Samsung Galaxy S III mini
recenze

Samsung Galaxy S III mini

Zmenšený král?

V dnešní recenzi si podrobně a doslova ze všech stran rozebereme zařízení s ambicí stát se poměrně velkým prodejním hitem. Samsung Galaxy S III mini je k tomu předurčen už jen díky svému názvu. Podívejte se, jestli se zmenšení vlajkové lodi jihokorejského výrobce povedlo bez větších excesů, nebo se jedná jen o marketingovou vábničku v podobě jména?

Už minulý rok se Samsung blýskl parádním prodejním úspěchem smartphonu Galaxy S II a jako první se tak s úspěchem jediného telefonu dokázal alespoň přiblížit dosavadnímu králi v podobě legendárního iPhonu od Applu. V letošním roce se v Soulu rozhodli, že rekordní prodejní čísla ještě navýší a představili nástupnický model Galaxy S III. Ten se stal tak žádaným, že dokonce v posledním čtvrtletním srovnání doposud neohrozitelně vedoucí iPhone v prodejích překonal a i v našem velkém srovnání čtyřjader jsme jej prohlásili za vítěze.

Samsung Galaxy S III mini - oficiální fotografie

Samsung tedy logicky chce i nadále z opravdu pozoruhodného prodejního úspěchu své vlajkové lodi co nejvíce těžit. Jeho strategie pro závěr roku je tedy nasnadě – představit co nejvíce designově podobných, více či méně levnějších a méně vybavených telefonů, které se díky všeobecné známosti původní Galaxy S III budou taktéž úspěšně prodávat.

Samsung Galaxy S III mini – videopohled

Tip! prohlédněte si všechny smartphony řady Samsung Galaxy přehledně v našem katalogu mobilů

Jedním z těch, kteří budou tuto roli na pultech obchodů plnit je i model Galaxy S III mini. Jak už název napovídá, výrobce vzal populární kabátek a poněkud jej zmenšil do kompaktnějších rozměrů. Hardwarová výbava se nám sice z výšin mobilního nebe dostala o něco níže, a to do klasické střední třídy, stále ale máme tu čest s relativně dobře vybaveným kouskem. Z technických specifikací nejvíce vystupuje především 4 palcový displej s technologií Super AMOLED, dvoujádrový procesor a téměř nejnovější verze operačního systému Android. Na druhou stranu si nelze nevšimnout, že se výbavou jedná v podstatě o převlečený model Galaxy S Advance, který se i na našem trhu už mnoho měsíců prodává.

Podařilo se tedy Samsung Galaxy S III mini vyladit do takové míry, aby důstojně navázal na úspěchy korporátní vlajkové lodi, a bude představovat pomyslný ideál ve střední třídě stejně, jako Galaxy S III září mezi high-endy? Projde Samsungu jen překrytování staršího modelu Galaxy S Advance? O tom už více v odstavcích níže.

Technické parametry Samsung Galaxy S III mini

Kompletní specifikace
Konstrukce121,6 × 63 × 9,9 mm, 111,5 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetST-Ericsson NovaThor U8420, CPU: 2×1 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2012,

Obsah balení

  • Mobilní telefon Samsung Galaxy S III mini
  • Baterie
  • Nabíjecí adaptér
  • Nabíjecí a synchronizační USB kabel
  • Špuntová sluchátka
  • Náhradní gumové špunty do sluchátek
  • Uživatelská příručka

Platí pro telefony zakoupené u operátora Telefónica O2

Design a konstrukce: přírodní původ podruhé

Při jarním představení Galaxy S III Samsung přišel se zajímavým vysvětlením jeho, oproti předchozí generaci celkem výrazně pozměněného designu. Návrháři se údajně inspirovali v krásách matičky země. Stejně jako vlajkový model je i jeho zmenšenina tedy logicky musí nést, obrazně myšleno tedy nálepku „inspired by nature“.

Design Samsungu Galaxy S III mini se nijak nepokouší odlišovat od aktuálně nejprodávanějšího chytrého telefonu

A co že toto znamená v praxi? Inu Galaxy S III mini je ve své podstatě téměř do puntíku kopií své větší předlohy. Pár drobných odlišností se ale přece jen najde, samozřejmě v čele s výrazně menšími rozměry. To by se pak nemohl jmenovat mini, že? Jiné je ale například rozložení prvků okolo fotoaparátu, kdy se reproduktor přesunul z pravé strany na levou, a přisvětlovací LED dioda z levé strany dolů. Škatulata hejbejte se zprava doleva děla i na přední straně, konkrétně nad displejem, kde se přesunula všechna čidla i s kamerkou pro videohovory. Další patrnou změnou z pohledu vzhledu je ovládací tlačítko pod displejem, které je nyní kvůli pohodlnějšímu tisknutí posunuto o něco výše a má také poněkud jiný tvar. Poslední změny, které jsme si v designu obou modelů všimli je, že rámeček obepínající displej je v případě kompaktnějšího modelu o něco výraznější a v oblasti spodní hrany dokonce poněkud vystupuje ven.

Jako vejce vejci si jsou podobní Samsung Galaxy S III a Galaxy S III mini

Všechny tyto popsané změny jsou ale patrné až na druhý, popřípadě třetí a další pohledy. Pokud ale uvidíte oba přístroje poprvé vedle sebe, tak nebýt rozdílu ve velikosti, prakticky je od sebe nepoznáte. A tento velikostní rozdíl je opravdu znatelný, což byl ostatně i obchodní záměr. Samsung Galaxy S III mini je výrazně lehčí. Jeho hmotnost činí pouze mírně nad 110 gramů. Paradoxně o něco širší je ale oproti vlajkové lodi v pase, kde mu naměříte necelých 10 milimetrů. Pro porovnání obou modelů přikládáme přehlednou tabulku s kompletními rozměry, abyste si mohli udělat obrázek, o kolik menší Galaxy S III mini je + jak si na tom stojí ve srovnání s totožně vybaveným Galaxy S Advance. Názorně to ilustrují také naše porovnávací fotografie.

Srovnání rozměrů

Samsung Galaxy S III Samsung Galaxy S III mini Samsung Galaxy S Advance
Rozměry 136,6 x 70,6 x 8,6 mm 121,6 x 63 x 9,9 mm 123,2 × 63 × 9,7 mm
Hmotnost 133 gramů 111,5 gramů 120 gramů

Ještě pár řádek o provedení samotného těla, které je opět celé z lesklých plastů. Řemeslné provedení všech částí je na dobré úrovni a nikde jsme se nesetkali s vrzáním, nedostatečným slícováním dvou částí na sebe a podobně. Trošku obavy v nás vzbudil zadní kryt. Ten je totiž stejně jako u Galaxy S III velice tenký a snadno ohýbatelný, takže by se dal eventuálně s vyvinutím relativně malé síly snadno zlomit. Ze zkušeností z většího Galaxy S III k tomu ale v běžném provozu nemůže dojít.

Jinak se telefon díky všudypřítomným, zaobleným hranám a kompaktním rozměrům a hmotnosti opravdu výborně drží v ruce. Potěšilo nás také výše posazené hardwarové ovládací tlačítko pod displejem, které se na rozdíl od Galaxy S III daleko lépe ovládá.

Sečteno podtrženo, design Samsungu Galaxy S III mini je tedy v podstatě shodný se Samsungem Galaxy S III. Pokud se vám tedy u vlajkové lodi líbil, není jediný důvod k tomu, aby tomu tak u menší varianty nebylo rovněž tak. Opačně to ale platí stejně. Pokud se vám nelíbí zaoblené hrany a lesklé plasty a máte radši telefony s ostřejšími rysy a kovovým provedením, zcela jistě se i zde ihned otočíte na podpatku a půjdete hledat někam úplně jinam.

Srovnání obou telefonů při pohledu ze stran

Ještě doplníme, že telefon se bude od začátku prodávat ve dvou barevných provedeních, a to v bílém a modrém. Jestli po čase stejně, jako tomu bylo u vlajkového modelu Galaxy S III, přibudou další přírodní barvy, je prozatím nejasné.

Displej: Super pokoukáníčko s ruční regulací

V dnešní době u lidí při výběru mobilního telefonu hraje displej velkou roli. Důraz je kladen pochopitelně především na kvalitu zobrazení a velikost úhlopříčky. Zobrazovací schopnosti displeje Galaxy S III mini jsou na dobré úrovni. Aby také ne, vždyť se jedná o Super AMOLED panel s rozlišením 480×800 pixelů a úhlopříčkou rovné 4 palce. Jemnost je i navzdory neoblíbené matici PenTile na dobré úrovni, a to samé lze říci o barevném podání. I když někomu by možná mohly vadit místy až příliš přesaturované a nepřirozené odstíny při zobrazení některých jasných barev ve srovnání s LCD displeji.

Displej u Galaxy S III mini ve své kategorii určitě patří k těm lepším. Citelně mu ale schází automatická regulace jasu.

Displej se tedy sám o sobě určitě povedl. Vadila nám ale jiná věc. Výrobce totiž do telefonu ať už z jakýchkoliv důvodů zapomněl namontovat čidlo, které se stará o automatickou regulaci jasu displeje při přecházení mezi prostředím z různou intenzitou světla. Pokud tedy například v 8 hodin večer skončíte s hraním hry a zhasnete si v pokoji lampičku a po pěti minutách si uvědomíte, že si ještě například potřebujete nastavit budík a zapnete displej, budete opravdu nepříjemně ozářeni silným jasem, který displej vydává. Jediným řešením je na tento nedostatek pamatovat, a jas vždy manuálně upravit. Tato funkce je naštěstí šikovně integrována rovnou ve výsuvné informační liště, takže se k ní dostanete ještě na zamykací obrazovce. I tak se ale jedná o výrazný nedostatek.

Displej většího Galaxy S III v porovnání s menším Galaxy S III

Z hlediska čitelnosti bych displej telefonu hodnotili na jedničku. I když budete vyžadovat používání telefonu na přímém slunci, nebude to pro vás naprosto žádný problém. To stejné lze říci i o pozorovacích úhlech, ve kterých ostatně OLED panely vždy oproti klasickým LCD dominovaly. Na původním Galaxy S III se nám líbila praktická notifikační LED umístěná nad displejem, která uměla barevně blikat například při příchozí SMS apod. Bohužel Galaxy S III mini ji z nám neznámého důvodu už nemá, což je určitě škoda a mnohé z vás to jistě zklame. Jinak je displej chráněn velmi tvrdým sklíčkem Gorilla Glass, které zajišťuje odolnost proti poškrábání, což v praxi vypadá tak, že i když se displej ve vaší kapse například nechtěně setká s klíči a podobnými ostrými předměty, nepřijde při tom k žádné úhoně v podobě ošklivých škrábanců. Snad bude ochrana lepší, než v případě Galaxy S III, které má problém s mikroškrábanci na krytech i displeji. Za dobu našeho testování se však ani jeden neduh na modelu S III mini neobjevil.

Kapacitní tlačítka pod displejem sice neumí vibrovat, jejich stisk je ale i tak naprosto bez problémový

Pod displejem ještě také najdete ještě dvě kapacitní ovládací tlačítka, nalevo kontextovou nabídku, a napravo šipku, která vrací o jeden krok zpět. Obě tlačítka se i navzdory tomu, že nejde nastavit vibrace při jejich stisknutí, mačkají celkem dobře a jistě. Nastavit si můžete dobu jejich podsvícení, která je od základu dimenzována na 1,5 sekundy, ale lze ji i prodloužit.

Zvuk

Zvukový projev, který vám nabídnou sluchátka přibalená v základním balení, jsme bohužel otestovat nemohli, jelikož nám telefon do redakce dorazil samostatně bez krabice s příslušenstvím. Přibalovaná sluchátka ale podle našich informací budou typu špuntových, takže by jejich projev nemusel být nejhorší. Samozřejmě příjemným bonusem je i to, že v hudebním přehrávači najdete bohaté možnosti úpravy a vylepšení zvuku. O tom už ale více v kapitole věnované multimediálním funkcím.

Vestavěný reproduktor hraje celkem hlasitě. Pro kvalitnější poslech hudby ale raději zvolte kvalitnější sluchátka.

Celkem dobře si také během našeho testování vedl hlasitý reproduktor, který byl opravdu hlasitý, a sem tam zvládl i pěkné zvýraznění basů či výšek.

Hardware a výkon: dvě jádra přes palubu

Velkou chloubou Samsungu Galaxy S III je jeho výkonný tovární čtyřjádrový procesor Exynos. Ještě před představením modelu Galaxy S III mini se spekulovalo o tom, že ve svých útrobách ponese úplně stejný čipset. Výrobce se ale nakonec rozhodl pro levnější cestu, telefon se tak bude prodávat pouze s dvoujádrovým SoC (system-on-chip). Navíc se nejedná tovární SoC Exynos, ale o řešení amerického výrobce ST-Ericsson s označením NovaThor U8420. Tento čipset už Samsung dříve použil například u modelu Galaxy S Advance, a znát ho můžete i z některých smartphonů řady Xperia od Sony.

SoC se skládá z dvoujádrvého procesoru taktovaného na 1 GHz, grafického čipu Mali-400 MP (stejně jako u Galaxy S III), paměti RAM s kapacitou 1 GB a vnitřní paměti s kapacitou 8 GB. Jak je tedy vidět, jedná se o Galaxy S Advance jako vyšitý, jen v jiném krytu. Samotný procesor je relativně dostatečně výkonný, výrobci se ale pravděpodobně v rané verzi firmwaru (telefon jsme testovali s OS ve verzi Android 4.1.1 a verzí sestavení JR003H0I8190XXALJL) příliš dobře nepodařilo vše odladit.

Výkon telefonu jsme otestovali také na třech známých benchmarcích

Při běžném používání není nic poznat, pokud ale například provedete rychlou kombinaci několika úkolů najednou, setkáte se s nižší rychlostí odezvy, nebo hůře i s chvilkovým totálním zaseknutím. Doufáme, že toto výrobce dostatečně rychle ošetří v nějaké z budoucích aktualizací (například na slíbený firmware s Androidem 4.2). Na druhou stranu musíme pochválit výkon telefonu při většině běžných činností i při hraní her. I pokud si spustíte některý náročnější titul, vše běží naprosto korektně. Velkou zásluhu na tom samozřejmě má zmiňovaná výkonná grafika Mali-400MP.

Na Samsungu Galaxy S III mini si běžné...
...i o něco náročnější hry rozhodně užijete

Ještě pár údajů o pamětech. Operační "RAMka" má papírově kapacitu rovný 1 GB. V praxi ale telefon ukazuje celkovou paměť asi 800 MB (zbytek je vyčleněn pro grafický čip), ze které si běh samotného operačního systému ukousne cca. 500 MB. Vy tak pro svou činnost máte vždy k dispozici přes 250 MB RAM, což nám po celou dobu testování i přes mnohdy celkem vysoký počet spuštěných aplikací vždy vystačilo.

Přehled využití vnitřního úložiště a operační paměti RAM

V případě vnitřní paměti je situace obdobná. Flash úložiště je podle informací od výrobce koncipováno na hodnotu 8 GB. Reálně si ale skoro polovinu opět ukousnul operační systém + uživatelská nadstavba, a vy tak máte po prvním spuštění k dispozici asi 4,5 GB. Naštěstí ale pod zadním krytem po vyjmutí baterie máte k dispozici slot na micro SD kartu. Díky němu není problém paměť telefonu navýšit až o dalších 32 GB, což je maximální udávaná velikost paměťové karty, při které by vše mělo bez problému fungovat.

Baterie a výdrž: průměrný den bez problému

Velkým problémem u dnešních mobilních telefonů, zejména pak těch, které fungují pod hlavičkou operačního systému Android, je to, že sice umí bez nadsázky tisíce různých věcí, ale příliš toho nevydrží z pohledu spotřeby elektrické energie. Výrazným nadprůměrem jsou dnes dva dny v plné pracovní zátěži, což bychom ještě před několika lety označili za naprosto nepoužitelné.

Výjimkou mezi stovkami telefonů s Androidem bohužel není ani Galaxy S III mini. Ten pod svým plastovým lesklým zadním krytem, který je plně odnímatelný, obsahuje akumulátor typu Li-Ion s kapacitou 1500 mAh (také s možností vyjmutí z telefonu).

1500 mAh baterie pod sebou ukrývá slot na paměťové karty microSD

Vše záleží na tom, jakým způsobem telefon používáte. Obecně platí, že největšími žrouty energie jsou displej a aktivně využívané připojení k internetu. Pokud tedy chcete, aby vám telefon vydržel déle, není nic jednoduššího, než jas displeje snížit alespoň na poloviční hodnotu, a na internet se připojovat pouze tehdy, když to opravdu potřebujete a připojení poté ihned deaktivovat. O něco vyšší výdrže baterie dosáhnete také tehdy, pokud telefon po vybalení z krabice nabijete do 100% kapacity, ihned po té jej vybijete do úplného vypnutí, a toto zopakujete minimálně 3x. Baterie si tak lépe sedne a prodlouží se i její životnost.

Nastavení úrovně jasu displeje, datového připojení a synchronizace dat výrazně ovlivňuje výdrž baterie

Tolik tedy malé tipy pro zvýšení výdrže, které se týkají vlastně jakéhokoliv telefonu. Pojďme se ale nyní podívat, jak je na tom s výdrží při běžném používání konkrétně Samsung Galaxy S III mini. Pokud vaše využívání bude spočívat v tom, že budete přes den vyloženě pouze kontrolovat čas a občas napíšete SMS zprávu či vyřídíte pár hovorů, telefon je schopný dostat se až na dva a půl dne. Pokud ale telefon budete "ždímat" co to dá, tedy tím způsobem, že jej ráno vytáhnete z nabíječky, aktivujete datové přenosy s plnou synchronizací, nastoupíte do autobusu, pustíte si rádio do sluchátek, hodinu cesty do práce budete surfovat na internetu, v pracovní době budete několikrát telefonovat, psát maily a posílat SMS zprávy, poté si v polední pauze zahrajete hru s maximálním jasem displeje, cestou domů se podíváte na film, a doma ještě budete do večera zkoušet instalovat a používat všemožné "blbinky", pak se telefon už v 7 hodin s hlasitým zvukovým signálem odporoučí.

Přehled využití baterie najdete v nastavení-zařízení položka "baterie"

Jak tedy vidíte, záleží na tom, co od telefonu očekáváte. Pokud od něj nechcete víc, než zvládne drtivá většina dnešních smartphonů, tedy aby vám spolehlivě vydržel od rána do večera, musíte z hlediska používání najít optimální zlatý střed. Tím může být právě třeba to, co už jsme popsali výše, tedy nastavení jasu displeje na nižší úroveň nebo aktivace připojení k internetu jen když je to opravdu potřeba. Pokud od Samsungu Galaxy S III mini vyžadujete jeden průměrný den, bez problému ho zvládne a určitě vás nenechá na holičkách.

Uživatelské prostředí: žbluňk s mořem vychytávek

Uživatelské prostředí Samsungu Galaxy S III mini se vám poprvé ukáže po stisknutí tlačítka na pravém boku, po kterém se vám objeví displej zamykací obrazovky. Podobnost s modelem Galaxy S III je zde opravdu patrná. Odemykání probíhá známým gestem přejetí prstu v jakémkoliv směru, čímž "rozčeříte vodní hladinu". I zde se ukazuje slabší hardware oproti vlajkové lodi, kde byla animace při tomto gestu daleko svižnější. V případě Galaxy S III mini se animace, obzvláště po zapnutí telefonu, seká. Zamykací obrazovka jinak zobrazuje všechny potřebné informace o aktuálním čase, datu a dni v týdnu, počasí, nepřijatém hovoru, příchozí SMS apod. Už zde také můžete libovolně používat horní výsuvnou lištu.

Odemykací gesto doprovází klasické "žbluňk"

Zamykací obrazovka toho ale umí mnohem více. Můžete si na ni umístit až tři ikonky nejpoužívanějších aplikací, které se spouští tím, že na nich podržíte prst a provedete stejné gesto jako při odemykání. Jako spodní výsuvná lišta se vám zobrazí zprávy z libovolně vybraného odvětví, bohužel však pouze v angličtině (zdroj Yahoo! news). Aktivovat lze také tzv. rychlý přístup k fotoaparátu. To znamená, že na odemykací obrazovce podržíte prst, a otočíte telefonem do horizontální polohy, čímž se ihned spustí fotoaparát. Podrobné nastavení všech těchto funkcí naleznete v systémových nastaveních-osobní-zamknout displej-možnosti zamknutého displeje.

Domácí obrazovka nabídne široké možnosti nastavení

Po odemčení už na vás čeká domácí obrazovka. Ta sestává ze sedmi ploch s tzv. nekonečným listováním, kdy po přejetí poslední plochy naskočí zase ta první. Přejíždění po jednotlivých plochách také vždy doprovází pěkná animace. Na každou plochu můžete dle své libosti přidat buď ikonky aplikací přímo z menu nebo widgety. Které se zde nazývají "nástroje". Nabídka čítá jednak widgety z Androidu 4.1, mimo které obsahuje telefon i widgety přímo od Samsungu. Rozdíl mezi jedněmi a druhými poznáte snadno. Widgety od Googlu si můžete libovolně upravit přímo na ploše, zatímco ty od Samsungu nikoliv. V nabídce jsou ale ve většině případů minimálně tři různé velikosti widgetů, takže to není žádný problém. Ze zástupců aplikací samozřejmě můžete vytvářet i složky.

V menu můžete některé ikonky dokonce záměrně skrýt

Menu s aplikacemi vám nabídne tři různé typy zobrazení. Výchozí s názvem "Vlastní tabulka" zobrazuje tak, že na prvních dvou plochách v matici 4x5 ikon zobrazí předinstalované aplikace, a na dalších plochách potom již vámi dodatečně doinstalované aplikace. I v menu můžete stejně jako na homescreenu vytvářet složky. Aplikace můžete také jednoduše sdílet skrze sociální sítě, mailem apod., popř. je také odinstalovat. To všechno jsou ale celkem standardní věci, ke kterým se dostanete stisknutím levého senzorového tlačítka pod displejem. Nás mezi nimi ale zaujala jedna celkem neobvyklá. Jedná se o tzv. skrytí aplikace. Poté, co si nastavíte, aby se vám před některými nenechavci skryla například galerie fotografií, jednoduše se již v menu nezobrazí. Vidět ji můžete až po kliknutí na poslední položku v kontextové nabídce s piktogramem oka.

Výsuvná notifikační lišta skýtá opravdu bohaté možnosti zobrazení a funkcí

Ještě pár slov o horní informační liště. Tu vysunete jednoduchým gestem tažení prstu od vrchní straně displeje ke spodní. Lišta od shora obsahuje informace o aktuálním čase, datu a dni v týdnu. Pod těmito informacemi je umístěna lišta s rychlými aktivátory/deaktivátory bezdrátových sítí, synchronizace dat, tichého režimu, akcelerometru (přetáčení displeje podle polohy telefonu) apod. Hned pod těmito přepínači je již v recenzi zmiňovaný rychlý posuvník, kterým rychle a jednoduše nastavíte jas displeje. Další prostor na liště již vyplňují probíhající procesy, jako třeba stahování aplikací či připojení k PC, a pak už prostá oznámení typu příchozího mailu, zprávy na Facebooku, zmeškaného hovoru atd. Tyto informace lze jednoduše odstranit tahem doleva či doprava.

Nastavení systému a detailní informace o softwaru

Tolik tedy k popisu jednotlivých částí uživatelského prostředí. Musím říct, že se mi jako celek velice zamlouvá a směle může konkurovat třeba HTC a jeho Sense či Sony a jeho vlastnímu UI. Nejvíce mě na celém ovládání telefonu ale bavili sice drobné, ale o to více příjemné funkce, které „mini“ přebírá od svého většího sourozence a nedošlo k žádnému osekání těchto šikovných funkcí, což je jedině dobře. Mluvím tu o již zmíněném rychlém spuštění fotoaparátu na zamykací obrazovce, o režimu tajných aplikací nebo rychlém nastavení jasu v notifikační liště. Celé TouchWiz UI 4.0, jak Samsung své prostředí nazývá, je těchto funkcí doslova plné. Je velmi příjemné přejít třeba do galerie obrázků a tam zjistit, že pro přiblížení fotografie stačí podržet na displeji dva prsty a nahnout s telefonem dopředu či dozadu. Nechybí ani inteligentní funkce Smart stay, díky které displej nezhasne, dokud se na něj díváte, což vždy indikuje piktogram oka, zobrazený v horním stavovém řádku.

Tento celkově dobrý dojem ale trošku kazí občasné zaseknutí, které je způsobeno nedoladěností prvního firmwaru, o které jsme psali již v kapitole věnované hardwaru. Snad se tedy v Jižní Koreji pochlapí a brzy přijdou s aktualizací, která menší plynulost a další počáteční bugy UI napraví.

Fotoaparát a videokamera: neberte mě do tmy!

Silnou stránkou Samsungu Galaxy S III byl kromě jiného i jeho fotoaparát, který rozhodně patří mezi to nejlepší v konkurenci současných smartphonů. Pokud tedy očekáváte, že také S III mini se pochlubí podobnými výsledky, budete zklamáni.

Samsung Galaxy S III mini nabídne fotoaparát s rozlišením 5 megapixelů

Nejprve něco k samotnému ovládacímu prostředí fotoaparátu. K tomu se dostanete buď kliknutím na ikonku v menu nebo již několikrát zmiňovaným podržením prstu na zamykací obrazovce a otočením telefonu do horizontální polohy. Prostředí je rozděleno na dva panely po stranách. Napravo najdete pouze spoušť, přepínač mezi režimy focení a natáčení videa, a miniaturu poslední vyfotografované fotky, která vede do galerie. Levá strana je o poznání bohatší, jelikož obsahuje veškerá nastavení focení od různých scén, přes přidání barevných efektů a souřadnic GPS, až po režim zaostření a vyvážení bílé barvy podle osvětlení fotografované scény. Nastavit lze i pravidla pro použití blesku. Levý panel také obsahuje ikonku fotoaparátu s šipkou, která přepíná mezi přední a zadní čočkou.

Nastavení fotoaparátu patří mezi podrobnější

Hlavní zadní fotoaparát má rozlišení 5 Mpx s podporou automatického zaostřování a LED diody. Samotné focení je bohužel dosti pomalé a pořízení snímku včetně zaostření trvá přibližně 2-3 vteřiny (v závislosti na osvětlení a vzdálenosti focené scény). Ostření je od výroby nastaveno na střed displeje. Pokud ale chcete přesně na jiné místo na fotce, jednoduše na ně kliknete.

Ve dne fotoaparát dokáže i díky výše popsaným bohatým možnostem nastavení fotit celkem obstojně, i když o žádný zázrak se nejedná a celkově se řadí fotografie spíše do průměru. Zamrzí především vyšší šum a místy menší úroveň detailů. Problém nečiní fotografie v režimu makro, tedy focení blízkých detailů. Fotografie jsou ve většině případů celkem ostré a barevně věrné. Problém ale nastane při focení v šeru či úplné tmě. Fotoaparát sice má k dispozici poměrně svítivou diodu, samotný snímač ale není zřejmě příliš citlivý, takže výsledkem jsou rozmazané a celkově dost nekvalitní fotky. Zde Samsung ztrácí na konkurenci.

Ukázkové fotografie

Za slunečného dne jsou fotografie ucházející
S focením detailů si Galaxy S III mini dobře poradí
Na focení ve tmě si raději vezměte kompaktníí fotoaparát či zrcadlovku

Video

Videa můžete se Samsungem Galaxy S III mini nahrávat opět buď přední, nebo zadní kamerou. Samozřejmě více nás bude zajímat druhá jmenovaná. Ta umí nahrávat v několika různých rozlišeních od QVGA (320×240 pixelů) až po HD Ready (1280×720 pixelů) se snímkovací frekvencí 30 snímků za sekundu. I u videa lze nastavit přisvícení, vyvážení bílé barvy, hodnotu expozice a dokonce i přidání barevných filtrů (černobílý, negativ, sépie atd) stejně jako u fotografií. Na druhou stranu chybí například úplně základní možnost vypnutí nahrávání se zvukem. Jaká videa S III mini natáčí, si můžete přibližně udělat obrázek na krátké ukázce níže.

Samsung Galaxy S III mini (testovací video) – exteriér, 720p

Multimédia: uspokojí i náročnější

Jasný a ještě stále poměrně velký Super AMOLED displej s dostatečným rozlišením předurčuje Galaxy S III mini pro sledování filmů. Výrobce jej pro tuto činnost vybavil i odpovídajícím softwarem. Přímo v menu aplikací naleznete Videopřehrávač. A rovnou můžete zapomenout na ořezané playery ze starších Samsungů. Toto je jiná káva. Přehrávač zvládne přehrát i videa ve vysokém rozlišení, a to kromě .3GP a .MP4 i v pokročilejším .avi formátu. Přímo v přehrávači si můžete upravit spoustu věcí od jasu displeje, přes rychlost přehrávání až po roztažení videa na displeji. Nechybí dokonce ani možnost práce s titulky. Všechny tyto pokročilé funkce, které v drtivé většině případů nabízejí spíše alternativní přehrávače na Google Play, navíc korunuje tlačítko, které se v rozhraní přehrávače nachází v pravém spodním rohu. Kliknutím na něj se aktivuje funkce Pop-up play, video se zmenší do okénka a vy při jeho sledování můžete na pozadí telefon libovolně ovládat a spouštět jiné aplikace.

Přehrávač videí zvládá vysoká rozlišení i pokročilé formáty

Pojem multimediální vyžití ale samozřejmě neznamená jen sledování filmů. Řadí se sem i poslech hudby. Hudební přehrávač v Galaxy S III mini opět se svými možnostmi jednoznačně patří mezi nadprůměr. Krom běžného filtrování skladeb podle jednotlivých interpretů a alb se vám také přímo v přehrávači zobrazí složky, ve kterých jsou skladby umístěny. V úvodním prostředí přehrávače samozřejmě nechybí ani položka seznamy skladeb, nebo-li playlisty. Složka nabízí čtyři předvybrané seznamy, a to "rychlý seznam","nejčastěji přehrávané", "poslední přehrané" a "poslední přidané". Samozřejmě vám ale nic nebrání v tom vytvořit si libovolný počet svých vlastních playlistů.

Nastavitelný ekvalizér od základu nabídne málokterý hudební přehrávač

Zajímavou položkou, kterou Samsung do hudebního přehrávače přidal, je tzv. "Hudební ráj". Jedná se o čtverec, který uvnitř sebe sdružuje v matici 5x5 menší modré čtverečky. Na každé ze stran čtverce je napsaný jeden druh hudby, konkrétně to jsou Vášnivá, Klidný, Vzrušující a Veselá. Pokud budete mít ve své hudební knihovně uložených více než 25 skladeb, může to začít. V kontextové nabídce pouze kliknete na "Aktualizace knihovny" a po chvilce zpracovávání už jen klikáte na jednotlivé malé čtverečky ve velkém čtverci, které vám zobrazí malé logo alba dané skladby, a současně ji i spustí.

Zajímavou funkcí je tzv. Hudební ráj, který třídí hudbu podle její povahy

Rozhodně velkým plusem hudebního přehrávače v Samsungu Galaxy S III mini je také ekvalizér nazvaný SoundAlive. V základu v něm najdete asi 15 ekvalizérů, z nichž zhruba polovina bude fungovat jen při připojení sluchátek. Na konci seznamu ekvalizérů naleznete položku "Vlastní", která vás přesměruje do nastavení jednotlivých složek zvukového spektra podle vašeho vkusu.

FM rádio a galerie obrázků a fotografií, zobrazující i alba z Facebooku a Picasi

Další multimediální funkce už jenom krátce. Kromě hudebního přehrávače můžete hudbu poslouchat i skrze rádio. To je pěkně designově zpracováno, a kromě standardních funkcí zvládne třeba průběžné nahrávání poslouchaného obsahu. Vestavěná galerie třídí fotografie a obrázky podle alb, polohy, času, uživatele a skupiny. Fotografie můžete sdílet pomocí hromady služeb, nebo si je třeba spustit v automatickém režimu prezentace. Na galerii je pozitivní, že kromě fotografií z fotoaparátu a fotek z počítače či stažených fotek z webu umí po povolení v nastavení zobrazit i vaše alba z Picasy a Facebooku. V prostředí galerie také najdete tlačítko pro přímý vstup do fotoaparátu, což se může mnohdy hodit.

Oficiální klienti pro Google + a GTalk

Z hlediska sociálních sítí máte po prvním spuštění k dispozici pouze oficiálního klienta pro Google + a GTalk či Pokec (Chat na Google +). Aplikace pro Facebook, Twitter a další platformy už si musíte dodatečně stáhnout z Google Play, což však na rychlém připojení zabere opravdu jen pár minut. I tak ale není provázání například kontaktů s Facebookem v TouchWizu valné a zde má konkurence navrch.

Telefonování

Aplikace pro telefonování obsahuje čtyři karty. Ta první je určena pro vytáčení a ukládání čísel. Při psaní čísel funguje průběžné vyhledávání, díky tomu se ke hledanému kontaktu dostanete dříve, a také se vyvarujete uložení stejného čísla vícekrát. Druhá karta "Protokoly" není nic jiného, než seznam všech hovorů. Ty jsou pro přehlednost zobrazovány odděleně po dnech. Třetí karta "Oblíbené" obsahuje kontakty, které jste jako oblíbené označili, ale i kontakty, se kterými často komunikujete.

Telefonování s Galaxy S III mini je celkem standardní, avšak dobře propracovaná věc

Čtvrtá karta je pak samozřejmě už samotný seznam kontaktů. Kromě běžně vámi uložených čísel si aplikace umí zobrazit i kontakty z Facebooku a Googlu. Velmi užitečná funkce je vyfiltrovat kontakty pouze na ty, které u sebe mají uvedeno telefonní číslo. Tímto lze snadno zabránit situaci, kdy chcete někomu zavolat, s radostí ho najdete mezi kontakty, ale pak zjistíte, že mu vlastně zavolat nemůžete, protože si na svém Facebooku, popř. Google účtu nevyplnil telefonní číslo. Kvalita hovorů byla (samozřejmě v závislosti na aktuální síle signálu) vždy celkem ucházející. Mimochodem, jak už jsme v recenzi zmiňovali, Samsung Galaxy S III mini nabídne i přední kamerku. Ta je jako stvořená pro videohovory nejen ve známém programu Skype.

Zprávy a email

Pro psaní SMS zpráv je připraveno několik druhů způsobů zadávání. Ten, který vám vyhovuje nejvíce, si můžete nastavit v nastavení-osobní-Jazyky a zadávání-klávesnice a metody zadávání. Já si nakonec oblíbil při vertikální poloze telefonu klasickou alfanumerickou klávesnici s aktivovanou predikcí T9. V poloze na šířku jsem pak využíval psaní pomocí tahů. QWERTY klávesnice totiž mým větším prstům moc nevyhovovala, a často jsem se dopouštěl překlepů. Tahové psaní (swypování) je naproti tomu téměř 100% přesné, a po trošce cviku i celkem rychlá záležitost. K SMSkám jinak můžete samozřejmě přidávat spoustu smajlíků a také obrázky, videa, zvuky apod., čímž se ale z SMS stane multimediální zpráva, tedy zkráceně MMS.

E-mail můžete provozovat buď pomocí klienta pro Google a nebo pomocí běžné mailové aplikace
Psaní SMS zpráv může probíhat několika různými, plně nastavitelnými způsoby

U elektronické pošty se setkáme opět tradičně s napevno zakořeněným Gmail klientem s inovovaným designem ve stylu Androidu Ice Cream Sandwich a sekundárním vestavěným klientem. První klient slouží výhradně pro Google účet. Nechybí štítky, označení oblíbených zpráv, podpora příloh a kategorie. Druhý klient podporuje tradičně protokoly POP3, SMTP a IMAP4. Práce s oběma klienty je bezproblémová. Pošta může být okamžitě synchronizována díky push notifikaci. Nakonec je tu i podpora MS Exchange ActiveSync.

Organizační a pracovní funkce funkce a GPS

Organizace času a pracovní funkce jsou další ze silných stránek zmenšeného Galaxy S III. Základem je aplikace S Plánovač, kterou jsme obdivovali už v případě Galaxy S III a dalších modelů. V podstatě lze říci, že je to "kalendář na steroidech". Oproti běžnému kalendáři je totiž dost přepracovaný. Zobrazit lze několik druhů zobrazení kalendáře - konkrétně denní, týdenní, měsíční a roční. Zvláštností je zobrazení v seznamu, ve kterém určitě nadmíru potěší možnost vyhledávání. Další pokročilou funkcí je například i číslování týdnů nebo zamknutí časového pásma. To znamená, že vybrané časy a data svážete s konkrétním časovým pásmem, a ty se poté, co se přesunete do jiného pásma, nezmění. Toto se určitě bude hodit lidem, kteří často cestují na delší vzdálenosti.

Aplikace S Plánovač je vylepšený kalendář nabytý funkcemi

Další organizační funkce jsou poměrně bohaté. Nechybí propracované budíky, časovač, stopky, přehled světového času, aplikace pro záznam hlasu, nebo kalkulačka. Šikovným pomocníkem je i jednoduchý poznámkový blog který umí přesně to, co od něho očekáváte - tedy rychle napsat a uložit text. Pokud budete mít v paměti více poznámek, není problém je i barevně odlišit. V telefonu se nachází i základní správce souborů. Ten sice zvládá zobrazení všech složek, pokud ale vyžadujete pokročilé funkce správy souborů, raději si stáhněte ES File Manager, Total Commander, Astro File Manager nebo jinou prověřenou a funkčně nabitou alternativu.

Mezi organizačními a pracovními funkcemi chybí jen program pro čtení kancelářských souborů

Jedinou organizační funkcí, která citelně schází, je čtečka kancelářských souborů. V základu si tak například PDF dokument z přílohy v mailu v telefonu nepřečtete. Nic vám ale opět nezabrání v tom si stáhnout jedno z desítek řešení z třetích stran (Google Play apod.).

Google Mapy bohužel pro pořádné fungování potřebují internetové připojení

V každém dnešním průměrném mobilním telefonu najdete GPS. Ani v případě Samsungu Galaxy S III mini tomu není jinak. Pro navigování má v menu připraveny Google Maps. Ty nabídnou kompletní řešení pro navigaci, ale s několika ale. Nabídnou sice bezplatnou hlasovou navigaci, ale mapové podklady lze uložit do mezipaměti v omezeném počtu s výřezem pouze konkrétního malého území. Jinak je potřeba být neustále on-line, což se v mnoha situacích nehodí. Co se týče funkcí, nechybí zobrazování aktuálního provozu, satelitní či klasický pohled, nebo zobrazení míst jako jsou kavárny, restaurace či bary. Jinak byla citlivost GPS po celou dobu testování na dobré úrovni a fixace satelitů byla záležitostí asi půl minuty.

Datové funkce a internet

Pro prohlížení internetu má Galaxy S III mini k dispozici dvě aplikace. Kromě standardního androidího prohlížeče je to i mobilní verze Chromu od Googlu. Ta je prozatím oproti klasickému Android browseru či alternativní Opeře Mobile o něco pomalejší, na druhou stranu má šikovné funkce jako synchronizaci s počítačovým, popř. tabletovým Chromem, a také povedenou grafiku s několika líbivými efekty a zajímavé možnosti ovládání. Bohužel chybí podpora Flashe, takže se budete muset spolehnout na HTML5, což znamená, že videa a další grafický obsah se na některých webech vůbec nemusí přehrát.

K surfování na internetu můžete využít nativní aplikace Android Browser a Chrome Mobile

O přenos dat se kromě technologií GPRS a EDGE stará i HSDPA (14,4 Mb/s) s HSUPA (5,76 Mb/s) a využít můžete také bezdrátové Wi-Fi s protokoly a/b/g/n. O rychlá data tedy nouze nebude. V nastavení najdete také funkcí Wi-Fi Hotspot, Wi-Fi Direct a graficky i funkčně výborně zpracované počítadlo použitých dat, ve kterém lze nastavit i limit v libovolném časovém období včetně upozornění na jeho brzké dosažení. Spojení s počítačem zajistí USB kabel. Spárování příslušenství, popř. přenos souborů pak zajistí Bluetooth ve verzi 4.0.

NFC

Jediné, co může více zamrzet, je absence čipu NFC, který už konkurence v této třídě umí. Možná si ale říkáte, že NFC měl obsahovat přeci i Galaxy S III mini, tak co zde píšeme za nesmysly. Pokud je to pro vás důležitá funkce a s koupí telefonu nijak nespěcháte, doporučujeme vám počkat na začátek příštího roku 2013. To se totiž v Česku podle našich informací začne prodávat varianta Samsungu Galaxy S III mini už s integrovaným NFC čipem. Ten se zřejmě nepodařilo zatím Samsungu s tímto čipsetem uspokojivě zprovoznit. Poté už tedy nebude problém provádět všemožné hrátky od sdílení souborů, přes používání tagů až po placení ve vybraných obchodech.

Závěrečné hodnocení: zmenšení se podařilo

A máme tu konec dnešní recenze. Co říci na závěr? Samsungu se určitě uvedením Galaxy S III mini povedl výborný marketingový tah, a téměř jistě opět získá milionové prodejní úspěchy. Jistě, z velké části to bude způsobeno použitím názvu a designu populárního Galaxy S III "maxi". Každopádně ale s klidným svědomím můžeme říct, že zmenšená varianta se povedla, a sama o sobě je opravdu dobře udělaným kouskem hardwaru.

Samsung Galaxy S III mini se s několika malými nedostatky celkem povedl

Nejvíce se nám v průběhu testování líbila zejména velmi dobře provedená softwarová stránka výbavy. Všude v celém uživatelském prostředí na vás čeká spousta alternativních nabídek, nastavení, propracovaných a poctivě udělaných aplikací a různých bonusových funkcí spjatých například i s pohybovým čidlem. Je zkrátka vidět, že si v Koreji na tomto kousku dali opravdu záležet.

Největšími vadami na kráse jsou pak z našeho pohledu především chybějící čidlo automatické regulace jasu displeje a hůře odladěný software s občasnými chybami, zaseknutími a zpomaleními. Chybět také nemusela z pohledu výrobních nákladů naprosto zanedbatelná barevná dioda, která umí u většího Galaxy S III dobře upozorňovat na příchozí události.

Přehled konkurence

Samsung Galaxy S III mini patří do segmentu vyšší střední třídy smartphonů, což už samo o sobě znamená, že bude mít tolik konkurence, že by se o tom dala napsat ještě jeden minimálně stejně dlouhý článek. Samozřejmě vlivným faktorem na konečné rozhodnutí zda koupit či nekoupit bude i cena. Ta by měla v případě S III mini při vstupu na trh činit asi 9 000 Kč. Níže jsme pro vás vybrali několik telefonů od konkurence, kteří podle našeho názoru budou pro "zmenšeného krále smartphonů" těmi největšími soupeři.

Samsung Galaxy S Advance

Samozřejmě asi nelze začít jiným telefonem. Samsung Galaxy S Advance je sice o půl roku starší, stále ale mezi ním a Galaxy S III mini není skoro žádný rozdíl. Čipset, displej, paměti, baterie, zkrátka vše je zcela stejné. Jeden, celkem zásadní rozdíl mezi oběma telefony, ale najdete u softwaru. S Advance totiž ještě stále nabízí Android ve starší verzi 2.3 Gingerbread což je oproti malému Galaxy S III mini rozdíl dvou generací. Na druhou stranu update na verzi 4.1 Jelly Bean by měl přijít ještě v průběhu listopadu, takže by se tento rozdíl měl už relativně brzy smazat.

Máte hlouběji do kapsy a design Galaxy S III mini vás neoslovil? Přesně pro vás je určen stejně vybavený model Galaxy S Advance.

Tip: Recenze Samsung Galaxy S Advance – Pro středně náročné

Pokud tedy patříte mezi fanoušky značky Samsung, a líbil se vám spíše design předchozí generace jeho smartphonů v čele s Galaxy S II, určitě zvolíte model Galaxy S Advance. Pádným argumentem pro jeho koupi by měla být i nižší cena. Sehnat se totiž dá zhruba už od 7 tisíc korun, tedy o 2 tisíce méně než v případě Galaxy S III mini.

HTC Desire X

Dalším, kdo se v konkurenčním boji hlásí výrazně o své slovo, je nejnovější smartphone od tchajwankého výrobce HTC, model Desire X. Pravda, jeho výbava je o něco horší než u Galaxy S III mini. Největšími nedostatky jsou v přímém porovnání o něco méně výkonný procesor s horší grafikou, poloviční vnitřní paměť 4GB a také absence podpory nahrávání a přehrávání videí ve vysokém rozlišení. Desire X aktuálně také pracuje se starším Androidem 4.0.4 Ice Cream Sandwich. Aktualizace na Jelly Bean se ale také všeobecně očekává již docela brzy.

Konkurencí malému Galaxy S III určitě bude i HTC Desire X
Tip: Recenze HTC Desire X – Silný hráč střední třídy

HTC Deisire X má v rukávu především design, který by se mohl líbit více než u S III mini. Stejná situace by mohla panovat také u uživatelského prostředí. HTC Sense UI se mnohým zamlouvá daleko více, než korejský TouchWiz a zejména propojení se sociálními sítěmi a dalšími službami je výrazně lepší. Každopádně obě tyto výhody jsou každopádně záležitostí ryze subjektivních dojmů. To ale neplatí u ceny, která činí v případě HTC v průměru asi 7500 Kč, což už je opět významný rozdíl.

Sony Xperia sola

Xperia sola má o ždibec horší výbavu. Stojí ale o celé tři tisíce korun méně.

Tip: Recenze Sony Xperia sola – „bezdotyková“ střední třída

To už je trošku nerovný boj. I když jak se to vezme. Sony má ve své nabídce také už starší kousek, Xperii sola. Ta při stejném čipsetu i stejně schopném fotoaparátu nabídne cenu na hranici 6 tisíc korun, což je o tři tisíce méně, než u Galaxy S III mini. Slabinami může být o tři desetinky menší displej, starší verze Androidu 4.0.4 ICS, baterie s o něco nižší kapacitou 1320 mAh a poloviční vnitřní paměť. To všechno jsou ale více méně pouze malé detaily, které se vzhledem k opravdu o hodně výhodnější ceně dají podle našeho názoru bez problému akceptovat.

Nokia Lumia 800

Nokia Lumia 800 nabídne naprosto odlišný, pro někoho možná i lepší operační systém

Tip: Recenze Nokia Lumia 800 – Otevíráme finská okna

Pokud patříte mezi ty, kteří ještě nad finským výrobcem Nokia nezlomili hůl, a zároveň vám nevadí jeho taktika spojení s Microsoftem, pak tu pro vás máme tento zajímavý tip. Nokia Lumia 800 se prodává sice asi o 500 Kč dráž, triumfuje ale výborným designem a i přes papírově slabší hardware se slabším, jednojádrovým procesorem je o poznání rychlejší a spolehlivější. Negativem ale pro někoho může být starší verze operačního systému Windows Phone 7.5. Nokia sice plánuje update na novější Windows Phone 7.8, i tak se ale na Lumii 800 nikdy nedostanou některé inovace s plnohodnotných mobilních "osmiček".

Windows Phone 8S by HTC

Zajímavý konkurentem pro Samsung Galaxy S III mini z řad telefonů s novou generací Windows Phone bude určitě i HTC 8S

Tip: vše o HTC 8S se dozvíte v našem novém katalogu mobilů

Z řad Windows Phone by vás mohl oslovit i teprve nedávno představený počin od výrobce HTC. Jedná se o novinku s označením Windows Phone 8S by HTC nebo zkráceně HTC 8S. Telefon se bude prodávat ve spoustě barevných variant, zajímavý ovšem bude i svými technickými specifikacemi. Displej technologie Super LCD je ve všech ostatních parametrech, tedy v úhlopříčce, rozlišení i krytí (Gorilla Glass) stejný, jako v případě Samsungu Galaxy S III mini. Zaujme také výkonným čipsetem a od začátku prosince, kdy se začne začne prodávat, už i novou verzí operačního systému Windows Phone 8 za cenu cca. kolem 8 tisíc Kč.

Přehled cen Samsungu Galaxy S III mini u českých operátorů

Operátor Cena
Telefónica O2 8 395 Kč
Vodafone -
T-Mobile -

*Pozn. Uváděné ceny jsou základní ceny včetně DPH při koupi telefonu bez úvazku s platností v době data vydání recenze.

samsung-galaxy-s-iii-mini
Klady
  • Povedený design s kvalitním dílenským zpracováním
  • Chytré funkce převzaté s vyšších modelů
  • Android verze 4.1 Jelly Bean
  • Bohatá nabídka propracovaných aplikací už od základu
  • Výkonný grafika díky které lze rozběhnout všechny náročné hry
Zápory
  • Chybí notifikační LED dioda
  • Displej s nemožností automatické regulace jasu
  • Hůře odladěný software s občasným zasekáváním a zpomalením
  • Vyšší cena vzhledem k výbavě
  • Do konce roku 2012 chybí NFC
Diskuze ke článku
Marek
Zaujalo ma to, čo ste tu napísali ohľadom prvých nabíjaní batérie. Pretože niekedy dávno to bolo všeobecne známe, že nový telefón treba 3x do 100% nabiť, potom ÚPLNE vybiť a zas dookola. No potom sa s príchodom Li-Ion batérií sa začalo hovoriť, že mobil s takouto baterkou nemôžte nikdy nechať úplne vybiť, pretože sa zníži výdrž baterky. Ako to teda je? Ešte stále aj u Li-Ion batérií je lepšie na začiatku nechať 3x batériu úplne vybiť? Čítal som si o tom veľa a všetci hovoria niečo iné, zaujíma ma Váš názor, nakoľko ste skúsení užívatelie smartfónov.
Martin
Napětí baterie hlídá telefon a ten ti nedovolí baterii úplně vybít. Telefon se ti včas vypne sám. Při dnešních cenách baterií v telefonech bych se tímto vůbec nezabýval...
René
No,při dnešní výbavě dnešních mobilů střední třídy s cenovkou kolem 4500 až 6000 kč bych si tenhle mobil začínající za přemrštěných 8500 kč opravdu nekoupil,to spíš xperii sola jenž má podobný možná stejný střeva....no dobře sg3 mini má o 4gb větší vnitřní paměť a ramky mají 1gb oproti 512 mb u soly,ale ta cena,která je pomalu o polovinu větší než u soly je opravdu k zamyšlení.
Milhi
Ta cena je opravdu děsná.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze