Samsung Galaxy S III
recenze

Samsung Galaxy S III

Nekompromisní král

Galaxy S III mě již při prvním pohledu doslova uhranulo. Jeho kouzlo tkví v ergonomii a ve výkonu, který jsem dosud neviděl. V těch nejnáročnějších dnech se na něj mohu díky jeho výdrži spolehnout. Exceluje v datech i navigaci. Hudební závislost jsem si vypěstoval na kvalitním zvuku. Bylo vůbec něco, co mi vadilo? Jaké jsou nedostatky nového krále mobilů?

S představením nové vlajkové lodi Galaxy S III výrobce dlouho otálel. Zatímco ostatní výrobci představili své novinky v prvním kvartále roku 2012, tak Samsung s Applem vyčkávají. V květnu letošního roku se Samsung trhnul a začátkem měsíce poodhalil při velkolepé show Galaxy S III. V tu chvíli se do podvědomí celého světa dostal výraz „Design for humans“.

Samsung Galaxy S III - oficiální fotografie

Očekávání od novinky byla velká. O málokterém zařízení se na internetu vedly takové diskuze a objevovalo se tolik článků s titulky „známe podobu“ novinky. Teoretická funkční výbava byla opravdu všelijaká. Někdo tipoval keramické kryty, jiní zase 12 Mpx fotoaparát a podobných příkladů je možno uvést mnoho.

Samsung Galaxy S III - oficiální fotografie

Výsledkem bylo u některých zklamání a u některých nadšení. Ve výsledku novinka překvapila. Typické je pro ni opět tenké tělo, přijatelné rozměry a plastové kryty. I v tomto případě Samsung neupustil od použití vlastního čtyřjádrového procesoru Exynos a otočil se tak zády k zavedeným světovým výrobcům čipsetů. Ostatní výbava je taková, jakou jsme mohli očekávat. V rámci ní nalezneme obrovský 4,8 palcový dotykový displej s HD rozlišením, baterii s vysokou kapacitou nebo kompletní datovou konektivitu.

Samsung Galaxy S III - oficiální fotografie

Technické parametry Samsung Galaxy S III

Kompletní specifikace
Konstrukce136,6 × 70,6 × 8,6 mm, 133 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 4,8" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 4 Quad, CPU: 4×1,4 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.3
Akumulátor2 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:43 hodin
Dostupnostčerven 2012,

Samsung Galaxy S III – hardware

Nezapomeňte si přečíst

Obsah balení

  • Baterie
  • Špuntová sluchátka se třemi vyměnitelnými nástavci
  • Datový a nabíjecí kabel microUSB
  • Nabíječka

Prodejní balení Galaxy S III je velmi skromné. Výrobce nepřidává žádné extra příslušenství.

Novinky a vylepšení oproti Galaxy S II

  • Větší úhlopříčka displeje a jemnější rozlišení - 4,8 palce a 720p vs 4,3 palce a WVGA
  • Použití jiného typu zobrazovací matice Pentile – zhoršení oproti Galaxy S II
  • Čtyřjádrový procesor Exynos 4412 s taktem 1,4 GHz
  • NFC čip
  • Glonass modul
  • Bluetooth 4.0 LE
  • Fotoaparát má světelnější objektiv f/2.6
  • Nová generace ochranného minerálního skla Corning Gorilla Glass 2
  • Informační LED dioda
  • FM rádio podporuje nahrávání skladeb
  • Baterie s kapacitou 2100 mAh
  • Zvukový čip Wolfson WM1811
  • S Voice
  • Smart stay, Smart alarm, S Beam
  • Dropbox s kapacitou 50 GB pro nového uživatele
  • Funkce Zero Shutter u fotoaparátu
  • Sekvenční režimy u fotoaparátu
  • MicroSIM slot
  • Paměťovou kartu lze vyjmout bez vypnutí telefonu
  • Hyperglaze úprava

Samsung Galaxy S II - oficiální fotografie

TIP: Recenze Samsung Galaxy S II – šlechtic Android

Samsung Galaxy S III – srovnání barevných variant

Design a konstrukce: plastová zaoblenost

Design for humans. Tak zní hlavní slogan třetí generace Galaxy S III. Příznačnými rysy jsou zaoblené hrany i postranní linie, nízká hmotnost nebo čistý design. Tělo novinky je tvořené výhradně plastovými materiály, dosáhlo se tak hmotnosti 133 gramů. Pro všechny tři generace rodiny Galaxy S je společným znakem postranní stříbrná lišta, která obklopuje dotykový displej. A po každé jsem si řekl, proč je vyrobená z plastu a ne z kovu. Hmotnost by se tím sice nepatrně zvýšila, ale telefonu by to dodalo na exkluzivitě. Až u Galaxy S III není lišta rovná ale zaoblená, stále je však z plastu.

Galaxy S III rozhodně nepatří mezi malá zařízení, přesto jeho ergonomie je velmi dobrá.

I přes větší rozměry 136,6 x 70,6 x 8,6 mm se novinka drží překvapivě dobře v ruce, například lépe, než konkurenční HTC One X, a to právě díky všudypřítomným výrazným zaoblením. Již v prvních dojmech jsem naznačil, že se v ruce drží telefon velmi dobře. Ani ovládání za pomocí jedné ruky není tak ztížené, jak jsem se vzhledem k velkému displeji obával.

Nízká tloušťka a zaoblené linie prospívají lepšímu držení telefonu v ruce.

Není všechno ale tak ideální, často totiž může hrozit vyklouznutí z ruky. Může za to hladké provedení boků přístroje a hlavně zadního krytu. U něj bych viděl jako ideální řešení v podobě texturovaného nebo zdrsněného povrchu. Jediným jeho vylepšením je povrch HyperGlaze. Domnívám se, že samotná úprava se podílí na zvýšení lesku a zvýraznění odstínu již tak bílého provedení krytu. Také díky této úpravě nevypadá zadní povrch telefonu až tak plastově. To samé bude platit i v případě modré varianty Pebble Blue, která se po problémech s výrobou začíná právě prodávat.

Zadní kryt je sice plastový, ale vzhledově nepůsobí vůbec lacině. Může za to i jeho perleťový nádech a úprava Hyperglaze.

Konstrukční zpracování je tradičně na výborné úrovni. Zadní, mimochodem velmi tenký a ohebný kryt, jde lehce sejmout, po svém obvodu je k telefonu připojený pomocí několika plastových paciček. V horní straně je pak štěrbina pro jeho snadné sejmutí. Samotný kryt je poměrně pevný a naštěstí už nepůsobí tak laciným dojmem, jako tomu bylo u předchozí generace Galaxy S II. Kryt na svém místě drží jako přikovaný. Ani se nehne a prozatím je bez jakékoliv vůle. V horní části se ale po silnějším promačkávání ozývají praskavé zvuky. To je drobná kaňka na tak již bezchybném provedení telefonu.

Nevýhodou lesklého krytu je zachytávání otisků, mastnot a na přímém světle i zjevná viditelnost mikroskopických škrábanců, které se na všech testovaných kusech v redakci objevily po pár dnech velmi šetrného používání. Pokud tedy chcete Galaxy S III dokonale ochránit, doporučuji ochranné fólie nebo obaly.

Na zadní straně najdeme výkonnou přisvětlovací LED diodu, čočku fotoaparátu ohraničenou stříbrným kovovým lemováním a mřížku hlasitého reproduktoru. Posledním prvkem je pak vyražený stříbrný nápis Samsung.

Na začátku jsem poukázal, že postranní zaoblená linie je plastového provedení. Začneme levým bokem, kde najdeme dvojklávesu pro ovládání hlasitosti. Na pravém boku v horní části se pak nachází drobná klávesa pro vypnutí telefonu a uzamčení kláves. Jsme rádi, že Samsung umístil tlačítko pro vypnutí/zapnutí displeje na pravou stranu, kde je dobře přístupné. Oproti konkurenčnímu HTC One X, které má toto tlačítko nahoře, je u Samsungu výrazně praktičtější.

Na vrchním boku je otvor 3,5 mm hudebního konektoru jack a mikrofon pro eliminaci nežádoucích zvuků a ruchů během hlasového hovoru. Na spodním boku je běžný mikrofon pro obsluhu základních funkcí během hovoru. Je tu také microUSB. Slouží pro nabíjení telefonu, pro synchronizaci s PC prostřednictvím patřičného datového kabelu nebo pro připojení externího příslušenství – MHL redukce pro HDMI kabel, USB, připojení Flash disku nebo vsazení telefonu do kolébky.

Konektor microUSB není nijak chráněn, po čase tak hrozí jeho zanesení prachem a nečistotami.

Přední prostorná strana je vyhrazena zejména obřímu dotykovému kapacitnímu displeji Super AMOLED HD s úhlopříčkou 4,8 palce. Zbývající nepatrné místo je rozdělené mezi horní část a spodní část. V horní části je nalevo schovaná informační dioda. Ta může zobrazovat došlé události blikáním barev ve třech různorodých odstínech. Oranžové, modré a zelené.

Vedle ní je kovová mřížka sluchátka, určeného pro hlasové hovory a soustava čidel. Prvním čidlem je proximity senzor pro ztlumení displeje během hlasového hovoru. Nedojde tak k nechtěné aktivaci dotykové obrazovky. Dalším čidlem je světločivný senzor pro automatickou regulaci jasu podle okolního světla.

Klávesa pro vypnutí telefonu je chytře umístěna na boku. Uživatel tak nemusí složitě přehmatávat nebo si kloubit své prsty.

Nakonec je tu i velmi kvalitní 1,9 megapixelový fotoaparát bez autofocusu, který bude primárně sloužit pro videohovory a pořizování autoportrétů. Ve spodní části je dvojice senzorových kláves. Pokud nejsou podsvícené, jejich přítomnost není na první pohled znát. V nočních podmínkách je jejich podsvícení na můj vkus až moc silné a podsvícení prosvítá okolím kláves skrze tenký plastový kryt telefonu, a to dokonce až někam do poloviny rámečku displeje. Práce s nimi je doprovázena vibrační odezvou, jejíž intenzita může být regulována nebo zcela vypnuta. Prostřední hardwarová klávesa má tužší odezvu a není podsvícená. Lidem s tlustšími prsty může činit její manipulace s ní větší problémy. Uvítali bychom, kdyby byla zejména na výšku nepatrně větší.

Při manipulaci s paměťovou kartou není nutné vyjímat baterie či vypínat telefon.

Pozornost budu věnovat i informační LED diodě. Ta informuje uživatele o došlých událostech poblikáváním ve třech různých barvách. Modrá barva uživateli napoví, že obdržel přijatou zprávu nebo má zmeškané volání. Červená barva upozorní, že baterie je vybitá. Zelená barva přísluší stavu, kdy je telefon plně nabitý. Indikace modrou barvou není tak výrazná a nepůsobí rušivě. Naopak červená barva telefon doslova ozáří a její intenzita blikání je vysoká. Vzhledem k tenkému krytu opět prosvítají barvy LED diody skrze kryt i mimo vymezený prostor. Upozorňování diodou na zmeškané události vyprší tehdy, když zareagujete na danou událost. Do té doby se upozornění nezbavíte.

Baterie a výdrž: nebojím se jakéhokoliv nasazení

K přihlédnutí použité kapacity baterie nevím, zda bych se měl radovat nebo být zklamán. Osobně bych raději viděl baterii s dvojnásobnou kapacitou. Nicméně vzhledem k tomu, jaké kapacity baterií používají ostatní výrobci u telefonů podobné výbavy, mi nezbývá než se spokojit s tím, co je. Samsung v novince použil typ baterie Li-ion kapacity 2100 mAh – 3,7 V a 7,98 Wh. V tabulkách výrobce se dozvíme, že baterie by měla postačit na 650 minut hovorového času v síti 3G a zaručit 750 hodin pohotovostní výdrže v síti 3G.

V praxi jsme došli k několika klíčovým názorům. Samsung odvedl velmi dobrou práci co do optimalizace softwaru, jehož vyladěnost se pozitivně projevuje na délce pohotovostní výdrže. Nemalou zásluhu na tom bude mít i čtyřjádrový procesor a nakonec i použitá kapacita baterie. Ta sice neoplývá zázračnou kapacitou, ale ve výsledku se dočkáme výdrže, která v současnosti ukazuje nejlepší hodnoty pohotovostní výdrže mezi ostatními špičkovými telefony. Do kapsy strčí i řadu dalších androidích telefonů, nehledě na počet jader.

Zpočátku jsem nasadil rozumné až nenáročné tempo používání telefonu. Mohl jsem se spolehnout na dvou až tří denní výdrž. Poté jsem zvolil výrazně intenzivnější používání, které znamenalo: zapnutou synchronizaci, režim sítě 3G, automatický jas, aktivované zvuky a gesta.

V průběhu zatěžkávacího testu jsem za den na telefonu prohlížel stránky přes vestavěný prohlížeč cca 60 minut, k připojení jsem využil bezdrátové sítě se zabezpečením WPA2, okrajově jsem prohlížel stránky i přes mobilní data a technologie HSPA+ (6,5 Mb/s). Dále jsem pořídil 40 fotek bez blesku, odeslal jsem 15 textových zpráv sms a 30 zpráv prostřednictvím klienta Viber (přes bezdrátovou síť Wi-Fi), uskutečnil 10 minut hlasových hovorů, hrál zhruba 70 minut hru Tower and Defence s vypnutými zvuky, 30 minut poslouchal hudbu do sluchátek s hlasitostí 12 a na závěr v průběhu dne jsem několikrát použil aplikaci Foursquare, což znamenalo občasnou aktivaci velkého žrouta baterie – GPS po dobu osmi hodin. GPS jsem využíval především v aplikaci Sports Tracker a občas v aplikaci Foursquare. Při těchto všech úkonech a používání telefon vydržel zhruba jeden a půl dne – přibližně 30 hodin. To je na moderní smartphone se špičkovým výkonem a výbavou velmi dobrý výsledek.

S Galaxy S III jsem vyrazil také do přírody, abych otestoval specifické použití, které se vztahovalo na aktivní GPS, pořizování fotek a internet. Telefon se neustále přepínal mezi sítí 2G a 3G, během testování jsem pořídil 130 fotografií se zaznamenáváním polohy přes GPS, spouštěl jsem aplikaci Google mapy, vyžadující internetové připojení asi dvě hodiny v mnoha přestávkách, odeslal jsem deset textových zpráv a uskutečnil 5 minut hlasových hovorů. Po osmi hodinách telefon vykazoval hodnotu baterie 35 %. Přitěžujícími okolnostmi bylo časté přepínání sítě GSM/3G, časté používání GPS a také nejvyšší hodnota jasu, kvůli čitelnosti na přímém slunci.

Otestovali jsme i výdrž v našich standardizovaných testech. Při přehrávání YouTube videa v 3G síti, zapojených výrobcem dodávaných sluchátek s 50% hlasitostí a 50% jasem jsme dosáhli hodnoty výdrže 610 minut. Při přehrávání 720p HD videa (1280 x 520 bodů) avi se zapojenými sluchátky s hlasitostí 50% a stejnou úrovní jasu, činil výsledek velmi dobrých 670 minut. Naopak v oblasti prohlížení internetových stránek s 50% jasem, vypnutým Flashem, jsem dosáhl výsledku 326 minut.

Nabití telefonu z úplného vybití až do plného nabití ve vypnutém stavu je za 2,5 hodiny. Pokud je telefon zapnutý, doba nabití se prodlužuje na tři hodiny. Škoda, že Samsung neintegroval technologii, kterou má ve svých telefonech Sony. Díky ní se 80% kapacity baterie nabije za zhruba jednu hodinu. U Galaxy S III si musíte jednoduše na nabití počkat dlouho.

Pohotovostní výdrž patří mezi největší překvapení, která mi novinka připravila. Výdrž je vzhledem k výbavě, použité úhlopříčce displeje i výkonnému procesoru opravdu neuvěřitelná. Bez problému telefon vydrží více jak den v ostrém nasazení a při intenzivním používání.

Zvuk: maestro Wolfson

Samsung do prodejního balení vměstnal špuntová sluchátka bílé barvy se třemi vyměnitelnými nástavci. Tento typ sluchátek je u Samsungu nový a doufáme, že je nebude dál používat. Po prvním připojení sluchátek a sžití s nimi mě polil studený pot. Reprodukovaný zvuk z nich je špatný.

Dovolím se říct, že kvalitativně jsou na úrovni běžných pecek dodávaných ostatními výrobci k telefonům za pár tisíc. Zvuk je nevýrazný, zcela chybí basy a vše je na úkor až nezdravě vysokých výšek. Jejich zvuk bych přiřadil spíše k sluchátkám značky Aiwa, které stály 350 Kč. Oproti dřívějším špuntům, které byly například v balení u telefonu Galaxy S II se jedná o krok zpátky, budeme-li se bavit o kvalitě zvuku.

Ovšem ihned jsem si spravil chuť, když jsem použil vlastní sluchátka Pioneer CX-60 nebo VSonic RO 4 PRO. Předpokladem minimálně nadprůměrně kvalitního výstupu je přítomnost zvukového čipu Wolfson WM1811. Ten své schopnosti z papírových předpokladů naplňuje i ve skutečnosti. Zvuk je hutný a nechybí mu dynamika. Výstup mohu přiřadit k nejlepším telefonům na trhu a bez obav je adekvátním soupeřem k zvukovému guru jménem iPhone 4S/4.

U Galaxy S II jsem chválil zvukový výstup z reproduktoru, který byl nadprůměrně hlasitý a ani ve vyšších frekvencích nedocházelo ke znatelnému zhoršení zvuku či jeho degradaci. U nástupce platí stejně vysoko nasazená laťka. Reprodukce zvuku je kvalitní se zdařilým pokusem o náznak basů. Hlasitost stačí na ozvučení i větších prostorů, přičemž ani na nejvyšším stupínku hlasitosti jsem nepozoroval žádné zkreslení nebo rezonanci.

Displej: pixely jen pod mikroskopem

Přední stranu si pro sebe sobecky zarezervoval dotykový a proporčně rozsáhlejší dotykový displej s kapacitní vrstvou a multitouch gesty. V jeho parametrech najdeme výkvět těch nejlepších technologií. Jednak je to špičková technologie Super AMOLED High Definition (HD) s jemným zobrazením 720p (1280 x 720 bodů), ale (bohužel) maticí PenTile. Škarohlídi možná utrousí poznámku, že displej nebude tak jemný, když nemá matici RGBs. Vyvedu vás z omylu. Rastr není vůbec patrný, ani kdybych jej zkoumal z velké blízkosti. Navíc Samsung tvrdí, že díky tomuto řešení displej vydrží déle. U RGBs matice totiž často dochází k brzkému skončení životnosti modrého subpixelu. Tak jako tak nevnímám použitou matici z praktického hlediska jako negativum, protože rastr pozorovatelný není.

Nechtěnému poškození a škrábancům by mělo zabránit použití ochranného minerálního skla druhé generace Corning Gorilla Glass 2. Podle specifikací výrobce by CG 2 mělo být především tvrdší a odolnější. Vím, co ale není. Není bohužel 100% odolné vůči škrábancům. Po velmi krátké době jsem spatřil na displeji několik vlasových škrábanců, a to se k telefonu chovám velmi opatrně.

Zobrazovací schopnosti mě nadchly. Snad ve všech ohledech displej exceluje. Je to jak podání bílé, které je příkladné a nesměřuje do žluté, tak i podání černé, což je u AMOLED panelů dobrým zvykem. Nakonec jsou to i samotné barvy a kontrast. Intenzitu barev si můžeme sami upravit podle čtyř navolených režimů. Od videoklipu, který podává asi nejpřirozenější barvy, až po dynamický režim. Tento režim ale už příliš nedoporučuji, barvy jsou přesaturované a neodpovídají skutečnosti.

Přímé slunce je pro dotykový displej nepřítelem číslo jedna, jsou na něm totiž velmi dobře viditelné různé otisky a mastnoty. Dotykový displej jako by postrádal oleofóbní vrstvu, jinak si nedokážu vysvětlit tak značnou náchylnost k ulpívání otisků. Vedle mastnoty displej Galaxy S III bojuje i se zhoršenou čitelností, zvláště za ostrého slunce. Za přímého světla jsem často musel vyhledávat stín nebo si stínit rukou, protože displej byl prakticky nečitelný.

Ukázka svítivosti notifikační LED diody

Řešením je tak šponovat jas do maximálních výšin, kdy už displej čitelný vcelku dobře je, ale stále to není to pravé ořechové. Samozřejmě jsem vypnul automatickou regulaci jasu i úpravu barev, i tak ale čitelnost displeje na žádném ze tří kousků nebyla na slunci dobrá. Například japonské Sony Xperia P tuto korejskou vlajkovou loď v této disciplíně zcela deklasuje. Dokonce i Galaxy S II má subjektivně o něco lépe čitelný displej.

Nastavení zobrazení kontrastu - sytosti displeje. Zleva - videoklip, přirozený, standardní a dynamický

Stěžovat si nemohu ani na pozorovací úhly, protože i při velkém náklonu je zachována věrohodnost barev. Možná vás bude zajímat, že v nočních podmínkách na černém pozadí vykazuje displej stopy a obrazce. Nejedná se o vadu, ale o vlastnost AMOLED panelů. Hojné diskuze na toto téma se v tomto případě vedou u Nexusu nebo Motoroly RAZR. Za běžných podmínek a denního světla si ale uživatel ničeho nevšimne.

Nastavení zobrazení kontrastu - sytosti displeje. Zleva - videoklip, přirozený, standardní a dynamický

Pokud bychom tedy měli kvalitu displeje shrnout, lze za něj Samsung pochválit. Je jasný, jemný a celkově kvalitní. Kaňkou na kráse je pouze jeho špatná čitelnost na přímém slunci.

Hardware

Kapitola o hardwaru se píše sama, protože Galaxy S III je doslova prošpikován špičkovou výbavou. Jen stěží bychom hledali konkurenta, který se mu vyrovná. Podobně vybavenými kolegy jsou pouze HTC One X a LG Optimus 4X. Mé blahoslavné ódy začnou u čtyřjádrového procesoru Exynos 4412, vyrobeného 32 nm technologií. Za jeho výrobou stojí samotný Samsung. Pracovní frekvence procesoru je 1,4 GHz. Samostatnou jednotkou pro grafické operace je velmi výkonný čip Mali-400MP, který je v současnosti s čipy Adreno 225 a PowerSGX543MP naprostou špičkou na poli grafik.

Operační paměť má podle specifikací hodnotu 1 GB, uživateli je ale dostupná celková kapacita 780 MB. Po zapnutí si systém řekne přibližně o 350-450 MB v závislosti na počtu nainstalovaných her a aplikací. Pro uživatele a spouštění aplikací tak zůstává dostatečná velikost RAM paměti a najednou tak lze bez problému spustit opravdu mnoho programů.

Interní paměť podle slov výrobce disponuje kapacitou 16 GB. V praxi se uživatel bude muset smířit s kapacitou 11,35 GB, která je jednotná jak pro data, tak i aplikace. Nepanuje zde žádné rozdělení v podobě vyhrazené paměti pro data a pro aplikace, za což výrobce jedině chválíme. V prodeji však budou postupně také Galaxy S III s vnitřní pamětí 32 nebo 64GB. Pod zadním krytem navíc nalezneme slot na paměťové karty typu MicroSDHC do kapacity 64 GB, který je velkou konkurenční výhodou oproti HTC One X, které má pouze integrovanou paměť.

Pokud si tak v budoucnu pořídíte 64GB variantu telefonu a vložíte do něj dalších 64GB ve formě pamětové karty, budete mít v telefonu takovou kapacitu paměti, jako mají dnešní ultrabooky. Dalším úložištěm je pak ještě Dropbox. V základu telefonu nalezneme předinstalovanou aplikaci, ve které po registraci obdržíme 50 GB místa.

Pro výměnu paměťové karty není nutné vypínat telefon a vyjímat baterii. Vedle slotu na paměťové karty je i slot pro MicroSIM kartu. V případě standardního formátu SIM karty doporučuji zajít do nejbližší prodejny operátora, kde vám bezplatně pomocí speciálních kleští oříznou SIM kartu na potřebný formát MicroSIM .

TIP: micro-SIM karta: co je zač a kde a za kolik ji sehnat?

MicroSIM - porovnání běžné SIM karty a MicroSIM karty

Připravili jsme pro vás také celou řadu a sérii výkonnostních testů, hrubý odhad výkonu tohoto telefonu můžete vyčíst z následujících screenshotů provedených benchmarků.

Benchmark testy zleva - Quadrant, Linpack single a multi thread, SmartBench 2012, CF-Bench, NenaMark 2, GLBenchmark 2.1 Egypt standard a pro, AnTuTu

Uživatelské prostředí: osobní asistent po ruce

Nyní se podíváme na výkon telefonu a podobu i odladěnost samotného prostředí. Operační systém běží na verzi Androidu 4.0.4 Ice Cream Sandwich s nadstavbou TouchWiz UI 4.0. Nová nadstavba oproti trojkové generaci nepřináší žádné velké změny. Kladně hodnotím například rozsáhlou nabídku widgetů, mírně inovovanou grafiku a zbytečnou nezahlcenost systému. Naproti tomu grafiku má například HTC nebo Sony zvládnutou lépe, TouchWiz někdy nevypadá úplně elegantně.

Pohotovostní obrazovky s widgety. V základu je připraveno bohaté množství různých widgetů.

Samsung v posledních letech nemívá problém s nestabilním softwarem, samozřejmě to nelze říct u všech zařízení. Pokud si vzpomenu na Galaxy S II, tak v jeho případě jsem první software hodnotil velmi pozitivně a u jeho nástupce tomu nebude jinak.

Optimalizace, stabilita i rychlost si zaslouží jedničku. Během testování jsem se nesetkal s jediným zamrznutím, pádem aplikace nebo zpomalením. Reakce jsou konstantně rychlé, ať s telefonem píšu třeba sms nebo hraji náročnou hru. Ke zpomalení nedojde ani v případě puštěného videa v malém náhledu a současně si do toho prohlížím webové stránky. Vyladění je tedy perfektní a ostatní výrobci by se zde mohli učit.

Notifikační liště obsahuje poměrně hodně informací a deset zástupců, jejichž pořadí nelze změnit ani upravit.

Na čem by ale výrobce mohl zapracovat, je pomalá odezva klávesy pro multitasking. Vyvolání spuštěných aplikací či jejich minimalizování je zdlouhavé. Než totiž dojde k aktivaci multitaskingu, počkáme si necelé tři sekundy. Někdy také dlouho trvá, než se rozsvítí displej po stisknutí odemykacího tlačítka.

Hlavní menu nabízí listování ve vertikální stylu. Přechod mezi obrazovkami je rychlý a plynulý.

S novou verzí přišlo i nové řazení, respektive překopání nabídky widgetů. Po vstupu do hlavního menu můžeme v horním panelu přepínat mezi aplikacemi a widgety. Zásoba widgetů je velmi početná, nechybí více než dvacítka. HTC jich však má výrazně více. Na pohotovostní obrazovce můžeme spodní ikonky nahradit libovolnými aplikacemi, jejichž pořadí není pevně dáno. Mezi užitečná vylepšení ICS patří i upravená uzamykací obrazovka.

Správce aplikací, ukazatel interní paměti.

Tahem prstu telefon odemkneme, při čemž si na Galaxy S III užijeme jeden z mnoha přírodních motivů - vlnící se vodní hladinu, za doprovodu žbluňkání (to lze samozřejmě vypnout). Kromě toho můžeme pustit čtyři předvolené aplikace. V zabezpečení telefonu, v nastavení uzamykací obrazovky, můžeme tamní ikonky opět nahradit vlastními aplikacemi a fantazii se tak meze nekladou.

Samsung Galaxy S III – prostředí

Změna rozložení uspořádání ikon v hlavním menu je napevno dána ve vodorovném stylu. V nabídce upravit je můžeme přeskupit podle nejoblíbenějších nebo abecedně seřadit. U telefonů s Androidem nebývá zvykem změna velikosti písma v celém systému. U novinky ale můžeme měnit velikost písma hned v pěti krocích.

Uzamykací obrazovka může mít libovolné čtyři zástupce aplikací nebo her.

Notifikační lišta sice nemá konfigurovatelný panel zástupců, já osobně jsem byl ale spokojen s výchozí nabídkou. Panel totiž čítá deset zástupců, z nichž je na první pohled zobrazeno pět zástupců. Tahem do strany přejedeme do nabídky druhé pětky zástupců. Nechybí nastavení zvuku ve třech režimech (tichý, vibrace, zvuk). Mobilní data, GPS, Bluetooth, synchronizace, letadlo, Wi-Fi a úsporný režim. Kromě samotných zástupců má lišta další úlohu. Zobrazuje došlá oznámení a po připojení specifického příslušenství se uživatel dozví, jaké aplikace jsou vázané k právě připojenému příslušenství. Potěší, že díky Androidu 4.0 lze jednotlivé události a upozornění mazat samostatně odsunutím do strany.

Práce s multitaskingem je oproti předchozím verzím Androidu zcela jiná. Při vyvolání spuštěných aplikací vidíme náhledy právě spuštěných aplikací, které jsou řazeny v horizontální poloze pod sebou. Přechod mezi aplikacemi je plynulý a rychlý. Aplikace můžeme zavírat buď po jedné nebo dát volbu ukončit vše. Konkrétní aplikaci ukončíme přejetím prstu do strany nebo delším podržením prstu na dané aplikaci, kdy následovně vyjede nabídka zavřít aplikaci.

Gesta a pohybové čidlo

Samostatnou kapitolu píše vestavěné pohybové čidlo. Teprve v této novince dostává význam nové opodstatnění. Obecně vzato, díky pohybovému čidlu v dnešních mobilních telefonech je možné překlopení displeje do horizontální/vertikální polohy, nechybí využití v oblasti her, zvláště závodních aut nebo v běžných situacích, konkrétně ztišení budíku či vyzvánění příchozího hovoru otočením telefonu na displej.

Přehled jednotlivých gest, v tomhle směru nemá Galaxy S III konkurenci. Zde využil pohybového čidla na sto procent.

Novinka se snaží z pohybového čidla vyždímat maximum. Nabízí nové oblasti, kde jej využít a zatím jsme se s podobným využitím u jiných mobilních telefonů nesetkali. Pohybové čidlo ukazuje své schopnosti například při psaní zprávy. Každý z nás už se minimálně ocitl jednou v situaci, kdy jsme vytvářeli zprávu a po chvilce jsme si uvědomili, zda nebude lepší spíše zavolat? V danou chvíli stačí telefon zvednout a přiložit k uchu. Pohybový senzor společně se senzorem přiblížení si toho všimnou a obratem dojde k vytáčení čísla, kterému jsme chtěli odeslat zprávu.

Co když nám přijde zpráva nebo máme zmeškané volání? V běžných případech nás telefon buď neupozorní a je tak nutné odemknout displej. V lepším případě, je telefon vybavený informační diodou, případně zvukovou signalizací. Novou možností, kterou můžeme prvně spatřit u této novinky, je vibrační upozornění. Pokud máme přijatou událost, po uchopení telefonu ve vypnutém stavu dojde ke dvěma krátkým zavibrováním a vy tak hned víte, že jste něco zmeškali, aniž byste se dívali na displej nebo diodu.

Při dalším využití nás telefon donutí k tomu, abychom napodobili datla. Budeme totiž vykonávat stejnou činnost – ťukat do horní části telefonu. V telefonním seznamu, při prohlížení stránek či v jiném textovém souboru stačí silněji zaťukat na horní části telefonu a výsledkem je skok na první pozice seznamu. Jak si ale popíšeme níže, nemá to příliš valný význam, protože tato funkce skoro nikde nefunguje. Pomocí čidel lze také přesouvat mácháním telefonu ikony nebo posouvat a zvětšovat obrázky.

V zimě při velkých mrazech asi každý z nás zažil pocity, kdy se mu klepaly končetiny. Při jakékoliv situaci, kdy je na Galaxy S III potřeba vyhledávat nová zařízení, si je zopakujeme. Místo standardního vyhledávání stačí telefonem zatřepat. V praxi stačí naštěstí mírné zaklepání. Užitečnou a hojně využívanou funkcí pro jedince, kteří nesnáší ranní vstávání, je možnost ztlumení zvuku. Pokud nás bude telefon obtěžovat zvukovou notifikací, ať už budíku, upozornění kalendáře nebo hlasového hovoru, není nic snazšího než obrátit telefon displejem dolů. Ihned nastane hrobové ticho.

Samsung Galaxy S III – pohybové ovládání a další funkce

Pořizování screenshotů displeje půjde jako po drátkách díky gestu, který tkví v přejetí dlaní ruky po displeji z pravé do levé strany. Pořízení obrázku je okamžité. Ovšem v praxi toto gesto nebylo vždy stoprocentní. Budiž útěchou, že po pořízení screenshotu jsem se mohl vždy radovat z dokonale čistého displeje, který je jinak magnetem na otisky prstů.

Smart stay je novou funkcí, která zpříjemní čtení textů bez neustálého klikání na displej. Nevím jak ostatní, ale často mě otravuje situace, kdy při čtení textů dochází k vypínání displeje. Díky této funkci za pomocí přední kamery telefon vyhodnotí situaci, kdy se na telefon díváme a tím zabrání vypnutí displeje. O tom, že telefon indikuje náš obličej, napoví ikonka oka v horní stavové liště. Dojde k jejímu krátkému probliknutí. Toto je jedna z velmi užitečných a praktických softwarových novinek Galaxy S III, kterou řada lidí určitě ocení. Poslední gesto se opět bude týkat ztišení zvuků. Při přehrávané skladbě postačí ke ztlumení zvuku pouze přiložení dlaně k telefonu, následovat bude úplné ztišení zvuků.

S Voice

Galaxy S III nabízí hlasového asistenta jménem S Voice, který konkuruje Siri amerického Applu. Na rozdíl od něj se chlubí hlubší provázaností. K jeho vyvolání můžeme kdekoliv v telefonu dvakrát stisknout domovské tlačítko pod displejem. Na uzamykací obrazovce pak stačí vyslovit heslo „Hi Galaxy“ a telefon se odemkne a je okamžitě připraven přijímat další hlasové povely. Na úvod zmíním, ne zřejmě pro každého pozitivní zprávu, že českému jazyku asistent nerozumí. V jeho slovníku najdeme pouze angličtinu, němčinu, španělštinu, francouzštinu, italštinu nebo korejštinu. Vzhledem k tomu, že český jazyk nepatří mezi celosvětově rozšířené jazyky, nelze s jeho implementací do budoucnosti počítat.

S Voice hlasové ovládání a jeho využití v různých situacích

Stejně jako Siri, tak i S Voice se snaží pracovat s kontextem vaší konverzace a sémantickým významem jednotlivých slov a frází, takže se nemusíte spoléhat pouze na stanovené příkazy, ale například na počasí nebo třeba na to, kdo byl 6. prezident Spojených Států, se můžete zeptat tolika způsoby, kolik jich jen znáte. Mimochodem k faktografickým dotazům oba systémy používají stejnou databázi vyhledávače Wolfram Aplha, takže většinou dostanete totožnou odpověď.

Samsung Galaxy S III – S Voice vs. Apple Siri

Pomocí asistenta S Voice můžeme zadat povel na spuštění fotoaparátu, hudebního přehrávače nebo zjistit aktuální předpověď. Napevno přednastavené příkazy si může uživatel namluvit podle svého uvážení. Pro probuzení telefonu tak může použít jakýkoliv výraz, korespondující s jazyky, které jsem uvedl v předchozím odstavci. Záleží i na výslovnosti a artikulaci, ne vždy telefon na sto procent správně vyhodnotil a rozpoznal můj příkaz. Také vyhodnocení a provedení akce na námi zadaný příkaz není vždy okamžité. Občas jsem musel počkat i pět sekund, než došlo k nějaké aktivitě či výsledku. Konkurenční Siri je na tom z hlediska odezvy občas lépe, serverům S Voice trvá zpracování místy déle.

Fotoaparát: Zero - bez cukru, tedy prodlevy

Fotoaparát neprošel oproti Galaxy S II velkými změnami a rovnou říkám, že výkony jsou srovnatelné. I tak nabídne několik užitečných inovací, které zpříjemní jeho používání. Zero Shutter Lag znamená, že fotoaparát má takřka nulovou prodlevu pří pořízení snímku. Konkrétně Samsung zmiňuje hodnotu 990 ms.

V praxi je závěrka opravdu okamžitá. Jaké to má využití v praxi? Při focení rychlých objektů, zvířat a dětí dojde k zachycení snímku hned a snáze tak vyfotíte jedinečný okamžik. Poté zde nalezneme speciální sekvenční režim, kdy telefon vyfotí osm nebo dvacet snímků v řadě a vybere ten nejlepší.

Nakonec se mi zalíbil i režim pro sdílení fotografií na sociální sítě. Při prvním pořízení snímku člověka dojde k přiřazení jména a přezdívky a pro příště si jej telefon již zapamatuje a automaticky přiřadí jmenovku. Pokud tak fotíte často fotografie skupiny přátel, telefon je sám pozná a ušetří vám tak čas, nutný jinak k tagování na Facebooku. Šikovné.

Prostředí fotoaparátu

Propracované detailní funkce a možnosti nastavení činí z fotoaparátu v telefonu spíše samostatný digitální fotoaparát, alespoň tedy po stránce softwarové výbavy. V hledáčku fotoaparátu máme na levé straně čtyři rychlé volby. Tři z nich můžeme vyměnit za jiné volby nastavení. Můžeme tak mít jako rychlou volbu například citlivost ISO, vyvážení bílé, nastavení expozice a další volby. V režimu nastavení jsou pak desítky různých voleb. Upravit lze takřka všechno. Můžeme zvolit úroveň kontrastu, ostrosti i sytosti barev. Nechybí několik zaostřovacích režimů – detekce obličeje, makro režim nebo standardní automatický režim. Pohodlnější uživatelé zvolí scény.

Při focení krajin přijde vhod panoramatický režim. Stačí stisknout spoušť a pak buď do levé nebo pravé strany ve vodorovném režimu posouvat telefonem. Veškerou zbylou práci odvede telefon, který nakonec snímky slepí do jednoho panoramatického. Zástupkyně něžného pohlaví budou jásat z režimu krásy. Ten v postprocessingu upraví jas a kontrast obličeje a vyhladí všechny nedokonalosti.

Novým zatím nevídaným režimem u předešlých telefonů Samsung je HDR, ve finále ale výsledný efekt není tak výrazný, jak jsme zvyklí ze skutečného HDR snímku. Nicméně výsledky se projevují v tónování, zvýrazněné obloze a celý snímek má mírně vyšší kontrast.

Jen pro zajímavost zmíním, že použitý senzor je typu CMOS BSI. Za jeho výrobou stojí společnost Sony a obsahuje jej například také iPhone 4S. Jiná je ale samozřejmě optika a postprocessing. Po stovkách snímků, které jsem pořídil, mohu výslednou obrazovou kvalitu vcelku pochválit. Na druhou stranu úroveň komprese by mohla být nižší. Detaily trávy jsou často slévány do jednolité plochy bez detailů. Svědčí o tom i nižší datová velikost, která je kolem 1,7 MB na snímek v plném rozlišení.

Nicméně samotná ostrost snímků je velmi dobrá. U málokterých fotomobilů mohu vyzdvihnout tak dobré podání barev a vysokou úroveň kontrastu. Často na mě snímky z fotomobilů i přes slunečné podmínky působí nevýrazným dojmem s podáním studených barev . V nočních podmínkách výrazně pomůže velmi výkonný LED blesk, který je svým výkonem efektivní ve vzdálenostech kolem tří metrů. Při focení předmětů zblízka s jeho pomocí, umí chytře vyhodnotit danou vzdálenost a tomu přizpůsobit intenzitu blesku.

Předměty tak nejsou přepálené. Snímky pořízené v nočních podmínkách vykazují dobrou kvalitu. Víceméně většina zařízení podává podobné výsledky. Zmínit mohu vysokou hladinu šumu a ucházející úroveň detailů. Dochází také ke zpomalení reakcí fotoaparátu, kdy pořízení snímků není okamžité, ale asi s jedno sekundovou prodlevou.

Fantastickým výsledkem se prezentují makro snímky. Zaostřovací vzdálenost je kolem 10 centimetrů a pro lepší výsledek doporučuji manuálně přepnout na zaostřovací režim makro. Snímky jsou pak ostré s neuvěřitelnou úrovní detailů. Automatický režim sice zvládne pořízení makro snímku, ale ostrost ani efektivní vzdálenost nedosahuje úrovně, kterou zvládá přímo makro režim.

Na kvalitu videa mohu zpívat chvalozpěvy. Výsledný videozáznam je opravdu špičkový a v současnosti patří mezi to nejlepší na poli nahrávání videí u mobilních telefonů. Maximální rozlišení videí je 1920 x 1080 bodů, čili FullHD. Ostrost videa je výtečná, není rozklepané ani roztřesené. Stabilizátor v rámci možnosti odvádí slušnou práci. Když se podíváme na parametry videa, dozvíme se následující. Výsledný formát je mp4, přibližný datový tok 17 Mbit/s, snímkovací frekvence je 29 snímků a zvuková stopa je ve stereo kvalitě 126 kb/s.

Venkovní podmínky

Interiér

Makro

Panorama

Blesk

HDR

Videokamera

Samsung Galaxy S III (testovací video) – 1080p, exteriér - detail

Samsung Galaxy S III (testovací video) – 1080p, exteriér

Samsung Galaxy S III (testovací video) – 1080p, interiér

Multimediální funkce: perfektní hudebník i režisér

Začnu u hudebního přehrávače, který z mého pohledu nabízí velmi hezkou grafiku. Přehrávač dostal nový kabát a přichází s novými funkcemi v porovnání s přehrávačem, který byl distribuován ve starších verzích Androidu 2.3. Samsung jej ovšem použil i u Androidu ICS pro Galaxy S II. Úvodní nabídka přehrávače se skládá ze seznamů skladeb, alb, interpretů, složek a hudebního ráje. Tato kategorie je zatím v luzích a hájích výrobce nová. Inspiroval se zřejmě od výrobce Sony a pod tímto zvláštně kouzelným názvem se neskrývá nic jiného než třídění hudby na základě nálady.

Hudební přehrávač má pěknou grafiku a umí pracovat se složkami.

Čtvercová nabídka hudebního ráje vyskládaná dlaždicemi prezentuje hudební obsah podle rozřazení. Po stranách jsou styly hudby – vášnivá, klidná, veselá a vzrušující. Kliknutím na konkrétní „čtverec“ blíže k dané straně zvolíme námi vybraný styl. I přes pořádný hudební nášup, kterým jsem telefon zahltil, nedokázal automaticky roztřídit hudbu do daných kategorií. Nezbývá než zvolit manuální řešení za pomocí programu Kies, který již skladby rozdělí.

Zpět ale z hudebního ráje ke klasickému přehrávání hudby, kde si představíme prostředí přehrávače. Při přehrávané skladbě vidíme prostorný náhled cover alba, vedle ovládacích kláves nalevo je přímý vstup do ekvalizéru v něm najdeme početné množství nejrůznějších zvukových přednastavení (ekvalizérů). I ten nejrozmazlenější uživatel si ze 14 profilů přijde na své.

Funkčnost přehrávače, podpora formátů i ekvalizér z něj činí to nejlepší na poli hudebních přehrávačů mezi telefony.

Jeden profil je také upravitelný. Tento profil nabízí dvě kategorie úpravy zvuku. První kategorií je ekvalizér a druhou kategorií Extended. Zde můžeme „štelovat“ úroveň 3D zvuku, basů, reverb level, prostorovost zvuku a čistotu zvuku. Každý z těchto zvukových nastavení má tři možností úrovní. Jak je tedy vidět, se zvukem si lze u Galaxy S III opravdu hodně pohrát a jste-li náročný posluchač, bude Galaxy S III pro vás i díky kvalitnímu zvukovému čipu tím pravým telefonem.

Aktivní přehrávaná skladba je zobrazována v notifikační liště, i když někdy se zde vinou softwarové vady z nějakého důvodu nezobrazuje a je nutno vstoupit do přehrávače a zase zpět. Pracovat s hudbou na pozadí můžeme, i když je uzamknutá obrazovka. Stačí pouze stáhnout notifikační lištu.

Hra Nova 3.

Poněkud pro mě nevyužívanou možností je nastavení rychlosti přehrávané skladby - od standardního 1x tempa až po dvojnásobné tempo. Samozřejmě jsou přítomny i klasické volby, tedy opakování jedné skladby, celého alba a náhodný výběr skladby. Posluchači hudby ve večerních hodinách uvítají volbu automatického vypnutí přehrávače. Ráno tak nehrozí nemilé překvapení v podobě vyždímané baterky.

Hra Shadowgun.

Galaxy S III je velmi společenským telefonem, rozumí si totiž s každým známým hudebním formátem. Podporuje formát mp3, aac, OGG, WMA, WAW a bezztrátový kodek Flac. Osobně jsme všechny formáty vyzkoušeli a telefon je přehrál bez sebemenšího zaváhání nebo škobrtnutí.

Angry Birds Space HD.

V herní oblasti může novinka hravě zastoupit kde jakou herní konzoli. Proč? Kombinace velkého displeje s jemným rozlišením a výkonného grafického čipu Mali-400MP znamená, že mnozí uživatelé mohou svojí konzoli zanechat v šuplíku. Oříškem může být pouze paradoxně rozlišení, na které zatím všechny hry nejsou adaptovány. V realitě se tato hrozba naplnila. Vyzkoušeli jsme více jak desítku her, z nichž 1/3 opravdu nešla spustit. Do budoucnosti s přibývajícími zařízeními s takto jemným rozlišením je ale jistotou, že vývojáři her přizpůsobí hry i na takto jemné rozlišení.

Pro Evolution Soccer 2012.

Mezi kompatibilní hry patří například NOVA 3, Call of Duty: Modern Warfare, Towers and Trols, Shadowgun, Pro Evolution Soccer 2012. Naopak hra GTA III nešla spustit. Ihned po jejím startu došlo k pádu aplikace. Hry, které jsme spustili, byly plynulé, po stránce grafiky nemohu mít žádných námitek. Další obsah lze stahovat na Google Play nebo vlastním marketu Samsungu Apps.

V případě novinky upustil výrobce od implementace tzv. hubů, až na jeden. Chybí jak Social hub, tak i reader hub nebo music hub. Jedináčkem je pouze Game hub, který vás ale po vybrání konkrétní hry stejně přesměruje do Samsung Apps a je tak zcela zbytečný. Ostatní huby je možné stáhnout z marketu Samsung Apps. Tímto řešením dává Samsung uživateli na vybranou, zda tyto aplikace oželí nebo si je dodatečně stáhne. Já tento krok vítám, proč mít v telefonu zbytečně mnoho aplikací, které nevyužiji, když si je mohu sám podle vlastního uvážení stáhnout, je zbytečné.

Inovovaná galerie obrázků. Fotky na nichž se vyskytují osoby z našeho telefonního seznamu mohou zobrazovat automaticky popisek.

Prohlížené fotky a stažené obrázky nalezneme v nové galerii, která prošla grafickou změnou. Ta již není ve stylu 3D, což je dobře, protože původní galerie působila zastarale a designově se zbytku systému nehodila. Nová galerie nabízí řazení podle alb, v nichž jsou pak jednotlivé obrázky zobrazeny v rozložení 4x4. Vadilo mi ale, že načítání celého obsahu, jak místního, tak ze sociálních sítí, je velmi zdlouhavé. Při rychlém připojení jsem i přesto čekal řádově i desítky vteřin.

Samotné prohlížení obrázků je pak už rychlé a svižné. Při prohlížení obrázků se v horním panelu nachází rychlá volba „sdílení“, což je dnes již samozřejmostí. Ovšem vedle ikony pro sdílení je druhá volba již konkrétního média. Pokud často sdílíme obsah na konkrétní server, telefon si ho zapamatuje a ve formě ikony ho zobrazí jako rychlou volbu, což je velmi šikovné.

Co postrádám, je editor fotek a videí. Slabou útěchou je možnost ořezání či změna velikosti. Vše ale lze během pár okamžiků napravit stažením některého z mnoha programů z Google Play. Vestavěný videopřehrávač si poradí s formáty avi, MP4, mkv, 3GP. Zastoupeny jsou i kontejnery DivX a xVID. Vyzkoušeli jsme i přehrání několika videí ve Full HD rozlišení a během jejich celého přehrání jsem nezaznamenal jediné škobrtnutí. Prostředí videopřehrávače zobrazuje daná videa dokonce v živém náhledu, protože u každého videa vidíme jeho animaci. Řazení videí může být ve formě miniatur, seznamu a podle složek.

Vestavěný videopřehrávač si poradí s titulky, nastavením obrazu. Zkrátka je propracovaný.

Podporovány jsou titulky ve formátu srt a sub. Galaxy S III je ale rovnou titulkový přeborník, protože obsahuje množství nastavení. Většinou například platí, že pro přehrání titulků je vhodné, aby jejich název korespondoval s názvem filmu. V případě Galaxy S III je to celkem jedno, příslušné titulky si můžete zvolit. V nastavení můžeme navíc ručně zvolit synchronizaci titulků v rozmezí -30 až +30 sekund. Dále je tu volba otevření titulků z příslušného umístění, jazyk titulků a nakonec i jejich velikost zobrazení ve třech stupních (malé, střední a velké). Titulky s diakritikou jsou přehrány korektně, ovšem z nepochopitelných důvodů se písmeno "ž" nezobrazuje.

Oblíbil jsem si novou funkci Pop Up Play. Přehrávané video je totiž možné minimalizovat do malého okna, které poté nerušeně přehrává dále video, zatímco mohu s telefonem vykonávat jiné činnosti, například psát sms, zatímco video běží v malém okně kdekoliv na ploše displeje. Video mohu posunovat, ale velikost okna je napevno dána. Při přehrávaném videu byl telefon stále svižný a jeho přehrávání se nijak nepodepsalo na zhoršení výkonu. Pop Up Play je však dostupný jen pro vestavěný videopřehrávač, v případě YouTube nebo živého vysílání televizních stanic na něco takového zapomeňte. Přitom například sledování živého přenosu fotbalového utkání v malém okně a současná práce s telefonem by dávala opravdu smysl.

Přehrávání videí v Pop Up okně může být kdekoliv v systému. YouTube videa ale takto nemohou být přehrávána.

V generálním nastavení videoklipů najdeme zvolení intenzity jasu v deseti krocích. Nastavení můžeme ponechat i na automatice. Dále je tu rychlost přehrávání a zvukové vylepšení Sound Alive (ekvalizér), které na scénu nastupuje tehdy, jsou-li připojena sluchátka. Barevný projev videa může být ovlivněn v nastavení barevného odstínu (normální, teplo a zima). V exteriéru, zvláště za slunečného počasí, se hodí volba viditelnost venku. Ta zvýší jas na maximum.

FM rádio podporuje nahrávání skladeb.

Ani FM rádio nezůstalo ušetřeno změn, které jsou naštěstí také ku prospěchu uživatele. Galaxy S II nepodporovalo nahrávání hudebního obsahu z FM rádia, novinka už nahrávat skladby z hudebních stanic umí, což se může hodit nejen pro nastavení například nového vyzvánění. Samozřejmě podporuje i zobrazení názvu či ID stanice, a to díky RDS protokolu. Jak je tedy vidět, Galaxy S III je schopný fotograf, vynikající hudebník a skvěle si rozumí i s video funkcemi. Nedostatky bychom hledali jen těžko.

Telefonní seznam: vím o tobě všechno

Podoba telefonního seznamu se drží standardu, na který jsme zvyklí i u jiných telefonů Samsung. Inovativním řešením je partnerství uzavřené mezi fotoaparátem, sociálními sítěmi a telefonním seznamem. Pokud fotoaparátem pořídíme fotografii, označíme ji kontaktem z telefonního seznamu, telefon se nás dotáže, zda pořízená fotka má být synchronizována s příslušným kontaktem.

Pokud se přihlásíme pod sociální sítě Facebook nebo Twitter, rázem se náš telefonní seznam rozroste o kontakty z těchto sítí . Komplexní správa sdružuje i kontakty z externích aplikací. Pro příklad uvedu Skype. Pokud jste připojeni k internetu, u telefonních kontaktů můžeme uvidět, zda jsou online na gtalku. Jejich přítomnost je značena zeleným kolečkem.

U vybraného kontaktu můžeme tahem prstu do levé strany vyvolat odeslání sms a tahem prstu do pravé strany aktivaci hlasového hovoru, což výrazně urychluje práci. Opět nechybí ani kategorie oblíbené. V ní najdeme jak oblíbené kontakty, tak i často používané kontakty. Řazení tamních kontaktů může být ve stylu seznamu nebo v miniaturách.

Nový kontakt může mít opravdu velké množství informací. Od narozenin až po rodinný stav.

Při tvorbě kontaktu jsem si na chvilku pomyslel, že vytvářím spíše kompletní identikit osoby. Proč? Ke kontaktu můžeme přiřadit opravdu bohaté možnosti různých položek. Kontakt může obsahovat adresy, události jako jsou narozeniny, výročí, zvonění a typ vibrací. Nevídanou položkou je vložení fonetického znění jména. Osobu můžeme přiřadit k organizaci, nastavit různé přezdívky – chat, pro VOIP hovor. A nakonec po vzoru Facebooku ji dáme do vztahu.

Zprávy: jakou chceš bublinu?

Zobrazení zpráv a jejich možnosti boří všechny limity a stereotypy. Galaxy S III opět přidává spoustu malých vychytávek, které činí používání telefonů příjemnější. Dosud jsme například byli zvyklí, že přijaté zprávy mohly být zobrazeny v konverzacích nebo jednotlivě. U Galaxy S III si však vzhled konverzace můžeme zvolit a na výběr je jeden z pěti předinstalovaných motivů bublin. Pokročilé možnosti tím nekončí. Komu není po chuti přednastavená barva pozadí, může ji změnit. Pozadí může být černé, šedé, modré, světlé a světle kostičkované.

Vzhled příchozích i odchozích zpráv může mít různou podobu bublin, konverzací. To samé platí i pro pozadí, uživatel jich má na výběr osm.

Rychlé volby zasáhly i zprávy. Při tvorbě nové zprávy můžeme velikost textu měnit pomocí klávesy hlasitosti. Nejdříve ale tuto možnost musíme aktivovat v nastavení zpráv. Zahájit psaní můžeme s pomocí QWERTY klávesnice nebo alfanumerické klávesnice. Naše tempo popostrčíme s prediktivním slovníkem T9. I když jsem psal s diakritikou, telefon ji ignoroval a nekrátil tak výchozí počet znaků (160). Alternativní formou, při které naše prsty zůstanou v klidu, je hlasové zadávání textu. Funguje spolehlivě a podporována je i čeština. Nejednou jsem pomocí této metody nadiktoval zprávu.

Pokud navíc píšeme zprávu a v duchu si řekneme, že raději chceme danému kontaktu zavolat, není nic snazšího než přiložit telefon k uchu. Okamžitě dojde automaticky k zahájení hovoru. E-mailový klient zde nalezneme opět ve dvou formách. Přednastavenou formou je klient Gmail. Podporuje push synchronizaci, štítky, prioritu pošty nebo odeslání příloh do velikosti 35 MB.

Vestavěný e-mailový klient. Podporuje složky i konverzace, velikost písma, push synchronizaci nebo nastavení podpisu.

Zprávy můžeme jednotlivě i hromadně mazat. Dalším klientem je vestavěný klient. Ten zvládá protokoly pop3, imap4, smtp a MS Exchange. Nastavení může být automatické, kdy vše ponecháme na telefonu, nebo manuální, kdy ručně přiřadíme patřičné servery a typ zabezpečení. U e-mailu si lze dokonce zvolit odlišné upozorňování na e-maily z různých schránek. Frekvence kontroly mailů může být v rozsahu každých pěti minut po nejzazší termín kontroly jednou denně. Mezi obligátní nastavení patří název mailu a nastavení podpisu.

Organizační funkce a GPS: asistent pana Generálního

Čachry s novými funkcemi a pojmenováním dopadly i bedra kalendáře. Název a položku kalendář v novince totiž nenajdeme. Místo něho na jeho místo nastoupil S Plánovač. Jeho funkce zůstaly víceméně bez velkých změn, ale prostředí je zcela jiné a vychází z prostředí Galaxy Note. V horní části kalendáře je šipka a po kliknutí na ni se objeví postranní panel. V jeho zázemí máme režim náhledů (roční, měsíční, týdenní a denní). Dále obsahuje i přehled programů a úkolů.

Událostem můžeme přiřadit výchozí nebo vlastní melodii pro zvukovou signalizaci a zvolit můžeme čas pro připomenutí blížící se události. I zde si můžeme vyhrát s gesty. Tahem současně dvou prstů ze shora dolů aktivujeme postranní panel. Nemusíme tak klikat na horní šipku. Všechny události jsou synchronizovány s Google účtem, Facebookem nebo programem Kies. Běžné poznámky se také vytratily. Nahradily je S poznámky. Ihned na úvodní obrazovce nás do očí praští devět náhledů poznámek, přičemž každá poznámka má jinou podobu.

S poznámkami se řada uživatelů vrátí do svých dětských let. Aspoň já jsem si tak na chvíli připadal. V poznámce mohu kreslit, psát, vložit do ní obrázky, text může mít několik velikostí i barev a vše mohu opravit za pomocí gumy. Každá poznámka může mít více stran. Opravdu perfektní Editor textu v poznámkách převzal i chytré funkce z Wordu či jiných editorů. Pokud uděláme špatný krok, můžeme jej vrátit pomocí šipky zpět nebo dopředu. Před nechtěným smazáním může být poznámka uzamčena. Přítomny jsou i tagy.

Poznámky jsou zpracovány na jedničku. V základu jsem u žádného jiného telefonu v jeho výbavě neviděl tak sofistikované poznámky.

Když budeme mít hodně poznámek, orientace v nich může být ztížená. Řešením je přesunutí často zobrazovaných poznámek do kategorie oblíbené. Nechybí ani export do kalendáře, na sociální sítě nebo odeslání přes Bluetooth. Také s organizací času si tedy Samsung vyhrál a přináší množství užitečných maličkostí.

Základní matematické úlohy můžeme svěřit kalkulačce. Ta postrádá pokročilejší funkce, naopak uživatelům s horším zrakem dovolí změnu velikosti písma. Ranní vstávání mi zpříjemnil „inteligentní“ budík. Do uvozovek jsem jej dal proto, že až tak inteligentní není. Disponuje pouze inteligentním buzením, kdy telefon postupně před nastaveným časem buzení přehrává a zesiluje přírodní melodii po dobu tří minut. Melodie je navíc velmi příjemná a na výběr jich je několik. Komu by neseděla, může si zvolit vlastní. Budík nás může budit v libovolné dny a jednorázově nebo opakovaně.

Kalkulačka je opravdu jednoduchá, dále nechybí stopky, odečítání času a "inteligentní" budík.

GPS oblast je představována použitím dvou modulů: GPS a ruského navigačního systému Glonass. Výrobce do novinky nepřichystal žádný alternativní obslužný software. Uživatel se tak bude muset obrátit pouze na vestavěné Google mapy. Ty ke svému provozu prozatím potřebují datové připojení, ovšem vybrané oblasti map mohou být uloženy do mezipaměti. Tomu předchází povolení v laboratoři Google (položka nastavení – laboratoř). Nechybí hlasová navigace v českém jazyce ani ostatní moderní funkce.

Google Mapy jsou komfortním řešením pro navigaci. Nevýhodou je nutnost mít datové připojení s větším limitem dat.

Rychlost fixace satelitů je nejrychlejší, co jsem kdy u mobilního telefonu viděl. S vypnutou asistencí dat a lokalizací pomocí bezdrátových dat jsem při prvním tzv. studeném startu dosáhl během 5 sekund fixace 17 satelitů. V průběhu dalších deseti minut se počet satelitů pohyboval mezi 11 – 17 satelity. GPS modul je tak opravdu citlivý a přesný.

Rychlost fixace satelitů je okamžitá, i bez asistence operátora.

Telefon si poradí i s dokumenty PDF, které se otevřou za pomocí programu Polaris Office. Poradil si i s otevřením i dalších dokumentů doc, ppt i excelovských tabulek. Otevřené dokumenty ale nejdou editovat a nelze ani vytvářet nové, takže je nutno si za příslušnou licenci připlatit.

Polaris Office dokumenty otevře, přečte je ale nedovolí je editovat.

Datové funkce: datový specialista

Pořádnou dávku sebevědomí novinka vykazuje také v této oblasti. Bylo by snazší, kdybych jmenoval chybějící technologie, než ty které telefon nabízí. Základní nabídka je zahájena technologiemi GPRS a EDGE třídy 12. Vyšším stupněm je síť 3G. Ta mimo základní rychlosti 384 kb/s zahrnuje i nadstavby HSPA+ 21 Mb/s a HSUPA 5,76 Mb/s. I když v našich končinách se s pokročilými technologiemi nesetkáme, na škodu by nebylo HSPA s režimem Dual Channel, kdy se dosahuje reálné rychlosti až 42 Mb/s. Některé verze Galaxy S III navíc budou obsahovat i LTE čip. Dočkají se například zákazníci amerického operátora Verizon.

Nejvyšším stupněm datového nebe jsou bezdrátové sítě Wi-Fi a/b/g/n, které pracují v tzv. dual režimu s přepínáním mezi pásmy 2,4 GHz a 5 GHz. V praxi ale oceníte zejména výbornou citlivost a příjem Wi-Fi, která je na úrovni notebooků. Oproti ostatním telefonům má opravdu Galaxy S III výborný dosah a tam, kde ostatní mobily mají jednu čárku a slabý signál, Galaxy S III má signál kvalitní. Novince nemůže chybět ani možnost vytvoření si vlastního hotspotu sdílením připojení k mobilní síti.

Samsung Galaxy S III – S Beam

Pro bezdrátový přenos dat je k dispozici celá škála různých technologií. Od pomalejší technologie Bluetooth 4.0 LE až po Wi-Fi Direct. Přenos pomocí posledně jmenované technologie vyžaduje, aby jí disponovala obě zařízení. Vyzkoušeli jsme odeslání 45 MB souboru a přenos skrze tuto technologii trval 90 sekund.

Další technologií, která zažívá svůj boom, je NFC. Věřte tomu nebo ne, anténa NFC je umístěna přímo na samotné baterii. Koupíte-li si novou baterii, koupíte si s ní nevědomky rovnou také NFC anténu. NFC čip spolupracuje s funkcí S Beam, kterou nalezneme ve všech Androidech s verzí 4.0. Přiložením k druhému telefonu lze rychle a bez nastavování poslat soubor či jinak komunikovat. Můžete si také nastavit vlastní tagy pro aktivaci určitých funkcí. V budoucnosti pomocí NFC čipu budeme moci platit i přes platební terminály.

Internetový prohlížeč je výkonný, prohlížet v něm stránky je jedna radost. Hravě vykreslí i ty nejnáročnější stránky s Flashovými prvky.

Vlastní obsah telefonu může být v reálném čase sdílen se všemi zařízeními, které pracují s funkcí Allshare. Galaxy S III přichází s funkcí Allshare Cast a Play. Allshare Cast nahrazuje připojení HDMI kabelem k televizní obrazovce a obsah displeje tak můžeme bezdrátovou cestou přenést na televizní obrazovky. Prostředníky jsou technologie DLNA nebo Wi-Fi Direct či patřičný Wi-Fi Dongle.

Naopak z jiného zařízení, můžeme vzdálenou cestou přistupovat a spravovat obsah našeho telefonu, za což vděčíme funkci Allshare Play.

Samsung Galaxy S III nepodporuje Mass Storage. Zlobit se nemůžeme na samotný telefon, tento jev je vlastností samotného operačního systému Android 4 ICS. Místo této cesty telefon podporuje dva protokoly MTP a PTP. Nevýhodou je, že telefon ke svému zobrazení a komunikaci s PC potřebuje nainstalované ovladače.

U drahého telefonu se přímo vybízí otázka. Jak ho mám zabezpečit, případně najít, když ho ztratím? Samsung do telefonu nainstaloval aplikaci Samsung Dive, přičemž pro používání služby je nutné se nejdříve zaregistrovat na stránkách samsungdive.com. Zároveň v telefonu musíme aktivovat funkci vzdálené sledování a ovládání. V případě ztráty nebo odcizení telefonu pak pomocí počítače můžete své zařízení vystopovat, případně ví, kde se právě nachází. Jakmile bude služba aktivní, s přesností na několik metrů vidíme, kde se právě nachází náš telefon. Tato funkce své uplatnění určitě najde.

Telefon je možné nechat na dálku zablokovat a můžeme nastavit jedno číslo, kterému se v případě zablokovaného telefonu půjde dovolat. Stejné číslo obdrží i sms o tom, že do zařízení byla vložena cizí SIM karta. Notoričtí uživatelé, kteří v bytě často někam odloží telefon a nemohou jej najít ocení funkci, kdy si můžou telefon nechat prozvonit. Prostřednictvím map je možné telefon sledovat v patnáctiminutových intervalech. V případě nouze můžeme pak zvolit kompletní smazání telefonu.

Zhodnocení: konkurenci ukazují záda

Galaxy S III není svojí funkční výbavou ojedinělé. Na trhu jsou další dva adepti, kteří novince budou chtít zatopit a povíme si o nich o několik odstavců níže. Již předchozí Galaxy S II bylo špičkové zařízení. V případě třetí generace jej výrobce opět přiblížil k dokonalosti. Pro mnohé možná už je Galaxy S III dokonalým zařízením. Nedostatky se totiž téměř nekonají. Uživatel nemusí řešit žádné zásadní problémy, proč zařízení nekoupit nebo jaký kompromis učinit. Hned s prvním softwarem je zařízení velmi dobře odladěné. Žádné vážné softwarové vady jsem nezaznamenal, žádná zpomalení se nekonají a výdrž telefonu je překvapivě dobrá až výborná.

Zaměřím se tak na poznatky, které se mi líbily a kvůli kterým se budu s telefonem jen těžko loučit. Uchvátil mě výkon, perfektní dotykový displej, perfektní odezva fotoaparátu (na rozdíl od předchozího Galaxy S II), výborná citlivost Wi-Fi, i notifikační LED dioda. Ušetří mnoho času a z mého pohledu se jedná snad o nejpraktičtější doplněk telefonu. Kde si také nemůžu stěžovat, ani kdybych chtěl, je datová oblast. U předešlého Galaxy mě mrzela absence NFC čipu a Wi-Fi Direct konektivity. Obě technologie již novinka má.

Pokud se teď zamyslím nad tím, kde bych našel nějaké slabiny nebo prostor pro zlepšení, jedná se spíše o prkotiny a ne problémy, kvůli kterým bych si měl položit otázku, zda si mám Galaxy S III vůbec koupit. Určitá zlepšení by snesl fotoaparát a jeho obrazová kvalita. Kvalitativně jsou totiž snímky dobré, přesto jsou na úrovní staršího Galaxy, občas možná na něj dokonce ztrácí a jsou horší. Nicméně věřím v to, že s dalšími aktualizacemi bude fotoaparát produkovat kvalitnější snímky. Zamrzí také špatná čitelnost displeje na přímém slunci.

Další optimalizace by měla být směřována k menší prodlevě „home“ klávesy a odemykání. Rychlost multitaskingu (vyvolání a minimalizování aplikací) totiž není úměrná vzhledem k použití čtyřjádrového procesoru a zbylé rychlosti telefonu. Nakonec subjektivním názorem, který neberte jako obecnou pravdu, jsou plastové materiály. Takto luxusní telefon by si přeci jenom zasloužil hodnotnější materiály. Zadní kryt také po pár týdnech vykazuje kvanta mikroškrábanců a v dobrém světle se příliš neprezentuje nová generace ochranného skla Gorilla Glass 2. Již po dvou dnech byla nositelem několika drobných škrábanců.

Druhý pohled šéfredaktora Martina Pultznera

Kolega v recenzi skvěle popsal všechny klady a negativa tohoto špičkového telefonu. Já se budu v tomto stručném druhém pohledu snažit zmínit pár klíčových dojmů, které ve mně Galaxy S III zanechal při souběžném testování druhého kusu.

Nejsem příznivcem telefonů s přerostlými displeji a 4,8 palce je pro mě již moc. Na druhou stranu díky oblým konturám se telefon dobře drží a ovládá lépe, než například HTC One X. I když jsem si tak na rozměry nezvykl, ovládání bylo nakonec lepší, než jsem čekal. Plastové materiály bych jako negativum neviděl, mně osobně se design a zpracování vcelku líbí. Mrzelo mě spíše, že se zadní kryt snadno poškrábe a už po pár hodinách nošení v kapse obsahoval drobné vlasové škrábance. Špičková je rychlost a celková vyladěnost telefonu, to se Samsungu opravdu povedlo. Iritovala mě ale občas delší prodleva po stisknutí vypínacího tlačítka při odemykání displeje. Pokud v pozadí běží nějaká specifická aplikace, dojde k rozsvícení displeje například i po 2 sekundách, což je příliš dlouho.

S displejem souvisí také zřejmě největší negativum telefonu. Displej je sice jemný, úžasně barevný a celkově kvalitní, ale jeho čitelnost na slunci je špatná. I když nastavím maximální jas, vypnu automatickou regulaci i úpravu barev, stejně jsou texty jen tak tak viditelné a často jsem si například při prohlížení grafiky musel stínit rukou. Od největšího negativa rovnou k velké pochvale. Tu si zaslouží výdrž baterie, která pravidelně udržela telefon i při mém náročném pracovním používání celý den zhruba od sedmé ráno do osmé hodiny večerní. Obvykle k večeru k jiným telefonům připojuji externí baterii a musím dobíjet, u Galaxy S III se mi to za celé dva týdny nestalo.

Líbil se mi také dobře zpracovaný kalendář a malé vychytávky, které činí používání telefonu příjemnější, jako například funkce Smart stay, která nevypne displej, když se na něj díváte. Abych to neprodlužoval, Galaxy S III na mě udělal opravdu výborný dojem tak, jak už dlouho žádný telefon. Až na špatnou čitelnost displeje na slunci a pro mě osobně až příliš velké rozměry mu v podstatě nemám co zásadnějšího vytknout a s čistým svědomím ho mohu každému, komu velký displej nebude činit potíže, doporučit.

Konkurence

Prvním vyzyvatelem je HTC One X. Výbava je velmi podobná, přesto se liší. Dotykový displej je o jednu desetinu palce menší a odlišná je i zobrazovací technologie IPS. Rozlišení je stejné 1280 x 720 bodů. Hardwarová výbava je podobná, aspoň co se týče použití čtyřjádrového procesoru. V případě HTC se jedná o Tegru 4-PLUS-1 (pod dřívějším názvem Tegra 3) s počtem jader 4+1 s integrovanou dvanácti jádrovou grafikou.

HTC One X - oficiální fotografie

TIP: Recenze HTC One X – Velkolepá jednička

Výkony procesoru i grafiky se výrazně neliší. První mínusový bod dostává HTC za průměrnou až podprůměrnou pohotovostní výdrž. Jak testy, tak i uživatelé naznačují, že s HTC se sotva dostanou na výdrž, dosahující jednoho celého dne. Naopak u Galaxy S III jde hravě dosáhnout výdrže jednoho a půl dne.

HTC One X - živé snímky

Dalším kolem je fotoaparát. Plusové body připíšeme HTC. Ten totiž má optiku s lepší světelností i obrazovou kvalitou. Prokreslení detailů je lepší, hladina šumu také. Výrazné mínus utrží HTC u optimalizace softwaru a slabého dosahu Wi-Fi. Nevýhodou může být pro někoho absence slotu paměťové karty.

Druhým rivalem je v těchto dnech do prodeje vstupující LG Optimus 4X. Přináší čtyřjádrový procesor Tegra 4-PLUS-1 a paměť RAM kapacity 1 GB. Mimořádně perfektní zobrazovací výsledky dotykového displeje úhlopříčky 4,7 palce obstará Super IPS technologie. Jemné rozlišení je také v HD duchu (1280 x 720 bodů). Podle papírových předpokladů bychom mohli očekávat stejnou, ne-li lepší výdrž než tomu je u Galaxy S III. V základu má totiž baterii ještě vyšší kapacity 2 140 mAh. Z prvních dojmů kladně hodnotíme elegantní vzhled a novince nechybí slot na paměťové karty ani perfektní konektivita.

LG Optimus 4X - oficiální fotografie

TIP: LG Optimus 4X HD: vlajková loď s 4,7″ displejem a HD rozlišením

Samsung Galaxy S III můžete zakoupit v obchodu Sunnysoft.

samsung-galaxy-s-iii
Klady
  • Při náročnějších operacích se telefon příliš nezahřívá
  • Dobrá ergonomie i přes větší rozměry
  • Velmi citlivý čip GPS s okamžitou fixací
  • Špičková kvalita zvuku
  • Hlasové ovládání S Voice
  • Propracovaná gesta jsou užitečná
  • Plná datová konektivita - NFC, Wi-Fi Direct, HSPA+
  • Skvělá pohotovostní výdrž
  • Výkonný hardware přináší obrovský výkon nejenom na papíře
  • Jemný dotykový displej s výbornými zobrazovacími schopnostmi
  • Mnoho užitečných vychytávek, jako například Smart Stay
  • Video pop-up play
  • Špičkové multimediální schopnosti - výborný přehrávač videa
Zápory
  • Fotoaparát nedoznal velkého vylepšení oproti Galaxy S II
  • Chudé prodejní balení
  • S Voice si nerozumí s češtinou
  • Klávesa home má pomalejší odezvu
  • Ochranné sklo Gorilla Glass 2 i zadní kryt se snadno poškrábe
  • "Plastovost" telefonu - chybí hodnotnější materiály
  • Špatná čitelnost displeje na přímém slunci
Diskuze ke článku
Warri
Píšete v "Konkurence" že má X ONE o jeden palec menší displej, je to jen jedna desetina :) Jinak moc pěkna recenze...
Pix
Díky za skvělou a obsáhlou recenzi.
sezere_te_medved
No už pro něj běžim na splátky ale nejdřív všechno prodám aby mě pak exekutor neměl co vzít ale hlavně že budu mačkat displej:D
tomáš
Jaky myslíte ,že je lepší operátor ? O2 nebo T-mobile nevím u které společnosti si telefon koupit .. ?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze