Samsung Galaxy S10 Lite
recenze

Samsung Galaxy S10 Lite

Když žák překoná mistra
33

Označení Lite u mobilních telefonů zpravidla představuje odlehčenou, hůře vybavenou verzi základního modelu, je tedy přesným opakem označení +, Pro a nově i Ultra. Co se však stane, když Lite varianta paradoxně nabízí hned v několika ohledech výbavu lepší než původní vlajková loď? Jde o vzácný úkaz, nebo snad nastupující trend? Více se dočtete v mé recenzi.

Samsung Galaxy S10 Lite je s trochou nadsázky někde napůl cesty mezi loňskou řadou Galaxy S10 a letošní Galaxy S20. Telefon má nevídaně velký displej typu Infinity-O i úctyhodnou kapacitu baterie, kterou lze navíc nabíjet výkonem až 45 W. Vyplatí se nákup S10 Lite, nebo byste raději měli sáhnout po klasické řadě S10? Nebo možná rovnou po Galaxy S20? Vše se dozvíte v této recenzi.

Samsung Galaxy S10 Lite – videorecenze

Technické parametry Samsung Galaxy S10 Lite

Kompletní specifikace
Konstrukce162,5 × 75,6 × 8,1 mm, 186 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 6,7" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 855, CPU: 4×2,8 GHz + 2×2,4 GHz + 2×1,7 GHz, GPU: Adreno 640
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor4 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostúnor 2020,

Obsah balení: USB-C v hlavní roli

V černé sympaticky vypadající krabičce najdete kromě telefonu samotného také 25W napájecí adaptér, kabel typu USB-C/USB-C + sluchátka s USB-C a několika silikonovými nástavci.

Líbilo se nám
  • USB-C/USB-C kabel
  • 25W napájecí adaptér
Nelíbilo se nám
  • pouzdro by přišlo vhod

Konstrukční zpracování: říkejte mi Glasstic

Samsung Galaxy S10 Lite sází na klasickou konstrukci, kdy přední stranu zabírá displej (který detailněji popíši v následující kapitole), dominantou zad je pak obdélníkový modul fotoaparátu, jenž se inspiroval u řady Galaxy S20 a zabírá poměrně velkou plochu. Dobrou zprávou je, že příliš nevystupuje, takže se nemusíte obávat viklání telefonu na rovném povrchu.

Díky úpravě Glasstic činí hmotnost pouhých 186 gramů.

Neduhem zad je však náchylnost k zachytávání otisků. I po krátkém používání jsou tak záda zpravidla umaštěná a telefon je nutné vyleštit, obzvlášť v testované černé barvě Prism Black. O trochu lépe na tom možná bude veselejší modrá Prism Blue. Povrch zad přitom tvoří materiál Glasstic, který představuje kombinaci skla a plastu. Díky tomu telefon váží pouhých 186 gramů. Mnoho uživatelů také ocení umístění ovládacích prvků, tedy vypínacího tlačítka a kolébky hlasitosti, na pravém boku. Výška umístění je dle mého názoru tak akorát.

Galaxy S10 Lite působí v ruce příjemně, vzhledem k velikosti 162,5 × 75,6 × 8,1 milimetrů jde však pochopitelně již o větší zařízení, které nemusí vyhovovat každému. Kvalita konstrukčního zpracování je ovšem příkladná a jediné, co oproti řadě Galaxy S10 (z konstrukčního hlediska zamrzí), je absence certifikace zvýšené odolnosti. Slot pro dvojici nanoSIM karet, nebo kombinaci jedné nanoSIM a jedné microSD karty, je na levém boku. USB-C pak klasicky vespod.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • nízká hmotnost
  • designem připomíná spíše nejnovější řadu Galaxy S20
  • umístění ovládacích tlačítek na pravé straně
Nelíbilo se nám
  • absence certifikace odolnosti
  • problém s otisky

Displej: takřka bez rámečků

Jedním z nejdůležitějších kritérií při vybírání nového telefonu je jednoznačně displej. V případě Galaxy S10 Lite se jedná o Super AMOLED panel s uhlopříčkou 6,7 palce a jemným rozlišením 2 400 × 1 080 pixelů. Chlubí se skvělými pozorovacími úhly i líbivým barevným podáním. Výtek nemám ani k maximálnímu jasu, který je dostatečně vysoký na to, abyste krásně viděli na displej i za slunečného dne a dost nízký, abyste si mohli komfortně číst těsně před spaním v zatemnělém pokoji.

Průstřel v čele je poměrně malý a velkou pochvalu si zaslouží také rámečky, které jsou opravdu miniaturní – jak po stranách a nahoře, tak v oblasti brady, která bývá zpravidla největší. Některé uživatele může Galaxy S10 Lite zaujmout také tím, že povrch displeje je rovný, nikoliv zaoblený.

Čtečka otisků prstů je tentokrát optická.

Změny se oproti výše zmíněným telefonům řady Galaxy S10 dočkala i čtečka otisků prstů, která je nyní optická. Odemykání telefonu prstem funguje spolehlivě, škoda však na můj vkus trochu pomalejší animace při odemykání. Potěšila by také možnost animace změnit, jako je tomu například u telefonů Xiaomi nebo Realme. Někoho také možná zamrzí, že se Samsung nerozhodl vybavit obrazovku alespoň 90Hz obnovovací frekvencí. Na povrchu displeje jsem za dobu testování nenašel žádné (okem viditelné) škrábance, a to i přesto, že oficiálně nedisponuje sklíčkem Gorilla Glass nebo jiným typem ochranného skla.

Líbilo se nám
  • tenké rámečky
  • velká uhlopříčka
  • krásné podání barev
  • vysoký maximální jas
  • čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • chybí vyšší obnovovací frekvence

Zvuk: tentokrát pouze mono

Hlasitý reproduktor je tentokrát pouze jeden a najdeme jej klasicky na spodní straně vedle USB-C. Reprodukovaný zvuk má slušnou kvalitu i dostatečnou úroveň hlasitosti. Reprodukce hudby do v balení přiložených sluchátek s konektorem USB-C je rovněž bezproblémová a sluchátka hrají velmi slušně, přestože na sobě nenesou logo AKG. Jasným kompromisem oproti standardním Galaxy S10 je pak absence 3,5mm jacku, který přijde vhod, pokud máte oblíbená drátová sluchátka, případě pokud chcete k telefonu například připojit klopový mikrofon. Jelikož byl u Galaxy S10 3,5mm jack přítomen, považuji za trochu nešťastné, že u Lite verze již není.

Líbilo se nám
  • kvalitní dodávaná sluchátka s USB-C konektorem
  • solidní zvuková kvalita
Nelíbilo se nám
  • absence 3,5mm jacku

Výkon hardwaru: kompromisy hledejte jinde

Uvnitř zařízení tepe 7nm Snapdragon 855, což je vcelku zajímavé, neboť se pro náš trh standardně dodávají telefony Samsung s procesory Exynos, což se potvrdilo i u nedávno představené řady Galaxy S20. Díky použitému čipsetu doplněnému o 8 GB LPDDR4X RAM rozhodně nenarazíte na výkonnostní limity ještě pěknou řádku měsíců a pravděpodobně i let. Vše běží jako po másle, odezvy jsou svižné a hraní her na nejvyšší detaily nepředstavuje žádný problém.

Pro ukládaní dat poslouží 128GB úložiště typu UFS 3.0, ze kterého zůstane po zapnutí dostupných zhruba 110 GB. Navíc lze rozšířit o paměťovou kartu o velikosti až 1 TB.

Líbilo se nám
  • špičkový výkon

Výdrž baterie: jeden a půl dne bez zaváhání

Kromě uhlopříčky displeje se oproti v loni představeným S10 zvětšovala také kapacita baterie. Ta činí 4 500 mAh a navíc podporuje rychlé nabíjení o výkonu až 45 W. Většina uživatelů si však vystačí s dodávaným 25W napájecím adaptérem. Telefon standardně vydrží jeden a půl dne a nemožné není se dostat ani na dva dny používání.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 4 minuty
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 9 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 13 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 19 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 24 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 29 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 34 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 40 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 48 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 62 minut

V rámci úspor a „odlehčování“ však zmizelo bezdrátové nabíjení, které by si telefon s ohledem na cenovku zasloužil.

Líbilo se nám
  • až 45W nabíjení
  • dlouhá výdrž
Nelíbilo se nám
  • absence bezdrátového nabíjení

Konektivita: tentokrát bez Wi-Fi 6

Z oblasti konektivity nechybí nic důležitého. O bezdrátové připojení se postará Wi-Fi standardu 802.11 a/b/g/n/ac fungující na frekvencích 2,4 a 5 GHz či Bluetooth 5.0. S telefonem lze také bezkontaktně platit pomocí NFC nebo se nechat navigovat za podpory navigačních systémů GPS, Glonass, Beidou a Galileo. Jedinou výtku lze mít tak pouze k absenci Wi-Fi 6, která však zatím v telefonech stejně není příliš rozšířená.

Líbilo se nám
  • nic důležitého nechybí
Nelíbilo se nám
  • absence Wi-Fi 6

Fotoaparát: 97 megapixelů útočí

Jihokorejský výrobce se u Galaxy S10 Lite rozhodl pozměnit složení fotoaparátů a nyní na zádech najdeme 48Mpx hlavní fotoaparát doplněný o 12megapixelový ultraširokoúhlý objektiv s rozsahem 123 stupňů a 5Mpx makro kamerku.

48Mpx snímač 12Mpx ultraširokoúhlý objektiv 5Mpx makro objektiv
Světelnost objektivu f/2.0 f/2.2 f/2.4
Velikost senzoru 1/2" ? 1/5"
Ohnisko 26mm ? 25mm
Velikost pixelů 0,8 µm ? µm 1,12 µm
Typ stabilizace Super Steady OIS bez stabilizace bez stabilizace

Hlavní snímač skládá čtyři pixely do jednoho, výsledné snímky tak nabídnou 12Mpx rozlišení. K dispozici je však také pořizování fotografií v rozlišení 48 Mpx, které je tak trochu ukryté v nabídce poměrů stran a je potřeba zvolit poměr 3:4H. Běžný uživatel však pravděpodobně nenajde mnoho důvodů, proč fotit ve 48Mpx rozlišení a spolehne se na automatiku, kterou doplňuje optimalizátor scény.

Fotky byly vyfoceny standardním snímačem a ultraširokoúhlým objektivem.
5Mpx makro snímač je špičkou ve své třídě.

Pořízené snímky přitom vypadají velmi dobře. Mají pěkné podání barev, slušný dynamický rozsah i solidní úroveň detailů. Obecně pořízené fotografie inklinují spíše k teplejšímu zabarvení, což však není na škodu a většina uživatelů to přijme s povděkem. Potěší také přítomnost optické stabilizace Super Steady, kterou oceníte zejména při natáčení videa. Maximální rozlišení činí 4K při 30 FPS. Natáčení v 60 FPS (ve 4K) nebylo v době testování k dispozici. V průběhu března 2020 však dorazí aktualizace, která tuto funkci přinese.

48Mpx režim vs. standardní 12Mpx režim

Milým překvapením je rovněž ultraširokoúhlá kamerka, která si zachovala rozsah 123 stupňů a umí se vypořádat i s efektem rybího oka. Tento senzor má navíc barevné podání blízké hlavnímu snímači, což rozhodně nebývá pravidlem.

Poslední, 5Mpx snímač je opravdovou špičkou ve své třídě. Většina výrobců totiž stále nasazuje 2Mpx makro fotoaparáty, u nichž je rozlišení opravdu velmi nízké. Škoda jen chybějícího automatického ostření. Pokud chcete vyfotit květinu a zafouká vítr, může být občas problém zaostřit.

Snímky byly vyfoceny pomocí 5Mpx makro objektivu.

Galaxy S10 Lite pořizuje rovněž obstojně vypadající noční snímky. 32Mpx selfie kamerka ukrytá v průstřelu fotí také obstojně, i když vzhledem k tomu, že skládá čtyři pixely do jednoho, očekával bych ještě o něco lepší výsledky.

Samsung Galaxy S10 Lite testovací video 1080p 30 FPS ultraširokoúhlý režim

Samsung Galaxy S10 Lite testovací video 1080p 30 FPS

Líbilo se nám
  • solidní dynamický rozsah
  • pěkné barevné podání
  • povedené noční snímky
  • nadstandardně kvalitní makro kamerka
Nelíbilo se nám
  • chybějící autofokus u makro kamerky

Software: Android 10 s One UI 2

Uvnitř telefonu najdeme nejnovější Android 10 doplněný o nadstavbu One UI 2.0. Novinkou je tak například podpora nativních gest nejnovějšího operačního systému, která jsou například i u Pixelu 4, nebo vylepšený tmavý režim. Zajímavostí je pak chybějící podpora režimu DeX, možná jej však Samsung přidá později ve formě aktualizace.

Líbilo se nám
  • vše hladce funguje
Nelíbilo se nám
  • někomu může chybět režim DeX

Zhodnocení

Samsung Galaxy S10 Lite je sympatickým telefonem, který nemá žádné zásadnější nedostatky. Absenci teleobjektivu navíc nepovažuji za tak problematickou, jako by byl například chybějící ultraširokoúhlý objektiv. Uživatele rozhodně potěší velký displej s miniaturními rámečky či dlouhá výdrž baterie a podpora rychlého nabíjení. Zamrzí naopak absence certifikace zvýšené odolnosti či nepřítomnost bezdrátového nabíjení. Celkový dojem z telefonu je kladný a cena 17 tisíc korun není vyloženě přemrštěná. Pokud by však výrobce zlevnil Galaxy S10 Lite o dva až tři tisíce, věřím, že by se u zákazníků dočkal většího úspěchu.

Samsung Galaxy S10 Lite

Konkurence

Konkurencí pro Galaxy S10 Lite může být například OnePlus 7 Pro, které nabídne stejně velkou uhlopříčku displeje s podporou 90Hz obnovovací frekvence a nechybí mu ani teleobjektiv.

OnePlus 7 Pro 256 GB + 12 GB RAM

Rozměry162,6 × 75,9 × 8,8 mm, 206 g
DisplejAMOLED, 6,67" (1 440 × 3 120 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855, 1×2,88 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:19 hodin

Zájemci o S10 Lite by rozhodně měli zvážit i nákup některého z telefonů z původní řady Galaxy S10. Tu pravděpodobně čeká zlevnění se spuštěním prodeje Galaxy S20.

Samsung Galaxy S10e

Rozměry142,2 × 69,9 × 7,9 mm, 150 g
DisplejSuper AMOLED, 5,8" (2 280 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorExynos 9 Octa (9820),
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 100 mAh

Samsung Galaxy S10 128 GB

Rozměry149,9 × 70,4 × 7,8 mm, 157 g
DisplejSuper AMOLED, 6,1" (3 040 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorExynos 9 Octa (9820),
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 400 mAh, doba nabíjení: 1:35 hodin

Samsung Galaxy S10+ 128 GB

Rozměry157,6 × 74,1 × 7,8 mm, 175 g
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (3 040 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorExynos 9 Octa (9820), 2×2,73 GHz + 2×2,31 GHz + 4×1,95 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor4 100 mAh

V neposlední řadě jde zvážit právě i některou z nových Galaxy S20, kde za příplatek několika tisíc korun získáte technologicky vyspělý teleobjektiv, displej se 120Hz obnovovací frekvencí nebo podporu bezdrátového nabíjení.

Samsung Galaxy S20

Rozměry151,7 × 69,1 × 7,9 mm, 163 g
DisplejAMOLED, 6,2" (3 200 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 24 FPS
ProcesorSamsung Exynos 990, 2×2,73 GHz + 2×2,6 GHz + 4×2 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:15 hodin
samsung-galaxy-s10-lite
Klady
  • velká uhlopříčka displeje s tenkými rámečky
  • nízká hmotnost
  • dlouhá výdrž
  • špičkový výkon
  • podpora 45W drátového nabíjení
  • povedené fotoaparáty
Zápory
  • absence zvýšené odolnosti
  • chybí bezdrátové nabíjení
Diskuze ke článku
Lukes
S10e je nejlepší telefon planety!
Kubajz
Pěkná recenze. Bude i recenze samsung Galaxy note 10 lite? Špičkový výkon je zápor????? :-)
ANO
CTKJ???;o)) Jako tolik kompromisu za 16k??? Dokonce nema ani bezdratove nabijeni a odolnost? A co ten DEX? To je zase nejaka novinka, ze kdyz updatuju u samsungu na android 10, ze o to prijdu? Stejne jako byl donedavna nedostupny goodlock? Ikdyz ten je oficialne zcela nelogicky nedostupny pro cely svet. To jsou veci, co me fakt serou a mely by se u samsungu zminovat, byt asi konkurence na tom nebude lip. Loni jsem koupil za stejne penize note9 s 512GB. Dnes se da koupit za podobne penize plnotucna s10, tak proc by nekdo kupoval ten lite???
Louie
Za cenu poctivé S10 si můžeme koupit tenhle střep. Skvělé! :-D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze