Samsung Galaxy S Advance
recenze

Samsung Galaxy S Advance

Pro středně náročné
99

Dlouho dobu se Samsung zaměřoval na perfektně vybavené telefony a na segment s levnými telefony. Střední třída však v jeho podání nijak silná nebyla. Letos však představil model Galaxy S Advance, který je jakousi odlehčenou verzí loňského Galaxy S II. Stále počítejte s dvoujádrovým procesorem, NFC či Super AMOLED displejem. Cena ale začíná pod devíti tisíci.

Samsung Galaxy S Advance - oficiální fotografie

V těchto dnech se na našem trhu začíná prodávat žhavá novinka od jihokorejského Samsungu, model Galaxy S Advance. Už samotný název dává tušit, že máme co dočinění s prestižní a velmi dobře vybavenou řadou. Nejprve bychom mohli říci, jde o vylepšený původní Galaxy S. A nebudeme daleko od pravdy. Po prozkoumání výbavy, kde vyčnívá dvoujádrový procesor a Super AMOLED displej již ale můžeme tušit, že novinka bude mít přeci jen blíže k loňské vlajkové lodi Galaxy S II. Výrobce ale někde nějakou tu funkci ubral či ji nedovedl k dokonalosti. Díky tomu ale mohl snížit cenu a tak tu máme velmi zajímavý kousek, spadající do střední až vyšší střední třídy s cenou, která již při startu prodeje padla pod hranici devíti tisíc korun.

Technické parametry Samsung Galaxy S Advance

Kompletní specifikace
Konstrukce123,2 × 63 × 9,7 mm, 120 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 560 × 1 920), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 29 FPS
ChipsetST-Ericsson NovaThor U8500, CPU: 2×1 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 768 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčerven 2012, ?

Samsung Galaxy S Advance – videopohled

Design a konstrukce: jako vejce vejci

Při prvním setkání s tímto modelem si zřejmě mnozí z vás řeknou, další stále stejný Samsung a my nemůžeme jinak, než souhlasit. Pohled na čelní stranu opravdu nenabízí nic inovátorského a Samsung zvolil cestu zažitého a stále ještě oblíbeného designu. Celý telefon pak halí do tmavých barev. Dříve indicie patřící manažerskému telefonu, dnes trošku nuda. To bychom měli první pohled. Při detailnějším zkoumání se ale přeci jen nějaká ta designérská inovace objevuje.

Design se skoro vůbec nezměnil - škoda

Začít mohu například temně stříbrným lemováním, které telefonu dodává osobitý styl. Co však hodnotím asi nejkladněji po designové stránce, je elegantně prohnutý profil telefonu. Taková malá, nenápadná inspirace od Sony. Možná. Telefon se díky této drobnosti jednak lépe drží a především z boku dobře vypadá. Jelikož navíc boky vystupují nad okolní povrch, je displej chráněn a můžete telefon s klidem pokládat displejem dolů.

Telefon je elegantně prohnutý

Ačkoliv jde o odlehčenou verzi Galaxy S II, nijak výrazně menší rozměry neočekávejte. Na výšku jde o 123 milimetrů, potěší menší šířka 63 milimetrů a tloušťka se těsně dostala pod jeden centimetr. Hmotnost je pak zcela v normě na 120 gramech, přičemž reálný pocit vybízí k tipování nižšího čísla.

Porovnání s modelem Galaxy S II

TIP: Porovnali jsme Samsung Galaxy S Advance a Galaxy S II (video)

Pokud se nyní podíváme na rozestavění prvků po bocích telefonu, narazíme na jednu nestandardnost. Ale pojďme pěkně popořadě. Odemykací klávesa na pravém boku není nic překvapivého. Znovu ale Samusng pochválím za toto umístění, jelikož není nutné kvůli odemknutí přehmatávat. Dvojtlačítko na levém boku rovněž nepředstavuje nic nevídaného. Stejně tak umístění microUSB konektoru uprostřed spodní strany. Značnou chvíli mi však zabralo hledání 3,5 mm jack konektoru a na pár vteřin jsem si pohrával s myšlenkou, že snad v rámci úspor chybí. Naštěstí nechybí, ale jeho umístění je velmi nešťastné. Nachází se v pravém okraji spodní strany. Jste-li praváci, bude se vám telefon se zapojenými sluchátky špatně držet. Marně hledám důvod, proč Samsung vybral zrovna tuto pozici.

Umístění 3,5 mm jack konektoru je velmi nešťastné

Čelní strana, jak jsem již naznačoval výše, nenabízí nic nového. Většinu z ní zabírá displej, nad ním nemůže chybět reproduktor, logo výrobce a malá kamerka. U Samsungu už snad ani nepřekvapí chybějící informační dioda. Zadní strana je vyrobena z vroubkovaného plastu bez žádných výraznějších linií. Pro oživení tak musí stačit čočka fotoaparátu s LED diodou a opět logo výrobce.

Telefon vyšší střední třídy, jehož cena skoro atakuje deseti tisícovou hranici, by měl nabídnout kvalitní zpracování. Plast už k Samsungu neodmyslitelně patří a nejinak je tomu tentokrát. Opět je však konstrukce pevná a působí bytelně. Výjimkou je zadní kryt, který v levém spodním rohu nedoléhá tak, jak by bylo vhodné a výsledkem je vrzání. Navíc vrzání, které je na denním pořádku. Těžko říct, zda se jedná pouze o vadu našeho kusu nebo obecnější problém.

Baterie a výdrž: slušný standard

Samsung u svých lepších telefonů nepodceňuje výdrž a snaží se nabízet baterie s vyšší kapacitou. U Galaxy S Advance to platí zhruba na půl. Pod zadním krytem se nachází Li-Ion baterie o kapacitě 1500 mAh. Není to hodně, ale ani málo. Při průměrném používání, kdy po telefonu budete chtít nonstop synchronizaci všeho možného, nastavíte jas displeje na 2/3, uskutečníte 20 minut hovoru a pošlete 20 SMS zpráv, počítejte s výdrží od rána do večera. Ve štychu vás tedy Galaxy S Advance nenechá. Pokud lehce slevíte z nároků, dokáže přežít i do večera dne následujícího.

V zadním krytu se ukrývá čip NFC; zároveň ale trochu vrže

Provedli jsme také test výdrže do úplného vybití při přehrávání videa na YouTube. Telefon by připojen na zabezpečenou Wi-Fi, přihlášen do sítě 3G, všechny aktualizace byly potlačeny, jas displeje nastaven na 50 % a zvuk do sluchátek byl rovněž na 50 %. K vypnutí telefonu došlo po 6 hodinách a 57 minutách. Podobný test jsme provedli také při neustálém prohlížení internetu, kdy displej stále svítil a každou minutu se načetla náhodná stránka mobilenet.cz. Telefon vydržel pracovat 7 hodin a 36 minut.

Zvuk

Příjemným překvapením se stal zvukový projev. Hlasitý reproduktor hraje jednak hlasitě a jednak i kvalitně. To vše i v případě nastavení vyšších úrovní hlasitosti. Výstup do sluchátek taktéž patří mezi to lepší, co můžete v telefonech najít. Kromě středu nechybí výšky a zastoupeny jsou vcelku také hloubky. Pokud by vám přeci jen něco nevyhovovalo, je připraven obsáhlý ekvalizér včetně možnosti vlastního nastavení.

Displej: ideální velikost?

Viditelnou změnou v odlehčení je displej. Ten se uskromnil a úhlopříčka zakotvila na rovných čtyřech palcích. Zobrazovací technologie patří k tomu lepšímu, těšit se můžete na Super AMOLED. Shodné s modelem Galaxy S II je rozlišení displeje, které činí 800 x 480 pixelů. Papírově tak novinka nabízí lepší jemnost. Jenže se šetřilo na technologii a Galaxy S Advance nabízí PenTile matici. Co to znamená? Při zkoumání jsou jednotlivé pixely vidět a displej vypadá hrubší. Při běžném používání si ale málokdy tohoto faktu povšimnete. Naopak potěší slušná čitelnost na slunci, samozřejmě při nastavení nejvyššího jasu. Pochválit mohu také pozorovací úhly. O ochranu displeje nemusíte nijak přehnaně dbát, neboť je chráněn tvrzeným sklíčkem Gorilla Glass.

Navzdory použití PenTile matice se displej povedl

Hardware: král střední třídy?

V tomto ohledu Samsung nijak zvlášť nešetřil a Galaxy S Advance obdařil dvoujádrovým procesorem ST-Ericsson U8500, který podporuje grafický akcelerátor Mali-400MP a 768 MB RAM. Z této velikosti je reálně dostupných 555 MB RAM. Po naběhnutí systému většinou zbývá 270 MB RAM. Níže se můžete podívat na výsledky v několika benchmark testech.

Benchmark testy

Uživatelské prostředí: stále stejná písnička

Pokud jste někdy používali Samsung s Androidem, budete v Galaxy S Advance jako doma. Počítejte totiž s Androidem 2.3.6 a nadstavbou TouchWiz, která je v podstatě na všech modelech výrobce stejná a nejinak je tomu i tady. Prozatím bohužel není jisté, zda se Galaxy S Advance dočká aktualizace na nový Android Ice Cream Sandwich.

Prostředí začneme na odemykací obrazovce, která poskytuje spíše skromnější množství informací, ale například nabízí přímý vstup k nepřečtené zprávě. Specialitou Samsungu je rovněž možnost odemknout displej tahem kdekoliv po displeji. Po odemčení už vás vítá hlavní pohotovostní obrazovka. Dohromady máte k dispozici sedm obrazovek, přičemž jejich počet můžete dle vlastních potřeb korigovat. Potěší, že jsou obrazovky průchozí a lze se tak rychle dostat z poslední na první obrazovku.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displeje

Obrazovky si můžete zaplnit widgety či zástupci aplikací. Nabídka je bohatá a je jen škoda, že prohlížení widgetů probíhá v malém proužku v dolní části displeje, což je poměrně zdlouhavé. Na obrazovkách si lze rovněž vytvářet složky. Informační lišta je klasická a kromě výpisu událostí nabízí i rychlé spuštění bezdrátových funkcí a podobně.

Pohotovostní obrazovka s widgety a informační lišta

Seznam aplikací je orientován horizontálně a je také průchozí. Pokud vám tento způsob zobrazení nebude vyhovovat, je možnost si položky seřadit jako seznam. Bohaté jsou možnosti úprav. Ikonky si můžete libovolně přeskládat, lze přidávat nové stránky a také složky.

Seznam aplikací a jejich možná úprava

Díky dostatečně výkonnému hardwaru a dobře odvedené optimalizaci ze strany výrobce je chod telefonu skvěle plynulý. Můžete mít klidně aktivované všechny možné animace a telefon se stejně nezadýchá ani při mnoha aplikacích na pozadí. Jediný menší problém představuje odemykací obrazovka. Po přejetí prstem se vždy čeká vteřinku, dvě, než dojde k odemčení. To by chtělo ještě trošku doladit.

Multimediální funkce

Střední třída často patří zařízením s bohatou multimediální funkční výbavou. V hudebním přehrávači, který podporuje zobrazování alb, nalezneme i ekvalizér. Nechybí ani vlastní profil, který lze upravit dle vlastních zvukových preferencí. K dispozici jsou také další zvuková vylepšení včetně 5.1 zvuku. Tradičně je k dispozici řazení dle skupin, alb, interpretů, žánrů nebo seznamů skladeb. Novinku ale můžeme s určitostí pasovat do role hudebního telefonu, a to i díky kvalitnímu zvukovému výstupu, o kterém jsem se zmiňoval již výše.

Hudební přehrávač

Přehrávač videí podporuje formáty 3GP/MP4/WMV/H.263 a H.264 s kontejnery DivX a xVid. Video v rozlišení 720p nečiní telefonu sebemenší problémy, na rozdíl od FullHD videa, u kterého telefon přehraje pouze zvuk. Podporovány jsou i české titulky, jejichž zobrazení je korektní. Uživateli je k dispozici pro vlastní obsah 3,91 GB interní paměti. Dále je k dispozici paměť vyhrazená aplikacím či hrám o kapacitě 1,97 GB. V případě vyčerpání dostupné kapacity vypomůže slot na paměťové karty typu MicroSDHC. Maximální kapacita podporovaných karet činí 32 GB.

Videopřehrávač

V základní výbavě sice nenajdete žádnou hru, ale nemusíte dlouze smutnit. Připraven je obchod Google Play, který je různými hrami doslova přeplněný. Navíc je Galaxy S Advance opravdu výkonný a nečiní mu problémy ani nejlepší současné hry. Například GTA III běží opravdu velmi slušně.

Fotoaparát: šetřilo se

Úspora financí se na oko projevila u fotoaparátu, který dostal do vínku „jen“ 5 megapixelů. Nechybí ale automatické ostření či přisvětlovací LED dioda. Prostředí vypadá opět shodně jako na jiných modelech. Počítat však můžete s podrobným nastavením, kde nechybí hodnoty expozice, scény, vyvážení bílé ISO, efekty či samospoušť. Snadno pořídíte také autoportrét pomocí přední kamerky s rozlišením 1,3 megapixelů.

Prostředí fotoaparátu

Samotné snímky ale nevypadají vůbec špatně. Samozřejmě nesnesou srovnání s dražšími modely, ale nechybí jim ostrost ani věrné barevné podání. O něco lepší by mohlo být podání makro snímků, ale i ty s trochou snahy pořídíte.

Ukázkové fotografie

Za slunného počasí pořídíte kvalitní snímky

Makro snímky s trochou trpělivosti rovněž nejsou problém

Noční snímky - první bez blesku, druhým s bleskem

Záznam videa je navzdory dvoujádrovému procesoru omezen na rozlišení 1280 x 720 pixelů. Výsledný záznam s plynulostí 30 snímků za vteřinu je ale koukatelný i na větší obrazovce. Spokojeni budete rovněž se zvukem.

Samsung Galaxy S Advance (testovací video) – 720p, exteriér

Telefonní funkce

Kapacita telefonního seznamu je závislá pouze na dostupné interní paměti. Každému kontaktu můžeme přiřadit mnoho různých typů čísel, detailů. Nejčastěji používané kontakty můžeme označit hvězdičkou jako oblíbené. Nechybí ani podpora skupin. Telefonní seznam pojí úzké pouto se sociálními sítěmi, můžeme z nich přenášet kontakty, údaje i přiřazené obrázky. Kvalita hlasového projevu je na dobré úrovni, zvuk je nezkreslený, zřetelný a dostatečně hlasitý.

Telefonní funkce

Zprávy, e-maily a sociální sítě

Textové a multimediální zprávy jsou seskupovány v položce Zprávy. Zprávy jsou rozřazovány do vláken (konverzací). Pozadí zpráv může být na bílém nebo černém podkladu. Uživatelé s horším zrakem mohou zvolit velikost písma, k dispozici jsou tři velikosti. V úložišti můžeme navolit maximální kapacitu zpráv pro konverzaci a určit, zda při dosažení daného limitu, má dojít ke smazání zpráv. Dalším místem, kde najdete mimo jiné také i textovky je Social Hub. Toto centrum shromažďuje veškerou komunikaci, zahrnující zprávy, e-mailové klienty a sociální sítě. Vždy vidíme souhrnné číslo, zobrazující celkový počet příchozích/nových zpráv.

SMS zprávy

Při tvorbě nové zprávy máme k dispozici alfanumerickou klávesnici nebo QWERTY klávesnici. Rychlejší psavci ocení technologii Swype či prediktivní slovník T9 s možností deaktivování diakritiky.

E-mailový klient pracuje s protokoly POP3, SMTP a IMAP4. Při procesu přihlašování e-mailového účtu můžeme vše ponechat automatice nebo zadat manuální nastavení. U každého účtu můžeme zvolit jeho status, zda se bude jednat o výchozí účet. Širší možností pak zahrnují možnost podpisu, zvolení zpráv dle konverzace nebo zobrazení jednotlivých zpráv. Nechybí ani třídění zpráv do složek nebo opět volba velikosti písma. Frekvence kontroly e-mailové schránky může být okamžitá nebo v námi nastavených časových intervalech, ve škále od pěti minut až po kontrolu jednou denně. Další alternativou pro majitele Google účtů je Gmail klient. Ten je ve všech androidích zařízeních neměnný. Nechybí priorita mailů, štítkování, možnost příloh a okamžitá push notifikace.

Gmail

Organizační funkce a GPS

Stěžejním bodem funkcí pro organizaci času je samozřejmě kalendář. Nabízí denní, týdenní a měsíční přehled. Všechny události si můžeme prohlédnout v režimu nazvaném seznam. Kalendář podporuje velké množství kalendářů pro synchronizaci. Nově vytvářené události můžeme přiřadit lokaci, upozornění, eventuálně účastníky z telefonního seznamu. Vyhledávat můžeme i konkrétní události.

Kalendář nabízí různé typy náhledů

Dalším zástupcem je v telefonech Samsung již známý Mini diář. Náplní jeho práce je zaznamenávat naše poznatky, události či jakékoliv jiné záznamy, které můžeme obohatit o fotografie či jiné obrazové materiály. Nakonec lze přidat i souřadnice, je-li daná událost spjata s lokací. Prostředí diáře je po grafické stránce velmi zdařilé. Vhod určitě přijde i úkolovník.

Nikdy více již na nic nezapomenete a vše důležité si zapíšete do poznámkového bloku. Poznámky můžeme synchronizovat i se sociálními sítěmi. Pokud je obsah poznámky důvěrný či data v nich obsažená by neměla být dostupná druhé straně, můžeme je uzamknout PIN kódem. Každé poznámce můžeme přiřadit vlastní barvu, k dispozici je pět barevných odstínů.

Doplňkové organizační funkce

Polaris Office je zástupce plnohodnotného kancelářského balíku. Podporuje práci s dokumenty MS Office 2003/2007. Stávající dokumenty můžeme i různě upravovat. Oříškem není ani tvorba nových dokumentů se širokou škálou možností úprav. Aplikace přichází ve verzi 3.0.3120.19.

Mezi dalšími funkcemi lze najít vědeckou kalkulačku, která si poradí s mocninami i goniometrickými funkcemi. Vhod přijde hlasový záznamník a také vlastní správce souborů.

GPS modul spolu s Google mapami tvoří spolehlivou dvojici pro pěší i automobilovou navigaci. Části mapové podkladů lze dočasně stáhnout do mezipaměti. Přesto se koncový uživatel neobejde bez datového připojení a nejen v zahraničí je tak navigace mnohdy nepoužitelná. Fixace satelitů byla vcelku svižná, do půl minuty sekund došlo k zafixování 6 satelitů.

Google Mapy

Datové funkce a internet: vše a NFC

Telefon vyšší střední třídy si v této oblasti nemůže dovolit klopýtnout a tak podporuje vše, nač si vzpomenete. Na internet se podíváte přes GPRS, EDGE nebo ideálněji prostřednictvím 3G s nadstavbami HSDPA (download až 14,4 Mb/s) a HSUPA (upload až 5,76 Mb/s). Nechybí ani bezdrátové Wi-Fi s protokoly a/b/g/n a funkcí Wi-Fi Direct. Využít můžete rovněž Bluetooth ve třetí verzi. Překvapením je přítomnost NFC modulu. Máte-li patřičné štítky, můžete tuto funkci začít ihned využívat. Rychlost čtení štítků ale nepatří k nejrychlejším.

Internetový prohlížeč

Vestavěný webový prohlížeč vyniká svoji rychlostí, překážkou pro něj nejsou ani grafický náročnější webové stránky. Hravě si poradí i s Flashem 11. Pohyb na stránce je krásně plynulý a k zadrhávání docházelo jen zcela výjimečně. Pracovat můžete současně až s osmi okny.

Závěrečné zhodnocení: povedený kousek

Ačkoliv Samsung vyšší střední třídu dlouho s klidem opomíjel, přináší nyní model, který dává na hubené měsíce zapomenout. Galaxy S Advance nabízí takřka kompletní funkční nabídku zabalenou ve stále uživatelsky oblíbeném kabátu. To vše je podpořeno rozumně nastavenou cenovou laťkou. Devět tisíc korun opravdu za takto vybavený telefon není mnoho. Samsung mohu pochválit za kvalitní displej, který sice používá PenTile matici, nicméně důležitější je dobrá čitelnost za různých podmínek a dost možná i velikost 4 palců. Silný dvoujádrový procesor, podpořený výkonnou grafikou, dostatečnou hodnotou paměti RAM a kvalitním vyladěním systému dává uživateli volnou ruku v používání a jistotu, že vše pojede tak, jak má. Třešničkou na dortu pak může být kompletní datová výbava a čip NFC, který stále není standardem ani v této třídě.

Samsung Galaxy S Advance se povedl

Galaxy S Advance prozatím tlačí v botě starý Android v kombinaci s tím, že se Samsung k aktualizaci nevyjádřil. Doufejme ale, že nový model nebude vynechán, protože to by byla citelná rána pro nyní nadějné prodeje. Dále zamrzí ledabylé zpracování krytu baterie, který v jednom rohu nedoléhá a vrže.

Největší konkurenti: Sony Xperia P, Nokia N9, HTC One S a LG Optimus 2X

Mezi konkurenty lze bezpochyby zařadit Sony Xperia P, která nabízí velmi podobnou výbavu, stejně velký displej a větší interní paměť. Tu však nelze nijak rozšířit. Na druhou stranu dostane Xperia P již brzy nový Android 4.0. Dalším soupeřem je sice popstarší, ale stále dobře vybavený LG Optimus 2X. Konkurovat by novému Samsungu mohlo i HTC One S, které má opět velmi podobnou výbavu a navíc i novější Android. Patří ale už mezi větší telefony, neboť má i větší displej. Pokud se vám zrovna nezamlouvá Android, nabízí se ještě Nokia N9 s operačním systémem MeeGo. Ačkoliv je výbavou Galaxy S Advance velmi blízká, její systém je v podstatě mrtvý. Mnoho přímých konkurentů Samsung Galaxy S Advance nemá a pokud hledáte velmi dobře vybavený telefon, který nabídne i vysoký výkon a nejnovější funkce, ale nevyhovují vám přerostlé smartphony, je Galaxy S Advance dobrou volbou.

samsung-galaxy-s-advance
Klady
  • čip NFC
  • kompletní datová výbava
  • dobře optimalizované prostředí
  • výkonný dvoujádrový procesor
  • kvalitní Super AMOLED displej
Zápory
  • nevhodně umístěný 3,5 mm jack konektor
  • použití Android 2.3
  • zadní kryt vrže
Diskuze ke článku
Mrzout
A recenze na Samsung Galaxy R by nebyla? :)))
Alešák
Jak tak koukám na parametry, vypadá to jako brácha Sony Xperia P. Co takhle porovnání těchhle dvou kousků? :)
blue.sun
16 GB vnitřní paměti a uživateli je z toho přístupných šest? Nemáte tam chybičku? Nebo to Samsungové opět podělali a lžou nám?
Jakub
Telefon se mi líbí a myslím že podle mě je i pěknější než S3 ale co je katastrofa jsou ty rádoby chromové plasty co samsung pořád cpe na všechny svoje telefony a které mají výdrž asi tak měsíc :(.. potom jsou hnusné, poškrábané. V tomto je třeba dobrý sony že tyhle plasty už přestalo nadobro používat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze