Samsung Galaxy S21 & Galaxy S21+
recenze

Samsung Galaxy S21 & Galaxy S21+

Povedená dvojka s výhradami
16

Samsung představil na začátku letošního roku trojlístek telefonů z vlajkové řady Galaxy S21. Nejlépe vybavenou S21 Ultra jsme v recenzi převážně chválili, nabízí špičkový displej, skvělé fotoaparáty i výkonný procesor. Jak jsou na tom její dva sourozenci?


Letošní řada Galaxy S21 s originálním designem zad přináší kromě povedeného vzhledu hned několik dalších zajímavých vylepšení. Většina z nich, ať už se jedná o podporu chytrého pera S Pen, 120Hz obnovovací frekvence při vyšším rozlišení či 10násobného teleobjektivu však zůstává předností Galaxy S21 Ultra. Měli byste tedy vůbec uvažovat i o levnějších Galaxy S21 a S21+, nebo se bez debat vyplatí si připlatit za Ultra?

Samsung Galaxy S21 & Galaxy S21+ – videorecenze

Obsah balení: dle nejnovějších trendů

V malé krabičce je kromě telefonu pouze USB-C/USB-C kabel a nutné příručky pro uživatele. Nečekejte tedy adaptér, sluchátka ani jakékoliv další příslušenství.

Nelíbilo se nám
  • bez adaptéru (tento přístup však bude brzy standardem)

Konstrukční zpracování: sklo i polykarbonát

Galaxy S21 a S21+ se od sebe neliší pouze rozměry, uhlopříčkou displeje či velikostí baterie, ale také konstrukčním zpracováním, u něhož je v obou případech na první pohled patrný nový designový jazyk. Pokud však holdujete skleněným zádům a domníváte se, že by měla být u vlajkové řady výrobce samozřejmostí, potěší vás pouze větší Galaxy S21+ s Corning Gorilla Glass Victus po obou stranách hliníkového rámečku. U menšího Galaxy S21 najdeme povrch „Glasstic“, což má být kombinace skla a polykarbonátu. To může být nevýhoda, ale také výhoda, záleží na úhlu pohledu. Plast by se totiž neměl v případě pádu tak snadno roztříštit jako sklo. Na druhou stranu výrobce právě z toho důvodu nasadil Gorilla Glass Victus, který by měl pádům velmi dobře odolávat. Konkrétně u Galaxy S21 bych si navíc nebyl větší odolností polykarbonátového povrchu až tak jistý vzhledem k úrovni prosvítání okrajů plastových zad při zapnuté přisvětlovací diodě (viz video), což znamená, že bude plast poměrně tenký.

Ať už máte na plastová záda názor jakýkoliv, ani jednomu telefonu nelze upřít prémiový punc a podle mě také velmi povedený vizuál. Zvlášť Galaxy S21 dostupný hned ve čtyřech barevných variantách vypadá v testované Phantom Violet velmi povedeně. Naprostou samozřejmostí je pak zvýšená odolnost IP68 či slot pro dvojici nanoSIM, tentokrát však (u celé řady Galaxy S21) bez podpory paměťových karet, což mi osobně nevadí, některé uživatele to však nepochybně zamrzí. Výčet prvků by nebyl kompletní bez zmínky o USB-C, mřížce hlasitého reproduktoru na spodní straně a dvojici ovládacích tlačítek na pravém boku. Jejich odezva je příkladná a umístění tak akorát na dosah palce.

Líbilo se nám
  • zvýšená odolnost
  • originální design zad
  • kvalitní zpracování
  • slot pro dvě nanoSIM
Nelíbilo se nám
  • polykarbonátová záda u Galaxy S21

Displej: plochý a s průstřelem

Podobně jako superkompaktní Galaxy S10e má i Galaxy S21(+) zcela rovný displej bez jakéhokoliv zaoblení, což znamená, že se před uživatelem při čelním pohledu rozprostře 100 % plochy a zároveň se nemusí obávat nechtěných dotyků. Hned z výroby také na telefonech najdete ochranou fólii, která chrání panel se sklíčkem Gorilla Glass Victus, které má být samo o sobě velmi odolné proti prasknutí.

Rozlišení se bohužel mezigeneračně snížilo na 1 080 × 2 400 pixelů, což dává u obou telefonů výslednou jemnost okolo 400 PPI. Obraz je však díky vysoce kvalitnímu Dynamic AMOLED 2X panelu velmi kvalitní, stejně bych byl ale rád i za přítomnost 4K, a to i vzhledem k tomu, že u Galaxy S21 Ultra není WQHD+ problém. Obraz je alespoň díky 120Hz obnovovací frekvenci krásně plynulý, což oceníte zejména při rychlém skrolování textu. V případě prohlížení obrázků nebo videí se frekvence adaptivně sníží tak, aby se šetřila energie.

Co se jasu týče, slibuje výrobce maximální svítivost 1 300 nitů, což je o něco méně než S21 Ultra, ničemu to však příliš nevadí. Čitelnost (i na přímém slunci) je i tak skvělá a spokojen jsem byl i s jasem minimálním. Rámečky displeje jsou příkladně tenké a průstřel selfie kamerky nijak neruší.

Podporu S Pen má pouze S21 Ultra.

Novinkou je vylepšená čtečka otisků prstů od Qualcommu, kterou mohu pouze chválit. Na přiložení prstu reaguje bleskurychle a počet situací, kdy nerozpozná prst uživatele, se blíží k nule. Problém jí přitom nedělá ani prst promrzlý nebo naopak mokrý po umývání rukou. Spolu se čtečkou stojí za zmínku také povedený režim Always-On, který lze mít aktivovaný neustále, nebo jej zobrazit podle plánu či pomocí klepnutí. U něj si můžete nastavit kromě stylu hodin i animovaný GIF nebo vybrat obrázek z galerie. Celkově jsem s displejem velmi spokojen, pokud byste však rádi využívali pero S Pen, musíte sáhnout po S21 Ultra.

Líbilo se nám
  • skvělá čtečka otisků prstů
  • kvalitní 120Hz AMOLED panel
  • tenké rámečky
  • propracovaný Always-On
  • pro někoho může být velkou výhodou zcela plochý panel
Nelíbilo se nám
  • „pouze“ Full HD+ rozlišení
  • bez podpory S Pen (pouze u verze Ultra)

Zvuk: jako vždy parádní

Všechny Galaxy S21 disponují dvojicí reproduktorů – jeden je na spodní straně, druhý na okraji strany horní (sluchátko). Zvuk je v případě Galaxy S21 a jeho „Plus“ verze kvalitní, nadprůměrně hlasitý a obecně se řadí k tomu nejlepšímu, s čím se můžete u telefonů setkat. Pro drátový poslech můžete využít USB-C, věřím však, že většina uživatelů sáhne spíše po bezdrátových sluchátkách, do nichž byl přenos rovněž bezproblémový. Potěší také špičková kvalita hovorů či velmi slušné mikrofony, které jsou dostatečně citlivé a při natáčení videí spolehlivě zachytí i méně zřetelný zvuk.

Líbilo se nám
  • kvalitní reproduktory i mikrofony
  • stereo efekt

Výkon hardwaru: Exynos 2100 boduje

5nm procesor Exynos 2100 představuje v současnosti jeden z nejlepších čipsetů na trhu, ať už se jedná o hrubý výkon nebo energetickou úspornost. Podle nejnovějších benchmarků mají Galaxy S21 s Exynosem 2100 o něco menší výkon hlavního jádra Cortex-X1 než u Snapdragonu 888, na druhou stranu pak mají vyšší výkon trojice doprovodných jader Cortex-A78. Obecně se dá říct, že si jsou verze s Exynosem i Snapdragonem výkonově celkem podobné a výdrž telefonu by měla být v případě Exynosu dokonce o trochu lepší.

Samsung Galaxy S21

Telefony se během používání (ani nahrávání 8K videa) nijak zvlášť nezahřívaly, naopak mají být chladnější než varianty se Snapdragonem 888 a zkrátka nabízí dostatek výkonu na vše, co vás jen napadne. Pokud se v budoucnu prohloubí spolupráce mezi Samsungem a AMD, nedivil bych se, kdyby měl příští vlajkový Exynos i o něco lepší parametry než Snapdragon. Na rozdíl od S21 Ultra máte každopádně omezený výběr, co se týče dalších komponent. K dispozici jsou totiž pouze varianty s 8 GB RAM a 128/256GB úložištěm, z něhož si systém po zapnutí ukousne zhruba 20 GB. Slot pro paměťové karty schází, což mi osobně nevadí a je jasné, že do budoucna bude chybět u stále více telefonů. Jeho přítomnost však dávala smartphonům Galaxy nepatrnou konkurenční výhodu, která je nyní pryč.

Samsung Galaxy S21+
Líbilo se nám
  • špičkový výkon
  • málo se zahřívá
Nelíbilo se nám
  • někoho zamrzí absence paměťových karet
  • pouze verze s 8 GB RAM

Výdrž baterie: jeden den minimálně

Samsung Galaxy S21 nabízí 4 000mAh baterii, Galaxy S21+ pak 4 800 mAh. Ani v jednom případě si tak nelze stěžovat na nedostatečnou kapacitu, důležitá je však samotná výdrž. U Galaxy S21 se v mém případě obvykle jednalo o jednodenní záležitost s tím, že jsem telefon zvedl z bezdrátové nabíjecí podložky zhruba v 6 ráno a kolem desáté hodiny večerní měl stále zhruba 15 % k dobru. S Galaxy S21+ se můžete (i navzdory většímu) displeji komfortně dostat i na jeden a půl, ale i dva dny používání. Výdrž se přitom samozřejmě zásadně odvíjí od způsobu používání, de/aktivaci režimu Always-On a dalších faktorech. Pokud byste se rozhodli mít AoD neustále aktivovaný, počítejte zhruba s o 30 % kratší výdrží.

Nabíjení probíhá drátově výkonem 25 W, bezdrátově max. výkonem 15 W a k dispozici je i „bezdrátové sdílení napájení“, které dříve Samsung označoval (i u české lokalizace) jako Wireless PowerShare. Na zádech telefonu tak můžete nabít sluchátka, hodinky, případně jiný telefon, a to výkonem až 4,5 W. Podobně jako u Galaxy S21 Ultra si musíte i v tomto případě dokoupit 25W adaptér od Samsungu (na cenových srovnávačích lze sehnat kolem 300 korun), případně nabíjet z jiného zařízení/adaptéru nebo bezdrátově. Rychlost průběhu nabíjení si můžete prohlédnout níže.


Líbilo se nám
  • solidní výdrž
Nelíbilo se nám
  • nabíjení by mohlo být rychlejší

Konektivita: 5G pro každého

Celá řada Galaxy S21 nově podporuje 5G, které již na pár místech naší republiky můžete využít. Dále nechybí „klasika“ v podobě podpory Bluetooth 5.0, NFC, Wi-Fi 6, GPS, GLONASS, BDS či Galileo. Větší Galaxy S21+ navíc podporuje i technologii UWB, která funguje tak trochu jako „GPS na úrovni pokoje“ a napomůže vám přesně lokalizovat nejrůznější objekty (včetně možnosti odemknutí vozidla).

Líbilo se nám
  • kompletní výbava
  • 5G podpora u všech modelů
Nelíbilo se nám
  • technologie UWB chybí u nejmenšího Galaxy S21

Fotoaparát: inovace si nechává na příště

Fotoaparáty Galaxy S21 a S21+ jsou hardwarově identické s předchozí generací, tudíž se tentokrát vylepšovalo hlavně softwarově a podstatnější vylepšení si Samsung pravděpodobně chystá až pro Galaxy S22. Je pochopitelné, že je hlavní pozornost věnována modelu Ultra, přesto trochu zamrzí, že kamery zbylých dvou modelů neprošly žádným (hardwarovým) vývojem.

12Mpx snímač 12Mpx ultraširokoúhlý objektiv 64Mpx hybridní teleobjektiv (3×) 10Mpx selfie kamerka
Světelnost objektivu f/1.8 f/2.2 f/2.0 f/2.2
Velikost senzoru 1/1.76" 1/2.55" 1/1.72" 1/3.24"
Ohnisko 26mm 13mm 29mm 26mm
Velikost pixelů 1,8 µm 1,4 µm 0,8 µm 1,22 µm
Typ stabilizace optická stabilizace bez stabilizace optická stabilizace bez stabilizace
Typ ostření Dual Pixel AF pevný focus PDAF Dual Pixel PDAF

Začněme ultraširokoúhlým objektivem, který si zachoval 12Mpx rozlišení, stejnou velikost senzoru (1/2,55") i rozsah 120 stupňů. Stále se jedná o schopný snímač, který si pomocí softwaru dokáže velmi dobře poradit s efektem rybího oka a za dobrého světla pořizuje líbivé snímky s dobře fungujícím HDR. Dokonce i v noci zvládne díky nočnímu režimu občas zachytit a vyobrazit překvapivé množství informací, ačkoliv se kvalita ultraširokoúhlých snímků při horších světelných podmínkách obecně snižuje rychleji, než je tomu u hlavního snímače. Jedná se o osvědčený fotoaparát, který však mohl výrobce alespoň osadit autofokusem, aby posloužil také jako makro, podobně jako u S21 Ultra, což se bohužel nestalo.

Ukázka hlavního fotoaparátu, ultraširokoúhlého objektivu, hybridního zoomu i selfie kamerky (Samsung Galaxy S21)

Identický zůstává rovněž 12Mpx hlavní fotoaparát s clonou f/1.8, optickou stabilizací a ostřením Dual Pixel PDAF. I ten dokáže zprostředkovat velmi hezké fotografie se slušnou úrovní detailů, dobrým kontrastem i vysokým dynamickým rozsahem. Barevné podání typické pro jihokorejského výrobce se mně osobně líbí a vypadá skvěle, pokud chcete vaše výtvory sdílet na sociálních sítích. Za podstatnou částí celé „fotomagie“ pochopitelně stojí software s AI, který Samsung umí. Díky tomu se můžete těšit na líbivé snímky nebo Single Take 2.0 s více režimy. Novinkou je například také funkce Pohled režiséra, která umožnuje natáčet na dvě ze čtyřech kamer telefonu současně, případně režim Pro video, kde si můžete manuálně upravit vyvážení bílé, AF, ISO či zdroj zvuku (USB, Bluetooth nebo nechat poslouchat mikrofony ze všech směrů, zepředu či zezadu).

Ukázka ultraširokoúhlého objektivu, hlavního snímače, 3× přiblížení, 10× přiblížení, 20× přiblížení a 30× přiblížení (Galaxy S21+)

Nakonec přichází na řadu 64Mpx „teleobjektiv“, který teleobjektivem tak úplně není a přiblížené snímky pořizuje cropem, takže je vyřezává z větší 64Mpx fotografie. Kvalita je ucházející, pokud fotíte na defaultní třínásobné přiblížení (ikonka jednoho stromečku), jakmile však začnete přibližovat nad 10 a vícenásobné přiblížení, promění se výsledek v olejomalbu, obzvlášť když fotíte ve zhoršených světelných podmínkách. Osobně bych byl raději za klasický teleobjektiv, který by se dal využít třeba i při pořizování portrétních snímků.

Samsung Galaxy S21
8K je stále spíš hudbou budoucnosti.

Okrajově pak zmíním podporu natáčení 8K videa ve 24 FPS, která se podle mě bude hodit spíše do budoucna, neboť většina uživatelů stále nemá 8K obsah na čem zobrazit. Užitečná je každopádně možnost pořízení relativně kvalitního screenshotu/fotografie z 8K videa. Selfie kamerka má čtyřikrát nižší rozlišení než u S21 Ultra, stále však zvládá pořídit pěkné snímky s dostatečnou úrovní detailů, a pokud si to uživatel přeje, také s vylepšením vzhledu. Videa lze natáčet (kromě 8K) také ve 4K až při 60 FPS (hlavní snímač a ultraširokoúhlý objektiv), a to i na čelní kamerce.

Samsung Galaxy S21+ 1080p 30 FPS

Samsung Galaxy S21 4K 60 FPS

Samsung Galaxy S21 8K 24 FPS

Líbilo se nám
  • velké množství funkcí a režimů navíc
  • možnost zdroje zvuku z externího USB či Bluetooth mikrofonu
  • líbivé barevné podání snímků
  • obecně velmi slušná kvalita fotografií i povedený noční režim
Nelíbilo se nám
  • nedostatek inovací oproti Galaxy S20 a Galaxy S20+
  • omezená použitelnost teleobjektivu

Software: One UI 3.1 opět nezklame

Nejnovější nadstavba One UI 3.1 (Androidu 11) přináší kromě vychytávek v aplikaci fotoaparátu také lednové bezpečnostní záplaty i velmi hezky a přehledně uspořádané prostředí včetně propracovaných widgetů, lepší integraci Google Duo či možnost odstranit údaje o poloze z fotografií, které se rozhodnete sdílet. Pochopitelně nechybí ani režim DeX, u něhož je možné se s televizorem či monitorem propojit kabelem, ale také bezdrátově.

Systém je za všech okolností maximálně svižný, takže se nestane, že byste museli na cokoliv čekat. Výhodou je i dobrá softwarová podpora, která by v případě těchto telefonů měla činit alespoň tři roky velkých aktualizací Androidu včetně bezpečnostních záplat.

Líbilo se nám
  • povedené prostředí One UI
  • aktuální bezpečnostní záplaty

Zhodnocení

Samsungy Galaxy S21(+) jsou rozhodně povedené telefony, které mohou zájemcům nabídnout výkonný procesor, kvalitní displej se superrychlou čtečkou otisků prstů a také originální (a podle mého názoru velmi hezký) design. Možná je jen trochu škoda, že menší a levnější sourozenci S21 Ultra nenabízí stejně vysoké maximální rozlišení displeje jako u minulé generace nebo nemají v obou případech skleněná záda (a také podporu UWB).

Samsung Galaxy S21

Uprostřed letošní nabídky se pak nachází Galaxy S21+, který je o 5,5 tisíc korun dražší oproti základnímu S21 (v konfiguraci se 128GB úložištěm), má větší displej i baterii a hodnotnější materiály, ale osobně bych v případě pořízení většího Samsungu zauvažoval raději rovnou nad Galaxy S21 Ultra, která je letos jedinou regulérní vlajkovou lodí.

Konkurence

Pokud chcete ušetřit pár tisíc korun, ale vyhovuje vám ultrazvuková čtečka otisků prstů i povedený systém One UI, doporučuji zvážit nákup některého ze základních modelů Galaxy S20. Za zvážení stojí také nákup Galaxy S20 FE, který lze v rámci různých akcí sehnat i za cenu kolem 15 tisíc korun.

Samsung Galaxy S20

Rozměry151,7 × 69,1 × 7,9 mm, 163 g
DisplejAMOLED, 6,2" (3 200 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 24 FPS
ProcesorSamsung Exynos 990, 2×2,73 GHz + 2×2,6 GHz + 4×2 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:15 hodin

Samsung Galaxy S20+

Rozměry162 × 74 × 7,8 mm, 188 g
DisplejAMOLED, 6,7" (3 200 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 24 FPS
ProcesorSamsung Exynos 990, 2×2,73 GHz + 2×2,6 GHz + 4×2 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor4 500 mAh

Samsung Galaxy S20 FE

Rozměry159,8 × 74,5 × 8,4 mm, 190 g
DisplejAMOLED, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorSamsung Exynos 990, 2×2,73 GHz + 2×2,6 GHz + 4×2 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor4 500 mAh

Jestliže se vám líbí relativně kompaktní rozměry a hmotnost základního Galaxy S21, možná vás zaujme ještě menší iPhone 12 mini. Do užšího výběru bych zařadil také některý z nových Pixelů, a to zejména pokud pro vás hraje důležitou roli kvalitní softwarová podpora a schopné fotoaparáty.

Apple iPhone 12 mini 256 GB

Rozměry131,5 × 64,2 × 7,4 mm, 133 g
DisplejOLED, 5,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A14 Bionic,
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor2 227 mAh

Google Pixel 5 128 GB

Rozměry144 × 70,4 × 8 mm, 151 g
DisplejOLED, 6" (2 300 × 1 080 px)
Fotoaparát12,2 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 765G, 1×2,4 GHz + 1×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 000 mAh
samsung-galaxy-s21
Klady
  • dostatečně dlouhá výdrž
  • skvělé reproduktory
  • originální design + odolnost IP68
  • povedená nadstavba One UI s dlouhou softwarovou podporou
  • výkonný čipset Exynos 2100
  • špičková čtečka otisků prstů
  • kvalitní 120Hz AMOLED panely
  • kvalitní fotoaparáty
Zápory
  • podpora UWB jen u Galaxy S21+
  • někoho zamrzí absence paměťových karet
  • malá inovace v oblasti fotoaparátů
  • plastová záda u základního Galaxy S21
  • nižší maximální rozlišení displeje oproti Galaxy S20 a S20+
Diskuze ke článku
Lukas Klima
Lukas Klima
Vzhledově pěkné telefony, bohužel za nesmyslné peníze. S21 bych viděl reálně někde okolo šestnácti tisíc. Těch ústupků je na vlajkovou loď až moc. Takhle bych si nepřipadal, že kupuji vlajku. Ta je jediná, bohužel za více jak třicet tisíc. Výrobci vzali vlajkový model, osekali hw, ovšem cenu ponechali. Pak už stačilo jen vymyslet model Ultra, rozuměj opravdovou vlajku a cenu napálit přes třicetník :) bravo, cesta jak zdražit se vždycky najde. Navíc když tentokrát chybí jak nabíječka, tak i sluchátka. Takže rovnou k ceně připočítat pětistovku. Nějaké cashbacky a dárky, ať si strčí za klobouk a raději dají do balení základní příslušenství.
Porydge Covername
Porydge Covername
Nezapomínejte na ten Exynos, furt je to neprodejný.😄 Na YT je teď nový srovnávací test od Mrwhosetheboss a Exynos se tradičně přehřívá (až na 68°C😂), brutálně podtaktovává a má slabší fotky a videa. Jediné, co se u Exynosu zlepšilo, je spotřeba.
lukas prikryl
lukas prikryl
Od S 10 se mi tato řada líbí. Foťák v pohodě, není úplný vrchol, ale zase o kousek přirozenější než Ultra. 3 nebo 5 x optický zoom mohl být, S-pen zamrzí, jinak mi nechybí vůbec nic. A sláva naším hodonínským kachnám!
fanoušek
fanoušek
Z S20 nemám opravdu důvod měnit. Jedině kvituju ten plochý displej. Od zrodu zaoblených jsem jejich odpůrce.
Jedině Ultra by mi zvedla laťku, ale zase je to pádlo na můj vkus.
Snad S22 budou posun i ve fotacich. Viděl jsem několik camera testů a nechápu, že Samsung S21 Ultra dělá horší fotky než iphone 12 pro max. S21 má ztrátu detailů což je pro mě velké zklamání. Ve videu je ovšem tradičně Samsung top a není nad něj.
Také mě velmi mrzí absence nabíječky a sluchátek.
Kvalitních sluchátek AKG jsem měl vždy dost a dala se prodat nebo někomu v rodině dát. Teď bych tedy čekal kompenzaci v ceně, když na nás tak šetří.
Nabíječku mám bezdrátovou a na klasickou bych si už nerad zvykal. Ale stejně, na cesty si ji neberu, tak by se klasika hodila a hlavně při prodeji. Samsungy řady S kupuju od modelu S4, ale nabíječky vždy prodávám s telefonem. Sluchátka nikoli, ty stejně nikdo z hyg.duvodu nechce.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze