Samsung Galaxy Note20
recenze

Samsung Galaxy Note20

Když přijdou na řadu kompromisy
5

Když se řekne Galaxy Note20, pravděpodobně se vám vybaví vlajková varianta s přídomkem Ultra, která se chlubí 108Mpx fotoaparátem, novým typem ochranného skla nebo prémiovým designem. Ultra má však také cenově dostupnějšího sourozence a právě jemu se podíváme na zoubek v této recenzi.

Samsung Galaxy Note20 se dostal do redakcí o něco později než varianta „Ultra“, která tak získala dostatek času na to, aby zabodovala v recenzích po celém světě a strhla na sebe patřičnou pozornost. Note20 oproti tomu přináší několik zásadních kompromisů. V prvé řadě se jedná o 60Hz displej či plastová záda, která mohou spoustu zájemců snadno odradit. Na to, jak se mi telefon používal, vám odpovím na řádcích níže.

Samsung Galaxy Note20 (RECENZE) – Když na řadu přijdou kompromisy

Technické parametry Samsung Galaxy Note20

Kompletní specifikace
Konstrukce161,6 × 75,3 × 8,3 mm, 192 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68 / MIL-810G
DisplejSuper AMOLED, 6,7" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 24 FPS
ChipsetSamsung Exynos 990, CPU: 2×2,73 GHz + 2×2,25 GHz + 4×200 MHz
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor4 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnost, 25 999 Kč

Obsah balení: jako u modelu Ultra

V krabičce Galaxy Note20 je telefon, sluchátka AKG s USB-C, napájecí adaptér a datový/nabíjecí kabel typu USB-C/USB-C. Osobně bych uvítal ochranné pouzdro, které však Samsung standardně ke svým telefonům nedodává.

Nelíbilo se nám
  • ochranné pouzdro by přišlo vhod

Konstrukční zpracování: bytelná konstrukce, méně prémiové materiály

Samsung Galaxy Note20 vesměs kopíruje design většího sourozence Ultra. Na pravé straně najdeme ovládací tlačítka s příjemným a jistým stiskem, nahoře pak slot pro dvojici nanoSIM karet. USB-C je dole, stejně jako mřížka reproduktoru a chytré pero S Pen, které je umístěno v levém rohu. Osobně bych (jako pravák) preferoval, kdyby bylo na opačné straně, ani s tímto umístěním jsem však neměl větší problém.

Důležité je zmínit podporu zvýšené odolnosti IP68, takže si můžete vzít telefon i k bazénu či do koupelny. Rovněž design zadní strany potěší všechny, kteří jsou alergičtí na velké moduly fotoaparátu. Zde je spíše decentní a příliš nevystupuje nad povrch zad.

Samsung Galaxy Note20
Samsung Galaxy Note20 vs. Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G
Plastová záda k telefonu za 25 tisíc korun prostě nepatří.

Bohužel právě záda, která jsou plastová, budou z konstrukčního hlediska mou největší výtkou. Proti polykarbonátu nelze nic namítat, nikoliv však u telefonu s cenovkou 25 tisíc korun. I značně levnější mobily mají záda skleněná a v tomto ohledu mě Galaxy Note20 jednoznačně zklamal. Plastový povrch nejenže není prémiový, ale zároveň také znamená, že se záda telefonu mnohem rychleji poškrábou, když nenasadíte ochranné pouzdro. Za jedinou výhodu tak lze považovat snad jen mírně nižší hmotnost či lepší přilnavost telefonu, když jej držíte v ruce.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • zvýšená odolnost IP68
  • takřka nevystupující modul fotoaparátu
Nelíbilo se nám
  • plastová záda, která jsou náchylnější na poškrábání

Displej: 60Hz ostuda

6,7palcový Super AMOLED panel potěší naprosto dostatečnou jemností 393 PPI i pro Samsung typicky krásným podáním barev a špičkovými pozorovacími úhly. Překvapivě se navíc jedná o plochý panel, který bude mnoho zájemců preferovat před zaoblenými hranami, jelikož zde nehrozí absolutně žádné riziko nechtěných registrací dotyku.

O to více bohužel zamrzí absence vyšší obnovovací frekvence. V tomto případě se lze spolehnout pouze na standardních 60 Hz, což je opět přešlap, nad kterým se snad ani nedá zamhouřit oko jako u plastových zad. Rovněž průstřel typu Infinity-O má zhruba o milimetr větší průměr než u modelu Ultra, což je podle mě také škoda.

U Note20 nejnovější ochranné sklo Victus nenajdete.

Šetřilo se také na ochraně. Sklíčko je zde typu Corning Gorilla Glass 5, nejde tedy o nejnovější Victus jako u verze Ultra. Na panelu však alespoň již z výroby najdeme nasazenou ochrannou fólii. Čtečka otisků prstů spoléhá na ultrazvukovou technologii a nenechala mě na holičkách ani s vlhkými prsty po návštěvě bazénu, stejně tak mě potěšily tenké rámečky. Rozhodnutí nasadit pouze 60Hz obnovovací frekvenci je tak opravdu škoda. Galaxy Note20 tak trochu působí jako telefon, který má potenciálně zájemce v lepším případě odlákat k dražšímu modelu Ultra a v (pro výrobce) horším případě ke konkurenci.

Naštěstí nechybí alespoň propracovaný Always On režim, na který jsme od Samsungu zvyklí, nebo relativně rychlá, ačkoliv pomalejší než u verze Ultra, odezva na pero S Pen. Jeho využití je identické jako u modelu Ultra, tudíž se zde o něm nebudu již více rozepisovat. Osobně jsem S Pen používal nejčastěji ke zvýraznění jednotlivých částí textu a občasně také v případech, kdy jsem chtěl pořídit snímek na dálku.

Líbilo se nám
  • kvalitní Super AMOLED panel
  • propracovaný Always-On režim
  • spolehlivá čtečka otisků
  • praktický S Pen
  • plochý panel
Nelíbilo se nám
  • pouze 60Hz obnovovací frekvence
  • větší průstřel a starší ochranné sklo ve srovnání s Galaxy Note20 Ultra

Zvuk: není si nač stěžovat

Galaxy Note20 má stereo reproduktory, stejně jako Ultra nebo modely řady S20. Telefon hraje velmi hlasitě a ani kvalitou vás rozhodně nezklame. Pro sledování videí či příležitostný poslech hudby je tak jako stvořený. Stejně tak se můžete těšit na bezproblémovou kvalitu telefonních hovorů.

Líbilo se nám
  • kvalitní stereo reproduktory

Výkon hardwaru: Exynos 990 v hlavní roli

O výkon se stará ověřený Exynos 990 doplněný o 8 GB operační paměti a 256GB úložiště typu UFS 3.0, které však bohužel nelze rozšířit o paměťovou kartu a po zapnutí je z něj dostupných zhruba 230 GB. Výkon je zcela dostatečný pro hraní náročných her i všechny běžné úkony.

Líbilo se nám
  • dostatek výkonu
Nelíbilo se nám
  • bez podpory paměťových karet

Výdrž baterie: celý den s přehledem

Samsung Galaxy Note20 je vybaven 4 300mAh baterií s podporou 25W drátového a 15W bezdrátového nabíjení. Samozřejmě nechybí ani 4,5W reverzní bezdrátové nabíjení, pomocí kterého jsem často nabíjel bezdrátová sluchátka. Výdrž telefonu hodnotím velmi kladně, telefon bez problémů přečkal i náročný den a ještě mu zůstalo 30 až 40 % k dobru. Při troše snaze se tedy můžete dostat i na 1,5 až 2denní výdrž.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 5 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 11 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 17 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 24 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 30 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 36 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 42 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 59 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 75 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 94 minut
Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
  • rychlé nabíjení

Konektivita: ukázková

Z oblasti konektivity můžete počítat takřka se vším. Nechybí podpora Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, GPS, GLONASS, BDS i evropské Galileo. K dispozici je také NFC pro bezkontaktní platby a rychlé párování, na rozdíl od Galaxy Note 20 Ultra však schází technologie UWB pro přesnou prostorovou lokaci kompatibilních zařízení.

Líbilo se nám
  • nic důležitého nechybí

Fotoaparát: osvědčené trio z S20

Fotovýbava Galaxy Note20 je identická s Galaxy S20 či Galaxy S20+. Na zádech tak najdeme hlavní 12Mpx snímač (f/1.8, 26 mm, Dual Pixel PDAF, OIS) doplněný o 12Mpx ultraširokoúhlý objektiv (f/2.2, 13 mm, 120˚) a také teleobjektiv. Ten má rozlišení 64 megapixelů a nabízí trojnásobný „hybridní“ zoom, který spoléhá na výřez/crop. I tento objektiv má stejně jako hlavní optickou stabilizaci a slušnou světelnost f/2.0.

Kvalita snímků je tak v podstatě identická s tím, na co narazíte u Galaxy S20/S20+. Denní snímky vypadají zpravidla skvěle, mají parádní dynamický rozsah i barevné podání. Navíc se mohou chlubit minimem šumu a slušnou úrovní detailů. Jakmile se začne stmívat, můžete využít automatického/manuálního nočního režimu, který snímky prosvětlí. Zde je patrná kvalitativní degradace oproti Note20 Ultra, který díky technologii skládání devíti pixelů do jednoho zkrátka podává lepší výsledky. Ani digitální výřez z 64Mpx snímače samozřejmě nenahradí klasický optický teleobjektiv, ačkoliv funguje poměrně dobře.

Nechybí ani možnost natáčet 8K videa ve 24 FPS či obstojně fotící 10Mpx selfie kamerka. Samsung Galaxy Note20 zkrátka fotí dobře stejně jako Galaxy S20, navíc se můžete těšit na softwarové vychytávky, jako je Pro režim natáčení videa nebo Single Take, který využijete při natáčení zvířat a dětí.

Líbilo se nám
  • kvalitní fotoaparáty
  • povedená fotoaplikace a doplňkové funkce
  • solidní noční režim

Software: One UI 2.5

V oblasti softwaru panuje identická situace jako u Galaxy Note20 Ultra 5G. Těšit se můžete na nejnovější nadstavbu One UI 2.5 spolu s Androidem 10 a přislíbenou minimálně tříletou podporou. Prostředí běží svižně a je dobře optimalizované pro používání jednou rukou.

Líbilo se nám
  • povedená nadstavba

Zhodnocení

Samsung Galaxy Note20 je slušně vybavený smartphone s kvalitními fotoaparáty, dostatkem výkonu a pro některé uživatele vysoce praktickým perem S Pen. Plastová záda, nižší obnovovací frekvence displeje či absence slotu pro paměťové karty a hlavně cena 25 tisíc korun však úspěchu tohoto telefonu příliš nepřejí. Pokud by telefon stál 20 tisíc korun či méně, může být zajímavou alternativou pro ty, kteří milují S Pen, zbytek se však může s klidným svědomím poohlédnout u konkurence, případně nakoupit jiný telefon od Samsungu.

Samsung Galaxy Note20

Konkurence

Skvělou alternativou je Samsung Galaxy S20, který stojí méně než Note20 a snad kromě absence chytrého pera má jen samé výhody. Jmenovitě se jedná o skleněná záda či 120Hz obnovovací frekvenci displeje.

Samsung Galaxy S20

Rozměry151,7 × 69,1 × 7,9 mm, 163 g
DisplejAMOLED, 6,2" (3 200 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 24 FPS
ProcesorSamsung Exynos 990, 2×2,73 GHz + 2×2,6 GHz + 4×2 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:15 hodin

Pokud chcete pero integrované v telefonu, ale nejde vám ani tolik o brutální výkon či co nejlepší displej, mohla by vás zaujmout také Motorola Moto G Stylus (u nás jako Motorola Moto G Pro), která je zhruba třikrát levnější.

Motorola Moto G Pro

Rozměry158,6 × 75,8 × 9,2 mm, 192 g
DisplejTFT IPS, 6,4" (2 300 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 665, 4×2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh
samsung-galaxy-note20
Klady
  • povedená nadstavba
  • zvýšená odolnost
  • kvalitní fotoaparáty
  • dostatek výkonu
  • chytré pero S pen
Zápory
  • bez slotu na paměťovou kartu
  • plastová záda náchylná na poškrábání
  • pouze 60Hz displej
Diskuze ke článku
Mara Studna
Mara Studna
Jako vždy pěkná,nestranná a přehledná recenze.Souhlas s hodnocením ceny,je to trochu moc v tomto případě.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze