Samsung Galaxy S4
recenze

Samsung Galaxy S4

Pan dokonalý?

Není snad telefonu v tomto roce, který by byl očekávanější a byla na něj stržena větší pozornost. Galaxy S4 se začal minulý týden prodávat a doslova se po něm zaprášilo. V té chvíli jsme si pětipalcového mazlíka z Jižní Koreje již hýčkali v redakci a odhalovali novinky. Větší displej, spousta gest, silnější procesor, nejnovější Android. Dokázal v našem redakčním testu obstát?

14. března se světu oficiálně představila v pořadí čtvrtá generace legendy jménem Galaxy S. Ano, telefonu, který je historicky nejúspěšnějším modelem Samsungu. Dohromady se všech generací prodalo několik desítek miliónů. Nedivíme se proto, že na čtyřku je směřována veškerá pozornost novinářů, ale i čtenářů. Minulou sobotu se novinka začala prodávat a Česká republika patřila mezi vybrané trhy a první majitelé se tak novinku již užívají doma. V naší redakci Galaxy S4 testujeme už od počátku minulého týdne a již jste si tak mohli přečíst i podrobné první dojmy a zhlédnout videopohledy.

TIP: vyhrajte Samsung Galaxy S4 v naší soutěži

Dnes nás však čeká kompletní recenze, kde se ukáže, na kolik se čtvrtá generace Samsungu povedla. Budou všechna možná vylepšení, která mnohdy berou dech, stačit? Nebo si už Samsung povážlivě hraje s ohněm a svou vlajkovou loď podcenil?

Samsung Galaxy S4 - oficiální fotografie

Technické parametry Samsung Galaxy S4

Kompletní specifikace
Konstrukce136,6 × 69,8 × 7,9 mm, 130 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 4,99" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 600 APQ8064T, CPU: 4×1,9 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor2 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ano (nutno dokoupit kryt), doba nabíjení: 2:18 hodin
Dostupnostduben 2013,

Samsung Galaxy S4 – videopohled

Obsah balení (S View)

Do našeho testu nastoupila Galaxy S4 v klasickém balení. Silná nabíječka s 2A a USB kabel v barvě telefonu můžeme samozřejmě očekávat, stejně tak bílá špuntová sluchátka.

Praktické pouzdro S View - oficiální fotografie

Na náš test jsme dostali také praktické pouzdro S View, které naopak téměř jistě součástí základního balení nebude a vy si jej budete muset dokoupit za 899 Kč. Některé e-shopy jej však nyní k telefonu přibalují zdarma a rozhodně se jedná o velmi užitečný bonus. Toto pouzdro chrání především čelní stranu, avšak jeho součástí je i zadní kryt. Displej je chráněn měkkým papírovým krytem, který je z čelní strany bílý a nechybí ani nápis Galaxy S4. Pouzdro však neplní jen čistě estetickou úlohu. Pokud jej budete využívat, v podstatě není zapotřebí zamykat displej. Po přiklopení krytu dojde k aktivaci speciálního módu displeje, kdy ve výřezu pouzdra vidíte čas, datum, události a stav baterie. Jinými slovy vše důležité. Díky AMOLED technologii displeje je zbytek displeje vypnutý, takže nedochází k nijak velké spotřebě energie.

Pouhým odklopením pouzdra dojde k aktivace displeje a celého prostředí. Netřeba nic tisknout či provádět jiné odemykací tahy. Velmi praktické a po několika dnech jsem Galaxy S4 používal výhradně takto. Jediným mínusem, který u S View shledávám, je omezený přístup ke klávesám s hlasitostí. Lépe by také mohlo být vyřešeno přiklápění, například tak, aby S View u displeje držel. Nyní vždy chvíli nedoléhá. Naopak chcete-li jej mít otevřený, dochází chvíli k samovolném zavírání, dokud si pouzdro „nezvykne“ na novou polohu.

Design a konstrukce

Vzhled telefonů Samsung je vděčným tématem za poslední rok. Jihokorejský výrobce se rozhodl, že pokud se něco líbí, bude se toho držet. Zákazníci prahnoucí po inovaci však doslova pláčou, když vidí x-tý telefon, který jakoby z oka vypadl loňské vlajkové lodi Galaxy S III. Ve chvíli představování Galaxy S4 se proto všem zatajil dech, aby posléze spolu s výdechem mohlo zaznít dlouhé né. Na první pohled je totiž aktuální novinka velmi podobná loňskému modelu. Nezainteresovaný člověk oba modely ani po delší době nerozpozná. Za to si Samsung pochvalu rozhodně nezaslouží.

Nicméně bych mu nerad křivdil. Jedna věc jsou fotografie, druhá živý dojem. Galaxy S4 na fotografiích velmi klame a schovává své drobné odlišnosti, které z něj dělají jiný, troufám si tvrdit hezčí model. Čím to? Galaxy S4 nevypadá tak baculatě, ale má naopak spíše ostřeji střižené hrany. Zaobleny jsou až v návaznosti k zadnímu krytu, což už je jen dobře. Lépe se drží. K odstranění baculatého dojmu pomohla i redukce zbytečného prostoru kolem displeje a pod ním, který je teď pěkně vyplněn tlačítky. Někdo by mohl říci, že svůj kus práce odvedly také rozměry, jenže u nich se takřka nic neměnilo. Výška je totožná (136,6 milimetrů), šířka klesla o 0,8 milimetrů na 69,8 milimetrů a tloušťka pak klesla o 0,7 milimetrů na současných 7,9 milimetrů. Podobné je to u hmotnosti, mínus tři gramy na aktuálních 130 gramů. A to už je hezká hodnota. Oproti například Xperii Z je Galaxy S4 nesrovnatelně kompaktnější a na držení pohodlnější.

Galaxy S4 je oproti předchůdci o něco hranatější

K odlišení přispívá i další zajímavá věc, kterou z fotografií takřka nelze rozpoznat. Loňský Galaxy S III máme všichni zafixovaný v bílém krytu. Galaxy S4 je také v bílé, nicméně kryt má jemné vzorování, které je vidět vždy pod určitým úhlem. Vypadá sice nenápadně, ale je stylové a telefon do značné míry oživuje. Vzorování každopádně nevystupuje a kryty jsou hladké a lesklé. O oživení se starají také stříbrné prvky. Především pak linka obepínající celý telefon. Ta je sice plastová a rozhodně nejde o žádný kov (snadno je to poznat po odejmutí zadního krytu). Velmi decentně vystupuje na okolní povrch čelní strany. Linka vypadá mnohem lépe a hodnotněji, než u Galaxy S III.

Bílá plocha je oživena vzorováním

Čelní strana je takřka celá věnována displeji, který využívá téměř maximální prostor. Pod ním je prostor pro tři klávesy, dvě senzorové a tradičně jednu hardwarovou. Nad displejem je poměrně těsno a tak se zde tísní logo výrobce, reproduktor, nespočet čidel a také notifikační LED dioda, která je umístěna v levém horním rohu. Na zmeškané události vás upozorní dostatečně výrazným modrým blikáním, které ustane až v momentě, kdy si události všimnete a přečtete si ji.

Boky telefonu nejsou ničím zvláštní. Vyzdvihnout však musím tlačítka, která jsou dostatečně velká, mají ideální zdvih a skvěle se tisknou. Konektor microUSB je prakticky na spodní straně, hudební 3,5 mm jack pak samozřejmě na horní straně. A není tam sám. Najdete tam i malou černou tečku. Buďme ale konkrétní, jde o infračervený port, který využijete k ovládání televize, o tom ale později.

Zadní strana je možná až nudná. Logo výrobce, fotoaparát, LED dioda a lacině vyhlížející průduch reproduktoru. Zde si myslím, že je poměrně dost prostoru zapojit fantazii. Tak třeba příště.

Konstrukční zpracování je na jedničku, jak jinak. Jednotlivé díly lícují, nic nevrže, ani zadní odnímatelný kryt. Po dvou týdnech testování jsem na těle telefonu nezaznamenal jediný škrábanec, což je u Samsungu pokrok, protože Galaxy S III se škrábalo. Pokud máte z fotografií dojem, že nějaký ten škrábanec vidíte kolem fotoaparátu, máte pravdu. Nicméně kolem fotoaparátu je nalepena fólie, kterou lze sejmout.

Baterie a výdrž

Samsung svůj vlajkový model vybavil Li-Ion baterií s kapacitou 2600 mAh, což je mimochodem o 500 mAh více než v případě Galaxy S III. Do tenčího a menšího těla nacpat větší baterii a lepší výbavu? Za to si zaslouží Samsung velkou pochvalu. S výdrží jsem byl při testování maximálně spokojen, a oproti konkurenční Xperii Z nebo HTC One je výrazně lepší. Telefon při středně náročném používání atakuje dvoudenní pohotovostní dobu. Během té doby byl telefon zhruba třetinu času jen na 3G, zbylý čas připojen k Wi-Fi, jas displeje regulovala automatika, uskutečněno bylo zhruba 15 minut hovorů, posláno 20 SMS zpráv, k tomu tři hodiny internetu, hodina poslechu hudby a samozřejmě synchronizace stále aktivní. Můžete se tedy spolehnout, že i kdybyste telefonu dali ještě více zabrat, vydrží minimálně do pozdního večera prvního dne. A to je opravdu hodně slušné.

Provedli jsme také náš standardizovaný test výdrž, při kterém byl Galaxy S4 připojen k zabezpečené Wi-Fi, přihlášen do sítě 3G, jas displeje manuálně nastaven na 50%, synchronizace potlačena a v tento moment streamoval video v kvalitě 1080p do dodávaných sluchátek s hlasitostí na poloviční úrovni. K vypnutí telefonu došlo po 8 hodinách a 16 minutách. Tím se Galaxy S4 řadí mezi nejlepší telefony na trhu. Podobnou výdrž nabídne například Galaxy Note II (8 hodin a 2 minuty). Naopak sklonit se musí Nokia Lumia 920 (4 hodiny a 16 minut), Sony Xperia Z (3 hodiny a 18 minut) či HTC One (3 hodiny a 57 minut). Veškerá zmíněná konkurence nabídne v syntetických i reálných testech prakticky o polovinu horší výdrž, což je výrazný rozdíl. Pokud chcete špičkový smartphone s dobrou výdrží, je Galaxy S4 jasnou volbou.

Nadšení z tohoto testu přetrvává i při testování nabíjení, kde se projevuje silnější nabíječka Galaxy S4. Nabití z 3% (v ten moment se telefon vypne) na 80% trvá 1 hodinu a 27 minut, což je opět jedna z nejlepších hodnot mezi dnešními telefony. Jen o 4 minuty déle to trvá Xperii Z. Ale například Lumia 920 k tomu potřebuje bez osmi minut 2 hodiny. K nabití na 100% Galaxy S4 potřebuje 2 hodiny a 18 minut. Zde je už překonán Xperii Z, která to stíhá za rovné 2 hodiny. Lumia 920 však prohrává, potřebuje 2 hodiny a 47 minut.

Zvuk

U telefonu typu Galaxy S4 pokaždé očekávám něco navíc. Hlasitý reproduktor je tu pouze jeden a hraje spíše průměrně. Jenže Galaxy S4 se pasuje takřka do role nejlepšího telefonu. Lepší hlasitou reprodukci ale nabízí i takový Huawei Honor 2, který má reproduktory dva a stojí o 10 tisíc korun méně. Zatímco Xperia Z má podobný nebo o něco horší hlasitý reproduktor, oba zcela deklasuje HTC One, které je momentálně nejlépe hrajícím telefonem na trhu a kvalitou reprodukce z hlasitého reproduktoru nový Samsung zcela deklasuje.

O poznání spokojenější budete z výstupu do sluchátek. Velmi kvalitní jsou už dodávané špunty, které podávají hutný zvuk, který však nepostrádá i výšky. Je však vcelku jedno, jaká sluchátka připojíte. Nepůjde-li o pecky za dvacet korun, dočkáte se dostatečně kvalitní reprodukce a se zvukovým výstupem do sluchátek budete více než spokojeni.

Displej

4 palce, 4,27 palce, 4,8 palce a nakonec 4,99 palce. Co že ta čísla znamenají? Průlet historií úhlopříček všech modelů řady Galaxy S. Vzrůstající tendence je jasně patrná a ani nejnovější generace není výjimkou. Ta však zvětšovala tak chytře, že se nezvětšily rozměry samotného telefonu. Displej se jednoduše natáhl ze strany na stranu a nechal jen minimální okraje. Úhlopříčku už známe a teď rozlišení. Jak jinak, je tu FullHD. Obraz je tak jemný, až to ani lidským okem neoceníme. Ano, je použita PenTile matice, nicméně rozlišení je tak vysoké, že rastr vidět není. Důkazem budiž detailní foto porovnávající displej Galaxy S4 s displejem Galaxy S III.

Displej opět povyrostl, ale je extra jemný, jasný a skvěle čitelný

Typově jde o Super AMOLED displej, tudíž si na své přijdou všichni fanoušci křiklavých barev. Naštěstí není situace tak jednostranná a v nastavení si šikovně nastavíte, jaký nádech má displej mít. Ve výsledku se tak lze dostat na vcelku přirozené barvy. Rozebírat nějak dlouze pozorovací úhly či snad viditelnost na slunci je zbytečné. Za obojí by Galaxy S4 dostal jedničku s hvězdičkou. Výhodou displeje je rovněž možnost ovládání v rukavicích a také ovládání bez nutnosti dotyku, které je možné v některých aplikacích. Jedno pokárání se však u displeje přeci jen najde. Jmenuje se automatická regulace jasu. Ta sice funguje, ale dosti zbrkle a neustále mění intenzitu podsvětlení. Mnohdy ji navíc nastavuje špatně. V noci displej září, ve dne se utápí ve tmě. Toto by měl Samsung doladit.

Porovnání displeje Galaxy S III a Galaxy S4 (foto zcela vpravo)

Hardware

Jistě si vybavíte, že při představení byl Galaxy S4 představen ve dvou verzích. S osmijádrovým procesorem Exynos a čtyřjádrovým Snapdragonem 600 o taktu 1,9 GHz. Již v den představení jsme věděli, že do ČR zamíří druhá varianta a nyní to můžeme opravdu potvrdit. Případné pochybovače uklidní nálepka na horní hraně, nesoucí nápis Qualcomm. Pro úplnost zmíním, že paměť RAM nabízí 2 GB, respektive 1,78 GB RAM, ze kterých zbývá okolo 1,5 GB RAM. Grafiku zajišťuje Adreno 320. Výkon si můžeme demonstrovat pomocí benchmarků níže.


Benchmark testy

Uživatelské prostředí

Dostáváme se k tomu, co Samsung údajně umí nejlépe. Prostředí telefonu zajišťuje Android 4.2.2 Jelly Bean, tedy ta naprosto nejnovější možná verze. Za to patří výrobci jednoznačně plus. Nad samotným Androidem bdí nadstavba TouchWiz, která vše do značné míry mění.

Pokud nebudete aktivně využívat pouzdro S View, budete telefon odemykat tlačítkem na boku. Probudit jej lze také stiskem středové klávesy pod displejem. V ten moment se dostanete na odemykací obrazovku, jejíž možnosti vycházejí z čistého Androidu, který jsme mohli vidět například na Nexusu 4. To znamená, že odemykací obrazovka nabízí další obrazovky, na které si můžete umístit widgety. Na hlavní odemykací obrazovce vidíte čas, datum a případně motivační zprávu, kterou si můžete sami napsat. Ve spodní části se nachází pět zástupců aplikací. K odemčení přejedete prstem po tapetě, pokud si nezvolíte jiné odemknutí, například heslem či detekcí obličeje.

Odemykací obrazovka s widgety

Pokud se posunete doprava, dostanete se na odemykací obrazovku s oblíbenými aplikacemi. Tu lze nahradit přímým vstupem do fotoaparátu. Opačným směrem, tedy z hlavní odemykací obrazovky doleva nejprve nic není. Můžete si tam však umístit například widget s e-maily. A obrazovky dále kupit.

Po odemčení se již dostanete na pohotovostní obrazovky, kterých může být maximálně sedm a jsou průchozí. Sami si vyberete, jaká obrazovka je hlavní. Na tu se vrátíte vždy po stisku tlačítka Home. Všechny obrazovky můžete pokrýt widgety, zástupci aplikací, či složkami s aplikacemi. Ve spodní části je řádek se čtyřmi aplikacemi, které si můžete navolit dle vlastních požadavků. Pátou ikonkou je vstup do seznamu aplikací.

Pohotovostní obrazovka s widgety a zástupci

K naposledy používaným aplikacím se dostanete delším přidržením klávesy Home. Podoba je velmi blízké té z čistého Androidu. Ve spodním řádku však přibyly ikonky pro vstup k systémové paměti a Google Now. To jinak vyvoláte delším podržením levého senzorového tlačítka. Funkci delšího přidržení nabízí i tlačítko s šipkou. Aktivuje se známé Multi-window, respektive sloupec aplikací, kterými můžete displej rozpůlit a používat dvě aplikace v jeden moment na jednom displeji. Funkce známá především z Galaxy Note II funguje bezchybně a občas se opravdu hodí. Po ukončení této činnosti máte u strany displej stále malou šipku, která značí přítomnost již zmíněného sloupce s aplikacemi. Pokud vás obtěžuje, zbavíte si ji opětovným přidržením tlačítka se šipkou.

Informační lišta vychází z čistého Androidu 4.2 a je tedy dvojí. Jedním prstem vysunete starou známou lištu, kde máte zmeškané události, nastavení regulace jasu a posuvný řádek s rychlým nastavením různých funkcí. Pokud vysunutí provedete tahem dvou prstů, zobrazí se lišta výhradně se zástupci k rychlému nastavení. Mezi oběma lištami pak lze po vysunutí snadno přepínat.

Hlavní menu, nebo chcete-li seznam aplikací, je standardně orientován horizontálně v matici ikon 4x5. Vše je plně přizpůsobitelné, ikonky lze přeskládat, přesouvat do složek a vybrané aplikace lze skrývat.

Pokud by se vám vše zdálo až příliš složité, nemusíte zoufat. Samsung si připravil Snadný režim. Jeho aktivací se celé prostředí promění a na očích vám zůstanou pouze základní funkce. Zmizí nespočet nabídek a různého nastavení. Pohotovostní obrazovky budou jen tři, přičemž na hlavní bude widget hodin, počasí, kalendáře a tři ikonky. Dalších šest ikonek se vměstná na druhou stránku vpravo, odkud se také dostanete do menu, které je zobrazeno výhradně formou seznamu. Vlevo se pak nachází prostor pro oblíbené kontakty. Praktická funkce, která však v takovémto špičkovém zařízení nebude mít mnoho uživatelů.

V nastavení si celé prostředí můžete zjednodušit

Nadešel čas se také letmo podívat na funkce přidané Samsungem. Začít můžeme aplikací Group Play, která dokáže sdílet aktuálně běžící hudbu, video či další věci na další Galaxy S4. Dále je zde optická čtečka, která dokáže mimo jiné číst QR kódy. Aplikace S Health si dává za úkol dostat vás do kondičky. Funguje například jako krokoměr, ušlou vzdálenost vám spočítá, stejně jako spálené kalorie. Jde však mnohem dále. Zadáte si svůj profil a každý den například, co vše sníte. Galaxy S4 se speciálním příslušenstvím také dokáže měřit váš tlak. V jeho těle dále figuruje teploměr a barometr. Aplikace Samsung Hub zase nabízí půjčovnu filmů či knížek, které si však můžete i přímo zakoupit. Na konci výčtu figuruje aplikace WatchOn, která obstarává ovládání televizi či další elektroniky přes infračervený port. Komunikace funguje rychle a bezchybně. K dokonalosti chybí jen rozsáhlejší možnosti ovládání. Na televizích si pouze přepnete kanál, změníte hlasitost či zvolíte zdroj obrazu (anténa, HDMI, USB apod.).

Aplikace Watch On k ovládání elektronických spotřebičů
Funkce Multi-Window

Než se dostaneme k záplavě různých gest, zastavím se ještě u plynulosti a optimalizace prostředí. Zde se bohužel Samsungu nedařilo tak, jak bychom si přáli. Prostředí se od prvního zapnutí tu a tam zadýchá a na nějaké akce čekáte. Nepěkně také vypadají trhané animace u různých přechodů. Tyto neduhy se neobjevují pravidelně, ale s jistotou se s nimi setkáte každý den i v momentech, kdy telefon nebude na pozadí držet náročné aplikace. S ohledem na cenu telefonu a také hardwarovou výbavu to poměrně zamrzí. Především pak proto, že konkurence v podobě HTC One nebo Sony Xperia Z, to umí lépe a jejich prostředí takováto zaškobrtnutí nevykazují. Třeba nás ale Samsung překvapí a v nějaké budoucí aktualizaci si s optimalizací prostředí TouchWiz poradí lépe.

Ovládání: mrkám, mávám, hulákám

Hlavním tahákem nového modelu není větší displej, novější procesor či snad fotoaparát s více megapixely, ke kterému se dostaneme později. Tím trumfem je ovládání vším možným. Na telefon můžete mávat, mrkat, hulákat nebo se jej dotýkat. Vše má svůj účel a osobně jsem strávil téměř dvě hodiny učením, co a jak se dělá. Úspěšně jsem si zapamatoval tak půlku, kterou s klidem zapomenu, ale nepředbíhejme.

Pohyby a gesta

Začneme gesty a různými pohyby s telefonem. Nevěřili byste, co Galaxy S4 všechno zvládne, aniž byste se ho museli dotknout. Pracujete, telefon máte položený na stole a rádi byste zjistili, kolik je hodin, či zda jste něco nezmeškali? Stačí nad telefonem mávnout rukou a displej se na 10 vteřin rozsvítí ve speciálním režimu, kdy vidíte čas, datum a události. Zrovna tato funkce je poměrně praktická a hlavně spolehlivě funkční. Navíc si toto gesto lehce zapamatujete.

Další gesto využijete na internetu a v textu e-mailu. Pokud prstem pojedete nad displejem, ale nedotknete se ho, bude se text posouvat po velikosti obrazovky. Opět vše funguje tak, jak má, ale praktické využití vidím snad jen při špinavých rukách, kdy si nechcete zašpinit i displej či celý telefon, například když si čtete zprávy při pojídání pizzy ve fast foodu. Podobná funkce je i pro přechod mezi obrázky a skladbami. Stačí jen nad telefonem mávnout a fotografie se posune na další. Působivá funkce, ale pohodlnější je tah prstu po displeji. Někdy se ale hodí.

K následujícímu gestu už potřebujete dvě ruce. Využijete jej například při přesouvání zástupců či widgetů z jedné pohotovostní obrazovky na jinou. Jednou rukou zástupce přidržíte, čímž aktivujete jeho pohyb. Druhou rukou máváte nad telefonem, čímž posunete pohotovostní obrazovky. Zde je jednoznačně praktičtější zástupcem táhnout na jinou obrazovku a gesto už je hodně překombinované a v praxi ho asi moc lidí používat nebude.

Máte plné ruce práce a někdo vám zrovna volá? Stačí nad displejem zamávat zprava doleva a hovor se přijme. Jak působivé. Nicméně opět si dovolím tvrdit, že funkce, která nebude příliš využitelná. S hovory souvisí i další vychytávka. Na displeji máte kontakt, kterému chcete volat. Jednoduše telefon přiložte k uchu, vše ostatní už je provedeno za vás. Pokud zmeškáte hovor či zprávu, může vás na vše telefon dodatečně vibracemi upozornit ve chvíli, kdy jej uchopíte do ruky. Toto shledávám jako praktické, vibrace pocítíte, zatímco piktogramy na displeji, či blikající LED diodu můžete přehlédnout. Obojí ale uměla už S III, zde se tedy o novinku nejedná.

Dále tu je práce s obrázky a již známé přiblížení v kombinace dva prsty na displeji a naklánění telefonu dopředu, respektive dozadu. Já říkám, zlatý pinch-to-zoom. Stejně tak v případě pohybu po zvětšeném snímku, kdy můžete využít kombinaci prst na displeji a naklánění telefonu.

Naopak praktické je ztlumení vyzvánění, upozornění či médií tím, že telefon položíte displejem dolů. Tuto funkci však známe už z dřívějška, a to nejen z telefonů Samsung. Posledním gestem je pořízení screenshotu. Standardně jej získáte současným podržením odemykací klávesy a středového tlačítka. Alternativou je přejetí displeje hranou dlaně. Velmi netradiční, ale velmi dobře fungující a hlavně rychlejší. Opět se jedná o osvědčené gesto z S III.

Inteligentní displej, aneb oči v hlavní roli

Mávali jsme rukama, telefonem a nyní se do telefonu doslova zahledíme. Máte na telefonu nastaveno, aby se zhasínal po minutě, ale zrovna něco prohlížíte, a neustálé zhasínání vás dovádí k šílenství? Funkce Chytrý pohotovostní stav displej nezhasne, dokud se na něj díváte. To už známe. Ale novinkou je inteligentní otočení, které zase pozná, z jaké úhlu se na displej díváte, a dle toho uzpůsobí jeho orientaci. To se hodí, když máte položený telefon na rovné ploše, a kdy přístroj nemá šanci podle akcelerometru poznat svou orientaci. Inteligentní pauza je jasná, pozastaví přehrávané video ve chvíli, kdy odvrátíte zrak. A ano, funguje to dobře.

Na závěr je tu Inteligentní posouvání, které má za úkol posouvat obsah webové stránky dle vašich očí. Ve skutečnosti ale telefon vyhodnocuje náklon vaší hlavy. Pokud skloníte hlavu dolů, stránka se začne posouvat nahoru – a obráceně. Vybrat si můžete, zda má telefon reagovat na pohyb vaší hlavy nebo reagovat na naklánění telefonu. Tato vychytávka vcelku funguje. Na displeji se rozbliká zelené oko na znamení „vidím Tě“ a už se jede. Jak dočítáte, stránka se posouvá, rychlost posunu lze nastavit. Problém nastává, když na vás někdo promluví a vy hlavu zvednete. Stránka se automaticky posune nahoru a zpětné kývání hlavou dolů na znamení telefonu „posuň vše dolů“ je zdlouhavé. Touto funkcí dokonale oslníte okolí, bude-li zrovna ideálně fungovat, ale při reálném používání ji budete mít zřejmě raději vypnutou.

Dále lze Galaxy S4 ovládat hlasovými povely. Nechybí totiž funkce S Voice, která však česky nerozumí. Angličtině s českým přízvukem nicméně ano. Hlasově lze ovládat třeba hudební přehrávač a telefonu ani nevadí, pokud hraje na plné pecky. Váš hlas do mikrofonu spolehlivě rozezná a přeskočí na další písničku, případně reprodukci zastaví.

Pozitivní zprávou je, že jdou všechny výše zmíněné vychytávky zcela vypnout. Případně ponechat zapnuté jen vybrané, které vám přijdou užitečné.

TIP: vyhrajte Samsung Galaxy S4 v naší soutěži

Mutlimédia

Jak už u telefonů s Androidem v poslední době zvykem, najdeme i u Galaxy S4 hned dva hudební přehrávače. Standardní Hudbu Play asi netřeba blíže představovat. Jde o přehrávač Googlu, který je poměrně schopný, avšak po stránce vzhledu již lehce zastaralý. Mnohdy však nabízí více než přehrávače výrobců telefonů. To však neplatí v případě Samsungu. Jeho přehrávač dokáže hudbu přehrávat dle ID3 štítků, ale také jednotlivě ze složek. Kdo by si přeci jen nemohl vybrat, najde zde ještě „Hudební ráj“. Telefon prohlédá vaši knihovnu a skladby roztřídí mezi vzrušující, vášnivé, veselé a klidné. K mému překvapení je třídění opravdu kvalitní a mezi klidnými skladbami se nerozhodně nevyskytují ostřejší kytarové rify.

Hudební přehrávač

Při přehrávání vidíte velký náhled obalu alba a základní ovládací prvky. Nechybí časová osa, na které funguje bezdotykové ovládání. Stačí se prstem pohybovat nad ní a najít se ten správný čas, kam se chcete posunout. V nastavení se nachází například ekvalizér, který si můžete dle libosti upravit k obrazu svému. Měnit můžete rovněž rychlost přehrávání. Pokud hudební soubor obsahuje i text, můžete jej také vidět. Praktická je možnost sjednotit úroveň hlasitosti jednotlivých skladeb. Výčet zakončuje ovládání přehrávače hlasem, které funguje téměř vždy spolehlivě. Reaguje samozřejmě jen na anglické výrazy. Pokud by vás vlastní skladby omrzely, máte smůlu. Samsung už do Galaxy S4 nepřidal klasické FM rádio.

Precizně je zpracována aplikace pro videa. Po otevření vidíte pod sebou všechny videa, přičemž se v malých náhledech rovnou přehrávají. Poměrně náročné především při vyšším počtu, ale Galaxy S4 si s tím hravě poradí. Opět zde můžete prstem bezdotykově ovládat seznam. Stačí najet nad náhled, ten se zvětší a video se začne v jakémsi středním náhledu přehrávat. Pro plnohodnotné spuštění je už dotyk nutný. Na Galaxy S4 si pustíte v podstatě cokoliv. Formáty AVI či MKV, včetně kodeků DivX a Xvid. Omezovat se nemusíte ani v rozlišení, bez problémů přehrajete FullHD videa. Zcela korektně se pak zobrazují externí titulky k vašim seriálům či filmům.

Videopřehrávač

Propracována je i galerie, která sdružuje vaše fotografie ze sociálních sítí. Její základní zobrazení můžete ovlivnit multi-dotykovým gestem a znovu se tu setkáte s bezdotykovým ovládáním. Najedete-li na nějaké album prstem nad displejem, album se částečně rozbalí a vy si můžete rovnou vybrat snímek, který chcete otevřít. Každou fotografii či obrázek můžete rovnou v telefonu upravovat. K dispozici je rotace, ořez, doplnění textu či rámečku, a nakonec tvorba animované prezentace ve formátu GIF z vámi vybraných snímků.

V základní nabídce chybí jakákoliv hra, nicméně není nic snazšího si nějakou stáhnout. Galaxy S4 má v tomto ohledu výkonu na rozdávání a námi zkoušený Real Racing 3, Real Football 2013 či Need For Speed Most Wanted běží naprosto skvěle, bez sebemenšího zaškobrtnutí. Pozor si jen musíte dát na úložiště, které doslova mizí před očima. Telefon sice disponuje interní pamětí 16 GB, avšak po prvním zapnutí vám z ní zbyde zhruba 9 GB. Aplikace navíc nelze přesouvat na paměťovou kartu.

Úložný prostor

Fotoaparát

V případě fotoaparátu se změny udály jako ve funkcích, tak v prostředí. V prvé řadě se tedy navýšilo rozlišení z 8 megapixelů na současných 13 megapixelů. Samozřejmostí je automatické ostření či přisvětlovací LED dioda. Hardwarová spoušť sice chybí, ale dokáže ji suplovat tlačítko hlasitosti. Záleží jen, k jakému účelu si jej nastavíte. Na výběr je ještě funkce zoom, nebo přímá spoušť záznamu videa.

Prostředí dostalo modernější háv a vše podstatné máte ihned pod palci. Jedním dotykem pořídíte snímek či začnete nahrávat video. Stejně snadno se můžete zabořit do režimů, kterých je zde opravdu nepočítaně. Od klasických, jako automatika, sport, noc či panorama, můžete vybírat také z gumy, která dokáže ze snímku vymazat pohyblivý nechtěný objekt, je tu také HDR, vytvářet můžete GIF animace, kdy se část snímku bude animovat, zajímavý je rovněž režim akčního snímku, kdy například zachytíte projíždějící automobil ve více záběrech, a celek se namáčkne na jednu fotku. Vhod může přijít i režim nejlepší obličej, kdy z několika snímků vyberete skupině lidí vždy ten nejlepší obličej a složíte finální fotku. Praktické jsou popisky i jednoduchá obsluha těchto vylepšení. Brzy se je tedy naučíte snadno ovládat.

Prostředí fotoaparátu

V hlubším nastavení najdete sériové snímání, hodnotu ISO, stabilizaci obrazu, automatickou detekci noci, samospoušť či vyvážení bílé. Galaxy S4 dokáže pořizovat fotografie z obou fotoaparátů najednou a vy se tak snadno dostanete na skupinové foto i v případě, že budete stále stát za fotoaparátem. Váš obličej může být do skupinové fotografie zakomponován různými efekty, vybere si každý.

Prostředí fotoaparátu - využití obou kamer v jeden moment

Výsledné snímky patří k tomu nejlepšímu, co lze dnes v mobilním telefonu mít. Samozřejmě na špičku v podobě Nokie 808 PureView Galaxy S4 opravdu nemá, ale mezi nejlepší pětku by se možná dostat dokázal. Rozhodně fotí lépe, než dva největší konkurenti - Xperia Z od Sony a HTC One. Snímky nepostrádají ostrost, jsou barevně věrné. Stejně tak je pořízení snímku rychlé, málokdy se vám povede snímek rozmazat. Snad jen při zhoršených světelných podmínkách, kdy vzrůstá hladina šumu a fotoaparát potřebuje více času na pořízení snímku. Kvalita fotografií je srovnatelná s loňským Galaxy S III, který nicméně fotil velmi dobře.

Ukázkové fotografie

Exteriér
Za slunečného počasí jsou snímky skvělé. 3. snímek bez HDR, 4. snímek s HDR
Noční snímky
Makro snímky
Panorama
Ukázka pořízení GIF animace fotoaparátem

Srovnání fotografií z Galaxy S4 a Galaxy S III


Srovnání fotografií: Samsung Galaxy S4 (horní trojice) a Galaxy S III (dole)

Srovnání videa z Galaxy S4 a Galaxy S III

Samsung Galaxy S4 (testovací video) – exteriér, 1080p

Samsung Galaxy S III (testovací video) – 1080p, exteriér

Záznam videa je umožněn ve FullHD rozlišení s plynulostí 30 snímků za vteřinu. Kvalita videa není vůbec špatná, obraz je barevně věrný, netřese se, což lze umocnit zapnutím stabilizace. Co vás však zklame je fakt, že se videa mírně trhají.

Samsung Galaxy S4 (testovací video) – exteriér, 1080p, bez stabilizace

Samsung Galaxy S4 (testovací video) – noc, 1080p

Telefonní seznam

Oproti ostatním funkcím zmíněným výše, je telefonní seznam velmi klasický a v podstatě stejný jako u loňského modelu. Vše je rozděleno do čtyř záložek, kde nechybí skupiny či oblíbené kontakty. Provázanost se sociálními sítěmi je samozřejmá, stačí jen mít v telefonu příslušnou aplikaci dané sítě. Nativně se tedy vše propojí s vaším Google účtem a načte informace ze sítě Google +. Ke kontaktu lze uložit nespočet věcí, kromě čísel, adresy i e-maily, kontakty na sociální sítě či osobní informace dotyčného. Pokud například máte u kontaktu Skype, můžete rovnou napsat zprávu tímto směrem. Samozřejmě za předpokladu, že si Skype do Galaxy S4 nainstalujete.

l

Kvalita hovoru je na velmi vysoké úrovni. Hlas je zřetelný, čistý a snadno srozumitelný. Žádné problémy nezaznamenala ani protější strana. Telefonovat lze také s krytem S View, kdy na průřezu lze hovor přijmout. I tady fungují různé moderní vychytávky, kdy například s otevřenou kartou kontaktu stačí telefon přiložit k uchu a rovnou telefonujete. Vyzvánění příchozí hovoru pak ztlumíte otočením telefonu displejem dolů.

Zprávy a e-maily

Editor textových zpráv vypadá velmi podobně loňskému modelu. Příchozí zprávy se vrství do konverzací a zůstala zachována možnost měnit barevné pozadí i typ bublin v konverzacích. Snadno si tak vše oživíte a přizpůsobíte obrazu svému. Vhod jistě přijde také snadná změna velikosti písma. Ovládat ji můžete tlačítkem pro regulaci hlasitosti.

Tvorba zpráv probíhá na QWERTZ klávesnici, v režimu na výšku si můžete zvolit také klasické rozestavění 4x3. Klávesnice kromě řádků s písmeny nabízí i stále viditelný řádek s čísly, praktické. Méně praktický je fakt, že se vlastního tlačítka dočkala jen tečka, ale praktická čárka již nikoliv. Místa je přitom opravdu dost. S tím souvisí i nesmyslné šetření prostoru ze strany Samsungu, kdy s ohledem na velikost displeje, jsou tlačítka poměrně malá a osobně dělám častěji překlepy. Při psaní můžete využít prediktivní zadávání textu a spolehnout se na odpočítávání napsaných znaků.

E-maily obstarává klasický Gmail, který podporuje push notifikace, hned tedy víte, že vám dorazila nová zpráva. Zprávy můžeme jednotlivě i hromadně mazat. Dalším klientem je vestavěný klient. Ten zvládá protokoly pop3, imap4, smtp a MS Exchange. Nastavení může být automatické, kdy vše ponecháme na telefonu, nebo manuální, kdy ručně přiřadíme patřičné servery a typ zabezpečení. U e-mailu si lze dokonce zvolit odlišné upozorňování na e-maily z různých schránek. Frekvence kontroly mailů může být v rozsahu každých pěti minut po nejzazší termín kontroly jednou denně. Mezi obligátní nastavení patří název mailu a nastavení podpisu.

Organizační funkce a GPS

Funkce sloužící k organizaci času hrají v Galaxy S4 jednoznačný prim. Přesvědčí vás o tom S Plánovač, který zůstal stejný jako u loňských modelů, a se kterým je opravdu radost pracovat. Nabízí hned několik druhů pohledů. Největším je roční náhled, za kterým následuje měsíční, týdenní, třídenní a denní. Dále si můžete nechat zobrazit agendu a zvlášť úkoly. Velký displej je učebnicově využit a už i při měsíčním náhledů vidíte u jednotlivých dní zadané položky. Navíc jsou k dispozici praktické widgety a třeba právě měsíční náhled na kalendář můžete mít neustále na očích. Není problém pracovat s více kalendáři, které následně barevně odlišíte, necháte zobrazit současně či zvlášť. U zadávání nových úkolů zvolíte čas připomenutí a samozřejmě také důležitost. Sečteno a podtrženo, tento kalendář Samsungem nazvaný S Plánovač nemá chyb a jen těžko najdete na platformě Android nějakou konkurenci. I S Plánovač nabízí možnost bezdotykového ovládání a vždy, když najedete nad den v měsíčním náhledu, zobrazí se vám bublina s událostmi. Praktické a dobře použitelné.

S Plánovač

V další výbavě figuruje známá aplikace S Poznámka, která nabízí možnost zapisovat si důležité věci jak prostřednictvím klávesnice, tak jednoduchým kreslením, které je dobře použitelné díky velkému displeji. Nechybí parta několika opakovaných budíků, které vás však nevzbudí, pokud telefon vypnete. Kalkulačka dostala nový grafický kabát a nabízí i pokročilé funkce, mezi které patří goniometrické funkce, mocniny či logaritmy. Výčet uzavírají stopky, minutka či překladač. V telefonu nechybí ani přehledný správce souborů a lehce skrytý program Polaris Office 5. Ten nenajdete mezi aplikacemi, avšak v momentě, kdy budete chtít otevřít dokument MS Office, bude vám aplikace nabídnuta. Bohužel vše můžete jen číst. Editovat či vytvářet dokumenty možné není.

Citlivost čipu GPS je na velmi dobré úrovni a s asistencí internetu naleznete vaší polohu do desíti vteřin. Pokud internet zakážete, počkáte si zhruba o deset vteřin déle. Stále tedy jde o skvělý výsledek. Výrobce do novinky nepřichystal žádný alternativní obslužný software. Uživatel se tak bude muset obrátit pouze na vestavěné Google mapy. Ty ke svému provozu prozatím potřebují datové připojení, ovšem vybrané oblasti map mohou být uloženy do mezipaměti. Nechybí hlasová navigace v českém jazyce ani ostatní moderní funkce.

Datové funkce a internet

Špičkové zařízení, kterým Samsung Galaxy S4 je, si nemůže dovolit zaškobrtnout takřka v žádné kategorii. Data nevyjímaje. Spolehnout se tudíž můžete na kombinace GPRS, EDGE, také na novější HSDPA a HSUPA, kdy maximální rychlost stahování činí 42 Mb/s. Komu by to snad bylo málo, umí Galaxy S4 s procesorem Snapdragon 600 také LTE. To však zatím v našich končinách nijak nevyužijete. Kromě dat přes mobilního operátora se můžete připojit přes Wi-Fi s standardy a/b/g/n. S tím úzce souvisí funkce Wi-Fi Direct, která nechybí.

Přítomen je i čip NFC spolu s funkcí S Beam pro rychlý přenos souborů mezi dvěma telefony, které tuto funkci podporují. Stačí je pouze přiblížit k sobě. Soubory nicméně můžete posílat také „postaru“ přes Bluetooth 4.0. V recenzi zmíněný infraport pak slouží výhradně k ovládání elektronických spotřebičů.

S počítačem se spojíte přes micro USB kabel, avšak klasické Mass Storage chybí. Namísto něj využijete připojení přes protokoly MTP a PTP. Právě první jmenovaný telefon spojí tak, že vidíte jak paměť telefonu, tak prostor na paměťové kartě. Galaxy S4 si rovněž rozumí s funkcí USB OTG a přes redukci můžete připojit flash disk či myš. Stejně tak máte-li patřičnou redukci, můžete telefon přes HDMI spojit s televizí.

Na internet se podíváte skrze klasický androidí prohlížeč, který si poradí s hesly, dokáže vyžádat stránku pro desktopové zobrazení, podporuje zvětšení písma a rozumí si také s gesty či ovládání pomocí pohybů hlavy. Rekordmanem je Galaxy S4 v počtu oken, se kterými lze naráz pracovat. Otevřeli jsme si jich 41 a telefon se netvářil, že by to mělo být konečně číslo. Alternativou k tomuto prohlížeči je pak Google Chrome, který je stejně skvěle svižný, avšak už si nerozumí s gesty od Samsungu.

TIP: vyhrajte Samsung Galaxy S4 v naší soutěži

Závěrečné zhodnocení

Očekávaný Samsung Galaxy S4 dorazil na většinu světových trhů, včetně našeho. Nepřinesl sice radikální změnu designu, avšak i decentní evoluce, kterou čtyřka od trojky prodělala, hodnotím kladně. Novinka se lépe drží a lépe vypadá. Samsung si zaslouží poklonu za to, že lepší výbavu a větší akumulátor dokázal vložit do menšího a kompaktnějšího těla. I přes úhlopříčku 5 palců je tak Galaxy S4 relativně komapktní. Příjemný překvapením je výdrž, která by měla uspokojit i náročného uživatele, který bude s Galaxy S4 většina. Stejně tak chválím rychlé nabíjení, které jde na vrub silnější nabíječce.

Samsung Galaxy S4

Přísná měřítka telefonu v cenové hladině okolo 17 tisíc korun už však nesplňuje hlasitý reproduktor, který je jen jeden a zde by se měl Samsung příští rok opravdu zlepšit. Pokud si zákazník kupuje to nejdražší, očekává, že dostane maximum a nikoliv jen to, co většině stačí. Zvuk do sluchátek už je naproti tomu výtečný a není mu co vytknout. Displej telefonu je v podstatě bez jediné chybičky. Pětipalcový Super AMOLED sice nabízí PenTile matici, avšak v kombinaci s FullHD rozlišením už rastr jednoduše vidět není. Výtka tak směřuje jen k práci automatické regulace jasu.

Mínusy Galaxy S4 sbírá v případě prostředí. Ono je samozřejmě vylepšené, čerpá z Androidu 4.2 Jelly Bean i modernizovaného TouchWizu, avšak Samsung by měl být pečlivější. Především jde o trhané animace a místy přemýšlející telefon. Kdyby šlo o extra vypjaté momenty, kdy spouštíte třetí náročnou aplikaci, ale aby telefon váhal nad návratem na domovskou obrazovku, to se neodpouští. Výrobce by měl možná také zapracovat na samotné nadstavbě, které by menší omlazení bezpochyby prospělo.

Samsung Galaxy S4 – rychlé srovnání s HTC One, Sony Xperia Z a Galaxy S III

Jinak tu ale máme úžasnou nálož chytrých vychytávek, které prodávají. Na mysli mám nejen bonusové aplikace, ale především pokročilé ovládání gesty, hlasem či sledování pohybu vaší hlavy. Většina funguje spolehlivě, avšak většinu také brzy vypnete. Důvodem může být nepraktičnost nebo problematická funkčnost za snížených světelných podmínek. Například ale rozsvícení displeje pouhým pohybem ruky nad ním nebo nevypínání displeje, když se na něj díváte, si zamilujete.

Zbylá výbava je vlastně maximální. Sluší se vypíchnout propracovaný hudební přehrávač a také překopanou aplikaci fotoaparátu, jejíž nabídka režimů vám nedá spát. Kvalita samotných snímků je pak na vysoké úrovni, ačkoliv slova o tom, že Galaxy S4 je nejlepší fotomobil, jsou zcestná. Spolehnout se nicméně můžete na věrné barvy, detaily i rychlé pořízení snímku. V podstatě na vše, nač jste byli zvyklí u minulé generace, tentokrát však ve vyšším rozlišení 13 megapixelů.

Otázkou nyní je, zda se telefon povedl, uspokojil očekávání a zda se jej vyplatí pořídit. To zjistíme po průletu nad konkurencí.

Konkurence

A začneme hned od A. Apple iPhone 5 16 GB vychází cenově takřka stejně jako Galaxy S4. Nabízí hodnotnější materiály, avšak podstatně menší displej. Získáte však lepší zvukový výstup a navíc opravdu optimalizované prostředí. Pokud nevoní Android, ale stejně skepticky hledíte na iOS, je tu Windows Phone 8 a s ním Nokia Lumia 920, jejíž cena konečně klesla a vychází nyní zhruba o tři tisíce levněji, než Galaxy S4. Daní za to je horší displej, který je však horší pouze papírově. Při běžném používání rozdíly nepoznáte a spíše oceníte lépe fungující regulaci jasu u Lumie 920. Ta také nabízí plynulejší prostředí či bezdrátové nabíjení. To umí i Galaxy S4, avšak jen s dokoupitelným krytem. Souboj fotoaparátů by za dobrých podmínek vyzněl lépe zřejmě pro Galaxy S4, za zhoršených světelných podmínek by pak vyhrála Lumia 920.

Konkurence s jiným OS: Apple iPhone 5 a Nokia Lumia 920

Konkurence na Androidu je více než jasná. Duo HTC One a Sony Xperia Z. První jmenovaný je o dva tisíce korun levnější. Ano, neprodává se, ale od startu prodeje nás dělí pouhé dny a tak mi snad prominete, že to nebudu počítat jako nevýhodu HTC. HTC One nabízí hodnotnější materiály. Na druhou stranu postrádá paměťové karty a jeho fotoaparát se s tím v Galaxy S4 měřit nemůže. Prostředí je o něco plynulejší, displej pak více než konkurence schopný. Výrazně lepší je hlasitý zvuk. Sony Xperia Z okamžitě tasí svou hlavní zbraň, kterou je zvýšená odolnost proti vodě. Její tělo je sice plastové, ale přední a zadní část je skleněná a překvapivě odolné. Hůře se však drží a nabízí horší displej i fotoaparát. Prostředí ale běhá podstatně lépe než u Galaxy S4.

Samsung Galaxy S4 versus HTC One a Sony Xperia Z

Závěrem přeletu nad konkurencí nelze opomenout třeba Samsung Galaxy S III. Nevyplatí se ušetřit 5 tisíc korun a vzít loňský model? Ano, má horší displej, okoukaný design, ale to je zhruba vše. Prozatím neumí všechny vychytávky, avšak většinu se naučí s budoucí aktualizací. Pokud tedy neprahnete po nejnovějším modelu, který hned tak někdo nebude mít, s klidem zvolte loňské Galaxy S III. Totéž platí, pokud si do výběru zařadíte HTC One X+, které vás potěší obřím interním prostorem.

Vážnými konkurenty jsou i loňské modely Samsung Galaxy S III a HTC One X+
Samsung Galaxy S4 a Galaxy S III

Za zapůjčení Samsungu Galaxy S4 děkujeme internetovému obchodu Smarty.cz.

TIP: vyhrajte Samsung Galaxy S4 v naší soutěži

samsung-galaxy-s4
Klady
  • velmi dobrý fotoaparát se spoustou možností
  • nejnovější Android 4.2.2
  • infraport k ovládání TV
  • částečné bezdotykové ovládání
  • propracované ovládání gesty a bonusové funkce
  • rychlé nabíjení
  • nadprůměrná pohotovostní výdrž
  • dostatek výkonu na nejnáročné hry
  • skvělý displej s vysokým rozlišením
  • padne lépe do ruky
  • uživatelsky vyměnitelný akumulátor
  • oproti předchůdci menší rozměry a nižší hmotnost
  • moderní procesor a 2 GB RAM
  • kompletní datová nabídka včetně LTE
  • pokročilý kalendář (S Plánovač)
  • podporuje USB OTG i MHL
Zápory
  • aplikace nelze přesouvat na paměťovou kartu
  • reálná interní paměť jen 9 GB
  • pouze základní verze kancelářské aplikace
  • jen jeden hlasitý reproduktor s průměrnou kvalitou
  • místy horší optimalizace prostředí
  • chybí FM rádio
  • hodila by se hardwarová spoušť fotoaparátu
  • méně pohodlná QWERTZ klávesnice
Diskuze ke článku
miro
V teste ste nespomenuli že obsahuje teploměr, barometer, meria pulz., že sa dá ovládať v rukaviciach a po dokoupení špeciálneho krytu aj bezdrôtovo nabíjať. A mám aj výhradu k tomu že htc one stojí o 2000 menej. Pozrel som si heureka.cz a začínajú na približne rovnakých cenách okolo 15500 Kč stým že htc one nie je nikde skladom a keď už tak za přemrštěnych 18000, zatiaľ čo s4 je skladom za 15500. Ešte přidám že foťák je za světla a šera nejlepší(okrem Nokii 808), lepší ako Lumia 920 alebo htc one, a horší od nich len v absolútnej tme. A najviac kvitujem oproti konkurencii v podobnej cenovej hladine väčšiu výdrž batérie, vymeniteľné batériu, slot na pamäťové karty, všakovaké originálne dokúpitelnė prislusenstvo(bezdrôtová nabíjačka, rôzne kryty ako sview, sledovač pulzu, hudobný dok.... .)
Dj Addams
unique

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze