Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G
recenze

Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G

Když „Ultra“ nahradí „Plus“
15

Vlajkový Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G dorazil na trh se špičkovou výbavou, která čítá výkonný procesor, 108Mpx fotoaparát či 120Hz displej s miniaturními rámečky. Hlavní předností této řady má být však chytré pero S Pen. V této recenzi si povíme, jestli je cenovka startující na 35 tisících Kč adekvátní protihodnotou za vylepšenou produktivitu, kterou výrobce slibuje, nebo byste se raději měli porozhlédnout jinde.

Pokud uvažujete o koupi nového telefonu a nejste limitováni rozpočtem, ale technologie ohebných displejů podle vás musí ještě „dozrát“, pravděpodobně byste měli zvážit také nákup Samsungu Galaxy Note20 Ultra. Novinka od jihokorejského výrobce je totiž na první pohled špičkově vybaveným zařízením, kterému k dokonalosti snad nic nechybí. Jestli je realita opravdu tak růžová, jak se jeví, prozradím v této recenzi.

Samsung Galaxy Note20 Ultra – videorecenze

Technické parametry Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G 12/256 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce164,8 × 77,2 × 8,1 mm, 208 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejSuper AMOLED, 6,9" (1 440 × 3 088 px)
Fotoaparát108 Mpx, LED dioda, video: 7 680 × 4 320 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 990, CPU: 2×2,73 GHz + 2×2,5 GHz + 4×2 GHz
PaměťRAM: 12 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor4 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostsrpen 2020, 35 990 Kč

Obsah balení: včetně sluchátek

V černé krabičce čeká kromě telefonu také 25W napájecí adaptér s USB-C koncovkou, kabel (USB-C/USB-C) a drátová sluchátka vybavená rovněž USB-C. Kromě silikonových náušníků, potřebných manuálů a nástroje pro vytažení se SIM již v balení nic dalšího nenajdete.

Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G
Líbilo se nám
  • sluchátka + 25W adaptér
Nelíbilo se nám
  • pouzdro by přišlo vhod

Konstrukční zpracování: prémiový každým coulem

Samsung Galaxy Note20 Ultra na test dorazil v elegantní barevné variantě Mystic Bronze. Ta, ačkoliv je oficiálně bronzová, má často spíše růžový nádech. I tak bych se nebál tuto barevnou variantu doporučit také mužům, jelikož působí opravdu pěkně a ostudu vám určitě neudělá. Alternativně lze sáhnout po lesklé verzi v černém provedení, kde však budete velmi často leštit relativně velkou plochu zad. U bronzové verze se touto kratochvílí až tak často „bavit“ nebudete, záda jsou totiž matná.

Nechybí slot na dvě nanoSIM karty nebo kombinaci s microSD.

Zpracování je každým coulem prémiové. Skleněný design doplněný o kovový rámeček je sázkou na jistotu. Fyzické ovládací prvky na pravém bloku stejně tak. Na těle bohužel nezůstalo místo pro 3,5mm jack, zato zde však najdete slot pro dvě nanoSIM karty, případně kombinaci jedné microSD karty a jedné nanoSIM karty. Rozhodnutí ponechat v telefonu slot pro paměťovou kartu hodnotím jednoznačně kladně, je dobře, že Samsung zatím „nechytá manýry“ od Applu či Googlu. Spodní strana je domovem mřížky hlasitého reproduktoru, USB-C (konkrétně USB 3.2) a otvoru pro chytré pero S Pen. K jeho vytažení je nejprve potřeba pero zamáčknout, poté samo povyleze. Samotný S Pen je příjemně lehký, má hrot podobný běžné propisce a také jedno ovládací tlačítko na plošší straně.

Nakonec se ještě krátce vrátím k zadní straně, kde je masivní modul fotoaparátu. Ten má obdélníkový tvar a poměrně hodně vystupuje nad okolní povrch. Naštěstí se však nemusíte obávat otravného kývání telefonu na stole. To zpozorujete pouze při zatlačení na levou stranu (zejména horní roh), zařízení lze tak bez větších komplikací používat i v položeném stavu. Jak se u vlajkové lodi sluší a patří, nechybí ani zvýšená odolnost IP68.

Líbilo se nám
  • prémiové zpracování
  • zvýšená odolnost
  • povedená varianta Mystic Bronze s matnými zády
  • slot pro 2 nanoSIM nebo kombinaci SIM a microSD karty

Displej: miniaturní rámečky a maximální obnovovací frekvencí

Displej Samsungu Galaxy Note20 Ultra je dokonalý takřka ve všech ohledech. Má velkou 6,9palcovou uhlopříčku, jemné rozlišení 1 440 × 3 088 pixelů, krásné podání barev i ukázkovou maximální i minimální svítivost. Navíc nechybí 120Hz obnovovací frekvence, která se postará o to, že pohyb prostředím systému, brouzdání internetem nebo třeba hraní her (pouze však kompatibilních titulů) působí mnohem plynuleji. Frekvenci si bohužel nemůžete nastavit na 60, 90 nebo 120 Hz. K dispozici je pouze standardní 60Hz režim a adaptivní přepínání obnovovací frekvence s maximálně 120 Hz. Ocenil bych, kdyby Samsung oficiálně zpřístupnil rovněž 90Hz obnovovací režim, který představuje skvělý kompromis mezi plynulostí a energetickou úsporou.

Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G

Další nevýhodou může být pro někoho nemožnost využít maximální možné rozlišení při 120Hz frekvenci či zaoblené okraje displeje, které mnozí uživatelé nemají v lásce. Jedná se spíše o maličkosti, které je však dobré před případným nákupem zvážit. Ultrazvuková čtečka otisků prstů však funguje jistě. Prst navíc rozpozná velmi rychle, nelze si tedy na nic stěžovat.

Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G
Výrobce nasadil nejnovější ochranné sklo Gorilla Glass Victus.

Rovněž v oblasti odolnosti se Samsung vytáhl. Nasadil totiž nové ochranné sklo Corning Gorilla Glass Victus, které má být několikanásobně odolnější vůči prasknutí i poškrábání než předchůdci. Výrobce navíc rovnou z výroby na zobrazovač instaluje fólii, která nabízí další úroveň ochrany. Pochválit musím rovněž extrémně tenké rámečky či miniaturní průstřel selfie kamerky o průměru 3,5 mm. Díky tomu a jeho umístění uprostřed displeje mě během používání nijak nerušil.

Líbilo se nám
  • krásný displej s jemným rozlišením
  • 120Hz obnovovací frekvence
  • nové ochranné sklo Gorilla Glass Victus
  • malý průstřel
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • chybí možnost nastavit 90Hz obnovovací frekvenci

Zvuk: stereo zážitek

I letos se můžete těšit na stereo zvuk, který vychází zespod a také z horní části zařízení. Reprodukovaný zvuk je, co se kvality i maximální hlasitosti týče, nadprůměrný a odpovídá tomu, co byste očekávali od vlajkové lodi. Problém jsem neměl ani s kvalitou telefonních hovorů, kdy jsem zřetelně slyšel protistranu, stejně jako ona mě.

Líbilo se nám
  • stereo reproduktory
  • nadprůměrná hlasitost i kvalita

Výkon hardwaru: nejlepší Exynos pod sluncem

Uvnitř Galaxy Note20 Utra tiká 7nm procesor Exynos 990 z dílny Samsungu, který obstarává naprostý dostatek výkonu pro běžné používání i hraní her. Oproti Galaxy S20 Ultra pravděpodobně nedošlo k žádným změnám, subjektivně mi však přišla o něco lepší práce s tepelným managementem. Pochopitelně by bylo příjemné, kdybychom si na našem trhu mohli vybrat mezi modely s Exynosem 990 a Snapdragonem 865+, který je k dispozici v USA a Jižní Koreji. Více se o srovnání těchto procesorů můžete dozvědět v tomto článku.

Z další hardwarové výbavy stojí za zmínku 12 GB operační paměti typu LPDDR5 a 256GB úložiště typu UFS 3.1, ze kterého zůstane po zapnutí dostupných zhruba 230 GB. Výkonu je tedy více než dost a telefon vám tak může bez problémů sloužit i několik let. Navíc je zde stále možnost rozšíření paměti prostřednictvím paměťové karty.

Líbilo se nám
  • vysoký výkon
  • velké úložiště

Výdrž baterie: jeden den s přehledem

Uvnitř mobilu je baterie o kapacitě 4 500 mAh, která naprosto bez problémů přečká jeden náročný pracovní den. Po několikadenním používání jsem se dostal na výdrž 1,5 dne, pokud bych však chtěl, mohl bych se přehoupnout i na metu dvoudenní.

Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G

Nabíjení probíhá drátově, bezdrátově (15 W) a nechybí ani reverzní bezdrátové nabíjení výkonem 4,5 W. Oproti Galaxy S20 Ultra se překvapivě snížil maximální výkon drátového nabíjení z 45 na 25 W. I tak se však dokáže telefon nabít poměrně svižně, z 0 na 70 % konkrétně za 43 minut a do plna celkem zhruba za 75 minut.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž
  • rychlé nabíjení

Konektivita: ukázková

Po stránce konektivity se můžete těšit na kompletní výbavu. Nechybí Wi-Fi 6, Bluetooth 5, GPS, GLONASS, BDS nebo evropské Galileo. Pochopitelně máte k dispozici také NFC pro rychlé spárování či bezkontaktní platby. Novinkou je technologie Ultra-Wideband, která dokáže lokalizovat UWB zařízení v prostoru. Více si o UWB můžete více přečíst v samostatném článku.

Líbilo se nám
  • kompletní výbava
  • Ultra-Wideband

Fotoaparát: zaostřeno na autofocus

Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G se chlubí špičkovou fotovýbavou čítající hlavní 1/1,33" fotoaparát o rozlišení 108 megapixelů, 12Mpx ultraširokoúhlý objektiv s rozsahem 120 stupňů a zbrusu nový 12Mpx teleobjektiv s 5× optickým přiblížením a 50× hybridním zoomem. Oproti Galaxy S20 Ultra 5G však došlo ke změně snímače u teleobjektivu a rovněž byl odstraněn 3D ToF senzor.

Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G

Co v masivním modulu fotoaparátu naopak přibylo, je laserový autofocus, který přeostřuje bleskovou rychlostí. Jihokorejský výrobce tak elegantně odstranil problém, kterým trpěl právě Samsung Galaxy S20 Ultra, u něhož nebylo na ostření vždy spolehnutí.

108Mpx snímač 12Mpx ultraširokoúhlý objektiv 12Mpx 5× teleobjektiv
Světelnost objektivu f/1.8 f/2.2 f/3.0
Velikost snímače 1/1,33" 1/2,55" ?"
Ohnisko 26 mm 13 mm 120 mm
Velikost pixelů 0,8 µm 1,4 µm 1,0 µm
Typ stabilizace optická stabilizace bez stabilizace optická stabilizace
Typ ostření PDAF, Laser AF autofocus PDAF

Pořízené snímky se chlubí líbivým barevným podáním (klasicky více saturovaným), vysokou úrovní detailů a nízkým šumem. Špičkový je také dynamický rozsah, který velmi dobře funguje nejen u hlavního snímače, ale také u ultraširokoúhlého objektivu. Vysoká je i úroveň detailů u fotografií či schopnost odstranění efektu rybího oka u ultraširokoúhlého objektivu.

Hlavní snímač
Teleobjektiv
Ultraširokoúhlý objektiv

Výše zmíněné se vztahuje také k pětinásobnému optickému teleobjektivu, který nabízí maximální možné 50× přiblížení. Telefon nezklame ani ty, kteří rádi fotí v noci či za zhoršených světelných podmínek. Noční režim totiž podporují všechny tři fotoaparáty. Při jeho aktivaci se v tlačítku snímače objeví animace naplňujícího se měsíce, která vás upozorňuje na to, jestli byl už snímek zachycen.

S telefonem je pochopitelně možné natáčet i 8K video v 24 FPS, jehož využitelnost je však diskutabilní. Nechybí ani funkce Single Take, která dokáže zastoupit filtry na Instagramu, nebo podařený bokeh efekt. Kromě laserového autofocusu a nového teleobjektivu je dalším zajímavým vylepšením nový režim Pro Video. Ten například umožňuje měnit zdroj zvuku. Použít tak můžete nejen mikrofony integrované do telefonu, ale například také vaše bezdrátová sluchátka. Stejně tak povedený je Pro režim fotoaparátu, kde můžete manuálně upravovat úroveň zaostření, vyvážení bílé, ISO atd. Nejslabší z fotoaparátů je čelní 10Mpx selfie kamerka, která pořizuje velmi často měkčí snímky, které mnohdy ne úplně odpovídají realitě.

Ukázka běžného a nočního režimu + selfie kamerka

Celkově je však výsledná kvalita snímků opět na špičkové úrovni a Note20 Ultra může směle konkurovat těm nejlepším fotomobilům na trhu.

Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G – ukázka superzpomaleného videa

Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G – ukázka 8K videa 24 FPS

Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G – ukázka mikrofonů (1080p)

Líbilo se nám
  • skvělý laserový AF
  • povedená fotoaplikace
  • 5× optický teleobjektiv
  • vysoká kvalita snímků
  • noční režim u všech fotoaparátů
Nelíbilo se nám
  • selfie kamerka by mohla být lepší

Software: One UI 2.5

Samsung Galaxy Note20 Ultra spoléhá na Android 10 doplněný o povedenou nadstavbu One UI 2.5 se srpnovými bezpečnostními záplatami. Chod systému je díky dobře odladěnému softwaru i výkonnému hardwaru krásně plynulý a během používání se mi nestalo, že by mi některá aplikace spadla nebo jsem musel na něco déle čekat.

Pocit při psaní S Pen je díky velmi nízké odezvě (9 ms) velmi podobný běžnému psaní na papír.

V rámci One UI pochopitelně můžete používat různé vychytávky a díky rozvržení ovládacích prvků je relativně bezproblémové prstem obsloužit i téměř 7palcový displej. Z vychytávek zmíním například funkci Odkaz na Windows, pomocí níž je možné telefon velmi snadno (bezdrátově) propojit s počítačem s Windows 10. Takto můžete snadno přetahovat soubory nebo dokonce z počítače spouštět aplikace uložené v telefonu, které se následně zrcadlí do PC. Pochopitelně nechybí ani režim DeX nebo speciální funkce S Pen. Pomocí něj můžete rychle psát poznámky na obrazovku, pořizovat screenshoty, používat různá gesta nebo jej využít jako bezdrátovou spoušť u fotoaparátu. Pocit při psaní S Pen je díky velmi nízké odezvě (9 ms) velmi podobný běžnému psaní na papír.

Osobně se nepovažuji za uživatele, který by byl nějak umělecky nadaný, takže jsem například nevyužíval aplikaci PENUP, kde lze vykreslovat omalovánky, kreslit apod. Pero jsem nejčastěji využil k zapisování poznámek do PDF a podobně. S Pen má opravdu široké možnosti využití, záleží tak tedy hlavně na uživateli, jak moc mu vyhovuje práce s perem.

Na závěr uvedu, že Samsung oficiálně přislíbil vydání tří velkých Android aktualizací. Na Galaxy Note20 Ultra tak určitě obdržíte Android 11, 12 i 13.

Líbilo se nám
  • funkce spojené s perem S Pen
  • odladěný systém s povedenou nadstavbou
  • dlouhá softwarová podpora

Zhodnocení

Samsung Galaxy Note20 Ultra se i letos po právu řadí mezi naprostou špičku. Je vybaven skvělým displejem, povedenými fotoaparáty se superrychlým ostřením a má dostatek výkonu i slušnou výdrž. Unikátní přidanou hodnotou je pak chytré pero S Pen, pomocí nějž můžete zvýšit svou produktivitu, nebo technologie Ultra-Wideband, která může mít zajímavé využití zejména v budoucnu. Pokud váš rozpočet nemá limit a chcete to nejlepší ze světa Android telefonů zaměřených na produktivitu, mohu vám Note20 Ultra s klidným svědomím doporučit.

Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G

Konkurence

Galaxy Note20 Ultra nemá kvůli peru S Pen v podstatě žádnou přímou konkurenci. Pokud vám však jde primárně o fotografie a video, zvážil bych nákup iPhonu 11 Pro Max.

Apple iPhone 11 Pro Max 512 GB

Rozměry158 × 77,8 × 8,1 mm, 226 g
DisplejOLED, 6,5" (2 688 × 1 242 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A13 Bionic,
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 512 GBne
Akumulátor3 969 mAh

Jestliže naopak prahnete po velkém displeji se 120Hz obnovovací frekvenci, zvažte nákup OnePlus 8 Pro. Možností je také sáhnout po některém z modelů řady Galaxy S20, které nabídnou podobný výkon i stejnou ultrazvukovou čtečku otisků prstů.

OnePlus 8 Pro

Rozměry165,3 × 74,4 × 8,5 mm, 199 g
DisplejAMOLED, 6,78" (3 120 × 1 440 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 865, 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 510 mAh
samsung-galaxy-note20-ultra-5g
Klady
  • praktický S Pen má spoustu využití
  • dostatek výkonu
  • slušná výdrž
  • kvalitní fotoaparáty
  • prémiové zpracování
Zápory
  • selfie kamerka by mohla být lepší
  • chybí možnost si nastavit 90Hz obnovovací frekvenci
Diskuze ke článku
Mara Studna
Mara Studna
Jako vždy od Pana Papadopouluse příkladná recenze.Takových jen více!!!
Honza Krass
Honza Krass
Máte tam chybu, úložiště je typu UFS 3.1 ne 3.0.
Jiří Kučera
Jiří Kučera
Zdravím a děkuji za skvělou recenzi, mám Vaše stránky rád. Jen mi přijde, že trochu zlehčujete situaci okolo procesoru, protože mě to přijde jako dost zásadní "problém", když existují dvě verze s tak zásadními rozdíly, ať už ve výkonu, ale i ve spotřebě energie... V dnešní době, kdy se řeší už i dvojí kvalita potravin, kde jde v uvozovkách jen o koruny, tak dát minimálně 35t s vědomím, že za stejnou cenu mají v jiných zemích stejný přístroj, ale s daleko lepším procesorem mi přijde dost nefér... Nejde ani tak o peníze (vždy jsem byl fanda do mobilních telefonů a nevadilo mi dát víc, teď používám Mate XS) jako spíše o princip..., to máte jakoby se prodávali dvě verze aut za stejnou cenu a u nás by byly k dispozici jen ty horší.
Emil Sekera
Emil Sekera
Na ty vaše slavné "videorecenze" je naprosto zbytečné se dívat. Vypadá to spíš jak nepovedené produktové video, kde se jen papouškují specifikace s naprosto minimální ukázkou uživatelského prostředí, kde Vám ještě skáčou ty vtipné hlášky při prvním použití. Takže tvoříte "odbornou" recenzi na telefon, který používáte 10 minut? Nedozvím se, proč mám zaplatit o tolik a tolik tisíc víc oproti Note 20, nedozvím se, co za nové funkce má oproti Note 10. Pořád jen vidím nějakého šaška, co mává s telefonem a plácá zbytečnosti. Já se divím, že Vám ty telefony někdo ještě vůbec půjčuje. Na displeji čmáráte čáry jako 5 leté dítě, takže opět - k čemu mám stylus, kromě selfie? Jaké je jeho reálné využití v Samsung UI?

Naučte se to dělat pořádně. Tenhle pokus o videorecenzi by slušel možná tak k Realme 6, případně propagaci Huawei.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze