blokování

Ovládání jednou rukou a Multidisplej

Podíváme se také na možnost jednoručního ovládání. Displej Galaxy S5 je už dosti velký, proto si Samsung připravil speciální režim, díky kterému se vám bude displej lépe ovládat jednou rukou. Displej se zkrátka zmenší a přichytí se buď na levou, nebo naopak na pravou stranu. I když se displej „zmenší“, samozřejmě máte stále dostupné celé uživatelské prostředí, na tom se nic nemění. Aby bylo ovládání co možná nejpohodlnější, tlačítka pod displejem se softwarově „teleportují“ rovnou pod daný výřez displeje. Mimo těchto tlačítek tu také naleznete přepínače hlasitosti. Samsung samozřejmě využil i prostor nad výřezem, zde najdete tlačítka, která po jejich aktivaci zobrazí daný obsah na boku výřezu – zobrazit si můžete nechat jak oblíbené kontakty, tak i navolené oblíbené aplikace. Vše je zkrátka hezky po ruce a ovládání je najednou mnohem pohodlnější. Na druhou stranu tento režim pro některé může postrádat smysl, Galaxy S5 si budou pořizovat hlavně uživatelé, kteří velký displej vyžadují, samozřejmě jde ale o příjemný bonus navíc.

Ovládání jednou rukou

Ani u Samsungu Galaxy S5 nechybí možnost Multidispleje. Oč jde, asi nemusíme vysvětlovat, přesto pro zopakování: z nabídky si vyberete dvě aplikace, ty se následně zobrazí nad sebou (případně vedle sebe, záleží na stylu držení) a můžete je používat zároveň. Klasický příklad: píšete SMS zprávu a potřebujete se podívat do kalendáře. Místo využití multitaskingu stačí z rychlých přepínačů vybrat možnost multidispleje a nechat si zobrazit jak aplikaci pro SMS zprávy, tak také kalendář. Možností jak tuto funkcionalitu využít je samozřejmě mnoho. Pro úplnost dodáme, že pokud jedna z aplikací multidispleje vyžaduje zobrazení klávesnice (tedy například již připomínaný editor SMS/MMS zpráv), ukáže se ve své standardní velikosti, neomezuje se tedy pouze na tu část displeje, kde je aplikace otevřená. Vyhrát si můžete také se zobrazením, není tedy problém mít jednu ze zobrazených aplikaci větší než tu druhou.

Multidisplej

Nastavení

Ptáte se, od kdy se nastavení stalo součástí našich recenzí? Od doby, co se nám do rukou dostal nový Samsung Galaxy S5. Ten totiž defaultně menu převlékl do seznamu kruhových zástupců, to nás při prvním setkání s telefonem tak trochu zaskočilo. A ne zrovna příjemně. Hned na úvod tohoto seznamu máte k dispozici 12 zástupců rychlého nastavení, zde si můžete zvolit nejčastěji navštěvované položky nastavení, dále se už podle kategorií nachází jednotlivý zástupci.

Různé možnosti zobrazení nastavení telefonu

V tomto rozložení působí nastavení opravdu hektickým dojmem, na které jsme si za celou dobu testování nebyli schopni zvyknout, Samsung navíc z nepochopitelných důvodů přidal do nastavení až zbytečné množství zástupců, což celkové vyhledávání ještě více komplikuje. Asi proto také přímo do nastavení implementoval lupu, která se alespoň trochu snaží při hledání pomoci. Pokud by vám však rozložení nastavení od výrobce nevyhovovalo, není problém přepnout si ho do standardního rozložení „seznamu“, nebo „karty“, přesto je ale podle našeho názoru nastavení až příliš moc podrobné, někteří zástupci mohli být bez problému sloučeni v jeden přehlednější celek.

Fotoaparát: „zahoďte své digitály“

O fotoaparátu v Samsungu Galaxy S5 jsme si toho řekli už mnoho, krátce po představení jsme vám přinesli snímky, které porovnávaly fotoaparáty tabletofonu Galaxy Note 3 a právě novinky Galaxy S5, před pár dny jsme si pro vás navíc přichystali velkou fotogalerii snímků z různých prostředí a v různých režimech. Opakování je ale matkou modrosti, proto si důležité informace ještě jednou zopakujeme. Začneme samotným prostředím aplikace Fotoaparát. Už samotné prostředí musíme pochválit, je totiž skvěle přehledné a zde se iniciativa Samsungu opět projevila jako velmi vhodná. Většinu důležitých přepínačů (HDR režim, selektivní fokus, přepínač fotoaparátů, fotografické režimy a spoušť fotoaparátu, případně videokamery) totiž naleznete přímo na úvodní obrazovce, není tedy nutné se kamkoliv dále přepínat. Podrobnější nastavení pak samozřejmě naleznete až po vstupu do podrobného nastavení, to se klasicky skrývá pod ozubeným kolečkem.

Čočka 16Mpx fotoaparátu a přisvětlovací LED dioda

Zde si můžete nastavit velikost snímané fotografie (na výběr máte mezi 16 Mpx v režimu 16:9, 12 Mpx v režimu 4:3, 9 Mpx v režimu 1:1, 8 Mpx v režimu 4:3 a konečně také 6 Mpx v režimu 16:9, u předního fotoaparátu pak 2 Mpx v režimu 16:9, 1,6 Mpx v režimu 4:3, 1 Mpx v režimu 1:1 a 0,3 Mpx v režimu 4:3), zapnout/vypnout můžete také sériové snímání a stabilizátor obrazu, ten funguje poměrně spolehlivě. Nechybí ani funkce jako rozpoznání obličeje, vyfocení snímku „klepnutím“ na displej a samozřejmě si také můžete pohrát s nastavením ISO a s různými efekty. Samozřejmostí je už pak samospoušť (2, 5 nebo 10 vteřin) a aktivace přisvětlovací LED diody. Další nastavení se týká videokamery, zde můžete nastavit rozlišení (vybrat si můžete mezi UHD, FullHD, HD a VGA), nastavit můžete také různé režimy videokamery (pro MMS, pomalý pohyb, rychlý pohyb nebo hladký pohyb). Nechybí dokonce ani možnost zesílení nahrávaného zvuku. Prostředí fotoaparátu tedy musíme celkově zhodnotit jako velmi povedené, ke všemu důležitému se dostanete během okamžiku.

Prostředí aplikace Fotoaparát

V krátkosti si také představíme nabízené režimy fotoaparátu. Základní automatický režim si s většinou scén poradí bez jakýchkoliv problémů, výjimku tvoří snad jen protisvětlo, se kterým Samsung Galaxy S5 občas trochu „válčí“. Nechybí režim „překrásná tvář“, ten ocení především ti z vás, kteří často a rádi pořizují „selfie“ předním fotoaparátem. Díky tomuto režimu snadno docílíte sjednocení pleti, vybrat si můžete rovnou z pěti stupňů, respektive intenzit „oprav“. Tento režim funguje poměrně dobře, s ubývajícím světlem je však obličej díky opravám tak trochu zdeformovaný. Režim jde samozřejmě použít i pro zadní fotoaparát, zde už jsou výsledky o poznání lepší a větších deformací se již nedočkáte. Dále mezi režimy najdeme klasické panorama, zajímavostí je pak režim „zvuk a foto“, díky němu snadno k pořízené fotografii přidáte mluvený komentář, který daný snímek ještě dotvoří.

Prostředí aplikace Fotoaparát

Velmi zajímavý je také režim virtuální prohlídky, díky tomu si snadno vytvoříte „animaci“ například vašeho domu. Pokud vás někdy trápilo, že fotíte skupinu lidí, ale sami na fotce nejste, zalíbí se vám režim obojího snímání, v tomto režimu se využije také přední fotoaparát, který pořídí snímek vaší osoby a následně ho do výsledného snímku ze zadního fotoaparátu přidá. Vybrat si můžete rovnou z několika grafických schémat, jakým stylem bude „vaše maličkost“ do snímku vložena. Další speciální režimy si můžete stáhnout přímo z aplikace Fotoaparát, přesměrováni poté budete do obchodu Samsung. Doplňkově tedy můžete stáhnout režim „animated photo“, „sound & shot“, „sport shot“ a také „surround shot“. Kdyby tedy nebylo chybějící dvoupolohové spouště, neměli bychom telefonu po stránce ovládání a nabízených možností co vytknout, takto si bohužel budete muset vystačit s virtuální spouští, případně vsadit na tlačítko pro regulaci hlasitosti, i to lze totiž použít jako spoušť fotoaparátu. Vzhledem k umístění tlačítka je však tento styl pořizování snímků dosti nepohodlný.

Ukázkové snímky

Všechny fotografie jsme pořizovali v plném rozlišení 16 Mpx, konkrétní rozlišení je přesně 5 312 × 2 988 pixelů. Všechny fotografie byly pořizovány na automatický režim, na ten je, jak jsme již zmínili, v 99 % případů spolehnutí. Je vidět, že Samsung nenasadil nijak drastický post-processing, výsledné snímky běžně dosahují velikosti okolo 4,5 až 5 MB. Fotografie se selektivním fokusem, které po vyfocení snímku „dovolí“ přeostřit, pak v paměti zabírají zhruba 20 MB. Dost ale teorie, pojďme se podívat, jak si Samsung Galaxy S5 vedl v akci.

Snímky za jasného dne, automatický režim

Se snímky za jasného slunného dne nemá Galaxy S5 sebemenší problém. Pochválit musíme věrné barevné podání a ostrost po celé ploše snímku, nepozorujeme ani šum a ani deformace. Skvělá je rovněž samotná rychlost pořizování snímků. Problémy ale přeci jenom Samsung Galaxy S5 má, tak například protisvětlo, takové snímky Samsung občas neodhadne hned napoprvé správně a celý snímek je rázem nepoužitelný. Celkově jsou ale výsledky integrovaného fotoaparátu ještě o řád výše než u modelu Galaxy S4, který měl občas s reálným podáním barev za všech okolností trochu problém.

S ubývajícím světlem kvalita fotografií klesá, ale ještě za šera jde pořídit poměrně ostré snímky s minimem šumu, večer (případně při umělém osvětlení v interiéru) je kvalita opět ještě o řád nižší. Začne se projevovat šum a neostrosti po celé ploše snímků, vyzdvihnout ale musíme výkon přisvětlovací LED diody. Ta pohodlně osvítí menší místnost, při focení detailů nemá problém správně rozpoznat scénu a tedy zaostřit.

Exteriér, bez blesku

Podíváme se také na ukázkové snímky v režimu selektivní fokus. Díky tomuto režimu můžete po vyfocení snímku snadno dodatečně změnit hloubku ostrosti, fotografovaný předmět však nesmí být dále než 50 cm. Funkce je tedy určena pro focení blízkých předmětů s pozadím, selektivní fokus následně „vytáhne“ buď blízký předmět, nebo pozadí, přičemž nezaostřenou část pro zajímavější efekt ještě více rozmaže. Hloubku ostrosti změníte přímo v galerii, tuto změnu můžete provést kdykoliv později, snímky se selektivním fokusem poznáte podle speciálního symbolu u dané fotky. Jak jsme již zmínili, takto pořízené fotografie dosahují velikosti v průměru 20 MB.

Selektivní fokus

Makro snímky jsou chloubou této novinky. Bezproblémové zaostření probíhá už zhruba od 8 centimetrů, samotné zaostření je dílem okamžiku. Snímky jsou jasné a ostré, při focení zeleně krásně vynikne focený objekt, přičemž pozadí nenápadně ustoupí. Makro fotografie zvládá Galaxy S5 na jedničku.

Makro snímky

Jak tedy zhodnotit fotoaparát v Galaxy S5 jako celek? Snímky za jasného dne jsou špičkové a s klidným svědomím nahradí váš digitální fotoaparát, pro zachycení různých oslav nebo dovolených je zkrátka ideálním pomocníkem. S ubývajícím světlem sice kvalita klesá, Samsung se ale stále snaží udržet co možná nejmenší šum, za což jej chválíme. Líbí se nám také selektivní fokus, díky kterému můžete snadno přeostřit již pořízený snímek, skvěle zvládá rovněž makro fotografie. Celkově tedy hodnotíme výsledné fotografie už teď velmi kladně, lze navíc očekávat, že s nadcházejícími softwarovými aktualizacemi by se kvalita snímků mohla ještě více zlepšit.

Ukázkové panorama

Videokamera: UHD, FullHD nebo HD?

Samsung Galaxy S5 se chlubí nejenom špičkovým fotoaparátem, ale také videokamerou, která umí pořizovat videoklipy o maximálním rozlišení UHD, tedy 3 840 × 2 160 pixelů se snímkovací frekvencí 29 snímků za vteřinu. U videoklipů s takto vysokým rozlišením asi málokoho překvapí výsledná velikost, přibližně 45sekundový záběr z paměti „ukousne“ zhruba 280 MB, a to už je opravdu dost. Pro doplnění: během nahrávání videoklipů v rozlišení UHD nefunguje HDR režim, videoefekty a při nahrávání nemůžete pořizovat snímky. Velká skupina uživatelů možná více ocení možnost nahrávat videoklipy ve standardním a méně datově náročném FullHD rozlišení, tedy klasických 1 920 × 1 080 pixelů, v tomto rozlišení si můžete vybrat mezi režimy 30 nebo 60 fps. Pokud se spokojíte s nahrávkami v HD rozlišení, tedy 720p, můžete dokonce využít slow-motion režimu při až 120 snímcích za vteřinu.

Výsledná kvalita je ucházející, opět ale platí stejná situace jako u fotografií, tedy čím více světla, tím lepší výsledek. Kvalitu koneckonců můžete posoudit sami na následujících příkladech. Na závěr se ještě zastavíme u předního fotoaparátu/videokamery, tou můžete snímat až do rozlišení 2 Mpx (1 920 × 1 080 pixelů), videa lze nahrávat až do rozlišení FullHD. Kvalita je však vhodná spíše pro prohlížení na displeji, jako příloha e-mailu/MMS, popřípadě pro sdílení na některou ze sociálních sítí.

Samsung Galaxy S5 (testovací video) – exteriér, 2160p

Samsung Galaxy S5 (testovací video) – exteriér, 2160p

Samsung Galaxy S5 (testovací video) – exeriér, noc, 1080p

Telefonní funkce

I když se jedná už tak trochu o ohranou písničku, základem každého telefonu/smartphonu/tabletofonu by měly být kvalitní a bezproblémové telefonní funkce, Galaxy S5 tuto charakteristiku naplňuje dokonale. Aplikace Telefon zastřešuje kromě nezbytného číselníku (pomocí kterého můžete vyhledávat pomocí postupného zadávání, použít ho ale můžete také pro vytočení rychlé volby) také podrobné protokoly hovorů a SMS, ty můžete snadno třídit podle několika skupin (všechny protokoly, všechny hovory, zmeškané hovory, odchozí hovory, přijaté hovory, odmítnuté hovory, přijaté a odeslané SMS). Záložka oblíbené pak seskupuje vámi často kontaktované osoby, z tohoto seznamu můžete samozřejmě kohokoli vymazat, případně dodatečně přidat.

Telefonní funkce

Záložka kontakty už pak jen slučuje všechny vaše kontakty uložené na SIM kartě, případně v cloudu. Vizitka kontaktu je opravdu velice podrobná, samozřejmostí je synchronizace s Facebookem, Google+ účtem nebo třeba WhatsAppem, Viberem a ChatON. Díky špičkové provázanosti se mohou doplňkové informace doplnit právě z některé sociální sítě, která k danému kontaktu, respektive telefonnímu číslu, pasuje. Skvěle funguje také možnost skenování vizitek, k této možnosti se dostanete pomocí kontextové nabídky přímo v záložce kontaktů.

Vytvářet můžete také skupiny, Samsung si jich pro vás do začátku přichystal hned několik na ukázku (spolupracovníci, rodina, přátelé), zobrazují se zde také nouzové kontakty, které se právě váží k bezpečnostnímu režimu, tedy k případu vaší nouze. Názvy skupin můžete snadno editovat, nebo některé z přednastavených úplně vymazat. O funkci přímého volání jsme již mluvili, nemluvili jsme ovšem o zobrazených informacích při vytáčení hovoru. Jakmile totiž kontaktujete telefonní číslo, vyskočí vám také notifikační zpráva o tom, kdy jste s daným kontaktem komunikovali naposledy a o jaký typ spojení se jednalo. Kvalita samotného hovoru je na skvělé úrovni, ani v hlučnějším prostředí nebudete mít výrazný problém, a to především díky odhlučňujícímu mikrofonu.

Zprávy a e-mail

Samsung se i ve verzi 4.4 KitKat stále drží svého standardního editoru pro vytváření SMS/MMS zpráv, ten funguje dle očekávání. Přímo z editoru je možné přidat jak smajlíky, tak i přílohu (obrázek, video, zvuk, poznámka, moje poloha, vizitka), v tu ránu se může stát z klasické SMS zprávy MMS zpráva, záleží samozřejmě na daném typu přílohy. Není ovšem problém nastavit jako defaultní editor SMS/MMS zpráv aplikaci Hangouts, ta slučuje mimo SMS/MMS komunikace také Google chat a videohovory. Výběr je jako vždy pouze a jen na vás, aplikace Hangouts prošla za svoji historii již mnohými aktualizacemi, které její používání značně vylepšily a zpříjemnily.

Zprávy a e-mail

E-mailovou komunikaci obstará hned dvojice aplikací, standardní E-mail a aplikace Gmail. Obě aplikace není nutné podrobně popisovat, vše funguje stejně jako u ostatních telefonů s operačním systémem Android, ve standardní aplikaci si tedy nastavíte jakýkoliv jiný e-mailový účet (například i Exchange s notifikacemi v reálném čase), než je Gmail. Psát je možné na QWERTZ nebo na alfanumerické klávesnici, záleží tedy čistě jenom na vás, funguje také zadávání textu postupným tahem po displeji. Samotné psaní pak zpříjemňuje podrobně nastavitelná vibrační odezva, rozestupy mezi jednotlivými písemky jsou dostatečné a potěší také fakt, že číselná řada je dostupná na vrchu klávesnice, tedy bez nutnosti se přepínat do podrobnějšího nastavení.

Organizační funkce

Samsung Galaxy S5 skvěle poslouží i jako organizátor, nabídne totiž vše důležité. Začneme kalendářem S Plánovač, který funguje a vypadá téměř jako klasický kalendář od Androidu. Přibližně 55 % prostoru displeje zabírají okénka s dny, zbytek prostoru využijete pro náhled určité události, případně událostí, které máte naplánovány na daný den. Aktuální datum je zvýrazněno modrým kroužkem, což zpříjemní orientaci. Kalendář je možné zobrazit v ročním, měsíčním, týdenním a denním náhledu. Z dalších organizačních funkcí vyjmenujeme stopky, časovač a budík. Právě u budíku upozorníme na fakt, že není nutné nastavovat hlasitost na maximum, naše první probuzení Galaxy S5 s nastavenou hlasitostí na maximum nebylo zrovna dvakrát příjemné, nehledě na fakt, že probudil i spící obyvatele vedlejších místností.

Organizační funkce

Mezi organizačními funkcemi samozřejmě nechybí ani kalkulačka, ta se tentokrát nedá „vytáhnout“ z pravé strany na levou pro zobrazení podrobnějších funkcí, ty se zobrazí až po přetočení zařízení do horizontální podoby. Předinstalované poznámky jsou velmi jednoduché, k zadanému textu však můžete přidat také fotografie/obrázky nebo i mluvený komentář, pro lepší synchronizaci však doporučujeme povedené poznámky Google Keep, díky těm můžete vaše poznámky snadno synchronizovat také s vaším stolním počítačem.

Poslední aplikací, která by se svým účelem dala zařadit mezi organizační funkce je diktafon, ten produkuje nahrávky ve formátu .m4a, kvalita nahrávaného zvuk patří mezi to nejlepší, co jsme za poslední dobu mezi telefony s Androidem slyšeli. Vybrat si navíc můžete speciální režim konverzace, ten do hry zapojí dvojici mikrofonů (na vrchní a spodní části zařízení), kvalita takové nahrávky je pak mnohem lepší, než za účasti pouze jednoho z mikrofonů.

Bonusové aplikace

Samsung nezahálel, ani co se bonusových aplikací týče, celková hodnota těchto aplikací je závratných 16 000 Kč, přesto nic není tak „žhavé“ jak to vypadá. Proč? Většina aplikací je časově omezená, jedná se tedy o klasické předplatné. Samsung si pro prezentaci bonusových aplikací připravil samostatnou stránku, my si je ale ještě jednou podrobně představíme a jejich celkovou hodnotu ještě jednou sečteme. Pouze pro kontrolu, samozřejmě.

Seznam bonusových a doplňkových aplikací

  • Reflex: půlroční předplatné elektronické verze společenského týdeníku, celková hodnota: 798 Kč
  • Blesk: roční předplatné elektronické verze deníku Blesk, celková hodnota zhruba 2 720 Kč
  • Sport: roční předplatné elektronické verze deníku Sport, celková hodnota zhruba 3 020 Kč
  • LinkedIn: přístup ke službě LinkedIn Premium – Business na 3 měsíce, celková hodnota zhruba 1 500 Kč
  • Endomondo: 12 měsíční Premium účet, celková hodnota zhruba 600 Kč
  • Bitcasa: 3 měsíce bezplatného úložného prostoru Bitcasa o velikosti 1 TB, celková hodnota zhruba 600 Kč
  • Blurb: v rámci aplikace Fotopříběh můžete využít slevu ve výši 100 Kč
  • Cut the Rope 2: kredit do hry v hodnotě 200 Kč
  • EasilyDo Pro: bezplatný nákup aplikace v hodnotě 100 Kč
  • Flick Dat:nákup aplikace v hodnotě 40 Kč
  • Lark: 12měsíční předplatné prémiové služby Lark v hodnotě zhruba 710 Kč
  • Skimble: 6měsíční členství v prémiové službě Pro+ v hodnotě zhruba 830 Kč
  • Bloomberg Businessweek +: 1 rok zdarma v hodnotě zhruba 600 Kč
  • Box: 50GB úložiště zdarma na 6 měsíců v hodnotě zhruba 360 Kč
  • Dropbox: 50GB úložiště zdarma po dobu 2 let (Samsung neuvádí hodnotu)
  • Evernote: bezplatná prémiová služba na 3 měsíce v hodnotě zhruba 300 Kč
  • Map My Fitness: bezplatná prémiová služba na 6 měsíců v hodnotě zhruba 720 Kč
  • RunKeeper: bezplatná prémiová služba na 1 rok v hodnotě zhruba 400 Kč
  • Wall Street Journal: bezplatné 6měsíční předplatné Wall Street Journal v hodnotě zhruba 2 730 Kč
  • Prima: díky aplikaci Prima máte k dispozici kompletní online archiv kanálů FTV Prima ve vašem přístroji, mimo to je k dispozici i kompletní program všech 4 stanic a také novinky z fotbalové UEFA Ligy mistrů
Bonusové aplikace naleznete pod widgetem GALAXY Gifts

Samsung tedy opravdu nelhal, výsledná částka se zastavila zhruba na 16 400 Kč (samozřejmě s přihlédnutím na aktuální kurz dolaru/eura vůči koruně), a to jsme do celkové částky nezapočítali 2roční úložiště na Dropboxu. I když jde pouze o aplikace s omezenou platností, jedná se jistě o zajímavý bonus. Pro zákazníka působí nabídka bonusových aplikací velmi pozitivně a vývojáři aplikací, respektive vydavatelé, se díky dosazení do vlajkové lodi společnosti Samsung ještě více zviditelní. Pro úplnost doplníme, že všechny aplikace ke stažení naleznete přehledně pod widgetem „GALAXY Gifts“.

S Health: cvičím, cvičíš, cvičíme

Aplikaci S Health jsme nakousli, už když jsme mluvili o senzoru tepové frekvence, teď se však na aplikaci podíváme trochu detailněji. S Health je v podstatě tréninková aplikace, která se postará o důsledný monitoring vaší pohybové aktivity. Před prvním spuštěním je nutné zadat některé vaše údaje, tedy výšku, váhu, datum narození a také náročnost denní aktivity, ke které vás pak aplikace bude následně „nutit.“ Pokud zahájíte cvičení, funguje i hlasová syntéza, ta vám radí, jestli máte dané tempo udržovat, nebo například zrychlit/zpomalit.

S Health

Trasa se navíc zaznamenává do aplikace Google Maps pro pozdější vyhodnocení. Po ukončení chůze či běhu se můžete podívat na detailní statistiku, ta zahrnuje průměrné tempo, barevně znázorněnou rychlost pohybu, spálené kalorie a obrázky, které jste cestou pořídili. Aby bylo sportování příjemnější, můžete si nechat zahrát vaše oblíbení skladby přímo do sluchátek. Aplikace S Health jde tedy přímo proti aplikacím ve stylu Endomondo, tu navíc dostanete v rámci bonusových aplikací na rok zdarma (samozřejmě v Premium verzi). K aplikaci S Health jde připojit i doplňkové příslušenství ve formě náramku Gear Fit, hodinek Gear a Gear 2 a také pásové monitory srdečního tepu (Heart Rate Monitor nebo Timex Flex Tech Digital). Nové podporované příslušenství by se mělo objevit později formou další aktualizace aplikace.

Konektivita a internet

Galaxy S5 je špičkový také co se týče konektivity, ta totiž zahrnuje vše, co si jenom dokážete představit. Standardem je Wi-Fi (a/b/g/n/ac), zde musíme Samsung pochválit za skvělou citlivost. Tam, kde ostatní zařízení ztrácí dech a připojení je spíše otázkou dobrého rozpoložení, Samsung si signál stále pevně drží. Nechybí samozřejmě ani podpora Wi-Fi Direct. Opomenout nesmíme ani HSPA: 42 / 5,76 Mb/s a Bluetooth ve verzi 4.0, u špičkového modelu samozřejmě nemůže chybět NFC (to je přímou součástí baterie) a LTE. Právě k LTE se vážně jedna zajímavá funkce, tou je podpora stahování. Samsung tuto funkcionalitu velmi proklamuje a vlastně se ani není čemu divit. Novinka totiž umožňuje stahování určitého souboru jak za pomocí Wi-Fi, tak také již zmíněného LTE.

Podpora stahování

Funkčnost takovéhoto stahování je deklarována především v několika předinstalovaných aplikací. Bohužel, pro duální stahování lze využít právě jenom kombinaci Wi-Fi a LTE. To, ač se v poslední době operátoři velmi snaží, je stále dostupné jen pro minimum obyvatelstva, nižší HSPA bohužel využít nejde. Velikostním minimem pro tento typ stahování je nastaven na 30 MB (nižší velikosti by stejně ani nedávaly smysl). V neposlední řadě musíme pochválit také propojení přes USB ve verzi 3.0, Samsung se v počítači objeví jako samostatný disk, i když se stále nejedná o plnohodnotný Mass Storage režim, ale pouze o rychlejší variantu MTP přenosu. Poslední „třešničkou na dortu“ je pak podpora USB hostu, po dokoupení patřičné redukce tedy můžete snadno připojit například váš osobní flash disk.

Internet a Google Chrome

Pro prohlížení internetových stránek si Samsung připravil standardní dvojici prohlížečů, nechybí tedy ten klasický, který v podání Samsungu důvěrně známe, ale také Google Chrome, který se, mimochodem jako všechny další služby od Google, pyšní perfektní a bezproblémovou synchronizací, v tomto případě s vaší stolní verzí prohlížeče. Srovnávat rychlost obou prohlížečů nemá příliš smysl, výkonnostně bude novinka ještě dlouhou dobu na celkové špičce, proto si i s náročnými prohlížeči, respektive stránkami, poradí bez sebemenších problémů.

GPS a navigace

Samsung Galaxy S5 samozřejmě disponuje jak GPS modulem, tak také ruskou alternativou GLONASS. Lokalizace je otázkou doslova několika málo vteřin, samozřejmě hovoříme o situaci, kdy je povolené A-GPS. Bez povoleného datového připojení je lokalizace otázkou zhruba 30 až 40 vteřin, to je ovšem stále velmi dobrý výsledek, zvláště pak s přihlédnutím na fakt, že se vždy jednalo o hustou městskou zástavbu. Na volném prostranství je celková doba i bez povoleného A-GPS zhruba o dalších 10 vteřin rychlejší.

Mapy a Navigace od Google

Velký displej Galaxy S5 přímo nabádá k tomu, využít ho jako GPS navigaci například v autě, pro tyto účely poslouží software Navigace přímo od Googlu. Stejně jako Mapy potřebuje i Navigace ke svému chodu datové připojení, u Map si potřebné mapové podklady můžete stáhnout do mezipaměti. Bohužel, stále se musíme spokojit s přiblíženými výřezy, celou Českou republiku do telefonu naráz nestáhnete. Pokud vám nutnost on-line připojení vadí, nic vám nebrání dokoupení některé z off-line alternativ přímo z Google Play. Skvěle poslouží například off-line navigace Sygic a mnohé další alternativy.

Závěrečné zhodnocení: plastový, drahý, ale přesto skvělý

Co říci závěrem? Samsung Galaxy S5 se rozhodně povedl a oprávněně ho můžeme označit za jeden z nejvybavenějších a nejlepších telefonů současnosti a Samsung se hodně snažil, aby byl vůbec nejlepší. A možná se mu to povedlo. Přesto má své mouchy, lépe řečeno některé ne zrovna povedené části. Začít bychom mohli plastovými kryty a ne zrovna precizním zpracováním. Když k tomu připočteme hlasitá hardwarová tlačítka a časem již okoukaný design, nevypadá to se Samsungem, co se designu a zpracování týče, zrovna dvakrát nejlépe. Nepotěší rovněž poměrně malá výdrž integrované baterie. Vzhledem k funkční „náloži“ je však výdrž ještě poměrně slušná, bohužel jednodenní výdrž se u multimediálních telefonů stává běžným (i když rozhodně ne žádaným) jevem.

Koupit, nebo nekoupit?

Přesto ale pozitiva převládají, a to výrazně. Vnitřnosti telefonu jsou totiž téměř bez chyby. Začít můžeme perfektním čtyřjádrovým procesorem Snapdragon 801 s taktem 2,5 GHz pokračovat můžeme už skoro perfektně odladěným a inovovaným prostředím s nadstavbou TouchWiz a nebo třeba nadprůměrným fotoaparátem s rozlišením 16 Mpx. Potěší také možnost nahrávání videoklipů v UHD rozlišení, takových smartphonů totiž v současné době bohužel moc nemáme. Opomenout nesmíme ani velkou nabídku pohybových gest a různých režimů, které zpříjemní a zpřehlední práci téměř za všech okolností.

Samsung Galaxy S5 je zkrátka špičkový smartphone, a i když se oproti S4 jedná z valné části pouze o evoluční posun, rozhodně ho můžeme doporučit ke koupi všem těm, kteří nemají příliš hluboko do kapsy. Startovací cena této novinky je totiž opravdu citelných 18 500 Kč a jak známe Samsung, cena (zařízení určené pro tuzemský trh) bude ze začátku klesat jen velmi pomalu. Kdo ale chce to nejlepší, musí Samsung Galaxy S5 zařadit do svého hledáčku. Kdo vlastní starší Galaxy S4, nechť si ho ponechá, vylepšení sice novinka přináší několika, žádné však není natolik zásadní, aby ospravedlnilo velkou investici do nového zařízení už po roce. Společně se ale také podíváme na konkurenty, i těch má Galaxy S5 poměrně dost. Některé se sice ještě neprodávají, což je velké plus pro Samsung, na druhou stranu už teď je důležité s nimi počítat. Mnohdy totiž nabídnou vylepšení přesně těch chyb, které jsme na Galaxy „S5tce“ po čas recenze kritizovali.

HTC One (M8)

Jako prvního konkurenta Galaxy S5 jsme vybrali novinku od HTC s označení One (M8). Tento špičkový a luxusně zpracovaný smartphone nabídne 5palcový displej s FullHD rozlišením, dvojitý fotoaparát, čtyřjádrový procesor s taktem 2,3 GHz nebo třeba videokameru s možností nahrávat videoklipy se snímkovací frekvencí až 60 snímků za vteřinu. Oproti Samsungu je HTC vyrobeno z hliníku, což je jedním z hlavních aspektů, proč byste měli sáhnout raději po HTC One (M8), než právě po Galaxy S5. I v tomto souboji ale budou hrát velkou roli sympatie k dané značce.

HTC One (M8)

Samsung Galaxy S4

A jak se nám dostala do srovnání loňská vlajková loď společnosti Samsung? Jednoduše, až na detaily se totiž od novinky neliší. Nabídne pouze o desetinu palce menší displeje, své rozlišení si ale zachovává. Horší je také fotoaparát, rozlišení je „pouze“ 13 Mpx, přesto se snímky za denního světla dají s novinkou bez problému srovnávat. Galaxy S4 se mimo jiné chlubí čtyřjádrovým procesorem s taktem 1,9 GHz a či 2 GB operační paměti RAM. Tím hlavním důvodem, proč byste měli raději sáhnout pro Galaxy S4 je ale cena, je totiž zhruba o 6 500 Kč levnější, než právě Galaxy S5, takový cenový rozdíl je už hodně citelný a přitom není Galaxy S4 žádným „ořezávátkem“.

Samsung Galaxy S4

LG G2

Pokud byste chtěli ušetřit, ale Samsung Galaxy S4 se vám z nějakého důvodu nezamlouvá, poohlédnout byste se mohli po LG G2, které stále patří mezi špičkově vybavené smartphony. Za cenu přibližně 13 000 Kč nabídne 5,2palcový displej s FullHD rozlišením, potěší rovněž fotoaparát s rozlišením 13 Mpx. O výkon se postará čtyřjádrový procesor s taktem 2,26 GHz, tomu sekundují 2 GB RAM. Baterie nabídne nadstandardní kapacitu 3 000 mAh, díky té patří G2 mezi největší „držáky“ v říši špičkově vybavených smartphonů.

LG G2

Sony Xperia Z2

Sony Xperia Z2 se na našem trhu sice ještě neprodává, stejně ji ale musíme za jednoho z hlavních konkurentů Galaxy S5 považovat. Za cenu zhruba srovnatelnou, možná o 1 000 Kč nižší nabídne Xperia Z2 5,2palcový FullHD displej, fotoaparát s rozlišením 20,7 Mpx, o výkonnostní složku se pak postará čtyřjádrový procesor s taktem 2,3 GHz. Také Xperia Z2 se chlubí voděodolnou a prachuvzdornou konstrukcí, tedy stejně jako Galaxy S5. Design novinky opět vychází z (již tak trochu okoukané) modelové řady Omni Balance, přesto je její zpracování luxusnější, kromě skleněné přední a zadní strany nabídne také zpevňující hliníkový rám.

Sony Xperia Z2

Nokia Lumia 930

Pokud už máte dost všech telefonů s operačním systémem Android, mohli byste si počkat na novou vlajkovou loď společnosti Nokia, model Lumia 930. Ta se světu představila teprve nedávno, i když se o jejím příchodu spekulovalo již dlouhé měsíce. Za zatím nespecifikovanou (ale podle všeho podstatně nižší cenu, než Galaxy S5) nabídne Lumia 930 5palcový displej s FullHD rozlišením nebo třeba čtyřjádrový procesor Snapdragon 800. Hlavní devízou novinky ale bude špičkový fotoaparát s optikou Carl Zeiss a optickou stabilizací. Lumia 930 by se na našem trhu měla začít prodávat během následujících měsíců.

Nokia Lumia 930

Apple iPhone 5s

Nebojte se, nezbláznili jsme se, i přesto mezi konkurenty Galaxy S5 řadíme vlajkovou loď společnosti Apple, model iPhone 5S. iPhone však jednoznačně cílí na naprosto jiný segment zákazníků, především na ty, kteří nevyžadují velkou úhlopříčku a přesto chtějí špičkově propracovaný telefon s navazujícími službami, které zkrátka fungují. Taktéž čtečka otisků prstů funguje mnohem lépe než u Galaxy S5. Fotoaparát, ač nabízí rozlišení pouze 8 Mpx, funguje velmi dobře a výsledné fotografie vůbec nejsou špatné. iPhone 5s je zkrátka ukázka toho, že vlajková loď notně nemusí nabízet displej s úhlopříčkou 5palců a více, přesto (a nebo možná právě proto) patří iPhony k celosvětově nejprodávanějším telefonům.

Apple iPhone 5s
samsung-galaxy-s5
Klady
  • výkonný procesor Snapdragon 801
  • nadprůměrný fotoaparát a videokamera
  • inovované prostředí TouchWiz
  • senzorová výbava
  • nejnovější android 4.4 KitKat
  • špičkový displej se zvýšenou citlivostí
  • rychlost nabíjení
  • voděodolná a prachuvzdorná konstrukce
  • čtečka otisků prstů
  • měkčená záda
  • chytrá gesta a režimy
  • ultra power saving mód
Zápory
  • podprůměrná výdrž baterie
  • hlasitá hardwarová tlačítka
  • výraznější rámeček displeje
  • plastová konstrukce
  • vysoká cena
  • mírně vrzající konstrukce
Diskuze ke článku
lada
Super recenze, už se těším na recenzi SONY Z2, která bude můj příští tel.Samsung prostě,, nezklamal".
lada
Špatný není. Ale za ty peníze?? Ani náhodou. A ještě mu vše nefunguje tak, jak má. Proboha jak to můžou vypustit? S4 je stále šikovný founek. Je nesmysl kupovat toto vrzající pádlo. Ano, fotí krásně, ale to Lumie o tisíce levnější taky.
Lukes
Libi se mi, jak Samsung jiz uplne kasle na lidi a vypousti telefon, ktery ma tak spickove dilenske zpracovani. Tohle mam koupit za 18 tisic? Nikdy! Ale ano, pratele..... Kupte si to a budte poslusne ovecky...... Novy Samsung fakt hruza a o designu radeji nemluvim....... K cemu mi je skvelej fotak, vnitnosti atd., kdyz pri kazdem mem uchopeni mi bude vrzat v ruce a dle me po mesici bude konecna..... Drzim vam palce, kupte si ho....... ;-)
dunco
Srovnávat rychlost prostředí a vodotěsnost S5 se Z2 bude chtít asi hodně odvahy až se dostane Sony do prodeje. Myslím, že ta vodotěsnost a svižnost bude Achillova pata té S5.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze