Samsung Galaxy S4 mini
recenze

Samsung Galaxy S4 mini

Draze zaplacená dokonalost

Je Galaxy S4 mini plnohodnotnou zmenšeninou vlajkové lodi se zajímavou výbavou a kompaktními rozměry, nebo se jedná o osekaného příbuzného s mnoha kompromisy, který pouze parazituje na slavném jméně sourozence? Ke kterému z těchto extrémů se novinka přibližuje? To odhalíme v dnešní recenzi.

Vlajková loď Galaxy S4 se prodává rychlostí blesku a výrobce zaznamenává velké úspěchy, ze kterých chce samozřejmě vytěžit maximum a přenést je dále, mimo jiné i na zmenšenou verzi S4 mini. I předchůdce S III mini patří mezi nejoblíbenější zařízení této kategorie a nástupce nyní nabídne velké množství novinek a různých vylepšení. Důvodů pro upgrade tak není málo, stejně tak by se S4 mini mohlo stát velmi zajímavým hráčem vyšší střední třídy. Co ale cena? Výrobce nasadil opravdu vysokou cenovku, za kterou se dají pořídit mnohem lépe vybavená zařízení. Dokáže si vyšší cenovku obhájit?

Samsung Galaxy S4 mini – videopohled

Obsah balení

  • nabíjecí adaptér s USB vstupem
  • datový a nabíjecí microUSB kabel
  • špuntová sluchátka s vyměnitelnými nástavci

Technické parametry Samsung Galaxy S4 mini

Kompletní specifikace
Konstrukce124,6 × 61,3 × 8,9 mm, 107 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 4,3" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8960, CPU: 2×1,7 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 1,5 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor1 900 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:25 hodin
Dostupnostčervenec 2013,

Rozdíly Galaxy S III mini vs. Galaxy S4 mini

  • vyšší rozlišení 480 x 800 bodů vs. 540 x 960 bodů
  • větší úhlopříčka displeje 4 palce vs. 4,3 palce
  • vyšší rozlišení fotoaparátu 5 Mpx vs. 8 Mpx
  • nahrávání videa v rozlišení FullHD u Galaxy S4 mini
  • softwarová funkce Smart Stay pro nezhasínání displeje u Galaxy S4 mini
  • HSDPA s vyšší rychlostí 14,4 Mb/s vs. 42 Mb/s
  • LTE u u Galaxy S4 mini
  • přední kamera s rozlišením 1,9 mpx u u Galaxy S4 mini
  • větší paměť RAM 1 GB vs. 1,5 GB
  • výkonnější dvoujádrový procesor 1 GHz NovaThor vs. 1,7 GHz Snapdragon Plus
  • výkonnější grafika Adreno 305 u Galaxy S4 mini
  • ochranné sklo novější generace Gorilla Glass 2
  • baterie s vyšší kapacitou 1500 mAh vs. 1900 mAh
  • slot na paměťové karty pod baterií u Galaxy S4 mini
Samsung Galaxy S III mini - oficiální fotografie

TIP: Recenze Samsung Galaxy S III mini – Zmenšený král?

Design a konstrukce

Předchůdce Galaxy S III mini svým designem čerpal z vlajkové lodi S III. Dnes testovaná novinka se taktéž inspirovala, tentokrát od vlajkové lodi pro letošní rok. Vzhled je v podstatě identický a typicky „samsungovský“, jiné jsou pouze rozměry. Zařízení je na dnešní dobu poměrně kompaktní, konkrétně 124,6 x 61,3 x 8,9 milimetrů. Oproti Galaxy S4 je tedy telefon znatelně menší a hlavně elegantně vysoký a štíhlý. Pochválit musím minimální rámeček kolem displeje a minimální přesahy. Hmotnost 106 gramů je pak na takto vybavený přístroj skutečně hodně nízká.

Porovnání Samsungu Galaxy S4 a S4 mini vpravo

Po delší době jsem potěšen, že mám možnost testovat mobilní telefon, který se za svoji výbavu nemusí stydět a přitom jej lze ovládat pohodlně jednou rukou a je kompaktní. Mně samotnému se nelíbí nastolený trend, že skvěle vybavené zařízení musí mít automaticky obří proporce, a rok od roku je to horší. Vůbec bych se nezlobil, kdyby podobně velké telefony obsahovaly ty nejlepší funkce a výbavu. Proč ne?

Konečně tu máme zařízení přijatelných rozměrů, které je zároveň i velmi dobře vybavené

Svou kompaktností nalezne útočiště ve větší chlapské ruce i drobné ženské dlani, zkrátka je pro každého. Díky zaobleným rohům se navíc v ruce dobře drží a uživatelský komfort je takřka perfektní. Vše je na svém místě, dobře padne do ruky a navíc dobře vypadá. Pokud bych měl vzhled a pocit z telefonu porovnat s Galaxy S III mini, které jsem rovněž chvíli používal, je pocit výrazně lepší. Rozměry i provedení těla mi u předchůdce vyhovovaly, ale vzhled byl až příliš plastový. Trochu mi chyběla exkluzivita a nezbavil jsem se dojmu, že telefon vypadá lacině.

Nová šablona designu aplikovaná Samsungem na letošní rodinu modelů Galaxy (S4, S4 Mini, Galaxy Mega..) působí podstatně dospělejším a hodnotnějším dojmem. Lví podíl na tom má polykarbonátový postranní lem, o němž si kdekdo na první pohled řekne, že je spíše kovový. Až po bližším zkoumání zjistíme, že je skutečně plastový. Vypadá ale dobře, a to je hlavní. Líbí se mi také jemná textura na jinak hladkých krytech. Ty tak nejsou jen nudně lesklé, ale mají určitou strukturu, která opět telefon trochu zkrášluje. Použitý plast je na celém těle kvalitní, neprohýbá se ani nepovrzává. Design se tedy povedl a Galaxy S4 mini vypadá opravdu dobře. Možná bych si troufl i říci, že to je v za poslední dva roky nejhezčí Samsung.

V redakci se nám sešly hned tři „Mini“. První dva kusy, které již byly chvíli používány, měly neduh, který se týkal zpracování zadního krytu. Po celé své ploše kryt povrzával a mírně popraskával. Třetí kus, zcela nový, měl naopak bezchybné zpracování. Nic nevrzalo a neskřípalo. Otázkou je, jak zapracuje zub času a zda nezačne zlobit i tento kousek nebo to bylo způsobeno tím, že první dva byly opravdu jedny z prvních vzorků z doby, kdy Samsung ještě neměl konstrukci dokonale vyladěnou. Mimo uvedeného nešvaru jsem již nenarazil na nic, co by mi způsobovalo vrásky. Použité plasty vypadají hodnotně a nikde jsem nenatrefil na slabá místa v oblasti zpracování.

Na horní straně si můžeme všimnout infraportu. Optika fotoaparátu mírně vyčnívá nad okolí zadního krytu. Předpovídám ji její brzké poškrábání

Hlavními ovládacími prvky jsou tradičně dvě senzorové podsvícené klávesy s vibrační odezvou a prostřední hardwarové domovské tlačítko. Jeho stisk je jistý a odezva je dostatečná, doprovázena jemným cvaknutím.

Novinka vypadá velmi elegantně a dospěle. Stylovka? Proč ne

Na přední straně je nad displejem umístěn proximity senzor a senzor regulující jas displeje dle okolního osvětlení. Místo zbylo i na přední kameru s rozlišením 1,9 megapixelů. Co si ale zaslouží kritiku je chybějící notifikační LED dioda, kterou obsahuje vlajková loď Galaxy S4. Zde ji ale Samsung nepochopitelně vyhodil z výbavy, přitom pro řadu lidí jde o esenciální část výbavy. Tohoto zaváhání je opravdu škoda.

Obrátím-li pozornost na boky telefonů, narazím zde na dvojklávesu pro ovládání hlasitosti (může posloužit i jako spoušť fotoaparátu) a klávesu pro vypnutí telefonu a uzamknutí kláves. Obě klávesy jsou poměrně drobné a jejich velikost může lidem s většími prsty způsobit problémy.

Na horní straně se nachází klasický sluchátkový 3,5 mm jack konektor a také nenápadný infraport, který využijeme pro ovládání televize. Je dobře, že v této oblasti Samsung nešetřil a výbavu oproti vlajkovému modelu v této oblasti příliš neosekal. Na spodní straně má své čestné místo datový microUSB konektor. Na zadní straně sídlí ve spodní části hlasitý reproduktor a v horní části je ukryta optika fotoaparátu s přisvětlovací LED diodou. Ochranné sklo je na stejné úrovni jako okolí zadního krytu, nedoporučuji tak pokládat telefon na nerovné povrchy s nečistotami. Budete si muset také dávat pozor na to, aby se čočka nepoškodila.

Senzorové klávesy jsou citlivé a mají dobrou odezvu. Prostřední hardwarová klávesa má jistý stisk a doprovází ji jemné cvaknutí

Mimochodem jsem rád, že zadní kryt není napevno zabudovaný a baterie s kapacitou 1900 mAh je uživatelsky přístupná. Pod ní se nachází slot na MicroSIM kartu i, bohužel, na paměťovou kartu. Pro její výměnu tak je potřeba vypnout zařízení.

Baterie a výdrž

Novinka si zaslouží ocenění za to, že v kategorii telefonů se 4,3 palcovým displejem nabídne baterii s velmi vysokou kapacitou 1900 mAh. A takto vysoká kapacita se skutečně pozitivně podepisuje na pohotovostní výdrži. Co víc? Již při prvních cyklech jsem mohl uvést, že jsem málokdy testoval zařízení s Androidem, které by podávalo tak dobré výsledky a na konci recenze, kdy mám za sebou velké množství nabíjecích cyklů, mohu říci, že výdrž je výborná. Telefon jsem většinou k nabíječce připojoval po dni a půl. Toto používání znamenalo intenzivní připojení k internetu, desítky fotek z fotoaparátu, sociální sítě, desítky zpráv SMS a pár minut hovorů. Při běžném používání tak není problém se dostat na dva celé dny, což je v dnešní době velmi pozitivní výsledek.

Během celodenního střídmějšího provozu mi ubyla baterie o 25 - 30%. U jiných zařízení mi při stejném používání klesá baterie o 60 - 70%. Telefon exceloval také v našich standardizovaných testech výdrže. Při streamování 720p videa (zapojená sluchátka s hlasitostí 50%, jas na 50% a deaktivovaná synchronizace s připojením na Wi-Fi síť) nás telefon odměnil výsledkem 7 hodin a 28 minut. Tato hodnota patří mezi nejlepší v našem katalogu. Telefon se dokázal nabít za 145 minut do plné kapacity, do 80% kapacity se telefon nabil za 93 minut. Nabíjecí doba je tak standardní.

Displej

Zde se šetřilo a Samsung zbytečně sáhnul po horším displeji, než jaký by novince slušel. Cenová kategorie přes jedenáct tisíc korun s daní mi nejde dohromady s displejem a jeho rozlišením 960 x 540 bodů. Neříkám, že je to špatné rozlišení, to vůbec. Jemnost je dostatečná, rastr není příliš znatelný. Výhrady mám k tomu, že konkurence v této cenové kategorii už běžně nabízí HD rozlišení 1280 x 720 bodů. Nicméně přihlédneme-li k menší úhlopříčce, lze použité rozlišení akceptovat. Samotný displej je pak vyroben technologií Super AMOLED. Překvapilo mne podání bílé, která není sice čistě bílá, ale už nepůsobí jako šedá jako v případě S III mini.

Zobrazovací schopnosti jsou vydařené, zlepšilo se podání bílé, barvy jsou tradičně přesaturované a černá je černou

Čitelnost na slunci je tradičně horší, i při nejvyšším jasu na přímém slunci je nezbytností clonit si dlaní. Sklo displeje se chlubí nálepkou Gorilla Glass 2, nicméně u prvního kusu, který jsem obdržel, již bylo ochranné sklo poškrábáno, a to na většině plochy displeje. S odolností to asi nijak slavné nebude a stále platí, že telefon určitě nenoste s klíči a dalšími ostrými předměty. Doporučuji také hned po zakoupení telefonu nanést ochrannou fólii. Zde to bude potřeba.

Zvuk

Ať se budeme bavit o zvukových schopnostech vestavěného reproduktoru, ze sluchátka při hovoru nebo skrze 3,5 mm jack, tak budeme na všech frontách spokojeni. Reproduktor je velmi hlasitý, poměrně kvalitní, kdy ani při nejvyšších hlasitostech nedochází ke zkreslení nebo zhoršení reprodukovaného zvuku.

Velmi spokojený jsem byl i zvukovým projevem do vlastních sluchátek. Nechybí basy ani výšky, jen středy by mohly být vykreslenější. Zvuk je také dostatečně hlasitý a prokreslený, kvalita zvuku je tak celkově velmi dobrá. Mnozí majitelé budou spokojeni i s dodávanými špuntovými sluchátky.

Po delší době nemám námitky ani vůči kvalitě hovoru ze sluchátka. Přenášený hlas je zřetelný, přirozený a během hovoru můžeme nastavit i jeho předvolby (jasný, hlasitý).

Hardware

Samsungu v poslední době narostla křídla a sebevědomí a dobře patrné je to u této novinky. Svoji cenou totiž překoná v současné době i mnohá konfigurací lépe vybavená zařízení se čtyřjádrovými procesory. Proto bych očekával, že když už zvolil dvoujádrový procesor, tak že bude v té nejvýkonnější konfiguraci, nikoliv dvoujádrový procesor střední třídy Snapdragon S4 Plus s taktem 1,7 GHz a grafikou Adreno 305. Proč nebyl použit stejný procesor a zejména grafika, která je k vidění například u Xperie SP?

Výsledky z benchmark testů - Quadrant, SmartBench 2012 a AnTuTu

Jsem velmi rád za použití větší paměti RAM s kapacitou 1,5 GB. To už bude určitě dostačovat takřka každému, obzvlášť ve vyšší střední třídě. Interní paměť disponuje kapacitou 8 GB, z čehož uživatel může využívat necelých 5 GB. Na to navážu, že nechybí slot na paměťové karty s maximální kapacitou 64 GB. Naštěstí funguje přenos her a aplikací na paměťovou kartu a zpět. Vyzkoušel jsem i připojení USB redukci na připojení flashky a dalšího příslušenství. Testem prošly dva flash disky s různými kapacitami. Ani jeden se nezobrazil. Zařízení dokonce nedetekovala připojení USB redukce. U větší Galaxy S4 se mi flashka ihned zobrazila a zařízení hned detekovalo i připojenou redukci. Že by S4 mini opravdu nepodporovala USB host, i když by ho měla obsahovat? Vyzkoušeli jsme i připojení myši s kabelem, která taktéž nefungovala. Naproti tomu u velké S4 fungovala.

Zařízení Samsung Galaxy S 4 mini Samsung Galaxy S III mini
Rozměry 124,6 x 61,3 x 8,9 mm 121,6 x 63 x 9,9 mm
Hmotnost 107 gramů 111,5 gramů
Procesor 1,7 GHz Snapdragon 400 1 GHz NovaThor 8530
Grafika Adreno 305 Mali-400MP
Interní paměť 8 GB + 1,5 GB RAM 8 GB + 1 GB RAM
Data HSPA+ 42 Mb/s a LTE HSDPA 14,4, Mb/s
Fotoaparát 8 Mpx + FullHD videa 5 Mpx + 720p videa

Uživatelské prostředí

Android v novince je ztělesněn ve verzi Jelly Bean 4.2.2. Výrobce nezapomněl zahrnout svoji grafickou nadstavbu TouchWiz. Osobně bych se bez ní obešel. Je zjevné, že je hardwarově náročná a ke konci testování se již setkávám s tím, že na některé úkony čekám déle, než je na telefon této cenovky adekvátní. To ale nastává také u velké Galaxy S4, která se po pár týdnech používání zpomalí. Prostředí je ale celkově dobře vyladěné, odezva na čekání při provedení jednotlivých úkonů je minimální, ale pokud máme spuštěno více aplikací, pak již docházelo ke zpomaleným reakcím a delšímu startu nových aplikací.

Prostředí systému s nadstavbou TouchWiz

Na domovs.ké obrazovce můžeme upravovat počet pohotovostní obrazovek. Notifikační lišta je také nyní plně konfigurovatelná, můžeme měnit zástupce aplikací a přesouvat ikonky. Na zamčené obrazovce je několik zástupců aplikací, které mohou být taktéž nahrazeny podle naší fantazie. Zároveň můžeme upravit či přidat „pozdrav“.

Prostředí systému s nadstavbou TouchWiz

Co zamrzí, je výrazný zásah v oblasti různých softwarových vychytávek. Zde je vidět, že Samsung trochu násilně diferencuje svou vlajkovou loď a jeho mini sourozence. Odebral totiž i funkce, které by odebírat nemusel. Chybí například jak gesta jako Air view, tak různé jiné užitečné vychytávky. Alespoň že výrobce nezapomněl na funkci nezhasínání displeje, která je asi nejpraktičtější ze všech. Přední kamera sleduje zrak uživatele a pokud se na displej stále díváte, nezhasne.

Součástí systému je i chytrý hlasový asistent S Voice, který podporuje spuštění aplikací, provádění úkonů, psaní zpráv, vyhledávání informací na internetu. Prvním háčkem je, že nepodporuje českou lokalizaci. Druhým háčkem je nutnost datového připojení. Užitečným parťákem na cestách je S překladač. Podporuje hlasový i textový překlad z mnoha jazyků. Na český jazyk se ale zapomnělo.

Multimédia

Galerie obrázků sdružuje i pořízená videa kamerou. Její hlavní nabídka je řazena podle bočního sloupce, kde se nachází alba a pravé části, kde jsou náhledy obrázků daného alba, a to buď v rozložení 1 x 1 nebo 2 x 2. Galerie je sice dobře graficky zpracována, ale částečně se zapomnělo na oblast výkonu. Při větším množství obrázků pohyb v ní není zcela plynulý a občas docházelo ke zpomalení přechodu mezi alby. Po pár týdnech se nezřídka setkáme i s několikasekundovým čekáním.

Galerie obrázků má pěkné rozhraní, s rychlostí načítání obsahu na to male není nejlépe

Hudební přehrávač si až na menší změny a drobnosti zanechává stále stejnou tvář. Jeho hlavní nabídka je rozprostřena mezi alba, interprety, složky a hudební ráj. V nastavení ale najdeme užitečnou volbu, která umožňuje volbu zobrazení kategorií hudby. Vyřadit tak můžeme hudební ráj a třeba alba.

Během přehrávání hudby je přítomen ekvalizér s jedním vlastnoručně nastavitelným profilem. Je tu i technologie Adapt sound, která na základě nastavení zvuku nastaví adekvátní hlasitost.

Kouzlo fotek z dovolené můžeme přenést do foto příběhu, který nás bude doprovázet jednotlivými momenty s patřičnými popisky. Následné foto album se pak exportuje do souboru pdf. Patřičný herní výkon zajistí Adreno 305, raději bychom sice viděli Adreno 320, ale i tato grafika umožňuje plynulou hratelnost i výkonnějších her jako Spiderman či Asphalt 7.

Fotoalbum je povedená aplikace na vytváření vzpomínek z dovolené

Využití najde i v úvodu zmiňovaný infraport. Aplikace WatchOn totiž promění mobilní telefon v dálkový ovladač televizoru, s kterým komunikuje právě přes infraport. Komunikace funguje rychle a bezchybně. K dokonalosti chybí jen rozsáhlejší možnosti ovládání. Na televizích si pouze přepnete kanál, změníte hlasitost či zvolíte zdroj obrazu (anténa, HDMI, USB apod.). Zní to dobře, že? Česká republika zatím není podporována, ale aplikace i tak funguje korektně.

V dřívějších dobách Samsung sázel na tzv. huby a měli jsme tak hub sdružující textovou komunikaci, sociální sítě hry nebo multimédia. Všechny huby jsou nyní sloučeny pod jeden hub, který se jmenuje jednoduše Samsung Hub. V jeho nabídce najdeme čtecí koutek nebo hudební a filmové zákoutí. V nabídce knihkupectví nechybí množství titulů k zakoupení, nastavená cena je ale poměrně vysoká a vyrovná se ceně ve skutečném knihkupectví. Řada z vás tak asi sáhne spíše po knihách z Google Play.

Filmový, hudební a herní hub. Cena tamního obsahu je ale poměrně vysoká

Rovněž ani nabídka filmů není chudá, ale i tady se ceny filmů pohybují kolem třeba tří set korun, což je vysoká cena za stažení online obsahu, na který se podíváte na mobilu. Aplikace Group Play pak vytváří herní komunitu. Několik zařízení může vytvořit jakousi virtuální síť, ve které pak spolu mohou hráči závodit třeba v automobilovém simulátoru, střílečce, porovnávat výsledky a různě soutěžit.

Poslední aplikací v této oblasti je video. Na 4,3 palcích už se nějaký ten seriál pustit a sledovat dá, takže je důležitá i schopnosti novinky na tomto poli. V nastavení aplikace si můžeme zvolit zobrazení titulků, ořez obrazu i zobrazovací poměr stran. Přehrávač si poradí s formáty avi, MP4, 3GP, mkv a kontejnery xVid, DivX. Bezproblémové bylo i přehrání titulků v českém jazyce s diakritikou. Opět se setkáváme s užitečnou funkcí pro minimalizaci videa. Minimalizací nedojde k pozastavení přehrávání, ale obraz běží dál ve zmenšeném okně a vy můžete na telefonu dělat cokoliv dál, například vyřizovat e-maily. Pokud zapojíme sluchátka, dojde ke zpřístupnění zvukového ekvalizéru i pro videa, což se hodí.

Fotoaparát

Oproti předchůdci vzrostlo původní rozlišení pět megapixelů na osm megapixelů. Jak ale víme, v praxi se nemusí jednat o kvalitativní rozdíl. Předchůdce fotil snímky dobré kvality s rozumnou úrovní detailů a dobrým podáním barev. Byl jsem tedy zvědavý, kam se Samsung za rok posunul. Vedle vyššího rozlišení bylo zcela přepracováno i prostředí fotoaparátu. Nově je nejvyšší důraz kladen na režimy scén, ostatní nastavení jsou trochu hlouběji zapracována v systému.

Například pro nastavení expozice je vyžadováno několik kliknutí. Z připravených režimů se hodí například HDR režim, který využijeme při focení v protisvětle nebo horších světelných podmínkách. Při focení kamarádek jsem aktivoval režim „překrásná tvář“, který efektivně retušuje tvář a vyhlazuje její nedostatky. Dotyčné osoby pak byly nadmíru spokojeny.

Odezva spouště je okamžitá. Zachytil jsem tak i rychle pohybující se objekty, které byly poměrně ostré. Nezapomnělo se ani na sekvenční režim, ten se předem musí aktivovat v nastavení fotoaparátu, a pro pořízení série snímků pak stačí jen déle podržet spoušť fotoaparátu.

Obrazová kvalita snímků z novinky mi přijde subjektivně ještě lepší, než v případě loňského top modelu Galaxy S III, především detaily jsou prokreslenější, snímky mají i méně šumu a v rozích nedochází ke zkreslení. O něco slabší jsou pouze snímky zhotovené v noci a v horších světelných podmínkách, což se vzhledem k objektivu s nijak slavným clonovým číslem f/2.6 a malému čipu dá čekat.

U pořízených videí mě mile překvapila jejich dobrá kvalita. Stereo zvuk s bitratem 128 kb/s je rovněž velmi kvalitní a i bez zapnuté softwarové stabilizace není obraz roztřesený. Samotné video má 29 snímků za vteřinu s datovou stopou 18 Mb/s. Na blízké vzdálenosti se hodí kontinuální zaostřování.

Zprávy

Při vytváření zprávy je k dispozici softwarová QWERTZ klávesnice či alfanumerická klávesnice. Odpočítávání znaků probíhá od samého začátku, čili 160 znaků. O zpracování zpráv nejde říct, že by jejich funkčnost byla šita horkou jehlou a Samsung nabídne různé zajímavé vychytávky. Moji pozornost upoutala například možnost rychlé změny velikosti písma za pomocí klávesy hlasitosti.Určit si rovněž můžeme, zda se při přijetí zprávy má zobrazit náhled textu. Namátkou zmíním ještě barevnou volbu pozadí nebo opakovanou zvukovou notifikaci

Možnosti zpráv jsou bohaté, namátkou zmíním barevnou volbu pozadí, pokročilou blokaci nechtěných zpráv nebo opakovanou zvukovou notifikaci

Dohled nad vytvářením zprávy obstará prediktivní slovník T9 s diakritikou, ale můžeme ji i deaktivovat. Hodí se i pokročilé možnosti pro zablokování nežádoucí pošty. Zvolit si můžeme konkrétní čísla kontaktů, od kterých nechceme obdržet zprávy, případně zadat fráze či části textů, které mají být zablokovány.

Pro e-mailovou komunikaci jsou vyhrazeny dva klienti - Gmail klient a vestavěný e-mailový klient. Ani jeden funkčně nepřekvapí a zvládají vše, co je dnes běžné - poradí si s přílohami, složkami, načítáním zpráv na pozadí, podporuje i koncepty.

Telefonní seznam

Telefonní seznam třídí kontakty dle skupin a spolupracuje i se sociálními sítěmi, i když omezeně. Kontakt umístěný na sociální síti z ní převezme obrázek, čísla i e-mailové adresy, ale naopak statusy a alba nezobrazí. Zde je na tom v případě Androidu lépe Sony i HTC. Obavy ze ztráty kontaktů nehrozí díky rozšířené možnosti zálohy. Kontakty můžeme zálohovat na paměťové karty, na google účet či skrze program Kies.

U každého kontaktu jsou nezměrné možnosti přidání typů čísel, e-mailových adres, poznámky a jiných událostí. Odlišení je možné i za pomoci vlastního obrázku či specifických vibrací při vyzvánění. Dokonce je možné vytvořit si i vlastní styl vibrací.

Organizační funkce a GPS

Jedna z věcí, která se mi líbí u některých Samsungů s jejich nadstavbou TouchWiz, je mimo jiné integrace pro v mnoha ohledech perfektního kalendáře S Plánovač. Není to ledajaký kalendář, především si cením náhledů událostí u jednotlivých dnů, ať už v měsíčním nebo týdenním náhledu. I prostředí je dobře zpracováno. Kalendář v sobě zahrnuje i úkoly. Každá událost může obsahovat poznámky, obrázky, lokalitu, účastníky, časové připomenutí a lokalitu. V úkolech si navíc nastavíme i režim priority ve třech stupních.

Kalendář i poznámky patří mezi nejpropracovanější výchozí aplikace tohoto typu, co jsem kdy viděl

S poznámky se svým ztvárněním a funkcemi mohou opravdu vysmívat konkurenci. Aplikace poznámek u ostatních výrobců nedosahuje zdaleka takové sofistikovanosti ani nenabídne tolik funkcí. U poznámek je na výběr volba kreslícího nebo psacího režimu, je možno přidat i více kreslících ploch nebo stránek Když nás omrzí aktuální barva pozadí, jednoduše jej změníme. Při uložení poznámky si aplikace dotáže, zda jej chceme sdílet s dalším zařízením nebo jej exportovat do pdf či vložit do kalendáře.

Kalendář i poznámky patří mezi nejpropracovanější výchozí aplikace tohoto typu vůbec. Konkurence by se měla učit

Interní GPS modul spolupracuje pouze s nahranými Google mapami, další aplikace určené pro navigování najdeme v hojném počtu na Google play marketu. Google Mapy zvládnou také navigovat, ale musíte být po celou dobu on-line. Fixace satelitů je okamžitá, během dvaceti vteřin dojde k zafixování plného počtu satelitů i bez aktivované asistence operátora.

Datové funkce

Označení šampion datových funkcí je zcela na místě. Ve výčtu datových technologií se snažíme marně přijít na to, která technologie může scházet, a na nic nepřicházíme. Největší pozornost na sebe strhává technologie LTE s rychlostí stahování až 100 Mb/s kategorie 3 a nahrávání až 50 Mb/s. Pak jsou tu technologie sítě 3G pro stahování HSPA+ DC až 42 Mb/s a nahrávání HSUPA až 5,76 Mb/s.

Internetový prohlížeč mohl být lépe vyladěný. Občas vykazuje problémy s plynulostí pohybu po již načtené stránce

Samozřejmostí jsou bezdrátové sítě Wi-Fi a/b/g/n, anténa ale nemá tak dobrý příjem, jako u lépe vybaveného brášky. Obecně ale hodnotím dosah Wi-Fi jako lehce nadprůměrný. Pro posílání souborů mezi dvěma a více zařízeními slouží mnoho cest. Mezi rychlejší varianty patří za pomocí aplikace S Beam sdílení přes Wi-Fi Direct, hodí se také NFC. Nechybí pak ani Bluetooth 4.0.

Vestavěný internetový prohlížeč je výkonný, občas jsem ale zaregistroval problémy s tím, že pohyb na načtené stránce se zadrhával. Skrolování po stránce nebylo zcela plynulé a to dokonce i na stránce načtené v režimu mobilní verze. To by však mohla odstranit některá aktualizace, telefon určitě nemá nedostatek výkonu a spíše se jedná o nedobrou optimalizaci.

Absenci Flashe 10 jsem výrazně nepociťoval, nahradí jej totiž moderní prvek Html5. Během prohlížení stránek jedním kliknutím můžeme měnit jas, přepínat mezi mobilní a desktopovou verzí prohlížeče či aktivovat anonymní prohlížení stránek, které neukládá do paměti zařízení cookies ani neuchovává historii stránek. Celkově je tedy zážitek ze surfování velmi dobrý, k výbornému hodnocení zbývá jen vylepšit plynulost.

Zhodnocení a konkurence

U novinky neshledávám žádné výraznější nedostatky nebo chyby. Naopak, je to zařízení, které má rozumné rozměry a uspokojí i náročnějšího uživatele. Splňuje totiž přesně vše, co očekávám a navíc v malém těle. Překvapí výborným fotoaparátem, kvalitním zvukem, excelentní výdrží baterie, má líbivý displej, dostatečný výkon, NFC čip i nejrychlejší datovou technologii LTE. Schází něco? Nic si nevybavuji ani nepostrádám. Majitelé Galaxy SIII mini mají opravdu hodně důvodů k upgradu a pokud se vám líbí design a máte dostatek peněz, nebudete pořízení nástupce litovat. Skoro tady máme zařízení bez kompromisů, které si spletlo cenovou kategorii.

Největším mínusem je totiž pro mne cena. Za poslední dobu jsem neviděl žádné jiné zařízení, u kterého by převažovala takto výrazně cena nad výkonem. Galaxy S4 mini bych viděl ideálně v kategorii kolem osmi až devíti tisíc korun, ale nasadit cenu přes jedenáct tisíc korun? Tato hranice už znamená zařízení spadající do nejvyšší třídy, kterým naopak S4 mini konkurovat nemůže, leda tak kompaktními rozměry, které budou pro někoho stěžejní. A když už takto nasazená cena, tak prosím výkonnější grafiku či procesor a HD displej – pak by byla cenovka optimální. Za stávajícího stavu ale nevidím důvod, proč mít „menší“ zařízení za cenu lépe vybaveného špičkového zařízení.

Nepochybuji o tom, že Galaxy S4 mini bude mít úspěch. Pokud se někomu líbí design Galaxy S4, ale nepotřebuje velký HD displej a nehodlá za telefon platit takové peníze, zvolí právě tuto novinku. Stejně tak bude jasnou volbou pro ty, kteří chtějí kompaktní telefon s co možná nejlepší výbavou. Ti, kteří ale vybírají telefony podle poměru výkonu a ceny, s S4 mini ale zatím spokojeni nebudou. Pokud chcete nový telefon s takto velkým displejem, budete mít celkem problém, většina nových konkurentů má totiž buď větší, nebo menší displej.

Sony Xperia SP se honosí větším 4,6 palcovým displejem a jemným HD rozlišením, ale horší zobrazovací technologií. Silné výhody spočívají i ve velké baterii 2370 mAh, NFC čipu a LTE. Frajeřinkou je i barevná informační lišta, hodnotné zpracování s kovovým rámem či výkonnější grafika Adreno 320 s 1,7 GHz dvoujádrovým procesorem. A nakonec podstatná je i cena, která je nižší o dva tisíce korun. A to není málo.

Sony Xperia SP - oficiální fotografie

TIP: Recenze Sony Xperia SP – Zraněný sportovec

Výrazně nižší cenu má i Huawei Honor 2, který disponuje 4,5 palcovým displejem s HD rozlišením a kvalitní zobrazovací technologií TFT IPS. Má stereoreproduktory, špičkový 8 megapixelový fotoaparát a slušnou baterii s kapacitou 2150 mAh. Postrádá sice NFC i LTE, ale za svoji cenu nabídne nevídaný čtyřjádrový procesor. A nakonec cena? Ta je o čtyři tisíce nižší.

Huawei Honor 2 - oficiální fotografie

Budeme-li hledat rozměrově podobné telefony, najdeme například Optimus L7 II, který má v mnohých ohledech podobnou výbavu, horší displej, ale takřka poloviční cenovku.

LG Optimus L7 II

Alternativou by mohlo být i nedávno recenzované Xiaomi Mi2S s 4,3 palcovým HD displejem, které za nižší cenu přinese lepší výbavu i plynulost prostředí.

Xiaomi Mi2S - oficiální fotografie

TIP: Recenze Xiaomi Mi2S – Olympijské zlato z Číny

Alternativou může být i dobře vybavené Sony Xperia L, opět výrazně levnější. V případě HTC může být konkurentem například podobně velký model One SV, který je opět výrazně levnější.

Pokud odhlédnu od rozměrů a zaměřím se na cenu, tak za částku jedenáct tisíc korun lze zakoupit současnou vlajkovou loď LG - Optimus G. Má tělo vyhotovené ze skla (přední i zadní strana), fotoaparát s vyšším rozlišením 13 megapixelů, neschází mu NFC ani LTE. Má větší 4,7 palcový displej s HD rozlišením a špičkovou technologií True IPS+. A nejdůležitější nakonec, srdcem je čtyřjádrový procesor Snapdragon S4 Pro s grafikou Adreno 320. Za danou cenovku jednoznačně lepší volba než Samsung Galaxy S4 mini.

LG Optimus G - oficiální fotografie

Tip: Recenze LG Optimus G – Samuraj s křehkým tělem

Konkurentem z vlastní stáje bude i loňská vlajková loď Galaxy S III. Za stejnou cenu nabídne větší úhlopříčku displeje 4,8 palce, technologii Super AMOLED a rozlišením 720 x 1280 bodů. Disponuje fotoaparátem se stejným rozlišením, má NFC čip, ale chybí LTE technologie. Vyšší výkon zajistí čtyřjádrový procesor Exynos 4412 s taktem 1,4 GHz.

Konkurovat budou i zařízení se systémem Windows Phone. Prvním bude Nokia Lumia 820 se stejnou úhlopříčkou displeje, ale horším rozlišením. Má taktéž slot na paměťové karty a výměnnou baterii. O něco horší je osmimegapixelový fotoaparát. Čím může přesvědčit je cena kolem sedmi tisíc korun, což je výrazně níže.

Nokia Lumia 820 - oficiální fotografie

TIP: Recenze Nokia Lumia 820 – První osmičky z Finska

O něco zajímavější volbou bude HTC 8X které se dokonce se svoji cenou vejde pod sedm tisíc. Za tu cenu nabídne 4,3 palcový displej s HD rozlišením, špičkovou zvukovou technologii Dolby Beats, průměrný osmi megapixelový fotoaparát naopak s výbornou přední kamerou o rozlišení 2,1 megapixelů a výkonný dvoujádrový procesor S4 se slabší grafikou Adreno 225.

HTC 8X - oficiální fotografie

TIP: Recenze HTC 8X – Navždy první s Windows Phone 8

Dalším konkurentem je špičková Nokia Lumia 920. Má větší interní paměť a slušný fotoaparát, který nemá konkurenci v kategorii snímků pořízených za horších světelných podmínek. Její displej je pak ovladatelný i za pomocí rukavic či jiných předmětů. V útrobách je jeden z nejnovějších dvoujádrových procesorů a vysokorychlostní internet zajistí technologie LTE, nechybí pak ani NFC a další vymoženosti. Cenovka je opět o zhruba 2 tisíce korun nižší.

Nokia Lumia 920 - oficiální fotografie
samsung-galaxy-s4-mini
Klady
  • rozsáhlá konektivita v čele s LTE a NFC
  • špičkový zvukový výstup do sluchátek a při hovoru
  • velmi dobrá výdrž na jedno nabití
  • špičkový fotoaparát ve své třídě
  • výborné podání barev a kontrastu Super AMOLED displeje
  • infračervený port pro ovládání TV a další elektroniky
  • Výborný kalendář a poznámky, další bonusové aplikace
  • velká RAM paměť
  • povedený design a hodnotný vzhled
  • kompaktní rozměry
Zápory
  • horší čitelnost displeje na přímém slunci
  • příliš vysoká zahajovací prodejní cena
  • prostředí by mohlo být lépe vyladěné
  • rezervy v oblasti zpracování zadního krytu
  • absence chytrých gest z Galaxy S4
  • absence notifikační LED diody
  • Nefungující USB host připojení flashky ani myši
  • za danou cenu by měl mít displej už HD rozlišení
  • paměťová karta se nachází pod baterií
Diskuze ke článku
Borec
Až bude za půl roku za 7 999 Kč tak to bude výborný kauf a bude se prodávat jak housky.
Kubino
Konkurence? Všechny vybrané mobily jsou výrazně větší a o 1/3 těžší než S4mini. Vybírat jste měli spíš mobily s 4,3" úhlopříčkou a váhou okolo 100 g.
Tomáš
Dobrý deň, Ďakujem za veľmi peknu recenziu no ale ešte stale niesom rozhodnuty pre kúpu, odradzuje ma ta cena cca 400€, napr sgs 3 možem kupiť za 350€ a to je dosť nevýhoda takže ešte si počkám. Inak neviem či som len ja nepochopil tejto vete alebo to takto ma byť:
Předchůdce Galaxy S III svým designem čerpal z vlajkové lodi S III
jjezevec
Pokud ten mobil není Dual Sim, tak je to pěkně zaostalej shit.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze